Niet-ingelogde gebruikers kunnen ChatGPT gebruiken als zoekmachine

Niet-ingelogde gebruikers kunnen vanaf nu ChatGPT gaan gebruiken als zoekmachine. Dat heeft OpenAI, het bedrijf achter de chatbot, bekendgemaakt. De zoekmachine is sinds oktober live voor betalende klanten en sinds december voor ingelogde gebruikers.

Daarmee is de zoekfunctie voor alle gebruikers beschikbaar, meldt OpenAI. Voor ingelogde gebruikers is de functie al actief sinds december. Search is een zoekfunctie binnen ChatGPT waarmee gebruikers informatie van het web kunnen opzoeken. De zoekresultaten bevatten directe links naar relevante bronnen. Het dient daarmee als een soort alternatief voor Google, waarvan de Gemini-chatbot ook naar Google-resultaten kan zoeken. OpenAI kondigde de functie eerder dit jaar aan. Tweakers schreef een achtergrondverhaal over het gebruik van een AI-chatbot als zoekmachine.

AI zoekmachines
AI-zoekmachines ChatGPT en Gemini

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

06-02-2025 • 14:30

25

Reacties (25)

25
25
19
0
0
5
Wijzig sortering
Volgens mij hebben mensen er veel aan om een keer google uit 2002 ofzo mee te maken, waar je moet googlen met steekwoorden en niet met zinnen als "kan mijn kat een ziekte overdragen aan mij?" maar met "kat ziek overdragen".

Als je dit "beheerst", kun je een stuk efficienter zoeken op het internet. Zeker als je de tools van google snapt, door dingen in quote zet, of een min teken gebruikt etc etc. Al was google een stuk beter een paar jaar terug
Herkenbaar. Naast dat ook nog eens dat al die zoekresultaten vol zitten met commerciele resultaten zoals kattenvoer, accessoires terwijl je op zoek bent naar informatie.
Ik moet er dan vaak "reddit" of "forum" achter plakken. Alhoewel ik het ook niet fijn vind dat een hoop informatie nu alleen te vinden is op Reddit.
Herkenbaar. Naast dat ook nog eens dat al die zoekresultaten vol zitten met commerciele resultaten zoals kattenvoer, accessoires terwijl je op zoek bent naar informatie.
Niet te vergeten de SEO spam: slecht geformatteerde pagina's die beginnen met "Wat is een kat?", "Waarom zou je een kat als huisdier willen houden?", "Wat is een ziekte?", etc.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 februari 2025 14:42]

Aah ja de affiliate sites vol met referral links met slecht geschreven content. Het mooie is dat de AI ook hiermee gevoedt is en dit gebruikt als bron.
Klopt, dit is een groot probleem voor AI. Ik vroeg laatst om goede merken van een product, kwam hij aan met een lijstje. Vroeg ik waarom deze merken legitiem vond?
Antwoord; "Ik moet mijn eerdere uitspraak corrigeren - hoewel deze merken vaak genoemd worden, kan ik niet met zekerheid stellen dat ze betrouwbaarder zijn dan andere merken. "

Dus vaak noemen = betrouwbaar in de ogen van AI.
Je conclusie is te simpel. Het 2e antwoord geeft ook juist aan dat de AI wel een verschil ziet in die begrippen. Het is echter wel zo dat je scherpe vragen moet stellen.

"goede merken" is een hele vage defintie. Goed qua wat? Dat is zo vaag, dat ik me nog wel kan voorstellen dat hij komt met een lijstje die heel bekend zijn. Als je een scherpere vraag stelt "geef me de 5 wasmiddelen die het best schoonmaken", of nog scherper; "waarbij dit is gebleken uit onafhankelijke tests", dan krijg je veel betere resultaten.

Het is met AI een beetje garbage in, garbage out. :) Goede vragen stellen, ook wel "prompt engineering" genoemd, maakt extreem veel verschill.

Edit: Prompt Engineering gaat nog veel verder natuurlijk, maar dit is de meest basale vorm.

[Reactie gewijzigd door Joop op 7 februari 2025 05:23]

En wordt ingezet om nieuwe sites te spammen, die ongetwijfeld weer worden opgepikt door andere modellen.
Google zou dit zo snel kunnen winnen door gewoon als eerste zoekresultaat de Gemeni reactie weer te geven.
Het probleem is dat dat absurd duur is om te doen, op vooraf verwerkte resultaten na. Ze zouden dan dus alsnog moeten gaan gissen welk vooraf verwerkte resultaat past bij je zoekopdracht, en daar win je niet veel mee.
Voor de top 10% van zoekopdrachten misschien interessant, verder niet.

Wat Google wel al doet is gewoon meer op basis van synoniemen van je zoekwoorden en gerelateerde termen zoeken, wat veel lijkt op hoe LLMs ook een inschatting doen obv een vector, maar dan op een veel kleinere schaal.
Ik ben het helemaal met je eens, maar wel een kleine kanttekening, het is natuurlijk wel zo dat veel zoektermen herhaalt worden, je hoeft het dan natuurlijk maar 1x door een AI te trekken. Wellicht 1x per land voor context maar dan nog. Dat is wel iets anders dan hetzelf allemaal in losse sessies in chatgpt te vragen
Maar dat is dus ook wat ik zeg, interessant om de 10% meestvoorkomende zoekopdrachten door AI te laten verwerken zodat daar een antwoord voor klaar staat, maar de andere 90% is gewoon weinig/niks op te verdienen, daar zijn LLMs nog te duur voor.
Al was google een stuk beter een paar jaar terug
Wat dus o.a. komt doordat ze zich op de kopende gebruiker zijn gaan richten.

De Google Search waarmee je via een paar keywords iets nuttigs (behalve dan het RIVM voor jouw voorbeeld) kon vinden is dood.
Even eerlijk, ChatGPT heeft voor mij Google al vervangen wanneer ik een concreet antwoord nodig heb op een concrete vraag.

Zit gewoon minder BS tussen.
chatgpt was wel een verademing voor mij.

Als ik ergens een vraag over had en het aan chatgpt vroeg, kreeg ik duidelijk antwoord en de vervolg vragen waren ook goed te beantwoorden.

Ik gebruik nooit weer google als zoekmachine tenzij ik specifiek iets zoek om te downloaden.
Toch zitten er op bepaalde soorten zoekopdrachten wel enorm veel foute antwoorden.

Vraag: "zitten er kappers in woonplaats X"
Antwoord: Ja, er zijn verschillende kappers in en rondom X. Hier zijn een paar voorbeelden:
1: kapper in een stad 40km verderop
2: kapper in een stad met een plaatsnaam wat vaag lijkt op X
3: kapper met de naam X, maar in een totaal andere stad"

Vervolgvraag: "Geen van deze kappers zitten in X"
Antwoord: "Bedankt voor de correctie! Het lijkt erop dat er geen kappers specifiek in X zijn gevestigd. Echter, er zijn wel kappers in de nabijgelegen plaatsen zoals Y en Z die ook voor X kunnen werken."

Heb je misschien interesse in kappers in een van deze naburige plaatsen?"

Vervolgvraag: "Ik ken kapper A, zit die niet in X?"
Antwoord: "Ja, kapper A is inderdaad gevestigd in X! Het adres is .......
Is er iets specifieks waar je meer over wil weten bij A?"

Daar heb je dus niet veel aan....

Terwijl een google "kapper in X" direct een aantal correcte links oplevert.

Ik gebruik AI regelmatig, maar het is nog lang niet op elk vlak betroiuwbaar (genoeg).
Klopt opzich wel wat je zegt, als je een specifiek antwoord wilt betreft locatie of doel gerichte vragen zal een combinatie van en zoekmachine en chatgpt zal het beste resultaat zijn in zulke gevallen. De vragen die ik stel zijn vaak van een bepaalde aard wat google nooit een direct antwoord op geeft en ik door 20 artikelen moet spitten voor een acceptabel antwoord.

Het is een beetje dezelfde situatie die ik dus heb als ik iets specifieks wil downloaden (programma's bijv.) of ene bepaalde game zoek, daar is de *zoek* machine wel beter in zoals de naam al aangeeft.

Maar als je wetenschappelijke vragen hebt of iets wat diepgaant moet zijn, is chatgpt een ideale uitkomst (voor mij)
Hier ook en na het antwoord komt netjes een knopje waarmee je de bronnen kunt inzien, gesorteerd op “waarde” en met highlight van de tekst waar de kennis zou moeten staan.
Dus je hebt ook in 3 seconden “bronnen gecontroleerd”, mocht je het antwoord niet helemaal vertrouwen of extra zekerheid nodig hebben.

Fyi voor degenen die nog niet zo veel vertrouwen hebben in LLM’s.
Gebruik zelf ChatGPT ook voor vragen en meestal ook goede antwoorden. Maar ook simpele vragen als recepten komen stap voor stap mooi binnen en helpen dan beter dan 20 pagina’s waar recepten op staan. Alleen omdat je maar 1 recept krijgt weet je nooit welke andere mogelijkheden er zijn wat je weer wel hebt op die 20 pagina’s met verschillende bereidingswijzen van hetzelfde recept
Helpt ook niet dat de recepten sites vol staan met onzin.
Bij een receptenboek vind je aan het begin de ingrediënten. Dat is handig want dan weet je wat je nodig hebt (vooral handig als je allergieën hebt of gewoon snel wil checken of je alles hebt). Gevolgd door stappen hoe je het maakt.

Bij recepten sites krijg je eerst een verhaal van 5 minuten over hoe ze het recept hebben gevonden, hoe de hele familie er altijd van smult en welke andere recepten er goed bij passen. Alternatieven voor sommige ingrediënten en waarom je die zou gebruiken. Vervolgens helemaal aan het einde van de pagina vind je eindelijk de ingrediënten en stappen.
Het doel is niet om je het recept te tonen het doel is je langs alle ads te laten scrollen en het te laten kijken als of men graag tijd op de site doorbrengt (engagement time).

Tijdverspilling op die sites, dan neem ik liever het risico dat de AI het recept verkeerd verzint (tot nu toe gaat het goed).
De resultaten vallen bij mij mee. Krijg het net als in een boek tot nu netjes voorgeschoteld (pun intended) met eerst ingrediënten en dan de bereiding. Al best wat lekkere dingen gekookt inmiddels
Ik gebruik steeds meer chatGPT ( of andere AI) om zaken op te zoeken en heb onlangs mijn default zoekmachine dus ook aangepast in de browser met die extensie.
Echter ben ik er ook snel op terug gekomen... En is het nu weer Google.
Waarom? Omdat je niet altijd antwoorden op vragen wil...
Soms typ ik een begin van een URL of website in om er op uit te komen. Dit gaat sneller met Google.
Soms wil ik een product kopen, of de prijs weten. Gaat sneller met Google.
Soms wil ik een afbeelding zoeken, gaat sneller met Google.
Route plannen, kaart opzoeken, vlucht zoeken etc...

Ze komen er wel, maar voorlopig open ik de AI zoekmachines terug manueel dus :-)
Een slimme zet want googlen is al tijden "stuk". De brei aan commerciele zoekresultaten is vaak op geen enkele manier relevant voor de vraag die je stelt. Zelfs niet als je een specifiek model van een product zoekt om te kopen, zelfs dan weet google de zoekresultaten met irrelevante producten te verbloemen en vind je niet wat je echt zoekt. Ik ga ook chatGPT maar eens gebruiken als zoekmachine om te zien of dat beter werkt.
Alleen jammer dat bij bepaalde zoekopdrachten ChatGPT eerst begint te schrijven en daarna begint te mekkeren dat het tegen de usage policy is.
Na drie searches krijg de melding 'unusual activity' in het rood en moet ik verplicht inloggen. Niet echt bruikbaar op deze manier. Of ze zijn wel heel snel op de teentjes getrapt.
Ben zeer niet onder de indruk van de zoekfunctie.

Een modelbouw winkel bij me in de buurt vinden ging nog wel, maar eerst de verkeerde stad noemen, daarna incorrecte informatie geven niet van hun site zelf, maar van elders, en dan zeggen dat ze de site gecheckt hebben en dat qua openingstijden ChatGPT het goed had, terwijl er duidelijk andere tijden op de site zelf staan.

Echt zoeken doet het dus niet, en derde partijen vertrouwen voor de officiële, terwijl je de officiële link er gewoon bij hebt staan, is echt een hele grote no no.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.