Netgear RS100-router heeft snelheid van 41 procent van voorganger

Netgear heeft een nieuwe router uitgebracht in zijn Nighthawk-serie. Het gaat om de RS100. Net als alle duurdere modellen uit de serie biedt de RS100 ondersteuning voor Wi-Fi 7. De router van Netgear kost 150 euro.

De RS100 is een minder geavanceerde versie van de RS200 in dezelfde Nighthawk-serie. Net als de duurdere RS200 heeft de RS100 een enkele 2,5Gbit/s-poort. De snelheid van de router is wél anders: waar de RS200 een maximale doorvoersnelheid heeft van 6,5Gbit/s, haalt de RS100 maximaal 3,6 Gbit/s. Die snelheid is het totaal van de 2,4GHz-radio die 700Mbit/s biedt en de 5GHz-radio die maximaal 2900Mbit/s doorvoert. Een 6GHz-radio ontbreekt.

Verder kunnen er maximaal vijftig apparaten verbinding maken met de RS100, dertig minder dan bij de RS200. Naast de enkele 2,5Gbit/s-poort heeft de RS100 nog vier 1Gbit/s-poorten. Hij beschikt over een quadcoreprocessor en heeft 1GB werkgeheugen. Tot slot heeft de RS100 ondersteuning voor 4k-qam-modulatie voor hogere doorvoersnelheden. De router van Netgear kost 150 euro.

Netgear RS100

Door Rard van der Hoeven

Nieuwsredactie

13-03-2025 • 14:50

31

Submitter: Balance

Reacties (31)

31
31
12
2
0
19
Wijzig sortering
De echt belangrijke specs:
  • 2x2 MIMO op 2.4GHz (40 MHz, 802.11be)
  • 2x2 MIMO op 5GHz (160 MHz, 802.11be)
  • Geen 6GHz radio
Hoewel 320 MHz-kanalen worden genoemd, zou support voor deze meer dan 2900 Mb/s moeten halen.

Niks mis mee voor een instap Wi-Fi 7-router, maar dan is €150 wel net duur, en was tussen de 100 en 120 passender geweest. Een TP-Link Archer BE230 is bijvoorbeeld dat bedrag, en heeft een vergelijkbare radioconfiguratie.
De echt belangrijke specs:
  • 2x2 MIMO op 2.4GHz (40 MHz, 802.11be)
  • 2x2 MIMO op 5GHz (160 MHz, 802.11be)
  • Geen 6GHz radio
Hoewel 320 MHz-kanalen worden genoemd, zou support voor deze meer dan 2900 Mb/s moeten halen.

Niks mis mee voor een instap Wi-Fi 7-router, maar dan is €150 wel net duur, en was tussen de 100 en 120 passender geweest. Een TP-Link Archer BE230 is bijvoorbeeld dat bedrag, en heeft een vergelijkbare radioconfiguratie.
Ja goede samenvatting geef je van wat het product eigenlijk is.

Voor de prijs best aardig, vooral als je bedenkt dat de prijs vermoedelijk nog gaat dalen na verloop van tijd. Mogelijk komt hij dan precies op die sweetspot van z'n 120,- euro uit. Een goedkoper model zal door meer klanten interessant gevonden worden, waardoor meer verkopers het zullen gaan voeren als artikel. (wat soms iets teweeg brengt met de prijs). Eigenlijk is dit een veel betere deal dan de genoemde RS200. Die kostte enkele weken terug nog 269,- nu iets goedkoper, maar die biedt ook geen 6GHz. Daarvoor moet je naar de RS300 die dan een dikke 300,- kost maar wat mij betreft kies je of voor de RS100 of voor de RS300. Het prijsverschil tussen de RS200 en RS300 is zo klein dat je daarvoor voor de jaren die je het ding gaat gebruiken te klein is. De RS100 komt dan weer in beeld voor een hele andere doelgroep.

Voor wie in gaat stappen naar een nieuwe router is vaak vooral belangrijk dat je op Wifi 6 en Wifi 7 veel meer apparaten tegelijk aan kan sluiten zonder dat je verbindingen teveel inkakken. In drukke stedelijke omgeving is het dan eigenlijk toch weer jammer als je wel naar WiFi 7 overstapt, maar dan niet de flink rustigere 6GHz band er bij kan krijgen. Voor de prijs is dat dan weer wel acceptabel. Maar die duurdere had dat best mogen hebben als meerwaarde.

Dan nog: probeer je WiFi band waar mogelijk zo leeg mogelijk te houden voor de grootste stabiliteit en hoogste snelheden. Dus TV boxen, streamers en game consoles zoveel mogelijk bedraad aansluiten, dan ben je al heel veel traffic kwijt uit de lucht.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 13 maart 2025 16:20]

De titel lijkt niet helemaal correct te zijn. De RS100 is geen opvolger van de RS200, maar een lager gepositioneerd product in dezelfde serie. Nu suggereert de titel dat Netgear een product heeft gelanceerd dat inferieur is aan het product dat het zou vervangen. Dat is niet het geval, want de RS100 vervangt de RS200 waar hij mee wordt vergeleken niet. Die twee leven naast elkaar waarbij de RS200 het duurdere en betere apparaat is.

Om een ander voorbeeld te geven: De RTX 5090 is niet de voorganger van de RTX 5070, dat zou de RTX 4070 zijn.
Exact. Beetje clickbait op deze manier.
Hun firmware is om van te huilen. Afblijven.
Welke merken hebben een goed firmware support?
Ik zelf gebruik Asus routers en die hebben volgens mij wel een goed support, maar misschien zijn er betere merken?
Ik ben zelf erg te spreken over de DrayTek Vigor2927.
Is Wifi 6 en voor mij zeer compleet.
Kreeg per mail nog een melding over dat er een critical firmware was.
Jammer dat Tweakers nooit DrayTek routers test. Ontzettend veelzijdig
Wel van het merk gehoord, je leest er inderdaad weinig over.
Ik ben zelf erg te spreken over ASUS, TP-Link en Fritzbox. Vooral Fritz is erg gebruiksvriendelijk.

Voor de tweaker raad ik aan te kijken naar Ubiquiti, TP-Link Omada, of HPE Instant On.
Ik heb bij mijn ouders het TP-Link spul draaien, en dat is erg leuk, maar zeker als je de OC200 controller draait raak je er snel in verdwaald (maar de controller is eigenlijk wel een must ivm slim roamen).
Zelf heb ik voor de Instant On gekozen, omdat die via de cloud loopt voor beheer. Als je de DPI uitzet zit dat qua privacy wel goed, en het scheelt simpelweg een paar watt voor een controller die 24/7 moet draaien (heb geen NAS/server waar ik het in een VM zou kunnen zetten).
Van Ubiquiti gehoord, maar schijnt duur en voor bedrijven te zijn?
Valt mee. Zit in de prosumer/kleinzakelijke hoek.
Als je echt wilt tweaken, zou ik Instant On alleen niet aanraden. De software is qua instelmogelijkheden namelijk vrij basic, ondanks dat er stiekem licht aangepaste enterprise hardware gebruikt wordt. (Er wordt wel steeds meer functionaliteit toegevoegd trouwens, maar heel erg snel gaat dat niet.) Voor gateways zul je ook ergens anders moeten kijken, want het is alleen wireless en switching.

Op een rotte firmware update een paar maanden terug na, is het wel uiterst solide trouwens.
Ik ben groot fan van Mikrotik. Mijn gehele netwerk incl wifi is van Mikrotik. Zou niets anders meer willen. Zeker niet dit soort spielerij.
Voor de meesten is dat meerdere bruggen te ver, vrees ik.

(En over MikroTik-WiFi lees ik wisselende verhalen.)
De belangrijkste reden voor mij om een jaar geleden met MikroTik te gaan werken, was om afscheid te nemen van big tech en alle non EU cloud. Inmiddels ben ik vergevorderd en heb ik alleen nog een Synology NAS die de deur uit moet. Alle externe hosting draait bij Scaleway en Hetzner.

Maar goed....Mikrotik:
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel een beetje geschrokken was. Ik heb 25 jaar ervaring in de IT en dus ook best wat netwerkkennis. Maar ik ben nooit netwerkbeheerder geweest. Omdat het niet mijn specialisme is, heb ik er wel een tijdje over gedaan voordat alles naar mijn zin geconfigged was. En eigenlijk nog belangrijker, je moet op Mikrotik alles zelf veilig maken. Dus ook de firewall aan de buitenkant. Standaard is die er niet. Voordat ik het aan het internet hing, was ik denk ik een goede week verder.

Inmiddels heb ik iets van 11 VLANs draaien met functionele scheiding (prive, zakelijk, iot, data, compute, mgmt, LoRa, vpn, wifi in 4 smaken, etc, etc), wireguard, KPN PPoE, interne firewalling tussen alle VLANs en ook de Mikrotik Wifi. We zitten hier op Tweakers, dus ik denk dat wanneer er een wil is, er altijd een weg is.
Ook met de Wifi was het even puzzelen. Het is allemaal niet zo straightforward. Inmiddels wordt dat allemaal gemanaged met CapsMan en heb ik een aantal APs in de lucht. Ik moet zeggen dat het heel netjes werkt. Hiervoor had ik een Asus Mesh netwerk en dit doet er niet voor onder.
Ik heb gekozen voor 2 hAP ax2 Wifi puntjes. Geen grote antenne bakken in de huiskamer en in het kantoor enzo. De extra poortjes geven de mogelijkheid om de VLANs te bezorgen in de rest van het huis. Hiermee kan ik de beganegrond en de 1e verdieping grotendeels afdekken. Misschien komt er nog eens eentje bij. De clients zitten op onze belangrijkste plekken gewoon op 5Ghz en switchen naar 2.4 (dmv FastTransition 802.11r Over-the-DS) wanneer ze in wat lager dekkinggebied komen. Werkt geweldig goed.
De door mij gekozen router is de RB5009.
De RB5009 heeft in de standaardconfiguratie toch al een firewall geconfigureerd?
Er zit een firewall in ja. Maar geconfigureerd.....nee. Je zult zelf ook de inrichting moeten doen van je NAT, routing etc. Standaard staat bv de management interface op alle interfaces gewoon open.
Wat weerhoudt dat met unifi?
Dat je bv een Unify account nodig hebt buiten de deur, terwijl je dat technisch helemaal niet nodig zou moeten hebben.
Ik had ook altijd ASUS en daar was ik echt super tevreden mee. Sinds een jaar heb ik OPNSense op een N100 lopen en ik zou niet meer terug willen. Super stabiel en kan veel meer als de ASUS, maar de learning-curve was echt wel super steil. Zonder de Home Network Guy zou het niet gelukt zijn alles te configureren.
Dus een mini pctje als router, hoe is het stroom verbruik en heb je genoeg netwerkpoorten?
Voögens mij iets van 10 Watt met 4 2.5 GBit porten. Daar komen dus uiteindelijk nog een switch en access points bij. De Asus router zal dus uiteindelijk veel minder stroom gebruiken.
Oh dat is jammer, ik neem aan dat wifi daar ook nog bij komt?
Ik deed hier altijd *wrt op installeren, want het was inderdaad altijd zo met de firmware. Beetje als D-Link.
Ik heb een RAX20 en helaas is die ook niet zo best. Gezien er een Broadcom chipset in zit, is er geen OpenWRT ondersteuning voor.
Het bereik was matig en de USB Readyshare is lachwekkend slecht, netzoals de DLNA functionaliteit.
De smart switch tussen 2.4GHz en 5GHz is ook zeer slecht, gezien het op 2.5 meter afstand (zonder iets er tussenin) mijn telefoon al switchte naar de 2.4GHz band, gezien het signaal sterker is (maar de netwerk snelheid een stuk lager).

Eens een (instapmodel) Netgear, nooit nog eens.
De titel vind ik wel erg misleidend. Dit is toch niet de opvolger van de RS200? Het is een goedkopere lijn die naast de RS200 in het productaanbod staat.
Neem aan dat deze gewoon usb-tethering ondersteund vanaf je smartphone?
Draait hier OpenWRT of ddWRT op? Dat telt - updates & upgrade zonder issues en heel lange support...
@RardvdHoeven
"Net als de duurdere RS200 heeft de RS100 een enkele 2,5Gbit/s-poort."

Dat klopt volgens de site van Netgear niet. Zie https://www.netgear.com/nl/home/wifi/routers/rs100/ en https://www.netgear.com/nl/home/wifi/routers/rs200/

* de RS100 heeft 1x een 2.5 Gps WAN-poort (+ 4x een 1 Gbps LAN-poort)
* de RS200 heeft 1x een 2.5 Gps WAN-poort en 1x een 2.5 Gbs LAN-poort (+ 3x een 1 Gbps LAN-poort)

Sowieso een bizarre keuze, routers met maar een enkele 2,5 Gbps (LAN) poort. Dat lijkt mij net zoiets als een auto met 4 banden, maar slechts 1 band is een raceband.

[Reactie gewijzigd door lordsnow op 13 maart 2025 23:55]

Ik kan er wel wat voor verzinnen, je hangt een NAS aan de 2.5 gigabit poort en je gaat vanaf die nas tegelijjk naar meerdere gigabit-poorten data streamen. Ik weet niet of mijn scenario klopt of veel voorkomt.
Wat is zo gemiddeld de max aantal verbonden apparaten bij een router? Of verschilt dit per merk/type? Ik zat rond de 80 op een Asus GT-AC2900 en had soms vreemde uitvalverschijnselen. Nu 20 IOT devices verhuisd naar de ISP router en het lijkt beter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.