'Aantal mbo-vacatures in ict-sector gaat dalen'

Het aantal vacatures voor mbo-banen in de Nederlandse ict-sector zal de komende jaren dalen. Er komt volgens het UWV en de SBB meer vraag naar ict’ers op hbo-niveau. Taken op mbo-niveau zouden door AI kunnen worden overgenomen.

NU.nl schrijft dat het aantal afgestudeerden in de ict-sector met een mbo-diploma tussen 2024 en 2029 waarschijnlijk zal stijgen. Met hoeveel precies is niet duidelijk. De stijging komt volgens SBB-onderzoeker Lieke Pijnacker doordat de sector populairder is geworden onder jongeren. SBB staat voor Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. "Iedereen is bekend met digitale vaardigheden", zegt Pijnacker.

Het aantal vacatures voor mbo-banen in de ict-sector zou ondertussen teruglopen. Met hoeveel precies is niet duidelijk. Dit komt naar verluidt omdat steeds meer Nederlandse werkgevers een hbo-profiel zoeken voor ict-vacatures, maar ook vanwege de opkomst van kunstmatige intelligentie. "Ict-werkzaamheden kunnen deels worden overgenomen door wat de computer inmiddels zelf kan", stelt Pijnacker.

Het UWV en de SBB verwachten dat er tegen 2029 over alle sectoren heen ongeveer 1 procent meer mbo-vacatures zullen bijkomen, terwijl er dat jaar 3 procent minder kandidaten met een mbo-diploma beschikbaar zullen zijn. Vooral in de zorg-, retail- en gastvrijheidssector zouden er meer mbo-vacatures ontstaan.

Door Jay Stout

Redacteur

17-03-2025 • 09:05

294

Reacties (294)

294
291
179
12
0
90
Wijzig sortering
Uit ervaring kan ik zeggen dat IT bedrijven veelal gefocust zijn op een HBO papiertje en of certificeringen. Als oudere met toch behoorlijk wat kennis en ervaring in het verleden meerdere malen gesolliciteerd op basis helpdesk functies. Nooit ook maar voor een gesprek uitgenodigd, maar vervolgens wel klagen dat ze niemand kunnen krijgen. Het is maar wat wilt als bedrijf.
Denk dat vele IT bedrijven menen alleen maar jong en dynamisch personeel te moeten hebben, maar vaak is dat op den duur ook hun valkuil. Ondertussen merk ik vaak als klant nu, dat ik te vaak ze moet vertellen wat ze moeten doen.
Persoonlijk geloof ik niet zo in papiertjes (zijn goed maar niet zaligmakend) ervaring is vaak veel belangrijker en dat mag best van andere software of systemen zijn.
Ik heb zelf een HBO achtergrond en ben 25+ jaar actief in de ICT (software ontwikkeling). Ik ben na mijn eeste sollicitatie nooit meer gevraagd naar mijn diploma's of certificeringen. Het is ook maar waar je solliciteert. Grote bedrijven zijn vaak veel meer gefocust op certificering, diploma, ... Zelf doe ik ook regelmatig intakes en ik vind het belangrijker waarom iemand in de ICT is gegaan en wat die leuk vind.

Inhuur met veel certificering is vaak een teken dat ze veel "op de bank" hebben gezeten. Dat zag ik ook bij het bedrijf waar ik in het begin voor werkte. De bankzitters deden maar certificeringen om de tijd te vullen en ze beter inzetbaar te krijgen. De toppers hadden daar geen tijd voor, dus een hele bak certificering is voor mij vaak wel een signaal om door te vragen.
Denk dat vele IT bedrijven menen alleen maar jong en dynamisch personeel te moeten hebben, maar vaak is dat op den duur ook hun valkuil.
Alleen maar jong personeel is niet goed, maar ik vind de mix tussen jong en ervaren juist goed. Ik merk dat ik als 50 jarige soms toch teveel hecht aan het conventionele. Dan is het goed om er een paar frisse mensen bij te hebben die juist teveel doorslaan naar de andere kant. Daarmee houd je elkaar in evenwicht.
. Grote bedrijven zijn vaak veel meer gefocust op certificering, diploma, ... Zelf doe ik ook regelmatig intakes en ik vind het belangrijker waarom iemand in de ICT is gegaan en wat die leuk vind.
Die ervaring heb ik juist niet. Of ik heb toevallig de juiste sollicitaties gehad. Maar ik merkte juist dat de werkervaring het enige was wat ze interesseerde. Certificeringen was dan wel een pluspunt, maar zonder moeite willen ze je ook graag omscholen met diverse trainingen.

Misschien is dit bij de helpdeskfuncties wat minder het geval?
Ik heb aan beide kanten van de tafel gezeten. Ik ben niet geïnteresseerd in de papiertjes, omdat ik ze zelf heb in weet hoe veel (of beter hoe weinig) sommige papiertjes in de praktijk voorstellen. Als voorbeeld wil ik dan Prince 2 noemen. Veel bedrijven pochen dat ze werken volgens Prince 2, maar je kunt Prince 2 Practicioner worden, zonder ooit een project gezien te hebben, laat staan er een geleid te hebben. Ik vind het dus leuk dat iemand zo'n papiertje heeft, maar dat zegt me verder niets over deze persoon.
Er zijn belangrijkere zaken waar ik iemand op beoordeel en voor mij is een hele belangrijke de werkervaring. En ja, iemand die net van school komt, die heeft nog niet veel werkervaring. Daar moet je rekening mee houden. Die zul je ook uitnodigen voor een junior functie.
Een andere is de persoon zelf: past deze persoon in het team en is het een "teamspeler". En iemand mag best een beetje eigenwijs zijn. Dat zijn wat mij betreft de besten, zolang ze kunnen uitleggen, waarom ze iets anders vinden.
een papiertje wil niks zeggen. Het wil zeggen dat je dingen kunt vanbuiten leren , en een aantal dagen kan onthouden. Ik ben veel mensen tegengekomen met hoge diplomas, maar niet het inzicht hebben om dingen op te lossen, of te maken wat niet beschreven staat. In ICT is het vaak: zoek het uit hoe het werkt,en niet iedereen kan dat.
Het diploma toont aan dat je op een bepaald niveau kan functioneren. Als het dan ook nog eens een relevante studie was dan is dat mooi meegenomen.

Echter is een diploma alleen is zeker niet zaligmakend. Als je "lager" geschoold bent dan wil dit niet zeggen dat je niet een functie kan bekleden als het opleidingsniveau niet overeenkomt.

Werkervaring en specialisme tellen. En ook niet iedereen is even snel op stoom met studie of werk.
Papiertje geeft de basis aan als je start aan de carriere.
Wanneer je genoeg werkervaring hebt opgebouwd zegt het minder inderdaad.

Hetzelfde als bij autorijden in begin moet je wel de theorie weten(papiertje) en later in praktijk leer je echt autorijden.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 18 maart 2025 08:51]

Ik heb voorbeelden gezien waarbij CV's niet door de "filter" kwamen omdat bepaalde certificeringen er niet in stonden. Certificeringen die naar mijn mening niet eens relevant waren voor de functie, maar die management belangerijk vond omdat hun eigen mensen daar een trianing voor hadden gevolgd.

Daardoor werden CV's van (naar mijn mening) goede candidaten niet eens overwogen.

Klonk in mijn oren vooral alsof management hun investering in een (naar mijn mening) nutteloze cursus wilden verantwoorden.
Net als JackJack wat gemengde ervaring. "AI" gedreven HR selectie is bepaald niet helpend en wordt opleiding vaak als knock-out criterium gebruikt. . Bij bedrijven is mijn ervaring dat er inmiddels meer naar werkervaring en denkniveau wordt gekeken en wordt ik ook zonder specifieke diploma's uitgenodigd / aangenomen. . Maar goed, je moet wel door de selectie komen.

Bij de (semi-)overheid is men wel erg gehecht aan het papiertje. Kijk nu rond als ZZP-er en merk dat men daar erg rigide is. Als je geen werkvering heb bij de overheid willen ze je niet hebben. Nog extremer, paar jaar terug door een recruiter van de overheid benaderd voor een vaste rol. Lang verhaal kort, een collega wees hem erop dat ik een papiertje niet had en dus niet aan de criteria voldeed waardoor ik niet "geschikt" was. Tja, zo los je een personeelsprobleem niet op :-).

Doorlopende scholing al dan niet met certificaten is denk ik voor iedereen goed. Je verrijkt je theoretisch basis, komt in contact met andere visies en leert (en hopelijk ga je het toepassen) wat op dit moment de laatste inzichten zijn.
Ik zie het steeds vaker terugkomen in vacatures. Vaak kun je het negeren, maar zeker bij competitieve functies word je er gewoon automatisch al uitgefilterd. Ook al is je MBO diploma ruim tien jaar oud en compleet irrelevant ten opzichte van je werkervaring.

Maar het word steeds belangrijker, en ik zou mensen die een IT richting studeren echt aanraden om voor die HBO te gaan, want je MBO 4 is niks waard.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 17 maart 2025 11:59]

Bij ons wordt gevraagd naar denk/werkniveau ipv diploma. Wij maken altijd een assessment deel van de procedure en komen hoog scorende MBO'ers tegen en laag scorende HBO'ers. Team fit en hoe je op een kleine casus kan overtuigen uit werkervaring belangrijker dan papieren wijsheden inderdaad.
Wat zijn jullie ervaringen met het afnemen van assessments? Bestaan ze vooral uit losse vragen of worden er ook technische uitdagingen in een simulatieomgeving gebruikt? Ik ben benieuwd, omdat wij ons hier momenteel in aan het verdiepen zijn.
Assessment is standaard. In de gesprekken nemen we zo een kleine casus mee op basis wat op cv als recent werk of zelfs mbo school opdracht stond. Afgestudeerd op Windows Server Active Directory group policy bedrijfsbeleid project, maar geen idee van organisatiestructuur of prioriteiten van group policies, dan was het leuk voor school maar niet voor ons, moet wel ergens over gaan.
Tegelijk ook wel een blufpoker tussen, ik kan alles zeggen ze dan maar school is niets voor mij, werk denk niveau mbo-1 of hooguit -2 niveau. Dat ga je bij ons als ict'er niet redden, daar is het echt te complex voor geworden met wat afwisseling in het werk. Dan moet je wel meer kunnen schakelen mentaal.
zoiets is perfect.
Het is je werkervaring + certificeringen die spreken.
Daarmee kan een bedrijf inschatten hoeveel tijd ze kwijt kunnen zijn aan het opleiden van jou m.b.t. hun eigen systemen.

Als ze een Service afnemen ergens anders dan komt ceritificeringen omdat het betekent dat je theoretische kennis moet hebben van de basisstof.

Dit zou bij het technische sollicatiegesprek naar voren moeten komen.

HBO-ers tegenwoordig hebben ook niet de praktijk ervaring die je nodig hebt om gelijk als medior of senior aan de bak te kunnen.

Ik zeg dit als iemand van 39 met MBO Niv 4 op zak die al 17+ jaar in de IT zit waarvan al ruim 9 jaar als IT Infrastructure Engineer (ik zeg dit zo bewust omdat ik zowel Systeem als Netwerkbeheerder ben).
Praktijk ervaring + Certificering telt veel zwaarder dan alleen een MBO/HBO diploma.
Heb HBO opleidingen gevolgd maar tijdens propedeuse jaar zag ik al dat eht shit opleidingen zijn en niets toe te voegen hebben tegenover je werk. (liep hopeloos achter. IT wereld gaat veel sneller dan 4 jaar curriculum.)

Bedrijven staren zich niet blind op HBO of MBO niv 4.
- Wat heb je gedaan en wat kan je doen?
- Wat voor persoon ben je?
- Pas je in de groep/team?
- Als ik jouw een Global Doamin admin account geef, weet je dan wat je doet of sloop je de hele boel?

Ben benieuwd hoeveel mensen het verschil weten tussen een Junior, Medior en Senior

[Reactie gewijzigd door crzyhiphopazn op 17 maart 2025 14:32]

Inderdaad ook mijn ervaring. Ik ben 60+ en ben 3 jaar geleden vanwege een reorganisatie overgestapt naar een groot ict bedrijf en behalve naar wat ervaring werd inderdaad niet naar certificaten en dergelijke gevraagd. In 2 uur tijd had ik een nieuwe vaste baan. :)
Hangt wel erg van de leeftijd die je hebt denk ik.

Een junior zonder HBO diploma zal het veel lastiger hebben dan iemand die al 20 jaar werkervaring heeft. Bij die laatste vind ik het ook logischer om naar zijn werkervaring te kijken. Bij een junior heeft dat geen zin dus kijk je naar de papiertjes.

Mijn ervaring hiermee is dat ik moest knokken voor mijn eerste baan als HBO dropout. Maar toen ik die eenmaal had en 4 jaar werkervaring als .NET developer had opgedaan, was het solliciteren daarna ineens een heel stuk eenvoudiger geworden. Inmiddels heb ik al 22 jaar werkervaring als software developer :)

Heb nog wel periodes gehad dat ik pogingen tot een opleiding naast mijn werk deed. Maar het is inderdaad wat jij schrijft... als je al 50 uur per week met het werk bezig bent dan is studeren ernaast niet eenvoudig. Dus ik heb wel wat certificaten bij de Open Universiteit gehaald nog, maar een volledige opleiding naast mijn werk lukt simpelweg niet.

9 jaar geleden ook vader geworden, dat hielp ook niet. Dus dan heb je drukke baan + gezin + huishouden + vrouw die ook veel werkt. Allemaal keuzes I know.

[Reactie gewijzigd door Lethalis op 17 maart 2025 14:36]

MBO-4 ICT afgestudeerd, ondertussen 16 jaar ervaring en ik ben eigenlijk na mijn eerste baan niet meer gevraagd naar m'n diploma's van scholen, alleen nog naar certificeringen en ervaring.
Veel bedrijven hangen inderdaad veel te veel aan die "HBO certificering" maar velen veranderen het ook naar "HBO werk en denk niveau. Ik ben nog nooit afgewezen op mijn ontbrekende HBO certificering in ieder geval.
Ik kan dat helemaal be “amen”

Overigens waren mijn laatste contact momenten, afgelopen maand, met ICTers (beheer server park, netwerk security,iso, sales van diverse leveranciers) allemaal 50+

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 17 maart 2025 19:05]

Hi Consultant (Inhuur) hier met in het verleden en heden best veel certificeringen behaald te hebben.
Veel certificeringen hoeft niet te betekenen dat iemand lang op de bank heeft gezeten.
In mijn hele IT carriere 17+ jaar heb ik amper op de bank gezet vanaf het moment dat ik fulltime aan de bak ging.
Ik heb er voor gekozen om mijn eigen vrije tijd te besteden aan het behalen van certificaten.
Soms kon dat zelfs omdat de projecten aansloten op het te behalen certificaat.

Ik ken toppers die vrij jong zijn en ondanks hun werk nog steeds certificaten behalen omdat ze de ruimte daarvoor krijgen van hun werk en zelfs naar Congressen mogen op uitnodiging van hun IT partners.

Zij zitten dan al op architecten niveau.

Detacherings bureau's verhuren hun werknemers en dan is het handiger dat iemand een zwaarder profiel heeft op de markt dan anderen. Het begint bij basiskennis kunnen aantonen d.m.v. Certificaten.
Daardoor zou de inhurende partij minder tijd moeten kwijt zijn om mensen zelf te moeten leren hoe hun systemen werken.
Ervaring is zelfs 2e plek. Mentaliteit om iets te willen uitzoeken wat niet in het draaiboek staat is voor mij veel meer waard, dan komt de ervaring vanzelf. Wat ik zie in veel nieuwe generatie medewerkers, is het gebrek aan nieuwsgierigheid en iets willen uitpluizen (tenzij het voor gamen is).
Doe mij maar beetje getalenteerd/gemotiveerd persoon met drive en ik ben tevreden.
tenzij het voor gamen is
Deze ben ik als IT'er in het onderwijs al zo dikwijls tegen gekomen: "Onze zoon/dochter zit altijd achter zijn/haar computer, dus we denken dat ze iets ICT moeten gaan studeren".

Als ze dan in één van die richtingen zitten, komen ze er achter dat het toch niet allemaal zo cool is als het lijkt in hun ogen :).
Ja, de tijd dat men alleen achter de computer zat en dan ook met de techniek bezig was is allang achter ons.
We hebben tegenwoordig meer gebruikers dan 'begrijpers'....
Klopt helemaal. Ik vraag altijd wat ze thuis hebben staan. Dat was ook een vraag die ik vroeger nog wel eens kreeg. Maar bij de jongere generatie zitten steeds minder mensen die zelf hun systemen in elkaar knutselen en weten waarom ze bepaalde componenten in hun systeem hebben zitten (lees bewust samengesteld), steeds minder mensen die een eigen thuislab hebben en steeds meer mensen die het modem en de wifi van hun provider goed genoeg vinden en niet eens meer het nut van het trekken van een netwerkkabel inzien.
Zou het er mee te maken kunnen hebben dat PAAS oplossingen steeds populairder zijn geworden?

"Vroegah" toen ik pas begon met werken had zo'n beetje elk bedrijf hun eigen servers die in-house onderhouden werden. Dus de opstelling die ik thuis in elkaar knutselde sloot beter aan op de praktijk. (In het thuislab zoals je dat zo mooi zegt ;) )

Tegenwoordig is alles weggemanaged naar OF specialistische teams OF externe partijen waardoor ik zelf als ontwikkelaar steeds minder te zeggen heb over de servers die ik gebruik.

Misschien dat het hierdoor voor de jongere generatie minder nuttig voelt?
Ik ben het met je eens dat een aantal zaken thuis voor mij ook niet meer hoeven. De tijd dat ik een compleet domein met pdc, bdc, DNS, WINS etc. had staan is ook voorbij. Ik draaide op een gegeven moment zelfs mij eigen Exchange omgeving thuis, waarbij ik gebruik maakte van NoIP, omdat die de mogelijkheid boden om SMTP op een andere poort binnen te krijgen. Iets wat @Home / Ziggo actief tegen hield op poort 25.
Dat hoeft voor mij niet meer. Maar wat ik duidelijk wel heb (en wil) zijn een aantal VM's met verschillende OS-en en verschillende configuraties, zodat ik dingen kan uittesten zonder mijn hoofdsystemen te bevuilen. Ik ben ook nog steeds van mening dat als iets steeds op dezelfde plek staat, het het beste aangesloten kan worden met een netwerkkabel, omdat dat toch het stabielste is.
Maar dat ik laatst iemand had die het geen enkel probleem ermee had om mensen het wachtwoord van zijn wifi te geven en totaal niets zag in een gasten wifi, dat vind ik onbegrijpelijk. Die plugt dus ook zonder na te denken bedrijfsvreemde apparatuur in het beveiligde VLAN. (Ja, dat weet ik, want ik heb het hem gevraagd...)

Het gaat me trouwens niet om het thuislab, het zelf bouwen van systemen en dat soort zaken. Waar het mij om gaat is of iemand nieuwsgierig is. Of iemand zich af vraagt, waarom iets werkt, of iemand in staat is om verder te kijken dan het voor de hand liggende. IT is een lifestyle. En net zoals je van een sport instructeur verwacht dat hij ook buiten de uren die hij betaalt wordt, ook privé wat aan sport doet, zo verwacht ik van een IT-er ook dat hij als hij naar huis gaat niet ineens niet meer weet wat een computer is.
De meeste van mijn hobby's hebben ook linksom of rechtsom iets met computers. En dat ik niet meer de hele avond achter mijn bureau wil zitten gamen, omdat ik al de hele dag in die stoel heb gezeten, is een ander verhaal.
Ik snap wat je zegt en ben het ook met je eens hoor.
Het is een mindset, zoals je zelf ook al zegt.

Nu merk ik wel dat ik in de loop der jaren die interesse een beetje verlies.
Na het werken doe ik tegenwoordig graag iets anders dan achter de computer zitten, vooral nu het weer lente wordt!
Hahahaha dit is precies wat ik mij nog herinner toen mijn moeder ging informeren bij de ITers op haar werk. Die zeiden tegen haar dat IT werk "aan een bureau puzzelen op de computer" is en dat gamen iets heel anders is.

Gelukkig een tiental jaar later zit ik zelf met alle plezier van de wereld elke dag te puzzelen aan een bureau op de computer en is inmiddels mijn game-pc allang verkocht en gaat de PS5 eens in de paar weken een paar uurtjes aan.

Leuk hoe dat kan veranderen :)
Deze ben ik als IT'er in het onderwijs al zo dikwijls tegen gekomen: "Onze zoon/dochter zit altijd achter zijn/haar computer, dus we denken dat ze iets ICT moeten gaan studeren".
Toevallig van het weekend nog over gehad, de reden waarom de jeugd voor een studie in de IT kiezen en ouders hun kroost een opleiding in de IT willen laten doen;

- Kind zit hele dagen achter een laptop of PC.
- Kind kan een Linux variant installeren
- Kind kan pa of ma antwoord geven en helpen iets voor elkaar te krijgen.

Goh! Een echte IT'er!
Voor jeugd geldt vaak ook dat ze n.a.v. bovenstaande denken dat IT wel heel erg gemakkelijk is en ze dit zelf ook wel kunnen. Tot ze uiteindelijk 4 maanden in de opleiding van het 1e zitten...
Ik denk dat "linux installeren" daar niet eens bij zit (want dat zegt non ICT mensen niet zoveel).
Wat wel meetelt:
- alles is tenslotte ICT gerelateerd dus eerder werk in te vinden als dat als vooropleiding kiest
Wat bedoel je precies met "nieuwsgierigheid en dingen willen uitpluizen"?
Bedoel je dan tijdens werktijd dingen uitzoeken, cursussen volgen en vragen stellen?
Of bedoel je research doen en hobby projectjes in de vrije tijd?

Wat ik merk is dat bedrijven minder bereid zijn om hun personeel fatsoenlijk te trainen en daar tijd in te investeren. Iedereen moet vanaf dag 1 alles weten en productief zijn. Training? Dat doe je maar in je eigen tijd, hier is een "opleidingsbudget" wat misschien net een kwart van de kosten dekt.
Dat niet alles uitgekauwd voorgeschoteld hoeft te worden. Als je beetje richging aangegeven krijgt en het dan oppakt en afmaakt ben je goud waard. Als je bij elke vraag je totaal begeleid moet worden en niks zelfstandig kan onderzoeken of informatie vergaard, dan ben je draaiboek afwikkelaar en niet ICT geschikt naar mijn bescheiden mening.

Ik ben al redelijk wat jaartjes teamlead van developers/engineers binnen verschillende organistaties en merk factor 1000 verschil in toegevoegde waarde alleen al door mentaliteit/intresse. Daar kan ik wat mee en groeien dat soort mensen hard (zowel qua kennis als interactie) en de rest blijft achter.
Daarbij wil ik wel de kanttekening plaatsen dat je dan een team moet hebben waar die ruimte wordt gegeven.

Ik heb ook vaak genoeg gezien dat mensen wel gemotiveerd beginnen, maar gelijk gezeik krijgen als er iets meer tijd nodig is dan verwacht om iets uit te zoeken of dat het toch niet helemaal goed blijkt te werken. Dan worden werknemers defensief en dan doen ze idd alleen wat ze kunnen zonder risico. Dat heeft mij ook uit de ICT verjaagd.
Dat is zonde, er zijn genoeg werkgevers die wel menselijk denken. Ik heb ook wel gezien dat in enterprise/beurs genoteerde bedrijven wel anders met mensen wordt omgegaan, die ontloop ik ook en vaar prima binnen bedrijven met betere ethos vwb human factor.
Dat heb ik nou net andersom ervaren. Toen ik nog bij een F500 bedrijf werkte kon je elke cursus volgen die je wilde, was er online toegang tot dingen als datacamp en vroeg men bij de beoordeling of er wel genoeg aan eigen ontwikkeling werd gedaan.

Juist bij het kleine bedrijf moest alles 100% productief zijn.

Nu in de academie: weer veel vrijheid om dingen uit te zoeken, maar zonder de HR ondersteuning
Aan de andere kant zijn er ook grenzen, vooral in kleinere bedrijven. Het is prima als iemand een keer een week gebruikt om dingen te leren en tot de beste oplossing te komen. Maar als de klant voor een dag wil betalen, dan zijn dat 4 hele dure dagen voor het bedrijf. Het is daarom ook belangrijk om als manager het juiste frame te geven waarbinnen taken uitgevoerd moeten worden. Medewerkers zijn meestal niet met kosten en baten bezig. Dus moet iemand anders dat doen.
Goed inschatten helpt natuurlijk al.

Ook kan je tijdens het project gewoon overleggen over wat je wil gaan doen, als je zonder te melden 2 dagen langer bezig bent is dat toch even schakelen.
Thanks voor de uitleg!
En 100% mee eens.

Dat was eigenlijk mijn default verwachting van een ontwikkelaar. ;)
Als men die eigenschap niet bezit dan zal ik ze nooit aannemen.
Wel goed om te benoemen idd, was voor mij misschien wat te vanzelfsprekend.
Dat je er (zeker in het begin) ook een stukje eigen tijd in stopt, vind ik niet vreemd. Dat hangt ook een beetje af van wat je wil. Iemand die er meer tijd in steekt, zal sneller meer kennis en ervaring krijgen en daardoor ook sneller doorstromen naar een hogere functie.
Hangt van de context af.
Gooi mij maar in het diepe. Dan leer ik veel sneller dan een cursus van meerdere (onbetaalde) avonden waar in jip en janneke taal de basis wordt uitgelegd met usecases die direct uit elkaar vallen in de praktijk.

Doorstromen naar een hogere functie heb ik in de praktijk nog nooit meegemaakt. Die hogere functies worden naar mijn ervaring nooit aangeboden aan het jongentje dat altijd braaf zijn huiswerk doet. Pas als je van werkgever wisselt of dreigt op te stappen gaan er ineens allemaal deuren open.
Tja, ik kijk nu anders naar mijn vrije tijd als vroeger, maar een observatie: dat je aan het begin van je IT carriere in eigen tijd zaken uitzoekt voor je ontwikkeling is prima en zal ik zeker iedereen aanraden, het voedt je kennis en zorgt ervoor dat je een nieuwsgierige aard aanleert. En de IT ingaan betekent een leven lang leren, dat moet je ook beseffen.

Maar je ziet daar zelf niet direct iets extra's voor terug (je baas wel) tenzij je er binnen het bedrijf ervaring mee op kunt doen en het dan op je CV kan zetten als relevante ervaring ipv "spielerei" bij een sollicitatie.

Ben je loodgieter, electricien, kapper of andersoortig vakman dan kun je ook buiten werktijd ervaring opdoen door bij te klussen maar dit levert dan naast de kennis en ervaring ook geld op, want het is normaal om iemand voor dit soort werk te belonen. Tenzij je geld vraagt voor wat helpdesk dingen (die niet relevant zijn voor enterprise IT-beheer) krijg je als IT-er helemaal niets want € 50 om bijvoorbeeld een wifi netwerk met wat extra AP's goed te configureren (ik noem maar wat als voorbeeld) is te duur. Hoeveel uur je hebt gespendeerd om te weten wat je waar moet invullen en waar je moet klikken telt in de ogen van veel mensen niet mee.

Het vreemde is ook dat als je over geld begint dat men vaak begint terug te krabbelen (ja maar jij bent zo handig met computers, dat heb je zo gedaan), alsof mijn vrije tijd minder waard is dan die van een willekeurig ander. Als ik bijklus verwacht ik daarvoor zonder discussie gecompenseerd te worden tenzij ik aangeef dat ik het vrijwillig doe. Inmiddels heb ik dat stadium al meer dan een decennium achter me gelaten maar dat heeft mij wel altijd gestoord.

Bij andere beroepen (accountant, projectleider, verpleging of zo) zie ik dit soort inspanningen in vrije tijd toch veel minder dan in de IT en het wordt veel meer door de werkgever geaccepteerd dat cursussen of trainingen onder werktijd gedaan worden.
Helemaal eens. Interesse is veel belangrijker dan kennis.
Wat voor nut heeft een papiertje tegenwoordig nog. Wat men aan het begin van de opleiding leert is aan het eind zo goed als onbruikbaar. Leer studenten hoe ze het snelst naar een oplossing kunnen werken. Structuur in hun werkzaamheden. En waar ze informatie kunnen vergaren.

Ik neem veel liever iemand aan die oprecht geinteresseerd is (type werk/hobby), maar misschien wat mindere papieren heeft, dan een ongeinteresseerde ChatGPT / draaiboek volgende loonslaaf die toevallig wel het juiste papiertje heeft weten te bemachtigen.

Vooropgesteld dat de persoon wel het vermogen heeft om tot een bepaald niveau te komen. Soms is de wil er wel maar blijft het denkniveau achter.

[Reactie gewijzigd door fRiEtJeSaTe op 17 maart 2025 10:36]

Ik ben regelmatig betrokken in de sollicitatierondes waar ik werk. En het is een van de punten waar ik wel op selecteer. Zelfs voor een senior rol is het leuk dat je een lading papiertjes hebt, maar als je niet de mentaliteit hebt om buiten de gebaande paden te gaan, of jezelf buiten je comfortzone te plaatsen, dan houdt t voor mij snel op.
Excact de reden waarom ik nooit wat met mijn ICT heb gedaan en afgemaakt (al was ik nog student), HBO tandenpoesten heb je meer aan dan een MBO ICT vooropleiding. Dit werd gewoon letterlijk zo gezegd door recruiters. Ook de bereidheid om cursussen en opleidingen ect te doen maakt allemaal niks uit.
Ik werd niet eens teruggebeld al beloofden ze dat wel allemaal.
Niet teveel naar recruiters luisteren. In de ICT wereld zijn recruiters enorm gehate mensen.

Ik heb zelf meer HBO-ers ontslagen dan MBO-ers, omdat de HBO-ers vaak echt geen flikker kunnen en totaal onproductief zijn tegenover de MBO-ers, die gewoon met meer dan 2 jaar stage-werkervaring binnen komen en vrijwel direct aan de slag kunnen...
Hopelijk wordt het werk van ICT recruiters binenkort vervangen door AI. Slechter kan het toch niet.

Ik heb een aantal MBO ICT stagiaires (ict system engineer - niveau 4) gehad en was onder de indruk van de hoeveelheid relevante kennis die ze hebben. Ze zouden zo aan de slag kunnen.
Ben het er ook niet echt mee eens, eerlijk gezegd. Ben zelf een werkgever in de ICT en het is maar net waar je kijkt.
In webdevelopment zitten enorm veel MBO-ers.

Ik geloof dit artikel overigens ook niet helemaal.
Ik bedoel, ja; Je hebt de "slackers" die eigenlijk vanaf het moment dat ze naar school gaan al het absolute minimale doen om door te komen en weinig tot niets bijleren. Deze zullen waarschijnlijk afvallen en vervangen worden door AI. Maar menig "serieus" webdeveloper wordt zo 1-2-3 nog niet vervangen door AI hoor. Bij lange na niet.
AI mist cohesie en een breder zicht op dingen. Het werkt eigenlijk nog voor geen meter zonder een programmeur die het allemaal in goede lijnen werkt.
Het is ideaal voor kleine taakjes of het uitpoepen van wat utilities ofzo, maar veel complexer dan dit moet het niet worden.

We gaan nog wel zien hoe groot de impact nou echt gaat zijn. Er zullen heus wel wat klanten verloren gaan omdat ze besluiten zelf dingen uit te kunnen vogelen met AI en/of genoegen te nemen met wat AI generated trash omdat het veel goedkoper is, maar we'll see.
Ja je hebt één programmeur nodig om dingen in goede banen te leiden, maar ik ben echt zoveel productiever sinds AI er is. Ook een goede aanzet geven van zeer geavanceerde dingen op basis van best practices kan AI. Dingen waar je vroeger echt weken mee bezig was om iets nieuw te leren en een poc werkend te krijgen kunnen nu in één dag. Uiteraard moet je dat werk controleren, maar hetzelfde kan gezegd worden van werk van collega's (en jezelf). Ik ben zeker dat dit banen vervangt. In eerste instantie juniors, dat is waar.
Zeker mee eens, maar heb ook wel zelf gemerkt dat mijn kritische denken en begrip van de code nogal achteruit neigt te gaan bij over-intensief AI gebruik.

Ik heb een aantal keren echt grote zaken laten aanpakken door AI, maar uiteindelijk was niemand in de zaak, zowel ik als werknemers die het implementeerde, wie nog ook maar één touw kon knopen aan wat die AI uiteindelijk allemaal gegenereerd had haha. Als je dan terug moet om iets aan te passen kan het knap lastig worden.
Je verliest hierdoor snel overzicht en inzicht, wat weer kan leiden tot serieuzere problematiek. Ook heeft AI de neiging om continu ALLES om te gooien zodra je het de kans geeft en dat is ook wel écht een struikelblok tegenover zelfs de meest junior developers. Je kunt AI iets uit laten spugen, het er terug invoeren en het vindt vervolgens genoeg redenen om weer een complete refactor en rework te doen van wat hij net zelf uit heeft gespuugd.

Ik merk ook aan mezelf dat ik soms wel echt totaal over dingen heen kijk of gewoon even "ontzettend dom ben" wanneer ik teveel op AI heb geleund.

Maar ben het wel met je eens over de goede aanzet, best practices, etc. Ik heb gruwelijk veel nieuwe dingen geleerd dankzij AI. Bonus dat je allerlei vragen kunt stellen over hoe en wat, zonder de ultra toxic "my way is the best way" attitude van veel developers.
Ik herken veel van die problemen van werken met AI. Maar in hoeverre is dat simpelweg omdat 'werken met AI' op zichzelf ook een skill is waar je ervaring mee moet opbouwen? Het vraagt ook om nieuwe werkprocessen. Die valkuilen zullen we steeds beter weten te vermijden.
Een van de vragen welke ik altijd stel bij sollicitaties is wat het moeilijkste was wat ze moesten implementeren en waarom alternatieven waren afgevallen. Degene welke de implementatie heeft gedaan weet precies waarom iets niet werkte, terwijl collega's welke eromheen zaten en uiteindelijk een demo/uitleg kregen toen het gereed was missen precies dat stuk.

Als je belangrijke code laat genereren door AI, kun je zeer waarschijnlijk niet de vraag beantwoorden waarom de alternatieven afvielen. Voor een deel klopt dat ook omdat je de code eigenlijk niet geschreven hebt, vaak vooral op een aantal plaatsen aangepast om te voldoen aan de coding standaarden van het bedrijf.

Als je code laat genereren door een AI, vraag ook altijd om een uitleg en waarom uiteindelijk gekozen is voor deze oplossing. Vraag ook expliciet waarom alternatief Y niet zou kunnen werken.

Zelf doe ik tegenwoordig helaas nog maar weinig development, ben vooral met management bezig, maar ik gebruik AI dan weer wel voor code reviews. Als je AI vooral inzet voor plumming code en de code zelf ontwikkelt kun je tijd vrij maken om juist die code goed te ontwikkelen. Uiteraard kun je dan nog steeds classes door de AI halen en vragen om verbeteringen, maar je verliest op die manier niet alle kennis.

Ook is AI zeer goed in het maken van allerlei diagrammen en het documenteren van projecten. Of op basis van een methode UnitTests laten schrijven welke de verschillende condities doortest. AI is een tool welke veel werk uit handen kunt nemen, maar eigenlijk niet veel anders dan tools zoals die door JetBrains al zeer lang worden aangeboden.

Toen de blink werd geintroduceerd in html zag je het ook overal terug komen, net als flash, maar na een aantal maanden of jaren heeft men geleerd waar je het wel kunt inzetten en waar niet. Dat zal zo ook gaan met AI...
Je hebt helemaal gelijk. Wat daarbij belangrijk is om in gedachte te houden, de AI waarmee je vandaag werkt is niet de AI van volgende maand. Volgende maand kan hij alweer een heel stuk slimmer zijn. Laat staan over een jaar of 4 jaar zoals het artikel beschrijft.
Mijn ervaring ook is dat onder de MBO'ers er een sloot IT'ers zit, die eigenlijk ver onder hun niveau zitten. Omdat het systeem helemaal is ingericht op toetsen, nooit de ruimte hebben gekregen om te laten zien wat ze waard zijn.

Met wat ruimte en goeie, vooral praktische, begeleiding, al menigmaal gezien dat degenen met 'slechts' een MBO-diploma zich in no-time opwerken tot iemand die op het niveau van senior functioneert.
Het verschil tussen mijn ICT HBO opleiding en de 'MBO-variant' waren echt enorm. Je kunt die twee eigenlijk niet met elkaar vergelijken.

Op MBO leerde ik vooral meer doen, op de HBO zat ik allemaal wiskundige dingen op te lossen en moest ik perse management stuff erbij doen (wat heeft dat precies met programmeren te maken?). Persoonlijk vind ik dat we genoeg (HBO-)managers hebben, en veel te weinig mensen op de vloer. Je hoeft niet top te zijn in wiskunde om te kunnen proberen, je moet top zijn in logica en verbanden leggen. Genoeg code gezien van een MBO'er dat veel logischer in elkaar zat, dan iemand met een hoog diploma met beter geschreven comments.

Je zou hetzelfde kunnen zeggen met iemand die automonteur is. De ene heeft veel meer ervaring (komt eerder van school) en bekijkt meer het praktisch, terwijl een hoger-opgeleide je wellicht kan zeggen hoe de motor en verbranding precies werkt.

Vaak zijn dus mensen met MBO productiever (in mijn optiek), omdat ze leren aan de slag te gaan. Een HBO'er leert vaak om eerst een hele boekrapport te maken over waarom voor iets kiezen. Een MBO'er kan wellicht dus veel sneller overstappen van svn naar git, omdat een HBO'er op de theorie blijft hangen. Dit heb ik zelf ondervonden dat hogeropgeleide dingen praten over JSON, iets dat destijds al 5 jaar er was, en dus ook gingen voor SVN, terwijl de rest overging op git.

Beide heb je nodig, de HBO'er zal eerder naar management gaan (of onderzoeker), en de MBO'er zal eerder blijven programmeren.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 17 maart 2025 12:22]

Ik ben er ook een die niet echt kan zwaaien met papiertjes of nog-geldige certificeringen maar heb wel dik 35 jaar werk-ervaring in IT. Noodgedwongen vele jaren lang als ZZP aan werk geweest (geen spijt van) en sinds 1 januari in dienstverband bij een klant, in een SLT/CTO-achtige rol.

Bij deze klant in verleden heel wat MBO-studenten begeleid in hun eind-stage waarbij ze ook een leertraject Django moeten doorlopen. We vragen veel van de studenten bij de projecten maar ze krijgen er ook veel voor terug. Een student die zijn MBO met knippen en plakken heeft doorlopen (of met AI), gaat bij ons onherroepelijk door het ijs.

Ik maak me overigens geen enkele zorgen of illusies over AI. Het kan een prima hulpmiddel en je productiviteit kan er flink mee omhoog gaan maar de developer zelf blijft een centrale rol houden.
ICT is een heel breed begrip waar veel bedrijven zich alleen maar op een klein deel (hun specialiteit) focussen. Zonder netwerkinfrastructuren en hardware service zal de rest van de ICT het ook moeilijk krijgen en laat dat nu net MBO functies zijn.
Ik zie AI inderdaad niet zo heel snel een infrastructuur aanleggen of hardware problemen oplossen.
Weet ook niet waar de conclusie vandaan komt dat het vooral MBO functies zullen zijn die de AI zal overnemen, ik zie juist op de HBO en management functies meer invulling voor AI gedreven systemen.
Zal waarschijnlijk een HBO niveau onderzoek zijn ;)
Ik heb in het verleden ook wel eens op Helpdeskwerk gesolliciteerd, maar meerdere keren afgewezen omdat ik geen ITIL certificering had. Best apart.

Ben met succes mijn heil maar ergens anders gaan zoeken. Heb nooit een ITIL papiertje gehaald.
Uit ervaring kan ik je vertellen dat het bij de meeste Nederlandse bedrijven helemaal niets uitmaakt, zolang je maar hebt aangetoond dat je het kan. Of dit door werkervaring, een diploma of bijdrage aan Opensource software is maakt niets uit.
Dat gezegd hebbende, ik woon sinds een paar maanden in Duitsland en elk bedrijf vraagt er hier om, ondanks meer dan tien jaar werkervaring.
Hier ook in Zwitserland.
Als er een land is dat geilt op papier is het zwitserland wel.

Gelukkig heb ik MBO ICT Beheer 4 en HBO Communication & Multimedia Design op zak. Ik ben ook geen IT-er meer. Ben zo'n vervelende Product Owner tegenwoordig. (hurdur scrum)

Maar hier, en in duitsland, zijn je Arbeitszeugnissen, Certificeringen en diploma's al onderdeel van je pakket naast je bewerbungsbrief en Lebenslauf. Een heel pakket, waar als er één mist, je niet eens overwogen wordt.

Regeln muss sein zeggen ze wel.. ik mis nederland...
Ik heb dezelfde route doorlopen, van MBO ICT beheer naar HBO CMD. Aan die laatste had ik nou echt veel minder dan mijn MBO plus bijbehorende stages dan het genoemde HBO Tandenpoetsen..
Maar hoe word je product owner?
Bij mijn emigratie naar zwitserland kreeg ik de titel zonder enig idee wat het inhield. Cursussen gedaan voor cspo en csm en devteams leiden. Roadmappen enzo. Met een technische achtergrond is het vrij simpel erin te rollen. Vooral met enige dev kennis
> Uit ervaring kan ik zeggen dat IT bedrijven veelal gefocust zijn op een HBO papiertje en of certificeringen

Bij alle 5 of 6 bedrijven waar ik heb gewerkt was een goed gesprek alles wat ze nodig hadden. Gelukkig maar, want ik heb geen enkel papiertje, certificering, diploma, behalve van de middelbare. Beter ook, HBO ICT stelt NIETS voor, in ieder geval de HvA: bijna alle docenten liepen binnen bij de les, zetten een youtube video aan, en liepen daarna weg tot de video klaar was. "Vragen? Nee? Tot volgende keer!".
Na 2 jaar van die onzin gewoon gestopt en een baan gezocht.
Toch is dat best modern hoor.

Toen ik begon in de ICT, en dat is nog maar 15 jaar geleden, ben ik binnengestroomd bij een "premium" bedrijf vanuit mijn stage omdat ik het zó enorm goed deed. Ik kreeg hiervoor veel haat en werd hier vaak aan herinnerd, omdat de meeste mensen daar minimaal een HBO diploma moesten hebben, een IQ test moesten afleggen bij sollicitatie (minimaal 130 scoren oid, weet niet meer precies) en de helft van die club lid was van Menza ofzoiets.

Vanuit daar doorgestroomd naar een baan op universitair niveau en mijn hele diploma nooit meer op mijn CV geplaatst ivm deze werkervaring. Vaak werd ik alsnog gebeld over wat mijn opleidingniveau was, maar als ik ze dan aan de telefoon had en mezelf wat kon verkopen, maakte die MBO-opleiding opeens minder uit en wilden ze me toch spreken. Meerderen hebben echter aangegeven dat mijn CV al door de shredder zou zijn gegaan als ze MBO hadden zien staan.
Ik heb zelf ook gewerkt bij bedrijven waar alles MBO of geen vermelding direct de shredder in moest.

Maar goed, veel ICT bedrijven zijn nu ook in het bezit van voormalig MBO-ers, dus niet heel gek dat de trend wat verandert :')
Vandaar dat ik ook geen nare gevoelens heb met hóe erg mijn ouders me gepusht hebben naar hoger onderwijs; die generatie heeft nog onderwijs meegemaakt wat echt onderwijs was, en waar het essentiëel was.
Dus logisch dat "mijn kind is goed met computers = computeropleiding". Maar ook echt boos (BOOS) toen ik ermee kapte. Zeiden dat ik later geen plakje kaas op m'n brood zal kunnen doen, etc etc. Hele familie keerde zich tegen me en noemde (en noemt) me dom. Eerlijk gezegd best traumatisch geweest maar dat terzijde.
Het is nu pas ongeveer dat ze zien dat ik me wel red, nu ik een auto heb gekocht, huis half heb afbetaald, al aan decennium vaste banen heb, etc.
Misschien ben ik een uitzondering aangezien ik al vanaf m'n 8e "programmeer" (eerst gamemaker, darkbasic, later wat meer "echte" talen). Maar een opleiding != goede programmeur en geen opleiding != slechte programmeer.
Ik ratel. Gevoelig stuk dit :p
Ik begrijp niet waarom deze mensen niet worden aangenomen , mijn halve straat is inmiddels bewoond door mensen die uit Azie komen en allemaal in de I C T werken en dit zijn gemiddeld redelijk jonge mensen
Wij zetten inderdaad onze ervaren mensen aan de telefoon, klanten worden beter en vaak ook nog sneller geholpen.
Mag ik vragen waarom je naar eigen zeggen "als oudere met behoorlijk wat kennis en ervaring" meerdere malen op basis helpdesk functies reageert? Dat zijn dan toch functies waar jij eigenlijk over gekwalificeerd voor zou zijn (als jij dat niet erg vindt is dat in de basis geen probleem) maar het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden van een basis helpdesk functie zijn meestal ook heel goed.
Je bagatelliseert het ook wel door het een "HBO papiertje" te noemen. Het is ontzettend veel meer dan alleen maar kennis wat je opdoet, er was een flinke dosis doorzettingsvermogen voor nodig en dat "papiertje" zegt zeker wel wat over iemand. Een zware opleiding vormt je ook als mens en hoe dingen de rest van je leven benadert.

Edit: aanvulling + typo

[Reactie gewijzigd door terracide op 17 maart 2025 16:30]

Inderdaad, de 'schaarste' zit bij de voordeur. Wat ook altijd zo storend is het lange traject, als je al bent uitgenodigd, bijvoorbeeld met iemand van HRM. Dat is dan een persoon waar je niet mee gaat werken maar doet wél de voorselectie. Botert dat niet dan lig je eruit. Denk dat daar ook al een hoop talent verloren gaat. Heb zelfs meegemaakt dat er meteen een test onder je neus wordt geduwd. Niets tegen testen hoor maar kunnen we eerst eens even (op menselijke wijze) kennis maken?!? Wat ook heel veel voorkomt is automatische selectie op keywords, de exact match, dan gaat het niet meer over ervaring, dat doet er niet meer toe. Denk dat daar ook al een hoop talent verloren gaat. Als je iets gedaan hebt dat erop lijkt of verwant is aan, dat bestaat niet in de exacte match. Zeer storend, willen niet investeren. Dan ligt de 'schaarste' toch écht bij de voordeur.

Wat ook voor kan komen is de zoektocht naar de exacte match op locatie zoals dit oudere voorbeeld of dat ze zoeken naar totaal iets anders (voor Jan L*l uitgenodigd zijn). De link heeft betrekking op trends (zoals frameworks e.d.) die er zijn en ook al lijkt het op wat je gedaan hebt of is verwant aan, dan nemen ze nog liever iemand aan die helemaal blanco is op het moment dat ze geen exacte match kunnen vinden. Op deze manier gaat er ook een hoop talent verloren.
Even een aantal quotes over het artikel:
"De ICT-sector wordt populairder onder de jongeren", zegt SBB-onderzoeker Lieke Pijnacker. "Iedereen is bekend met digitale vaardigheden."
Daarnaast speelt de opkomst van kunstmatige intelligentie mee. "ICT-werkzaamheden kunnen deels overgenomen worden door wat de computer inmiddels zelf kan", zegt Pijnacker. Zo nemen AI en automatisering mogelijk al taken over van ICT'ers op mbo-niveau.
Dit artikel zegt, zoals wel vaker bij NU.nl (die headlines als 'moordenaar was autistisch' gebruiken), totaal niets.

Wat betekent precies 'digitale vaardigheden' en waaruit blijkt dat de ICT-opeldingen daardoor populairder wordt? Ik zie tussen die twee het verband niet. Genoeg mensen die iets kunnen inderdaad, maar de zorg kant opgaan (wat dus ook in het artikel staat).

Welke 'ICT-werkzaamheden' kunnen dan al deels worden overgenomen door AI? Systeembeheer? Netwerkbeheer? Ik heb werkelijk geen idee wat hier ook weer het verband is tussen AI en MBO. Ik heb MBO4 gedaan, gebruik AI, maar heb toch echt zelf dingen in elkaar moeten zetten en moet nog altijd zeggen wat app X moet doen. Een netwerk is er ook niet zo, wat dacht je van al die glasvezel aansluitingen dan? Ook AI?

Er is juist een te kort in die hele sector. Dat er in Amerika mensen op straat worden gegooid door AI, heeft met hele andere zaken te maken (rijke vriendjes, die nog niet rijk genoeg zijn - en dan erachter komen dat ze toch wel handig waren..).

Ik heb werkelijk geen idee waar deze onderzoeker het over heeft? De dalingen zitten denk ik niet in AI, maar omdat veel MBO-scholen een slechte naam hebben gekregen (vaak terecht) en dat bedrijven perse dat HBO+ papiertje willen hebben. Je zou met die logica ook kunnen zeggen dat er minder HBO'ers nodig zijn, want de moeilijkheden waarvoor we mensen 'met niveau' nodig hadden, worden dankzij AI (ook) overgenomen.

@Tweakers Please stop het met quoten van NU.nl. Snap dat het moet van de baas (+ DPG), maar zoals gezegd claimde NU.nl recentelijk nog dat mensen met autisme vaker het verkeerde pad kiezen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 17 maart 2025 12:12]

Daarnaast staat in het NU.nl artikel het volgende:
Ondertussen loopt het aantal vacatures voor mbo-banen in de ICT terug. Dat komt deels doordat steeds meer werkgevers om een hbo'er vragen. Mbo-afgestudeerden spelen daarop in door vaker verder te studeren na hun opleiding.
Dat heeft totaal niks met AI te maken. Dat werkgevers altijd proberen de hoogst opgeleide persoon te krijgen voor een positie is van alle tijden. Bij de AH moest je een tijdlang ook VWO hebben om achter de kassa te kunnen zitten. Net of iemand met MAVO of HAVO niet tot 10 zou kunnen tellen. Daarnaast lost het probleem zich dus deels vanzelf op omdat MBOers doorstuderen en alsnog HBOer worden.

En dan dit:
Daarnaast speelt de opkomst van kunstmatige intelligentie mee. "ICT-werkzaamheden kunnen deels overgenomen worden door wat de computer inmiddels zelf kan", zegt Pijnacker. Zo nemen AI en automatisering mogelijk al taken over van ICT'ers op mbo-niveau.
Nou werk ik al een tijdje in de IT en kom ik over het algemeen bij vrij grote organisaties. Ik heb letterlijk nog nergens een taak volledig zelfstandig door AI zien afronden. Er is altijd iemand die vooraf en achteraf controleert.

Automatisering (de naam zegt het al) automatiseert routine taken zodat ze niet meer door een mens hoeven worden uitgevoerd. Maar iemand moet wel die automatiseringen maken. Daarvoor moet je eerst routine taken identificeren die je fatsoenlijk kunt automatiseren. Dat kan geen AI doen.

Ik zou in dat geval aan Tweakers (en NU.nl by proxy) willen vragen: Show Me.

Toon mij een organisatie waar taken volledig autonoom en op eigen initiatief door AI worden afgetrapt en afgerond zonder enige controle voor - of achteraf, die tot de dagtaak zouden behoren van een MBOer in de IT en daarmee dus de functie redundant zou maken.

De realiteit is dat er, als dat toch de realiteit zou worden, andere taken op het bordje van de MBO ITer komen. Taken waar je toch 'de mens' voor nodig hebt.

Net zo min als 'the cloud' tot massa ontslagen in de IT heeft geleid (zoals wel voorspeld door menig doemdenker), gaat AI dat doen.

[Reactie gewijzigd door Froos op 17 maart 2025 13:44]

Ik zie het artikel her en der aangehaald worden, maar de indruk die het op mij maakt is inderdaad: de auteur roept iets over ICT, AI en MBO, zonder verdere uitleg over het onderzoek waar iets uit zou blijken, en wekt op mij vooral de indruk niet te weten wat werken in de ICT en werken met AI nou eigenlijk inhoudt. Ik heb nog niet één baan zien verdwijnen wegens AI. Het is een extra stuk gereedschap met de potentie om meer markten aan te boren en dus meer banen te creëren voor mensen die ermee overweg kunnen. En er is geen reden om aan te nemen dat dat geen MBO banen kunnen zijn.
Het aantal vacatures voor mbo-banen in de Nederlandse ict-sector zal de komende jaren dalen. Er komt volgens het UWV en de SBB meer vraag naar ict’ers op hbo-niveau.
Het kan aan mij liggen, maar volgens mij is dit al jaren aan de gang. De meeste ICT vacatures die ik in de afgelopen jaren heb gezien, waren allemaal toch echt HBO werk- en denkniveau of dat je echt minimaal HBO opgeleid moest zijn. Ook voor servicedesk medewerkers wordt tegenwoordig HBO gevraagd.
Dat hebben wij ook lang gevraagd maar met de HBO eis reageert er niemand op servicedesk functies...

Dus maar teruggebracht naar minimaal MBO, dat blijkt in de praktijk prima te werken. Ok de helft valt binnen een half jaar af, maar dat is met HBO'ers niet anders.
Ja netwerk bekabeling aanleggen heb je toch minimaal HBO voor nodig. Of gaan we alles op wifi zetten.
Die eis is nergens op gebaseerd, maar zie je bij veel bedrijven.

Dit wordt dan gemotiveerd als dat een HBO-er "gemotiveerd is om een complex probleem tot het einde op te lossen" en "bewezen heeft dat hij het kan".

Maar dat is een generalisatie.

Iemand die de hogere hotelschool heeft gedaan (HBO), komt in de ICT niet beter beslagen ten ijs dan iemand met een MBO ICT opleiding. Er lopen lapzwansen met HBO rond, en echte problemsolvers met alleen maar een MBO-papiertje op zak.

Het zegt precies helemaal niets.

Gek genoeg wordt dat door sommige recruiters glashard ontkend. Die HBO-er zou zich eenvoudig de ICT-kennis eigen kunnen maken, want het HBO-papiertje bewijst dat die persoon goed kan leren (...).

Opvallend veel recruiters hebben zelf overigens een HBO-opleiding gedaan. Je proeft bijna de dédain richting MBO als je met ze praat. Wellicht is daar een verband te vinden.
Dit is nog maar het begin. Heel veel banen zullen gewoon verdwijnen. Beroepen waar echte mensen handen voor nodig zijn zullen altijd blijven bestaan. De rest zal allemaal verdwijnen. Vooral de ‘laag opgeleide’ mensen zullen nooit meer aan de bak komen. Tenminste nooit werk kunnen doen die wel voldoende betaald om te overleven.
Dat wordt al meer dan 100 jaar continue gezegd over nieuwe ontwikkelingen. Industrialisatie rond 1900 zou leiden tot massale werkloosheid, machines zouden immers al het laagbetaalde werk overnemen. In de jaren 90 zou de computer allerlei administratieve taken overnemen, en ook leiden tot grotere werkloosheid. Is ook niet gebeurd.

In de praktijk betekent het dat werkzaamheden verschuiven, er ontstaan nieuwe mogelijkheden en nieuwe banen.
De denkfout die je maakt is dat je technologische ontwikkeling beschouwt als iets dat optelt. De realiteit is dat de kern hier schuilt in iets dat aftelt, namelijk het aantal economisch rendabele vaardigheden dat mensen hebben.

Van 6 naar 7 gaan lijkt heel erg op van 7 naar 8 gaan, maar van 3 naar 2 is een heel ander verhaal dan van 1 naar 0 gaan.

Nieuwe mogelijkheden en nieuwe banen zijn leuk, maar als alles dat je als mens kan goedkoper gedaan kan worden door AI & robots, zullen er maar weinig bedrijven zijn die uit liefdadigheid mensen in dienst nemen.

De belangrijke vraag is nu dan ook: welke economisch rendabele vaardigheden houden we na deze revolutie(s) over? Voor alle vorige revoluties is het doodeenvoudig om er een paar te noemen. Voor deze heb ik nog maar weinig mensen met iets geloofwaardigs horen komen.
De belangrijke vraag is nu dan ook: welke economisch rendabele vaardigheden houden we na deze revolutie(s) over? Voor alle vorige revoluties is het doodeenvoudig om er een paar te noemen. Voor deze heb ik nog maar weinig mensen met iets geloofwaardigs horen komen.
skills....met de handjes....dingen die AI fysiek niet kan.

Iedereen die de laatste tijd wel eens geklust heeft weet dat bijna al die taken nooit door robots naar behoren uitgevoerd kunnen gaan worden. (denk aan prutsen om een afvoer in een gootsteen kastje te maken, een leiding te leggen in een bestaande situatie of een kamer met rare hoekjes behangen)

Zelfde geldt voor een hele berg zorg taken, een hoop dingen in de landbouw, retail, bouw etc.
Ook hier gaat AI alle makkelijke zaken overnemen. Dingen hoeven niet 100% overgenomen te worden om banen over te nemen van mensen. Je krijgt een robots die alle makkelijke taken in de bouw oppakken en de moeilijke zaken overhouden voor mensen. Neem bijvoorbeeld het sjouw werk of het simpele metselwerk. Hierdoor zal dezelfde bouwvakker veel meer kunnen doen en heb je er dus veel minder van nodig.
mis, je hebt juist meer bouwvakkers nodig, want men zal de productie verder willen verhogen dan nu zou kunnen met de inzet van meer mensen. Diezelfde mensen zullen zich ook meer specialiseren (b.v. restauratie metselwerk)
Dat zag je ook in de early ICT. 10 kantoorbanen 'weg', 15 icters er bij, waarvan een deel omgeschoold kantoor personeel.

[Reactie gewijzigd door divvid op 17 maart 2025 14:48]

Technologische vooruitgang heeft boeren overbodig gemaakt, op een miniem aantal na. Is de werkloosheid daarom nu hoog? Industriële vooruitgang heeft fabrieksarbeiders al voor een groot deel overbodig gemaakt, robots doen al het meeste werk. Is de werkloosheid daarom nu hoog? De opkomst van computers heeft vele administratieve taken overbodig gemaakt, als ook functies van koffiejuffrouw en ander laagbetaalde banen. Is de werkloosheid daarom nu hoog?

Alle vooruitgang heeft er tot op heden niet voor gezorgd dat er hoge werkloosheid ontstaat. Er vindt altijd een verschuiving plaats van type werk en werkzaamheden. Ook voor minder geschoolde werknemers, voor mensen die de handen uit de mouwen steken. Niks wijst erop dat dat nu anders zal zijn. AI zal werk overnemen, en dat betekent dat er kansen ontstaan voor andere type werkzaamheden. Dat heet vooruitgang.
Onderbouwing? Want de centrale economische observatie van de afegelopen 5 eeuwen is dat er meer soorten banen komen, niet minder. Dat is alleen mogelijk doordat de bestaande banen efficienter worden ingevuld. We hebben nog steeds boeren, maar het is al lang niet meer zo dat 80% van de bevolking boer is. Dat is mogelijk omdat de 3% boeren nu efficienter zijn dan de 80% vroeger, dankzij mechanisatie en ICT.
Het aantal banen waarnaar we kunnen verschuiven is eindig. We hebben dit op weten te rekken door mensen steeds beter onderwijs te geven en meer te doen. De komende AI automatiseringsgolf is zo generiek en breed toepasbaar, dat die ontwikkeling bij boeren die je gezien hebt, nu voor elke beroepsgroep gaat gelden. Daarbovenop komen de ontwikkelingen op het gebied van robotica, waardoor je straks daadwerkelijk een soort mens naast je hebt meelopen dat zeer generieke problemen kan oplossen. Hierdoor gaan ze ook het voorheen moeilijk te automatiseren generieke werk van bijvoorbeeld een boer/bouwvaker/automonteur kunnen overnemen. Je houdt hierdoor simpelweg te weinig banen over voor laag opgeleiden. Dat hoeft overigens geen probleem te zijn, maar is wel degelijk anders de de voorgaande automatiseringsgolven waarbij groterndeels heel specifieke taken werden geautomatiseerd.
Het aantal banen waarnaar we kunnen verschuiven is eindig.
Zie ook Charles H. Duell, US patent office "Everything that can be invented has been invented." (1881)
Als iets een mens zowel mentaal als fysiek kan nadoen, waar heb je dan nog een mens voor nodig? Er zullen best wat kruimels overblijven voor de slimmere mensen onder ons, maar wat doet de rest dan? Het komt vast uiteindelijk wel goed, als we onze samenleving hierop aanpassen, maar het idee dat iedereen straks nog een nuttige baan kan hebben is wel naïef vind ik.
Mensen hebben mensen nodig, zo simpel is het. Schaken met een computer kan prima, maar leuker is het met een mens. Een robot kan mij drankjes serveren, maar menselijk contact en interactie is fijner. Een robot kan ouderen verzorgen, maar een praatje met een mens en de aanwezigheid ervan geeft zoveel meer dan enkel de verzorgende taken.
Mensen zijn sociale dieren.
Inderdaad. En neem in acht dat de wereldpopulatie nog altijd groeit waardoor er gewoon extra banen ontstaan die ingevuld moeten worden.
Dat kan zo zijn, maar kijk naar het aantal paarden wereldwijd.
Je spreekt jezelf nogal tegen. Voor zover ik weet zijn juist heel veel banen waar handen voor nodig zijn MBO georiënteerd.
MBO'ers zijn dan ook niet laagopgeleid, dus daar begint de denkfout al. ;)
MBO is nogal een breed en ietwat vaag begrip inderdaad. Ik lees dat niveau 1 valt onder laagopgeleid en 2, 3 & 4 onder middelbaar. Dat terwijl MBO staat voor Middelbaar beroepsonderwijs. Ik doelde op de niveau 1 MBO afgestudeerde.
Ik doelde ook meer op een denkfout in de comment waar jij op reageerde, niet zozeer in jouw comment. :)
Ligt eraan hoe je ernaar kijkt. Gaan stratenmakers, hoveniers, schilders, stukadoors, verzorgenden, schoonmakers en noem ze allemaal maar op snel hun werk overgenomen zien worden door AI. I don't think so. Iedereen die 'simpel' werk doet op een PC, die moet als eerste vrezen.
Ook bij die beroepen zal je de invloed van AI gaan merken. Veel van de taken van deze beroepsgroepen kunnen worden gemechaniseerd, maar vaak heeft dat maar beperkt zin omdat er dan iemand naast moet staan om te controleren en bij te sturen. Dat komt omdat systemen met traditionele automatisering erg goed in staat zijn om repetitief werk te doen, maar onvoldoende flexibel zijn om aan te passen aan veranderende omstandigheden. AI (en andere actuele automatiseringssystemen) zijn juist geschikt om die veranderende omstandigheden te tackelen. Denk aan zelfrijdende autos. En ja, ik weet dat we er nog niet zijn, maar het komt er allemaal aan.
Zie jij een AI een straat leggen of een tuin aanleggen, een muur schilderen of stucen? Hier zijn we nog echt heel ver vanaf hoor.
Het zou wel kunnen. Je zou met AI een muur kunnen inscannen, waarna deze machinaal de muur voor je spuit of dat die je helpt bij het schilderen ervan.

Maar ook hier is het woord 'helpt'. Het verschil is dat onderzoekers (zoals deze dus) niet het verschil snappen tussen AI en een robot. AI is een model dat je kan gebruiken om iets op te lossen, maar het is niet zo dat een AI (voorlopig dan) zichzelf in elkaar zet en eruit komt als een motor.

100 jaar geleden waren er tekeningen met vliegende auto's, de Jetsons tijden waren ook dichtbij. Ik noem maar wat om aan te geven dat AI weer een buzz woord is, zeker met waarde, maar niet zo groot als onderzoekers en bepaalde mensen (lees CEO's) het maken.
Er zijn al ruimschoots robots voor stratenmakers. Met verdergaande automatisering ("A.I") zullen die beter gaan functioneren, en dus ook invloed hebben op het werk van stratenmakers. Spuitrobots bestaan in de industrie al decennia. Die verven traditioneel seriesgewijze steeds dezelfde producten, maar worden steeds flexibeler. De volgende stap is een mobiele spuitrobot die je in een ruimte plaatst, de ruimte scant, en vrolijk begint te spuiten.

Fysieke tuinaanleg is waarschijnlijk wat lastiger. Maar tuinontwerp, zal snel AI ondersteud worden uitgevoerd
Wij zetten al 10 jaar AI in om verzorgenden efficienter te laten werken. De belangrijkste reden waarom het nog niet zo hard gaat is niet "onmogelijkheid", maar marktwerking. De zorg is niet commercieel, dus waarom zou je AI inzetten? Het antwoord blijkt de arbeidsmarkt te zijn, want die is dat wel.
De zorg is niet commercieel, dus waarom zou je AI inzetten?
Er zijn juist gigantisch veel commerciële bedrijven in de zorg. Verder begrijp ik samenhang niet. Alsof verbeteringen alleen doorgevoerd worden als iets commercieel is? Lijkt me een verkeerde aanname.

Verder zou ik niet door AI geholpen willen worden. Voor sommige zorg is een "klik" enorm belangrijk. Ik ben ook vaak niet onder de indruk van de jubelverhalen rondom AI en de zorg. Vaak wordt er gigantisch overdreven. Vooral bij alle artikelen dat de AI iets heeft gezien wat doktoren niet hadden gezien. Daar klopt vaak niks van.
De zorg heeft geen arbeidsmarkt. In de zorg mag je sinds de handhaving van de WBA alleen nog maar in loondienst werken waardoor alle marktmacht bij werkgevers komt te liggen. Werkenden in de zorg moeten zich daarom onderwerpen aan de vergaande restricties van een arbeidsovereenkomst en veel lagere compensatie. De keuze is onderwerpen of een ander sector opzoeken waar je nog wel zelf je voorwaarden mag bepalen. Het is walgelijk dat werkenden in de zorg hun vrijheid ontnomen wordt. Nu is er geen pressiemiddel meer om zorg beter te organiseren of beter betaald te krijgen.
Definieer "laag opgeleid" eens?
Alles onder HBO niveau
Nou voegt HBO zelden wat toe aan MBO, soms zelfs achteruitgang, dus maak er dan meteen aan toe alles onder universitair.
Ik zou zeggen dat de meeste opleidingen van alle niveau's komen niet overeenkomen aan wat het bedrijfsleven vraagt. Je ziet genoeg MBO'ers, HBO'ers en schoolverlaters die veel beter landen in het bedrijfsleven en WO'ers en HBO'ers die ondermaats presteren ondanks ze het wel goed deden in de schoolbanken. Dat betekent natuurlijk niet dat iedere MBO'er de capaciteit heeft om op HBO niveau te studeren en te werken en zit er soms echt dramatisch niveau tussen. Hetzelfde geldt ook voor HBO'ers en WO'ers, maar hebben die dan vaak dat ze nog iets redelijk kunnen, maar bepaalde vaardigheden van een bedroevend niveau zijn.
Dat is nog helemaal niet zeker. Dit is een opinie van de SBB en UWV, geen feit. Dat klakkeloos overnemen zonder ander onderzoek is voorbarig.
Kijkend naar de geschiedenis is er denk ik niet veel reden om ons zorgen te maken of er wel voor iedereen werk is. Technologische ontwikkingen hebben er altijd voor gezorgd dat er verschuiven optreden qua werkzaamheden, en alhoewel dat even wennen is zorgt het er doorgaans niet voor dat er minder werkenden nodig zijn in de maatschappij. We zijn buitengewoon ingenieus in het onszelf aan het werk houden, en misschien komt er door dit soort dingen wel ineens arbeidskracht beschikbaar voor andere nuttig dingen?
Denk bijvoorbeeld aan de telefooncentrales van vroeger, daar prikten misschien wel duizend medewerkers door heel het land de hele dag kabeltjes om om bellers met elkaar te verbinden. Of wat te denken van het paard en wagen? Toen de auto kwam hadden we ineens geen koetsiers en stalmeesters ed meer nodig. Maar ging de welvaart daardoor achteruit? In tegendeel, want door de toegenomen efficiëntie werden goederen en boodschappen juist goedkoper.
Ik zou de meeste MBO'ers zeker niet 'laagopgeleid' noemen.
Oke eerder praktisch opgeleid die nuttiger werk doen dan veel HBO rs maar wel die een stuk minder verdienen.
Is er niet de verwachting dat mensen terugstappen van US services naar self / NL-hosted?
Ik zou niet weten waarom die verwachting er is. Het is een politiek leuk verhaal en volgens de Tweakers comments zou je denken dat mensen dat echt veel kan schelen maar ik de praktijk? Wat een kapitaalvernietiging zou het zijn om cloud diensten weer lokaal te gaan draaien met een paar server ruimtes en een legertje MBO systeembeheerders.
Binnen bijvoorbeeld de huidige ISO27001 moet je al verplicht rekening houden met klimaat verandering. Je kan straks echt niet meer met droge ogen beweren dat je goed omgaat met de data van je klanten terwijl je weet dat het bij een bedrijf in Amerikaanse handen geparkeerd staat.

En doordat iedereen kubernetes gebruikt tegenwoordig is het relatief eenvoudig terugstappen naar zelfhosted imho.

[Reactie gewijzigd door BCC op 17 maart 2025 09:25]

Dat is toch juist een reden om het bij de grote jongens te stallen? En algemeen dus, dat is simpelweg een nadeel van al zulke soort regeltjes en reguleringen. Wat denk je dat een MKB bedrijf doet? Het gewoon in AWS/Azure neerzetten, die dat allemaal netjes hebben afgehandeld, die netjes de certificering hebben, processen en procedures, etc. Of dat ze zelf gaan bewijzen dat hun serverruimte die ergens in een pand staat goed met klimaatverandering overweg kan?
Self-hosted is geinig zo lang het goed gaat, of zo lang je voldoende sysadmins hebt om issues op te vangen. Die laatste (met de skills om het hele systeem te beheren) zijn zeldzaam, vandaar al die cloud-services.
Die laatste (met de skills om het hele systeem te beheren) zijn zeldzaam
Wellicht zou de ICT-branche meer inspanningen moeten leveren om samen met scholen mensen op te leiden. Uit ervaring weet ik dat scholen vaak genoeg bedrijven betrekken, maar dat bedrijven zich vaak terugtrekken zodra er daadwerkelijk iets van hen wordt gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan het geven van gastlessen of het begeleiden van stagiairs. In plaats van enkel laatstejaarsstudenten in te zetten als goedkope arbeidskrachten, die vervolgens worden vervangen door de volgende stagiair, zou een structurele samenwerking meer waarde opleveren.

Daarnaast wordt het voor studenten en scholen vaak onbetaalbaar om met bepaalde producten te oefenen van de grote jongens (bijv. Microsoft, Amazon of Google). Denk bijvoorbeeld aan hoogwaardige oplossingen waarmee gewerkt kan worden in sandbox- of testomgevingen van cloudservices, zoals SaaS-, PaaS- en IaaS-oplossingen.
Scholen betrekken bedrijven juist amper meer. Ze kijken enkel nog naar grote bedrijven uit Amerika die al “bewezen” zijn.

Wij lopen daar constant tegen aan. Ze willen wel graag dat je ze opneemt als stagiairs teveel hebben..
Totdat je K8s cluster dood gaat, en je geen idee hebt hoe het onderin de OSI stack werkt.

Juist daarom kiezen veel bedrijven voor managed services, omdat hun mensen niet meer weten hoe het onder die abstracties werkt.

Een goed boek dat ik altijd adviseer om (beter) te snappen hoe het internet werkt is HTTP van O'Reilly.
Totdat je K8s cluster dood gaat, en je geen idee hebt hoe het onderin de OSI stack werkt.

Juist daarom kiezen veel bedrijven voor managed services, omdat hun mensen niet meer weten hoe het onder die abstracties werkt.

Een goed boek dat ik altijd adviseer om (beter) te snappen hoe het internet werkt is HTTP van O'Reilly.
Er ontstaat door de grote drie hyperscalers echt een braindrain op het brede vlak van IT. En dat is misschien nog wel schadelijker dan nu alle data bij bedrijven waar de regering van VS bij kan.

Want nu de kwetsbaarheid hoger op de agenda komt, lopen we ook tegen het feit aan dat we onvoldoende kennis hebben om op te boksen tegen de drie hyperscalers. Gevolg? Om bij te blijven wordt er toch weer gekozen voor deze oplossing.

En kunnen we dus nooit meer zelfstandig worden tot er een nieuwe ontwikkeling aandringt.
4.1
Add the following sentence at the end of the subclause:
The organization shall determine whether climate change is a relevant issue.
4.2
Add the following note at the end of the subclause:
NOTE 2 Relevant interested parties can have requirements related to climate change.
Bedoel je dat?
En doordat iedereen kubernetes gebruikt tegenwoordig is het relatief eenvoudig terugstappen naar zelfhosted imho.
Nou, nee, in onze workload hadden we dat vroeger wel voor een specifiek onderdeel, nu niet meer, van alles en nog wat, maar geen kubernetes. Bovendien is cloud is meer dan het draaien van applicaties in kubernetes, maar dat even terzijde.
Docker containers all the way down :)
Zoals met alles, afhankelijk van wat je nodig hebt kan kubernetes een oplossing zijn, of niet. Je kan niet alles in kubernetes draaien, dus je moet wel keuzes maken wat wel en wat niet. In ons geval was het niet meer nodig.

Jouw stelling dat alles in de cloud draait op kubernetes is dus niet correct.
"maar ik de praktijk?"

In parktijk is dit zekers het geval. Wij bieden verschillende hosting modellen aan voor onze klanten.
En je ziet dat zij zich afvragen of hosten bij Oracle, AWS en Azure wel verstandig is.
Het is maar de vraag of het blijft hangen. Het is een soort van golvende beweging en elke paar jaar komt dit onderwerp op. Krijg weer te horen dat het deze keer echt anders maar dat was de vorige keer ook zo...
ligt er maar net aan; bedrijfsgevoelige/cruciale data info zou ik altijd on-prem draaien. Wil je nog enige controle houden over jouw data.
Ik heb aardig wat ransomware aanvallen gezien en zonder uitzondering was de on prem/paas omgeving versleuteld. Bij cloud en saas providers zie je dit eigenlijk niet gebeuren.
Precies dat. Leuk alles zelf willen hosten, maar als je kijkt waar het allemaal fout gaat dan is je data niet zogenaamd in Amerikaanse handen maar in de handen van criminelen. De core systemen van banken, belastingdienst enz, die zou ik eerder on-prem verwachten, die hebben daar ook de financiële middelen voor. De rest? daar moet je echt met een heel goed verhaal komen wil je aantonen dat het veiliger staat dan elders.
We hebben nog een Nederlandse Hetzner nodig. Zijn we vast slim genoeg voor. Hoeven we minder aanspraak te doen op VS spullen.
Wat is er mis met de duitse Hetzner?
Als ik zijn reactie zo lees niets. En mijn ervaring met hetzner is ook onwijs goed. Prima servers en vps'jes voor prima prijzen. Evenals een bedrijf als Contabo, ook Duits.
Contabo heb ik wel wat klachten over. Servers die zomaar uitvallen/restarten. Soms zit je op een cluster die echt super sloom is. Na lang getouwtrek heb ik het opgegeven. Uiteraard is daar het budget ook naar.

Kan hetzner alleen maar aanraden.
Contabo had vorig jaar o.d nog een upgrade van backbone gedaan voor VPS waar ik op zat, Ik had er eens een Factorio servertje draaien maar dat liet te wensen over(de-syncs om de x tijd), na upgrade instance niet meer draaiend gehad(credit op = weg VPS).
Niks, daarom is het goed er een tweede van te hebben in Europa. Dan ben je sterker en kan je meer onafhankelijk zijn van de Amerikaanse giganten.
De duitse Hetzner gebruiken is ook prima. Of OVHCloud oid. Ik verwacht dat dit wel een puntje gaat worden in ISO27001 / NEN710 rijk nederland. - Transip heeft tegenwoordig ook wat kubernetes, het lijstje hier is nog niet fantastisch - https://european-alternat...naged-kubernetes-services - Will de nieuwe XS4all nu opstaan :)?

[Reactie gewijzigd door BCC op 17 maart 2025 09:18]

Heb ook gekeken naar k8s op TransIp maar ze zijn nog niet productieklaar. Met name storage, scaling, backups, IAM etc zijn nog niet op niveau.
Hetzner is inderdaad wel interessant.
ISO en NEN doen alles risicogebaseerd, ze zullen niets verplichten.
Nee, ISO en NEN zetten een standaard neer, er zijn andere instanties die dat als verplichting zullen gaan stellen. Zoals het verplicht is dat je elektrische installatie thuis moet voldoen aan de NEN 1010.
Reageer je goed op mij of is het een foutje? Ik ben lead auditor voor 27001 en 7510 (en BIO), op die standaarden reageerde ik.
Waarom niet TransIP?
Je hebt Cyso(voorheen Fugo cloud) hier in Nederland als je Radio Kootwijk voor CSP wilt, maar van de Europese CSPsen vermoed ik dat alleen StackIT van de Schwarz group(Lidl) potentieel heeft om op het niveau van AWS en Azure te komen.
Zelfs al zou dat gebeuren heb je geen legertje on-site systeembeheerders per bedrijf nodig die dingen doen als Windows configureren en updates uitrollen. Dat wordt al jaren gecentraliseerd en ook al komt er een nl hosted partij is dat een afrondingsfout vergeleken met hoeveel mensen er vroeger nodig waren.
Tja, dan nog steeds zal AI veel MBO taken gaan overnemen. Aangezien we nu al enorm veel moeite hebben om voldoende IT-ers te vinden, is alle hulp (ook al is het AI) welkom lijkt me.

De MBO'ers kunnen dan natuurlijk ingezet worden om minder-repetatief werk te doen en misschien wel aanvullende IT-opleidingen te volgen?

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 17 maart 2025 13:06]

Tja, dit was te verwachten. Een gemiddeld AI model is prima in staat om simpele taken uit te voeren en helaas worden MBO'ers vaak gebruikt om die simpele taken te verrichten. Jammer dat bedrijven (soms) te kortzichtig zijn dat de gemiddelde MBO'er tot meer in staat is dan enkel die simpele, uitvoerende, taken en zeker met een paar jaar ervaring veel meer kan.
De mensen die wij op stage kregen waren allemaal stuk voor stuk niet eens in staat om simpele taken uit te voeren zonder constant vragen te krijgen.

Het niveau is echt heel triest op dit moment. Dat is niet vol te houden in een wereld waarin personeel duurder en duurdere wordt en je stagiairs ook een eerlijke vergoeding wil geven.

Dat heeft overigens ook weinig met AI te maken. Het onderwijs niveau is om te huilen.
Die 4 jaar dat ik op MBO oct niveau 3 heb gedaan was het vooral aanwezig zijn en vooral niet te veel vragen stellen aan de leraar.

Ik heb vooral dingen geleerd op youtube en udemy
Omdat, heel cru gezegt, van iedereen verwacht word dat je door niveau 3 heen kan gaan, incluus mensen die niet kunnen leren, allochtoon die geen basis-educatie heeft gehad of mensen die absoluut niet bezig zijn met school.

Wiskunde op MBO ict niveau 4 was tafeltjes van 10, en nog had je mensen die het niet haalde 8)7
Wiskunde op MBO ict niveau 4 was tafeltjes van 10, en nog had je mensen die het niet haalde 8)7
Wiskunde is echt niet zo belangrijk als mensen van HBO dat maken.

Je hebt het niet nodig om te snappen hoe pixels werken, of om te weten hoe je naar rem moet omrekenen.
Voor een MBO'er is de theorie daarachter helemaal niet interessant, je kunt prima met van alles aan de slag, zonder een 'wiskid' te zijn. C/C++/Rust wordt moeilijk, maar daarvoor heb je talen als Python, PHP, JS, etc.

Op HBO leerde ik heeeeel veel wiskunde, maar op programmeren vrijwel niets. Dat heb ik (ook) allemaal zelf moeten leren (en nog).

Overigens ben ik het wel met je eens dat er veel op MBO erg slecht is. Er zitten genoeg goede tussen, maar helaas zijn er genoeg die er niet horen te zitten. Over allochtonen mag je niet veel zeggen (het woord uitspreken is al een dikke min), maar ook daar zag ik er veel afhaken tijdens mijn opleiding.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 17 maart 2025 12:28]

Het zit hem niet zo zeer in Wiskunde zelf.
Wiskunde leert je om op een logische wijze praktische problemen aan te pakken en uit te werken naar een logische oplossing. Het is een tool die multi-functioneel inzetbaar is en als je in de techniek werkt is het handig dat je tenminste de basis kent.

Ik ben het wel met je eens dat het niveau op de MBO erbarmelijk slecht is en misschien wat uitdagender en meer in detail moet.

Toen ik nog op de HTS zat hadden we een vak "Pompen". Daarin kwam een beetje wiskunde en meer dynamica aan bod. Ik heb op de VWO oude stijl hardcore wiskunde les gehad waar je regels uit het hoofd moest leren en alle basisregels moest kennen. Eind tenta was ik de enige met een 8 ( ik kon een 10 scoren maar mijn enige fout was een de eerste vraag die ik niet goed had beantwoord op papier, wel op mijn klad maar ik had geen tijd meer had om de oplossing van mijn klad over te schrijven).

Ik was de enigste met een voldoende, de rest is gaan klagen bij de decaan en mochten de tenta over doen. Ik was de enigste VWO' er in de klas vol met MTS'ers. Op de HTS heb ik nog nooit geleerd voor een tenta wiskunde, ik ging gewoon met mijn parate kennis. Behalve meet & regeltechniek, dat was echt een drama vak (Laplace tranformaties).
In de basis heb je natuurlijk helemaal gelijk, maar in de praktijk heb je, afhankelijk van, waar je terechtkomt, bijzonder weinig te maken met veel aspecten van wiskunde. Zo doe ik al heel m'n professionele carrière zonder maar één keer te hoeven integreren of de cosinusregel (of zelfs maar de stelling van Pythagoras) toe te passen. :)

Begrijp me niet verkeerd, hè? Wiskunde is superbelangrijk. Alleen of je er in de praktijk iets mee te maken gaat krijgen in je werk, ligt heel erg aan waar je gaat werken en wat je gaat doen. (en er zijn meer plaatsen waar je ermee te maken hebt, dan je op eerste gezicht zou denken natuurlijk :) )
Het was een voorbeeld. Gelukkig heb ik met mijn absoluut rampzalige leerverleden (3x mbo en 2xhbo geprobeerd) veel ervaring met hoe het Nederlandse leersysteem niet werkt.

Bijna alle lessen van ICT MBO is gemaakt zodat iedereen deze kan halen, en anders word het haalbaar gemaakt, of het nu Wiskunde, Engels, Nederlands of een ICT klas is. Bij mn laatste poging MBO niveau 4 te halen was ik meer dan 5 maanden door ziekte niet aanwezig, heb m'n lijf naar klas gesleept voor een grote examen, en deze gefaald met een 5. Kom een week later en ineens heb ik een 8, omdat de toets zo bizar slecht gedaan was en het gemiddelde omhoog gekrikt is. 8)7

Wiskunde is niet interessant, tot je naar HBO wil. Door de 21+ systeem heb ik gezellig een jaar mee mogen maken hoe scheel een professor gaat kijken als je hem vermeld dat je nog nooit algebra heb gehad op school en je geen idee heb wat een (!) in een rekensom is. De bijscholing die je kan aanvragen loopt ook erg achter op je stof.
Over allochtonen mag je niet veel zeggen (het woord uitspreken is al een dikke min), maar ook daar zag ik er veel afhaken tijdens mijn opleiding.
Ik denk dat ik een verkeerd beeld geef over wat ik bedoel: Ik doel om men zijn kunde/voorkennis, niet zijn instelling. Op elk niveau en met elke groep mensen is er gewoon veel mensen die niet het nut van school inzien en maar daar tijd zit vol te maken. Kan er over praten, toen ik voor de eerste keer MBO deed heb ik mn stagebegeleider een klootviool genoemd en met twee middelvingers uit school gestapt nadat deze voor de zoveelste keer mn documenten niet goedkeurde. :+

Waar ik op doel: Er moet zoveel procent van de klas slagen en MBO is het laagste waar je als volwassene instap. Dus word de stof zo makkelijk mogelijk gemaakt tot het punt waar als je enigszins gemotiveerd ben om door te leren dit na 4 jaar wel uit je systeem is.

*en hier plaats ik mn hele tirade over hoe het nederlands leersysteem ruk is :+ *
Wat toch best triest is, eigenlijk zou je de opleiding dan pas later moeten doen. Ga je eerst lekker ongeschoold 'werken' (lees: mobielen in de baas z'n tijd, lekker kloten, en prutsen) voor amper geld, en als je meer wilt ga je naar het MBO. Dan zit er tenminste iets meer motivatie in, en ik denk dat dat de resultaten ten goede komt.

Echter zag ik hetzelfde ook op de uni gebeuren, waar teveel mensen er met zo min mogelijk moeite vanaf willen komen, want anders heb je niet genoeg tijd om je Vleesboek (toen nog hip) bij te houden.
Mijn motivatie was ook compleet weg als een groot gedeelte van de klas vol onverzorgd stinkende mensen bestond die alleen maar praten over games.

En maar vreemd vinden dat er stereotypering was over ICT ,beetje goed en verzorgd voor de dag komen helpt enorm wil je serieus genomen worden
Bij ons op school (ondertussen lang geleden) deden ze het ook al gedeeltelijk zo. De reden was zodat we zouden leren om zelfstandig te denken in plaats van gewoon de informatie toegeworpen te krijgen en dus alleen maar kennis op doen in plaats van oplossingen. Helaas werd dit gecombineerd met in groepen werken voor opdrachten en leerde je eigenlijk toch niet alles omdat je niet echt alles doet. De ene had linux server installeren, de andere windows server en weer een andere een programmatje programmeren. Echt een handig systeem was het niet. Al snap ik wel ergens de logica van zelf informatie proberen te zoeken.

Maar uiteindelijk is en blijft een school situatie gewoon anders dan een echte werkplek. Op school kan je niet ontslagen worden, is het niet dat andere mensen op je wachten, of dat fouten maken een grote impact zou kunnen hebben. Het ligt dus ergens ook wel aan welke vragen maar ergens snap ik het dus wel. Als ik een uur bezig ben met iets uitzoeken wat iemand anders mij snel kan uitleggen waarom zou ik het dan niet vragen? Er wordt altijd gezegd er zijn geen domme vragen, dan kan ook niemand zeggen dat ik langzaam ben en beperk ik mogelijk de fouten. Dus ja ik snap dat het voor de senioren in het bedrijf het irritant vinden maar ik snap dus ook wel van de andere kant. En daarnaast wie zegt dat de senioren niet zo begonnen zijn en deze fase vergeten zijn omdat alles nu natuurlijk voelt?
Op school kan je niet ontslagen worden, is het niet dat andere mensen op je wachten, of dat fouten maken een grote impact zou kunnen hebben
Ehhh:
https://www.rijksoverheid.../bindend-studieadvies-mbo
Als je studieresultaten niet voldoende zijn, en de school verwacht dat je geen diploma gaat halen, dan krijg je een negatief studieadvies. Een school kan dan besluiten dat je moet stoppen met de opleiding. De mbo-school kan je begeleiden naar een andere opleiding of adviseren het onderwijs te verlaten. Ben je onder de 18 en volg je een entreeopleiding? Dan moet de school je een andere, beter passende entreeopleiding bieden. Een mbo-school mag je als je onder de 18 jaar bent niet weigeren voor een andere opleiding.
En zoals je zelf aan aangaf is het bij groeps projecten wel dat anderen op jou kunnen wachten om iets te doen.
Dat van de school is geen ontslag. Bij ontslag zie ik het dat je je inkomsten verliest (en ja bij vrijwilligerswerk is dat niet zo).

En dat andere laat ik er dan wat toevoegen.
het niet dat andere mensen die betaald worden op je wachten. Ja het is natuurlijk voor scholieren ook lastig je op een andere moet wachten. Maar voor mij voelt dat toch anders als een afdeling niet verder kan werken omdat de server even niet meer werkt. Zelfs al zou het maar een werknemer zijn die een probleem heeft zou het voor mij anders aanvoelen dan een klein groepje scholieren op school. Zij worden niet betaald. Natuurlijk is een diploma ook belangrijk maar het voelt ieder geval voor mij gewoon anders.
Mobielen in de baas zijn tijd voor amper geld is slavernij en verboden bij wet.
;)
Ik ben 20 jaar geleden HBO informatie/technische informatica gestart in het 'Zuyd'en (typo is hint op school), na een jaar afgehaakt vanwege de docenten. Nu werk ik zelf in het onderwijs, en godzijdank werk ik met collega's die graag lesgeven en hart voor het vak hebben. Wat een drama was het toen tijdens die opleiding zeg...

voorbeeld 1:
Eerste les/bijeenkomst: Jongens, dit moeten jullie maken, tot over 10 weken! Geen enkele bijeenkomst is die docent komen opdagen en moesten we het zelf maar uitzoeken. Reageren op mails ho maar. Bij het inleveren van de opdracht had 80% het niet behaald i.v.m. niet het gewenste/beoogde resultaat wat de docent wilde...

voorbeeld 2:
"bedrijfsleven ervaring opdoen (intern)":
Eerste les werd netje uitgelegd wat de bedoeling was, leren hoe de praktijk werkte. Na 2 weken een soort contract opgesteld waar het eindproduct aan moest voldoen etc. Vrij "veel" ondersteuning van betreffende docent vergeleken met zijn collega (lees: hij reageerde 1x per week op mails, maar ook alleen op je eerste mail, dus we wisten dat we alles in één mail moesten plaatsen).
Beste man is aan het einde van de periode uitgevallen, dus werd het werk beoordeeld door een andere docent. Contract erbij, programma voldeed volledig aan de minimale eisen die in het contract stonden, plus de "extra mogelijkheden" die waren opgesteld. Maar..... die docent vond dat het nog dit en dat en zus en zo moest voldoen, oftewel: je mag het allemaal overnieuw doen en weer 10 weken achterstand opgelopen.

Uiteindelijk bij het hoofd van de afdeling gekomen met meerder studenten. Handje wordt boven het hoofd gehouden natuurlijk. "HBO betekent dat je zelf moet leren." Op de vraag waarom we dan collegegeld moeten betalen: "voor het papiertje". Je zag gewoon aan zijn reactie dat hij niet eens wist dat de docenten helemaal niets uitvoerden.

Bleh. Als ik daar nog aan terug denk, krijg ik gewoon kotsnijgingen.
HBO ICT is niets anders, die zette gewoon youtube videos op en liepen weg. Echt zonde van m'n geld geweest dat ik nu moet terugbetalen omdat ik het niet kon uitstaan. Ondertussen al een aantal banen verder en een senior positie. Met alleen middelbare-schooldiploma.
De mensen die wij op stage kregen waren allemaal stuk voor stuk niet eens in staat om simpele taken uit te voeren zonder constant vragen te krijgen.
Vragen ze bij jullie? Mijn ervaring is dat ze hun airpods indoen en maar Youtube filmpjes gaan kijken. Vragen is er niet meer bij. Natuurlijk zijn er (positieve) uitzonderingen en dan heb je meteen ook het gevoel "die komt er wel", maar het niveau van de gemiddelde stagiair is echt om te huilen.
Ja sporadisch heb je er een, maar die is dan al zo ver in zijn of haar eigen wereld gehyperfocused dat die persoon dan eigen dingen gaat doen in de stage tijd. Wat soort van mooi is, maar dan leer je natuurlijk ook weer weinig.

Het is beetje of heel erg de ene kant op of heel erg de andere kant op. Al dat laatste absoluut uitzondering is. Op HBO niveau heb je veel meer mensen die er tussen in zitten.
Ik heb juist hele positieve ervaringen met MBO'ers als stagiair of collega.

n=1...
Denk dat het meer regio gebonden is om heel eerlijk met je te zijn. Maar ik ben blij dat het bij jullie wel goed werkt.
je kunt je ook afvragen: als een stagair geen vragen stelt, is het dan wel een goede? Mijn stagiair van afgelopen jaar vroeg de oren van m'n kop. Prima resultaat op de opdracht na 4 maanden.
Als je een stagiar ziet als 'goedkope' werknemer in plaats van toekomstige collega die je graag iets wilt leren, dan ben je verkeerd bezig.

Misschien verwar je 'onderwijs niveau' met 'verwachtings niveau'?
Automation is al zo oud als de computer zelf,

Toch zijn die simple taken nog steeds niet geautomatiseerd ,

Waarom zou AI dat dan wel doen en wie gaat al die AI taken dan onderhouden en programeren ,

AI is niet iets nieuws , Automation is niet iets nieuws , Job change is niet iets nieuws. Telkens het zelfde rondje lopen,
Zolang zelfs Copilot nog met niet bestaande formules in Excel aan komt zetten, zitten we wel veilig :)
Waarom zou AI dat dan wel doen en wie gaat al die AI taken dan onderhouden en programeren ,
Dat gaat het niet, maar Microsoft heeft een dikke vinger in de pap in onderwijsland en daar lopen, net als in het bedrijfsleven, veel managers rond die niks kunnen of weten maar wel de prachtige gescripte demo's geloven.

Copilot heeft echt wel use cases, maar ik heb het nog niet betrouwbaar zien zijn, zowel met samenvattingen maken als met eenvoudig, low-level programmeren.
Het volledig automatiseren van taken is moeilijk, omdat het end-to-end tussen verschillende systemen moet en je alle uitzonderingen mee moet automatiseren. Dit is waarom bepaalde zaken nog steeds met de hand gaan, of semi geautomatiseerd gaan.

Het verschil met deze ontwikkeling en de huidige AI ontwikkeling, zit hem in het feit dat AI en AI agents over deze systemen heen de IT'er kunnen assisteren met dit soort taken en voorstellen kunnen doen die alleen maar even gecontroleerd moeten worden. Hierdoor kunnen veel meer taken door dezelfde persoon worden gedaan, en zul je zien dat dat werk bij hoger opgeleide IT'er s komen te liggen, die dit erbij doen. IT'ers worden zo een soort AI-taken managers.
dat zeg ik ,

Werk verschuif en veranderd maar het word niet minder met AI.
Het werkt verschuift naar multidisciplinaire hoger opgeleide IT'ers. De MBO geschoolde IT'ers worden er dus uit geautomatiseerd. Nu kan je als bedrijf dan kiezen om met dat vrijgekomen budget meer te gaan doen en dus weer mensen aan te nemen, maar dan moet je nog wel die hoger opgeleide IT'ers kunnen vinden. De AI automation golf die er aan komt is in die zin weldegelijk iets nieuws, het is namelijk een zeer generiek en breed toepasbare automatiseringsslag. Het verhoogt daarmee daadwerkelijk het instaplevel voor een IT'er, waar je voorheen de vrijgemaakte medewerkers nog met een beetje bijscholing kon herinzetten binnen dezelfde sector.
en wie gaat al die AI commandos geven,

Precies niet de duren mensen want die zijn daar te duur voor,

zoals ik al zij al die andere simple dingen konden ook met excel VB script etc om maar een voorbeeld te noemen maar dat is ook nooit gebeurd,

AI is geen magie , het vereist gewoon human input,
De input is een geschreven specificatie door een mens, ofwel direct de klant of wel een informatie analist. De output is gegenereerde code die gecontroleerd wordt door iemand die er veel verstand van heeft. Zie je ergens hier een goedkope kracht?
MBO is natuurlijk ook een verzamelterm voor een hele boel opleidingen op verschillende niveaus. Het artikel zegt vervolgens ook helemaal niks over de verwachting met betrekking tot arbeidskansen per opleidingsniveau binnen het MBO.
:+ Sarcasm on; Mijn AI geeft juist aan dat de bovenste laag in de bedrijven (management en hoger) makkelijk en goed te vervangen zijn door AI, laten we daar eens beginnen _O-

AI, de "smoes/belofte" van 2025 :F
Ze hadden beter het artikel met AI kunnen schrijven. :+
Beetje MBO’er kan dat ook wel :o
Het probleem is niet dat het bedrijf het niet vraagt, het probleem is dat de gemiddelde schoolverlater tegenwoordig verwacht dat alles voor hem/haar geregeld wordt en alles op een presenteeerblaadje aangeleverd wordt.

Als jij verder wil komen in het leven moet je dat zelf regelen, en er niet vanuit gaan dat iemand anders je bij de hand pakt om je van A naar B te bregen.
Leuk om te lezen terwijl je op je MBO 4 ict eindstage zit :( :)
Niet teveel waarde aan hechten. Wat jij als persoon aan kennis bezit is veel belangrijker. Zorgen dat je een goed CV opbouwt, en idealiter een portfolio met wat code op github oid.
Dat is zeker waar ik ga mijn best doen!! 8)7

(ik ben van plan 1 jaar te werken in de ict met mn MBO diploma stel ik vind het super leuk dan ben ik van plan om een AD te halen en zo niet doe ik een andere HBO studie.)
Inderdaad niet te druk om maken.
Vanuit MBO ICT kan je nog alle kanten op: systeembeheer, functioneel systeembeheer. Linux beheer.

Je kunt na je studie ook cursussen gaan doen zoals Cisco CCNP, Microsoft certificeringstrajecten om zo relevanter te zijn op de arbeidsmarkt.

Of doorgroeien in de praktijk. Systeembeheertaken nemen inderdaad af bij veel bedrijven.
Dat was voor AI al zo omdat het aantal servers terug nam door verhuizingen naar de cloud.
Er ontstaan echter elders weer kansen, ERP beheer en mede door AI en GDPR is er ook een grotere behoefte aan governance.
Zorgen dat je een tijd bij je stagebedrijf kan blijven werken. Doe daar ervaring op, ga kijken waarin je wilt gaan specialiseren. Dat is echt key als je aantrekkelijk voor de markt wilt worden.
Probeer daar wat enkele certificeringen in te halen. En tip. Betaal die zelf. een MS certificaat kost 180,- of zo. En dan kun je dat nog opgeven bij de belasting ook nog. En zo heb je geen studieschuld bij je werkgever waarmee ze je willen binden.

Na paar jaar ergens anders kijken. Om de paar jaar ook kijken of je specialisatie nog in trek is. Zo niet, kijken waar dan de toekomst ligt.

Rins and repeat.

Waar zit het geld bij ICT.
--> consultancy
--> SQL/Database/Data analyse
--> Cloud diensten als Azure, AWS etc
--> Integratie
--> DevOps Specialist
--> Security Specialist

Web/App,development, systeem/netwerkbeheer etc kan ook, echter zijn daar veel meer mensen voor te vinden.
Ben zelf een mbo 4'er, maar bij het switchen van baan staat er op de vacature van "mijn" plaats minimaal HBO+ niveau. Zegt ook niet alles dus
Maar als je zelf een mbo diploma hebt betekent het niet dat je geen HBO+ niveau kan zitten.
Alleen je moet het op een andere manier laten zien dan je diplomatje.

Ik zelf kom van MBO technologie doorgestroomd naar HBO informatica.
Maar heb het vak pas geleerd tijdens mijn loopbaan.

Wel denk ik dat er op het MBO genoeg mensen was die prima ontwikkelaar kunnen maar wel een lager inzichtelijk en logisch vermogen hebben dan op het HBO.
Ik heb zelf ook MBO ICT 4. Uiteindelijk mezelf wel opgewerkt, nu ben ik wel duidelijk HBO+ kijkende naar de kwaliteiten en de certificaten die ik heb. :)
Is dit niet al langere tijd gaande? Als ik bij ons kijk naar het beleid dan moet je voor alles behalve de servicedesk eigenlijk minimaal HBO hebben. Ook mijn neefje met MBO4 komt moeilijk aan de bak als netwerkbeheerder.

Volgens mij is de MBO-er van ~20 jaar geleden de HBO-er van nu.
Gezien 36% van Nederland tegenwoordig 'hoger opgeleid' is (HBO of uni) snap ik die eisen prima. Het is niet alsof we massaal slimmer geworden zijn, we leren hooguit andere dingen. Ik zie het meer als de InHollandificatie van Nederland; increasing success by lowering standards.

Het MBO is (zoals hierboven ook al werd aangegeven) een verzamelbak van totaal ongemotiveerden en een clubje mensen die er wel voor gaan. Dat filterwerk kost veel tijd, en HR heeft daar best moeite mee, dus die zetten gewoon HBO in de vacature, en houden daar strikt aan vast. Of niet, waarmee ze misschien een groeibriljantje binnenhalen, of een negatieve motivatie voor de collegas.
En over wat voor opleidingen hebben wij het tegenwoordig over? Hbo opleidingen schieten als paddenstoelen uit de grond waarbij je je moet afvragen of dat ten goede komt van de kwaliteit.
Inderdaad. Ik merk bv nu ook met engineers; ik heb hardcore HTS gedaan met tekenlezen, fysica, alles.
De nieuwe heren weten geen eens welke tekenvoorschriften wij in NL hanteren voor technische tekeningen. Ze kunnen wel shit opzoeken in ChatGPT, dat dan weer wel.
Basale vaardigheden voor het uitoefenen van hun vak hebben ze nauwelijks.
Vraag me wel af, ik heb een MBO opleiding gedaan.
Echter werk ik nu in de It als project engineer, dit is neergezet als HBO functie en dat merk je ook wel. Dit gaat mij gewoon prima af. Ik zie het alleen niet zitten om nog 4 jaar een HBO studie te gaan doen. Zal ik me dan ook zorgen moeten maken door dit artikel?
Vraag me wel af, ik heb een MBO opleiding gedaan.
Echter werk ik nu in de It als project engineer, dit is neergezet als HBO functie en dat merk je ook wel.
Waar merk je dat aan? Als het je goed af gaat hoef je je ook geen zorgen te maken :)
Je kan je zorgen beginnen te maken wanneer 1 HBO miep met 0 jaar ervaring gaat solliciteren als je nieuwe manager. Indien je vaardigheden hebt die je voor je werkgever onmisbaar maakt dan hoef je je geen zorgen te maken.
Je kan altijd kiezen voor een associate degree van 2 jr in de deeltijd, dan kunnen ze je daarna niks maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.