Somfy lijkt lokale toegang uit TaHoma-api te hebben verwijderd

Somfy lijkt de toegang tot de lokale api van zijn TaHoma-apparatuur te hebben afgesloten. Gebruikers van platformen als Home Assistant en OpenHAB merken op dat ze voortaan alleen via de cloud toegang kunnen krijgen tot de apparatuur.

Onder andere op de GitHub-pagina van Home Assistant klagen gebruikers dat de lokale api van Somfy-apparaten niet meer werkt. Somfy maakt van oudsher huishoudelijke apparaten en heeft daar sinds enkele jaren een eigen TaHoma-smarthomeplatform en bijbehorende hub voor, waarmee het mogelijk is verbonden apparaten zoals schakelaars en rolgordijnen te bedienen. De lokale api-toegang maakte het mogelijk de apparatuur te bedienen via andere platformen zoals Home Assistant en OpenHAB.

Dat laatste lijkt niet meer zomaar mogelijk sinds een recente update. Somfy bracht eerder deze week TaHoma 1.29 uit, al staat daarin niets concreets over het stopzetten van lokale api-toegang. In de voorgaande update, 1.28, werd nog ondersteuning voor Netatmo-apparaten en integratie met SmartThings toegevoegd, maar het is niet duidelijk of dat gerelateerd is aan de huidige veranderingen.

Het probleem lijkt te liggen bij het feit dat Somfy het /enduserAPI/setup-endpoint uit de api heeft gehaald. Sommige gebruikers hebben wel omwegen gevonden waarmee TaHoma toch lokaal te gebruiken is, bijvoorbeeld via HomeKit. Somfy heeft nog niet gereageerd op de problemen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

29-01-2025 • 13:36

142

Submitter: glkx

Reacties (142)

142
142
63
6
0
68
Wijzig sortering
BiG-GuY Moderator Wonen & Mobiliteit 29 januari 2025 13:53
Somfy heeft de lokale API niet vanaf launch beschikbaar gehad.
nieuws: Somfy voegt ondersteuning voor lokale api toe aan Connexoon-hub

Heb in het verleden de HomeKit manier gebruikt, dit is altijd lokaal. En was nu gelukkig op tijd om nu de auto update uit te zetten en niet te updaten. Dus mijn lokale API werkt nu nog.

Het is overigens nog niet duidelijk of dit simpelweg een wijziging in de API is, of dat ze bewust deze optie willen verwijderen. Er is ook een bugreport actief bij Somfy-Developer hierover.

Heb geen homebridge meer draaien, maar de plugin hiervoor werkte al een jaar eerder met de lokale API dan dat de Home Assistant integratie dat deed. Die maakt waarschijnlijk gebruik van een andere methode.

[Reactie gewijzigd door BiG-GuY op 29 januari 2025 13:54]

Er staat nu als antwoord door een somfy medewerker dat dit niet de intentie is en dat ze hard bezig zijn om het probleem te achterhalen, zodat developer mode weer werkt (en dus denk ik ook de local api)
Hello everyone,

Our teams are well aware of this problem and do understand the repercussions for you. They are urgently working on this topic to address it as soon as possible !

It is definitely not intended to stop the service as some of you suspect. The TaHoma Developer Mode is the only official service for our users to integrate Somfy products in third party home automation solutions.

In order to speed things up, could you please confirm that all integrations (openHAB...) are impacted and not only the HA one ?
Voor de mensen die het 433mhz protocol gebruiken kan dit aanraden voor HA
https://community.home-as...fy-rts-integration/543401

Linkje naar de github

[Reactie gewijzigd door gielie op 29 januari 2025 15:07]

Kan je die altijd gebruiken bij alle somfy producten?
Sowieso niet met de Somfy IO motoren in ieder geval. De RTS varianten worden wel ondersteunt.
Alle somfy die op 433mhz werken ja.
Dankje voor het delen van deze integratie. De Tahoma met mijn RTS blinds zijn hoogst onbetrouwbaar. De helft van de tijd reageren ze niet eens.
@TijsZonderH Er wordt net een update gegeven op GitHub:

"Hello everyone,

Our teams are well aware of this problem and do understand the repercussions for you. They are urgently working on this topic to address it as soon as possible !

It is definitely not intended as some of you suspect. The TaHoma Developer Mode is the only official service for our users to integrate Somfy products in third party home automation solutions.

In order to speed things up, could you please confirm that all integrations (openHAB...) are impacted and not only the HA one ?"

bron: https://github.com/Somfy-...1#issuecomment-2624406830
Dat laatste lijkt niet meer zomaar mogelijk sinds een recente update.
Hierom gebruik ik enkel "IoT"-spul dat werkt zonder internetverbinding, op een afgesloten en beschermd netwerk. De kans dat een fabrikant beschikbaarheid negatief beïnvloed acht ik groter dan dat een ander beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid beïnvloed op een afgezonderd netwerk.
Dit werkte ook zonder internet verbinding. Het is echter een firmware update die dit "kapot" gemaakt heeft.
Je kunt de box dus gekocht hebben terwijl dit gewoon werkte en nu werkt het niet meer. Dat zou iedere fabrikant kunnen doen.

Ik had zelf mijn box niet aan het internet hangen (geblokkeerd in de router), dus de mijne werkt nog prima lokaal, maar ik kan me voorstellen dat lang niet iedereen dit geblokkeerd heeft.
Dit werkte ook zonder internet verbinding. Het is echter een firmware update die dit "kapot" gemaakt heeft. Je kunt de box dus gekocht hebben terwijl dit gewoon werkte en nu werkt het niet meer. Dat zou iedere fabrikant kunnen doen.
Hoe komt die firmwareupdate op het apparaat?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 januari 2025 14:16]

Door een automatische firmware update als deze aanstond en anders via een handmatige update.
Dus daar is de oplossing. Niet verbonden met het internet is geen onverwachte automatische firmwareupdate die plots zaken onbruikbaar maakt. Daarom een apparaat niet verbinden met het internet wanneer het wel werkt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 januari 2025 14:38]

Makkelijk maar kort door de bocht, een deel van de functionaliteit die je aanschaft (want de box is te duur voor wat het doet) is remote control (via app), ook op afstand voor als je per ongeluk je valscherm uitgelaten hebt en er toch een hele donkere lucht met regen aan lijkt te komen terwijl je boodschappen doet. Het zijn dat soort dingen die je dan niet kan doen als je toegang tot het internet geheel ontzegd.

Ik heb daar mijn automatiseringen voor, en gelukkig staat automatische updaten uit, maar er is ook nog zoiets als WAF waar het af en toe aan moet voldoen en die vindt zo'n app (vanuit fabrikant) net zo handig als dat ik mijn automatiseringen handing vind.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 29 januari 2025 15:54]

Ook wanneer verbonden met het internet kan je natuurlijk kiezen de updates niet automatisch uitrollen. Of dat in je firewall te blokkeren.

Niemand hier is echt tegen de OPTIE voor remote control, we zijn tegen dat dit de ENIGE optie is.

Cloud en lokaal moeten beide werken en lokaal moet eerst komen. Als dan de cloud verdwijnt is je product niet waardeloos. Zoals die luxe fietsen die zonder app van een bankroet fabrikant niet meer van het slot kunnen of andere belachelijke dingen.
Helemaal mee eens, maar dat is niet wat The Zep Man voorstelde
Dat klopt, maar ik wilde een oplossing suggereren die aan jullie beider houding tegemoet kwam.
Als je een automatisering in Home Assistant / OpenHAB / ... hebt om het valscherm automatisch te sluiten bij slecht weer dan kun je dus ook als je buiten de deur bent zelf via Home Assistant / OpenHAB / ... het valscherm sluiten. De box heeft dan dus nog steeds geen internet verbinding nodig. Alleen werkt de Somfy app dan niet, en moet het via de Home Assistant / OpenHAB / ... app evt aangevuld met een VPN.
En iedere fabrikant die zoiets doet zouden mensen per direct moeten boycotten, maar helaas is dat niet haalbaar. Stel je nou voor dat ze zo'n 500 units per dag wereldwijd zouden verkopen en na zo'n aankondiging nog maar 10. Dan denk ik dat zoiets snel teruggedraaid wordt.

Hetzelfde gold voor MyQ van Chamberlain, allemaal garagedeuren verkocht onder t mom homekit en google ondersteuning, maar niks is minder waar gezien alles er uitgesloopt is. Sterker nog ze verrekken zelfs om de telefoon app up to date te maken voor huidige smartphones, maar het bedrijf heeft intussen wel meer dan 85% van de globale markt (in automatische garagedeuren) in handen.

Gelukkig bestaat er nog zoiets als ESPHome, shelly, sonoff etc.
Ach, er zijn echt maar zo weinig mensen uberhaupt met domotica bezig. Iedereen die ik dat vertel, vraagt altijd waar dat in vredesnaam voor nodig is. Ik vind dat het erg nuttig is en mijn huis veel comfortabeler maakt, maar het is altijd moeilijk uitleggen aan mensen die een ouderwets lichtknopje in elke kamer wel prima vinden.

Mensen die er verder niet mee bezig zijn, hebben uberhaupt geen idee waar je het over hebt als je over een lokale API begint. En zelfs veel mensen die er wel mee bezig zijn, zijn allang blij dat ze hun thermostaat via de 'cloud' kunnen bedienen. Prutswerk, wireguard VPN naar huis en lokale API's en je hebt helemaal geen cloud nodig.
Als het om een wifi apparaat gaat zou elke fabrikant dit kunnen doen. Daarom gebruik ik waar mogelijk Zigbee. Dat praat altijd alleen lokaal en alleen met mijn Home Assistant.
Dat was dus ook het geval. Ik heb een Connexoon en die werkt 100% zonder internet op mijn netwerk. Rolluiken gaan iedere dag netjes omhoog en naar beneden. Dat deze functie uitgeschakeld wordt middels een firmware update kan je als gebruiker ook niet voorzien.

Bij gebruikers die hun Tahoma apparaat niet updaten blijft alles ook gewoon lokaal werken.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 29 januari 2025 13:55]

Dat deze functie uitgeschakeld wordt middels een firmware update kan je als gebruiker ook niet voorzien.
Dat een fabrikant het verpest voor lokale gebruikers kan je prima voorzien, en jezelf prima daartegen verdedigen.
Hoe kan je dat voorzien dan? Ik weet dat Somfy historisch gezien niet de beste reputatie heeft maar in een vlaag van verstandsverbijstering kan elke fabrikant dit natuurlijk doen. Ik ben het met je eens dat je je ertegen kan verdedigen maar dat was het punt volgens mij niet.
Hierom gebruik ik enkel "IoT"-spul dat werkt zonder internetverbinding,
Mijn punt was dat Tahoma apparatuur prima zonder internet te gebruiken is (of was) op een afgezonderd VLAN zonder internet.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 29 januari 2025 14:06]

maar in een vlaag van verstandsverbijstering kan elke fabrikant dit natuurlijk doen.
Dat beantwoordt jouw vraag. Er zijn voldoende voorbeelden van. Vermijd slachtofferschap door de verstandsverbijstering van een ander als dat kan.

Organisaties hebben niet altijd het beste voort met hun klanten wanneer het beste voor hun klanten snijdt in (potentiële) (beoogde) winst. Je moet je dus niet alleen beschermen tegen ongelukken, maar ook tegen fabrikanten die je actief tegenwerken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 januari 2025 15:05]

Okee, maar wat is het alternatief dan? Als iedere fabrikant dit kan doen?
Of draai je alles maar op ESPHome compatibel dingetjes met je eigen firmware?

Succes daarmee met zonweringen, etc...
Okee, maar wat is het alternatief dan? Als iedere fabrikant dit kan doen?
Apparaten die het kunnen zonder internetverbinding gebruiken. Apparaten die dat niet kunnen niet kopen.

Bij handmatige firmware updates (als dat een mogelijkheid is) van apparaten even wachten op de ervaring van anderen, of een manier hebben om ten alle tijden een oude versie te kunnen herstellen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 januari 2025 14:25]

Ergens is het toch wel spijtig dat Somfy deze actie onderneemt, terwijl ze twee jaar geleden mee op het trotste podium stonden voor Matter protocol te ondersteunen voor local network communication.
En nu 2 jaar later geen Matter en de bestaande Local api is ook weg.
Vanuit de consumer perspectief heb je gekozen voor een provider die net open leek te zijn.
Dat was bij deze box dus exact zo.

Automatische firmware updates waren uit te zetten en je kon deze handmatig aanslingeren.
Automatische firmware updates waren uit te zetten en je kon deze handmatig aanslingeren.
Als je geen toegang hebt tot broncode en je niet kan verifiëren of wat op het apparaat staat gebaseerd is op aangeleverde broncode, weet je niet of een fabrikant dit op afstand kan omzetten/negeren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 januari 2025 14:54]

Ja, zo kan ik iedere keer nog wel iets toevoegen aan de eisen...

Dan hou je alleen ESPHome en nog wat andere kleine projecten over.
Hardstikke leuk hoor, maar dan beperk je wel heel erg wat je in huis kan gebruiken.

Dat moet je zelf weten, maar zoals bijvoorbeeld in dit geval kun je nog maar heel weinig zonweringen ophangen, want verreweg de meeste hebben een Somfy motor. (En een Somfy IO motor is enkel aan te sturen via een Somfy box)
En zo kan ik nog wel tal van apparaten / huis accessoires opnoemen waarbij je geen open source alternatieven kunt gebruiken tenzij je het halve apparaat sloopt om de aansturing te vervangen.
Ja, zo kan ik iedere keer nog wel iets toevoegen aan de eisen...

Dan hou je alleen ESPHome en nog wat andere kleine projecten over.
Er zijn prima gesloten oplossingen die lokaal bruikbaar zijn. Ik verbind ze alleen niet met het internet.
Hardstikke leuk hoor, maar dan beperk je wel heel erg wat je in huis kan gebruiken.
In wat word ik beperkt? :?
Dat moet je zelf weten, maar zoals bijvoorbeeld in dit geval kun je nog maar heel weinig zonweringen ophangen, want verreweg de meeste hebben een Somfy motor. (En een Somfy IO motor is enkel aan te sturen via een Somfy box)
Die kan ik toch gewoon gebruiken zonder internetverbinding?
En zo kan ik nog wel tal van apparaten / huis accessoires opnoemen waarbij je geen open source alternatieven kunt gebruiken tenzij je het halve apparaat sloopt om de aansturing te vervangen.
Nergens zeg ik dat alles opensource moet zijn. Ik geef alleen aan dat als het niet opensource is en het lokaal werkt zonder internetverbinding, dat het bij mij geen internetverbinding krijgt. Zo blijft het lokaal werken.

Als het niet exclusief lokaal werkt, dan komt het sowieso niet in huis.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 januari 2025 15:03]

Je kan ook zelf iedere dag de gordijnen open en dicht doen, lampen aanzetten, alarm in/ uitschakelen en noem het maar op.

Als dat dan een keer niet werkt heb je je waarschijnlijk verslapen of ben je dood.
Ik heb destijds gekozen voor Brel, maar durf niet te zeggen of dat lokaal werkt. Zal mijn glasvezel er thuis eens uit trekken van het weekend en kijken of ik met de app/HomeAssistant de rolluiken open of dicht kan doen.
Je kunt dit ook in home assistant checken. Als een integratie internet nodig heeft staat er een icoontje bij in het overzicht van integraties.

Als die er niet staat, heeft de integratie geen internet nodig. Als het er wel staat, kan het natuurlijk nog wel zo zijn dat een integratie meerdere apparaten ondersteund, waarvan sommige internet nodig hebben en andere niet.
Succes daarmee met zonweringen, etc...
Er zijn voldoende Zigbee en Z-Wave gebaseerde inbouwmodules voor rolluiken te vinden. Sure, je hebt dan geen "slimme motor" zoals bij Somfy, maar een "domme motor" (andere Somfy productlijn bv :p) met een inbouwmodule. En dat maakt het juist waarschijnlijk ook nog goedkoper.

En zonder Zigbee en Z-Wave zou ik nog steeds veel meer vertrouwen hebben in Shelly. Hun 2PM lijn kan ook als rolluik schakelaar worden ingezet. En naast dat ik meer vertrouwen heb in het merk kun je op hun modules ook ESPHome etc flashen voor zover ik weet (vereist wellicht wel openen en/of solderen).
Wie zegt dat die fabrikanten niet hetzelfde trucje flikken op termijn?
Zigbee en Z-Wave apparaten hangen niet aan het internet. En daarnaast is zeker bij Z-Wave het protocol sterk gereguleerd en gecertificeerd. Je kunt daarbij niet een firmware update uitgeven die compleet andere data / communicatie oplevert én nog voldoet aan Z-Wave.

En ook bij Zigbee is het lastig om zomaar de data / communicatie te veranderen én daarbij oneindig de 3th parties te slopen. Immers zal er via Zigbee nog steeds gecommuniceerd worden met bv een generieke Zigbee hub die dus alle data ziet en dus kan het gereverse-engineerd worden.

En v.w.b. een Shelly, die wel op basis van wifi werkt en firmware updates zelf kan ophalen en de communicatie niet "gereguleerd" is... Shelly richt zich 100% op integratie met (andere) smarthome systemen. Zij verkopen geen ecosysteem en komen niet uit een traditionele markt waar ze nu hun oude product "slim" hebben gemaakt. Zij verkopen juist producten om iets slim te maken zodat het geïntegreerd kan worden met Home Assistant / OpenHAB / Homey / .... Als Shelly besluit niet meer te integreren met anderen kan het merk zijn deuren sluiten omdat er geen markt meer voor is. Voor Somfy geldt dat niet, omdat 90% van hun klanten gewoon de Somfy app zal gebruiken, en nog nooit gehoord heeft van Home Assistant / OpenHAB / Homey / ....
En ook bij Zigbee is het lastig om zomaar de data / communicatie te veranderen én daarbij oneindig de 3th parties te slopen. Immers zal er via Zigbee nog steeds gecommuniceerd worden met bv een generieke Zigbee hub die dus alle data ziet en dus kan het gereverse-engineerd worden.
Daar komt nog bij dat mijn Zigbee2MQTT+Home Assistant-gebaseerde Zigbee-hub geen boodschap heeft aan fabrikanten die pogen firmware updates te installeren.
Al mijn Zigbee apparaten geven in HA aan dat de firmware up date is

Ik heb nu, as we speak, 1 lamp geopend en bij firmware staat "up to date" "12 hours ago".

Voor zover ik het kan zien kan ik nergens iets configureren mbt deze updates (uitschakelen oid).
Nu heb ik dit verder nooit bekeken/uitgezocht dus wellicht zit het op een andere plek.

Wel denk ik dat wat je aangeeft niet klopt. De apparaten hangen indirect aan het internet, want mijn HA is verbonden met het internet.

**edit:
Ik merk dat vooral voor mijn Zigbee lampen bovenstaande geldt. Bij verschillende sensoren en melders hebben staat "unknown" bij de firmware, maar wel bijvoorbeeld "8 hours ago".

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 29 januari 2025 15:18]

Nou, dingen zelf bouwen of alles flashen naar esphome of een andere firmware is even leuk maar vond ik geen oplossing voor de lange termijn. Voor veel dingen dan, ik maak uitzonderingen. Het nadeel van wifi spul is dat elke fabrikant dit kan doen. Sommigen zijn bewust open of wat meer tweaker vriendelijk zoals Shelly of Sonoff. Maar wat als Shelly wordt overgenomen en de nieuwe eigenaar en die maakt daar korte metten mee omdat ze dan meer kunnen verdienen?

Ik heb zelf zoveel mogelijk op Zigbee want dan heb je dit probleem niet. MAAR, dat is prima voor sommige apparaten maar zeker niet alle.
bijvoorbeeld door geen auto update te doen en gefaseerd uit te rollen en te testen.... Je weet wel zoals iedereen dat hoort te doen.

Je kan ook aparatuur kopen waar je de firmware evt naar een oudere versie kan terugzetten.

Voorzien is zo eenvoudig als beseffen dat iedere IOT fabrikant je op enig moment naait. Die willen verdienen. Jij moet zorgen dat ze je niet klem kunnen zetten door dit te beseffen bij de aanschaf van je spullen.
Ik gebruik gewoon bedraade motoren van Somfy en hang daar mijn eigen (Zwave) controllers aan.
In het ergste geval werken de standaard knoppen nog.
Connexoon is eigenlijk een soort somfy hub. Mag leien dat dat blijft werken als je somfy motoren gebruikt.

Mijn rolluiken hebben 'domme' motoren en worden aangestuurd door shelly PM2.5. De shelly werkt met wifi. Zew kunnen bij mij niet het internet op (geen ongecontroleerde updates) en hebben dat ook niet nodig om te blijven werken.
Werkt perfect met HA maar ook via de interne webpage en de mechanische schakelaars waar ze ingebouwd zitten.
Tja... en dan haalt de fabrikant de lokale API weg waardoor het spul niet meer werkt. Of bedoel je dat je apparatuur niet update uit angst dat de updates negatief uitpakken voor jouw (custom) installatie?
Tja... en dan haalt de fabrikant de lokale API weg waardoor het spul niet meer werkt. Of bedoel je dat je apparatuur niet update uit angst dat de updates negatief uitpakken voor jouw (custom) installatie?
Niet dat ik er bang voor ben. Het is simpelweg een beveiligingsrisico waar ik mij tegen bescherm door, inderdaad, apparatuur van anderen preventief geen internetverbinding te geven wanneer dat niet nodig is voor de werking van het apparaat.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 januari 2025 15:10]

gefaseerd uitrollen van updates om problemen te beperken is een heel normaal ding. Je update met hand 1 device eerst en dan de rest pas. Heb je maar 1 device dan wacht je op response en problemen op sites als deze voor je iets doet.
Tja..... Zeg dat maar tegen cloudstrike :X
Dat heeft de hele wereld tegen hen gezegd....
Je zou maar net zo'n apparaat hebben gekocht van 150+ euro vanwege de lokale bediening... Sta je dan mooi kijkend naar Somfy terwijl ze je de middelvinger geven.
Sta je dan mooi kijkend naar Somfy terwijl ze je de middelvinger geven.
Je moet niet naar Somfy kijken maar naar de verkoper. Daar kan je je geld terughalen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 januari 2025 13:45]

Want? Dit is aangepast door de verkoper?
Als particulier heb je juridisch geen relatie met Somfy, maar wel met de verkoper. De verkoper is verantwoordelijk voor dat een product blijft werken. Dit soort "fabricagefouten" (fouten van de fabrikant) mag de verkoper oplossen. Zij moeten met een voorstel komen om dit op te lossen. In de praktijk zal dat neerkomen op dat je je geld terugkrijgt nadat het product wordt ingeleverd/uitgebouwd.

Hoe de verkoper dat onderling oplost met Somfy is geen zorg van de particulier.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 januari 2025 13:48]

.oisyn Moderator Devschuur® @The Zep Man29 januari 2025 14:01
In de praktijk zal dat neerkomen op dat je je geld terugkrijgt nadat het product wordt ingeleverd/uitgebouwd.
Nu loop je wel heel erg hard van stapel; je gaat er namelijk vanuit dat het product ondeugdelijk wordt bevonden alleen maar omdat jouw lokale setup niet meer werkt, maar zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet. Het product werkt nog steeds, inclusief de standaard bediening. Dat het niet meer met jouw home automation systeem werkt was sowieso al geen garantie die je had. Als dit voorkomt bij de rechter, die ook kijkt naar de door jouw eerder genoemde redelijkheid en billijkheid, dan zal die waarschijnlijk concluderen dat jouw aanpassing om Somfy's eigen systeem te gebruiken redelijker is dan dat de verkoper voor het verlies moet opdraaien als die jou het geld moet teruggeven en daarna met onverkoopbare op maat geleverde producten zit. En laten we eerlijk zijn, de rechter heeft dan natuurlijk wel gelijk, hoe principieel wij IT'ers ook kunnen zijn wat betreft cloud e.d.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 29 januari 2025 14:03]

Dit lijkt me niet juist, Somfy adverteert namelijk met local API:
https://www.somfy.nl/onde...l-met-de-connectivity-kit
.oisyn Moderator Devschuur® @Joydashy29 januari 2025 15:30
Waarom is het dan "niet juist"? Het is niet dat omdat 1 puntje is aangepast, het hele product ineens ondeugdelijk is geworden. Het kan voor een consument dan wel toevallig een heel belangrijk punt zijn, maar dat betekent niet dat dat punt ook fundamenteel is voor de werking van het product. Dat is het in dit geval niet. Nogmaals, redelijkheid en billijkheid, het is allemaal niet zo zwart-wit.

Om een heel extreem voorbeeld te geven, als TomTom failliet gaat, kan ik de kaarten van de ingebouwde navigatie in mijn 10-jaar-oude Mazda niet meer updaten. Betekent dat dat ik daarmee de originele aankoop ongedaan kan maken? Ik neem aan dat je in dit geval vindt van niet, ook al adverteerde Mazda destijds met de ingebouwde navigatie, en ben ik er vaak afhankelijk van up to date kaarten als ik op reis ga.

Natuurlijk zijn deze twee zaken absoluut niet identiek, maar alleen maar om aan te geven dat het niet zwart-wit is. Er zullen bepaalde zaken getoetst moeten worden, zoals hoe bruikbaar het product nog is na het weghalen van de feature. Misschien stelt de rechter een kleine restitutie voor van het oorspronkelijke aankoopbedrag. Misschien doet de verkoper dat al om van het gezeik af te zijn. Leuk meegenomen natuurlijk, maar lost het probleem niet op. Maar de koop bij een op maat geleverd product zal echt niet snel ongedaan gemaakt worden als dat product feitelijk nog gewoon werkt en goed bruikbaar is waarvoor het ontworpen is.

Misschien dat een jurist als @Arnoud Engelfriet hier iets over kan zeggen?

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 29 januari 2025 15:42]

Als dat ene puntje precies is waar je het product voor had gekocht en dat ene puntje het product voor jouw daardoor niet meer te gebruiken is. Dan is dat zeker hard te maken dat daar een tegemoedkoming voor gaat zijn. Zeker als de fabrikant er mee adverteerd dat het in het apparaat zit.

https://www.kvk.nl/wetten...t-bij-digitale-producten/
Je klanten hebben recht op een goedwerkend product, of het nou digitaal is of niet. Het moet voldoen aan de kwaliteit die klanten mogen verwachten. En aan de afspraken die je met ze maakt, bijvoorbeeld in een (koop)contract. Ook de teksten die je gebruikt in reclames of op je website gelden als beloftes.
En @Arnoud Engelfriet heeft al eens geantwoord op een soortgelijke vraag: https://www.security.nl/p...+smart-tv+uitschakelen%3F
Antwoord: in principe kan zoiets niet. Je koopt een product met bepaalde verwachtingen, en als het product die op zeker moment niet meer waarmaakt, dan is dat een conformiteitsgebrek. Of het nu is dat de stekker doorbrandt, een knopje afbreekt of de smart-tv-functie ermee ophoudt, dat hoef je niet te verwachten dus dat is gewoon een probleem.
Helaas is dit een ongeregeld iets uit de wet. De enige optie is de algemene regel over redelijkheid en billijkheid (art. 6:248 BW), maar dat is in feite niet meer dan “dit kan niet waar zijn” in juridische taal. Waarom is het niet redelijk? Of beter gezegd: wanneer zou het wel redelijk zijn? Wanneer mag een leverancier zeggen, ik stop met deze dienst want het wordt me te duur/complex?
Je hebt gelijk dat áls jij iets kocht vanwege een bepaalde feature, het verdwijnen van die feature een wanprestatie geeft. Maar bij consumentenkoop krijg je dat eigenlijk nooit bewezen. Ik kan nog zo hard in aanwezigheid van een notaris bij de kassa van de Mediamarkt zeggen dat de Youtube-app ECHT essentieel is, dat gaat me niet helpen als Google die app upgradet en mijn tv die niet meer aankan.

De algemene regels van conformiteit gaan over een soort van objectieve gemiddelde consument. Wat zou die belangrijk hebben gevonden en met name wat zou die gedaan hebben met de informatie van de winkel en van de fabrikant? Is "Bevat Youtube app" of het logo van Youtue op de doos op te vatten als "zal gedurende hele levensduur van tv een werkende Youtube app hebben" of meer een "is geschikt voor apps, je weet wel zoals van Youtube"?
Je link wijst naar een algemene pagina
Precies, en dat is het punt. Ik weet uit ervaring dat als een apparaat nog gewoon werkt je geen poot hebt om op te staan. Als Somfy bijvoorbeeld een aanpassing had gemaakt waardoor het gehele apparaat offline zou gaan dan is dat wat anders. Maar nu is het gewoon slikken omdat je ook gebruik kunt maken van de cloud en dan werkt het gewoon.

Plus, ik ga er vanuit dat dit door de advocaten is getoetst is voor ze zoiets doen.

[Reactie gewijzigd door BliXem op 29 januari 2025 14:21]

Ik kan me zo voorstellen dat iemand die dit gekocht heeft voor gebruik in een "hutje op de hei" zonder internetverbinding niet bepaald blij gaat worden, en in zo een toepassing is het product wel degelijk ondeugdelijk gemaakt. Nu zou je kunnen stellen, dan update je de firmware toch niet? Maar zo simpel is het ook niet, je moet voor nieuwe apparaten wellicht de firmware updaten om deze te kunnen gebruiken, of in gevallen een tijdelijke internetverbinding hebben. Dat laatste zou ook kunnen betekenen dat je het hele systeem uit het hutje in de hei meeneemt naar de grote boze stad en daar aan internet hangt om de apparaten te koppelen, maar, en daar komt ie, wat nu als de gateway automatisch een update doet en er geen mogelijkheid tot een roll-back is? Dan ben je dus nu volledig genaaid door de fabrikant en is je systeem onbruikbaar voor het hutje op de hei.

We kunnen dus concluderen dat een smarthome in de cloud gewoon totale bullshit is, want dat maakt de hele automatisering totaal disfunctioneel als de internetverbinding wegvalt. En geloof het of niet, maar lokale toegang en bediening is voor best veel mensen een cruciale specificatie waar de apparatuur op uitgezocht wordt. Verwijderd een fabrikant die lokale toegang, dan wordt essentiële functionaliteit verwijderd en is het product in essentie waardeloos geworden voor de gebruiker, en dat lieve kijkbuis kinderen betekent dat de fabrikant het product terug moet nemen en geld terug dient te geven aan de consument.

En dat is geen kwestie van interpretatie, dat is de letter van de wet, als in echt letterlijk, er wordt functionaliteit verwijderd die lokaal gebruik onmogelijk maakt, terwijl daar ten tijde van de verkoop mee geadverteerd werd.
Moet het wel op de verpakking staan als ik mij niet vergis.
Heeft niets met de verpakking te maken. Dit is juridisch afgedekt als consumentenbescherming.

Het kan zijn dat een verkoper de koper doorverwijst naar een leverancier om iets op te lossen. Als de koper met de leverancier er niet uitkomt in redelijkheid en billijkheid, dan gaat die terug naar de verkoper, die het alsnog moet oplossen. De verkoper blijft eindverantwoordelijk.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 januari 2025 13:53]

Nee, dit is bij eventuele mankementen, maar als een fabriant iets wijzigt aan de software dan heeft de verkoper daar niks mee te maken omdat het product fysiek nog werkt.
Het product werkt niet meer zoals het origineel geleverd was, waar vooraf geen akkoord over was bereikt. Het is daarbij aantoonbaar dat dat komt door een actie van de fabrikant. Dit kan snel als fabricagefout gezien worden.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @The Zep Man29 januari 2025 15:36
Het uitschakelen of niet meer ondersteunen van een functie heeft natuurlijk niets met een fabricagefout van doen. Daarbij speelt ook de vraag of er bv geadverteerd is met de specifieke functie of dat dit tot de opgegeven specificaties behoort.

[Reactie gewijzigd door Bor op 29 januari 2025 15:36]

Ligt eraan of er actief geadverteerd is met lokale API-toegang.
Maakt niets uit of er mee geadverteerd wordt of niet: er is functionaliteit uit het product verdwenen en dit maakt het product non-conform.
Het zou me niets verbazen als in de algemene voorwaarden staat dat bij het uitvoeren van een update, of bij het inschakelen van automatische updates, functies kunnen verdwijnen.
Nee, in de praktijk zal dat neerkomen op het innemen van het product door de winkelier die dan gaat kijken of het te repareren is.
En dan is het aan de winkelier om te kijken naar een oplossing.
Bijvoorbeeld een vervangend (gelijkwaardig) product.
Er zijn maar weinig winkels die het volledige aankoopbedrag teruggeven.
Je hebt namelijk een bepaalde periode al wel van het product gebruik kunnen maken.

Ik weet dat dit niet altijd even eerlijk voelt, maar zo zijn wel de regels.

Ik ben alleen wel benieuwd wat de verkopers dan richting Somfy gaan doen.
Nee, zo zijn de regels helemaal niet.

Somfy adverteert met functionaliteit die er nu niet meer is. Het product is daarmee non conform. Het is ook niet mogelijk om het product conform te maken en dus heb je als koper recht om de kop te ontbinden en dus het volledige aankoop bedrag terug te krijgen. Zó zijn de regels.
The Zep Man heeft toch gelijk. Juridisch gezien heb jij namelijk geen overeenkomst afgesloten met Somfy maar met de wederverkoper. Je moet dus verhaal halen bij de verkoper anders heb je geen poot om op te staan.
Somfy heeft helaas nooit goede ondersteuning geboden voor hun API en aansluiting op smarthome services zoals Home Assistant. Daar zijn al verschillende issue threads over volgeschreven op github. Jammer dat ze dat nu opnieuw bewijzen.

Ik heb in het verleden zelf ook Somfy zonwering met zo'n Tahoma apparaat gehad, maar dat was altijd gekloot met een slecht werkende lokale api en hele strikte api limieten op hun cloud API. Ik zou dat hele merk lekker links laten liggen als je de kans hebt. Ondersteuning richting de smarthome gebruikers heeft nul prioriteit voor ze.
Ik heb gisteren een bestelling geplaatst voor zipscreens met een Tahoma voor lokale aansturing. Naar ik begrijp kan ik beter de Connexoon IO laten installeren?
Ik heb zelf de connectivity kit. Dus het ging bij mij al via de cloud. Koppeling met Home assistant werkt hiermee perfect. Eventueel zou je nog via Homekit de koppeling kunnen doen zodat het lokaal draait, maar dan kun je niet zien op hoeveel procent je rolluiken zitten, als je rolluiken hebt. Enkel open of dicht.
Als alternatief kan je ook een Velux KLF200 nemen; het was wat gedoe om aan de praat te krijgen maar werkt hier alweer jaren probleemloos om de Somfy IO motoren in onze screens vanuit home-assistant aan te sturen (via een lokale API).
Ik vraag mij af of je wettelijk gezien geld terug kunt krijgen als je als fabrikant bewust producten dommer/slechter maakt dan ze waren bij aankoop. Dit heeft niets met ouderdom te maken, dus daar kunnen ze niet onder schuilen.
Als men hierbij blijft, dan ga ik zeker proberen mijn geld terug te krijgen.

Dit komt voor mij wel net op tijd aangezien ik bezig was om naar Motorized Blinds te kijken.

EDIT: Zojuist me Somfy aan de lijn gehangen; de korte samenvatting is "het is jammer voor je; je hebt pech".

Ik ben absoluut geen voorstander van politieke inmenging, maar hier zou wel een wetje voor mogen komen.

[Reactie gewijzigd door zAo op 29 januari 2025 13:59]

Denk het wel als ze er niet mee adverteren, maar hier zou een jurist naar moeten kijken en er zal vast wat in de algemene voorwaarden staan
Maakt volgens mij ook uit of er geadverteerd is met "lokale API"? Als er toevallig een lokale API is en "slimmerrikken" daar achter zijn gekomen en deze zijn gaan gebruiken kun je er natuurlijk geen rechten aan ontlenen dat het blijft bestaan etc.
Als het verkocht is als "aan te sturen via een lokale API" en dat kan niet meer is er wel echt (geadverteerde) functionaliteit verwijderd.

Volgens mij zijn daar ook nog rechtszaken over geweest bij de PlayStation, 3?, die verkocht werd "met ondersteuning voor Linux", dat later verwijderd is. Daar is toen wel een compensatie of iets dergelijks voor gekomen. Op basis van dat het ook echt een geadverteerde feature was.
Ik zou die pagina heel snel opslaan en ze daarmee om de oren zwaaien....
AFAIK na de garantieperiode niet meer. Ik kan me herinneren dat er een grote zaak tegen Sony was gevoerd en verloren omdat de Linux-optie uit de PS3 werd verwijderd. De les is dus alleen upgraden wanneer nodig.
Ik weet niet precies hoe dit werkt met software, maar vertaald naar een hardwarewereld lijkt het beetje op het volgende:

De garagist haalt ongevraagd je wagen op voor een ongevraagde herstelling en achteraf krijg je de wagen terug zonder wielen.

Lijkt mij wel ernstig te zijn.
Wielen gaat wat te ver. Het gaat om iets zonder welke het nog min over meer goed lijkt te werken. Ook heb je de uitnodiging voor regulier onderhoud - firmware updates - wel aan staan. Geheel ongevraagd is het dus ook niet.

Ik zou zeggen: je auto komt terug van z'n jaarlijks onderhoud en 'btw' je moet 'm nu met een smartphone app openen. De sleutel werkt niet meer.
Hmmm, nu verplicht via de cloud en later verplicht betaald via de cloud? Foei Somfy!
Of verplicht naar een nieuwe aankoop, want de huidige versie 'wordt niet meer ondersteund'.
Je 'moet' niet naar de cloud.
Het product kan ook via HomeKit (=lokaal) en Zigbee zag ik net.

Ik praat het verder niet goed hoor, maar er komt geen cloud-noodzaak.
Ik vind dat we hier in wet iets aan moeten doen. Wat nu als Somfy failliet gaat? Dan zijn de functies van de producten niet meer te gebruiken want de cloud bestaat dan niet meer. Los daarvan een slechte ontwikkeling want voor heel veel van deze apparaten en apps is de cloud niet nodig.
Sowieso. er zijn genoeg mensen die dat spul kopen omdat het iets kan op moment van aankoop. als die functionaliteit zomaar wordt weggehaald (ik kijk bijv. naar jou, Bambulabs) dan moet dat m.i. genadeloos afgestraft worden.

Sinds kort heb ik Louis Rossman ontdekt, die host een Wiki (en een Youtube kanaal) waar dit soort praktijken worden beschreven.
ARGH! Ik probeerde net op tijd om automatisch updaten van mijn Somfybox uit te zetten, raakte ik per ongeluk de update knop aan terwijl ik het automatisch updaten uit had gezet. Na het indrukken geen enkele bevestiging nodig en begon meteen. Dit is wel heel slecht van Somfy…

Geen enkel apparaat die ik ooit heb voorzien van nieuwe firmware heeft geen extra “weet je het zeker?” melding voordat een update daadwerkelijk wordt geinstalleerd.

En nu werkt Domoticz niet meer met mijn Somfy IO rolluiken…. |:(

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 29 januari 2025 14:08]

Interessant!

Ik gebruik Home Assistant juist omdat ik niet afhankelijk wil zijn van de fabrikanten van mijn spullen.

Nu besef ik dat dit een misvatting is van mijzelf, want ondanks dat je apparaten via HA kan aansturen kan een fabrikant dus schijnbaar besluiten dat dit onwenselijk is en ervoor zorgen dat het apparaat niet meer op die manier functioneert.

Automatische updates heb ik voor alle apparaten ingeschakeld, want vanuit het oogpunt "veiligheid" lijkt mij dit wenselijk.

Ik heb iets om over na te denken, want de gedachten achter "mijn ontwerp" van het geheel klopt dus niets van. :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.