ECB overdenkt mogelijkheid van chips in papiergeld

Op ZDNet lezen we dat de Europese Centrale Bank (ECB) overweegt om eurobiljetten uit te rusten met een miniscule radiochip. Het gaat hierbij om een Radio Frequency Identification-tag (RFID-tag): een zendertje van slechts eenderde millimeter breed. De RFID-tag heeft geen eigen stroombron en kan daarom geen signalen uitzenden maar als er een signaal naartoe gezonden wordt genereert de kleine chip een 128-bit getal. Momenteel zou men volgens het Japanse persbureau Kyodo in gesprek zijn met Hitachi, ontwikkelaar van de zogenaamde mu-chip.

EuroHet uitrusten van geldbiljetten met een RFID-tag heeft vele voordelen. Bestaande beveiligingstechnieken weerhouden criminelen er niet van geld na te maken maar het wordt met de mu-chip wel erg lastig. Ook zijn grote hoeveelheden bankbiljetten dankzij de RFID-tag sneller en makkelijker te tellen. Al het nieuws rondom de nieuwe chips lijkt nog toekomstmuziek, maar is dichterbij dan menigeen denkt. In 2005 zal de chip voor het eerst praktisch worden toegepast, tijdens een internationale expo in Japan.

De RFID-tags zijn al langer bekend en hebben reeds het nodige stof doen opwaaien. Wal-Mart heeft de nieuwe chip gekozen om als barcode te dienen. Klanten waren bang dat de chips niet verwijderd zouden worden en dat hun privacy geschonden zou kunnen worden. Het apparaat om de RFID-tags uit te lezen kost slechts enkele tientallen dollars waardoor het voor Jan en Alleman mogelijk is om deze tags uit te lezen. Op zich geen slechte zaak, totdat de informatie in handen komt van personen die hier geen toegang toe zouden mogen hebben.

Door Jojk Wesseling

22-05-2003 • 21:58

68

Submitter: T.T.

Bron: ZDNet

Reacties (68)

68
68
53
9
0
2
Wijzig sortering
"Ahh, dat oude vrouwtje heeft 300 Euro bij zich"

Weet het niet hoor, maar volgens mij wordt het beroven van mensen zo echt te makkelijk gemaakt

{/edit]

DaJan, dat wist ik dus niet, maar dan nog vind ik het een groot risico om er zomaar mee over straat te lopen. Ik heb ook zo'n vermoeden dat er met iets andere aparatuur wel iets aan te doen is. Sterkere apparatuur zal ook wel duurder worden en niet voor iedere crimineel weg zijn gelegd, maar er hoeft maar 1 zo'n mafkees bij een station/supermarkt/winkelcentrum rond te hangen.
[edit]
Anoniem: 14065 @Hodgesaargh22 mei 2003 22:02
Deze tags werken pas vanaf < 3cm afstand. Je kunt dus niet van meters afstand al scannen wat iemand bij heeft... Gelukkig!
DaJaN Deze tags werken pas vanaf < 3cm afstand. Je kunt dus niet van meters afstand al scannen wat iemand bij heeft... Gelukkig
Micio NeroWat heeft de privacy ermee te maken? De chip kan niets uitzenden... het zal dus op een of andere manier fysiek aan het leesapparaat worden verbonden wil men de code ervan lezen... het zal wel mogelijk zijn om de bewegingen van bakbiljetten te traceren, maar dat is nog geen schending van de privacy, want men weet toch niet wie die biljetten heeft.
Die traceerbaarheid is trouwens zo slecht nog niet: het zou dan bijv. best mogelijk zijn om de codes van gestolen bankbiljetten in een database te stoppen, waardoor deze niet meer uit te geven zijn zonder dat het onmiddelijk bekend wordt dat het om gestolen geld gaat.
De RIFD tacks zenden dan weliswaar niet uit maar door passive scatterback kan het lees-apparaat de 64-bit aan gegevens op 5 meter afstand uitlezen. De "nieuwere" Tags hebben zelfs ranges van 10 meter.

Enige gegevens van de technologie die in RFID Tag wordt gebruikt.
Frequentie: 902-928 MHz
Memory: 64-bit user-programmable memory factory or fieldprogrammable, 16 -bit CRC, with security features.
Anti-collision performance: Data rate up to 200 tag reads per second. No limit to the number of tags in the field.
Power Source: Incident reader signal (passive backscatter)
Demensions: Several antenna configurations will be available to meet specific tagging needs. Typical size for optimal performance is approximately one by four inches.
Read Range: Up to 5 meters in free space.

Uitgebreide gegevens van de nieuwste Tags: Tag-it HF-I Transponder Inlays
Het is net als bij electronische pasjes, hoe groter de antennelus des te beter de ontvangst en zou een lus in een deurkozijn al voldoende kunnen zijn om het uit te lezen.

Maar dat houd vervalsing nog niet tegen als een gemiddelde snackbar of sigarenboer blind de briefjes van 50 of kleiner ongecontroleerd door zijn handen laat gaan.
Anoniem: 32075 @memphis23 mei 2003 09:51
Je kan alles op afstand scannen, het hangt af van de kracht van je scanner. Maar hier zijn verschillende aspecten interessant. Namelijk wordt het dan makkelijk om de geld stromen in europa te zien. Nu gebeurd dat op basis van wiskundige modellen maar dat is niet altijd even nauwkeurig, zo hadden wiskundigen voorspeld dat er nu al reeds geen of weinig nederlandse euromunten in Nl zouden zijn door de omloop maar in tegendeel, ik krijg alsmaar bea in winkel. Nu gaat dit om chartaal papier geld maar toch je kan de modellen hierop afstemmen. Verder is het natuurlijk betreurenswaardig wanneer de productiekost van geld stijgt omdat we nu nog de euroconversie aan het afbetalen zijn met z'n allen, en om nu al reeds de briefjes te vervangen is een beetje overdaad imho. Natuurlijk wanneer cash geld een middel tot inbreuk op de privacy is het al helemaal idiot. Ik will niet dat de banken de chipjes al reeds bij de geld automaat gaan flaggen om vervolgens te zien waar ik het uitgeef. Nu zal dat in kleine oplages niet goed gaan maar het is wel moeilijk om straks een zwart fortuin ergens uit te geven omdat ze het gewoon kunnen tracen.

Illustratie: DenDave heeft 10000 opgenomen en vervolgens ziet men 7800 hiervan in monaco of zo verschijnen terwijl DenDave er nooit is geweest, maar DenDave heeft een zwarte aankoop gedaan (met of zonder kennis hiervan) en de verkoper is met het cash naar Monaco.. dus denkt Grote Broer dat DenDave in Monaco is geweest terwijl hij er neits mee te maken heeft.

Anderzijds wanneer de EU eens een keertje slim wordt en omslaat naar consumptie belastingen (kort: afschaffen van belasting op arbeid en belasten van uitgaves: http://www.basisinkomen.nl/publicaties/vivantmodel.html ) dan is het leuk want dan maakt het niet uit, als je "zwart" geld uitgeeft was je het ter plekke wit door belast te worden bij consumptie...Maar zo slim zijn ze niet..
Anoniem: 69240 @memphis23 mei 2003 15:30
De DNB (De Nederlansche Bank) kan die geldstromen ook nu al zien, alleen de gewone burger ziet dit niet.
De DNB kan bij de euro wel zien hoe de geldstromen lopen. Dat komt omdat alle centrale banken 'valsspelen': alle buitenlandse munten worden ingezameld door de verschillende banken en de DNB stuurt ze vervolgens terug naar het land van herkomst. Zo zorgt men dat er een idee van een nationale munt blijft bestaan.

Dus zo'n chip kan het geldstroommodel uitbreiden en verfijnen, niet het opbouwen want het is al deels (voor het muntgeld) aanwezig
Ware het niet das ook wat je oppikt aan ruis steeds meer wordt. Immers tenzij je die deur binnen een meter van dat oude vrouwtje houd (wat echt wel opvalt) krijg je het signaal van alle bankbiljetten terug, en dat is niet echt meer telbaar aangezien je alleen een biljet tegelijk kunt onderscheiden. (vandaar de 3cm).
Nee, hij telt ze dan allemaal binnen die paar centimeter. Is dat nou zo moeilijk te snappen?
Je kan alles op afstand scannen, het hangt af van de kracht van je scanner.
Dus in de toekomst lopen criminelen met een scanner met de kracht van een magnetron rond en gaat de levensverwachting weer drastisch omlaag, behalve als je zelf datavergaarder bent.

[reactie op DenDave]

Op zich kun je nu al met cash geld wat jij verteld. Er zit een getal op dat uniek is per briefje. Het enige wat nieuw is, is het gemakt waarmee dat getal afgelezen zou kunnen worden. Het wordt ineens misschien wel lonend om per geldstuk bij te houden hoe de besteding is.

Overigens vind ik het ook best als mijn privacy niet gewaarborgd wordt, zo lang die informatie maar gebruikt wordt om dingen *voor mij* te doen. Maar niemand kan of *wil* dat zelfs maar garanderen (welke regering gaat er nu macht uit handen geven?), dus ben ik er pertinent tegen. Laat de regering maar vechten voor hun macht...

En als ze niet willen vechten, dan zullen ze moeten toegeven. Een regering is er voor het volk, niet andersom.

Ze zijn wel slim in de EU, ze hebben alleen veel geduld. Er staat te veel op het spel om het te laten mislukken, dus slaan ze telkens toe wanneer er even niet opgelet wordt.
Anoniem: 64607 @memphis23 mei 2003 08:50
dus om het geld te tellen moet de telmachine (waar ze het in het verhaal ook over hebben) de biljetten als nog scheiden en er zelfs 3 cm tussen elke biljet laten ...

volgens mij kun je dat voordeel dan ook wel schrappen... :z
Anoniem: 21849 @memphis23 mei 2003 11:57
Hoe noem jij BTW dan ?
Anoniem: 85349 @Hodgesaargh23 mei 2003 01:31
Stop de biljetten dus in opa's sigarenblikje: een kooi van Faraday.
Anoniem: 56453 @Hodgesaargh23 mei 2003 09:45
Volgens mij bevat die chip alleen een soort serienummer en dus geen informatie over de waarde van het biljet.
tuurlijk wel...anders zouden criminelen de chip's uit een 5 euro biljet slopen en deze en een 100 euro biljet stoppen..
Hoezo, de ECb weet toch welk serienummer op welke biljetten thuis hoort.
en stoppen ze er maar 1 in ?
Zou ik wel eens willen weten waar en hoe ze dat goed willen doen, wnat straks heb je dat er door slijtage chips uit het geld verdwijnen en dan zeggen ze dat je vals geld hebt :|
Dan hoeven ze natuurlijk dat biljet alleen maar wat beter te bekijken. Er zitten wel meer echtheidskenmerken in hoor. Een falende test betekent niet VALS...maar LET OP
Ben ik nu gewoon slecht of wat? Ik zie het al gebeuren dat je het papiergeld niet meer hoeft na te maken maar gewoon de chip :)

Ik stop dan blanco-papiertjes met een dergelijke nagemaakte chip in een machine die de chip leest en krijg er echt geld voor terug :) Ik denk bijvoorbeeld aan een muntautomaat of sigarettenautomaat of zelfs de betaalautomaat in de parking. Ik ga parkeren, koop een pakje sigaretten in het cafe met een 'chipje' van 10 EUR, kom terug, betaal mijn parkeerticket met een 'chipje' van 50 EUR en krijg overal lekker legaal wisselgeld.

Ik neem aan dat er over nagedacht is :) Ik kan het trouwens alleen maar aanmoedigen hoor, al dat elektronisch geld. Dat gaat alleen maar sneller aan de kassa's :)
Anoniem: 79293 @intGod22 mei 2003 22:43
Het scenario dat je hier voorschetst gaat volgens mij niet op.
De chip zal naar mijn idee slechts een extra beveiligingskenmerk zijn, dus automaten kunnen (en zullen) daarnaast ook nog letten op de overige beveiligingen in het biljet. Het herkennen van een dergelijke chip zal dus niet automatisch betekenen dat sprake is van een (geldig) biljet.
Anoniem: 84766 @intGod23 mei 2003 09:29
Waarom zou je die chip namaken? Je kan hem ook gewoon uit de briefjes pulken en op je lege velletje plakken. }>
Anoniem: 82112 23 mei 2003 04:16
En wat zou er precies op tegen zijn om papiergeld dus helemaal af te schaffen en volledig over te gaan op pinnen en chippen?

(Anders dan het voor de hand liggende antwoord dat een chipje kapot kan gaan. Bankbiljetten kunnen ook stuk gaan :P)
Helemaal waar ZuBat. Stond 2 jaar terug in midden Frankrijk, met een kapotte pas. Twee weken geen geld gehad. Gelukkig had mijn vriending haar credit card meegenomen...

Maar ik denk dat het chartale verkeer binnen een jaar of 10 over is hoor... Volgens mij kun je beter een persoonsgebonden card hebben waarop al je gegevens staan, is gelijk een pin-pas,credit-card, sofi-nummer, paspoort, rijbewijs, etc. etc. Ook vergunningen en zo kun je zo meepakken. Scheelt een hoop ge-emmer, een portefeuille van 5 cm dik en is nog beter voor het milieu ook. Beveilig dat ding icm retinal/ facial scan en voilá, je hebt een waterdicht betaalsysteem. (zag gisteren wat op discovery hierover).
Ik denk dat Europa op zich hiervoor wel klaar zou moeten zijn.
Heeft wel een nadeel..... dit systeem werkt alleen als je een wereldstandaard hebt. Of wil je alle toeristen van buiten Nederland/EU aan de grens een kaart geven die zij moeten gebruiken?

Daarnaast, tenzij er een standaard wordt 'opgelegd' door de overheid blijf je he fenomeen hebben dat bedrijven de standaard niet veilig genoeg vinden, perse hun eigen logo op de kaart willen hebben, etc. etc. Dat is ook een van de oorzaken geweest voor falen van de 'multifunctionele chipknip' (naast vele andere :o)

Geld en papier lijkt dan wel ouderwets, maar heeft het voordeel dat iedereen (oke, bijna iedereen) bij geboorte van de juiste en gestandaardiseerde technieken voorzien is om het te lezen en verwerken :) En die technieken werken ook in de woestijn, in het moeras, etc.
Helaas kan je nog steeds niet overal pinnen of chippen, maar met papiergeld betalen wel! En als papier scheurt dan blijft het z'n waarde nog steeds behouden, maar met een kapot pasje doe je niets meer! (Kan er van mee praten :+ )
En wat zou er precies op tegen zijn om papiergeld dus helemaal af te schaffen en volledig over te gaan op pinnen en chippen?
Anonimiteit en natuurlijk het feit dat je geen geld tussen twee chipknips kan uitwissellen. Kortom zaken als je een ander persoon een bedrag wil geven (zakgeld, collecte, fooi, dakloze, je vrienden) dan is zo'n electronische methode tamelijk ongeschikt.
Bij dit soort gebruik van geld, is het belangrijk dat het moeilijk te kopieren is. Een electronisch betaalmechanisme maakt kopieren juist makkelijker.
Bij deze RF tags stel ik me voor dat je een aantal kenmerken van het papiergeld vastlegt en daar een cryptografische hash aan toevoegt. Stel dat je de waarde, het serienummer en een authenticatie code in de RF tag stopt, dan kan je falsificaties al snel achterhalen: of de RF tag klopt niet met serienummer, biljet denominatie of de hash is fout. Een gekopieerde RF-tag kan je op een zwarte lijst plaatsen.
Volgens mij als ik het goed begrijp is elke chip uniek en met de chip kon moeiteloos geld geteld worden. Dus als je een stapel hebt weet de apparatuur zo hoeveel geld de stapel waard is. Maar als we zo door gaan kunnen we net zogoed weer met goud gaan betalen. Die biljetten kosten goud geld. Ik ben toch baas over mijn geld, en ik wil geen chip in mijn geld waar ik zelf helemaal geen voordeel aan heb.
Jij bent NIET de baas over je geld. Dat blijft eigendom van de staat. Het is alleen een soort schuldbekentenis, dat jij de waarde die erop staat in goud kan opeisen...
Dus, je hebt helemaal nix te willen, qua wel of niet chip...
Helaas, je refereert aan 'de gouden standaard' en die bestaat niet meer.
Al in 1936 werd in Nederland de gouden standaard (waarbij de gulden altijd tegen een bepaald gewicht aan goud kon worden ingewisseld) afgeschaft.
En ook toen hij nog wel bestond gold een 'dekkingsgraad' die mede de koers tussen munten bepaalde.
1875 - Invoering van de Gouden Standaard. Dat wil zeggen dat tegenover iedere gulden een vaste hoeveelheid goud staat. Het gouden tientje wordt de standpenning. Zilveren munten mogen niet langer vrij worden gemaakt. De zilveren guldens en rijksdaalders houden wel hun onbepaalde betaalkracht.
Tegenwoordig is er geen grote goudvoorraad meer die al het geld moet dekken.
Daarbij komt ook nog, dat iedereen belasting betaald om geld mogelijk te maken, dus is het geld wel degelijk van jou, alleen indirect. Hierover zou gestemt moeten worden, want die chips zijn niet goedkoop, en de chips verwerken in het papier al helemaal niet.
Het is gewoon een nieuwe beveiliging om het de criminelen die bankbiljetten zo echt mogelijk willen namaken te remmen.
De meeste nep biljetten zijn altijd al van slechte kwaliteit geweest, maar net gelijkend genoeg om te gebruiken voor betalingen of wisselen voor echt geld.
Wie echt zeer goed de biljetten wil namaken weet zn hand op de een of andere manier wel weer op zulke chips te leggen.
dat valt nog tegen..
werk zelf in de AH, en we hebben daar toch wel 2keer in de maand dat iemand vals geld heeft aangenomen (dat hoor je achteraf van Geldnet).. Toch controleren we alle briefjes van 50 (deze worden het meest nagemaakt), het is echt lastig om SNEL te bepalen of een briefje vals is of niet.. Daarnaast voelen klanten zich vaak bekeken & als niet betrouwbaar beschouwd als je het geld openlijk controleert, onopvallend je briefje langs zo'n scannertje halen bied uitkomst...
AH is wel een van de weinigen waar goed gecontroleerd wordt. Daarbij valt het nog maar te betwijfelen dat de valsmunters zelf bij AH gepakt worden en niet de consument die er is ingetrapt. Duizenden zelfstandigen en consumenten doen het niet controleren nl niet of zeer slecht. Valsmunters zullen nl niet snel met vals geld betalen bij bedrijven waarvan bekend is dat goed gecontroleerd wordt. (zoals dus AH). Ik blijf er dus bij dat het slechts een extra hindernis is voor de valsmunters die het geld heel nauwkeurig willen namaken.
Anoniem: 61627 22 mei 2003 22:55
Ter Info... inmiddels zijn er RFID chips welke al op 10 meter uit te lezen zijn. Heroverweeg alle genoemde argumenten nu nog maar een keer in de wetenschap dat >3cm geen obstakel meer is....
Dat geloof ik direkt. Het probleem is alleen dat je misschien wel 10 van die biljetten in je zak hebt. En dat in een stapeltje van hooguit een mm dik. Probeer dan de afzonderlijke nog maar van elkaar te onderscheiden
Dat is helemaal niet nodig...
Hoe groter de chaos van het binnenkomende signaal hoe meer geld die persoon op zak heeft...
Ok, er ZIJN wel Tags die je op 10 meter uit kan lezen, maar dan GEBRUIK je die toch gewoon niet :)

Ik bedoel, de afstand waarop je die chips kunt aflezen hangt af van de antenne waarmee de chip verbonden is, het zijn radiogolven nietwaar? Als ik een zendmast can 50 meter hoog aan mijn 10 euro biljet hang, kan heel Europa hem waarschijnlijk traceren ja... past alleen niet in mijn portemonee.

een Euro biljet is misschien groot genoeg om een antenne op de printen (Kunnen ze bv bij Flint Ink) maar ik denk dat de Europese bank zich wel 10 keer bedenkt voordat ze dat doen.

Kortom, de sterkte van de scanner is irrelevant, tenminste als het over de lees-afstand gaat.
Goed idee, super makkelijk aan de kassa, kan allemaal vanzelf! geen gehannes meer op de toetsen (werk zelf in een supermarkt), en noot meer vals geld..

Probleem is alleen wat te doen als je chip kapot gaat?? ik bedoel, geld kan nat worden, er kunnen magneten bijkomen, het wordt 28* opgevouwen, hoe bestand tegen dit soort omstandigheden zijn deze chips?

Verder vinnik het een prima plan, chartaal geld is toch eigenlijk maar ouderwets, laten we allemaal maargaan chipknippen, veel makkelijker..
papier kan je niet vaker dan 6 (misschien 7) keer vouwen ;)
probeer maar.

nat worden is denk ik ook niet zo'n probleem,
zolang er geen stroom op komt te staan als hij nat is is er nix aan de hand
en zelf dat wel het geval is is het voltage dat woord opgewekt door zo'n radio signaal word niet hoog genoeg om bij kortsluiting schade te veroorzaken denk ik.
en een magneet is alleen schadelijk als er magneties opslag word gebruikt. wat hier niet het geval is.
jah, maar ik bedoel, als dat ding kapot gaat (wat mij ECHT wel lukt }>) dan heb je dus een ongeledig briefje :S
1/3 milimeter.is niet veel om kapot te maken. denk dat het nog best wel een moeilijk kan zijn.
maarja, als ik een ongeledig briefje wil is dat nu ook makelijk te doen.
Anoniem: 80639 @Countess23 mei 2003 10:36
Ik dacht dat het geld van katoen gemaakt was ofzow omdat je het ook kan wassen in de wasmachine...Dit in verband met mensen die smetvrees hebben :+
denk je?

proton is toch ook al zoiets?

en banconcact dan....

ik merk weinig verschil, buiten geld steken in die investeringen....
Anoniem: 86580 @NEn12 juni 2003 12:19
Kassa mederwerkers hebben we niet eens meer nodig joh :)
Denken ze dat dit in de praktijk werkt tegen valsmunters? Als ik een briefje van 5 euro in mijn hand krijg ga ik echt niet kijken of er misschien wel een chip inzit. Dit systeem werkt alleen goed wanneer IEDEREEN zo'n scandingetje krijgt/koopt. En dannog, ik denk niet dat iedereen dalijk bij de kassa zijn eigen geld staat te scannen of het wel echt is ofzo. Hier gaan wed ik weer een hoop belastingcenten aan besteed worden, en waarschijnlijk nog meer dan dat er aan waarde word vals gedrukt. Ik ben btw benieuwd of ze dan dus ook al dat geld wat nu al gedrukt is gaan vervangen. Dat zal ook weer een hoop poespas veroorzaken.
Anoniem: 55049 @EJP23 mei 2003 02:14
Ik denk het niet hoor. Stel dat een groep zich een ton Euros gaat maken vals dan welliswaar. En ze geven die uit. Dan heb je wel een paar slachtoffers in eerste lijn maar de meeste ondernemers "dragen" hun kas binnen op het einde van de dag; Dus alles lekker naar de bank waar het direct aan het licht komt dat er valse tussen zitten. Dan duurd het niet lang meer voordat de jongens/meisjes gesnapt worden denk ik toch. Ook als zoeen leesapparaat goedkoop wordt, dan zal de meerendeel van de handelaren er wel eentje aanschaffen denk ik toch, zeker als ze zelf moeten opdraaien voor het verlies door aanvaarden van vals geld en dit zo kunnen vermijden. Aan de andere kant zie ik wel een groot voordeel voor slechtzienden en bejaarden. Ik denk dan aan een soort "enlarger" die in het groot 200Px aangeeft wat de waarde is, of zelfs met spraaktechno gaat afroepen wat het waard is. Leuk toch voor op een zomerterrasje :-)
En buiten alle punten die hier genoemd worden; is het wel zo makkelijk om die chips tijdens het drukken op/in het papier te krijgen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.