SwitchBot Hub 3 met fysieke draaiknop en Matter-ondersteuning verschijnt online

Er is een nieuw product van SwitchBot op de website van de Connectivity Standards Alliance verschenen: de SwitchBot Hub 3. Het betreft een smarthomehub met ondersteuning voor Matter. Het is niet duidelijk wanneer het apparaat op de markt verschijnt en hoeveel het moet kosten.

Op de website van de Connectivity Standards Alliance staat dat de SwitchBot Hub 3 een gatewayhub voor smarthomeapparaten is. De hub kan verbinden met andere SwitchBot-apparaten die over Bluetooth Low Energy beschikken en communiceren met deze producten. Het product beschikt over een ingebouwde display die automatisch oplicht als er beweging wordt gedetecteerd. Op de display kunnen gegevens over de binnentemperatuur en weersvoorspellingen worden getoond, maar ook de realtime statussen van SwitchBot-sloten.

De SwitchBot Hub 3 beschikt over een centrale draaiknop. Via deze knop kan de geluidsdoorvoer van Apple TV, Spotify of andere streamingplatforms worden aangepast. Het is via deze knop ook mogelijk om de temperatuur in een ruimte in te stellen tot op 1 graad Celsius nauwkeurig. De fabrikant heeft ook aanraakgevoelige knoppen aan de Hub 3 toegevoegd waarmee verschillende modi kunnen worden geactiveerd en er is ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Assistant. Hierdoor kunnen gebruikers het apparaat via stemcommando’s aansturen.

SwitchBot heeft de SwitchBot Hub 3 nog niet officieel aangekondigd. Het is niet duidelijk wanneer het toestel op de markt verschijnt. De domoticafabrikant biedt momenteel de SwitchBot Hub 2 aan voor 80 euro.

SwitchBot Hub 3. Bron: website Connectivity Standards Alliance
SwitchBot Hub 3. Bron: website Connectivity Standards Alliance

Door Jay Stout

Redacteur

17-03-2025 • 09:58

17

Reacties (17)

17
17
13
1
0
3
Wijzig sortering
Het is via deze knop ook mogelijk om de temperatuur in een ruimte in te stellen tot op 1 graad Celsius nauwkeurig.
en dan laat het scherm wel een halve graad Celsius zien..
Bij Tado is het nog extremer, daar kun je het via de app instellen per 0.1 graad en op de thermostaat per hele graad.
Dat lijkt me een UX design keuze... met slechts twee tiptoetsen voor +/- wordt op 0.1 graad nauwkeurig instellen wel een tijdsintensieve aangelegenheid.

Bovendien is tado toch wel bedoeld als een 'app first' product volgens mij. Juist mooi dat je hem dan handmatig aan de muur ook een iets minder nauwkeurige schop kan geven, als er bijvoorbeeld lui in huis zijn die de app niet in kunnen. Voor die uitzonderingssituaties is de mindere nauwkeurigheid niet zo heel erg.
Desondanks is het vrij normaal dat je een thermostaat per halve graad kunt regelen. Behalve bij Tado dus: Zo is het bij ons thuis als schema 20.5 graden, heeft mijn vrouw het koud, dan klikt ze met haar vinger op de thermostaat. Daar staat dan "21°" waarna zij hem opkrikt naar 22°. Dat is dus 1,5 graad verschil, maar voor haar idee slechts een graad, en ook het minimale wat ze kan instellen.

En zo gaat de warmtepomp dus op maximale (en niet zuinige) stand ratelen...

[Reactie gewijzigd door geerttttt op 17 maart 2025 20:40]

Mmm mijn TADO (niet X) is per halve graad te bedienen. Hangt er misschien van af welke thermostaten/knoppen je gebruikt.
Dat zal ongetwijfeld de gemeten temperatuur zijn, maar waarom de keuze "tot op 1 graad nauwkeurig" is mij niet heel duidelijk, natuurlijk slaat "ik wil mijn kamer op 21,5 graden" ook nergens op... 21 of 22 graden zal je denk ik niet eens voelen in huis al is het alleen al omdat verwarmen nu eenmaal niet zo werkt
Als je verwarming grotendeels uit stralingswarmte bestaat zal je het wellicht niet merken, maar heb hier lage temperatuur vloerverwarming in een goed geïsoleerde woning met een thermostaat die alleen in hele graden kan, en het verschil in een hele graad is enorm goed te merken.
Kun je dan ook koelen? of daar een aparte airco voor
Helaas niet. Ik heb wel een aparte losse airco die ik tweedehands voor een paar tientjes op kon halen, maar die heb ik nog nauwelijks gebruikt. Het is vaak niet nodig, en die paar keer dat ik hem gebruikt heb, twijfelde ik of het echt veel doet.
Hoe bedoel je de verwarming niet zo werkt? Thermostaat knoppen werken precies zo (mits parallel en wireless gekoppeld met cv), en als hij een goede regeling heeft (wat de goede merken in hun luxe modellen hebben) is een halve graad zeker haalbaar (en zal de temperatuur dus tot +-0,25 afwijken/schommelen, echter betekent dat niet dat de temperatuur in de hele kamer precies is wat hij aangeeft maar wel de afwijking/schommeling na op temperatuur komen. Een goede thermostaat heeft ook nog een correctie mogelijkheid om te zorgen dat de temperatuur op jouw gewenste plek echt die temperatuur wordt, +-0,25 natuurlijk). Nog preciezer kan ook maar dan duurt het langer om de gewenste temperatuur te krijgen aangezien er minder overshoot mag zijn en is hij daarnaast ook flink minder energie efficient aangezien de cv dan continue op te laag pitje staat wat inefficient is.
Persoonlijk voel ik dat verschil bijvoorbeeld heel duidelijk rond de 20 graden, 19 is echt te koud, 19,5 oncomfortabel, 20+ acceptabel tot goed. Al kan je die grens wel een beetje verleggen door langdurig te wennen.

[Reactie gewijzigd door andries98 op 17 maart 2025 21:34]

Ik doel op het feit dat je de kachel niet instelt om het water te verwarmen naar 21.5 graden en dat naar je radiatoren toe te sturen, je vraagt inderdaad je CV-ketel om te stoken tot de beoogde temperatuur gehaald wordt op exact de positie waar de knop inderdaad hangt.

In geen enkel huis zal een kamer exact 21.5 graden zijn (tenzij het misschien een bezemkast is) als je daar de radiator(knop) op instelt.. Het regelen op hele waardes lijkt me dus eigenlijk best prima al is het wel bijzonders als je als fabrikant wel aangeeft dat de kamer 21.5 is.
Maar het regelen en de werking gaat gewoon per halve graden? Als ik hem een halve graad omhoog zet wordt het daadwerkelijk een halve graad warmer? Hoezo zou dat per graad moeten?
Nou ik merk 1 graad verschil zeker wel in huis
Het gaat vooral om de accuraatheid van de meter.
Genoeg apparatuur die aan geeft te kunnen meten, maar gewoonweg niet open is over de afwijking.

Een apparaat dat meer doet dan alleen temperatuur meten heeft natuurlijk ook andere zaken aan boord, die allemaal energie verbruiken en dus warmte genereren. Wil je dat in een gelikt uiterlijk stoppen, dan kan je moeilijker deze sensor echt buiten het apparaat plaatsen. (Lees als externe sensor zonder omhulsel)

De 1 graad foutmarge is nog best goed te noemen, in theorie moet je namelijk een thermostaat ook kalibreren, wat waarschijnlijk niet snel gebeurd met deze apparaten.
Toch is het niet zo heel moeilijk om een stuk accurater te zijn. Warmte stijgt op, dus meet zo laag mogelijk onder je warmtebron en zorg voor slechte wametegeleiding naar de sensor op het pcb. Met wat slimme behuizingstrucs is het effect nagenoeg weg. Een compensatietabel met compensatie als je device echt een heethoofd is.

Een 4e generatie Sensirion SHT sensor is 0.1 tot 0.3gr accuraat, afhankelijk van wat je uit wilt geven, relatieve vochtigheid als bonus. Kost je 1 euro 50. Accuraat meten is nog nooit zo makkelijk geweest!
Misschien een waardige vervanger voor mijn oude & allereerste Switchbot hub Plus (=dat “wolkje”)met het regenboog 🌈 LED-effect) in de woonkamer.

En eindelijk eens een andere kleur dan wit.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 17 maart 2025 10:31]

Zou dit dan als gateway kunnen dienen icm de switchbot universal remote?
Momenteel is het nog nodig iets als een amazon alexa of google nest hub te gebruiken om bijv philips hue verlichting te kunnen aansturen via de remote omdat dit allemaal via matter loopt. Ben benieuwd..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.