Google Chrome-app ontvangt enkel nog updates op Android 10 en hoger

Google Chrome stopt met de ondersteuning voor Android 8 en 9. Voortaan ontvangt de mobiele browser alleen nog updates voor smartphones die Android 10 of hoger draaien.

Google Chrome-versie 138, die zich momenteel in bèta bevindt, wordt de laatste met ondersteuning voor Android 8 en Android 9, schrijft Google in een communitypost. Deze besturingssystemen verschenen in 2017 en 2018. De daaropvolgende versie, die volgens Google naar verwachting op 5 augustus beschikbaar komt, wordt enkel uitgebracht voor telefoons die draaien op Android-versie 10 of hoger. De browser blijft wel beschikbaar voor oudere Android-apparaten.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

24-06-2025 • 15:15

38

Reacties (38)

38
38
23
1
0
13
Wijzig sortering
Krijgen we dan ook de mogelijkheid om deze app makkelijk te verwijderen?
Of accepteren we dat Google bewust oudere Android apparaten extra kwetsbaar maakt.
Krijgen we dan ook de mogelijkheid om deze app makkelijk te verwijderen?
Je kan hem gewoon disablen en dan kan die app helemaal niks tot je hem zelf weer enabled:
https://support.google.com/chrome/answer/95319

Verwijderen is dan ook niet nodig, die app op disabled doet precies hetzelfde als verwijderen alleen staat het installatiebestand dan nog op je toestel.
Of accepteren we dat Google bewust oudere Android apparaten extra kwetsbaar maakt.
Dat is meer een bijeffect dan een beoogd doel zoals jij het stelt. Mits je hem niet disabled natuurlijk, zodra je dat doet is er niks aan de hand (buiten dat je al op een outdated apparaat zit, en daar zelf voor kiest/koos).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juni 2025 15:40]

(buiten dat je al op een outdated apparaat zit, en daar zelf voor kiest/koos).
De Android-versie zegt op zich niets over hoe lang security updates geleverd worden. De hardware is dan ook niet te oud, maar de software. De software maakt het apparaat compleet, maar eindgebruikers hebben vaak geen keuze om het apparaat bij te werken. De enige optie om mee te gaan is om het apparaat aan de berg e-waste toe te voegen.

Ik gebruik zelf een toestel van bijna vier jaar oud dat ooit geleverd werd met Android 11 en officieel niet verder kwam dan Android 13. Ondertussen draait er Android 15 op en ik vermoed dat Android 16 ook hier nog wel voor gaat uitkomen. Technisch kan het wel, maar fabrikanten willen hier niet veel aan uitgeven. Alleen regulering van de markt kan dit oplossen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juni 2025 15:45]

De Android-versie zegt op zich niets over hoe lang security updates geleverd worden.
Welke fabrikant doet dat dan nog bij Android 10 smartphones? Kan je ze even opsommen? Of blijkt uit de praktijk dat mijn opmerking gewoon klopt :)

Ik weet 99% zeker dat als je nog op Android 10 zit dat je (al lang) geen beveiligingsupdates meer krijgt (van fabrikanten, hooguit op custom roms dat het nog anders ligt).

Updates voor Android 10 worden door Google in ieder geval al 2 jaar niet meer uitgebracht.
As of January 2025, 6.21% of Android devices (mobile & tablet) ran Android 10 (which has ceased receiving security updates in March 2023).
Bron: Wikipedia: Android 10
De enige optie om mee te gaan is om het apparaat aan de berg e-waste toe te voegen.
Je hebt vast de term custom roms hier wel eens voorbij horen komen, we zitten immers op Tweakers...

Je gebruikt (blijkt uit je edit) dus zelf ook gewoon een custom rom, dus ben je bekend dat je je van zichzelf outdated toestel wel up to date kan maken en dus wel de beveiliging op orde hebben! e-waste is dus niet de enige optie...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juni 2025 16:01]

Je gebruikt (blijkt uit je edit) dus zelf ook gewoon een custom rom, dus ben je bekend dat je je van zichzelf outdated toestel wel up to date kan maken en dus wel de beveiliging op orde hebben! e-waste is dus niet de enige optie...
Dat is van een aantal zaken afhankelijk:
• Technisch kan het (bootloader is unlockable).
• De community ondersteunt het toestel.
• Je hebt de technische know-how om dit te doen en te gebruiken.

Dat maakt het dat dit maar beperkt mogelijk is en geen oplossing is voor de massa.
Nog een punt, is de/een rom bakker wel te vertrouwen? Leunen op custom roms om veilig te blijven terwijl weinig roms open source zijn is ergens wel ironisch te noemen. Ik maak graag gebruik van custom roms voor 'erbij' telefoons en tablets maar voor mijn dagelijkse toestel leg ik niet zo veel vertrouwen in een willekeurige XDA gebruiker. Initiatieven zoals Linage OS zijn een stuk professioneler maar deze genieten beperkte support tot de community het overneemt. Of is überhaupt niet voor je toestel officieel uitgekomen. Ook zijn er apps die moeilijk doen met bepaalde aanpassingen in het OS, zoals de bank of Netflix.

In iemand de portemonnee kijken is altijd lastig maar er zijn anno 2025 best wel goeie budget toestellen die gewoon lekker mee gaan in dagelijks gebruik. Mijn inziens is dat altijd een veel beter alternatief dan om de zoveel jaar een (heel duur) toestel kopen en dan de security updates met custom roms 'oplossen'. Al zijn merken als Samsung en Google wel goed bezig met hun ondersteuningstermijn. Die zullen over het algemeen de toestellen overleven in plaats van dat nu de software de hardware regelmatig overleeft. Dus ik weet niet of we dit issue over een paar jaar nog hebben.
Nog een punt, is de/een rom bakker wel te vertrouwen?
Datzelfde probleem heeft originele firmware ook.
In iemand de portemonnee kijken is altijd lastig maar er zijn anno 2025 best wel goeie budget toestellen die gewoon lekker mee gaan in dagelijks gebruik.
Budgettoestellen waarmee merken verdienen aan jouw data. Je betaalt met originele firmware altijd een prijs, linksom of rechtsom.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juni 2025 18:48]

Heb nog een oude One Plus X die ik gebruik op vakantie, heb daar de Opera browser opgezet wordt nog steeds up-to-date gehouden, Chrome laat ik op die telefoon links liggen...
Wow, dat is wel héél snel. Ik typ dit op een Android 10-telefoon die nog altijd gemiddeld (of wellicht bovengemiddeld?) snel is als ik zo ook me heen kijk, ook naar familie die niet per se de nieuwste tech moet hebben. Hardware van 2020 voldoet nog volledig, dat moet dan zometeen alweer de prullenbak in?

Niet dat ik zelf Chrome gebruik natuurlijk, maar denkend aan de mensen die niet zo tech savvy zijn en de standaard Google-browser herkennen als "het internet" op hun telefoon
Android 10 is al dik twee jaar end of life, dus als jouw telefoonfabrikant geen update beschikbaar maakt voor een nieuwere versie is het sowieso al verstandig om deze te vervangen.

En dan heb ik het specifiek over beveiligingsupdates; de hardware kan verder nog helemaal prima zijn, maar zonder deze updates heb je gewoon pech... Dit is precies waarom je tegenwoordig zo goed moet opletten op de softwareondersteuningstermijn wanneer je nieuwe apparaten koopt helaas :(
>Android 10 is al dik twee jaar end of life, dus als jouw telefoonfabrikant geen update beschikbaar maakt voor een nieuwere versie is het sowieso al verstandig om deze te vervangen.

Want? Zolang je geen vage dingen buiten de Play Store installeerd kan er niets mis gaan door een iets oudere Android versie te draaien.
Alsof de store je overal tegen beschermt :P


Maargoed mijn algemene advies zou ook zijn om te upgraden! Dat jij denkt/vindt dat je het allemaal onder controle hebt, blijf het lekker gebruiken, jouw telefoon is jouw feestje toch...
Alsof een recentere Android versie je overal tegen beschermt :P
Neen, maar je kan wel lezen waar je wel tegen beschermd bent.
https://source.android.com/docs/security/bulletin/2025-06-01
En voor welke van die issues ben je kwetsbaar als je alleen apps uit de Play Store haalt?
Het grootste risico zal altijd je veelgebruikte apps blijven, al is een up-to-date OS wel goed om te voorkomen dat een gehackte app geen kwaad kan verder. Overigens zit de Play Store net zo vol malware als elke andere app store, je kunt er niet van uitgaan dat je veilig bent omdat je je apps alleen maar van Google vandaan haalt.

Als Chrome en Firefox stoppen met het ondersteunen van Android 10, ben je de pineut. Tot die tijd kun je mijns inziens prima je oude telefoon gebruiken.

Let daarbij wel op dat Android een aantal vervelende beveiligingsbugs heeft gehad zoals "als je Bluetooth aan hebt staan kan iemand je telefoon overnemen". Je doet er bij een oude telefoon dus ook goed aan om je Bluetooth en WiFi bijna altijd uit te hebben staan, in elk geval als je niet thuis bent. Voor dragers van een smartwatch of draadloze oortjes is dat natuurlijk wat lastig, dan zul je moeten gaan uitzoeken of je telefoon wel of niet de patch heeft gehad (en als je fabrikant geen update voorbij Android 10 heeft gegeven, waarschijnlijk dus niet).
Dat is absoluut niet het geval. Ik raad je aan om eens te kijken naar de Android Security Bulletins, en de hoeveelheid CVEs daarmee per maand gefixt worden, zoals bijvoorbeeld privilege escalations etc. Met Android 10 mis je alles na maart 2023. Een vrij bekend voorbeeld hadden we 10 jaar geleden met StageFright.
Dat hangt toch geheel van het type exploit af ?
En wil je werkelijk iedere CVE gaan doorspitten om te zien welke van toepassing is op jouw hardware-software combinatie …

Dat is toch echt niet iets dat je aan een normale eindgebruiker kunt overlaten
Niet niets, overigens. Ik meen dat stagefright een OS-component was en je gebruikt bijvoorbeeld ook de TCP stack. Ik host daarnaast nog een ssh server, dus zelfs als ik die update dan kan het OS packets alsnog verkeerd afhandelen. Maar ik ben het eens dat het risico sterk beperkt is, zeker als je geen bijzonder persoon bent voor buitenlandse inlichtingendiensten
Dat kan ook nog weer per fabrikant verschillen natuurlijk. Mijn ouders hebben beiden een Galaxy A51 en dat vind ik inmiddels vrij trage dingen (maargoed, mijn vergelijking is een Galaxy S23 FE). De A51 is van april 2020 en draait tegenwoordig Android 13.

Daarmee bedoel ik te zeggen: de pure leeftijd maakt niet het verschil, de hoeveelheid updates/upgrades vanuit de fabrikant is veel bepalender.
Android Pie is van 2018 tot 2022 toch? De meeste toestellen (die ik tegenkom) konden tussendoor van 9 naar 10. Ik denk dat je dan inderdaad volgend jaar afscheid mag gaan nemen van je Android Q telefoon. Of je moet toch naar 11 of 12 kunnen... Of natuurlijk gaan voor een alternatief OS.

Tja, ik vind er ook wat van dat smartphones een wegwerpartikel zijn geworden.
Mijn vorige toestel was Android 8 of 9, kreeg geen updates, en had ook geen alternatief OS omdat het geen populair model was. "Gelukkig" ging het kapot voor het einde van de normale levensduur en ben ik daar niet in de softwareproblemen gekomen. Nu met Android 10 had ik niet het idee dat er ook maar íets nieuw was in nieuwere versies (tot nu dat Android 16 design waarbij je schijnbaar minder vaak door menu's moet klikken om simpele dingen te doen als WiFi aanzetten? Klinkt goed want de Android 15 werktelefoon is niet te harden, maar op Android 10 is dat ook gewoon 1 tap dus om daar nu voor te upgraden...), dus ik had niet verwacht dat mensen het zou boeien te upgraden en dus dat ook ontwikkelaars niet zo snel al app-ondersteuning stoppen

[Reactie gewijzigd door baseoa op 24 juni 2025 19:11]

Welke telefoon heb jij dan? Android 10 komt uit 2019, dus als jou hardware uit 2020 komt heb je dus 0 updates gekregen, wel erg karig...
Dat krijg je er gratis bij als je bijvoorbeeld backups wilt maken van je telefoon. Updates weigeren is deel van de ontmoediging dat mensen toegang tot hun eigen toestel verschaffen. Met magisk erop krijg je niks meer

Het toestel was in ieder geval up-to-date toen ik het tweedehands overnam

[Reactie gewijzigd door baseoa op 24 juni 2025 19:14]

Ja maar Android 10 is nog ondersteund? Dus ik zie het probleem voor jou niet :)
(Ik heb zelf een OP5T die nog prima mee gaat, maar ik kan altijd nog een custom rom erop knallen)
Sure, maar voor mij voelt dit nog als nieuw. Misschien is het de leeftijd. Dat dit nu de laatste versie is die ze ondersteunen betekent dat het volgend jaar waarschijnlijk eruit gaat. Terwijl veel mensen een trager toestel hebben en daar ook hun dagelijkse dingen mee doen. Duidelijk is de hardware waarvoor ze Android 10 hebben gemaakt nog helemaal prima voor de doorsnee persoon

Bedenk ook dat een telefoon zo'n 25 jaar mee zou moeten gaan voordat upgraden voor efficiëntere chips het milieutechnisch waard zou zijn (bron: https://wimvanderbauwhede...rticles/frugal-computing/). Zo extreem ben ik natuurlijk ook weer niet, maar dit is nu kantje boord 5 jaar :|
Ik ben benieuwd wat de reden is. Android 8 snap ik, je kan dan de nieuwe Java 8 datum/tijd gebruiken zonder te desugaren. Mijn persoonlijke app heeft ook Android 8 nodig.

Maar ik heb als Android dev nog nooit de behoefte gehad om hoger te gaan. Alle libraries van Google zelf ondersteunen zelfs Android 5 en hoger, dus daar ligt het niet aan.
Ik vermoed dat dit dan ook geldt voor chromium en op chromium gebaseerde browsers?
Dit is gewoon weer een planned obsolete dingetje, Beetje onzinnig dat ja daar nu in de toekomst een nieuw toestel voor moet aanschaffen om Chrome te kunnen gebruiken.

in minder bedeelde landen (Zuid Amerika in mijn voorbeeld) ken ik nog genoeg mensen met een Android met Micro USB en lager dan Android 10 die er van alles mee doen, die willen al helemaal niet uitgeven aan een nieuw toestel.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey88 op 24 juni 2025 15:36]

Android 10 krijgt al 2 jaar geen beveiligingsupdates meer, dus Chrome heeft de ondersteuning langer laten doorlopen dan Android zelf.

Dus ja, je bent toe aan een ander toestel (of je moet zelf een ander OS erop willen zetten natuurlijk).
Ook dat is rechtstreeks toe te wijzen aan het zelfde bedrijf achter Chrome, planned absolence. Alleen al het feit dat je alternatieve OS-en op toestellen kan installeren die geen (officiële) update naar Android 10 ontvangen maar dat via een omweg wel kunnen, dat moet al genoeg zeggen over hoe je wordt gepusht om steeds te vernieuwen. Er is geen enkel basisslag om nu op Android 16 te zitten. Telefoons zijn best krachtig voor de relatief simpele dingen die je er soms mee doet. De vernieuwingen tussen elke Android versie zijn vaak best intern te updaten, desnoods met versie 10.1, 10.2 enz. Maar tsja, het verkoopt lekker, koop nu jouw telefoon met het meest geavanceerde besturingssysteem tot nu toe, ook al doet die niks meer op de browser dan op Android 9 of 10
Je klaagt echt bij de verkeerde, het is Motorola die je heeft laten zitten maar je richt je irritatie op Google.

Het beleid is nou eenmaal dat Google de fabrikanten vrij laat (daar kan je wat van vinden), en daarmee de verantwoordelijkheid bij de fabrikant ligt. Andere merken doen het dan ook een stuk beter dan Motorola mbt updates/upgrades en die gebruiken ook gewoon (Google's) Android...
Het stuk over Motorola heb ik weggehaald omdat ik dat verkeerd gelezen had '-)
Nee dat is het niet. Het kost veel tijd en moeite om oude apparatuur ondersteund te houden. Als mensen in Zuid Amerika zo graag Chrome willen draaien op Android 7 of wat dan ook raad ik ze aan zelf deze builds te onderhouden, waarschijnlijk kan het al vrij snel uit om een courante telefoon te kopen.
Het kost veel tijd en moeite om oude apparatuur ondersteund te houden
Niet als je niet tich versies moet patchen

Ik hoef echt geen nieuw besturingsysteem elk jaar: Android 8 is meen ik wanneer dual frequency GNSS is toegevoegd en dat is het laatste waar ik naar uitkeek in Androidland (laat me weten als ik nog iets cools gemist heb). Qua beveiligingsupdates vallen de kosten van steeds weer memory corruptions oplossen heel erg mee, of ze hadden het de eerste keer goed kunnen schrijven (bijvoorbeeld in een taal waar de meest impactvolle geheugencorruptie-bugs überhaupt niet plaats kunnen vinden)

Werkende in de softwarebeveiligingsindustrie is het ook heel duidelijk wanneer een klant voor de tweede of derde keer hetzelfde product laat doorlichten: zelfs al heb je de software nog nooit gezien (bijv. omdat een collega het vorige keer doorkeek), je vindt nauwelijks nog wat. Veel open-source software (denk aan git) is ook goed doorgetest. Niet dat er dan niks meer in zit, maar op dat moment kan de fabrikant het wel op de markt brengen en met nauwelijks moeite 10 jaar ondersteuning bieden. Elk jaar zullen er ook weer minder bugs zijn om op te lossen

In plaats daarvan wordt elk jaar een nieuwe versie groots aangekondigd en delen van het systeem verbouwd, en ja, goh, dan wordt het repetitief om alle patches op al die tussenliggende versies toe te passen en uit te brengen. De ene telefoon moet een bijgewerkte versie van het 2019-OS krijgen, de andere de voorjaar 2020-versie, weer een andere heeft het OS dat in 2022 uitkwam, enz. Dit is een keuze van de fabrikant, zo slaat Fairphone Androidversie 14 over. Natuurlijk helpt het niet dat Google doet alsof er steeds wat nieuws is en fabrikanten zich waarschijnlijk verplicht voelen om dit steeds weer uit te brengen voor marketingredenen (en nu komt de EU daar dunnetjes overheen: beveiligingsupdates en reparatieonderdelen verplichten ben ik helemaal voor, maar functionaliteit moeten toevoegen aan een bestaand product? Bijzonder)

[Reactie gewijzigd door baseoa op 24 juni 2025 19:36]

Weet iemand vanuit technisch perspectief wat dit voor mogelijkheden biedt? Ik kan mij voorstellen dat dit soort oude meuk wel wat zaken tegengehouden heeft of op zijn minst invloed heeft op de performance van de nieuwere releases doordat je oude oplossingen moet blijven ondersteunen. Natuurlijk is het ook voor Google zelf wel handiger en het zal ook niet allemaal goed uitkomen voor de consument, maar ik kan mij voorstellen dat dit soort oudere devices nog best wat baggage meenemen.
tja, misschien toch tijd om een nieuw telefoontje te kopen.

Ik doe nu gemiddeld 4 jaar met een iPhone en dat vind ik lang genoeg. Vaak na 2-3 jaar even de batterij vervangen voor een 6 tientjes en na 4 jaar weer verkopen voor 150-200 ofzo.

In ieder geval lang genoeg (niet elke 2 jaar een nieuwe phone meer zoals vroeger, er komt toch weinig nieuws uit)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn