Hitachi verstopt informatie in gedrukte tekst

Heise.de schrijft dat de Japanse krant de Nihon Keizai Shimbun een artikel heeft gemaakt over een techniek ontwikkeld door Hitachi. Deze techniek biedt de mogelijkheid om in een bepaald stuk gedrukte tekst een boodschap mee te geven door aan deze gedrukte tekst voor het menselijk oog nauwelijks zichtbare wijzigingen aan te brengen. De opslagdichtheid is groot, zo zou 64bit aan data kunnen verdwijnen in een tekenreeks van slechts zeventig letters lang. De verborgen data kan weer tevoorschijn worden getoverd door een voor dit doel speciaal ontwikkelde scanner.

Hitachi logoDe mogelijkheden die deze techniek biedt zijn volgens Heise.de groot, zo zouden gedrukte documenten uitgerust kunnen worden met een electronisch certificaat om de echtheid van deze documenten aan te tonen. Volgens de schrijver zou ook een kopieërbeveiliging op documenten et deze techniek tot de mogelijkheden behoren. Hiermee zouden eerdere plannen om voor dit probleem kleine radio-chips te verwerken in papier te vervallen kunnen komen.

Door Mark Oosterveen

Nieuwsposter / reviewer

05-10-2003 • 03:43

33

Submitter: T.T.

Bron: Heise.de

Reacties (33)

33
32
26
10
0
0
Wijzig sortering
electronisch certificaat
Sorry dat ik vlak na dierendag mieren zit te neuken, maar er is niet veel elektronisch aan drukwerk. Digitaal certificaat lijkt me n betere term.
Ik neuk even mee:
Wat is het nut van het verbergen van een certificaat van echtheid?

Dan kun je toch beter gewoon zoals nu met e-mail al kan een controlecode erbij vermelden? als die niet klopt, is het vals. simpel.

Wat (kopieer-)beveiliging betreft gaat dit net zo'n blunder worden als de kopieerbeveiliging op audio-cd's. Dat gaat nooit lukken!
Ik denk wel dat kopieeren tegen te gaan is op deze manier want er zijn 2 dingen:

- Op geld zit al een code die voorkomt dat je het kunt kopieren met een kleurenkopieermachine (Zal ongetwijfeld te omzeilen zijn, maar wie heeft hier allemaal een goede kwaliteit kopieerapparaat staan die hij even kan modden). Iets dergelijks zal hiermee ook kunnen.

- Je zou ook kunnen zeggen iedereen krijgt een dmv deze code unieke versie van het document zodat zichtbaar is wie gelekt heeft.
Anoniem: 58853 @jkf5 oktober 2003 13:36
Het gaat hier om een certificaat van echtheid. Copieen maken kan iedere boeren*** natuurlijk. Maar daar gaat het niet om. De zin of onzin hiervan zal vallen of staan bij het gebruik ervan. Als je een aankoop doet en je wil er zeker van zijn dat het inderdaad is wat je je erbij hebt voorgesteld dan is zo'n certificaat echt wel handig. Het is "uniek" in z'n soort en aldus een goeie zet in de bewijsvoering.
Je kan altijd via de 'analoge' weg de tekst weer beschikbaar krijgen als bitmap (scanner, digitale camera, etc.). De bitmap kan je bewerken tot een normale tekst en weer naar de printer sturen. Ik denk niet dat zo'n certifcaat dit soort bewerkingen kan overleven.
64 bits in 72 karakters = hoge datadichtheid? :?
Iedere aap kan 64 bits kwijt in 10 karakters. En zie hier voor andere (zeer veel gebruikte) technieken om data met wel een hoge dichtheid op papier te zetten.
Als je data wilt verstoppen dan kun je dat veel makkelijker doen met gecodeerde streepjescodes en/of ultravoilette inkt.
Het gaat hier over platte tekst (met daarin truukjes) om data te verstoppen. Bij streepjescode kan je toch niet zeggen dat er verstoppertje gespeeld wordt...
Tja, ik vind het nog steeds niet echt een hoge datadichtheid...

Als je per teken 1 kleine wijziging zou hebben, dus bijvoorbeeld 1 stukje ergens uit, dan heb je in een tekenreeks van 70 tekens al 70 bit. Dus dit is niet echt veel ofzo.. :)
dan zet je de gecodeerde data in je streepjescode. Iedereen kan de code uitlezen, maar de data ontcijferen kan (bijna) niemand.
De hitachi methode is ook "nauwelijks zichtbaar" en geloof mij, er hoeft niet veel anders te zijn aan letters wil het opvallen. Je hebt niet meteen door wat er aan de hand is, maar het je voelt gewoon dat er wat anders is aan de tekst.
Dat je hiermee kan aantonen dat het document uit een bepaalde bron komt wil ik best geloven maar dat het een kopieerbeveiliging is gaat er bij mij niet in. Welke kopieermachine zal de tekst niet kopieren?
Tja, je hebt verschillende soorten kopieerbeveiligen natuurlijk he, ik denk niet dat ze hier doelen op beveiligingen om het kopiëren fysiek te voorkomen ofzo.

Maar als je bijvoorbeeld per gebruiker van een document een eigen code erin verstopt, en hij kopieert het, dan weet je wél waar de kopie vandaan komt. Lijkt me toch moeilijk uitvoerbaar, want als iemand het ocr't, of overtypt, is het er weer uit. Maar gegeven dat de sneaky kopieerder niet op de hoogte is van de beveiliging, zou het kunnen werken.

Is een beetje het watermark idee dat filmfabrikanten wilden gebruiken bij bijvoorbeeld streaming video, een watermerk meecoderen, zodat als je later rips terugvind op kazaa, je kan zien van wie hij komt, en je weet wie je moet aanklagen als distributeur zijnde :)
Volgens mij is die niet echt nieuw. Jaren geleden (volgens mij wel 5 jaar) heb ik een keer iets gezien op de BBC over een manier om documenten die door een bepaalde user op een laserprinter worden afgedrukt te markeren door een uniek patroon in de letters te verbergen. Zo kun je zien wie vertrouwelijke documenten lekt bijvoorbeeld. Dit komt ongeveer op hetzelfde neer lijkt mij.
Anoniem: 48206 @mphilipp5 oktober 2003 23:51
Natuurlijk is het niet nieuw. Stenografie werd al gebruikt in de Romeinse tijd.
Of de datarate van 64 bit per 70 karakters hoog is kun je niet opmaken uit dit stukje want niemand heeft het over "robuustheid". Misschien is het wel heel robuust tegen koffievlekken, papierkreukels, printer kwaliteit, etc. En is er met het blote oog toch niets van te zien (geen schots en scheve of vervormde letters). Dan is het toch misschien wel een hoge data rate.
wel grappig maar ik zie niet in wat er zo nieuw aan is, als je letters print kan je met een printer die precies genoeg is toch ook de letters met een soort barcode idee printen om data erin te stoppen?

dat lijkt me een eenvoudigere manier en toch ook zeker effectief

sowieso, als ze het alleen voor elektronische certificaten (wat is er elektronisch aan :?) en voor kopieerbeveiliging willen gebruiken dan zou elke techniek wel goed zijn.

Daar maakt het toch weinig bij uit of mensen het kunnen zien/lezen. Als kopieerbeveiliging zal het toch al weinig nut hebben, als je het niet met een scanner kan kopieren dan gebruik je gewoon een digitale camer oid. Niet echt een beveiliging te noemen
Dit is niet echt te gebruiken als kopieerbeveiliging maar wel goed als certificaat van echtheid. Dus als ik een documentje maak kan ik mbv mn public key ofzo een signature maken en die in het document verbergen, zodat wanneer iemand stiekem de text verandert en het resultaat dan presenteert als van mij afkomstig, dan kan je gewoon aan de hand van mijn public key zien dat ie door iemand anders veranderd is.

Toch wel een beveiliging te noemen dus.
Ik mis even een reden waarom je de key zou verbergen. Je moet hem juist duidelijk vermelden zodat mensen ook zien dat er een key aan gekoppeld is.
Anoniem: 50893 5 oktober 2003 03:49
Ja, speel ff lekker ook de kwaadwillende mensen op deze aardbol een nieuwe tool toe om er misbruik van te maken. Dit word niks, one way or the ohter, want men is blij dat de brief juist zijn form aan het verliezen is, laat staan dat we dat nu juist weer in het leven gaan roepen. Al die technologie, die we helemaal niet nodig hebben, zorgt alleen maar steeds meer ervoor dat informatie via een steeds geheimere weg gaat. Dat Hitachi dat nu zelf ook niet inziet, geef dan je geld uit aan andere research wat een positive bijdragen kan leveren aan deze wereld. Hitachi : Je denkt ook niet aan alles :Z
Dankzij zo'n soort paranoide instelling verandert de VS langzaamaan in een politiestaat waarin de burgers steeds minder vrijheid hebben. Doe mij maar vrijheid ipv veiligheid.

Ik stel mijn recht op het geheim houden van mijn geheimen op prijs; dat jij klaarblijkelijk weinig waarde hecht aan dit recht wil nog niet zeggen dat Hitachi fout bezig is.
euhm, wat als je bvb smorgens koffie morst op je waardevolle document??? dan is de tekst zelf mss nog leesbaar, maar kan de scanner z'n werk niet meer nauwkeurig doen... daar gaat je dure technologie...
dan doe je er toch zon mooi plastic laagje over van de reclame??
zo'n mooi plastic laagje is niet mooi egaal waardoor een scanner niet precies zal kunnen scannen dus kan de scanner z'n werk niet meer nauwkeurig doen... daar gaat je dure technologie ;)
Anoniem: 19076 5 oktober 2003 11:35
wat voor informatie zou er verborgen zijn in dat artikel? :)
En wat zou er gebeuren als je zo'n document verkeerd om onder die speciale scanner legt? Krijg je dan allerlei satanische teksten te zien?
Dit lijkt wel een beetje op die code craker uit de film A Beutiful Mind.
woorden en combinaties zoeken die vaker voorkomen
Noem hem dan minstens bij naam! ;)
prof. John Nash
Vraag me af of dat nou duur is om zoiets te doen. Anders kunnen we straks weer geld bij onze MS licensies gaan leggen :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.