Joint venture brengt begin 2025 Europese index voor zoekmachines uit

Europa krijgt een eigen index voor zoekmachines en dat gebeurt voor eind maart volgend jaar. Dat is een initiatief van Qwant en Ecosia, twee Europese zoekmachines die tot nu toe leunden op Google en Bing.

Een Europese index moet Europese zoekmachines onafhankelijker maken van Amerikaanse techgiganten, melden Qwant en Ecosia. De twee bedrijven hebben een joint venture opgericht onder de naam European Search Perspective (EUSP). Qwant en Ecosia gaan de index gebruiken; andere zoekmachines kunnen dat ook gaan doen. Qwant en Ecosia houden hun deals met Microsoft en Google wel in stand.

Beide zoekmachines leunden tot nu toe op Microsoft Bing voor de resultaten, terwijl Ecosia ook resultaten van Google gebruikt. De eigen index moet naast onafhankelijkheid ook zoekresultaten opleveren die cultureel relevanter zijn binnen Europa.

Omdat het een joint venture is, kan het initiatief ook eigen investeringen aantrekken. Behalve het bouwen van een index gaat EUSP zich ook bezighouden met zoeken op basis van generatieve kunstmatige intelligentie, om gebruikers van antwoorden op vragen te kunnen voorzien.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-11-2024 • 10:50

37

Submitter: dwizzy

Reacties (37)

37
37
23
2
0
14
Wijzig sortering
Laten we dit (bron)artikel even ontleden:
Starting in 2025, the venture will aim to serve improved search engine results in both the French and German language, based on Qwant technologies that have been totally redesigned since 2023.
Welke technologies? Is het iets wat Qwant nu al gebruikt? Gebruikte Qwant tot nu toe niet gewoon de resultaten van Bing, zoals DuckDuckGo dit ook doet?

Een korte zoektocht, ironisch genoeg zonder Qwant omdat deze buiten Europa niet gebruikt mag worden, later geeft onder andere deze pagina met mogelijke antwoorden, maar daar staan vage uitspraken in zoals:
"every day our crawlers go through more than a billion web pages to add, delete those that no longer exist, or update all the information about them. To our knowledge, Qwant has the largest indexation capacity in Europe."
Weinig concreets en zegt eveneens weinig over wat ze daadwerkelijk zelf bij elkaar zoeken, wat de percentages zijn, enz. Dat ze iedere dag een miljard pagina's updaten klinkt ook een beetje als marketingtaal die vooral over de happy flow gaat.
Both organizations have historically relied on Microsoft’s Bing platform – with Ecosia switching to a mix of Google and Bing search results last year.
Oké, dus het is nog steeds alleen een wens en geen product?
Headed by Qwant CEO Olivier Abecassis, European Search Perspective aims to build digital sovereignty within Europe and ensure the continent has a strong, independent alternative to existing search technologies.
Hier gaat het weer over technologies ipv de befaamde index. Wat is het waar dit nieuws over gaat?
The venture will aim to improve user search experience – delivering tailored hits and a stronger search product for Europeans.
Met een betere index om resultaten uit te trekken? Wees concreet.

In dit artikel hier op Tweakers lijkt @arnoudwokke de conclusie te trekken dat:
Omdat het een joint venture is, kan het initiatief ook eigen investeringen aantrekken.
Maar is de bron voor dit artikel tot nu toe niet alleen een grote megafoon met lokroep voor investeerders ipv een product? Ik zie namelijk nergens iets wat, naast de bestaande zoekmachines die deels gebaseerd lijken te zijn op Bing en Google maar waarover verder totaal geen duidelijkheid wordt gegeven, op een al bestaand product wijst en het bronartikel heeft tot nu toe alleen mijn bingokaart voor buzzwoorden gevuld :)

Verder spreekt men over een "open market" en "opening up entrepreneurial opportunities". Dat lijkt mij binnen deze context vooral te gaan over opportunities voor alleen deze twee bedrijven en niet voor de markt als geheel. Dat is schouderklopperij voor investeerders en heeft niets concreets in zich, noch is het positief nieuws voor de toekomst van de markt in Europa omdat dit wijst op een nieuw gesloten systeem.

Dat laatste wordt wel aangestipt met:
Unlike proprietary solutions, EUSP’s index will be available to other independent search engines and technology companies
Oké, dat klinkt beter, maar maakt nog steeds niets duidelijk. Alleen andere independent search engines én technology companies? Waarom niet open source of open data? Waarom die scheiding benoemen? Impliceert "technology companies" dat het de zoektech (code, tools, enz) gaat zijn die beschikbaar wordt gemaakt ipv "een index" als het geen open data wordt?

Ik ben door dit artikel meer in verwarring geraakt dan tijdens het uitvoeren van een zoekopdracht via Google Search met 20 spamresultaten :P

[Reactie gewijzigd door Stukfruit op 13 november 2024 11:47]

Mijn interpretatie is dat ze zelf een index aan het bouwen zijn zodat de hele tech-stack in de EU gehost kan worden. Daarmee maken ze zichzelf een aantrekkelijke partij voor Europese organisaties die, om wat voor reden dan ook, geen buitenlandse techniek willen of mogen gebruiken, zoals bijvoorbeeld de overheid.

Ze doen dat op deze manier om onafhankelijk te blijven en hun lot niet te verbinden aan die index. Als het mislukt of niet goed genoeg is houden ze de mogelijkheid open om terug te gaan naar de index van Google of Bing. Dat werkt twee kanten op want ze houden ook de mogelijkheid open om bedrijf te verkopen aan een partij buiten de EU zonder hun hele portfolio op te hoeven geven.
Ik kan me herinneren dat Microsoft eens een framework of bibliotheek (set?) heeft vrijgegeven waarop Bing gebaseerd zou zijn, maar ik weet de naam niet meer en ChatGPT ook niet.

(ik heb het niet over de gelekte code van Bing)

Dat speelt ook mee in mijn denkwijze. Als ze dat bijvoorbeeld (her)gebruiken, mogelijk aangevuld met eigen tooling, dan zou je denken dat het misschien inderdaad meer om de data ("de index"?) of infrastructuur gaat. Tenminste, dat zou je daar dan misschien deels uit kunnen afleiden. Alleen valt daar ook niets over te zeggen :p

Maar goed, daar wordt dus met geen woord over gesproken en ze zijn niet duidelijk. Dat ze onafhankelijk willen zijn snap ik, maar onafhankelijk met welk product of service?
Maar goed, daar wordt dus met geen woord over gesproken en ze zijn niet duidelijk. Dat ze onafhankelijk willen zijn snap ik, maar onafhankelijk met welk product of service?
Ik neem aan met hun huidige producten, zoekmachines.

Volgens mij is het zo simpel als dat ze de database van google/bing vervangen door hun eigen gedeelde backend. Aan de voorkant verandert er niks en ze concurreren op de beste user-interface en manieren om de zoekresultaten te presenteren.

De bussinesscase is zo simpel als "Als je niet wil dat je zoekopdrachten of je geld naar de VS gaan, kom dan hier!".

Ik zie dit project ook een beetje als erkenning dat het indexeren van heel internet tegenwoordig niet meer zo spannend is. Het is meer een kwestie van resources en doorzetten dan van de unieke vaardigheden van Google. Hoe je in zo'n database zoekt is misschien wel nog een uitdaging maar het verzamelen van de data niet.


Daarnaast denk ik dat het zakelijk ook wel verstandig is om niet afhankelijk te zijn van je grootste concurrenten. Deze bedrijven bestaan nu bij de gratie van Google en MS. Als die twee hun zoekmachine niet meer willen delen dan kunnen ze hun bedrijf wel sluiten. Als investeerder zou ik mijn geld daar niet in willen steken, zodra ze succesvol zijn worden ze afgesloten.
Maar daar zitten nog steeds een hoop aannames bij :)

Voor mij geldt dat als ik zo'n persbericht lees en er niet uit te halen valt wat het concreet is, dat het meestal in de categorie met vaporware zit. Wil niet zeggen dat het volledig nep is (er zijn tenslotte al twee zoekmachines; maar gebaseerd op wat?) of gaat zijn hoor. Ik kan hier echter niet uit halen wat nu op dit moment verder de bedoeling is behalve het ophalen van investeringen.

De term "zoekmachine" is veel te breed, net zoals "de index" dat is. Het is effectief niet meer dan zeggen dat je "data" hebt. Of de de businesscase gaat kloppen kun je ook niet zeggen omdat ze momenteel niet open zijn over waar de zoekresultaten exact vandaan komen :P

Bovenstaande zeg ik eveneens met eigen ervaring in het aanvragen van bijvoorbeeld subsidies en investeringen.
Dit is het moment als ze ooit Google willen verslaan. De zoekresultaten zijn daar al tijden lang prut wanneer je niet vooraf een website als Reddit specificeert.
Yups de afgelopen jaren is het "slechter" geworden. Maar dat ligt denk ik niet echt aan Google of de andere zoekengines. Maar de veelal gegenereerde pagina's die alleen dienst doen voor advertenties. Uiteraard moet elke zoekmachine die ook bekijken. En het is zeer moeilijk om te beoordelen of dat het nu echt wel is. Als ik soms wat zoek, dan zie je zo ... dit zijn gegeneerde pagina's waar "zogezegde" info opstaat, met alleen affiliate links bijvoorbeeld. Zo een resultaten zouden ze voor mij er mogen uitfilteren. Het is niet alleen de fout van de zoekmachine, maar ook van alle bagger die er online gesmeten is.

En van al die bagger moet AI dan ook nog "leren". De afgelopen 2 jaar als ik iets zoek is het gewoon triestig. Je moet maar eens iets programmeer gerelateerd zoeken. Dikwijls kom je zo dingen tegen op "medium", ben er zeker van dat meer dan de helft van die artikels niet zelf geschreven is. Vroeger zocht ik nog eens iets op via Google. Nu ga ik direct naar stackoverflow. Enja ik heb copilot (betalend) en voor triviale dingen=ok, maar als het wat ingewikkelder of nieuwer is, nee geen oplossing
Of je komt op van die pagina's die helemaal kapot geSEO'ed zijn. Waarbij alle informatie opgehakt is in losse vragen met een alinea als antwoord, waar in elk antwoord alle basisinformatie weer herkauwd wordt waardoor je superveel redundantie krijgt als je die pagina in zijn geheel leest. Verschrikkelijk...
Dan moeten zoekmachines hun algoritmes daarop aanpassen. If teveel_SEO then zoekresultaat = false;
Ik vraag me al langer af waarom dit niet gebeurt, inderdaad.
Ik vraag me al langer af waarom dit niet gebeurt, inderdaad.
Omdat Google geen dreiging van andere zoekmachines voelt is erg weinig noodzaak om te verbeteren.
Sterker nog, er is een perverse prikkel om niet te verbeteren, want voor iedere extra pagina die je moet bekijken kan Google weer extra advertenties laten zien, op hun eigen site én op de site die je bezoekt.
Google verdient het meeste als ze mensen eindeloos aan het lijntje houden.

De vraag is meer waarom er geen andere zoekmachines onstaan die het beter doen. IMHO omdat de techmarkt op slot zit. De techreuzen hebben de markt verdeeld en concurreren niet echt met elkaars kernproducten. Ze hebben enorm diepe zakken waarmee ze ieder conflict kunnen winnen of afkopen. Ten slotte hebben ze een enorme voorsprong in het verzamelen van data op een manier die anderen eigenlijk niet meer kunnen doen. Sterker nog, veel websites doen moeite om aantrekkelijk te zijn voor Google en hun data te presenteren zodat Google die makkelijk kan vinden. Tegelijkertijd krijgt Google voortdurend feedback over welke sites en informatie daadwerekelijk door mensen gebruikt worden (oa door reclames).
Voor een start-up gaat niemand dat doen.

MS heeft misschien wel de beste kansen (met Bing) maar die lijken het ook opgegeven te hebben. Zelfs als Bing wel nog een groot succes zijn we niet echt beter af als we niet meer doen dan de ene monopolist uitwisselen voor de andere monopolist. Als MS het niet gedaan krijgt dan is een kleinere partij helemaal kansloos.

Misschien dat iemand ooit een geweldige uitvinding doet in de stijl van PageRank waardoor er overtuigend betere resultaten te bereiken zijn zonder vooraf miljarden te investeren, maar ik zou er niet op gaan zitten wachten. Kleine verbeteringen zijn niet goed genoeg, die kunnen niet op tegen de venor lock-in van Google.

De zoekmachines waar we het nu over hebben proberen daarom iets te doen wat Google niet kan/wil: Europees zijn. Er is een markt voor Europese waar en er is een kans dat overheden het gebruik van Euroepese techniek steeds meer verplicht stellen voor overheden en cruciale infrastructuur. Dat zijn partijen met veel geld en de bereidheid om te betalen om te voldoen aan alle wettelijke eisen. Bij Amerikaanse producten is het vaak schipperen tussen je wensen & eisen en de realiteit van de markt, zoals dat die bedrijven gebonden zijn aan de Amerikaanse wet.
Naja, als ik mijn ad blocker uit zet, en bijvoorbeeld zoek op kattenvoer op google, dan zit de eerste ongesponsorde link op de onderste 80% van de pagina (op full HD resolutie zou dat voorbij de 'fold' zijn). Komen vervolgens twee lokaal relevante links, en dan weer een google-dienst (products)! Dan wat AI-troep die totaal zinloos is, gevolgd door een paar sites en dan weer google-products. Onderaan nog weer een paar links en nóg een sponsored link!
Overigens zijn de resultaten via google products (waar zij geld aan verdienen) 'toevallig' beter dan de normale resultaten die er tussen staan......

Van het scherm is denk ik wel 80% in gebruik om Google geld op te leveren...

[Reactie gewijzigd door nandervv op 13 november 2024 11:36]

Maar als ze Google en Bing blijven gebruiken én AI toevoegen krijg ik niet meteen het idee dat het resutalten gaat opleveren zoals Google dat deed tot pak em beet 5 jaar geleden. Het klinkt als Google/Bing met een extra specificatie. Zijn de (AI) zoekresulaten dan werkelijk anders/beter? En op welke termijn?
Dat zegt iedereen wel, maar ik merk dat niet. Helemaal omdat de meeste dingen die ik (zou) googlen ook wel met copilot te beantwoorden zijn.
Eens. Dit is het moment omdat:Ik denk (en ik heb het idee dat Qwant daar al mee begonnen was) dat het voor beiden zinnig is om eerst zich 100% te richten op de thuismarkt, Europa. 450 miljoen van de rijkste mensen op aarde waar Amerikaanse zoekmachines nogal eens steken laten vallen. We zien in landen als China, Rusland en Zuid Korea dat lokale zoekmachines het gevecht met Amerikaanse zoekmachines qua kwaliteit en populariteit prima relatief makkelijk kunnen winnen. Als ik hen was creëerde ik eerst een solide basis in de Europese thuismarkt voordat je gaat proberen Amerikanen, Afrikanen, of Aziaten te bereiken. Begin met de beste zoekmachine in het Frans, Duits, Spaans en Pools te zijn en je hebt al een markt van ruim een half miljard mensen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 13 november 2024 11:58]

Ik ben nu gestart met een periode van ontgoogle'en. Librewolf ipv Chrome en DuckDuckGo ipv Google Search. De browser switch bevalt prima, maar op zoekgebied is het toch wel een enorme stap achteruit. Google's resultaten zijn toch echt relevanter. Als ik DDG gebruik vind ik zeker wel relevante pagina's, maar op de een of andere manier vind ik die van Google toch net water beter.
Qwant en Ecosia heb ik eigenlijk nooit gebruikt, al zijn het dus eigenlijk bing-clonen?
Ik heb dezelfde ervaring met DDG. Ik gebruik het soms maar ga toch altijd weer terug naar Google. Al moet je tegenwoordig wel wat slimmere zoektermen gebruiken om niet eerst door pagina's met voor de hand liggende resultate te browsen.
bijzonder hoe dat anders is tussen mensen

ik gebruik DDG al jaren en mis Google eigenlijk niet 95% van de tijd vind ik altijd wat ik nodig heb op de eerste pagina helemaal bovenaan
Inderdaad.
Het enige dat ik mis is het zoeken van gelijksoortig afbeeldingen.

Voor diepere zoekresultaten werkt perplexity.ai wel goed. Maar is te traag voor een daily driver.
Ik gebruik al jaren zo goed als alleen DDG. Heel af en toe probeer ik google maar ik ben niet onder de indruk van de resultaten van google. Ik vind het irritant bij google dat ik steeds weer moet aanklikken dat ik alleen "web" resultaten wil. Daarnaast vind ik de zoekresultaten van google niet echt veel beter dan DDG.
Niet genoeg in iedergeval om weer terug te gaan naar google.
qwant geeft prima resultaten imo, maar zoals gezegd zal het eigenlijk bing zijn maar dan wel met meer privacy want ze zeggen dat ze je niet tracken
DDG gebruikt ook Bing resultaten voor hun resultaten, voor zover ik weet
De browser switch bevalt prima, maar op zoekgebied is het toch wel een enorme stap achteruit. Google's resultaten zijn toch echt relevanter. Als ik DDG gebruik vind ik zeker wel relevante pagina's, maar op de een of andere manier vind ik die van Google toch net water beter.
Voor mij is DDG in 95% van de gevallen goed genoeg. De meeste dingen die ik zoek zijn niet zo ingewikkeld. Ik vind de interface van DDG prettiger want rustiger en duidelijker en dat is ook wat waard, al kan dat een kwestie van gewenning zijn.

Als de zoekresultaten echt tegenvallen ga ik wel eens naar Google maar meestal komt daar dan ook niet veel uit omdat mijn vraag blijkbaar te moeilijk is. De gevallen dat Google nuttige dingen kan vinden die DDG/Bing niet kan vinden zijn zeldzaam genoeg dat DDG mijn standaard zoekmachine is geworden.
Probeer anders eens Kagi. Helaas is dit wel een betaalde zoek engine, maar je kunt het gratis een tijdje gebruiken. De resultaten zijn voor mij beter dan Google. Daarnaast kun je zelf bepaalde websites hoger laten plaatsen
Interessant initiatief! Een Europese index zou de onafhankelijkheid van big tech bevorderen en meer concurrentie en keuzevrijheid creëren. Benieuwd of dit de diversiteit in zoekresultaten en privacybescherming echt kan verbeteren.
Ja erg interessant.
Maar ben wel benieuwd of dit meer dan een marginale speler kan worden.
Beide zoekmachines zijn niet bepaald breed bekend.

Qua privacy kan je de data in Europa houden.
Maar vertrouw je een Duits-Franse jointventure echt meer?
Zit uiteindelijk nog in de zoveel Eyes als het echt nodig is.
Een grote reclame/databoer op Europees niveau doet uiteindelijk hetzelfde als een niet Europese.

In ieder geval wel een interessant initiatief.
We gaan het zien.
Google heeft destijds ook in hele korte tijd Altavista verdrongen. Het zal een combinatie zijn van een beetje reclame/promotie en betere resultaten zijn. Alleen maar zeggen dat het Europees is zal velen niet overhalen als de resultaten niet beter zijn. Zelfs niet als de resultaten hetzelfde zijn. Je moet iets toevoegen wat een reden is om het te gaan gebruiken. Wat dat is weet ik niet maar er zijn mensen die daar veel beter in zijn dan ik.
Ik vraag me wel af wat wij dan door onze neus geduwd gaan krijgen en wat we juist niet te zien meer krijgen.

Nu weten we een beetje wat er gepushed wordt door de Amerikanen en wat er gecensureerd wordt. Ach, zolang we niet 100 % afgesloten worden van de rest van de wereld komen we daar makkelijk achter.
Laten we hopen dat wanneer je op een bedrijfsnaam zoekt, je dan niet meer eerst twee pagina's met links naar bedrijvengidsen krijgt met enkel NAW-gegevens. Dat zou al een stuk beter zijn.
Krijg je dat nu? Ik zoek best wat bedrijven op, heb hier eigenlijk geen last van. Misschien van de kleine bedrijven in het dorp, maar de grotere jongens hebben hier in mijn ervaring geen last van.

Het kan natuurlijk ook zijn dat mijn adblocker die wegvaagt?
"Een Europese index zou de onafhankelijkheid van big tech bevorderen"

hoe juist?
Omdat Europese wetgeving meer resilient is tegen grote bedrijven.
Dus als we onze eigen initiatieven opzetten die marketshare afnemen, komen die gebruikers eerder terecht bij kleinere bedrijven
Je kunt google een hoop verwijten qua privacy en al, maar niet dat ze slecht zijn in "cultureel relevant" zijn. Ze zijn erg goed om een generieke naam te gebruiken en dat ik inderdaad mijn pizzaria (met generieke naam) vind, soms slaan ze er zelfs een beetje in door.

Neemt niet weg dat wij in europa absoluut een fatsoenlijk alternatief kunnen gebruiken, zeker als je het wat breder bekijkt en ook een alternatief aanbied voor google mail etc aanbied voor bedrijven/overheid

[Reactie gewijzigd door jaenster op 13 november 2024 10:54]

Google is bij mij sinds hun AI-hype-tour eigenlijk best wel stuk, en werkt nu slechter dan het tien jaar geleden deed.
Daar heb je absoluut gelijk in. De resultaten zijn merkbaar achteruit gegaan de afgelopen tijd
Mijn ervaring met Google is juist dat wanneer ik zoek op de naam van een bedrijf, ik eerst een paar pagina's met links naar bedrijvengidsen krijg met NAW gegevens.
Bij een pizzeria komen daar ook nog eens vele restaurantsites bij. De site van de pizzeria zelf is meestal moeilijk te vinden, want geen van die sites vermeldt de website. Pas wanneer je de site een paar keer gebruikt hebt staat het de volgende keer bovenaan de lijst met zoekresultaten (maar nog wel onder de gesponsorde links van concurrente met dezelfde naam in een andere plaats).
Naast de GoogleBot zie ik voornamelijk AI-bots onze websites afsnoepen. Als er een alternatieve index komt verwacht ik het eerder uit die diep gevulde zakken een oplossing komen.

Daarnaast hoop ik wel dat ze dit duurzaam kunnen ontwikkelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.