Op ZDNet lezen we dat de Europese Centrale Bank (ECB) overweegt om eurobiljetten uit te rusten met een miniscule radiochip. Het gaat hierbij om een Radio Frequency Identification-tag (RFID-tag): een zendertje van slechts eenderde millimeter breed. De RFID-tag heeft geen eigen stroombron en kan daarom geen signalen uitzenden maar als er een signaal naartoe gezonden wordt genereert de kleine chip een 128-bit getal. Momenteel zou men volgens het Japanse persbureau Kyodo in gesprek zijn met Hitachi, ontwikkelaar van de zogenaamde mu-chip.
Het uitrusten van geldbiljetten met een RFID-tag heeft vele voordelen. Bestaande beveiligingstechnieken weerhouden criminelen er niet van geld na te maken maar het wordt met de mu-chip wel erg lastig. Ook zijn grote hoeveelheden bankbiljetten dankzij de RFID-tag sneller en makkelijker te tellen. Al het nieuws rondom de nieuwe chips lijkt nog toekomstmuziek, maar is dichterbij dan menigeen denkt. In 2005 zal de chip voor het eerst praktisch worden toegepast, tijdens een internationale expo in Japan.
De RFID-tags zijn al langer bekend en hebben reeds het nodige stof doen opwaaien. Wal-Mart heeft de nieuwe chip gekozen om als barcode te dienen. Klanten waren bang dat de chips niet verwijderd zouden worden en dat hun privacy geschonden zou kunnen worden. Het apparaat om de RFID-tags uit te lezen kost slechts enkele tientallen dollars waardoor het voor Jan en Alleman mogelijk is om deze tags uit te lezen. Op zich geen slechte zaak, totdat de informatie in handen komt van personen die hier geen toegang toe zouden mogen hebben.