Makers Linux-distro Serpent OS vragen hulp en financiering

De makers van de Linux-distributie Serpent OS vragen in een blogpost om hulp om het project voort te zetten. Zo start de organisatie onder leiding van Ikey Doherty een crowdfundingactie en wordt aan communityleden nadrukkelijk om hulp gevraagd.

Hoofdontwikkelaar Doherty schrijft dat hij vanwege persoonlijke gezondheidsproblemen en een nieuwe baan niet meer de ruimte heeft om het project Serpent OS helemaal zelf te financieren. Sponsors kunnen via Ko-fi of GitHub Sponsor geld doneren. Hij benadrukt dat eventuele donaties voor hem zijn, aangezien er geen officieel bedrijf of zakelijke rekening is. Daarnaast zoekt hij 'vrijwilligers voor sleutelrollen' in de ontwikkeling van het besturingssysteem, al legt hij niet verder uit wat communityleden kunnen bijdragen. In een socialemediabericht benadrukt de ontwikkelaar dat het project geen gevaar loopt. Serpent OS is een Linux-distro van de voormalige maker van Solus.

Serpent OS

Door Yannick Spinner

Redacteur

07-02-2025 • 16:32

79

Submitter: Vanquish92

Reacties (79)

79
78
31
2
0
26
Wijzig sortering
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 7 februari 2025 16:44
Wat maakt deze Linux distro zo bijzonder dat we financiële hulp moeten overwegen? Er is veel concurrentie op distro gebied en de kleinere spelers zoals dit bevinden zich vaak in een niche waarbij je je mag afvragen of ze financieel wel echt levensvatbaar zijn.
Ik kan ook nergens vinden wat deze distro uberhaubt anders maakt. Het enige wat ik kan vinden is nogal vaag
a modern, innovative, and forward-thinking Linux distribution
Zegt mij dus echt helemaal niets. Volgensmij vind bijna idere distro dat wel van zichzelf.
- Vanaf scratch en dus geen verderbouwing op arch, debian, etc
- Immutable/Atomic OS en dus een soort read only systeem
- 'moss' package manager (heeft bv offline rollbacks)
- LLVM/clang ipv gcc voor package compiling
- Bcachefs support
- Minder code voor legacy hardware
- ...
Waarom zou je dat eerste willen? Arch en Debian zijn hele gangbare basissen, zeker Debian is gewoon retestabiel en enorm goed ondersteund.
Ik heb liever een distro die een betere desktopervaring maakt op basis van Debian dan eentje die wéér het hele wiel opnieuw gaat uitvinden.
Linux mint Debian Edition 6. O+
SerpentOS komt gewoon met de Gnome Desktop Environment. Dus je desktopervaring blijft voornamelijk hetzelfde.

Verder maakt het toch niet uit wat mensen maken? Niemand forceert je om het te gebruiken. Die argumenten dat je aanhaalt zullen mensen ook wel hebben gehad wanneer Arch gemaakt werd terwijl Debian al bijna 10 jaar bestond. "Waarom is Debian niet goed genoeg en moet er een nieuwe komen?". Maakt toch niet uit joh. Kan altijd mooi worden.
Nouja, het punt is vooral dat je toch wel iets unieks moet hebben om enig bestaansrecht te kunnen claimen buiten je eigen hobbyprojectje. Als je Debian pakt en daar een mooie schil op bouwt heb je een leuke distro, als je net het fijne van Debian (de stabiele basis) vervangt door iets anders en dan een bestaande schil gebruikt krijg je een distro die alleen lastiger in gebruik is.
Ik zie hier in de comments weinig over deze distro dat mij ertoe beweegt om ze geld te geven. Het komt erg over als een 'omdat het kan' project, een oplossing dat nog zoekt naar z'n probleem.

Niks mis mee als mensen gaan knutselen en daar komen zeker wel eens mooie dingen uit, maar het moet wel een productieve oefening zijn als je er financiële ondersteuning voor wil.
Weer een stuk brainpower dat wordt verspild aan een aparte distro.

Mensen moeten het uiteraard zelf weten, maar ik zou liever zien dat mensen bijdragen aan bestaande distros dan steeds hun eigen distro projectje.
Zoals opgeschreven kan ik zeggen, al die dingen biedt NixOS bv ook aan (en wel meer dan dat), alleen heeft NixOS ook nog een community die groot genoeg is om het project levensvatbaar te maken en te houden.
Als het puur om merit gaat, waarom zou iemand voor SerpentOS kiezen boven NixOS?
- LLVM/clang ipv gcc voor package compiling
Is dat wel een goede keuze ... hoe zit het met de koppeling tussen glibc of hebben ze ook een (kleinere) andere libc zoals uclibc of musl ?
- Vanaf scratch en dus geen verderbouwing op arch, debian, etc
Vanaf scratch of vanaf (B)LFS ?
Vanaf scratch, dus vol met bugs. Standaard reactie van onze klanten als wij met iets nieuws komen.... Maar het klopt wel.
Het is nog in Alpha. Dat ga je niet aan een klant geven. En ook niet zomaar gebruiken als je hoofdsysteem.
Windows heeft ook bij iedere updates bugs, wat precies probeer je aan te geven? :)
Anoniem: 334725 @kuurtjes7 februari 2025 19:56
Dus random off the mill distro dus, ik zie hier niks unieks dat een ander distro niet beter doet. Als er een "markt" is die zichzelf moet bewijzen is het deze.
Zolang ze er aan werken hoeft er toch nog niets bewezen te worden. Ik denk dat het wel iets goed kan worden.
Anoniem: 334725 @kuurtjes7 februari 2025 20:56
Naja ze vragen nu om hulp en financiering. Dus wel.
Hangt er natuurlijk af wie je iets moet bewijzen.

De meeste Linux kenners zijn alvast zeer geïnteresseerd.
Is dat zo? Als je ziet hoeveel moeite ervaren linux engineers al hebben om basic dingen gedegen op te zetten in b.v. RedHat of Debian, dan loopt dat zeker niet zonder problemen in zo’n distro.

We komen nog te vaak dingen tegen die ‘zouden moeten werken’ volgens de manuals, maar dat stiekem toch niet doen.

Dat maakt het te gaan werken met zo’n distro op z’n zacht gezegd ‘een avontuur’ (waar meestal geen tijd voor is)

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 8 februari 2025 07:57]

Ik weet het niet hoor maar als je in linux moeite hebt met de basic dingen dan ben je niet ervaren.
“Nothing is impossible for the man who doesn’t have to do it himself”…..

Zijn vaak geen basic dingen, maar zaken die wél werken binnen bv een RedHat en niet in een Debian omgeving of andersom. Men weet prima welke stappen er allemaal nodig zijn, maar het verdomt gewoon te werken.
Ik heb menig zeer ervaren linux engineer zich stuk zien bijten op dergelijke onhebbelijkheden. Laat staan dat je die “even” oplost met een nieuwe ’alpha-stage’ distro
Dat is zeker zo. Ikzelf vind het zeer interessant, en ken ook andere Linux developers die er positief tegenover staan. Als je verder wat rondleest over de distro is het ook vooral veel lof. Zeer raar dat de Tweakers hier zo negatief over reageren. Alsof er iemand een fout maakt en het allemaal maar hetzelfde moet blijven?

En als je hier geen tijd voor hebt dan moet je je er ook niet mee bezig houden denk ik dan. Het is een mooi project dat zeker groot kan worden. Als je liever Debian of Arch of gebruikt, super. Hoef je je toch niet uit te spreken over een distro die nog under construction is...
Er staat wel wat meer in de about sectie:

Serpent OS is a modern Linux distribution using atomic updates, cutting-edge tooling and rock-solid reliability. Built by industry veterans with decades of experience, it represents the next evolution in Linux distributions - delivering a safe and efficient system 🐍

Our fully atomic system leverages the LLVM toolchain and libc++ by default, delivering superior diagnostics and package diversity. We’re not afraid to challenge convention - thoughtfully replacing traditional components with modern alternatives that prioritize safety and reliability.

We closely follow the work of organizations dedicated to making software safer, including the Prossimo project and their Memory Safety initiative, the Tweede Golf team, and the Trifecta Tech Foundation. By monitoring and adopting innovations from these pioneers, we can integrate proven solutions like memory-safe replacements for critical system components.

As we continuously evaluate and adopt the best solutions, our architectural decisions enable powerful features like atomic updates that can safely transform your entire system, complete with built-in deduplication and instant rollbacks.

This is the future of Linux distribution design, built on a foundation of experience and innovation.

https://serpentos.com/about/
Ik zie veel letters en weinig substantie: "leverages the LLVM toolchain and libc++ by default," dat doen alle distros. "delivering superior diagnostics and package diversity." wat voor diagnostics? En package diversity: probeer debian eens.. " with modern alternatives " oh, great nog een systemd distro? "We closely follow the work of organizations dedicated to making software safer, including the Prossimo project and their Memory Safety initiative, the Tweede Golf team, and the Trifecta Tech Foundation." Ik mis OpenBSD in het lijstje. Die van OpenSSH en andere securiy initiatieven.
Enigste wat ik zie wat niet in een normale distro zit is atomic updates. Al vraag ik me sterk af wat dat betekent. Kun je libc vervangen bij een draaiend proces oid? Of is het libc compleet vervangen of niet (meer een beetje sql-acid).

Ik zal nog een quickscan van de site doen. Maar het komt mij over als een distro die ik skip.
Atomic updates houdt in dat het niet draaiende processen vervangt, maar updates installeert in een soort aparte omgeving, waarna je na een herstart daar naartoe gaat. Je complete root systeem is dus read-only en als er packages zijn die iets breken, start je zo weer op in de oude, werkende omgeving (snapshots)

Android doet dit tegenwoordig ook met A/B partities (installeert updates compleet in de achtergrond en vereist alleen een reboot om te activeren)
Draai meer dan 20 jaar Debian op vele machines, maar slechts een paar keer issues gehad. Te weinig om dit belangrijk te vinden. Tegenwoordig met snapshots op zfs ook niet echt belangrijk voor mijn use cases
Het ligt er denk ik aan op welke schaal je het doet. Ik draai een paar debian machientjes, 0 pijn.

Ga er 10 draaien en het begint op werk te lijken. Als je honderden servers beheert dan wil je specifieke tooling hebben.
Die tooling heet staging, backups en snapshots. Niet een distro met A/B / transactionele package installatie. Er kan veel meer mis gaan met een machine dan de distro packages. Vooral als het applicatie servers zijn met een database oid. Als er dan iets misgaat heb je toch echt een backup achtige oplossing nodig. De A/B switch voorkomen met een goede staging (OTAP) en ik zie de meerwaarde niet. Aan de andere kant mag iedereeen een hobby hebben, dus vanuit dat oogpunt zeg ik: vooral doorgaan.
Aan de andere kant mag iedereeen een hobby hebben, dus vanuit dat oogpunt zeg ik: vooral doorgaan.
Ik vind dat die hele loopback/union/squashfs immutable systems een goede niche hebben in bv. live-cd's; Slax, Gparted, archinstall, ... Maar voor Desktops of servers ... ik wil dat niet troubleshooten als het mis gaat.
Tegenwoordig met snapshots op zfs ook niet echt belangrijk voor mijn use cases
ZFSBootMenu ?
Yay, reboots om updates te activeren. Terug naar Windows 95 en rebooten voor iedere scheet. No thanks.
De distro is nog steeds in een alpha versie...
Further building on this we’ll use so-called “mount tucking” to provide the mechanism for atomic updates without the need for a reboot.
https://serpentos.com/blo...hello-2025/#-immutable-os
Mja mja ik ben ook niet voor rebooten maar alle services herstarten als er een major library libc, libstdc++, openssl, etc ... een serieuze update heef gehad is niet zo simpel en je kan er altijd eentje missen. Dus liever rebooten dan.
Services restarten gebeurt op de achtergrond en automatisch. Alle openstaande applicaties opnieuw openen kost serieus tijd. Ik reboot bijna nooit, ik gebruik normaal de slaapstand.
Services restarten gebeurt op de achtergrond en automatisch.
Doet systemd of een andere service daemon dat voor jouw (runit). Sorry oude Slackware gebruiker hier.
Ik reboot bijna nooit, ik gebruik normaal de slaapstand.
Ik ook ik koester mijn "heilige eeuwige sessie" maar ik denk niet dat dat uiteindelijk zo goed is:
- Je niet weet of hij nog zal compleet booten als het dan toch moet (je bootconfiguratie kan al maanden kapot zijn)
- Je zit wellicht te veel voor je computer, ik alvast wel en voor mij gaat dat de efficientie niet te goede, vermoed ik. Op mijn (vrijwilligers)werk zetten we de computers iedere keer af en aan en gebruiken we ze enkel voor 1 doel.
Alle openstaande applicaties opnieuw openen kost serieus tijd
Absoluut maar doe je dat dan niet en houd je dan niet die applicaties en je systeem in een houdgreep met oude libraries die er schijnbaar niet meer zijn maar er eigenlijk wel nog zijn (anoniem) omdat ze niet volledig unlinked kunnen worden wegens in gebruik ?
Edits: pogingen tot betere spelling -en grammatica

[Reactie gewijzigd door goarilla op 9 februari 2025 11:35]

De buzzword bingokaart raakt al weer aardig vol met dit stukje tekst.
Ze zijn een van de weinigen die niet op een andere distro gebaseerd zijn (veel anderen hebben bv. Debian of Arch als basis). Ze zijn een tijd geleden overgestapt van ontwikkelen in D naar ontwikkelen in Rust. Zo hebben ze een eigen ontwikkelde packagemanager en installatie programma.
Ook is het de bedoeling dat SerpentOS als basis kan gaan dienen voor andere, nieuwe distros. Solus wil uiteindelijk hierop gaan baseren.

Hoe levensvatbaar dit is zal de toekomst ons leren.
Dat klinkt voor mij nog steeds als een hobbyproject, en misschien in de toekomst iets moois. De kans op falen (of beter: verdwijnen in de massa) is mij te groot om er nu geld in te steken.

Alles zelf willen doen is een recept voor drama, incompatibiliteit met bestaande oplossingen (want je hebt je eigen versie, dus geen reden om aan te sluiten) is een keuze waardoor je een eigen ecosysteem brouwt dat puur op jou leeft. Als ze nou eerst een goeie package manager bouwen die op andere distros werkt, is het kleiner en hoeven ze niet met de pet rond. Ik wil een modulaire Linux, niet de volgende Mac-zonder-geld.
Ok, maar waarom zou ik dat moeten willen? Het voelt voor mij heel erg als een "not invented here" syndrome.
modern, innovative, and forward-thinking
Zijn er ook modern, yet defying all innovations, and forward-thinking distributions?
Dit is een drie-dubbel openslaande porte brisée deur.
Careful, don't let the door hit you on the way out.
Als ik het goed begrepen heb is het een immutable OS, zoals Fedora Silverblue. Met Silverblue moet je steeds rebooten na een update, hoef je met Serpent niet
Kan deze distro niet eens vinden in de top 100 van distrowatch.com. Het is jammer maar deze distro gaat nooit vliegen.
Het feit dat er een distrowatch is van een top 100 zegt mij al dat er iets goed mis is in linux land, standardisatie zou het motto moeten zijn, dus zo min mogelijk verschillende distro's.
Financieel levensvatbaar? Het is een klein clubje devs die dit als hobbyproject hebben. En je hoeft helemaal niks te overwegen: als je het gebruikt of anderzijds waardeert, dan is een bijdrage een mooie blijk van die waardering. En zo niet, dan doneer je niet.
als het een hobby project is, waarom hulp en financiering? dan is het wel wat meer dam hobby zou je denken. Of is dit early access Linux ?
Met genoeg terugkerende donaties is het wel levensvatbaar :)

Niet alles hoeft winst te maken om draaiende te blijven, als genoeg mensen een meerwaarde zien in een project kunnen ze ook bijdragen aan de ontwikkeling.

Maar, dat de persoonlijke gezondheidsproblemen en nieuwe baan van hoofdontwikkelaar meteen het project in (financiële?) nood brengen, laat wel zien dat het niet heel gezond draait (i.e. sterk afhankelijk van een persoon).

Het is ook wel apart dat ze om geld vragen met een 'zielig verhaal' en niet vertellen waarom het zo'n belangrijk product is en vragen om mensen die mee willen ontwikkelen.

Ook de opmerking:
Hij benadrukt dat eventuele donaties voor hem zijn
Mist context, voor hem persoonlijk? Of wat gaat hij met het geld doen voor het project dan?
Het is een super gebruiksvriendelijke Linux, dat maakt het aantrekkelijk voor mensen die bijvoorbeeld overstappen van Windows naar Linux.
Vragen om financiële ondersteuning is echter wel het minste wat hij kan doen vanwege zijn misschien wel persoonlijke omstandigheden en zijn geleverde (gratis) werk voor het maken van de (unieke) OS
Dat hoeft dus niet meer aangezien meneer al om geld komt vragen.
Juist, wat is de toegevoegde waarde van deze distro, boven de al talloze distro's die vaak maar op kleine zaken verschillen.
Begrijpen ze niet dat voor iedere extra linux distributie, elke andere linux distributie nog minder aandacht krijgt waardoor ze allemaal halfgebakken eindigen?
At this point is het alleen microsoft die Ubuntu meetrekt en IBM die redhat in het leven houd.
Ook mijn gedachte. De versplintering heeft het Linux OS niet echt geholpen. Ook bij de grootste distributies zitten nog verschillen die het niet vanzelfsprekend maken dat applicatie gegarandeerd werken. Wij doen veel op SLES, maar als een klant bijvoorbeeld Ubuntu wil is er toch een fors verificatieproject nodig voordat we kunnen garanderen dat alles naar behoren werkt.
Er is geen "Linux OS". :) Elke distributie is een apart OS. Linux is alleen de kernel.

Ik zie dit probleem bij mij op het werk ook. Er komt vaak de vraag van "of we Linux kunnen supporten". Ja, zeg ik dan, dat kan. Maar dan moet je wel iedereen op dezelfde distro gaan doen anders wordt het een puinhoop. We gaan niet al die aparte OS'en supporten. Maarja, dat willen onze devs dan weer niet want we hebben verschillende ex-acquisities die een lange historie van elke keer een andere bepaalde distro hebben.
Ook bij de grootste distributies zitten nog verschillen die het niet vanzelfsprekend maken dat applicatie gegarandeerd werken
Ja dat komt er dus door dat mensen het niet als aparte OS'en zien. Als je bijvoorbeeld een Linux applicatie op OpenSolaris probeert te draaien en dat werkt niet, dan wordt dat veel minder als een probleem gezien.
Wij doen veel op SLES, maar als een klant bijvoorbeeld Ubuntu wil is er toch een fors verificatieproject nodig voordat we kunnen garanderen dat alles naar behoren werkt.
Maar daar ben je zakelijk bezig. Dan komen er sowieso maar een paar distributies in aanmerking omdat je support wil hebben. En de versplintering daar wordt door de industrie gedreven, de grote drie. Die kiezen ervoor om niet samen te werken. Dat zouden ze ook wel kunnen doen net zoals dieper terug in de Unix tijd, toen IBM, HP en Sun samenwerkten aan de Common Desktop Environment.

Dit soort hobby distro's zijn meer voor enthousiaste thuisgebruikers. Dat is een heel aparte gemeenschap. Aan de ene kant heb je de zakenpakken van de grote drie en de Linux Foundation, aan de andere kant de hobbyisten met ongewassen haar en lollige T-shirts. Er is soms wel wat overlap (zie bijvoorbeeld Debian dat als basis gebruikt wordt voor Ubuntu) maar niet zo vreselijk veel. Je kan ook niet verwachten dat die verschillende gemeenschappen samenwerken omdat ze totaal verschillende doelen hebben.

De grote zakelijke partijen willen namelijk geld verdienen, wij hobbyisten willen een OS dat precies aan onze eigen wensen tegemoet komt en het financiele verhaal en het marktaandeel komt daarbij niet eens ter sprake. Het boeit mij echt geen bal hoe groot Linux is op de markt als mijn systeem maar doet wat ik wil :)

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 7 februari 2025 18:07]

wij doen ook voornamelijk SLES, wat AIX en nog iets minder RHEL. Ubuntu plus alle andere debian diarree: best effort, geen SLA, laat staan dat we opspringen om wat te fixen. Het is geen speeltuin.
Wat krijg je of heb je al gekregen bij de support van Novell of wie SLES bezit op dit moment.
Dezelfde vraag eigenlijk voor diegene die RHEL commercieel draaien.
Ja maar de mensen die dit gebruiken zullen Ubuntu of Redhat niet willen gebruiken. Niet elke distributie is voor iedereen het beste. Ubuntu (met name) en Fedora (wat minder) zijn vooral voor de mainstream linux gebruiker bedoeld.

Ik zie op de SerpentOS bijvoorbeeld rolling release staan (dus als je dat zoekt vallen Fedora en Ubuntu al af). En atomic updates.

Voor mij zou het helemaal niks zijn want ik heb juist liever een traditioneel systeem met KDE (zeker geen GNOME!) en geen systemd en zo weinig mogelijk commerciele invloeden (dus zeker geen ubuntu of redhat). Andere mensen willen juist weer een hypermodern systeem met immutable OS en declarative management zoals NixOS dat doet. Maar voor iedereen zijn er opties. Dat is juist het mooie aan Linux (en FOSS OS'en in het algemeen). Niet alleen op OS gebied maar ook desktop omgeving en nog veel meer.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 7 februari 2025 17:30]

Als iedereen zijn eigen OS zou maken zouden we inderdaad allemaal onze eigen half gebakken OS hebben met precies wat we allemaal willen, maar zonder de benodigde mankracht om het te onderhouden en enorme problemen met standaardisatie (hoeveel verschillende container vormen (flatpack, snap etc.) wil je wel niet hebben als het idee erachter juist is om 1 standaard te hebben)
Ah ja ik wil juist helemaal geen containers. Ben geen voorstander daarvan. Liever traditionele packages die allemaal dezelfde gedeelde libraries gebruiken, veel efficiënter omdat je niet van alles verschillende versies in het geheugen hebt.

En ik vind het prima zoals het nu is eigenlijk, ik ben wel tevreden met de OS'en die ik gebruik. Er is niet iets dat ik zo graag verbeterd of veranderd zou zien dat ik daarvoor sommige van mijn keuzes op zou willen geven.

Ik ben absoluut geen team player, of van 'alle neuzen dezelfde kant op'. En ik denk dat dat ook wel een beetje hoort bij Linux. Als ik iemand anders wil laten beslissen hoe mijn systeem werkt dan had ik wel een Mac gekocht :)

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 7 februari 2025 21:36]

Oprecht benieuwd welke distro(s) je dan gebruikt, moderne tools vind ik persoonlijk geen probleem, zolang deze goed gedocumenteerd zijn. Ben zelf geen fan van Systemd dus dat limiteert de opties significant. Ook wil ik niet TE bleeding edge zijn qua packages, het liefst in rolling release vorm.

Verder volledig eens dat er voor (vrijwel) iedereen wat wils is.

[Reactie gewijzigd door Teun! op 7 februari 2025 17:51]

Ik gebruik eigenlijk van alles door elkaar. Alpine, BSD (geen linux maar vergelijkbaar), ik heb ook nog wat devuan gehad. Ik ben ook geen systemd fan dus ik weet wat je bedoelt. En ik hou ook niet van teveel containerisation (snap, flatpak enz). Voor dockers vind ik het een goede uitkomst maar niet voor enkele applicaties, tenzij het is om ze af te schermen voor beveiliging.

Echt veel keuze is er dan niet meer nee.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 7 februari 2025 18:14]

Ikey die eerst solus distro maakte, het project verliet om vervolgens een andere distro op te zetten…
Zijn er nog mensen die TempleOS willen steunen?
Wikipedia: TempleOS

volledig geschreven in HolyC

[Reactie gewijzigd door -Colossalman- op 7 februari 2025 16:41]

Misschien niet helemaal on topic, maar wel om goed om te lachen. En is dat eigenlijk niet veel belangrijker? ;)
We hebben het in een VM nog nooit echt soepel draaiend gekregen maar Kudo's voor zijn levenswerk.
Er zitten zelfs games in :)
Ja, het is bizar knap geweest. De BBC had er een paar jaar geleden een mooi kleine docu over.
After experiencing a self-described "revelation", he proclaimed that he was in direct communication with God, and that God told him the operating system was for God's third temple.
What the f... :?
Het heeft vrij veel weg van Norton Commander op VGA 80x50 textmode. :+
Hij was schizofreen/paranoia

Het hele OS is eigenlijk zijn connectie met God, of vloeit daar uit voort. Check het maar eens goed, of de videos die hij heeft gemaakt.

Volgens mij wel echt een briljant/eigenzinnig stukje coding van deze beste man.

RiP Terry.
The commandments waren geschreven op tablets.
Knettergek, meer niet.
In the wake of Terry A. Davis' passing his family has requested supporters of his donate to "organizations working to ease the pain and suffering caused by mental illness"
Terry A. Davis is de maker van TempleOS.
Die man was niet een beetje excentriek, die man was echt knettergek. Met de nadruk op "was", want in 2018 is hij aangereden door een trein. Blijkbaar vond God het toen wel een keertje tijd om hem op het matje te roepen.
Misschien niet een hele net grap, maar ik verslikte me wel in een slok bier toen ik las. 🤣🤣
Als je geld gaat zitten vragen voor een Linux distributie dan snap je niet helemaal het punt van Linux en kan je beter ermee kappen.
de Linux-distributie Serpent OS
Waar ik werkelijk nog nooit van gehoord heb en ook geen energie in ga steken.

Ik heb in mijn leven al genoeg aan distro hoppen gedaan. Voor mij is Linux Mint Cinnamon mijn enige ware "liefde" op desktop Linux gebied. Als Linux Mint ophoud te bestaan (wat voorlopig niet waarschijnlijk is omdat Linux Mint vandaag de dag elke maand rond de tienduizend dollar uit donaties ontvangt), dan stap ik over op Ubuntu of Debian. Als daar ook een einde aan komt ga ik kijken naar Fedora Silverblue. Houdt dat ermee op, dan wil ik nog naar openSuse kijken.

Wat ik hiermee maar wil aangeven is: er is voor de meeste mensen al keuze genoeg.
Een Linux distro minder gaat niemand raken.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 7 februari 2025 22:00]

Eerlijk gezegd kan ik door de bomen het bos niet meer zien met al die verschillende distro's en eigenljk eens al die programmeurs de koppen bij elkaar zouden moeten gaan steken. Word tijd dat er dan eens een distro ontwikkeld word die een sterke concurrentiepositie kan innemen tegen Windows. Dus dat je dan het rijtje gaat krijgen Windows, MacOS en dan b.v. LinuxOS.
En dat is ubuntu niet ?
Ja misschien dat dan de concentratie ook van andere dev's eens meer richting Ubuntu gericht word zodat dit een volwaardige concurrent van Windows kan worden. Voor nu is het dat nog steeds niet doordat er te veel andere distro's zijn met elk weer hun voors en tegens. Dat maakt het voor een niet-Linux gebruiker te ingewikkeld om dan een goede keuze te kunnen maken en daarvoor dat mensen bij Windows of MacOS blijven.
Hij benadrukt dat eventuele donaties voor hem zijn, aangezien er geen officieel bedrijf of zakelijke rekening is.
Fijn dat dat zo duidelijk is (losstaand van of het feit zelf de goedkeuring kan meedragen).

Bij linux mint is men nogal nonchalant over wie of wat de inkomsten beheert en wordt men afgewimpeld met de "linux mint community". Dan weet je dus nog niks.

[Reactie gewijzigd door emphy op 8 februari 2025 02:39]

Heeft dit iets te maken met SolusVM van destijds, wat een soort easy to use VM COTS distributie was zoals Proxmox/Xen Orchestra.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.