NCTV: bijna helft van Nederland is bezorgd om cyberdreigingen

Uit onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid blijkt dat 48 procent van de Nederlandse bevolking zich zorgen maakt om cyberdreigingen. Dat is een stijging van vier procentpunt ten opzichte van metingen die eerder dit jaar zijn uitgevoerd.

In de najaarsmeting van de Risico- en Crisisbarometer 2024 geeft 48 procent van de Nederlandse inwoners aan zich het meeste zorgen te maken om cyberdreigingen. Deze 'significante stijging' van vier procentpunt ten opzichte van de voorjaarsmeting zorgt ervoor dat deze gebeurtenis op nummer een staat.

Voor deze vraag moesten respondenten maximaal vijf gebeurtenissen kiezen waar ze zich het meeste zorgen om maken. 'Spanningen tussen bevolkingsgroepen', 'terrorisme' en 'het stoppen van vitale processen' volgen met respectievelijk 46, 45 en 44 procent. 'Geopolitieke en militaire dreigingen' stond in de voorjaarsmeting op de eerste plaats met 46 procent, maar werd nu net zoals 'extremisme' door 42 procent van de respondenten gekozen.

Bron: Risico- en Crisisbarometer NCTV
Bron: Risico- en Crisisbarometer NCTV

Naast de grootste dreiging peilt het onderzoek ook de mate waarin deelnemers verwachten dat bepaalde gebeurtenissen zich zullen voordoen. Ook hier staat 'cyberdreigingen' op de eerste plaats: 79 procent van de respondenten ziet een cyberdreiging als eerder waarschijnlijk of waarschijnlijk. Dat is opnieuw een stijging van vier procentpunt in vergelijk met het voorjaar. 'Georganiseerde criminaliteit' staat op nummer twee met 76 procent, gevolgd door 'spanningen tussen bevolkingsgroepen' met 75 procent.

De RCB stelt ook vast dat een groter deel van de bevolking de ernst van cyberdreigingen hoog inschat: 62 procent beschouwt cyberdreigingen als zeer ernstig of catastrofaal, zeven procentpunt meer dan in het voorjaar. Een laatste ontwikkeling is het percentage dat vindt dat de overheid te weinig doet aan cyberdreigingen. Dit is gestegen van 37 naar 41 procent tussen het voorjaar en het najaar van 2024.

De NCTV voert twee keer per jaar onderzoek naar de beleving van het algemeen publiek van risico's en dreigingen voor de nationale veiligheid. De voorjaarsmeting is uitgevoerd tussen 22 maart en 8 april 2024, gevolgd door de najaarsmeting tussen 29 augustus en 22 september 2024. Aan het onderzoek hebben 5111 panelleden meegedaan. Sinds 2022 wordt de RCB uitgevoerd door Ipsos I&O, het vroegere I&O Research.

Door Idriz Velghe

Redacteur

06-12-2024 • 19:37

79

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (79)

79
70
28
0
0
22
Wijzig sortering
Dat de angst om Cyberdreiging zo hoog staat verbaast me.
Zaken als "spanning tussen bevolkingsgroepen", "extremisme" en "infectieziekte" hebben we al. Extreem weer is dit jaar op veel plekken in Europa realiteit geweest. De angsten daarvoor lijken mij veel realistischer, maar worden kennelijk door een deel van de bevolking geaccepteerd.
Zijn de vragen ergens beschikbaar? Dat zou een boel kunnen ophelderen.
De vraag waar het artikel over gaat staat in de figuur hierboven.
Men mocht dus 5 onderwerpen kiezen dus de waarde is een combinatie van waar het eerste tot het vijfde ding waar ze zich zorgen over maken.

Ik mag hopen dat de NCTV zich bezig houdt met werkelijke dreiging en wat de mensen en dreiging 'ervaren' .
Het zou om gewenning kunnen gaan in combinatie met het gevoel dat het geen levensbedreigende dreiging is of een bedreiging die niet iedere dag voorkomt. Mensen die in een hot-zone van een aardbevingsgebied leven, hebben daar vaak ook geen angst voor. Onder de rook van veel vulkanen leven ook mensen. Anderen vinden het weer gek dat in Nederland de helft van de bevolking onder zeeniveau woont. Het zijn allemaal dreigingen, maar het is heel persoonlijk wat voor een ieder de ergste dreiging is.

Zelf zou ik fatbikes er misschien wel opzetten? Waarom? Ik zie zoveel kinderen die ongecontroleerd op een 500-Watt monster zitten dat het waarschijnlijk snel een keer misgaat. Dan is dat voor mij een dreiging en de grootste kans dat mijn veiligheid wordt aangetast.
maar met fatbikes kun je geen verregaande discriminatie rechtvaardigen

met ultra fanatieke moskee'en kan dat wél

rus doen we liever onderzoek naar joe slecht sommige migranten het doen dan dat we bijvoorbeeld kijken naar native (witte jeugd uit achterstandswijken en één-oudergezinnen)
Nu ben ik benieuwd hoe jij ineens op discriminatie komt vanuit gustaaf zijn bericht. Gustaaf heeft het over fatbikes en noemt geen doelgroepen.
Nja wat is een cyber dreiging?
Dat je gegevens worden gelekt? Dat je wordt gephished?
WhatsApp/bankfraude etc?
Ransomware?

Alle bovenstaande komt continue voor en lees je dagelijks(mits je nieuws hierover leest a la tweakers/security.nl etc).

Ook altijd een leuk overzichtje:
https://www.datalekt.nl/
Ik merk dat veel mensen behoorlijk digibeet zijn, ouderen maar ook kinderen en volwassen die techniek niet snappen of willen snappen. Dan is alles bijna een cyberdreiging, een spam mail, een appje, een advertentie waarop je klikt, updates die niet worden geïnstalleerd geen anti malware etc etc.
Ik heb van al die dingen die je noemt niet echt last wel heb ik last van cyber criminaliteit dus ik zou zeggen dat verbaast mij niet deze uitslag. Vervelende stalk scam telefoontjes uit India - vele oplichters online marktplaats - Metamask paar jaar geleden prive sleutel gehackt of cookies gestolen/dns??? Hoe weet ik niet 20k geld kwijt. Triljoen scam in mails. Pas mijn server pc herinstalleren door Ransomware. Nog effe en A.I gaat vast grote rol spelen in nep familie die je belt probeert geld af te troggelen eerst bellen ze iemand met openbaar FB als verkoper voor energie bijv. Nemen je stem op gaan dan je ouders of kinderen lastig vallen met u stem. Reken er maar op. Meeste last is bij mij cybercriminaliteit 95%. Dit zal alleen maar erger worden. Sinds politie er nooit echt veel mee doet (lage pak kans) en mocht er keer iemand gepakt worden zijn de straffen heel laag ondanks leed en lage pak kans. Straf ze dan tenminste goed. Iedergeval is het erg lucratief als je geen geweten heb. Rechtssysteem gedoogd je min of meer. Zullen niet echt inspanningen op je uitvoeren. Want ons rechtssysteem heeft belangen verstrengeling en voeren helaas liever taken uit dat geld oplevert dan energie en geld kost.
Cyber criminaliteit is is wat anders dan Cyberdreiging (Cyberaanval). Het eerste is op een persoon gericht, het laatste op een land of regio. De vraag ging over Cyberdreigingen, niet over criminaliteit.

Ons rechtssysteem is onafhankelijk, maar helaas is het systeem overbelast en moeten er keuzes gemaakt worden. Cybercriminaliteit is vaak internationaal en daarmee lastig aan te pakken. Het is zeker niet zo dat cyberoplichters uit Nederland rustig hun werk kunnen doen. Er worden wel degelijk zo nu en dan oplichters opgepakt. Het geld dat via het rechtssysteem wordt binnengehaald gaat rechtstreeks naar de staatskas. Het rechtsysteem ziet er niets van.
De meeste Nederlanders hebben geen idee hoe hun smartphone of laptop werkt en snappen ook niets van internet. Ondertussen worden ze gedwongen om bijna alles via deze weg te regelen. Als dan vanaf alle kanten constant wordt gewezen op onveiligheid op die apparaten door zowel overheid, media als de big-tech bedrijven en dat wordt bevestigd doordat door slordigheden steeds meer persoonsgegevens op straat belanden, dan vind ik het niet gek dat cyberdreigingen bovenaan de lijst belanden. Ik denk alleen dat de meerderheid van de bevolking niet in staat is om een echte vergelijking van het werkelijke gevaar (de kans op en de implicatie) van de verschillende dreigingen te maken (ik ook niet). Dit soort angst ontstaat meestal niet door eigen ervaringen, maar door propaganda en marketing. Ik zeg niet dat er geen dreigingen zijn, want ik denk dat dat wel degelijk het geval is. De perceptie ten opzichte van andere dreigingen geeft echter aan waar mensen momenteel het meest bang voor worden gemaakt, en dat is op zichzelf dus een heel bedroevend onderzoek. Jammer dat dit soort onderzoeken worden gehouden en voor ook gepubliceerd, want dat voedt alleen maar de angst van bepaalde bevolkingsgroepen.
Het is zeker goed dat deze onderzoeken gedaan worden. Alleen is er onvoldoende onderscheid gemaakt tussen cybercriminaliteit (op een bedrijf of persoon gericht) en cyberdreiging (gericht op de infrastructuur). Als ik de opmerkingen hier lees, maken veel mensen de fout door cyberdreiging als cybercriminaliteit op te vatten.
Ik denk alleen dat onderzoek naar de mening of het gevoel van mensen niets zegt over de werkelijkheid en zeker niet over hoe zaken zich tot elkaar verhouden. Mensen zijn kuddedieren, dus het publiceren van zo'n onderzoek versterkt de uitkomst alleen maar. Het zou mij zelfs niet verbazen dat waneer de uitkomst van het onderzoek zou worden omgedraaid, de angst voor cyberdreiging zou afnemen en die voor aardbevingen zou toenemen.
Mij niet. Menig Nederlander weet totaal niks van IT of ook maar iets van internet/netwerk beveiliging, en staan totaal under de leash van grote bedrijven (updates hoarden) en zijn clueless hoe ze zichzelf kunnen beveiligen.

Als je je dan beseft hoe kwetsbaar je bent omdat je niks anders kan dan op een telefoon touch knoppen drukken...
Verkiezingen in Roemenie niet gevolgd?
Kom maar op met het bewijs.
Ik ben toch altijd benieuwd hoe ze aan zulke cijfers komen. Ik ken he-le-maal niemand in mijn omgeving die ooit is gevraagd een mening te verkondigen voor een landelijk onderzoek.

Ik denk namelijk niet dat de helft van Nederland bezorgd is om cybercrime. Als ik de mensen om mij heen spreek, zijn de oorlogen, en daarbij de instabiliteit van ons economie en toekomst van onze kinderen het grootste zorgkindje.

Cybercrime is wel een van de laatste punten waar ik ze over hoor.
Staat toch onderaan in het artikel. Ze hebben 5.111 panelleden aan mee gedaan. Nog geen 0,03% van de bevolking.

Is dus best mogelijk dat niemand in jou omgeving gevraagd is om input te leveren.
Dus de helft van 5.111 staat gelijk aan de helft van de bevolking. Daarom vind ik zulke uitslagen altijd maar flauwekul.
Als het een representatieve steekproef is kan je de uitkomsten generaliseren naar de populatie. Wetenschappelijk wordt dit vaak gebruikt.
Hier is een handig tabelletje te vinden voor hoeveel mensen je nodig hebt voor een statistisch relevante steekproef: https://nl.surveymonkey.c...i-need-to-take-my-survey/

Let ook op dat het best kan zijn dat het in gemiddelde is van verschillende gebieden en culturen. Het is aannemelijk dat de meningen in verschillende gebieden sterk uiteenlopen en er dus geen enkel gebied is waar het gemiddelde in het wild voor komt. Het kernwoord hier is dan ook "gemiddelde".
Ik heb heel vaak berekeningen moeten maken over de benodigde steekproef groottes. Ruim 5000 is ruim.
Het onderzoeksbureau Ipsos I&O Publiek (wat het onderzoek heeft uitgevoerd) heeft daar ook een pagina met uitleg over. Zie: https://www.ipsos-publiek...ie-en-draagvlakonderzoek/
Het Iposs I&O heeft ook een grote database waaruit zij kunnen putten. Daaruit kunnen ze ook regio's selecteren die als "gemiddeld" bekend staan. Als men dat gebruikt kan men met een steekproef van minder dan 1000 al toe. Natuurlijk is dat wel wat afhankelijk van de aard van het onderzoek.
Met een steekproef van 5000 heb je geen "pre-selctie" nodig, maar moet je wel een aantal "controle vragen" in het onderzoek inbouwen om de niet serieus ingevulde enquêtes te kunnen elimineren.
Maar daardoor komt er ook veel variatie in je data te zitten.

Als je enkel maar mensen belt, zul je vooral mensen krijgen die 1) een telefoon hebben, 2) een telefoon beantwoorden - dus mensen die werkloos of bejaard zijn.

Je moet dus niet alleen opletten naar de mensen die je vraagt, maar ook hoe en wanneer en welk medium je gebruikt. Daarmee dat je voor grotere studies ook vraagt naar de leeftijds- en inkomstengroepen, zodat je die groepverschillend kan wegen (of p-hacken).

In dit specifiek vraagstuk:
- Extremisme, terrorisme, geopolitieke dreigingen en spanningen tussen bevolkingsgroepen ligt volgens mij enorm dicht bij elkaar en overlapt grotendeels qua 'dreiging', in vergelijking met cyberdreiging of aardbevingen. Dus je kunt 4x 'hetzelfde' probleem aankaarten en dan schiet er maar 1 ander ding dat je kunt aandragen.

Daarnaast is het ook niet duidelijk wat een cyberdreiging is, is het mijn persoonlijk e-mail verliezen, is het een virus op mijn computer, een kantoor van de regering of volledige ziekenhuizen, electriciteitsnetten etc - allemaal problemen, maar voor mij is de een wel slechter dan de andere.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 8 december 2024 21:12]

Dat hangt natuurlijk van de variatie binnen de groep af, al vraag ik me bij dit soort onderzoeken altijd af wat de regionale verschillen zijn en of die groep tezamen nu echt als gemiddelde Nederlander gezien kan worden. Met 2500 woonplaatsen https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/84992NED hebben ze alleen daarop al geen goede afspiegeling, laat staan op alle achtergronden en overtuigingen. e.g. dat slechts 2% zich zorgen maakt om aardbevingen hoef je in Groningen niet te verkondigen als goed nieuws.
5111 is meer als voldoende zolang het maar een gelijk aantal in verschillende doelgroepen treft dat is belangrijker als absolute aantallen. Boven de 20k bv zal er weinig veranderen dus ja het kan prima.
Hoe anders? Moeten ze blijven hun scope vergroten tot er iemand bij zit dat je wel kent?
Nee, niet de vergelijking maken met de bevolking.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Luchtbakker6 december 2024 20:04
Het gaat hier om cyberdreigingen, niet (alleen) om cybercrime. Hier kan (digitale) oorlogsvoering ook onder vallen.

Uit het rapport:
Cyberdreigingen (inbreken in essentiële computersystemen. Dit zorgt voor digitale aanvallen op organisaties en het verstoren van noodzakelijke voorzieningen, zoals energie, water of ons betalingssysteem, of de diefstal van staatsgeheimen, persoonsgegevens en intellectueel eigendom)
Wat betreft deelname, dat staat ook gewoon in het rapport:
Doelgroep & steekproef
De doelgroep van dit onderzoek zijn inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder. Voor dit onderzoek is een gestratificeerde steekproef getrokken uit het I&O Research Panel van 10.000 inwoners, op de achtergrondkenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, migratieachtergrond en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Aan het onderzoek hebben 5.111 panelleden meegedaan. Dit is een representatieve respons van 51 procent

[Reactie gewijzigd door Bor op 6 december 2024 20:07]

Dat is 9 van de 10 niet waar die mensen op doelde. Als iemand klaagt over een oorlog, dan gaat het meestal over doden, gewonden, infra kapot, miserie.

Helemaal vanonder komt, ik ben bang dat ik met men bankkaart niet meer kan tanken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @BlaDeKke6 december 2024 20:10
Naast fysieke oorlog is er ook nog een (soms minder zichtbare) digitale oorlog die wordt gevoerd. Ik ga er vanuit dat het onderzoek goed is uitgevoerd en dat men dus weet wat de begrippen betekenen.
Daar ga ik dus niet vanuit.
Ik denk namelijk niet dat de helft van Nederland bezorgd is om cybercrime. Als ik de mensen om mij heen spreek,
Zijn de mensen om jou heen representatief voor de populatie?
zijn de oorlogen,
Zie "Geopolitieke en militaire dreigingen”.
en daarbij de instabiliteit van ons economie
Zie "Economische dreigingen".
en toekomst van onze kinderen het grootste zorgkindje.
Zie "Think of the children", wat gebruikt wordt om een emotionele reactie uit te lokken en daarom geen onderdeel van dit onderzoek is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 december 2024 09:43]

Nogtans, hier op tweakers zit er wel altijd iemand met een ei, en die wil het altijd wel duidelijk maken in de comments
Je moet je er zelf voor aanmelden met je email.
Ik doe dat op dit moment ook mee met eentje weet de naam effe niet maar je kunt punten sparen voor een cadeaukaart van Amazon enzo..
Maar ja je kunt ook gewoon snel doorklikken zonder te weten wat de vraag is en dat kan hier ook het geval zijn.
Zelf met enige (IT) kennis van zaken maak ik mij zeker meer zorgen over cyberdreigingen. Elke dag/week is het wel raak bij een groot bedrijf/instantie en ik denk dat de kwetsbaarheid van het westen alleen maar verder zal toenemen zolang we allemaal op de Gartner trein zitten, lees dezelfde ontwerpen, leveranciers, implementaties. Zit natuurlijk niet alleen maar in mijn kop, de shift naar zero trust - consider breach zegt genoeg.
Dat ik mij nu direct zozeer zorgen maak om cyberdreigingen, mwah, dat valt wel mee maar ik maak mij veel meer zorgen erom dat maar werkelijk alles aan elkaar gekoppeld word. Vooral bij nutsvoorzieningen word ook alles meer en meer geautomatiseerd en hangt aan het internet. Vind eigenlijk dat dit soort dingen onafhankelijk moeten blijven van welk netwerk dan ook. Of dat in elk geval nog de mogelijkheid blijft dat nutsvoorzieningen dan handmatig bedient kunnen worden.

En tja verder denk ik dat ook de media vaak zorgt voor veel onrust onder de mensen, kijk b.v. met weersvoorspellingen en meteen dan weer met codes gegooid word. Mensen raken dan in paniek wat je nou juist niet wilt, dus tja zo ook met dan mensen bang maken voor cyberdreigingen. Maar let wel, ik wil hiermee echt niet ontkennen of inzien dat die kans niet bestaat want die bestaat zeker wel.
Wat je je af moet vragen is of het wel waar is wat ze uitkramen. Veel ervan is pure onzin en een manier om je te bewegen een bepaalde richting uit te gaan. Ik zelf heb voor Mijn eigen richting gekozen door naar Mijn innerlijke Zelf te luisteren in dit leven. Van binnenin naar buitentoe leven en vooral geen negativiteit toelaten maar alleen maar Positief te zijn (Liefde) en dat uit te stralen ongeacht de hoeveelheid 'negatieve shit' die op Mij afgeworpen werd. Daarmee ben Ik erachter gekomen dat het allemaal onzin is wat in de mensen hun hoofden geworpen wordt qua media en geprojecteerde schijnwerkelijkheid. Doe vooral je eigen onderzoek: Onderzoek Alles! ;)
Neem de TV, het is pure mindcontrol & propaganda. Nu willen ze ook nog de jongeren (primaire target van de negatieve griezels) van de 'werkelijke wereld' in een beknopt nep VR-wereldje zetten waar Ik ze absoluut tegen wil waarschuwen zodat ze ook dit gaan inzien en een dikke Nee ertegen gaan zeggen, want je mag gewoon NEE zeggen! Want wat die griezels die achter die negatieve geintjes zitten je niet vertellen is dat je onwetend gehouden word over de werkelijke werkelijkheid en je tegen malevolente krachten en figuren altijd NEE kunt zeggen, zeker tegen de voor jouw negatief uitpakkende dingen die je niet wil en ook natuurlijk waar je een slecht gevoel bij hebt omdat dit de dingen en keuzes zijn die door negatieve/duistere/malevolente figuren je aangepraat worden. Ik kan je vertellen dat ze onzin praten om je erin te luizen, maar Ik zeg je dat je daar altijd NEE tegen kunt zeggen.
Nu Ik wakker ben en op de hoogte ben over het feit wie Ik zelf ben gaat onze wereld ten goede veranderen kan Ik je vertellen! En daar gaat die duistere kliek gewoon aan meewerken anders stuur Ik ze naar huis!

[Reactie gewijzigd door bitshape op 7 december 2024 07:09]

Fijn dat vanuit jezelf leven werkt (is sowieso altijd een goed advies!), maar ik kan eerlijk gezegd geen touw vastknopen aan de rest van je verhaal. Wat is het ‘beknopt nep VR-wereldje’ waar wij/jongeren naartoe geleid zouden worden? Wie zijn de ‘duistere figuren’?

Verder de tv als ‘mindcontrol’: tja, mediawijsheid is altijd handig maar grote samenzweringen zie ik niet. Het lijkt me vooral belangrijk om niet té overtuigd te raken van het eigen gelijk.
Ben het zeker wel met je eens dat zeker de media behoorlijk gekleurd is waarbij vooral de commercie een grote rol speelt. Voor media telt vaak maar 1 ding en dat zijn kijkcijfers wat vervolgens weer méér winst opleverd.

Daarnaast dat hele IA gebeuren waarbij mensen steeds minder zelf hoeven na te denken en op onderzoek te gaan. Dat beangstigd mij ook best wel dat dan mensen maar lukraak op AI vertrouwen, ik niet dus, ik ben van de oude stempel en gewend dingen zelf uit te zoeken.
Eigenlijk kun je helemaal niks met die cijfers behalve dat je een inzicht krijgt in welke bubbel mensen voornamelijk zitten. Tenzij je fulltime onderzoeker/fact-checker bent, is het gewoon onmogelijk geworden om gegrond ergens “bang” voor te zijn.
Laatst weer voorpagina groot een artikel in de krant dat het goed is je voor te bereiden op een langdurige stroomstoring. Zo maak je iig de oudere generatie die nog dagelijks de krant leest idd bang voor iets waarvan ze totaal geen inschatting kunnen maken of dat het een kloppend scenario is. Ja maar het staat in de krant is net zo’n kolder argument als ja maar het staat op internet of zoals Hans Teeuwen t ooit zei. Ja maar het staat geschreven :)

Ik ben zelf bang voor de als maar toenemende controlelust van de overheid, maar ook dat is maar mijn bubbel.

[Reactie gewijzigd door joldemans op 7 december 2024 08:53]

Precies. Sowieso vraag ik me af wat het doel is van dit onderzoek. De NCTV is opgericht om terrorisme te voorkomen en veiligheid te bevorderen. Ik heb liever dat men werk maakt van daadwerkelijke preventie dan onderzoeken waar Jan Modaal bang voor (gemaakt) is. Dat heeft maar weinig met terrorismebestrijding te maken en meer met politiek.
De helft van Nederland gebruikt ook nog wachtwoord1234 voor alles... ;(
Heulemaal niet! Dat gaat al jaren veel beter omdat we dit afdwingen! Het lijkt nu vaker op Wachtwoord123!.
Een wachtwoord manager, “eeen wa wat?”
Wachtwoord managers zijn ook een best grote security risk hoor. Het beste is gewoon 2fa of een fysiek security key
Het is van de zotte dat mensen nog wachtwoorden hebben voor hun accounts en dat niet heel de wereld al over is op phishing resistant authentication.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @ibmpc6 december 2024 20:30
Het is van de zotte dat mensen nog wachtwoorden hebben voor hun accounts en dat niet heel de wereld al over is op phishing resistant authentication.
Alleen al het feit dat heel veel diensten (jammer genoeg) helemaal geen phishing resistant authentication ondersteunen toont al aan dat dit niet van de zotte is. Ook al willen mensen wel, dan is er nog niet altijd een mogelijkheid.
Opzich is iedere site ander wachtwoord wel raadzaam; onderaan de streep wordt “iedere” site eens gehacked of zelf zelfstandig hun data publiekelijk door een menselijke fout.

Wat mij vooral stoort; ik denk relatief bewust en bekwaam “te surfen”, echter is mijn data nu al meer dan 12x gelekt (volgens havebeenowned)

Je kunt er niets tegen doen, en eens ga ik serieus “de lul” zijn door misbruik. Inmiddels wordt ik plat gespammed op mail, is mijn ooit zo mooie 06 nu publiekelijk sms/spoofing domain geworden, krijg ik post op naam toegezonden en is zelfs mijn persoonlijke data al misbruikt in poging tot verkrijgen kredieten.

Wat kan je als consument nog doen? Uiteindelijk zal alle data van iedereen eens publiekelijk domain worden - ondanks goede zelfbescherming heb ik 0 invloed op 3e die mijn data op de straat gooien … triest
Helaas zijn de laatste 20 jaar een soort van leerperiode geweest voor velen...
Opzich is iedere site ander wachtwoord wel raadzaam;
Van een heleboel sites waar ik een wachtwoord van bij moet houden kan het me geen donder schelen als dat gehackt wordt. Mijn mail, mijn werkaccount en mijn sociale media, die moeten goed beschermd zijn. Maar mijn ziggo.nl... mwah... mijn alberthein account.... het account bij mijn verwarmingsmonteur... neu !
Het is niet dat ik het wenselijk vind, maar de wereld vergaat écht niet als dat gehackt wordt.

Ik maak keuzes in welke wachtwoorden ik gewoon kan onthouden en die ik regelmatig voor 'lichte' sites gebruik. En ik kies sterke wachtwoorden voor wat echt belangrijk is. Zo hoef ik ze ten minste niet allemaal op de spreekwoordelijke post-it naast mijn monitor te hangen. ;)
Bijna de helft van Nederland heeft dermate weinig digivaardigheden, dat ze geen verbonden apparaten zouden mogen gebruiken.
Ik zou het anders willen stellen: een groot deel (van de oudere) Nederlanders, hebben weinig digitale vaardigheden, maar worden toch gedwongen om zich digitaal te bewegen.
Een hoop van deze punten kun je verminderen door social media eens aan te pakken. Daar zit vaak de kern van het probleem. Gevoed door landen als Rusland, Iran en China
En ook door grote (Westerse) bedrijven, zoals Google, Meta en Microsoft die geld willen verdienen boven alles.
Klopt, zie je nu helaas ook op Linkedin. Allerlei verhalen die door niet thuis horen inclusief de bijbehorende commentaren.

Maar X slaat inderdaad alles met het commentaar wat eronder staat. Wel apart dat ze die media haten maar nog steeds de moeite nemen om het te lezen en becommentarieren.
Verschillen zijn zo klein dat ik mij afvraag als die significatif zijn.
Hecht niet zoveel waarde aan dit soort onderzoek.

Bij alle referenda die in Nederland zijn gehouden was de mening van de kiezers anders dan de overheid gehoopt en verwacht had.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.