Ziggo-eigenaar overweegt overname glasvezelnetwerken, mogelijk Delta en ODF

Liberty Global, dat samen met Vodafone eigenaar is van VodafoneZiggo, overweegt de overname van twee kleinere Nederlandse glasvezelnetwerken. Dat maakt ceo Mike Fries bekend tijdens een congres in Londen. Mogelijk gaat het om Delta Netwerk en Open Dutch Fiber.

Volgens Fries zijn er veel gesprekken gevoerd met twee Nederlandse alternative network providers, waar tot nu toe niets uit is gekomen. "Maar ze zijn eigendom van private equity en op een gegeven moment kunnen het interessante kansen voor ons zijn", aldus Fries.

Hoewel de topman van Liberty Global geen namen noemt, gaat het mogelijk om de glasvezelnetwerken van Delta Fiber en Open Dutch Fiber. Deze beschikken namelijk elk over meer dan 1 miljoen glasvezelaansluitingen, waardoor Ziggo eenvoudiger op grote schaal toegang kan krijgen tot glasvezel. Delta Fibers glasvezelnetwerk valt onder Delta Netwerk. Onder Delta Fiber vallen ook de providers Delta en Caiway, die onder meer op Delta Netwerks glasvezelnet diensten aanbieden. Het is niet duidelijk of Liberty Global alleen Delta Netwerk zou willen overnemen, of heel Delta Fiber.

De eventuele overname van Delta Netwerk en Open Dutch Fiber zou Ziggo toegang geven tot meer dan twee miljoen glasvezelaansluitingen. Mocht er een overnamedeal gesloten worden, dan moet de overname nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt. De ACM onderzoekt momenteel ook de plannen van Glaspoort om zo'n 200.000 glasvezelaansluitingen van Delta Netwerk over te nemen. Glaspoort is een joint venture van KPN en pensioenfonds ABP.

Eerder deze maand bracht persbureau Bloomberg naar buiten dat Liberty Global in onderhandeling is met Vodafone om zijn aandeel in de joint venture VodafoneZiggo over te nemen. De twee bedrijven zijn elk vijftig procent eigenaar van VodafeZiggo. Het is nog niet bekend of er daadwerkelijk een deal komt. Ook het Belgische Telenet is in handen van Liberty Global.

Door Sabine Schults

Redacteur

29-03-2025 • 11:57

296

Reacties (296)

296
293
166
5
0
103
Wijzig sortering
Dit zou betekenen dat het verbeteren van de concurrentie zou mislukken: Er ontstaan dan wederom twee machtige spelers, KPN en Ziggo. Alleen regionale spelers zouden dan nog enige concurrentie bieden. Ik kan me niet voorstellen dat de ACM hiermee akkoord zou gaan, want daar komen geluiden vandaan dat de prijzen van internet in Nederland te hoog zijn.
Waarom kan Odido dan in dit geval geen concurrentie bieden? Zijn natuurlijk aanzienlijk kleiner nog, maar Ziggo verliest voornamelijk klanten nu aan Odido en Delta.

Ah Odido 'huurt' nu de glasvezel lijnen, indien Ziggo ze overneemt dan zou Odido dus over de lijnen van Ziggo moeten gaan. Wat natuurlijk mogelijk is, maar de ACM zal er niet blij mee zijn idd.

Vraag is wel, hoe moet Ziggo anders een glas netwerk krijgen, overal glasvezel gaan aanleggen is voor veel gemeente geen optie meer omdat er al 1 of soms zelfs 2 glasvezel kabels liggen.

[Reactie gewijzigd door Gynnad op 29 maart 2025 12:48]

Als Ziggo tegen een fatsoenlijke prijs concurrenten toelaat op haar glasvezel heeft de acm weinig in te brengen.
Precies en Ziggo heeft nog geen glas, hoe moeten ze anders op de markt komen?
Fout , tot de meeste wijkcentrales ligt gewoon Ziggo glasvezel , daarna word het pas koper , de investering is nu makkelijk zolang je met Docsis 3.1 (2019) en misschien een betere Docis in de toekomst dan ga je het koper netwerk niet vervangen , dat is de strategie van Ziggo alleen investeren in je software cq hardware.
Er ligt wel glas tot de wijkcentrale maar daarmee is ook alles gezegd. Over die glasvezel gaat namelijk geen "internet" heen, maar RF/radiofrequente, zogenaamde RFoG, RF over glass. Daar waar je zeker bij "traditionele" FttH (middels) AON eigenlijk vrij letterlijk op elk punt in de lijn een mediaconverter / glasvezelmodule kon aansluiten en je internet had, omdat er gewoon ethernet over de glasvezel heel gaat. En dus "dezelfde ethernet als over je UTP kabel" alleen dan over een ander medium.
Maar bij Ziggo / RFoG worden er dus radiosignalen over de glasvezel gestuurd, waarbij de wijkcentrale niks anders doet dan de radiosignalen gemoduleerd in licht (op de glasvezel) omzetten naar radiosignalen gemoduleerd in een elektrisch signaal (op de coax kabel). Dus het signaal op de glasvezelkabel is "docsis" + "DVB-C". En niet "ethernet" zoals bij KPN / Odido / Delta / ... wel het geval is in het hele netwerk.

Als Ziggo dus daadwerkelijk FttH wilt leveren moeten ze niet alleen de kabels van klant naar wijkkast, en de apparatuur in de wijkkast en bij de klant vervangen, maar moeten ze dus ook overal de apparatuur in het core netwerk vervangen. Want in het core netwerk worden al "de radiosignalen gegenereerd". En dat moet dan er uit en moet gewone ethernet apparatuur (switches / routers) voor in de plaats komen.

Overigens zijn er ook al gebieden waar Ziggo wel al via glasvezel levert. Sowieso Edam-Volendam, waar de gemeente nog steeds eigenaar van de kabels is en coax heeft laten vervangen door glasvezel en Ziggo dus verplicht mee moest (of zich terugtrekken). Maar ook bij nieuwbouw waar geen coax infrastructuur te bekennen is leggen ze glasvezel aan. Als het om een straat of paar huizen gaat en er een wijkkast is die bereikbaar is en nog de capaciteit heeft zullen ze waarschijnlijk alsnog coax aansluiten. Maar als het om een complete wijk gaat wordt er soms al glasvezel aangelegd waarbij ze "gewoon" gebruik maken van XGS-PON, net zoals KPN / Odido / Delta / ... tegenwoordig ook XGS-PON aanleggen en bestaande klanten daarop worden overgezet. En daarnaast hebben ze geëxperimenteerd met glasvezel tot aan de woning maar alsnog via RFoG leveren. Waarbij in de woning dus zowel een kastje geplaatst wordt dat RFoG omzet naar RF op coax en vervolgens gewoon een standaard Docsis modem, incl. mogelijkheid voor TV via DVB-C dus. Terwijl bij de XGS-PON gebieden TV alleen via IPTV (Next Mini) kan.
Ik vind het niet boeiend welke techniek Ziggo gebruikt, zolang ik maar een snelle en betrouwbare internetverbinding heb. Als het eind resultaat van RFoG hetzelfde is als XGS-PON, who cares?
Ik vind het niet boeiend welke techniek Ziggo gebruikt, zolang ik maar een snelle en betrouwbare internetverbinding heb. Als het eind resultaat van RFoG hetzelfde is als XGS-PON, who cares?
Contradictie. Een "snelle" verbinding als in "lage latency" is per definitie FttH of XGSPON, omdat er minder stappen zitten die jouw internet pakketten moeten vertalen dan bij Ziggo. De vraag is echter of je het verschil merkt tussen 4ms latency op glas, of 20-30ms op je kabel. Ik denk dat voor het gros van de mensheid beiden prima is. In theorie zou FttH/XGSPON betrouwbaarder moeten zijn omdat er minder actieve apparatuur aanwezig is in de hele keten.
Ik heb letterlijk nog nooit boven de 20ms getest (als ik zelf niet aan het downloaden ben). Meestal is mijn latency bij Ziggo iets van 10 - 15ms. Maar je vraag blijft verder staan, ik heb beide gehad en merk het niet.
Ik heb letterlijk nog nooit boven de 20ms getest (als ik zelf niet aan het downloaden ben). Meestal is mijn latency bij Ziggo iets van 10 - 15ms. Maar je vraag blijft verder staan, ik heb beide gehad en merk het niet.
Ik heb ook beiden gehad en dit verbaast mij juist enorm? Ik ben sinds een paar weken over op glas via Glasnet op een ODF lijn en vind het verschil met Ziggo gigantisch, juist de enorm lage ping merk ik enorm in Pageloads.
Tja, misschien was jouw Ziggo lijn niet helemaal in orde, ik zou het ook niet weten. Maar mijn ping bij Ziggo was rond 12/13ms en glas 4-6 ms, dan praten we over miliseconde. Zou het heel knap vinden als je dat 'enorm' merkt.
Ook ik ben recentelijk over van ziggo naar KPN glas, en volgens mij merk ik het wel bij het gamen..
Dat.. Denk dat je het verschil bij FPS wel zou kunnen merken
Tja, misschien was jouw Ziggo lijn niet helemaal in orde, ik zou het ook niet weten. Maar mijn ping bij Ziggo was rond 12/13ms en glas 4-6 ms, dan praten we over miliseconde. Zou het heel knap vinden als je dat 'enorm' merkt.
Er was helemaal niets mis met mijn ziggo lijn, alles voelt gewoon snappier met een veel lagere ping, zo dus ook de pageload, zeker enorm wat mij betreft. .

En dat bovenop alle andere voordelen natuurlijk.
Tja, misschien was jouw Ziggo lijn niet helemaal in orde, ik zou het ook niet weten. Maar mijn ping bij Ziggo was rond 12/13ms en glas 4-6 ms, dan praten we over miliseconde. Zou het heel knap vinden als je dat 'enorm' merkt.
Dat is natuurlijk onzin. Ik merkte al verschil tussen Ziggo en mijn DSL aansluiting, laat staan met glas. Latency met 11ms heen en 25-30 terug merk je. Niet met streaming dingen, maar wel met reacties op muisclicks, zoals @Donstil al zegt "snappier". En laten we wel wezen, Docsis is een verouderde techniek die op zijn laatste benen loopt t.o.v. glas. Niet voor niets lopen er elk kwartaal hordes mensen weg bij Ziggo. Te duur en technisch verouderde techniek. De stap om Delta/ODF te willen kopen snap ik dan ook heel goed, zonder dat zijn ze dood.
Die latency treedt op bij elk bestandje dat je laadt van die pagina; veel bestandjes -> meer totale latency -> pagina duurt langer om te laden.
Elk request voor een ander bestand vergt een request van de cliënt en een response van de server. Hogere latency -> meer tijd kwijt per bestand -> langere laadtijd webpagina bij meer bestanden.
Hoezo bs? Leg dat maar eens uit als je het zo goed weet.
Op 1 moment 5 requests uitsturen levert x + latency later 5 resultaten.
Je kunt maar beperkt parallel inladen, dus maar het best proberen om het aantal laad acties zo klein mogelijk te houden, of anders de pagina “lui” laden zodra het deel van de pagina in beeld dreigt te komen.
Ik heb op dit moment privé glas (GPON), zakelijk bonded VDSL en Odido Klik en Klaar omdat het kan voor in de caravan straks. Ziggo heb ik er ook een tijd naast gehad, maar dat leverde keuzestress op. Glas levert iets van 3-4ms op (naar 8.8.8.8), bonded VDSL iets van 11ms en K&K levert iets van 30ms. Mijn zakelijke Ziggo aansluiting zat rond die 20-30 ms, maar is al van enige tijd geleden. Maar in ieder geval significant langer dan puur glas. En de weg naar 8.8.8.8 verschilt bij allen, in die zin is het ook niet helemaal eenzelfde vergelijk.

Maakt ook niet uit, in het dagelijks leven laat ik huisgenoten wel eens switchen tussen de verschillende smaken die ik nog heb, geen mens die het merkt. Wel dochterlief die klaagde over Zweedse reclame, toen zat ze op de K&K met een IP reeks die blijkbaar in de boeken als "Zweden" stond :)
Er is alleen nagenoeg geen verschil in absolute snelheid (in km/s) tussen licht door glas en een elektrisch signaal in koper. Beiden uit mijn hoofd iets van 2/3 van de lichtsnelheid. Het kan prima middels koper.
Ziggo heeft geen keus. Ze zullen redelijk vlot een strategie voor een echt glasvezel netwerk moeten hebben. Overname kan daar onderdeel van zijn, hoewel afkeuring door ACM logisch zou zijn.

Veel consumenten kan Ziggo nu nog wijsmaken dat ze ook een soort glasvezel netwerk hebben. En dat zal best nog 10 of 15 jaar goed kunnen gaan, zolang consumenten er nog weinig last van hebben.

Maar when the shit hits the fan en Ziggo te laat is, is het heel rap gedaan. Ik vergelijk het met Kodak. Die waande zich ooit heer en meester op het gebied van analoge filmrolletjes. En ach, die digitale camera zou zo'n vaart niet lopen. Tot ze links en rechts ingehaald waren... Zo lijkt Ziggo nog te geloven in coax, want ach, die glasvezel zal zo'n vaart niet lopen...
Ik wist niet dat Ziggo XGS-PON doet? Weet je waar?

Volgens mijn informatie gebruikt Ziggo altijd DOCSIS, ook al heeft het glasvezel tot in de woning.
Ziggo XGS-PON aansluiting direct op glasvezel (naast de RFOG variant die ze leveren bij nieuwbouwsituaties), zie:
https://www.ziggo.nl/klan.../ga-verder/ok,-ga-verder/

[Reactie gewijzigd door mmstm op 30 maart 2025 12:10]

Je kan even in het ZIggo ervaringen topic scrollen of kijk hier even voor meer info: forumtopic: Ziggo Glasvezel
Ik ken ook de verkooppraatjes van Ziggo, dat er tot de wijkcentrales glasvezel ligt, maar als dat zo zou zijn, dan is een overname van Delta en/of ODF dubbelop.
Niet echt. Het trekken van glasvezels door het hele land is relatief makkelijk (en er zijn ook partijen die dat als dienst leveren, dat je een glasvezel van A naar B kunt huren). Het grootste probleem, en het duurste, is daadwerkelijk elke woning van een eigen glasvezel voorzien. Daar gaan veel meer kilometers graven, kabels, etc etc in zitten. Want tel maar eens uit als je alleen al in een dorp alle meters aan straat telt, en dan maal 2 (want huizen vaak aan twee kanten) hoeveel kilometers dat zijn. En dan moeten er dus stoepen worden open gebroken, sleuf graven, kabel er in, sleuf dicht, stoeo (netjes!) terug leggen. Vervolgens nog eens open graven en aan de woning een gat graven om de kabel tot de woning te schieten. Vervolgens nog de kabel naar binnen brengen (gat door de fundering), .... En bedenk je dan maar eens hoeveel werk het is om een kabel over net zoveel kilometers langs een provinciale weg of door weilanden te trekken. Sleuf graven, kabel erin, sleuf dicht, en klaar.

En het is ook niet voor niks dat ze allemaal de glasvezel maar tot de voordeur leggen en vervolgens afvinken als "zo, alweer een woning aangesloten". Terwijl er helemaal niks is aangesloten. Alleen bij de abonnees trekken ze de kabel naar binnen en plaatsen ze een NTU. Want dat scheelt enorm veel werk, dat ook uitgesteld kan worden, en er is nu al een tekort aan gekwalificeerd personeel dat een glasvezel kan lassen (aan de NTU dus in dit geval).
Als er een glasvezelkabel ligt tot aan de wijkcentrale, dan is het niet nodig om kabels door weilanden en langs provinciale wegen te trekken. Maar dat is wel nodig als het dus niet juist is dat er glasvezel tot aan de wijkcentrale ligt, zoals Ziggo beweert.
Daarnaast wordt de kabel, zoals je zelf al schrijft, alleen in woning binnengebracht als er een abonnement wordt afgesloten (wat niet juist is, want appartementencomplexen worden massaal aangesloten in de woning na goedkeuring door de VvE).
Verder is het kapitaalvernietiging als er werkelijk glasvezelkabel tot in de wijkcentrale ligt.
Je begrijpt zijn punt helemaal verkeerd... Hij bedoelt juist dat glasvezel langs provinciale wegen of door weilanden, wat nodig is om een landelijk dekkend netwerk naar je wijkkasten te leggen, relatief makkelijk is. Het werk om vervolgens dat glas van wijkkast naar alle huizen te brengen is veel lastiger en meer. Het hoeft inderdaad niet alle woningen direct in maar je wil wel langs alle woningen, je gaat niet pas op het moment dat iemand klant wil worden een vezel vanuit de wijkkast in de grond leggen (niet in stedelijk gebied tenminste). Dus het feit dat Ziggo wel al glas geeft liggen naar hun wijkkasten (daar liegen ze echt niet over hoor, ik denk dat ze daar anders zelfs dik voor in de problemen zouden kunnen komen aangezien hun moedermaatschappijen publiek verhandeld worden en dit effect op de waarde zou hebben), helpt hun wel wat als ze alles willen gaan verglazen, maar niet heel veel.
Er ligt zeker glasvezel tot in de wijkcentrale. Het bevat al;een een gemoduleerd signaal dus je kunt van daaruit geen glasvezel naar de huizen gaan trekken. Het klopt wel degelijk dat men additionele glasvezel moet aanleggen.
Glas van buiten wordt op een FTU (Fiber Termination Unit) aangesloten. Een NTU zet het glas signaal om naar koper (Ethernet).

Een NTU wordt op een FTU aangesloten.

[Reactie gewijzigd door RobVI op 29 maart 2025 19:14]

NTU = Network Termination Unit, hebben we de afko's ook weer gehad :)
Ter aanvulling: toen ik in mijn appartement op glasvezel liet aansluiten moest er een hoogwerker bij te pas komen. Ik woon op 2 hoog. Maar dat hoort niet bij de aanleg tot aan de deur.
Zeker niet. Zowel Delta als ODF hebben heel veel aanslutiingen in huizen liggen op glas, die zijn bij Ziggo - bij wijze van spreken - op één hand te tellen. Dat voegt dus wel degelijk wat toe!
Ik ken ook de verkooppraatjes van Ziggo, dat er tot de wijkcentrales glasvezel ligt, maar als dat zo zou zijn, dan is een overname van Delta en/of ODF dubbelop.
Dus wat je zegt is dat Ziggo liegt anders zouden ze niet een glasvezelbedrijf willen overnemen want dat hebben ze grotendeels al. Dit is te kort door de bocht:

1) Als je een hele hoop woningaansluitingen kunt overnemen van Delta kan dat alsnog interessant zijn; hoef je die nooit meer aan te leggen in de toekomst.

2) Maar belangrijker is de hamvraag of Ziggo de intentie heeft om hun bestaande netwerk en dat van een overname te gaan mixen. Technisch kan dat, maar je zit natuurlijk wel met downtime van je huidige klanten als je je bestaande wijkkast gaat ompluggen. Dat zal niet in een nachtje kunnen vrees ik zoals regulier onderhoud wel gepoogd wordt.

3) Als laatste heeft Delta natuurlijk ook gewoon een volledig netwerk met landelijke dekking, ze bieden immers al internet aan. En daarmee vraag ik me af of je niet goedkoper uit bent door het gedeelte wijkkast-naar-server van Delta ook gewoon zo te laten bestaan en dus niks te gaan ombouwen. Delta servers en je eigen servers aan elkaar knopen en klaar is kees. Hoef je je over punt 2 al helemaal geen zorgen meer te maken.

Of Ziggo nu glasvezel heeft liggen tot aan de wijkkast of dat ze niet de waarheid spreken en er gewoon enkel kabel ligt is dus eigenlijk vrij irrelevant in het hele plaatje.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 29 maart 2025 20:07]

Word tijd dan dat Ziggo overgaat asap naar Docsis 4.x met snelheden van D/U 10Gbit/6Gbit kunnen ze een beetje bij trekken met het glasvezel🤐 en dat zonder het infrastructuur aan te passen. Dat is de goedkoop wijze voor Ziggo en we weten allemaal dat Ziggo daarop kickt.

Maar hey, uiteindelijk moeten ze wel mee, wellicht niet nu, of over 10 jaar, maar wellicht over 25 jaar wel en dan kan bet zomaar eens te laat voor ze zijn🤷🏼‍♂️
offtopic:
even mugenziften. "alleen investeren in je software cq hardware."
cq Staat voor casu quo, wat betekent "in dit geval", "meer specifiek". Je hebt het nu als tegenstelling gebruikt.
Het grote voordeel is dat waar nu Delta is geen Ziggo beschikbaar is. Hiermee vergroot Ziggo met het Delta netwerk hun dekking binnen Nederland aanzienlijk. Met ODF erbij maken ze dan meteen een kickstart in het verglazen van de gebieden waar ze nu al coax hebben liggen.
Jawel, Ziggo heeft al glasvezel(-kabel), en daarbij... 100% glasvezel is nergens voor nodig, toch Ziggo? :+
https://www.ziggo.nl/internet/glasvezel
Dat 2e zeggen ze niet.
Ik begrijp wel dat ze het zo uitleggen/in de markt zetten. Het is nu eenmaal hoe het huidige netwerk is opgezet. Wat zou jij doen als je Ziggo was, aangeven dat het shit is wat je hebt vanwege oudere techniek (als in coax) welke veel energie gebruikt?

Maar he, wie had er in 2000 bedacht dat je meer dan een gigabit/s kon halen over die coax?
Dat 2e zeggen ze niet.
Nee?
Volledig glasvezel is de beste keuze → FABEL.

Heel hun marketing daarover heeft de bedoeling om de klant zowel te laten geloven dat hij al glasvezel heeft (met hun backbone en glasvezel-kabel term) en tegelijkertijd dat hij het echt niet nodig heeft.
Daar staat enkel dat 100% glasvezel niet perse de beste keus hoeft te zijn, er staat nergens dat 100% glasvezel nergens voor nodig is. Wellicht de zin nog eens lezen zonder bias. Daar staat enkel dat Glasvezel(-Kabel) net zo goed een goede internet verbinding kan leveren.
Goed, ja.
De beste, nee.

Ik klasseer dat als flagrante leugen dus. Tenzij je 1 voorbeeld kan geven waar de keuze voor kabel beter/de beste is?
Op alle TV's in je woning via DVB-C TV kijken?

Maar prima, je mag het als flagrante leugen bestempelen, dat is 'jouw' mening :)
Heel die pagina gaat over internet, niet TV.

DVB-C word trouwens meer en meer uitgefaseerd ten voordele van IPTV. De bandbreedte is immers nodig om docsis nog wat op te rekken. En met IPTV kijk je op elke TV waar je een IP-verbinding kunt voorzien, via UTP, wifi, powerplug,... . En ook nog eens buitenshuis vaak.
Wat maakt mij het uit dat die pagina over internet gaat? Je vraagt toch 1 reden waarom de kabel een beter keuze is, nou hier heb je er 1.

En meer en meer uitgefaseerd is nonsens, het is nog nergens uitgefaseerd dat het ooit mogelijk gaat gebeuren is inderdaad aanwezig en dat ze daardoor de Next Mini meer uitgeven klopt ook, maar overal kan je nog het ongecodeerde DVB-C krijgen. Dit zit standaard bij elke verbinding, met of zonder Next Mini.

En je laatste argument kan bij Ziggo ook met de Ziggo go App, maar het is minder goed dan de kwaliteit van DVB-C :)
Dat is afwijken van de discussie:
De volledige tekst is:
Volledig glasvezel is de beste keuze

FABEL.
Om je thuis een stabiele en snelle verbinding te leveren, gebruikt ons netwerk de optimale combinatie van glasvezel- en kabeltechniek. Zo ben je bij ons nu al klaar voor de toekomst.
Je eigen uitspraak vlak voor mijn vraag is:
Daar staat enkel dat Glasvezel(-Kabel) net zo goed een goede internet verbinding kan leveren.
Dat heeft dus niets met DVB-C te maken. Ziggo doet de keuze voor een volledige glasvezelverbinding voor het beste internet af als een fabel en is dus een pure leugen. Je kan geen enkel voorbeeld vinden waar met kabel wel een betere internetverbinding mogelijk is.
Ook het suggereren dat je 'klaar bent voor de toekomst' op hun 'glasvezel-kabel-netwerk' is lachwekkend. Ze zijn niet eens mee met het heden momenteel.
Is IPTV niet inefficiënter omdat iedereen een soort privestream heeft of werkt dat ook als een soort broadcast die mensen op kunnen pikken?
Het ligt eraan of je iptv multicast of unicast is. Tevens is lineaire tv lang niet zo populair meer, velen vullen hun avonden met uitgesteld kijken of streaming diensten, dan ben je toch al een stream per toestel aan het voorzien. Of dat nu live TV of iets anders is maakt dan ook niet zoveel meer uit.
Het is ook niet nodig, het is puur perceptie. Ze hebben de marketing slag verloren maar voor 99% van de bevolking zijn de snelheden die coax kan leveren echt ruim voldoende.

Maar als het eenmaal tussen de oren zitten van mensen dat glasvezel veel beter en sneller is, dan kan je nog tegenover gestelde beweren tot je een ons weegt maar je gaat de slag verliezen en dat lijkt er aan de hand.
Helemaal mee eens.
Ik heb hier een Ziggo-aansluiting. Net even getest: download 130 mbps; upload 26 mbps.
De "gemiddelde tweaker" lacht zich natuurlijk rot, maar voor ons (man + vrouw) is dit ruim voldoende. We browsen een beetje; boeken hotels; kopen auto's; kijken Netflix; bewerken spreadsheets via Google Drive, beleggen online; bankieren etc. Allemaal zonder problemen. Zo zit het bij ons tussen de oren. :)

En zoals je zegt: ik moet me BLIJVEN realiseren dat de hoge eisen die sommigen stellen aan supersnel internet via glasvezel, niet één op één ook gelden voor eenvoudige mensen zoals ik.
Gewoon glas huren net als de rest maar ze willen flink geld hamsteren dus dat doen ze niet. Niets heeft ze afgelopen 10 jaar in de weg gestaan om net als anderen glasvezel aan te bieden behalve hun eigen hebzucht.
Ik ben er helemaal niet mee bezig verder, helemaal niet met de consumenten kant.

Maar ik weet dat wij zakelijk op meerdere locaties Ziggo glasvezel hebben. Dus ze hebben wel degelijk een eigen glasvezel netwerk.
Het openstellen van Coax is steeds tegengehouden omdat 'breedband internet' één markt zou zijn en er met DSL van KPN (en virtuele providers) dus voldoende concurrentie was. Dat argument kan Ziggo nu niet ineens omdraaien.
Tuurlijk llan ziggo dat.
Als je in de politiek weg komt met 'geen actieve herinnering', dan moet Ziggo ook een leuk PR praatje verzinnen over veranderende markt omstandigheden en met een plaat voor de kop en financieel gewin in het vooruitzicht is er heeel veel mogelijk.
Zeker wel, zie hier van een Ziggo XGS-PON aansluiting in een woning:

https://gathering.tweaker...message/82058068#82058068

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 30 maart 2025 10:42]

Ziggo heeft wel glas maar dat reikt tot in de kast die ergens buiten staat, vandaar gaat het via de kabel je huis in.
We weten allemaal hoe dat in het verleden en nu nog steeds is gegaan bij andere partijen…
Ik mag hopen dat acm daarvan geleerd heeft, want het bedrijf Ziggo heeft bij mij volledig afgedaan; wat een bagger service, ongelooflijk hoge prijzen en slechte kwaliteit dienst.
Ik zit nu op het delta netwerk en wil écht nooit meer klant van Ziggo worden!
Zeker wel... want er ontstaat effectief een duopolie die geen prijs afspraken zullen maken, maar gewoon elkaar prijzen zullen volgen en daarmee heb je effectief een monopolie.

Wanneer gaan we eens leren dat voor de maatschappij infrastructurele zaken niet aan de markt overgelaten kunnen worden. Iedere keer gebeurd hetzelfde en iedere keer is de reactie van diegene die voor waren, "dit hadden wij niet kunnen weten".

Zodra groot kapitaal zich mengt in infrastructuur vernageld het marktwerking, koopt het op en effectief uit om vervolgens de prijzen omhoog te gooien en iedereen in de maatschappij te naaien.
Odido heeft geen eigen glasvezel netwerk. Op mijn vorige adres had ik glasvezel op het ODF-netwerk (naar wat ik me heb laten vertellen is dat KPN). Ik heb daar eerst bij KPN gezeten, en daarna overgestapt naar Odido, maar die maakt gebruik van dezelfde lijn.

Ze kunnen dus wel iets onder de prijs gaan zitten, maar een eigen netwerk hebben ze iig niet
ODF is een zelfstandig glasvezelnetwerk, waarbij Odido vaak exclusief het eerste jaar na ingebruikname de enige aanbieder is.
Das interessant, want zowel Odido (tenische dienst) als KPN hebben mij op een gegeven moment verteld dat het eigenlijk stiekem KPN is.

Wat betreft de ingebruikname, dat weet ik niet, bij mij was er eerst KPN
Dat is pertinent niet waar. Bron: Ik heb namelijk zelf voor ODF gewerkt. Dan weet die technische dienst persoon niet waar hij/zij het over heeft.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 29 maart 2025 21:18]

Odido geeft zelf aan ook te leveren op het KPN netwerk, dus je hebt gelijk maar die andere mensen (deels) ook.

https://www.odido.nl/inte...ze%20glasvezel%20partners.
Allright. Goed om te weten :) KPN heeft in de vele uren dat ik met ze aan de lijn heb gehangen ook meermaals tegengesproken over allerlei zaken. Dus verbaast me in dat opzicht dan ook weer niet
Odido gebruikt toch het netwerk van Open Dutch Fiber (ODF)?
Dit verschilt per gebied. Hier is het KPN netwerk
Dat het oer gebied verschillen kan snap ik, maar is ook mijn punt niet, ook "hier" zit Odido via het KPN netwerk nanelijk, maar dat betekent niet dat zij elders wél via het ODF netwerk hun diensten aanbieden. Als het ODF netwerk wegvalt blijft er dus minder concurrentie over, dat is het punt en dan jan Ofido ook niet meer de kagere prijzen bieden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 29 maart 2025 19:21]

Wie zegt dat, als Ziggo odf op koopt, Odido en andere providers niet gewoon hun diensten kunnen blijven leveren?

Ik zit via primevest en deze is overgenomen door KPN en mijn Odido (en daarvoor tmobile) abonnement loopt gewoon door zonder dat ik dat merk.
Nu ja. Ziggo kan er altijd een nieuwe glasvezelkabel bij leggen. De vraag is of dat economisch verstandig is. Ik zou zelf voor een constructie kiezen als we bij energie ook gedaan hebben: een partij die de kabels beheert en die daar verder geen diensten over mag laten lopen en partijen die die kabels mogen gebruiken om een de consumenten (en bedrijven) hun diensten aan te bieden. Het is jammer dat er plekken zijn waar al twee keer de stoep open is gegaan om glas te leggen, terwijl er nog genoeg plaatsen zijn waar nog helemaal niets ligt.
Want bij energie is er voldoende geïnvesteerd in capaciteit? Een veel beter voorbeeld waarom dat niet werkt is lastig vinden. Wellicht het spoor met de splitsing tussen trein en infra. Daar zit ook al jaren geen zinnige vooruitgang in.
Zover ik weet heeft open Dutch bij ons het glasvezelnetwerk aangelegd namens Odido. Daarna is kpn met haar eigen glasvezelkabel ook nog eens gekomen.

Ik heb dus nu twee glasvezelkabels in mijn meterkast die het beide doen. Aangezien ik eerst Odido had en nu ben overgestapt naar kpn.

Als ziggo nu odf overneemt dan vraag ik me af wat dat betekend voor de Odido klanten die nu op dat netwerk zitten.
KPN = Reggefiber, normaal gesproken.
Odido gaat ook veel via ODF glasvezel en anders KPN backbone

[Reactie gewijzigd door Dracula op 29 maart 2025 12:51]

Feitelijk had de overheid een glasvezel netwerk moeten aanleggen. En de providers mogen er dan tegen betaling gebruik van maken. Nu krijg je een wedstrijdje van wie de meeste glasvezels heeft liggen. Want diegene kan anderen wel toelaten tot het netwerk, maar dan wel tegen een prijs.

Alle partijen weten dat als er eenmaal overal glasvezel ligt en de koek verdeeld is, je alleen nog iets kunt doen als je hele grote zakken met geld er tegenaan gooit.

En Ziggo kan natuurlijk gewoon deelnemen aan ODF (of Glaspoort). Hebben ze heel snel toegang tot een heel groot glasvezel netwerk.
Lang leven de privatisering van alle bedrijven. OV niet te betalen, energie rekeningen torenhoog en internet abonnementen schijnen ook onredelijk te zijn.
Volgens mij zijn die netwerken van ODF gewoon open voor andere providers dus daar kan ziggo ook op aansluiten. Doet odido ook, alleen hadden die cambrium overgenomen dacht ik. Weet alleen niet wat de voorwaarden ervoor zijn om daarop te mogen aanbieden.
Dan ben ik benieuwd hoe dat gaat lopen, want Open Dutch Fiber wordt volgens mij gesponsord door Odido. Of ze hebben een deal met hen. Bij ons in Rotterdam wordt nl door ODF een glasvezelnetwerk aangelegd en Odido is de eerste preferred supplier van internet als je de aansluiting hebt. Dat gedurende een jaar. Dus dan ben ik benieuwd hoe Liberty Global daarmee omgaat...je moet dan je grote concurrent toegang geven tot het netwerk dat je aan het aanleggen bent. Best een ingewikkeld verhaal vind ik.
Vraag is wel, hoe moet Ziggo anders een glas netwerk krijgen, overal glasvezel gaan aanleggen is voor veel gemeente geen optie meer omdat er al 1 of soms zelfs 2 glasvezel kabels liggen.
Ziggo adverteert al jaren met hun 'glasvezel' netwerk. En hebben al die jaren hun monopolie uitgebuit.

Als ze glasvezel willen kunnen ze gewoon een provider worden op de huidige netwerken. Maar eigenaar zijn van zowel een 'glasvezel+coax' netwerk en ook het enige andere '100% glasvezel' netwerk draait natuurlijk alle concurrentie de kop om
Nationaliseren van de infrastructuur is de enige juiste oplossing. In landen waar dat het geval is zijn de prijzen voor internet (meer dan) 10 keer lager dan in NL.
Ziggo hoeft geen glasvezel netwerk te krijgen. Ziggo heeft jarenlang volgehouden dat coax net zo goed was en dus niet in glasvezel geïnvesteerd. Nu de klanten met bussen tegelijk vertrekken omdat glasvezel beter en goedkoper is zijn ze de prijzen voor bestaande klanten aan het verhogen. Ze bieden dus een inferieur product aan voor een hogere prijs. Dat was hun keuze, hun strategie. Dan mogen ze van mij ook de gevolgen ervaren.

En Ziggo gaat na zo’n aankoop de prijzen echt niet naar beneden doen.
Concurrentie bieden als de glasvezelnetwerken weer van KPN en Ziggo zijn wordt onmogelijk zo. Onder hun prijzen zitten wordt heel moeilijk. Als netwerk eigenaar hoeven ze geen concurrentie toe te laten dus kunnen forse prijzen rekenen. De omzet marge wordt te weinig om door te gaan. Op deze manier zijn we weer bij twee netwerken en eigenaren. Privatiseren heeft volledig gefaald.
Vraag is wel, hoe moet Ziggo anders een glas netwerk krijgen, overal glasvezel gaan aanleggen is voor veel gemeente geen optie meer omdat er al 1 of soms zelfs 2 glasvezel kabels liggen.
Als Ziggo al een netwerk heeft liggen mag een gemeente niet verbieden om de kabels te upgraden van coax naar glasgezel. Uberhaupt de aanleg van een netwerk verbieden is volgens mij niet of nauwelijks mogelijk.
Aub geen odido of ziggo. Doe mij maar Glaspoort dan!
Odido huurt niet overal ruimte op een bestaand glasvezelnet, maar heeft her en der in Nederland ook eigen kabels (paars) liggen.
Ziggo is (voorlopig) niet van plan de bestaande coax-kabel te vervangen. Voor de gemiddelde gebruiker is die nog steeds technisch voldoende concurrerend met glasvezel. Bij nieuwbouw wil Ziggo wel overschakelen op aanleg van glasvezel en de coax-kabel in de ban doen.

Op de meeste adressen blijven twee of drie aansluitingen beschikbaar. Dat is tov het buitenland al een enorme luxe. De overname van Delta door Ziggo lijkt niet echt een probleem. In de regio waar Delta actief is, is Ziggo dat nu niet. Door een overname verandert er dus niets aan de concurrentie is die regio.
Maar op veel plaatsen is er toch geen concurrentie? Ik heb hier twee opties. Glasvezel van KPN of coax van Ziggo. Ik heb niets met ODF of Delta Fiber te maken.

Delta zit zover ik weet voornamelijk in Zeeland, waar nu geen Ziggo zit. Of je nou de keus hebt uit Ziggo en KPN of de keus hebt uit Delta en KPN maar toch niet uit? (Anders dan 'op gevoel')
Delta is al veel verder dan alleen Zeeland hoor. zie
Ik heb hier alleen Ziggo. Delta gaat hier bezig. Dus straks heb ik Ziggo en Ziggo!

[Reactie gewijzigd door Xfade op 29 maart 2025 12:40]

Delta op glasvezel. Die had ik even niet in m'n hoofd. Ik had hem nog voornamelijk als coax-boer in m'n hoofd. 😊 en ik wist ook niet dat zo groot waren op glas.
Bij de fusie met Vodafone moest Vodafone de Thuis-divisie verkopen aan T-Mobile om het gecombineerde bedrijf niet met zichzelf te laten overlappen.
Maar hier had je altijd alleen maar Ziggo. Nu is dat ODF bij gekomen. Eindelijk keuze en concurrentie.

Door deze overname zou er weer een monopolie ontstaan. Dat zou een zeer slechte ontwikkeling zijn en ik hoop dan ook van harte dat de ACM hier voor gaat liggen.
Maar is dat op veel plaatsen? Ik zou het niet weten, maar gevoelsmatig is op verreweg de meeste plaatsen, of Ziggo, of Delta op coax en, of KPN, of een ander. Er zijn relatief weinig plaatsen met meerdere varianten voor meerdere glas en meerdere coax.

Ze zijn er wel natuurlijk, maar voor het grote plaatje gaat er volgens mij niet zo veel veranderen toch?
Voor het grote plaatje gaat het verder de richting op waar er nergens een keuze is, terwijl het juist de andere kant op zou moeten bewegen voor gezonde concurrentie. Dus ook vanuit het grote plaatje zou dit een zeer slechte ontwikkeling zijn.
Maar toch over het algemeen niet op heel veel plaatsen?
Ik heb niks aan de aanwezigheid van Delta als Delta bij mij niet levert. (even egoistisch verwoord).

Zelfs met stroom- en gasleveranciers. Er zijn 3-5 bedrijven die dat doen. Die hebben allemaal een stukje Nederland. Wat mij betreft kan dit één groot bedrijf worden.

Pas wanneer KPN/Ziggo/Odido/Delta/ODF/enz/enz/enz bij mij in de straat aansluitingen aanleggen en dat ik een heel patchpanel aan keuzes heb :) , dan heb je 'echte' concurrentie. Als je alleen kunt kiezen tussen KPN en Delta of KPN en Ziggo, dan maakt dat wat mij betreft niets uit.
(ik zie overigens wel dat er blijkbaar plaatsen zijn waar nu Delta en Ziggo naast elkaar bestaan als enige opties, en daar valt straks de keus dus mogelijk weg. Maar is dat op 'veel' plaatsen?
Je hebt zeker wel wat aan Delta, ook al levert Delta niet bij jou: Als Ziggo concurrentiedruk van Delta voelt, matigt het zijn prijzen en profiteer jij.
Hier Delta, Ziggo of ADSL 6Mbit.
Als Ziggo Deltafiber overneemt zit ik weer vast aan alleen Ziggo. Waar je nu fikse korting krijgt om vooral niet over te gaan op glasvezel, lachen ze je dan keihard uit.
Als jij geen van beide aanbieders aantrekkelijk vindt betekent dat niet dat er geen concurrentie is. Je kunt naast kpn en Ziggo ook nog jets met satellieten, of met 5g, en misschien zelfs adsl. Hoezo geen concurrentie?
4g of satelliet zijn handig om wat te mailen of op te zoeken, geen alternatief voor glas.
Als je niet competitief gamed is het echt prima, afhankelijk van je huishouden
Ik haal met 5G (klik en klaar) 500 mbit down en 120 mbit up. En dat voor 25 euro per maand.

Ik hoef geen glas of kabel voor bijna 2x de prijs. Latency schommelt tussen de 20 en 35 wat voor mij prima is voor de games die ik speel.

Edit: net een speedtest gedaan:
790 down
119 up
20ms latency

[Reactie gewijzigd door Waah op 30 maart 2025 00:44]

Ziggo kan zich ook gewoon aansluiten bij ODF en via hun netwerk hun diensten aanbieden. Overname is niet perse noodzakelijk.

Waar het om gaat is dat je keuze hebt. Nu heb ik alleen de mogelijkheid van Ziggo Coax of ADSL (3km van de centrale). Ziggo kan dus doen met de prijzen wat ze willen, ik kan toch niet weg en dat weten ze donders goed. Als er opties zijn dan moeten ze in ieder geval een beetje op de prijzen letten.
Als ze ODF willen overnemen gaan ze zich er niet eerst bij aansluiten/over leveren.. aangezien dan de waarde van het netwerk meer wordt.

Ik verwacht eerder een kpn strategie zoals met Glaspoort..
ODF beheert het glasvezel netwerk gebeuren voor Ziggo/Liberty Global.
Waarbij netwerk ook open blijft voor andere providers.

En Ziggo gaat er dan als provider over leveren.

[Reactie gewijzigd door c0sm0s op 29 maart 2025 14:53]

Ik begrijp je argumenten.

Echter het artikel lijkt een beetje geschreven vanuit de optiek. Ziggo moet die overname doen om toegang te krijgen tot een groter glasvezel netwerk. Ik probeerde aan te geven dat er meer mogelijkheden zijn om dit doel te bereiken.
Je hebt gelijk voor sommige locaties, maar op andere plekken zijn er nu wel meer dan twee opties. En dat zou verder verbeterd moeten worden, zonder opnieuw Ziggo en KPN toe te staan om alles over te nemen.

Bepaalde regionale partijen zouden ook verder kunnen groeien tot een landelijke, en sommige zijn al een eind op weg daar naartoe. Dat kan uiteindelijk een derde "grote" opleveren en daarna een vierde. En dat zou de consument beter dienen. Dus kunnen die spelers beter niet overgenomen worden door de grootsten; dat is al in zoveel markten gebeurd en zorgt altijd voor monopolie-achtige nadelen.

De ACM hoort hiervoor te waken, maar is ook erg klein in vergelijking met de markt die zij moeten beteugelen. Maar hoe dan ook is de concurrentie in deze markt iets om te verbeteren, niet om maar toe te geven aan de grote twee. Hoe de situatie nu is maakt niet zoveel uit; het gaat om hoe dat te verbeteren.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 29 maart 2025 13:10]

Ik heb ook delta, die zijn behoorlijk groot aan het worden in Gelderland. Ziggo gaat nu ver onder de prijs zitten van glasvezel met kabel on te concurreren. We kunnen hier ook nog T-Mobile over glasvezel krijgen.

Ik wil echt geen Ziggo. Alleen maar ellende mee gehad in het verleden.

Bijvoorbeeld bij ons in het dorp hadden mensen klachten met Delta. Delta belt nu eens in de maand op of mailt om te vragen of alles naar wens is. En ik heb geen klachten doorgegeven. Dat heb ik met Ziggo wel anders ervaren. Die sturen gelijk monteurs langs (of geven je instructies die niet helpen) en dan zijn de monteurs ook nog verkeerd voorgelicht wat er aan de hand was.
Het glasvezel van kpn is een open netwerk, ofwel meerdere providers kunnen daar hun diensten aanbieden. Dat is bij coax niet het geval ondanks de pogingen om ook daar het netwerk open te krijgen.

Bij mij is glasvezel ooit aangelegd door kpn netwerk (reggefiber). KPN leverde toen als eerste internet via dat netwerk, naar na 6 maanden kwam daar ook odido bij, daarna ook andere aanbieders.

[Reactie gewijzigd door david-v op 29 maart 2025 19:45]

Het is open maar niet concurrerend, KPN geeft zichzelf de beste prijs waar andere aanbieders niet onder kunnen.
Ik weet niet waar je het over hebt. Kpn 1gbit up en down kost €52,50, bij odido is dat €45, om maar een voorbeeld te noemen.

Ik betaal overigens €26.05 voor 1gbit up en down bij odido door combinatiekortingen en omdat ik het aanbod van toen meteen genomen heb.

Dus ja, voor mij is er absoluut concurrentie, want kpn heeft dit nooit kunnen overtreffen, ook niet in het begin.

[Reactie gewijzigd door david-v op 30 maart 2025 09:41]

Al die overnames moeten ergens van betaald worden.
De investeerders willen liefst op zo'n kort mogelijke termijn geld terug zien.
Inderdaad, en omdat na zo'n overname een bijna-monopolie ontstaat,
kunnen ze prima de prijzen flink gaan verhogen voor deze "eerste levensbehoefte".
.
Daarom hoop ik dat de markt autoriteit dit tegenhoudt.
De concurrentie van Ziggo tegen de glasvezel boeren nu is juist good.
En dat is precies waarom Liberty aanklopt bij ODF en Delta. Beiden zijn eigendom van investeerders; als die een goede prijs in hun ogen krijgen en ze zien onvoldoende mogelijkheden om nog te groeien qua marktwaarde dan verkopen ze het gewoon aan Liberty.
ACM is sowieso een club waar je niets aan hebt. Roepen dat internet (te) duur is en vervolgens de providers toestaan om elk jaar inflatiecorrectie toe te staan op vaste contracten terwijl bewezen is dat de kosten voor providers elk jaar omlag gaan ipv omhoog.
De ACM handhaaft wat er in de wet staat en kan alleen iets doen als de politiek haar daar via een wet een mandaat voor geeft. Je kritiek op de ACM is dus niet helemaal terecht, het zou voornamelijk gericht aan de politiek moeten zijn.
De ACM kan ook de politiek aanjagen om het te veranderen, zeker als ze vinden dat de prijs nu al te hoog is.
Dat kunnen ze juridisch niet. De ACM is als zelfstandig bestuursorgaan juist ingesteld bij wet, en voert overheidstaken uit die in die wet staan. Het valt onder het Ministerie van Economische Zaken, maar handelt onafhankelijk.

Het kan eventueel adviezen geven voor beleidswijzigingen, maar wetgeving aanpassen hoort niet bij hun taak.
ACM heeft de fusie of overname van UPC en Ziggo ook goedgekeurd, wat ook helemaal niet goedgekeurd had moeten worden, zelfs de EU commissie twijfelde of het een goed idee was die toch nog overstag ging. In NL is er geen voldoende en gezonde concurrentie met maar 3 onafhankelijk mobiele providers en 2 grote ISP's waarvan de rest allemaal op KPN glasvezelnetwerk zit en paar regionale infra beheerders.

Toen we 4 onafhankelijk mobiele providers hadden gingen de prijzen drastisch naar beneden, de EU weet dat je minimaal 4 tot 5 spelers nodig hebt voor gezonde concurrentie. Kapitalisme werkt niet als er maar 1 t/m 3 spelers zijn.
Eh nee? Bij de overname van Ziggo door Liberty Global werd de ACM door het DG Concurrentie van de EU buitenspel gezet en kreeg Libglob van de EU toestemming voor de overname.
Ja, dat schreef ik dat ze toestemming kregen van de ACM en de EU commissie had ook een onderzoek ingesteld en had dus ook geen bezwaren. Ik zeg dus dat dat een fout was. En dat ze weer alles gaan gebeuren, het moet eerst flink misgaat en pas achteraf ingrijpen, dat is wat de meeste overheden dus doen, overheden werken niet preventief helaas.
Kijkend naar het track record van de ACM op dit soort dossiers denk ik dat je geen grote verwachtingen moet hebben. Het zou mij niets verbazen als de ACM hier wel akkoord mee gaat onder het mom van 2 verschillende type netwerken of zo.
Dit zou betekenen dat het verbeteren van de concurrentie zou mislukken: Er ontstaan dan wederom twee machtige spelers, KPN en Ziggo. Alleen regionale spelers zouden dan nog enige concurrentie bieden. Ik kan me niet voorstellen dat de ACM hiermee akkoord zou gaan, want daar komen geluiden vandaan dat de prijzen van internet in Nederland te hoog zijn.
Hoe is die situatie anders dan nu?

In praktijk zijn er nu ook twee grote kabelnetwerken en drie grote mobiele netwerken* en de meeste anderen liften daar op mee. Op zich vind ik het niet nodig om meer netwerken te hebben, daar is de infrastructuur te duur voor, als de toegang tot die netwerken maar eerlijk geregeld is. Nu is er wel wat geregeld maar ik denk dat de netwerkeigenaren nog altijd in het voordeel zijn ook al zijn de tarieven gereguleerd. Netwerkbeheerders kiezen oa waar en wanneer er kabels/masten/apparatuur aangelegd worden, wie het het eerste upgrades krijgt en welke techniek er gebruikt wordt. Daarmee hebben ze ook invloed op andere gebruikers van het netwerk die zo bv gedwongen zouden kunnen worden om dure apparatuur te komen of onhandige werkwijzes te hanteren.
Ik zou dus liever hebben dat we het beheer van het netwerk door onafhankelijke partijen laten doen die zelf niet meeconcurreren op dat netwerk.

* Er valt nog wel een discussie te voeren of vaste en mobiele netwerken met elkaar concurreren of niet. Tweakers zweren over het algemeen bij kabels maar een hoop "gewone" consumenten zijn tevreden met de mobiele verbinding van hun telefoon/tablet, of dat nu GSM of Wifi is maakt voor hun weinig uit.
Een vergelijkbare discussie kan je hebben over meer technische aspecten zoals (al dan niet) vaste ip-adressen, NAT, MTU, IPv6, upload-snelheid, latency, etc.... Voor mij zijn inkomende verbindingen essentieel en het liefst ook een vast IP, CGNAT is imho geen acceptabel alternatief. Ik vrees dat de ACM/wet dat niet zo ziet.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 29 maart 2025 13:20]

Het probleem is vooral het tarief dat KPN doorrekent. Ik hoor in diverse gebieden flink lagere kosten dan wat er op mijn adres wordt gevraagd voor een gkasvezelverbinding.
Het probleem is vooral het tarief dat KPN doorrekent. Ik hoor in diverse gebieden flink lagere kosten dan wat er op mijn adres wordt gevraagd voor een gkasvezelverbinding.
Klopt, maar ik vind dit het makkelijkste probleem omdat we daar een wettelijk maximum aan kunnen stellen. KPN mag dat tarief nu ook al niet vrij kiezen, maar er is ook geen drijfveer om de prijs zo laag mogelijk te houden en ook geen manier om exact de "eerlijke" prijs vast te stellen.
Daarom laat breng ik het liever onder bij een onafhankelijke partij die geen ander doel heeft dan concurreren met andere netwerken.
Op ons adres (klein dorpje op het platteland van Zuid-Holland) hebben we sinds een paar jaar eindelijk glasvezel van Delta Fiber, sinds een half jaar zelfs ook een tweede glasvezelaanbieder Glaspoort (dus in feite KPN) waar ik de 25 jaar daarvoor alleen de keuze uit coax van Ziggo en een koperen telefoondraad van KPN had.

Je kunt aan zien komen dat die telefoonkabel vroeg of laat toch buiten gebruik wordt gesteld. Effectief hebben we dan nog de keuze uit glasvezel van Delta Fiber, KPN of coax van Ziggo, oftewel drie aanbieders, plus de virtuele aanbieders (en draadloze, ja, prima als dat doorzet, maar die moeten zich nog bewijzen op grote schaal).

Van KPN, Delta Fiber en Ziggo gaan we dan terug naar KPN en Ziggo, als deze plannen doorgaan. Van drie terug naar twee zou een grote stap terug zijn qua concurrentie.
Hier is Onsbrabantnet ook opgevreten door KPN. Er zijn geen keuzes.
Dit is helaas in een groot deel van Nederland al werkelijkheid. Het gevolg is dat in die gebieden internet flink duurder is dan in de gebieden waar Delta internet aanbiedt.
Dat klopt. Ziggo kan beter wat doen aan de producten die ze leveren. Ze hebben blijkbaar niet door dat ze duur zijn en slechte service bieden. Er zijn niet voor niks heel veel mensen weg bij ziggo. Zeker omdat er nu glasvezel ligt op een hoop locaties. Als ze dit overnemen zal de service waarschijnlijk net zo slecht worden en een stuk duurder.
Ik heb Ziggo en Odido. Die laatste is na de aanbiedingsperiode duurder dan Ziggo. Verder heb ik nog een mogelijkheid om ADSL van KPN te nemen. Glasvezel van KPN gaat niet meer door hier.
De ACM... Ik moet even keihard lachen. Deze club hebben eerdere monopolies laten gebeuren. Hebben in het verleden al lang en breed bewezen compleet nutteloos te zijn voor de consument. 1 ding weet ik zeker aan de ACM gaan we niks hebben. En dankzij deze club hebben wij bovengemiddeld duur internet in Nederland.
Deze dingen moeten ook weer in de handen van de staat komen. Het is achterlijk dat grote externe investeerders hiervan profiteren. Het is ook allemaal schijnconcurrentie want kapitalisme is al dood sinds 2008. Het is een mono/duopolymarkt al jaren en tering duur.

[Reactie gewijzigd door SactoriuS op 29 maart 2025 15:50]

Inderdaad en Nederland is al een van de duurste landen als het om internet en energie gaat. Er is geen concurrentie meer in Nederland overgebleven. De ACM heeft hierin gigantisch gefaald.
Te hoog wel, maar ik dacht ook dat ze desondanks tot de conclusie waren gekomen dat er verder geen sprake was van een probleem op de markt, dus als in een duopolie.
Liberty global is voor een groot deel verantwoordelijk voor die hoge prijzen. Veel mensen geven altijd af op Ziggo, maar de winsten die ze geacht worden te maken worden gedicteerd door Liberty Global.
Prima, zo werkt de wereld (deels) zou je kunnen zeggen. Maar dit niveau van uitmelken is voor mij een reden om alles binnen het liberty global imperium te mijden als de pest.
Ik kan me niet voorstellen dat de ACM hiermee akkoord zou gaan
Ik kan het mij heel goed voorstellen, want alle beslissingen die daar genomen worden zijn goed voor de grootaandeelhouders en slecht voor de consument.
Plus, Liberty Global is Amerikaans. Je wil voor deze kritieke infrastructuur toch niet afhankelijk worden van de Amerikanen? Ik vind de hele constructie Ziggo/Vodafone al zeer kwalijk.
je weet toch wel dat ACM staat voor Agentschap Commerciële Maatschappijen ? ze hebben nog nooit iets nuttigs gedaan voor consumenten. dieptepunt was wel het toestaan van de terug lever boete zonnepanelen. Zo nu ook met dit soort telco acties, hebben een ruggegraat van boter en worden ze helemaal ingepalmd door zielige verhaaltjes van de ziggo's van deze wereld, vervolgens gaat onze rekening skyhigh na overname.
Een eventuele overname door Liberty Global, geleid door Trumpofiel Fries is een aanval op concurrentie. Het enige waar Liberty Global in geinteresseerd is, is winstmaximalisatie. Klantgerichtheid van Ziggo/Liberty Global is ondermaats, en dat is de reden dat ik al mijn Ziggo abonnementen heb opgezegd.
Inderdaad. Ik hoop dat we nu toch weer normaal marktdenken gaan toepassen. Tot nu toe is het een grote farce gebleken dat marktwerken... En als de markt het niet kan regelen dan kunnen we het beter in collectieve handen brengen: Wij allemaal, de staat. Is waarschijnlijk dan een stuk goedkoper als we een beetje normaal gaan stemmen.
Alstublieft niet, ACM keur dit af! Sinds ik weg ben bij Ziggo en bij ODF/Odido zit scheelt me dat ~45 euro per maand en heb sneller internet en tot nu toe ook stabieler!

Ook heeft Ziggo me al zeker 10 keer geprobeerd te bellen. Wat willen ze aanbieden? Bij het eerste belletje al aangegeven dat ik nooit meer terug wil. Zit nu met mobiel en internet bij Odido en dat is allemaal best (helpdesk mobiel mag beter, helpdesk internet is best ok).
Blijf van Glasvezel af!
Alsjeblieft wel ik hoop het echt
Inderdaad dit!

Ik ga van Ziggo morgen eindelijk over naar Odido!
Bespaart me in 2 jaar tijd bijna 1100 euro!

Ziggo is zo schrijnend duur dat het niet meer leuk is, en vroeger had je nog F1 en Voetbal erbij, maar tegenwoordig moet je dit allemaal weer via andere partijen los afnemen per maand.

Het is gewoon niet leuk meer wat dit geintje allemaal kost!
En nu zit ik te lezen dat Ziggo ODF en Delta overneemt.. dat is de enige glasvezel in onze hele gemeente! (allemaal kleinere dorpen in Friesland) en die is zelfs nog in oplevering in vele dorpjes hier.

Kan toch niet dat Ziggo in alle niet grote steden al een monopoly heeft, en daardoor torenhoge prijzen kan rekenen. En nu ze mensen verliezen aan een fatsoenlijk tarief provider met sneller internet, gaan ze deze overnemen!.

Maar nee dat moet wel kunnen, maar Ow wee Ow wee dat een Apple watch alleen met een Iphone werkt. Dat moeten we afschieten.
Gaat nooit langs het ACM komen zonder concessies
Waarom niet? Ze zullen hoogstens andere aanbieders moeten (blijven) toestaan op dat netwerk.
Toen Vodafone erbij kwam moest Vodafone het glasvezel netwerk weg doen, dus nu willen ze ineens wel weer glasvezel.
Dan kan best zo zijn ze andere aanbieders op het kabelnetwerk moeten toelaten, dat de acm dit dan als eis neerlegt.
Vodafone had geen glasvezel, dat was alleen een provider op anderen netwerken.
Maar ze boden Glasvezel abonnementen alsnog aan, en dit moesten ze verkopen als ze wouden fuseren met Ziggo.
Dat klopt, maar abonnementen is wat anders dan een netwerk.
KPN heeft hier ook Primevest opgekocht waar oa. Odido al actief op was.
Krijg je sowieso dat de diensten via glas prijstechnisch anders worden dan via coax.. Dat trekt scheve bekken
Ik zie ze dit wel opkopen en vervolgens glasvezeluitrol bevriezen. Of ze zetten er eindelijk wel op in en gaan stoppen met coax.

Linksom of rechtsom is het bijna onvermijdelijke resultaat minder keuze en duurder internet voor de consument want het is gewoon dezelfde hut bovenaan de keten.

Als ACM wakker is hebben ze hier echt wel een mening over.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 29 maart 2025 12:24]

Ziggo gaat echt geen netwerk met 1 miljoen aansluitingen kopen voor een vermogen en er dan niets mee doen. Het is uiteindelijk veel goedkoper (alleen al in energiekosten) om een glasvezelnetwerk te exploiteren dan een coaxnetwerk.
Net zoals KPN de dsl afschaft waar glasvezel is, zo kan Ziggo ook de coax afsluiten als er glas ligt.

Daarnaast kunnen ze met glas makkelijker aan de voorwaarde voldoen dat ze concurrentie op het netwerk moeten toestaan.
Waarom niet? Een klant is duidelijk meer waard als ze een peperdure monopolie aanhouden. Dit gedrag zie je bij alle bedrijven. Liever minder klanten voor een premium dan meer klanten voor minder winst per klant. blijkbaar werkt het voor ze omdat er mensen zijn die gen keuze hebben.
Als ACM wakker is hebben ze hier echt wel een mening over.
Ik maak me meer zorgen of ze een mogelijkheid hebben om er iets aan te doen, toen KPN op grote schaal andere providers/netwerken overname konden ze dat ook niet tegenhouden ook al waren ze er duidelijk niet gelukkig mee.
Dan zal het coax netwerk ook open moeten gok ik zo.. En dat is tegen 't zere been
Dat staat toch los van elkaar, dit netwerk is nu al open.
Sterker nog, waarom denk je dat Ziggo het coax netwerk nog blijft gebruiken als daar ook glas ligt? Dat coax zal op die plekken, net als wat KPN met de oude telefoonlijnen doet, uitgeschakeld worden. Je gaat geen 2 netwerken naast elkaar actief houden.
Zie niet hoe dat los staat van elkaar. Ze kunnen dan voor derden het glas netwerk zo duur maken dat er geen competitie mogelijk is net zoals KPN dat op bepaalde delen doet (en deed met koper) waar ze flink duurder zijn als andere.
De enige die met een glas overname wint is ZIGGO die klanten verliest met bossen omdat ze nog steeds niet naar de klanten luisteren en gewoon duurder zijn voor minder.
En dat mag dus niet van de ACM.
Tja er mag zoveel niet maar de acm doet zijn werk niet goed.
Dan zit je nog steeds ermee dat Ziggo een van de grootste en bekendste spelers is. Daarnaast bepaald uiteraard Ziggo dan ook de prijs van de concurrenten. Immers bepaald Ziggo de huur prijs en zal dat een grote invloed hebben op de prijs van de alternatieve aanbieders. Hetzelfde als dat Odido over het netwerk van ODF fors goedkoper is dan over het netwerk van DFN, en op DFN IIRC net iets duurder dan Delta zelf.

Dus concurrentie op dezelfde kabel is alleen interessant als die concurrent echt een beter product biedt waardoor je er een premium prijs voor over hebt. En enige wat ik mij daarbij kan indenken zijn zaken als een vast IP adres, het leveren van een los ONT (+ router of eenvoudig eigen router te plaatsen) vs een ONT router combi (hallo Delta, waar een ONT router combi geleverd wordt en je nog minimaal €100 kwijt bent om een eigen router te gebruiken en dan nog moet hopen dat het niet stuk gaat) of een ver superieure helpdesk. Want puur op snelheid en prijs valt er AFAIK niet echt te concurreren met zeg de "primaire" ISP (KPN en dochters op KPN WBA / Glaspoort en Delta op DFN dus).

En daarnaast is het maar de vraag of Ziggo het dan uberhaupt open wilt stellen. Want over de coax is er ook genoeg gezegd geweest en heeft de ACM het er nooit doorheen gekregen. En anderzijds kan Ziggo natuurlijk van de koop af zien als de ACM openstelling als harde eis heeft.
En we zien hoe goed dat werkt bij KON. KPN hanteert hoge netwerkkosten waardoor concurrentie niet veel goedkoper kunnen aanbieden dan KPN zelf. Je ziet dat de concurrentie op E-Fiber netwerken structureel goedkoper is dan op KPN netwerken.

Ik ben van mening dat netwerkbeheer los moet komen te staan van de internet providers om zo echte concurrentie mogelijk te maken.
Waarom niet? Ze zullen hoogstens andere aanbieders moeten (blijven) toestaan op dat netwerk.
Waarom zou Vodafone/Ziggo dit dan ineens wel moeten doen en KPN niet? Net als Vodafone/Ziggo nu niet verplicht is haar coax open te stellen voor andere providers hoeft KPN dit niet op glasvezel. ACM kan niet dan ineens hen gaan verplichten als één van de grootste partijen zonder dat dit consequenties heeft voor andere grote partijen (lees; KPN).

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 29 maart 2025 15:13]

Omdat aanbieders toelaten geen concurrentie is. Concurrentie is je netwerk slimmer aanliggen, goedkopere apparatuur kopen e.d., niet een wedstrijdje wie de laagste marge bovenop een wederverkocht product durft te zetten. Andere aanbieders toestaan doet bijna niets met de prijzen van internet, concurrentie tot op het vezeltje zelf wel.
Ja, voor prijzen waar niemand gelukkig van wordt behalve Liberty Global...
De lokkertjes zijn altijd prima. Daarna weer wegwezen en volgend jaar terug voor het volgende lokkertje.
Hopelijk dan ook op hun (TV-/coax)kabel netwerk
En dat gaan ze dan zo duur maken dat iedereen afhaakt :(
En die concessies zijn waarschijnlijk het open stellen van het netwerk, wat geen probleem is, maar wel prijzig.
En die concessies zijn waarschijnlijk het open stellen van het netwerk, wat geen probleem is, maar wel prijzig.
Leuk, maar die consessies zijn al eens eerder opgelegd aan KPN en Vodafone/Ziggo en laten die consessies nu juist van de tafel geveegd zijn.
Volgens mij is het KPN verplicht om het glasnetwerk open te stellen en heeft ziggo voor het coax netwerk compensatie omdat dat teveel bandbreedte kost. Ik begrijp dus niet helemaal wat u nu wil stellen. Ik stel slechts dat de concessies vaak niets voorstellen en er vaak een dermate prijskaartje aan gehangen wordt dat van concurrentie feitelijk geen sprake is.
Volgens mij is het KPN verplicht om het glasnetwerk open te stellen en heeft ziggo voor het coax netwerk compensatie omdat dat teveel bandbreedte kost. Ik begrijp dus niet helemaal wat u nu wil stellen. Ik stel slechts dat de concessies vaak niets voorstellen en er vaak een dermate prijskaartje aan gehangen wordt dat van concurrentie feitelijk geen sprake is.
Dat is in 2020 al teniet gemaakt door het CBb (College van Beroep voor het Bedrijfsleven) waartegen geen beroep kon worden aangetekend. Daar kan de ACM alles van vinden, maar de uitspraak van de rechtelijke macht (CBb) staat nog altijd boven een besluit van de ACM (toezichthouder).

Bron: Rechtspraak.NL, Tweakers, Consumentenbond (VodafoneZiggo)

De KPN nog steeds partijen toelaat is doordat er afspraken gemaakt zijn over de wholesale tarieven en concurrentie niet bemoeilijkt wordt.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 29 maart 2025 18:50]

hahaha, vanwaar jouw vertrouwen in ACM?? Tandeloze tijger die verantwoordelijk is voor collusie. Juristen zijn daar aan de macht en geen economen. Van Sinderen draait zich om in zijn graf, RIP.
Waarom niet? KPN koopt toch ook regelmatig netwerken op.
Interessant, want via Open Dutch Fiber biedt Odido glasvezel aan. Het lijkt mij niet dat de ACM dit gaat toestaan. Dan krijgen we echt een duopolie straks.
Open Dutch Fiber biedt wel meer dan Odido aan. En dat kunnen ze prima blijven doen, ook al is Ziggo de eigenaar van het netwerk. Als Ziggo het netwerk koopt dan kunnen ze hiermee juist aan Odido en andere aanbieders verdienen door ruimte in de POP en vezels te verhuren. Dat doet KPN ook op hun netwerk.
Alleen kan het dan wel veel duurder worden waardoor je effectief geen concurrentie meer hebt. 20 jaar geleden toen in een deel van het land alleen koperen telefoon lijn lag deed KPN hetzelfde. Er konden wel andere aanbieden in dat deel van et land het was alleen niet winstgevend meer.
En hoe is dat goed voor de concurrentie als er slechts twee netwerkbeheerders over blijven? :)
Ik heb nu Odido, dus een ODF aansluiting waar ik 45 euro per maand betaal, plus we hebben Ben in huis, dus dat wordt 40 euro per maand voor symmetrisch 1Gbps. Als Ziggo dit overkoopt, wat zorgt ervoor dat die prijs dan ook zo gaat blijven?
Ziggo is namelijk in mijn regio de duurste voor gigabit, met 55 euro per maand zonder kortingen. En dat is niet symmetrisch.

KPN doet overigens nog geen glasvezel, en alleen hun DSL verbinding is mogelijk voor mij. Dat gaat dan 50 euro kosten voor 200Mbit/20Mbit.

Ik ken iemand die alleen een KPN glasvezelconnectie heeft, welke dan ook iets duurder is, namelijk rond de 50, en hij kan dan ook Odido nemen, maar dan gaat het 65 worden.

Het gebruik laten maken en profiteren van andermans glasvezel is duur voor de consument, en Ziggo is ook duur voor de consument. Kortom, wij als consumenten zijn dan de sjaak.
Het zou kunnen dat ze dan verplicht worden om andere aanbieders (zoals Odido) ook toe te laten (net zoals je via bijv. het netwerk van KPN abonnementen bij meerdere aanbieders kunt afsluiten).
Maar voor welke prijs? Als ik het over neem en iedereen toe laat maar de prijs verdubbel dan is er niemand die het nog wil gebruiken en heb je een monopolie te pakken.
Het is voor de consument gewoon een no win scenario.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 29 maart 2025 17:49]

Over welke verplichting heb je het?

Bedoel je deze Rechtspraak.NL, Tweakers, Consumentenbond (VodafoneZiggo)?

Die verplichting is al sinds 2020 van tafel geveegd.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 29 maart 2025 20:50]

Dat zou het einde van de beruchte marktwerking zijn. Data/internet is een basisvoorziening dus taak van de overheid.

Maakt er dan maar gelijk weer een staatsbedrijf van. De stickers van de PTT liggen vast nog wel ergens.

Sluit ook goed aan bij de ontwikkelingen van warmtenetten en kernreactoren, zijn/worden ook, terecht, staatsbedrijven.
100% mee eens.
Ik voel mij altijd een roepende in de woestijn wanneer ik ageer tegen deze zogenaamde 'marktwerking' die niet werkt.
Simpel voorbeeld: inmiddels rijden hier 3 postbodes van 3 verschillende bedrijven door de straat en de postzegel is (logischerwijs....) alleen maar duurder geworden. Er is amper werk voor 1 postbode.
Zorgverzekering wordt alleen maar duurder en dat is niet alleen omdat de zorg zelf duurder wordt, maar vooral omdat er duizenden aandeelhouders en tientallen managers en directeuren een dikke boterham moeten verdienen.
yep net als energienet, leg deze taak neer bij netbeheerders en laat commerciële partijen daar maar diensten op ontwikkelen. Maar goed dat had 30 jaar geleden doorgevoerd moeten worden je kan die netwerken nu niet meer onteigenen
Netwerken kunnen prima onteigend worden. Loopt nu bij de warmtenetten.

"Kabinet besluit tot 'onteigening' van de warmtenetten"

https://www.nul20.nl/kabi...eigening-van-warmtenetten
Marktwerking is er alleen als de ACM zijn werk doet. En zoals we nu al bij de energiemarkt zien is daar geen sprake van.

Dus ja wat jij zegt klopt, gewoon staatsbedrijven van maken want bij commerciële bedrijven is winst het enige doel en daar worden we met basisbehoeften zoals internet, energie en zorg niet beter van.
Heb hier 2 glasvezelaansluitingen (Delta en KPN), maar zit nog steeds met Ziggo op de kabel. Heb niks te klagen. TV beeld is beter dan IPTV, en je ziet als eerste doelpunten die bij de buren 20s later pas vallen.
En internet is stabiel, 1 gbps down / 100 mbps up. Als thuiswerker is dat overkill, kan met de helft alsnog prima uit de voeten.

-edit nav hieronder: inderdaad ;)

[Reactie gewijzigd door CyBeRSPiN op 29 maart 2025 12:39]

Ik vermoed dat je de internet snelheden precies omgekeerd bedoelt?
Geloof niet dat er merkbaar verschil in beeldkwaliteit is tussen HD streams van Ziggo en KPN.

Verder kun jij tevreden zijn met 1Gb down en 100Mb down, maar een hoop mensen willen ook snel kunnen uploaden naar de cloud. Daarnaast is de latency via glasvezel lager dan via coax, voor vooral bij online gamen fijn is.
Van ziggo naar kpn overgestapt vorige week. Eigenlijk TV beeld is beter.
Netwerksnelheid - gewoon bijzonder goed.
Ik ga nooit terug naar de coax.
Als ze zo gaan beginnen is het wenselijk om het netwerk gewoon bij een netbeheerder onder te brengen. Nationaliseer al die kabels, gewoon één aansluiting per woning (glas, danwel coax waar nog geen glas is) en laat providers daar hun diensten maar op leveren. Ik zie dit anders niet meer goed komen voor de consument.
Het is ook nooit goed. Eerst zijn er jaren klachten dat de kabelbedrijven op verouderde technologie werken en modernere communicatiemiddelen zoals 5g en glasvezel de toekomst zijn. Vervolgens wil een kabelbedrijf enorm investeren in een open glasvezelnetwerk, is ook de oude ptt dat landelijk aan het doen, terwijl je daarnaast ook keuze voor 5g hebt, en dan komen er weer klachten.

Ik snap je punt natuurlijk wel dat het opkopen van concurrentie niet zomaar meer of nog voldoende voordeel geeft, maar dat geven de huidige eigenaren van de nieuwere glasvezelnetwerken ook al jaren niet duidelijk. En als het ze dan niet lukt om goed te kunnen concurreren dan moet je niet vreemd opkijken als ze op een andere manier toch winst willen halen in plaats van verlies via de investeringen.

[Reactie gewijzigd door kodak op 29 maart 2025 14:52]

De klacht is niet enkel dat, de klacht is mede dat ze tegelijkertijd de prijs kunstmatig hoog houden.
De prijsverschillen tussen coax en glas stonden sinds het begin van het aanbod al geenszins in verhouding.
Zelfs niet wanneer je het vergelijkt tegenover de duurdere partijen mét SLA.

Nu heeft ziggo eindelijk het voor elkaar dat mensen met bosjes naar het aantrekkelijkere aanbod kunnen en dus vanzelfsprekend gaan, dus krijgen we het "liberty"-global typische opkopen om zo nog steeds vat op de markt te houden, want met marktgestuurde concurrentie heeft zij het nooit gewild.
De prijsverschillen tussen coax en glas stonden sinds het begin van het aanbod al geenszins in verhouding.
Die priijzen hebben voor deze vormen van communicatiediensten nooit los van aanbod gestaan. Ook voor dat soort klachten gaat op dat het kennelijk nooit goed is. We vinden het te duur of te goedkoop is bij het aanbod en wat er ook wijzigt het is nooit goed genoeg.
Ze willen niet investeren... ze willen gewoon concurrentie wegkopen, om daarna lekker het Coax netwerk op grote stukken uit te kunnen zetten en verder te rentenieren.
Mag hopen dat dit niet toegestaan wordt.
Jaarlijkse aboprijs verhoging bij ziggo onder het mom van investeren in netwerk, inflatie, etc. Onder druk van glasvezel concurrentie kan de prijs nu wel omlaag. Ik betaalde 48 euro voor 100Mb/s. Upgrade naar 200, upgrade naar 250. Nu bieden ze voor nieuwe klanten noodgedwongen een 400 abo aan voor 47,50. Bij Odido betaal ik ondertussen nog steeds minder, namelijk 40 euro per maand voor 400 Mbit/s, downsteam én upstream.
De nieuwe abonnementen zijn juist lager geprijsd dan de oude. Misschien heeft u dat artikel hier gemist.
Misschien heb je mijn reactie niet begrepen. Ik zal het nog een keer uitleggen.

De nieuwe Ziggo abonnementen zijn recent lager geprijsd om te kunnen concurreren met andere internet aanbieders. Het is dus geen goede zaak voor de consument als Ziggo concurrenten mag overnemen en dientengevolge de prijzen als vanouds weer kan gaan verhogen.

Ondanks de prijsverlaging is Odido internet only overigens nog steeds wat voordeliger en biedt bovendien upstream dezelfde snelheid als downstream.
Weg concurentie, dus stijging prijzen. Denk idd dat het niet gaat lukken, als wel dan vraag ik me af wat de ACM nog voor nut heeft.
Plus het lijkt me dat er dan een vertraging gaat optreden in de aanleg van het glasvezel net, die "koper" klanten heb je toch al binnen dus waarom gauw een ander net aanleggen als ze toch bijna nergens anders heen kunnen...
Nee dankjewel. We zijn juist weggegaan van Ziggo door hun belachelijk slechte service en instabiele netwerk. Dan hoeven we deze monopolist niet ook Delta over zien nemen.

Maar verbaast me niks gezien hun aggresieve campagnes in het verleden tegen glasvezelaanbieders zoals Delta en KPN. waar wij als consumenten bijna om de dag een Ziggo flyer in de bus kregen met de campagneboodschap "waarom Glasvezel slecht is en je beter af bent bij coax van Ziggo".

[Reactie gewijzigd door protected22 op 29 maart 2025 12:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.