Zoals je het nu allemaal uitlegt klinkt het alsof de laatste keer dat je een poging hebt gedaan om iets met Linux te doen in 1996 ofzo geweest is.
hoewel MS Office voor veel mensen wel echt een gemis is
Voor veruit de meeste mensen is bijv. Libreoffice een prima alternatief voor MS Office, er zijn maar weinigen die echt features gebruiken die niet in Libreoffice aanwezig zijn. Noem maar eens wat je mist anders.
bijvoorbeeld iets (de-)installeren gaat allemaal anders
Software (de-)installeren is net zo makkelijk als software (de-)installeren via de Windows Store, met als belangrijke verschil dat er vele duizenden stukken software te vinden zijn waar de Windows Store nog steeds behoorlijk karig is en je als eindgebruiker veel vaker bent aangewezen op zelf de software zoeken en hopen dat je die niet van een scam-website downloadt. Zowel het OS als de software zijn via diezelfde "store" te updaten, allemaal tegelijk. Ook dat kan in Windows nog niet dus word je tegenwoordig bij behoorlijk wat software verblijd met een auto-updater die continu op de achtergrond blijft draaien, maar voor de software die dat niet heeft moet je alsnog zelf periodiek op zoek, handmatig, en dat kan een behoorlijke klus zijn. Resultaat is dat Windows-machines vaak vol staan met software die allerlei beveiligingslekken hebben die eigenlijk al jaren geleden opgelost waren, maar de gebruiker deze nooit heeft geüpdatet. Tegenwoordig worden al deze updates op Linux gewoon automatisch op de achtergrond binnengehaald en geïnstalleerd zonder dat je daar ooit nog naar om hoeft te kijken. Op de een of andere manier kunnen mensen prima op deze manier software beheren op hun Android- of iOS-telefoon, maar op een PC gaat dat opeens te moeilijk zijn?
dat je soms “random” om je wachtwoord wordt gevraagd is ook niet duidelijk uit te leggen (is niet random, maar “wat zijn beheerdersrechten?”, “waarvoor is dat nodig?”, “is het wel veilig?” en het onvermijdelijke uiteindelijke “het zal wel, ik snap het niet.”)
Dit is echt niks anders dan wat UAC in Windows doet, en op Mac OSX word je dit ook regelmatig gevraagd. Waarom is dat bij Linux dan opeens wel een probleem? Dit werd trouwens van XP naar Vista en 7 ook een gigantisch probleem gevonden maar dat had er meer mee te maken dat het anders was dan mensen gewend waren en dat mensen verandering heel erg eng vinden.
Tips en trucs die online of in bijv. de Digitale Consument staan (redelijk populair onder de 50+-ers) om bijv. je wallpaper te veranderen of een tooltje te installeren die je opslag opruimt o.i.d., je kent het wel, niks werkt meer.
Eh, nee, ken ik niet precies. Is dit een issue met Windows of met Linux? Indien slechts een van beide, waarom op de andere niet? Digibeten maken werkelijk alles kapot hoor, daar hoeven ze het systeem echt niet voor te kennen.
Het lijkt alsof je alleen maar problemen ziet zonder maar een seconde over de oplossing (die iemand anders allang heeft bedacht) na te denken. Ik zou je aanraden gewoon eens een live-stickje van een random Linux-distro aan te zwengelen op je computer. Als je een distro met KDE pakt zit je out-of-the-box nog behoorlijk dicht bij de vertrouwde Windows-interface, dus begin eens met Kubuntu ofzo, en probeer een documentje te schrijven, een andere browser te installeren, wat instellingen te wijzigen en je bureaubladachtergrond aan te passen, dan heb je de meeste dagelijkse dingen wel te pakken. Bedenk je eens hoe mensen ooit "Windows hebben geleerd", dat kunnen ze prima nogmaals voor Linux doen, net zoals velen dat ook voor Android/iOS is gelukt, zelfs na een overstap. Heel de commandline hoef je tegenwoordig nooit meer te zien.