Hogeschool Fontys start een pilot met een eigen AI-platform voor studenten en docenten. Het uitgangspunt van de makers is om 'controle en privacy' te behouden. Het platform van Fontys ICT kan op eigen hardware draaien en biedt gebruikers ook toegang tot api's van modellen.
Het platform beschikt volgens de organisatie over 'veiligheidsmaatregelen' waarmee eventuele gevoelige informatie uit gesprekken vervangen kan worden door placeholders, alvorens het met partijen zoals Azure AI Foundry, Anthropic en OpenAI gedeeld wordt. “Recente discussies over de rol van data en privacy bij chatbots, zoals het advies van SURF om geen gebruik meer te maken van Copilot, hebben ons extra gemotiveerd om dit project te versnellen”, aldus Koen Suilen, een van de bedenkers van het project.
In principe gebruikt het platform een basisset van bekende AI-modellen als fundament, met daarbovenop de opensource-interface OpenWebUI op basis van de MIT-licentie. In een gesprek met Tweakers laten Suilen en medebedenker Ruud Huijts weten dat het platform berust op een 'gateway', een manier om eventuele gevoelige informatie uit gesprekken te filteren. Deze tool is van een derde partij en volgens de makers voldoet dat bedrijf aan alle wettelijke en privacyeisen. "In sommige gevallen, bijvoorbeeld als onderzoekers met een gevoelig onderzoek bezig zijn, worden de gateway en servers van derden omzeild. Modellen worden dan lokaal op eigen hardware gedraaid."
Het platform ondersteunt onder meer 'custom GPT’s, projectbeheer, visualisaties, code-interpretatie en beeldgeneratie'. Wat het concept volgens de makers onderscheidt van vergelijkbare platformen, is dat studenten ook toegang tot api's van de betreffende AI-modellen kunnen krijgen, niet alleen tot de userinterface die de eindgebruiker te zien krijgt. Dit is handig voor studenten van Fontys ICT die zelf een AI-toepassing willen maken.
De komende maanden test een beperkte groep docenten en studenten van de opleiding Fontys ICT het platform. Daarvoor verzamelen de makers gegevens over het 'gebruik, betrouwbaarheid en schaalbaarheid'. De makers kijken per toepassing of er extra privacymaatregelen nodig zijn en behandelen aanvragen van studenten voor bijvoorbeeld api-toegang. Het is nog niet bekend of en wanneer er een bredere uitrol van het systeem gaat komen.