De rechtszaak tussen Abfab en Xs4all is in hoger beroep toch in het voordeel van de gedaagde uitgevallen. Nadat eerder de provider het gelijk had gekregen van de Amsterdamse rechtbank, bepaalde het Amsterdamse Gerechtshof ditmaal toch anders. Het Hof verklaarde - na zich uitgebreid te hebben geïnformeerd aan de hand van de telecommunicatiewetgeving, privacy- en (netwerk-) eigendomsrechten - dat geen van deze gronden voldoen om het in de ogen van Xs4all zeer onwenselijke gedrag van Abfab een halt toe te roepen.
Vooral de constatering van de rechter dat de inbreuk op de privacy van de geadresseerden relatief gering is, valt voor Xs4all moeilijk te begrijpen. Zeker als het Hof vaststelt dat een e-mail adres een minder publiek gegeven is dan een (woon-)adres, en dus zeker een vertrouwelijk karakter heeft. Alleen dat het uitlekken ervan anderzijds minder schade zou aanrichten dan een echt adres, omdat je makkelijk en tegen geringe kosten van e-mail adres kunt veranderen. Dit is volgens de internetprovider een duidelijk signaal van het Hof waarmee het gering inzicht ten toon spreidt met betrekking tot de waarde die internetters hechten aan behoud van hun e-mail adres als digitale identiteit. Zeker nu veel internetters overstappen op vast, breedbandinternet, gaat het bovendien om forse overstapkosten om van adres te veranderen.
Xs4all is dan ook teleurgesteld in deze uitspraak en beraadt zich nog of het in cassatie zal gaan. Ook omdat waarschijnlijk over twee jaar een nieuwe Europese Richtlijn - Privacy in de Telecommunicatiesector, waarmee onder andere een expliciet verbod wordt uitgevaardigd op het hinderen van internetters met ongevraagde bulkmail - zal zijn geïmplementeerd. Het Hof reageerde hierop als volgt:
Het Hof onderkent dit en stelt: "Wel zal het probleem van XS4ALL en [de 4 klanten] zich, naar zich nu laat aanzien, vanzelf oplossen."
XS4ALL had van harte gehoopt haar klanten met onmiddellijke ingang verdere overlast van Abfab en vergelijkbare digitale marketingbedrijven te besparen, maar kan klanten nu alleen maar helpen met het instellen van technische spamfilters om de toegang open te houden tot serieuze communicatie.
Zelfs Anoniem: 52860 keek met belangstelling naar deze rechtszaak en verstuurde ons dan ook de tip, waarvoor dank.
Update: het bericht van Xs4all is meer dan een maand oud en bovendien al eerder behandeld. Onze excuses voor de eventuele verwarring die hierdoor is ontstaan.