Het kost veel tijd en moeite om oude apparatuur ondersteund te houden
Niet als je niet tich versies moet patchen
Ik hoef echt geen nieuw besturingsysteem elk jaar: Android 8 is meen ik wanneer dual frequency GNSS is toegevoegd en dat is het laatste waar ik naar uitkeek in Androidland (laat me weten als ik nog iets cools gemist heb). Qua beveiligingsupdates vallen de kosten van steeds weer memory corruptions oplossen heel erg mee, of ze hadden het de eerste keer goed kunnen schrijven (bijvoorbeeld in een taal waar de meest impactvolle geheugencorruptie-bugs überhaupt niet plaats kunnen vinden)
Werkende in de softwarebeveiligingsindustrie is het ook heel duidelijk wanneer een klant voor de tweede of derde keer hetzelfde product laat doorlichten: zelfs al heb je de software nog nooit gezien (bijv. omdat een collega het vorige keer doorkeek), je vindt nauwelijks nog wat. Veel open-source software (denk aan git) is ook goed doorgetest. Niet dat er dan niks meer in zit, maar op dat moment kan de fabrikant het wel op de markt brengen en met nauwelijks moeite 10 jaar ondersteuning bieden. Elk jaar zullen er ook weer minder bugs zijn om op te lossen
In plaats daarvan wordt elk jaar een nieuwe versie groots aangekondigd en delen van het systeem verbouwd, en ja, goh, dan wordt het repetitief om alle patches op al die tussenliggende versies toe te passen en uit te brengen. De ene telefoon moet een bijgewerkte versie van het 2019-OS krijgen, de andere de voorjaar 2020-versie, weer een andere heeft het OS dat in 2022 uitkwam, enz. Dit is een keuze van de fabrikant, zo slaat Fairphone Androidversie 14 over. Natuurlijk helpt het niet dat Google doet alsof er steeds wat nieuws is en fabrikanten zich waarschijnlijk verplicht voelen om dit steeds weer uit te brengen voor marketingredenen (en nu komt de EU daar dunnetjes overheen: beveiligingsupdates en reparatieonderdelen verplichten ben ik helemaal voor, maar functionaliteit moeten toevoegen aan een bestaand product? Bijzonder)
[Reactie gewijzigd door baseoa op 24 juni 2025 19:36]