Tijdens een teleconferentie afgelopen donderdag sprak CFO John Connors over de vijf grootste bedreigingen voor Microsoft. Op InformationWeek is te lezen dat Linux en andere niet-commerciële software in dit rijtje op de tweede plaats staan. Als grootste gevaar wordt de algemene economische omgeving genoemd. Nummer drie tot en met vijf zijn respectievelijk het niet-upgraden van bestaande systemen, rechtszaken en het uitvoeren van plannen op meerdere fronten. Een analist van Microsoft, Michael Cherry, zegt dat de concurrentie van Linux met het niet upgraden van oudere MS-software te vergelijken is.
Zolang gebruikers nog goed overweg kunnen met een Windows- of Office-versie van drie jaar geleden, is er geen reden om over te stappen op een dure nieuwe versie. Hetzelfde geldt voor een Linux-systeem; zolang dit goedkopere OS voldoet stapt de consument niet over op een duurdere Windows-besturing. Microsoft onderschat het gevaar van de Linux-concurrentie niet. Het openstellen van de sourcecode voor regeringen en grote klanten, het verlagen van de prijzen en openstellen van Windows CE kunnen volgens Cherry gezien worden als een tegenaanval op de open-sourcewereld. Hoewel met de komst van Windows Server 2003 het er op servergebied er weer goed uitziet voor Microsoft, voorspelt de analist een gevaar op de desktopmarkt:
But the server arena isn't really the one to watch how Microsoft reacts to Linux, said Cherry.
"People are underestimating Linux on the desktop," he said. "They think it's all about the servers, and how Microsoft responds there. They're going to be surprised at how quickly Linux's threat will be an issue on the desktop. Linux will get to be 'just good enough' for the desktop faster than people think."
Maybe that will make Microsoft bump Linux to the top of its risk list