Dell weer 's werelds grootste computerleverancier

Dell is weer de grootste computerleverancier ter wereld geworden zo meldt Reuters. In het afgelopen kwartaal heeft Dell een marktaandeel van 17,3 procent behaald terwijl HP het met 15,8 procent moest doen. In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar wist HP Dell nog voorbij te gaan, maar HP heeft deze koppositie slechts één kwartaal vast weten te houden. Het afgelopen kwartaal heeft Dell de prijzen voor zijn pc's laag kunnen houden door lage prijzen te eisen bij zijn toeleveranciers. Wereldwijd zijn er in het eerste kwartaal 2,1 procent meer computers verkocht ten opzichte van vorig jaar. In totaal zijn er het afgelopen kwartaal 34,6 miljoen pc's verkocht. De afzetmarkt was verder verdeeld onder IBM, Fujitsu Siemens en Toshiba:

Hét Dell logo (vrijstaand, klein)Dell accounted for 17.3 percent of worldwide PC shipments, market research firm IDC said, compared with Hewlett-Packard's 15.8 percent. The next closest competitor was International Business Machines Corp. IBM.N , with 5.4 percent market share. [...]
The fourth largest PC maker was Fujitsu Siemens with 4.8 percent of the market. Toshiba had 3.7 percent, making it into the top five PC makers for the first time. IDC's Kay attributed the move to more demand for notebook computers, which are its specialty.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

18-04-2003 • 12:57

52

Bron: Reuters

Reacties (52)

52
49
38
8
0
0
Wijzig sortering
Nou wat mij betreft mag Dell die prijzen lekker zo houden.
Ze leveren goede kwaliteit voor weinig geld.
Je hebt ook van die bedrijven die lekker goedkoop doen en hardware verkopen die niet goed met elkaar overeen kan.
Maar ik heb vele mooie Dell pc's gezien die ook nog eens goed werken. Het hoeft dus niet altijd duur te zijn om iets goeds te krijgen denk ik.
Ze leveren goede kwaliteit voor weinig geld.
Tsja, en helaas zit 'm in dat leveren nu juist een probleem in veel gevallen. Ik zit bijvoorbeeld alweer bijna 6 weken op m'n bestelde DELL notebook te wachten, en zo zijn er velen met mij. Over de kwaliteit kan ik persoonlijk dus nog niets zeggen.

De prijs is inderdaad goed :)
Anoniem: 58360 @twi18 april 2003 13:43
Standaard taktiek van DELL, als ze merken dat er een prijsdaling zit aan te komen blokkeren ze je zending. Een collega van me heeft juist voor de dalingen van de GF4TI zijn DELL besteld en ze pas veeeeel later gekregen toen overal de prijs drastisch gezakt was. Service: 'k heb ooit eens 2 maanden op een simpele powersupply voor een Dell inspiron gewacht (je moet eens een laptop bezitten zonder voeding :( )
Voor de prijs moet je het ook niet doen, een beetje systeem met wat opties is een pak duurder dan bij de zaak om de hoek, als je de transportkosten bij je DELL PC optelt kom je aardig duurder uit terwijl het hun probleem eigenlijk is dat ze uit Ierland verschepen, 91 EUR of meer voor een config is te duur !
Ik heb op mijn werk nu een Dell staan (1.5GHz tower), en telkens als hij hard aan de slag gaat (compileren of zo) dan stottert de muziek (mp3, CD, maakt niet uit).

Nou weet ik wel dat ik er niet zit om naar muziek te luisteren maar aan de andere kant vind ik het ook niet normaal dat een dergelijke machine dit soort problemen heeft.
Anoniem: 83060 @hansg19 april 2003 00:53
Dit is niet echt Dell aan te rekenen. Compileren kan een erg zware taak zijn. Als daarvoor teveel rekenkracht wordt ingezet, zullen andere taken daaronder lijden. Het is eerder een keuze van het besturingssysteem.
Mijn Amiga 500, in 1985 of zo, compileerde moeiteloos zonder de muziek te laten stotteren. Dat was een machine die op wel 7 hele megahertzen liep, dus meer dan 200 keer minder dan die Dell.

Mijn 233MHz pentium 2 (voorganger van de Dell) compileerde moeiteloos terwijl de muziek gewoon doorspeelde.

Mijn eigen Athlon 945 systeem (thuis) heeft er ook geen moeite mee.

Waarom de Dell dan wel?
Bedrijfsmatig mag ik zelf graag Dell PCs naar binnen rollen. Maar helaas zit ik thuis met een Dell Dimension waarvan de geluidskaart & boxen niet optimaal ondersteunt worden onder Windows 2000 of XP :(
De boxen worden niet ondersteund? :?
Daar heb ik nog nooit van gehoord. Alleen je geluidskaart, OK, maar ook je boxen?
Via USB je surround instellen...
Inderdaad, de prijs/kwaliteit verhouding is prima en de service is goed. Een puntje van kritiek is dat de onderdelen massaal worden ingekocht en dat een gevolg daarvan is dat de losse onderdelen wat b-types zijn. (hoewel ze vaak van a-merken afkomen).

Moederboarden hebben soms eigenlijk te weinig PCI-sloten en te weining extra opties.

Je ziet dezelfde trent terug bij NEC e.d.

Als je idd niets aan de computer wilt doen en er geen omkijken naar wilt hebben is een Dell echt heel goed.
De service is helaas hard achteruit gelopen de laatste jaren. Maar ik hoor dat ook over andere leveranciers. Ook al zijn de klachten in Nederland minder erg dan wat ik hoor over the USA, aangezien ze daar vaak standaard de helpdesk in India aan de lijn krijgen wegens de personeelskosten.

Jammer genoeg gelden de dalende prijzen niet voor RDRAM, die blijft onveranderd hoog :(

Edit: Uitleg slechte kwaliteit support: Wanneer ik naar de helpdesk bel over een defecte netwerkkaart in een kort geleden aangeschafte server, en uitleg dat alle logs dit ook aangeven, verwacht ik niet eerst de vraag te krijgen of ik al 'de diagnostics diskette heb gedraait', en al helemaal niet de suggestie om 'de rescue CD te installeren'...
Wat ik me altijd afvraag bij dit soort dingen is hoe ze dit meten. Gaat het alleen om de zogenaamde "merkcomputers"? Persoonlijk koop ik altijd een hoop componenten en bouw daar zelf een computer van. Dit wordt waarschijnlijk niet meegerekend en dus zeggen deze cijfers eigenlijk niks.
Anoniem: 55781 18 april 2003 12:59
Ik vind het fantastisch dat Dell hun prijzen laag houden, zo is er tenminste concurrentie en dat is goed voor de consument :) Misschien is een echte tweaker daar niet in geïnteresseerd, maar voor minder begaafde tweakers blijft een dell toch een goeie keuze... vind ik.

first post! :)
(ai ai, hiervoor ga ik op mijn kop krijgen...)
Het is misschien wel leuk voor ons als consument, maar het kan er ook voor zorgen dat de prijzen zo onder druk komen te staan dat er bedrijven falliet gaan doordat de prijzen te laag worden. Zo is het leuk voor ons dat Dell die eisen bij zijn toeleveranciers neerlegt, maar dat kan er wel voor zorgen dat die toeleveranciers het steeds moeilijker krijgen doordat ze te wienig inkomsten binnnehalen.

In het ergste geval blijven straks alleen de grote spelers over en dat kan ervoor zorgen dat straks de prijzen weer omhoog gaan door het ontbreken van concurentie. Dat is ook niet de bedoeling.

Of er is minder geld voor R&D en dat is ook niet goed.
Anoniem: 48318 @Beaves18 april 2003 14:09
Het is nog veel erger.
Doordat die toeleverancier zo weinig verdient bij Del, wentelt hij zijn kosten af op andere klanten. Hoe minder machtig, hoe meer deze betaald. Kortom, uiteindelijk betekent dit hogere prijzen voor de zelfbouwer.
Anoniem: 27359 @Beaves18 april 2003 13:07
Ehm, wat je zegt is volgens mij al lang gebeurd, denk bijvoorbeeld eens aan het Nederlandse Tulip? Ken je die nog? Met Katja Schuurman... :9
Ow nee, da was Laser, maarja dies ook al failliet :'(
Uhhmm.... Tulip bestaat nog steeds hoor. Niet dat ze een super marktaandeel hebben. Maar ze huppelen nog steeds rond
Dat was niet Tulip, maar Laser (en volgens mij is dat toch niet van hetzelfde...), en dat waren prima bakken :) ik was er best tevreden over namelijk.
Tulip is er wel nog, al een jaar of wat, nadat een partij die brood zag in de merknaam deze heeft gekocht... Ze maken nu hoofzakelijk Kloon's met een tulip sticker, en ze hebben Dynalink gekocht...geen idee hoe het ze verder gaat...

Maar het echte tulip van vroeger, dat is sinds '98 geloof ik al niet meer... :(
Anoniem: 56005 @Beaves18 april 2003 16:11
Markt verzieken met 17,3% marktaandeel, goh dat doen ze knap dan. :P
Nogal frustrerend vind ik dat Dell Europe in mijn ogen gewoon discrimineert. Ik ben het ook niet eens met de stelling dat ze goedkoop zijn. In de V.S. misschien wel maar in Europa echt niet.

Dell computers kosten altijd meer euro's dan dollars (wat niet klopt volgens de wisselkoersen) of altijd krijg je bij identieke systemen met dezelfde prijs (999 dollar/999 euro) in de VS veel meer opties, meer RAM, een DVD writer, etc. etc. etc.
Dus jij vindt de prijzen van dell fantasch laag?

Ik vind dat reuze meevallen. Als ik kijk wat een kaal systeem bij hun kost dan valt dat best mee ja, maar zodra je er wat ander spullen in wilt hebben betaal je je blauw.

Extra HDD, meer Ram etc dan ben je snel al weer duurder uit dan de gemiddeldePC boer om de hoek.

Ik heb laatst een simpel fileservertje samengesteld voor de vader van een vriend van mij (heeft een eigen zaak) en als ik een systeem met de zelfde specs bij dell ging halen was ik echt veel duurder uit. Ik heb het dan over een simpel P4 2GHz, 2 HDD's RAID controler, interne zipdrive 512 MB intern geheugen windows 2000 server edition floppydrive, KVM switch simpelkassie en ngo wat prulletjes.

Ik schrok gewoon van de prijs die dell ervoor durfde te vragen en dat was dan nog excl de extra garantie etc want dna kreeg je nog korting van ze.
Anoniem: 83204 18 april 2003 13:25
Slechte service, en veel te dure opties, daarenboven verdient bijna geen enkele Nederlander of Belg er iets aan !!!
Slechte service: Een 8,3 gemiddeld in de shopsurvey is niet bepaald slecht te noemen, de telefoon wordt gemiddeld binnen 20 seconden opgenomen, vergelijk dat maar eens met UPC. Als jij geen voorbeeld kan geven waarom de service slecht zou zijn dan moet je daar ook niets over zeggen.

Veel te dure opties: Welke dan? Je hebt een complete PC met alles erop en eraan voor minder dan 1000 euro's (monitor, cd-brander, dvd-rom, niet te vergeten OS) en dan heb je voor 166 euro extra een radeon 9700 en voor 65 euro extra 120Gb ipv. 60Gb harde schijf. Als dat geen concurerende prijzen zijn dan weet ik het niet meer.

En dat er bijna geen enkele Nederlander of Belg iets aan zou verdienen is al helemaal onzin, deze Nederlander kan er van rondkomen en zo zijn er nog duizenden die dat direct of indirect doen. :*)

Dus waarom deze post nou +2 inzichtvol verdient? :?
Da's niet helemaal waar. Voor m'n eigen bedrijfje maak ik uitsluitend gebruik van Dell, en door de kortingen op de standaardprijzen die ik krijg verdien ik er wat aan (ca. 5%). Zo zijn er meer hoor... Natuurlijkk kunnen mijn klanten ook zelf een systeem bestellen, maar dan is ' ie bijna altijd duurder uit dan via mij, en hij heeft zelf de rompslomp van het samenstellen....
computer != PC.

titel moet zijn Dell weer grootste PC leverancieer.

k denk dat HP veel groter is. Om van IBM nog maar te zwijgen.

Eigenlijk is Microsoft ook een computer leverancier.

Computer = hardware + software.
als computer hard+software is is microsoft geen computerleverancier. een computer is de hardware, vind ik. ALs ik zeg ik koop een nieuwe pc dan koop ik een mobo processor en eventueel geheugen(als ik de oude pc nog wil gebruiken of het geheugen verouderd is). en geen GPU. ik koop dan dus geen windows. oid.
wat de tweakert vindt is, niet hoe de gemiddelde gebruiker er tegen aan kijkt. Als een gebruiker zegt: "de computer doet het niet", betekent dat vrijwel zeker dat er een software vaudt is.

Oftewel de gebruiker ziet hardware en software als een geheel.
OK, dus je maakt onderscheidt tussen de Personal Computer en andere computers zoals bijvoorbeeld servers.

Mijns inziens bepaald de software die op een computer draait of je het kan betitelen als een werkstation of server.

IMHO is de scheidingslijn tussen PC's en servers nogal vaag geworden. Server clusters zijn opgebouwd uit normale PC's om maar een voorbeeld te noemen.

Dus Computer = hardware
Software -> PC en/of server

En wat betreft HP en IBM groter, onderbouw dat maar eens met cijfers.
Anoniem: 80035 18 april 2003 18:17
Het verbaasd me dat dell no. 1 is. Mensen kijken zeker alleen naar de prijs, niet wat er in hun pc zit. Zo zit er bij de nieuwe TV aanbieding van Dell wel een redelijk grote harddisk,maar dan beknibbelen ze weer op de videokaart: 16 MB,ongehoord in deze tijd ') die jaar garantie heb je weinig aan: als er iets mis gaat krijg je een pakjesdienst aan de deur om hem op te halen, 1 tot 3 weken later weer gerepareerd terug :(
dat is volledig afhankelijk van wat voor een garantie je afsluit. Op ALLE zakelijke machines zit standaard 3 jaar next business day, on-site garantie.

Dat is voortreffelijk en heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Ik heb enkele tientallen Dell's geleverd aan klanten heb over de service van Dell nog nooit kunnen klagen, omdat ik ALTIJD goed geholpen word. (bij hardware matters).

En ik heb zelf ook weleens zelfbouw computers gehad en dan kon het ook wel weer ff duren hoor voordat je je machine terugkreeg als je deze naar de winkel bracht.

Ps. dell doet er meestal maar 1 week over hoor. En dan is het dus Collect and Return.
Die 16Mb ATI Rage 128 wat een prima videokaart is voor 2d werk en 3d-screensavers ed. kun je voor weinig geld natuurlijk ook upgraden naar een GF4MX of Radeon 9700 (pro) dus ik snap echt niet waar je over zeurt. Dell kan natuurlijk ook iedereen verplicht een vette 3d kaart met bergen RAM in de maag splitten maar wat heeft de consument daar aan?

Zelfde geldt ook voor de garantie: niet iedereen heeft behoefte aan 4-uur response on-site premier enterprise support maar die mogelijkheid bestaat er wel, evenals (de standaard) "next business day on-site" wat niet veel meer kost dan de niet standaard "collect and return" waar jij het nu over hebt.

Eigenlijk is jouw kritiek dus dat Dell teveel keuze heeft voor mensen die al die dure opties niet nodig hebben. Het is een schande! ;)
Aantal PCI sloten is niet echt interessant meer. Langleve USB 2.0 wat dell standaard ondersteund.
Persoonlijk ga ik veel liever voor een PCI netwerkkaart (stom voorbeeld) dan voor een USB2 netwerkkaart.
Wat dacht je van SCSI controllers? RAID? Geluidskaarten? Allemaal eigenlijk PCI voor nodig.

Ben het met je eens dat je er niet zo veel meer nodig hebt als vroeger. M'n oude PC zat *vol* met PCI kaarten, terwijl m'n nieuwe er *geen enkele* nodig had. Alles zat al onboard, en m'n SCSI controller heb ik opgeofferd (SCSI schijf dood, was ook maar 9,1GB).
Dan bestel je toch een Dell workstation met SCSI in RAID configuratie en een Audigy 2 geluidskaart?

Misschien eerst ff kijken wat er echt mogelijk is voordat je gaat beweren dat dat niet zo is. ;)
kijk dan moet je ook geen dell kopen,
ik bedoel het is heel simpel,
jij behoort niet tot hun doelgroep, als ze namelijk
wel rekening met jou en anderen zouden houden dan zou een relatief kleine doelgroep hoge kosten mee brengen.
Gewoon overslaan, wat die bouwen toch liever hun eigen pc na een beurs.
Meest vervelende is wel dat Dell een volger is van technology. Ik weet van geen uitvinding of nieuwe technology die Dell heeft gemaakt. Research & Development kost heel veel geld. Zij doen dat niet en mede daardoor houden ze de kosten (en dus prijzen) laag. Voor PC's begrijpelijk, maar helaas zien we dat ook al bij servers en dat is een slechte tendens.
Anoniem: 42790 18 april 2003 14:18
Ik vind het jammer dat het zo slecht gaat met Gateway. Ze hadden zich al van het Europese contingent teruggetrokken maar nu gaat het ook in de VS slecht. Ik heb hier nog steeds een pc met als omhulsel een Gateway tower, met inmiddels allemaal andere spullen erin. En ook gebruik ik nog vrolijk mijn Gateway muis en toetsenbord. Leuk voor Dell dat het met hun wel goed gaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.