Somfy herstelt lokale TaHoma-toegang

Somfy heeft de update van smarthomeplatform TaHoma teruggedraaid waarin het eerder lokale api-toegang blokkeerde. Het bedrijf geeft geen verklaring voor de blokkade, maar zegt dat het 'geen ideale situatie' is.

Somfy zegt in een GitHub-reactie dat het probleem in versie 2024.6.5-13 van TaHoma is aangepast. Eerder zei Somfy nog dat de nieuwe firmwareversie 'begin deze week' uit zou komen. Het bedrijf noemde specifiek een bugfix voor devMode, wat de enige manier is om TaHoma-apparatuur lokaal via een api aan te sturen.

Vorige week bleek de lokale api-toegang tot TaHoma niet meer te werken. Na een firmware-update was die niet meer te gebruiken met smarthomeplatformen zoals Home Assistant of openHAB. Somfy zei eind vorige week al dat het werkte aan een oplossing en dat het niet de bedoeling was om lokale api-toegang stop te zetten. Het bedrijf zegt niet waarom dat gebeurde, maar impliceert dat het per ongeluk ging.

Nu zegt Somfy dat het die ontwikkelaarsmodus met een firmware-update heeft hersteld. Somfy erkende eerder dat 'de situatie niet ideaal is'.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

03-02-2025 • 18:03

52

Reacties (52)

52
52
28
1
0
21
Wijzig sortering
Ja, en nu is ineens alles weer goed? Ik dacht het niet. Somfy heeft met deze actie laten zien dat ze een zeer onbetrouwbare partner zijn voor thuisautomatisering. Wees je hier GOED van bewust voordat je dure zonweringen met Somfy motoren koopt. Jouw goed werkende thuisautomatisering is slechts 1 kortzichtige manager verwijderd van een peperduur (en ook nog zeer onhandig) papiergewicht.

Somfy gaat hier de komende 5 jaar weer op de zwarte lijst.
BiG-GuY Moderator Wonen & Mobiliteit @PhilipsFan3 februari 2025 20:02
Zoals ik ook reageerde in het vorige bericht, was de lokale API er niet vanaf launch van de verschillende hubs. Ze hebben dit later toegevoegd met een update aan de hubs die hier genoeg performance voor hebben. De simpelste Connectivity Kit ondersteund het bijvoorbeeld niet, door beperkte hardware.

Wel ondersteunen verschillende van hun hubs HomeKit, wat 100% lokaal is. Deze officiële implementatie was dus ook niet aangetast met deze update. Wel kan de HomeKit implementatie enkel omgaan met IO motoren, maar dat heeft te maken met HomeKit zelf die geen apparaten toestaat zonder 2-weg verkeer, zoals RTS motoren.

Het gaat enkel om degenen die afhankelijk zijn van het specifieke deel van de API die per ongeluk was gesloopt. In software development komen nou eenmaal fouten voor. Ik geloof echt niet dat ze dit bewust zouden doen, ze zijn juist meer en meer open geworden de afgelopen jaren.

Als je naar serieuze merken kijkt voor elektrische raamwering (buiten of binnen), gebruikt het grootste deel van de merken Somfy motoren. Omdat ze over het algemeen wel de beste kwaliteit motoren leveren hiervoor. De enige oplossing om het 'opener' te doen is om met bedrade motoren (Somfy WT) te werken en dan met relays te werken voor het aansturen hiervan. Helaas is dat iets wat zonder een serieuze verbouwing niet makkelijk achteraf is aan te leggen. Daar zijn de motoren met geïntegreerde draadloze aansturing voor ontworpen.

We hebben hier 14 rolluiken met IO motoren buiten en 13 (vouw-)gordijnen met RTS motoren binnen. Die ga je niet even vervangen. Een deel ook met accu en/of zonnepaneel.

Somfy is overigens recent begonnen met motoren die via Zigbee werken. Dus niet meer via de gesloten eigen protocollen RTS en IO. De Zigbee motoren zijn ook te gebruiken via iets als Zigbee2MQTT.

[Reactie gewijzigd door BiG-GuY op 3 februari 2025 20:09]

Ik heb even gezocht naar de motoren die Zigbee ondersteunen. Dat blijkt de Sonesse2 serie te zijn, maar kan er niet uithalen of die ook geschikt zijn voor rolluiken. Iemand die deze combi al in gebruik heeft? Wil rolluiken plaatsen met de accu en zonnepanelen, want geen stroom op die locatie.
BiG-GuY Moderator Wonen & Mobiliteit @cupra44 februari 2025 08:10
Het aanbod aan Zigbee motoren is nog beperkt in EU. De serie is eerst voor buiten EU, omdat ze niet overal IO hebben zijn ze daar van RTS naar Zigbee gegaan.

Accugedreven zijn sowieso beperkt in vermogen. Dus als je rolluik niet te groot/zwaar is kan het wel werken. Er zijn vaak ook verschillende kracht motoren per type raamwering. Zo hebben we op verschillende plekken accugedreven IO motoren voor de rolluiken, maar op de begane grond waar we een 5m x 2.85m rolluik nodig hadden, kon dat niet op accu.

De TaHoma Switch heeft wel al support voor Zigbee, naast IO en RTS. IO werkt dus sowieso lokaal via de HomeKit integratie. RTS niet en Zigbee is nog onbekend, maar zou technisch mogelijk moeten zijn.

De Dev Mode local API is wat anders dan de HomeKit integratie en die geeft wel alle soorten motoren door, via Homebridge zou je die ook aan HomeKit kunnen koppelen.

Wij hebben bewust IO buiten gekozen twee jaar terug (toen er nog geen zicht was op Zigbee). Omdat we met RTS niet op afstand kunnen zien of ze wel echt dicht zijn, gezien RTS geen status heeft.

Ook hebben de accu gedreven RTS motoren geen accu status. Die met IO wel.

[Reactie gewijzigd door BiG-GuY op 4 februari 2025 08:13]

Potver, Zigbee ondersteuning?

En ik heb hier 4 rolluiken nog thuis liggen, klaar om gemonteerd te worden (ik wacht nog even op een weekend mooi weer), met RTS. Ik heb al jalozieën met RTS, en dat werkt prima en wilde niet cloud afhankelijk zijn of worden. Als ik had geweten dat ze ook zigbee hebben/krijgen, had ik dat natuurlijk genomen!
Kan een domme motor kopen en met een externe module slim maken aanraden. Heb me er laatst in verdiept, en er zijn weldegelijk andere aantrekkelijke opties als niet voor met zonnepaneel ingebouwde screens wordt gekozen. Er loopt in dat geval immers altijd een kabel voor voeding naar het screen. Iedere "domme" huismerk-motor combineren met een Shelly Wave Shutter, die achter je stopcontacten past, maakt je flexibeler. Het kastje kalibreert zichzelf ook nog eens perfect, zodat het niet nodig is dat de motor bi-directioneel hoeft te zijn (lees: om screen een % te openen).
In mijn situatie scheelde het ook nog eens -35% in kosten, waarvan ik volledig de aanschaf vd Homey Pro kon financieren. Daarbovenop kwam ook nog -40% door zelfmontage. De leverancier van de screens gaf daarbij ook aan dat kwalitatief gezien, met uitzondering van de Somfy stille IO varianten, alle motoren haast vergelijkbaar zijn.
Zoals ik ook reageerde in het vorige bericht, was de lokale API er niet vanaf launch van de verschillende hubs. Ze hebben dit later toegevoegd met een update aan de hubs die hier genoeg performance voor hebben. De simpelste Connectivity Kit ondersteund het bijvoorbeeld niet, door beperkte hardware.
Mooi. Neemt niet weg dat mensen ná de introductie van de lokale API precies om die reden hun spul hebben gekocht.
Het gaat enkel om degenen die afhankelijk zijn van het specifieke deel van de API die per ongeluk was gesloopt. In software development komen nou eenmaal fouten voor. Ik geloof echt niet dat ze dit bewust zouden doen, ze zijn juist meer en meer open geworden de afgelopen jaren.
Kan zijn, maar ze zijn niet open over de reden waarom de lokale API niet meer beschikbaar was, aldus het artikel:
Het bedrijf geeft geen verklaring voor de blokkade, maar zegt dat het 'geen ideale situatie' is.
Dat geeft weinig vertrouwen. Als het per ongeluk was dan hadden ze kunnen aangeven welke bug de blokkade had veroorzaakt. "Geen ideale situatie" is verbloeming van "we hebben onze klanten verraden en we hebben er met name spijt van omdat het negatieve publiciteit gaf".
Het kan per ongeluk gebeurd zijn. Je moet als consument gewoon automatische updates uitschakelen en al je producten op een apart VLAN zetten zonder internettoegang. Als dat al een stap te ver is, dan moet je toch twee keer nadenken of het verstandig is om zelf een platform als Home Assistant te hosten als je niet eens basale beveiliging kunt regelen.
Ik geloof daar helemaal niks van, dit was geen bug, dit was de zoveelste zielige poging van een fabrikant om jou meer Somfy-ellende te laten aanschaffen. Zolang het alleen via hun cloud werkt, hebben zij totale controle over door jou gekochte apparatuur. En denk niet dat Somfy de enige is. Philips Hue heeft ooit ook apparaten van andere merken van hun platform geweerd, terwijl ze vanaf het begin hebben beweerd dat die welkom zijn. Dat is teruggedraaid, maar daarmee is Hue niet meteen weer een betrouwbaar platform. 1 manager met z'n hoofd in z'n reet is genoeg om alles te verprutsen.

Automatische updates uitzetten is een heel slecht advies. Apparatuur heeft altijd beveiligingsupdates nodig, zover zijn we al gekomen. Maar als consument moet je er ook op kunnen vertrouwen dat functionaliteit waarmee geadverteerd wordt, in je apparaat blijft zitten, hoeveel updates je ook installeert. Somfy is gewoon een onbetrouwbare fabrikant.

Ik vraag me af waarom de EU hier niks aan doet. Ze houden zich bezig met oplaadstekkers voor telefoons, wat volkomen onnodig en ongewenst was. Maar als ze echt het verschil kunnen maken, door fabrikanten van Smarthome apparatuur te dwingen om open API's en platformen te gebruiken, dan geven ze niet thuis.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 3 februari 2025 18:35]

De EU doet hier wel wat aan, maar precies dat wat je niet wil. Er komt wetgeving aan waarmee je als fabrikant verplicht wordt om alle interfaces via een beveiligd protocol moet laten lopen ivm privacy. Die wet is bedoeld voor je verbinding naar de cloud, maar slaat (waarschijnlijk onbewust) ook op alle andere interfaces. Dat wil zeggen dat je modbus, knx en open local-api ethernet ook moet laten vallen als je het naar de letter op wil volgen.
Ja, de EU toont al jaren aan dat ze absoluut geen verstand hebben van technologie. Werkelijk alle wetten die ze de afgelopen 10 jaar hebben aangenomen, slaan telkens weer de plank mis. Maar wel constant allerlei privacy-schendende verdragen afsluiten zoals TTIP of CETA. Je vraagt je soms werkelijk af voor wie die politici daar precies zitten.
Ja, de EU toont al jaren aan dat ze absoluut geen verstand hebben van technologie. Werkelijk alle wetten die ze de afgelopen 10 jaar hebben aangenomen, slaan telkens weer de plank mis.
AVG is prima. DMA is prima. DSA is prima. DORA is prima.

Alleen techbro en co. zijn tegen dergelijke wetten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 februari 2025 22:09]

Waarom geloof je het dan niet?
De grootste concrete meerwaarde van de Tahoma is juist dat hij lokaal bedienbaar is (en uiteraard meer apparaten aankan). Anders kun je net zo goed de goedkopere variant nemen. (de 'connectivity kit')
https://www.somfy.nl/onde...vity-kit-en-tahoma-switch

Het apparaat is meer dan alleen de lokale API. Het verbindt ook via Apple HomeKit (is lokaal), Philips Hue (is lokaal), Zigbee 3.0 (is lokaal) en optioneel EnOcean (is lokaal). (de laatste drie hebben bijzonder veel overlap qua technologie). - (Hey Google en Alexa weet ik niet of dat enigszins lokaal is. Ik verwacht van niet, gezien beide datagedreven advertentieverkopers zijn.)

Het statement van de lokale API was ook nooit van de site verdwenen. Ik geloof prima dat het daadwerkelijk een bug was.

N.B. Ik weet uiteraard dat er heel veel bedrijven zijn die alles per se in hun eigen cloud-oplossing willen stoppen, ook al voegt het niets toe voor de gebruiker, maar in dit geval lijkt dat voor dit product niet helemaal een terechte aanval richting Somfy.

Ik ben het overigens met je eens dat de EU hier iets mee moet. Verplicht de 'mogelijkheid' voor volwaardig lokale bediening. Ofwel: Zonder afhankelijkheid/verplichting van cloud-accounts in de breedste zin, want dit is iets wat veel ver doorgaat. Zelfs producten als de Athom Homey, die trots claimen alles lokaal te doen, vereisen een cloud-verbinding om goed/volwaardig te blijven functioneren en zelfs een cloud-account en kun je 'bedienen op afstand' niet eens uitzetten. (Dat rijmt niet echt voor mij).

Anekdotisch: Ik heb recentelijk een Siemens kookplaat gekocht. Daar zit volgens de papieren handleiding bepaalde functionaliteit in. Echter. Om die functionaliteit te activeren heb je een firmware-update nodig. Ofwel. Je moet dat apparaat eerst aan het internet knopen om er alles uit te halen. (De functionaliteit die wordt toegevoegd bedien je vervolgens lokaal op het apparaat. De interface van het apparaat is zo ontworpen dat de twee toegevoegde functies achter een 'favorieten' knop zit. Het apparaat is dus zo ontworpen dat je hem per se aan het internet moet hangen.

Ik heb geen (makkelijke) mogelijkheid om het apparaat van de Wifi af te halen.
De app van Siemens (Home-Connect), is effectief een soort reclamezuil voor nog meer Siemens/Bosch/Gaganau/nog een merk, waar je ook per ongeluk je apparaten mee kunt bedienen. Gaat dus helemaal nergens over.
Ik heb het apparaat in een apart VLAN gezet zonder internettoegang. Het grappige is, is dat de app het ook lokaal doet. (Hij geeft ook netjes weer dat de internetverbinding van de kookplaat 'stuk' is, maar ik kan hem wel lokaal bedienen. Alleen de push-berichten doen het niet. Die heeft Siemens alleen via de Cloud geactiveerd.)
Ja hoor, iedereen kan op zijn router (vaak van een ISP) VLAN's instellen.
Erg kort door de bocht om te roepen dat "als je niet eens basale beveiliging kunt regelen", je niet moet beginnen aan een platform als Home Assistant.
Daargelaten, beveiliging is een zeer belangrijk aspect van een thuis netwerk überhaupt, echter groeit een domotica systeem vaak organisch en datzelfde geldt voor de kennis om iets dergelijks op te zetten.
Moet ik toch eens gaan kijken hoe ik dit kan instellen, want ik heb het nog niet kunnen vinden op mijn linksys mesh systeem.
Waarschijnlijk scheel en nieuwe bril nodig
Je mist de sarcasm-tag van @csb denk ik :)
Ja dat denk ik dan ook, las hem als serieus XD
Helemaal met je eens, foutjes kunnen gemaakt worden. Zeker als ze snel met een verklaring komen dat het niet de bedoeling is.
Misschien dat het een bewuste actie is geweest, maar ze luisteren in dat geval wel naar de feedback.

Persoonlijk denk ik dat dit merk echt wel hun doelgroep kent, en dat dit een echte fout is geweest.
Het zou zomaar kunnen dat er geëxperimenteerd is met een firmware functie waarin tijdelijk functies verwijderd zijn, en dat deze testversie zich toch zonder herstel van functionaliteit naar de normale release is doorgekomen.
Misschien slordig, maar menselijk.
Het kan per ongeluk gebeurd zijn.
Prima, maar kom dan ook als bedrijf met een verklaring. Dan had dat het deels goed kunnen maken. Maar ze geven gewoon helemaal geen enkele verklaring. Dat is misschien nog extra erg.
"al je producten op een apart VLAN zetten" is in de verste verte niet altijd mogelijk. Ik heb drie VLAN's thuis en 't komt regelmatig voor dat bepaalde producten daar niet mee om kunnen gaan. Ik heb zelfs producten gezien die zichzelf continu rebooten omdat ze "denken" dat er iets mis is als ze niet op alle poorten kunnen communiceren, terwijl ik die poorten juist bewust dicht zette.
Ja, zet je dan ook elk ander merk meteen op je lijst, want elk bedrijf kan dit opeens besluiten!

Ik vind het een goed kortzichtig antwoord van je....
Er zijn ook wel merken die met een andere opzet werken. Shelly bv richt zich juist op "dit type gebruikers". Met het verkopen van losse slimme (inbouw)modules. Het gebruik van ESPs die uiteindelijk eenvoudiger door de gebruiker geflasht kunnen worden naar een alternatieve firmware. En Shelly hun core business is dit soort spul verkopen. De core business van Somfy is rolluiken en dergelijke verkopen. En waar bij Somfy misschien 1% van de klanten iets doet met Home Assistant / OpenHAB / Homey doet bij Shelly 99% iets met de genoemde platformen. Dat geeft dus een zeer groot verschil in ervaring en hoe zo'n bedrijf bekend staat onder gebruikers. Shelly's hele afzetmarkt zijn dus "Tweakers" zeg maar, en niet diegene die 10 "smart" apps op de telefoon hebben (Somfy, Tado, Google Home, Philips Hue, ...). En als Shelly ook maar een beetje de schijn geeft van naar een gesloten systeem te gaan kunnen te direct de toko sluiten omdat ze dan geen afzetmarkt meer hebben. Terwijl Somfy gewoon die paar duizend verloren klanten voor lief neemt, en een abonnement introduceert voor de "schapen" die het toch wel kopen en blijven gebruiken en met alle plezier voor een abonnement betalen. Voor iets dat je met een HA / OpenHAB / ... gratis zelf kunt doen.

En dan heb je natuurlijk nog spullen die uberhaupt geen wifi gebruiken, maar Zigbee of Z-Wave. En vervolgens werken met een universele oplossing (voor dat protocol) en waar de fabrikant dus uberhaupt geen / veel minder controle over heeft nadat het product in de fabriek in het doosje is gestopt.
Ehh, Shelly's meest recente modules die "Thread" en "Matter" ondersteunen zijn met efuses gelocked.
Ik weet niet of je ze met serial nog zou kunnen flashen, maar op z'n minst hebben ze de boel zo dichtgezet dat je niet een firmware kunt uploaden die niet met dezelfde key ondertekend is als de actieve firmware.

ESP32's kunnen op meerdere manieren beveiligd worden.
De meest 'hacker-vriendelijke' variant is dat een update firmware met dezelfde key moet zijn ondertekend.
Maar zodra je 1 stapje verder gaat, dan worden gelijk efuses eruit gebrand zodat je nooit een andere firmware kunt gebruiken die niet met dezelfde key ondertekend is.

Ik hoop oprecht dat Shelly de mogelijkheid biedt om de factory firmware de 'hacker-vriendelijke' variant te laten gebruiken en als je dan eventueel update naar de laatste Shelly fw met Thread/Matter support, dat ze die dan desnoods die efuses laten doorbranden.
Maar tot dusver is mij nog niet duidelijk wat de specifieke situatie is.
Enige wat ik weet is dat gebruikers aangeven dat de OTA update hacks niet meer werken bij de nieuwste modellen met een foutmelding die aangeeft dat de key niet klopt.

Het lijkt er dus sterk op dat met de invoering van Thread/Matter support de boel verder dichtgezet moet worden om de keys te beschermen om je aan te melden met Thread/Matter.
En dit zou helemaal niet nodig hoeven zijn.
Op Github was dit euvel vorige week al aangemerkt als bug. Erg kort door de bocht om zonder enig bewijs te claimen dat het opzettelijk was.

Dat gezegd hebbende, als je aan Somfy begint dan zit je per definitie vast aan hun spul. Die motors zijn bij mijn weten niet individueel aan te sturen via een API of Zigbee. Daar moet dat Tahoma kastje tussen. Dat Tahoma kastje is wel lokaal aan te sturen, maar is eigenlijk een compleet nutteloze tussen-persoon in het geheel.

Als je zo gebrand bent op 'alles lokaal' dan zou Somfy niet eens een optie moeten zijn, maar zou je moeten kijken naar motoren die gewoon direct aangestuurd kunnen worden zonder vaag kastje. Daar staat tegenover dat zo'n oplossing vaak op z'n eigen manier een hoop gedoe is, en zo'n kastje dan gewoon een makkelijkere oplossing is.

Recent heb ik die afweging ook gemaakt. Er waren opties om de screens via een ingewikkeld process in Home Assistant te hangen. Of je koopt er zo'n kastje bij en je bent meteen klaar. Het is maar net wat je wil.
5 jaar? Gewoon permanent.
Het feit dat het geen standaard iets is, maar alleen via een zogenaamde dev mode kan werken, is al een red flag :(
Wel is het natuurlijk zo dat de doorsnee gebruiker toch al niet lokale toegang gebruikt. Dus verwar een tweaker die alles tot in de puntjes zelf wil regelen niet met een doorsnee somfy klant.
Nou… op de doos stond destijds “comptabiliteit met IFFFT”. Dat werkt dus ook niet meer. Was super simpel, ochtend en avond bijvoorbeeld openen en sluiten van je rolluiken. Ook weg.

Er zijn geen makkelijke alternatieven om zoiets te doen. Timers in hun app werken erg slecht.
IFFFT is toch een dienst die in de cloud draait? Dat doet toch niets met je lokale API?
Is wel gestopt met werken sinds december. Dus een functie die beloofd is, nog bestaat, maar in Europa de stekker eruit. Dus het is een beetje offtopic maar het geeft weer hoe de afgelopen 60 dagen bij Somfy waren. Reden voor verwijdering is: “te weinig mensen maakte er gebruik van”. Dan denk ik, zolang je je endpoint api hebt hoef je dit niet meer of minder te onderhouden. Jammer dat het weg is. Heb voor meer dan 10k aan Somfy apparatuur in en om het huis laten installeren 6 jaar terug. Erg jammer.
Somfy zal het aantal bestaande lokale api-gebruikers en diegenen die daar waarde aan hechten maar het zelf niet gebruikten toch onderschat moeten hebben. Ook vermoed ik dat veel van de doorsnee gebruikers op aanraden van een Tweaker bij Somfy terecht zijn gekomen. Dat kan de reden zijn waarom ze hierop terug zijn gekomen. Het leverde lijkt het veel meer negatieve publiciteit dan Somfy, althans het management, had gedacht.
Nou ik moet die somfy doos ook helemaal niet, maar helaas is er geen alternatief voor hun proprietary io protocol
Precies. Dus als je daar je integratie aan hangt weet je vanaf het begin dat er een grote kans is dat dit kan gebeuren. Alle ophef en blacklists is dus wat overdreven lijkt me...
Ja, voor mij de reden dat ik voor het oude RTS systeem ging.
Ik opende net de app en er stond een update klaar. Ik was al aan het kijken op de ondersteuningspagina maar daar spreken ze met geen woord over lokale of cloud-based API toegang. Nu snel updaten en de update zo laten. Device in een vlan zonder connectie naar buiten!

Update: het werkt weer in HomeAssistant.

[Reactie gewijzigd door Kecin op 3 februari 2025 18:19]

De automatische update staat bij mij in ieder geval ook niet meer aan. Geen idee wat de app nodig heeft om met de box te kletsen.

[Reactie gewijzigd door braboman op 3 februari 2025 18:14]

Hier is de laatste update van 24 januari... :'(
Komt denk ik vanzelf. Paar keer de app sluiten en opnieuw opstarten? Of de Tahoma/Connexoon eens van het stroom afhalen?
Heb hier de firmware update geinstalleerd en de boel werkt weer. Moest enkel even de integration in HA opnieuw laden.

Een probleem dat nog wel open staat is dat de update die de lokale API onbruikbaar maakte blijkbaar ook is geinstalleerd bij mensen die automatische updates uit hadden gezet. Het lijkt erop dat het apparaat in zo'n geval de updates wel download, maar niet installeert tenzij het apparaat opnieuw gestart wordt (bijvoorbeeld bij stroomuitval). Sommige gebruikers suggeren om de Somfy update servers te blokkeren in de router, om te voorkomen dat er weer ongewenst updates binnengehaald worden. Maar ook dat is niet ideaal, want veiligheidsupdates zijn wel belangrijk.
Mijn Tahoma Switch is van het internet geblokkeerd, en ik gebruik Home Assistant voor de bediening die dus lokale aansturing gebruikt. Nergens last van gehad dus. En ik raad iedereen aan hetzelfde te doen.

Somfy-app werkt waarschijnlijk niet meer, geen idee eerlijk gezegd, maar die gebruik ik toch niet
Anoniem: 2158854 @xFeverr3 februari 2025 19:12
Loop je dan niet het risico dat als je een nieuw Somfy compatibel device aanschaft, dit niet werkt omdat er pas in een latere firmware support voor is?
BiG-GuY Moderator Wonen & Mobiliteit @Anoniem: 21588543 februari 2025 20:05
Je kan überhaupt geen koppeling maken met de Hub via de app, als de Hub geen internet toegang heeft. De eigen app werkt enkel via de Cloud, dat merk je ook aan de snelheid van commando's tegenover de lokale API en HomeKit implementatie.

Dus een eventueel nieuw Somfy apparaat koppelen gaat ook niet lukken als je Hub geen internet heeft.

Als je de updates zou willen blokkeren, is het handiger om specifiek de Update servers te blokkeren in je firewall.
Anoniem: 2158854 @BiG-GuY3 februari 2025 20:30
Hoe kom ik er achter welke servers dat zijn? ;)
Met dit soort geintjes heeft somfy het voor mij al verpest en zal ik nooit een cent aan ze uitgeven.

En ik vermoed dat ik niet de enige bent.
Somfy kan natuurlijk nog steeds een prima keuze zijn. Alleen dan natuurlijk geen smart spul van hun kopen. Ik heb een Somfy rolluik(motor), maar dan gewoon een domme. Kan naar eigen inzicht een Z-Wave / Zigbee / wifi / ... gebaseerde rolluikschakelaar (/inbouwmodule) er tussen zetten (/er zit een Fibaro module tussen) en het rolluik slim maken en koppelen met Home Assistant. Waarschijnlijk ook nog goedkoper dan een Somfy IO motor en de rest om in het ecosysteem te komen. Wellicht dat IO iets "betrouwbaarder" is, aangezien zo'n module "bij benadering" werkt met de percentages van openen en een IO motor wellicht exact(er) weet hoe ver het rolluik open is (en kan openen naar percentage) maar zo belangrijk is die "millimeter" precisie niet. En ik heb nu een merk onafhankelijke oplossing waar geen enkele fabrikant controle over heeft.
Ik ben al langer overgestapt naar iBlinds Z-Wave motoren. Niet zozeer vanwege deze API koppeling, maar omdat die Somfy motoren bij mij te vaak kapot gaan voor wat ze kosten. In de motor gaat dan 1 van de plastic tandwieltjes kapot en dat kost me elke keer weer 250,-
Hier werkt het na de update en een herstart van HomeBridge ook weer.

De enige reden dat ik HomeBridge gebruik is omdat wanneer ik mijn zonnescherm via de officiële manier aan HomeKit toevoeg, de richting voor het openen en sluiten verkeerd om is. (Open is dan juist gesloten en visa versa)

[Reactie gewijzigd door Dj-sannieboy op 4 februari 2025 07:58]

Mijn Tahoma Box hangt hier nu bijna 10 jaar .. maar ik kan er verder weinig mee anders dan dat het nog steeds dagelijks goed werkt ..

(classic tahomalink) .. Ben benieuwd hoe lang dat nog blijft draaien voordat ik dat kastje mag gaan vervangen..
Ik ben sowieso van mening dat fabrikanten verplicht zouden moeten worden om hun 'slimme' aparaten/hubs/etc. van een lokaal benaderbare API te voorzien met dezelfde functionaliteit die ze ook in hun (eventueel cloud-gebaseerde) app aanbieden.

En ALS ze die dan standaard om veiligheidsredenen uit zouden laten staan (wat ik me kan voorstellen), dan moet het op een 'lokale' of 'fysieke' manier aangezet kunnen worden, zodat je niet meteen met e-waste zit als de fabrikant per ongeluk om zou vallen en er geen support of 'cloud' meer is om de toegang aan te zetten voor je.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.