'Automattic overweegt WordPress 7-release te vertragen tot 2027'

Matt Mullenweg, ceo van WordPress.com-eigenaar Automattic, overweegt om het releaseschema van WordPress te vertragen tot en met 2027. Dat zou blijken uit gelekte Slack-berichten van Mullenweg. In juli dat jaar start een rechtszaak die WP Engine heeft aangespannen.

Hostingprovider WP Engine klaagde Automattic in oktober vorig jaar aan na een al langer lopend conflict. Mullenweg noemt die rechtszaak als een van de redenen dat hij overweegt om tot het einde van 2027 nog maar één WordPress-release per jaar uit te brengen, blijkt uit gelekte Slack-berichten die Search Engine Journal heeft ingezien. "We moeten overwegen het releaseschema aan te passen: Andere zakelijke sponsors protesteren tegen de acties van WPE door hun bijdragen terug te trekken, wat volgens mij invloed zal hebben op enkele van de andere grootste contribuanten na Automattic", zegt Mullenweg daarin. "WPE lijkt niet te reageren op de publieke druk om zaken eerder op te lossen."

De bedoeling was om WordPress 7.0 in twee releases uit te brengen, maar Mullenweg overweegt nu om de release verder op te breken en uit te spreiden over drie jaar tijd. In 2025 zou dan versie 6.8 verschijnen, in 2026 versie 6.9 en eind 2027 versie 7.0, 'ervan uitgaande dat de rechtszaak een positief einde heeft'.

Mullenweg benadrukt verder dat versie 6.8 veel bijdragen bevat van Automattic-werknemers. Daarom wil hij ervoor zorgen dat er extra tests door webhosts worden uitgevoerd, 'om er zeker van te zijn dat upgrades goed werken in alle omgevingen en met de meest populaire plug-ins'. "Ik ben bereid mensen in te zetten voor een vroege uitrol naar WP.com om uitgebreide tests met honderdduizenden gebruikers mogelijk te maken", aldus Mullenweg. "Dit is zeer resource-intensief, maar heeft in het verleden veel bijgedragen aan het zorgen dat releases stabiel zijn."

Langlopend conflict

Het conflict tussen WP Engine, Automattic en Mullenweg loopt al enige tijd. Automattic en Mullenweg zeggen dat WP Engine meelift op de naam en populariteit van WordPress, zonder bij te dragen aan de ontwikkeling van het onderliggende opensourceproject. In september 2024 werd WP Engine van de servers van WordPress.org verbannen.

WP Engine beroept zich op het feit dat WordPress opensource is, waardoor het de software mag gebruiken om een eigen platform aan te bieden. Ook vindt WP Engine dat Automattic en Mullenweg zich schuldig maken aan 'machtsmisbruik, afpersing en hebzucht', wat voor het bedrijf reden was om naar de rechter te stappen.

In de tussentijd hebben diverse ontwikkelaars kritiek geleverd op het leiderschap bij Automattic. Automattic heeft daarop WordPress-accounts van deze ontwikkelaars verwijderd. Het gaat onder meer om het account van de Nederlandse Joost de Valk, die de populaire plug-in Yoast maakt. Verder gaat het om Sé Reed, Heather Burns, Karim Marucchi en Morten Rand-Hendriksen. Zij kunnen niet meer bijdragen aan WordPress via de website, maar kunnen nog wel pull requests doen via de GitHub-repo waar WordPress onder een GPL-licentie verkrijgbaar is. Mullenweg zegt dat de ontwikkelaars zelf maar een alternatief voor WordPress moeten opzetten, zoals ook WP Engine al een eigen fork heeft.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

13-03-2025 • 15:05

30

Submitter: iCore

Reacties (30)

30
30
16
0
0
11
Wijzig sortering
Waarom altijd meteen maar geneuzel over forks of overstappen? Is dat echt iets waar het merendeel van de gebruikers baat bij heeft? Kan het ook niet zo zijn dat Autmattic misschien ook wel een beetje een punt heeft?
Automattic kan zeker een punt hebben. Maar Mullenweg geeft zelf aan dat hij liever forks ziet ontstaan dan dat hij op een volwassen manier kritiek zou aanvaarden. Het blokkeren van accounts van (beleefde) critici is gewoon beneden alle peil in een serieus opensource project.

[Reactie gewijzigd door florizla op 14 maart 2025 09:12]

Die Mullenweg probeert zich een beetje te profileren als the next Elon ofzo.

Die hele feud met WPE is ook al zo'n ding dat je denkt, tsja, jij geeft het onder die licentie vrij? En dan janken dat mensen het ook op die manier gebruiken.

en dit:
In de tussentijd hebben diverse ontwikkelaars kritiek geleverd op het leiderschap bij Automattic. Automattic heeft daarop WordPress-accounts van deze ontwikkelaars verwijderd.
Is toch gewoon te bizar voor woorden? Zo kun je dus nooit een constructief gesprek gaan beginnen als kleinere speler. Als de bedenker van Yoast (echt een peiler in het ecosysteem) al geyeet wordt, kun je het als kleine speler wel vergeten.
Yoast is geYeet? Shit. Hoop dat het goed gaat met de oprichter—Joost.
In ieder geval geen punt waar gebruikers beter van worden, die worden juist met alle ellende opgezadeld met de rare acties die Matt uitvoert, dus niet zo gek om naar alternatieven te gaan kijken, in de huidige situatie is het ook een en al ellende.

Zoals dat ACF ineens gehijacked wordt en een eigen versie van de plugin pushed ("secure" custom fields). Of dat een super veel gebruikte plugin zoals Yoast er ineens afgegooid wordt omdat Matt met z'n voeten staat te stampen.

Het mij maakt niet eens meer uit of deze gast nou gelijk heeft of niet, hij geeft geen reet om de gevolgen dat zijn acties heeft voor de userbase, dus imo, alle negativiteit die hij krijgt is compleet verdiend.
Ze hebben wel andere hosters op de worpress.org staan.
Je kan bedrijven niet verplichten om bij te dragen aan een opensource platform.

Kan je voorstellen dat Linus Torvalds bedrijven voor de rechter gaat slepen?
Misschien wordt het tijd voor een echte open source fork van het Wordpress platform?
Mja, zou leuk zijn, maar vind maar eens vrijwilligers of zakelijke donateurs die meer kunnen doen dan wat de huidige beheerder nu al doet. Persoonlijk hoop ik dat Mullenweg aftreedt—hij heeft al zijn goodwill volgens mij al verspild, na al die rechtszaken omtrent WPEngine en in zijn persoonlijke sfeer.
Daar zijn er al veel van (zoals ClassicPress https://www.classicpress.net/), het probleem is echter dat niemand echt zal overstappen omdat alles diep aan WP.org zit verbonden. De gemiddelde ontwikkelaar boeit het helaas helemaal niks.

[Reactie gewijzigd door Stroopwafels op 13 maart 2025 15:44]

of toch overgaan op joomla?
Daar heb ik al over zitten na te denken, getest op lokale server, maar WP blijft toch een stuk gebruiksvriendelijker. En vooral veel simpeler te bedienen, ook voor mensen die geen skills hebben
Ja, bedieningsgemak is bij Joomla ver te zoeken. Het is vrij krachtig, maar dat zorgt er wel voor dat de interface (backend) er niet duidelijker op wordt.

WordPress is in principe een misbaksel (code), maar men had wel begrepen dat het een must is om een duidelijke interface (backend) te hebben voor adoptie. En dat was een heel goede zet van ze. Heel veel code-bijdragen later en de WordPress code is niet zo slecht meer als het ooit was.

Joomla heeft op dat gebied de plank goed misgeslagen. Het was altijd een stuk degelijker opgezet. Maar ja,3rd party-plugins maakten van Joomla ook broddel, net zoals WordPress plugins destijds.

Voor beide CMS-pakketten zijn plugin-schrijvers een stuk serieuzer geworden tegenwoordig.

Nu heb ik zelf niet zoveel moeite met de Joomla backend, maar om het uit te leggen aan een leek, die zit al na een paar minuten in het niets te staren.
Toen onze vereniging overstapte van e107 (bestaat nog steeds) heb ik ook eerst Joomla en Drupal geprobeerd, maar ik zat inderdaad al na een paar minuten vertwijfeld naar mijn scherm te staren, me af te vragen wat ik in hemelsnaam aan het doen was. Met WP ben je in no-time up en running en heb je zo een website, dus die keuze was toen niet zo ingewikkeld
Jammer dat Wordpress zoveel te lijden heeft gehad van de kinderachtige acties van de CEO.
Zeker waar, zal er iets in het drinkwater zitten daar aan de andere kant van het water? Kinderachtigheid komt steeds vaker voor bij CEO's uit een bepaald land lijkt wel...
Wat ik begreep voegen sommige staten Fluoride toe aan het water.
AspirePress is druk bezig om een alternatief te ontwikkelen voor de wordpress.org omgeving. Als die eenmaal beschikbaar is, wordt het ook weer makkelijker om echte forks te introduceren.

Ik denk dat dit jaar veel verandering gaat brengen in de WordPress wereld, ik kijk er naar uit in ieder geval!

Hier vindt je een goed en up-to-date overzicht van de hele Matt/WPE situatie:
https://gist.github.com/a...ca19c8985157d9c42f7fc225d
" Joost de Valk, die de populaire plug-in Yoast maakt. "

Dat is onjuist. Joost *was* de eigenaar van Yoast SEO. Yoast SEO is verkocht.
Ik ben puur een eindgebruiker, maak geen plug-ins of themes. Dus niet direct last van dit gedoe, maar maak me wel een beetje zorgen. Ik denk dat Mullenweg een punt heeft met zijn verwijt dat allerlei andere commerciële partijen veel minder of helemaal geen bijdrage leveren aan de WordPress core. Maar hij heeft toch ook genoeg tijd en kansen gehad om dat beter te organiseren? En hij zou er sterker in staan als hij zelf juist wat meer afstand hield van wordpress.org. Of juist van Automattic.
WordPress of welke fork dan ook, het is en blijft een verschrikkelijke bende spaghetti-code. Als je kwaliteit en beveiliging serieus neemt, dan gebruik je niet dit.
Ik weet niet of ik deze reactie heel serieus moet gaan nemen, veel roepen zonder verdere toelichting.

Voor zover ik weet en kan zien vindt ik de WordPress source code echt wel netjes en goed gedocumenteerd, en wat voor beveiliging issues doel je dan op dat je claimt "... beveiliging serieus neemt, dan gebruik je dit niet"?

WordPress is voor zover ik weet veilig, thirth-party plugins die men installeert daarintegen.. die zorgen voor beveiligings issues.
Echt wel netjes?!? Serieus?? Ooit van MVC gehoord? Als je die structuur vergelijkt met WordPress, hoe kan je WordPress dan 'echt wel netjes' noemen?

En beveiligingsissues heeft WordPress genoeg: https://www.cvedetails.co.../Wordpress-Wordpress.html

[Reactie gewijzigd door Faeron op 14 maart 2025 21:31]

Vindt ik zo een onzin, alsof OOP de gouden standaard is, dit woord is bij s heilig voor sommigen. WordPress is zo te zien vooral functional, wat ook een prima methode is. Voor mij is de een niet beter dan de ander.

En zeker heeft WordPress beveiligings issues. Maar zo een groot open source project ligt ook veel meer onder de loep natuurlijk, dus heel verbazend vindt ik dat ook niet.
Je doet alsof de aandacht voor WordPress de reden is dat er beveiligingsfouten gevonden worden. Die fouten moeten er wel eerst zijn!

Ik merk wel vaker dat beveilgingsfouten gezien worden als iets dat er gewoon bij hoort. Nee, die horen er niet gewoon bij. Beveiligingsfouten horen alleen bij slechte code.
Ik ben het nog steeds niet met je eens. Elke grote code base heeft beveiligings issues. Als ik zo de open kwetsbaarheden bekijk vallen ze allemaal relatief mee en worden grotere snel opgepakt en gefixed.

Helaas is het zo dat waar er mensen aan te pas komen fouten worden gemaakt en er altijd bugs en beveiligd lekken zullen zijn. Hoe we ook ons best doen om dat te minimaliseren.

Je statement dat beveiligings lekken alleen horen bij slechte code is klinkklare onzin, slechte code kan inderdaad zorgen voor meer problemen maar betekent niet dat goede code geen kwetsbaarheden bevat.

WordPress is code door mensen gemaakt, dus inherit aan bugs en daarmee kwetsbaarheden.

Ik vindt 8 open kwetsbaarheden, met low impact score echt niet noemenswaardig veel.
Nee, niet elke grote code base heeft beveilgings-issues. Dit is dus precies wat er mis gaat. We zijn beland in een wereld waarin we accepteren dat code fouten bevat. Dat zijn fouten die ontstaan door onkunde of laksheid. We accepteren dus onkunde en laksheid. Ook grote stukken code zijn prima veilig te schrijven. Dat vereist echter wel dat programmeurs weten wat ze aan het doen zijn en projectleiders accepteren dat het schrijven van goede code tijd kost.
WordPress is code door mensen gemaakt, dus inherit aan bugs en daarmee kwetsbaarheden.
Nee, Wordpress is door prutsers gemaakt. Er zijn genoeg mensen die in staat zijn om goede en veilige code te schrijven.
Ik vindt 8 open kwetsbaarheden, met low impact score echt niet noemenswaardig veel.
Wauw... bedoel je dit als een slechte grap?
De website van NASA wordt echt elke dag gehacked ja.
Did geeft mij weer moed om door te gaan met mijn hobby project. ;)
De wereld heeft een nieuw "uber" CMS nodig.
Wat een verkeerde framing weer, vooral door Search Engine Journal dan. Als je het hebt over "gelekte Slack-berichten die Search Engine Journal heeft ingezien" dan lijkt het alsof Matt in het geniep een plannetje aan het smeden is en er iemand aan de alarmbel trekt door deze geheime plannen te lekken. In de realiteit is deze "Leaked Slack Post" gewoon een bericht van Matt in het #core-committers kanaal van de Making WordPress slack, waar iedereen die wil toegang tot krijgen. Hij opent daar gewoon de discussie dus en roept op om dit met de core committers te bespreken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.