Zo'n twee maanden na de introductie van Windows XP Media Center komt AnandTech met een review van de Hewlett Packard Media Center PC 873n. Het kloppend hart van deze pc wordt gevormd door een 2,53GHz Pentium 4 processor die zijn werk moet doen op een FIC moederbord waarop de i845G chipset van Intel prijkt. Op geheugen is er niet bezuinigd, want de HP bezit over maar liefst 512MB DDR266 geheugen. Om verzekerd te zijn van goed geluid, heeft HP gekozen voor een Soundblaster Audigy geluidskaart. Als videokaart is er voor een GeForce4 MX gekozen. Uiteraard misstaat een DVD-schrijver en een universele geheugenkaart lezer/schrijver niet in een multimediasysteem, dus die 'krijg' je er van HP ook bij. Een punt van kritiek is echter het toetsenbord dat helaas gebruik maakt van een draad. Maar gelukkig wordt er wel een infrarood afstandsbediening mee geleverd.
Het in gebruik nemen van de Windows XP Media Center pc
De eerste keer dat je de pc opstart krijg je de Windows XP desktop voor je neus. Het eigenlijke Media Center is namelijk niks anders dan een applicatie die onder Windows XP draait en die zul je dan ook zelf moeten opstarten. Hierna moet de afstandsbediening worden uitgetest waarna de connectie met het internet kan worden ingesteld. Is dit gebeurt, dan is het de tijd om het tv gedeelte in te stellen, gevolgd door het instellen van de programmagids. Bij dit alles wordt je geholpen door een wizard en kost dan ook weinig moeite.
TV kijken
Een van de functies van Media Center is het opvragen van de programmagids. Met behulp van de afstandsbediening kun je door de programmagids wandelen en je favoriete programma uitzoeken. De interface zit goed in elkaar, maar er is een klein minpuntje: het is onmogelijk om even snel naar de volgende dag kunt te springen. Vanuit de programmagids kun je ook aangeven welke uitzendingen je wilt opnemen waarbij het onmogelijk is om twee programma's tegelijkertijd op te nemen omdat Windows XP Media Center maar een tv-kaart ondersteund. Daarnaast kun je op thema zoeken naar een bepaald type uitzending. Met een paar drukken op afstandsbediening kun je dus meteen zien welke films er vanavond op het programma staan.
Muziek afspelen
Helaas zoekt Media Center niet automatisch alle muziek die op de pc is opgeslagen. Hiervoor moet gebruik worden gemaakt van Windows Media Player waarna je Media Center moet herstarten. Maar daarna kun je makkelijk op artiest of muzieksoort zoeken, selecteren wat je wil horen en afspelen.
Foto's en films bekijken
Door alle foto's in een speciale directory te plaatsen, al dan niet onderverdeeld in subdirectories, kun je makkelijk door je foto's heen bladeren en eventueel weergeven in een slideshow. Met films kan precies hetzelfde worden gedaan en als je het DiVX-codec installeert kun je zelfs DiVX-films bekijken.
Conclusie
Helaas stootte AnandTech op enkele problemen met de tv-functies van Media Center. Bij het simpel kijken naar een tv-uitzending is de processorbelasting al 30-40%. Als je dan door de programmagids gaat scrollen, dan wil het wel eens voorkomen dat de uitzending stottert. Daarnaast bleek de pc geleverd door HP niet de meest stabiele te zijn. Een verse installatie van Windows XP Media Center Edition en de laatste drivers zorgden ervoor dat het systeem een stuk stabieler draaide, maar toch deden er zich nog onverklaarbare crashes voor. Wellicht dat een snellere Pentium 4 processor met HyperThreading de problemen met de performance op kunnen lossen.
Behalve deze problemen niks anders dan lof. De gebruikersinterface zit goed in elkaar en je kunt met Media Center ongeveer hetzelfde als met een TiVo of ReplayTV set-top-box en Microsoft zou met Media Center er nog wel eens voor kunnen zorgen dat de pc eindelijk als volwaardige vervanger voor deze set-top-boxen in de huiskamer wordt geaccepteerd.
