Voltallig personeel van game-uitgever Annapurna dient ontslag in

Alle werknemers van game-uitgever Annapurna Interactive hebben ontslag genomen. Dat gebeurde nadat de uitgever onderhandelde over een onafhankelijke positie van het moederbedrijf. Die onderhandelingen mislukten.

Annapurna Interactive bevestigt in een verklaring aan Bloomberg dat alle 25 werknemers zijn opgestapt, nadat het persbureau daar eerder al over berichtte op basis van anonieme bronnen. "Alle 25 werknemers hebben collectief ontslag genomen. Het was een van de moeilijkste beslissingen die we ooit hebben moeten nemen en dat doen we niet lichtzinnig", zegt Nathan Gary, de baas van Annapurna Interactive.

Het ontslag volgt na onderhandelingen die Annapurna Interactive voerde met het hoofdbedrijf Annapurna. De game-uitgever onderhandelde over de mogelijkheid een spin-off te beginnen van het moederbedrijf, maar de twee partijen kwamen daarbij niet tot een overeenkomst.

Het is nog niet helemaal duidelijk wat het massaontslag betekent voor de toekomst van de uitgever en de studio's waarmee hij samenwerkt. Volgens Bloomberg weten ook veel studio's dat zelf niet en kunnen ze soms geen contact krijgen met het bedrijf. Een woordvoerder van het moederbedrijf zegt dat alle bestaande games en projecten onder Annapurna blijven vallen.

Het bedrijf zegt verder dat het 'gecommitteerd is aan ons bestaande aanbod van games, maar ook uitbreiding'. Annapurna wil naast games ook andere vormen van interactieve media maken. Annapurna Interactive is de uitgever van enkele bekende verhalende spellen zoals What Remains Of Edith Finch en Stray. Het moederbedrijf maakte onlangs bekend dat het de tv- en filmrechten voor Control en Alan Wake had bemachtigd.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

13-09-2024 • 08:15

145

Submitter: Xtuv

Reacties (145)

145
143
80
2
0
28
Wijzig sortering
"Alle 25 werknemers hebben collectief ontslag genomen."
Waarom zou je dit doen want ik neem aan dat zij hierdoor geen recht op een WW uitkering meer hebben.
Een statement maken, uit solidariteit met elkaar.

Het moederbedrijf was al bezig met Annapurna Interactive te ontmantellen en integreren in andere bedrijfsonderdelen. Deze mensen, die 8 jaar lang hebben samengewerkt zouden zo als groep uit elkaar worden getrokken en dat wilden ze blijkbaar niet. En als je dan goed aan elkaar hangt, dan stap je uit protest maar allemaal op.

Voor game ontwikkelaars die bezig zijn met titels waarvan Annapurna Interactive de uitgever zou zijn komen er moeilijke tijden aan. Het moederbedrijf had al andere werknemers bij Interactive geplaatst om de overgang naar de nieuwe structuur in gang te zetten, dus er is nog wel personeel aanwezig, maar alleen mensen met minimale ervaring en kennis.

En dat is ook een deel van waarom je dit doet. Het moederbedrijf wenst geen rekening te houden met de mensen die in deze dochteronderneming werkten, dus steken ze hun middenvinger gezamelijk op om een laatste statement te maken, te tonen dat het moederbedrijf een vergissing heeft gemaakt die hen op korte termijn zuur zal opbreken.
Voor game ontwikkelaars die bezig zijn met titels waarvan Annapurna Interactive de uitgever zou zijn komen er moeilijke tijden aan
Hoezo? Voor hun blijft de financiering en publicering van hun titel gewoon gewaarborgd, voor hun veranderd er dus weinig, behalve de mensen met wie ze contact hebben.
[...]
behalve de mensen met wie ze contact hebben.
Hun team dus. Ik vermoed dat men hier niet als lone wolf kon werken, veel solidariteit en je weet wat je aan je collega's hebt, etc. Je vrienden, familie bijna.

Het nieuwe management heeft hier pure incompetentie op het menselijke vlak laten zien. Programmeurs zijn nu eenmaal geen fabrieksmachines
Maar het gaat hier helemaal niet om programneurs etc, het is geen development afdeling, het is in principe een verkoopafdeling.
Sales, of 'verkoop', is maar een deel van wat een uitgever voor een studio kan betekenen. Marketing is een belangrijk onderdeel en valt vaak al in een aparte afdeling ondergebracht. Dan hebben ze meestal ook nog een productie-afdeling.

Gezamenlijk houden de mensen in deze teams zich bezig met store listings, voldoen aan eisen van platformhouders (voor console zijn dat er veel en ze worden streng gehanteerd), deals onderhandelen met platformhouders, kwaliteitscontrole (ook bij updates), lokalisatie, online en offline evenementen, planning en budget bijhouden, contact met pers en influencers. Enzovoort.

Soms bieden ze zelfs steun bij community management en customer support, en daar zou je als consument al snel de gevolgen van kunnen merken. Langere wachttijden bij vraag naar ondersteuning, en is extreme gevallen misschien zelfs helemaal geen reactie. Het vertalen van speler-feedback naar wensen en eisen voor de volgende update is ook een belangrijke taak.

Maar denk ook aan juridisch ondersteuning, contact met merchandise leveranciers of het aansturen van externe ontwikkelteams die aan een console versie, DLC of update werken. Grotere publishers hebben zelf ook artists, designers en programmeurs in dienst ter ondersteuning van hun studio's. Het zou dus indirect zelfs om programmeurs kunnen gaan.

Het zal niet snel zo lopen maar als de programmeurs van de studio niet betaald krijgen omdat de accountant bij de publisher weg is... Wie weet kan de Interactive-tak van Annapurna helemaal niet meer blijven bestaan, als een studio hun geld pas veel later of helemaal niet krijgt gaat dat ongetwijfeld gevolgen hebben. Maar laten we voor alle betrokkenen hopen dat het niet zo negatief uit gaat pakken.

Kortom; allemaal werk dat vaak voor een groot gedeelte bij de publisher gebeurt en belangrijk is voor het succes van een game.

On-topic: Je kunt gerust stellen dat de banen in de gamesindustrie momenteel niet voor het oprapen liggen. Als je als team gezamenlijk besluit om weg te gaan, dan is daar ongetwijfeld een zeer goede (en waarschijnlijk zeer vervelende) rede voor.
Nee, want je contactpersonen veranderen, alsmede de mensen erachter en eromheen, dat betekend dat je eigenlijk het wiel deels opnieuw moet uitvinden, er andere inzichten kunnen zijn, noem maar op.
Zoals het artikel al aangeeft wordt er op dit moment zelfs de telefoon niet beantwoord.
Het moederbedrijf was al bezig met Annapurna Interactive te ontmantellen en integreren in andere bedrijfsonderdelen.
Met het recent aannemen van Hector Sanchez (van Epic games) als 'president of interactive and new media' wilde Annapurna ook invulling geven aan plannen zich te richten op het maken van AAA games en die te combineren met films.
Het recente succes van een paar indie titels heeft bij het management blijkbaar geleid tot toekomstplannen waarmee ze precies de mensen die het succes brachten uit elkaar trekken en iets anders willen laten doen.

Ik hoop dat het team van Annapurn Interactive ergens gezamenlijk onderdak vindt om te doen kunnen blijven doen wat ze al deden.
Dit scenario hebben we wel eens op het forum van Tweakers besproken bij een managament buy out. Hierbij wordt het collectief ontslag als drukmiddel gebruikt om de huidige eigenaren te bewegen richting de verkoop van het bedrijf (vaak aan het management, of aan een deel van het personeel). Het is op zich wel bijzonder dat dit dan ook daadwerkelijk leidt tot massaal ontslag omdat dit in principe de slechtste uitkomst is van zo'n onderhandeling.

Tussen de regels door kun je veel leren over gedrag van mensen. Kennelijk zijn de eigenaren zo principieel dat ze het bedrijf liever opofferen, dan het management van de dochter de ruimte te geven. Daarnaast zegt het ook veel over het personeel richting de eigenaren en het management.

Het zou mij niets verbazen als we in de toekomst meer gaan lezen over plan B, waarbij er met het team een nieuw uitgeversbedrijf wordt opgericht. Ben benieuwd.
Als je bluft wanneer je dreigt met ontslag ben je naar mijn mening slechter af als de directie niet ingeeft. Het is geen goede uitkomst die ze hier behaald hebben, maar niet noodzakelijk de slechtste.
Dit.

Je moet nooit bluffen. Je moet dreigen (bluffen met iets achter de hand).

Met bluffen sta je potentieel snel met niks, of zelfs een rechtzaak aan je broek in de VS. Met iets achter de hand sta je nooit met lege handen.
Als je bluft wanneer je dreigt met ontslag ben je naar mijn mening slechter af als de directie niet ingeeft. Het is geen goede uitkomst die ze hier behaald hebben, maar niet noodzakelijk de slechtste.
Behalve als je daar dus rekening mee houd, dus dat er al plannen klaarliggen om gezamenlijk een nieuw bedrijf op te richten of als andere al een andere baan hebben gevonden. ICT heeft altijd een tekort aan mensen in andere sectoren is het dus anders maar als ICT-er heb je dus meer keus en daardoor heb je dus ook meer mensen die zichzelf niet laten bedonderen.
Gezien dat er toch al een herstructurering aan het plaatsvinden was, zal dit voor het moederbedrijf weinig uitmaken, anders dat het op zeer korte termijn even wat operationele moeilijkheden oplevert. Maar ook dat zal misschien wel meevallen, want de meeste zullen toch een two-weeks notice hebben (of langer) en zullen dus mee moeten helpen met de overdracht. Tenzij ze eventueel aangeklaagd willen worden waarvan een grote kans is dat ze gaan verliezen.
Two week notices zijn in de VS vaak een formaliteit, maar dit verschilt misschien per staat. Het grootste probleem zou zijn is dat je vaak geen positieve referentie van die bedrijf meer meekrijgt, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon nog Gerda van HR laten bellen (die ook tegelijk ontslag heeft genomen.)
Twee weken inwerken van nieuwe medewerkers die er misschien nog niet zijn. En niet iedereen is heel goed in inwerken of in ingewerkt worden. Ze zullen moeten meewerken, maar ik vraag me af in hoeverre ze aansprakelijk zijn voor het niet optimaal in (kunnen) werken in redelijk korte tijd.
De integratie was duidelijk sowieso een voorbereiding op een grote ontslagronde. Het kan best zijn dat de meesten alleen hun vervanging moesten inwerken, dus dan is de schade beperkt.
Het gaat nu om het voltallig personeel. De werkgever heeft zo niet de keuze om diegenen te behouden die het waardevolst zijn voor het bedrijf, zoals bij een ontslagronde. Gaan ze nu mensen vinden die het bedrijf met beperkte schade kunnen voortzetten, zonder inwerken door de medewerkers die nu zijn opgestapt? Kunnen ze een deel van die waardevolle medewerkers nog overtuigen om terug te komen?
Kan wel een paar opties bedenken;
- samen een nieuwe studio beginnen
- aanbod voor een andere baan al liggen
- vertrouwen erin dat hun vaardigheden ervoor zorgen dat ze zo ander werk hebben

En anders veel waarde hechten aan eigen principes en een signaal willen afgeven.
Denk ook dat het de optie “start nieuw bedrijf” is. Ze wilden weg, hetzij via een amicale spin-off, hetzij door gewoon weg te gaan en een nieuwe club te beginnen. Heb ook zoiets uitgevreten en het is eng en hard werken maar als het succesvol is kan je situatie flink verbeteren. Ik wens ze succes! 🤞
En gezien het issue waar de hoofdonderneming mee te maken heeft (er valt een volledige studio weg + alle inhouse-kennis), is wellicht de beste optie om dit nieuw bedrijf in te huren. Doen ze dit niet, dan lopen ze meer risico's dan als ze het wel doen...

Het zegt ook wel iets dat als 25 werknemers collectief ontslag nemen. Dat laat zien dat ze er allemaal echt achter stonden, er een redelijke team-spirit en onderling vertrouwen is. Zeker als je dan samen een firma zou gaan starten (is nog niet 100% zeker natuurlijk). Waarschijnlijk dacht de moederonderneming dat het een bluf was... maar soms kan je er ook naast zitten. :-)
Het is geen studio die weg valt. Het is een 'administratieafdeling' die leeg is gelopen. De bestaande contracten kunnen ze niet meenemen, dus moeten ze volledig van scratch ophalen inclusief financiering.
Ja, het zal niet makkelijk zijn. Maar ze hebben ook de relaties en het vertrouwen - contracten zijn uiteindelijk maar een stukje papier, dat is veel waard, maar niet alles. Als het hele team weg is en er is snel een alternatief dan ga je als klant zodra je aan het einde van je tijd zit natuurlijk wel heel diep nadenken over wie je nu vertrouwd - het bedrijf waar je een contract mee hebt maar waar letterlijk IEDEREEN weg is, en alle mensen waar je al jaren mee werkt maar die nu onder een andere naam verder gaan.

Nou ja, in ons geval ging een boel na een half jaartje ofzo wel overstag, maar sommigen duurden jaren. Al ging bij ons niet iedereen mee. En de business is natuurlijk heel anders. We gaan er vast nog wel iets over lezen ;-)
Punt is, alleen voor een studio waar het contract net van afloopt zal het misschien interessant zijn om over te stappen, maar studio's waarvan het contract nog relatief lang loopt zal daarna mogelijk niet snel overstappen omdat ze inmiddels wel gewend zijn aan hun nieuwe contactpersonen, tenzij die natuurlijk een hoop verkloot hebben.
Wat je dan doet is aanbieden het contract over te nemen - sluit een nieuw contract, we zorgen voor de overstap, en het vorige krijg gratis. Werkt natuurlijk niet in elke business en kan soms super duur zijn. Voor ons was het wel een uitkomst.
Ga er maar van uit dat dat hier niet gaat werken. Zal de moedermaatschappij echt niet toestaan dat zij hun klanten mogen benaderen en het contract overnemen.
Let wel, het zijn geen developers, ze maken zelf geen spellen, ze beheren alleen maar de uitgifte van spellen van developers waarmee het 'moederbedrijf' contracten heeft. Dus even een nieue bedrijf opzetten zonder kapitaal en contracten is een heel ander verhaal. Bestaande developers kunnen vanwege de contracten dus ook niet zomaar overstappen naar dat nieuwe bedrijf.
- samen een nieuwe studio beginnen
- aanbod voor een andere baan al liggen
Dit is het waarschijnlijk. Dit is een actie vanuit het personeel, dus er was tijd voor een uitgebreide voorbereiding (voor de initiële kapitaalinjectie, ideeën hebben voor spellen om samen te ontwikkelen, etc.).
Het was voor zover ik kan zien vooral een uitgever, en dan kan het wel eens heel moeilijk worden om direct met 25 mensen en 0 klanten aan de slag te gaan.
en dan kan het wel eens heel moeilijk worden om direct met 25 mensen en 0 klanten aan de slag te gaan.
Die 25 mensen konden gewoon los van hun werk geldschieters zoekenn en een fundament leggen voor een eigen studio. Klanten krijgen hoort daar ook bij. Gelukkig zijn de mogelijkheden voor kleine ontwikkelaars zonder grote uitgever nu een stuk beter dan 20 jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 september 2024 12:53]

Alleen gaat het hier dus niet om developers, maar om een uitgeverafdeling, die dien dus niet zelf spellen ontwikkelen.
Goed punt, maar dat hoeft niet in te houden dat die 25 mensen hetzelfde blijven doen als ze een nieuwe organisatie opzetten.
Grotendeels eens, alleen 1 ding kan je niet doen omdat het een belangenverstrengeling is:
Klanten krijgen hoort daar ook bij.
Dat gaat tegen wet- en regelgeving in bij een arbeidsovereenkomst. Dat zal een bedrijf nooit accepteren ook niet buiten je baan en na diensttijd. Bedrijven waar ik in het verleden solliciteerde deden soms ook moeilijk als ik bijdragen deed aan open source projecten terwijl die projecten niks deden in de sector van het bedrijf.

In sommige contracten staan soms hele stevige concurrentiebedingen die als ze voorkomen bij de rechter vaak denk ik niet uitvoerbaar zijn (een concurrentiebeding kan alleen uitvoerbaar zijn als ze redelijk is met redelijke eisen, sector en plaatsgebonden en/of specifiek, zoals bijvoorbeeld belangrijkste concurrent en dergelijke en je moet nog wel aan de slag kunnen).

En soms staan er in arbeidsovereenkomsten dat alles toebehoort wat de werknemer doet en dan staat er niet gespecificeerd dat dat alleen tijdens werktijd is met werkmiddelen de wet gaat daar ook ver in.

Dus mensen die vaak twee banen hebben of buiten werk dingen doen hebben soms later problemen dat een werkgever dingen volledig of deels opeist. Dit is vaker voorgekomen. Daarom is het altijd goed om je arbeidsovereenkomst goed na te lezen en als er bepaalde dingen niet staan wat de standaard wet- en regelgeving is.
Omdat het een Amerikaans bedrijf is, gok ik? Het sociale vangnet is daar anders... en wellicht kunnen mensen zo weer aan het werk elders.
Ik vind het een vrij stoere move.
Is inderdaad amerikaans.
Bekend van o.a. Outer Wilds, Neon White en Stray.
Zijn toch niet de minste titels, dus daar zitten/zaten wel mensen die wisten wat ze deden.
Mee eens, maar de mensen die nu zijn ontslagen vertrokken waren niet de ontwikkelaars maar een uitgeversteam. Zij regelen geld en doen bepaalde aansturing voor de werkelijke ontwikkelaars; afzonderlijke bedrijven die samenwerkten met Annapurna Interactive. Die samenwerkingen leverden soms mooie dingen op, maar de teams die die spellen gemaakt hebben zijn er wellicht nog wel gewoon.

De nu vertrokken mensen wilden Annapurna Interactive losmaken van Annapurna de filmuitgever, en dat wilde de eigenaar blijkbaar niet. Dus grote kans dat deze groep dat alsnog doet onder een andere naam. Dan hebben ze niet het geld van de Ellis-familie dat achter Annapurna zit, maar misschien wel de nodige goodwill, ervaring en hopelijk eigen geld of een andere geldschieter.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 13 september 2024 13:46]

** Ze hebben ontslag genomen. Ze zijn dus niet ontslagen.
WW in de VS is geen vetpot. Ten eerste is het per staat geregeld en niet nationaal. Voor Californië, waar Annapurna Interactive gevestigd is krijg je tussen de $40 en $450 dollar per week (afhankelijk van je vorig salaris). Je kunt ook niet meer dan 26 weken lang WW krijgen.

Dus wachten op ontslag (wat waarschijnlijk niet eens aan de orde was in dit geval) levert je niet echt een vergoeding op die sterk de moeite waard is.

Ik vermoedt dat het voltallig personeel al een plan klaar had staan voor het geval hun onderhandelingen met het moederbedrijf stuk liepen. Ik zou niet verbaasd zijn als er een nieuwe uitgever oppopt binnenkort.
Maarja, nieuwe uitgever zonder klanten/financiering is niet zo makkelijk. Ze kunnen niemand van de bestaande contracten meenemen.
Het is een Amerikaans bedrijf, zaken als een WW uitkering zijn niet van toepassing. In de VS is het ontslagrecht een stuk soepeler dan hier, met de daarbij horende voor en nadelen.

In dit geval een voordeel voor deze werknemers, zij kunnen massaal ontslag nemen per direct zelfs. Daarmee kunnen ze dus een nieuw bedrijf oprichten, met ineens 25 werknemers die vanaf dag 1 kunnen beginnen aan hele toffe games. De werknemers zijn dus als werknemer wellicht minder goed beschermd als hier, maar dit is wel een voorbeeld van de macht die ze hebben.

Gezien de reputatie van Annapurna games zal het niet lastig zijn om investeringen te vinden om de eerste maanden te overbruggen. Al met al dus een slimme zet.
Volgens de wet is het inderdaad allemaal simpel. Maar de praktijk zal lastiger zijn. Men heeft geen enkele bron van inkomsten en voordat er nieuwe inkomsten zijn, zijn we zo 2 jaar verder. Dan moet je dus in deze tijd waarin studios volop sluiten en mensen volop ontslagen worden een investeerder vinden die minimaal 60 Miljoen USD op tafel legt.
Het is afwachten wat deze groep precies gaat doen, maar als ze weer een game-uitgever willen worden zal er inderdaad geld nodig zijn. Geen idee of dat $60 miljoen zou moeten zijn (waar haal je dat bedrag vandaan?), maar in elk geval genoeg om de mensen aan het werk te houden en te kunnen investeren in één of enkele (indie-) games (die door andere ontwikkelteams gemaakt worden, zoals het ook ging onder Annapurna Interactive).

Het feit dat de hele groep vertrokken is kan wel een teken zijn dat daar al over was nagedacht. Misschien is er eigen geld, een lening, of is er al een geldschieter betrokken op de achtergrond. Of misschien gaan ze iets anders doen dan games uitgeven. We gaan het zien.
Mijn berekening is bagger en onzin, ik zie het nu terug vandaag dankzij jouw reactie en besef dat ik jaarloon als maandinkomen heb berekend... haal er maar een nulletje vanaf.

Ton per jaar aan kosten p.p. en dan nog wat extra aan huisvesting e.d.

Maar inderdaad we zullen het zien.
Stukje eer en geweten verkiezen boven salaris, genoeg spaargeld hebben om desnoods een half jaar op de bank te zitten, en vertrouwen hebben in je eigen skillset om snel weer ergens anders aan de bak te kunnen?

WW zo luxe als in NL bestaat ook nog eens vrijwel nergens.
Vertrouwen hebben in je eigen skillset en zorgen dat je werk houdt, dat doet een zelfstandig ondernemer elke dag.
Medewerkers ook hoor, daar hoef je geen zelfstandig ondernemer voor te zijn. We hebben alleen geen last van geldzucht.
Medewerkers een stuk minder, door het sociale vangnet hier. Niets mis mee, daar niet van. Geldzucht is te kort door de bocht, maar dat wist je zelf natuurlijk ook wel.
Dat was natuurlijk met een knipoog. Het valt mij vaak op dat de twee redenen die genoemd worden door zelfstandig ondernemers zijn flexibiliteit en meer inkomen. Flexibiliteit is inmiddels (in mijn sector) vergelijkbaar. Dan blijft toch de drang naar meer geld over.
Daar doe je toch veel ondernemers mee te kort. Waar onder ik zelf. Ben al dertigjaar ondernemer. En geld is nooit echt mijn drijfveer geweest. Natuurlijk als je het goed doet verdien je ook goed. Maar hier tegen over staan ook en hoop verantwoordelijkheden en onzekerheden.
Ik denk dat het in een zeer kapitalistisch land als de VS toch echt wel belangrijk is, geld...
Onzekerheid is er genoeg vanwege het systeem in de VS.
Voor het geld hoef ik geen ondernemer te zijn. Het is met name de vrijheid die ik zo fijn vind aan het ondernemerschap. Ik heb geen "baas" boven mij aan wie ik verantwoording schuldig ben. Ik ben alleen verantwoording schuldig aan mijzelf en mijn klanten. Ik moet wel de premies ophoesten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een pensioenvoorziening, tegelijk is het fijne dat ik daar zelf mijn eigen keuzes in kan maken.
Medewerkers geen last van geldzucht? Daarom eisen velen telkens weer een loonsverhoging, en blijven niet werken voor een salaris waar ze puur hun vaste lasten mee kunnen betalen, de meeste willen toch echt meer om ook nog wat 'luxe' in hun leven te hebben.
Als je ontslag neemt krijg je meestal geen WW. ;)
In ontwikkelde landen is WW zeer gekend. In België is het zelfs ongelimiteerd in de tijd (maar wel degressief).
Niet overal bestaat zoiets als een WW uitkering. in sommige landen is het heel eenvoudig om mensen te ontslaan of ontslag te nemen.
Annapurna is een Amerikaans bedrijf, social security is daar sowieso al anders dan hier. Een ww uitkering kennen ze niet afaik.
Omdat een WW een Nederlandse uitkering is. Als ze niet zelf ontslag zouden nemen zouden ze ook niet ontslagen worden en zouden ze de reorganisatie ondergaan die ze absoluut niet wilde dus daarom.
Zo te zien zijn ze in Amerika gevestigd en daar hangt het heel erg van de staat af hoeveel bescherming je überhaupt het als werknemer. Dus afhankelijk van waar ze zitten verliezen ze zelfs helemaal niets met deze actie.
Het is een Amerikaans bedrijf en gevestigd in West Hollywood, VS, dus recht op WW hebben ze daar sowieso niet.
Bron: Wikipedia: Annapurna Interactive
Maar zo te zien heb je in Californië wel recht op een werkloosheidsuitkering van in totaal 26 weken als je ontslagen bent; https://maisonlaw.com/employment-law/faq/unemployment/
als je ontslagen bent niet wanneer je ontslag neemt
WW uitkeringen heb je in Amerika niet. Er zijn wel genoeg mogelijkheden om binnen korte tijd ergens anders aan de slag te kunnen.

Dit is waarschijnlijk als extra drukmiddel gedaan om nog een laatste onderhandelingsronde te starten.
De onderhandelingen gingen over een spin-off en als de onderhandelingen mislukken zullen ze vermoedelijk zelf een nieuw, zelfstandig bedrijf starten.
Het is een partij in de USA. Ik ben niet op de hoogte of bepaalde staten zaken anders doen, maar volgens mij is het zo dat er uberhaubt geen vangnet is zoals we dat hier kennen.
Dit is in feite "je baas ontslaan"
Ik denk sowieso dat je als Amerikaan, wonend en werkend in de VS, heel snel aanspraak kunt maken op de WW. Anders is dat een lek wat we misschien wel even moeten dichten :+

Nee maar even serieus, ik denk dat je niet door hebt dat dit geen NL bedrijf is? Arbeidsrecht in de VS is heel anders, en als jij werkloos wordt is dat in veel gevallen heel erg jammer voor jou maar echt jouw schuld. En dan maakt het niet uit of je opzegt of niet.

Dus ja, als dit theoretisch een NL bedrijf zou zijn dan zouden ze geen WW krijgen. Maar zelfs dan, wil je dan maar blijven werken voor een bedrijf wat je niet aanstaan, omdat je anders geen WW krijgt? Volgens mij kan je dan beter gewoon even post gaan bezorgen om de rekeningen te betalen, maar in ieder geval stoppen met jezelf martelen.
Vrij zorgwekkend als dit je gedachengang is over zoiets....
Als het in Nederland was klopt zijn stelling toch? Het is ook niet het eerste wat in mij opkwam. Bij mij vooral dat ik de studio niet ken en de games ook niet.
Het is dan ook geen studio, maar een verkoopafdeling.
Vrij zorgwekkend als jij zomaar denkt dat dit mijn eerste en enige gedachtengang is over dit artikel.

Natuurlijk vind ik het sneu voor deze mensen maar dit is geen Facebook waarbij het sociaal verplicht om als
tweaker hier gelijk je medeleven te betuigen. Nee, dan stel ik liever een unieke zinvole vraag ipv
dat je als lezer hier 20 keer dezelfde nutteloze reacties leest.
WW in de VS? Hebben zij dat wel?
Wonderbaarlijk :+
Maar weer niet landelijk geregeld, dus bij elke staat weer anders. Er wordt op die pagina ook meteen weer gewaarschuwd voor scams. Blijft ook een raar land wat dat betreft. Ze zorgen totaal niet voor haar burgers. En dan vragen zij zich af waar al dat geweld vandaan komt...
Motivatie maakt niet uit, er zijn in de hele westerse wereld arbeiders handjes te kort. Er is werk genoeg en als je niet direct je droombaan vindt, ga je heel even iets anders doen.

Ik had een collega met PhD in informatica wiens contract bij ons afliep, die 4 maanden later aan de slag zou gaan bij een grote videokaartenproducent. Die is in plaats van uitkeringtrekken parttime vakken gaan vullen bij de supermarkt om te hoek om de helft van de huur, vaste lasten en eerste levensbehoeftes te betalen.

Ik vond dat erg stoer. Hij voelde zich niet te goed om vakken te gaan vullen, hij weigerde een uitkering aan te vragen omdat hij vond dat hij kon werken.
"Uitkeringtrekken" is wel een heel denigrerende en stigmatiserende uitspraak. Je collega in dit broodje-aap verhaal maakt gebruikt van zijn recht op de collectieve voorzieningen waar we in Nederland, inclusief dit persoon, allemaal voor betalen.
Nouja, de WW wordt niet door jou betaalt, maar komt uit de pocket van de werkgever, gaat dus niet van je brutoloon af. PAWW is een ander verhaal, voor de sectoren waar dit van toepassing is, maar is eigenlijk zelfs gewoon schandelijk omdat je daar wel dan iets voor betaalt, maar een grote kans is dat je er geen gebruik van kunt maken vanwege de voorwaarden die daar aan vastzitten.
Zo ben ik bij ontslag (reorganisatie door covid) bij blokker gaan werken. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt zo'n actie nog een keer uit te halen. Ik betaal flink voor mijn recht op WW, waarom zou ik er dan geen gebruik van maken?
Jij en ik hebben hele andere normen en waarden. Dat is duidelijk.
Ik denk dat dat best meevalt: Ik ben immers niet voor niets direct weer aan de slag gegaan. Dat was alleen dermate hersendodend dat ik dat zeker niet nog een keer ga doen.
Wat mij betreft hoef je jezelf niet te verdedigen tegen zo'n statement, waarin @ABD in de veronderstelling leeft in een hoger niveau van normen en waarden te verkeren en vanuit zijn deugdtroon jou en "uitkeringstrekkers" veroordeeld omdat jij liever geen werk doet waar je ongelukkig van wordt in een sociaal-maatschappelijk systeem waarin dat niet hoeft.
Jij betaalt helemaal niets voor het recht op WW, dat doet jouw werkgever, die draait voor de premies van de WW op, gaat niets van jouw brutoloon van af.
Ook goed. Punt blijft dat ik er recht op heb en er voor betaald is.
Daar heb je helemaal gelijk in.
Dat is wel een beetje een sigaar uit eigen doos natuurlijk. Uiteindelijk gaat dat gewoon onder het kopje 'personeelskosten' geschaard worden, en krijg je dus simpelweg een lager salarisaanbod omdat ze deze extra kosten al incalculeren. Dat het niet bij het stapje bruto->netto berekend wordt maakt daarvoor niet uit.

Daar is overigens niets mis mee, het is belangrijk dat dit soort collectieve voorzieningen bestaan en dat ze universeel zijn (dat is wat het rendabel en duurzaam maakt!), maar uiteindelijk betaal je er als werknemer echt wel gewoon voor, want de aandeelhouders gaan heus niet minder geld uit het bedrijf trekken omdat de WW betaald moet worden.
Binnen het NL systeem is dat helemaal niet stoer, maar dom.
Weet je overigens zeker dat hij recht had op een uitkering, dat gaat ook niet meer zo gemakkelijk als vroeger.
Het is niet uitkeringtrekken als je er jaren voor hebt betaald voor wanneer je even geen werk hebt.
Heeft niets van doen met lange tenen, maar een terechtwijzing van neerbuigende en stigmatiserende uitspraken jouwer kant.

Dit klinkt al een stuk beter, vooral met het passend ertussen:
[quote]
De uitkering is een vangnet voor wanneer je geen passend werk hebt en niet kunt vinden.
Dat laatste, met deze uitspraak:
Geen werk kunnen vinden is op dit moment in ons land niet aan de orde, er is werk zat. Werkgevers zitten te springen om mensen.
presenteer je als feit zonder bronvermelding (is niet aan mij om deze voor je te gaan vinden).

Het volgende:
De zoektocht naar passend werk kun je prima overbruggen met ander werk, bv via een uitzendbureau.
is naar mijn mening voor je loopbaan niet per sé heel handig, nogmaals, in je broodje-aap verhaal iemand met een PhD in informatica die gaat vakkenvullen? Hoe zet je dat, hypothetisch gezien, op je Curriculum vitae?

Bovendien leven we niet in Amerika, waar we ons moeten laten slaven voor een hongerloon als we even geen werk kunnen vinden met passend ervaring en niveau, hier hebben we daarvoor een vangnet; nogmaals, naar mijn mening.
Hij gaat bovendien ook voorbij aan het verschil in inkomen tussen vakkenvullen en een gemiddelde persoon met PHD informatica. Dat verschil wordt alsnog door het UWV aangevuld. AKA uiterking.
Er is hier sprake van een normen- en waardenkloof. De bereidheid om te werken, mensen zoals jij die zich te goed voelen om als overbrugging een paar weken werk te doen om voor zichzelf en hun familie te zorgen.

Ik noem passend, maar dat is door de wetgever allang verwijderd aan de eisen. Je moet als uitkeringsaanvrager tegenwoordig alles aannemen.

Daarnaast hoef ik je geen bron te leveren, dat doe je zelf ook niet; je stelt eisen aan anderen die je jezelf niet stelt, maar dat vindt je blijkbaar heel normaal(dat proef ik sowieso in al je posts hier). Het is een feit dat er meer vacatures openstaan dan dat er werklozen zijn in Nederland. Dat kun je ontkennen omdat het je niet uitkomt, maar ik vind dit niet normaal.

Je blijft beweren dat ik en broodje aap vewrhjaal vertelt, en hoewel het een anekdote is, heb ik die vertelt omdat ik onder de indruk was.

Dit is echt gebeurt, dit is geen lulverhaal. Ik heb het hier over een universitair geschoolde jongeman met een bachelor, masters en PhD in de wiskunde en informatica die geheadhunt was door het grootst groeiende IT bedrijf van de wereld die een paar maanden overbrugde door te gaan parttimen bij nota bene Lidl. Respect.

Dat jij je hierdoor iets zou kunnen voelen waardoor je zo uithaalt kan ik niets mee. Lelijkheid en downplayen van mensen die het niet aankunnen dat anderen iets moois doen kan ik niets mee en ga ik niets mee doen.

Serieus, dat je slavernij gaat vergelijken met vakkenvullen voor een paar maandjes.......... Je bent knetter.

Van handen uit de mouwen steken wordt niemand slechter, iets doen voor een paar weken is beter dan de hele dag op de bank hangen.

Het mooie is dat jij niet eens doorhebt hoe je jezelf voor gek zet met je denigrende toon wat betreft werk waar jij je te goed voor voelt. Een echte vent voelt zich nooit te goed voor werken om zichzelf en vooral zijn gezin te onderhouden.

Hoe dan ook, ik betaal ook ww premie en ik betaal NIET voor klaplopers wel werk kunnen vinden maar zich te goed voelen om een tijdje iets ander te doen ter overbrugging en denken daarop recht te hebben. Heb je daar weleens aan gedacht?

Overigens, mijn collega was in staat om zijn verplichtingen te voldoen met die parttime job, hij woonde goedkoop met zijn partner. Ik vraag niet van je om van 100k naar 2k te gaan als je 70k uitkering kan krijgen, omdat de kans aanwezig is dat je op gegeven moment niet meer aan je betalingverplichtingen kan voldoen.

[Reactie gewijzigd door ABD op 13 september 2024 21:53]

Het is inderdaad een verschil in normen en waarden. Maar als je dat verschil uitdrukt door denigrerende en neerbuigende opmerkingen tegenover anderen ("je te goed voelen", "uitkeringstrekker", enz.) dan moet je ook niet vreemd opkijken als mensen je daar gepikeerd op aanspreken.
Zoals anderen ook duidelijk hebben gemaakt zoek je hierbij naar passend werk. Dat wil niet per se zeggen een soortgelijke baan, maar een soortgelijke levensstandaard (meestal loon). Het UWV kan die periode overbruggen door het salaris aan te vullen, zodat je niet van 65k opeens naar 20k zakt door je vakkenvul baan. Een minder betalende baan nemen voor de tussentijd is zonder twijfel de meest zelf-vernietigende keuze die je kan maken en het geeft je minder tijd om een passende baan te vinden.

Je hebt hier nota bene al voor betaald doormiddel van belasting. Er is niets beschamend aan je loon aanvullen tot je een nieuwe baan hebt met het geld dat je zelf hebt ingelegd. Je zou als individu ook meer moeten kunnen bijdragen aan de samenleving door een passende baan te nemen en te passen voor het werk dat er ligt voor anderen die daar beter op aansluiten.

Dan heb je nog de discussie over waarom deze werkgevers staan te springen om mensen en we kunnen hier nog uren over kleppen. Kort door de bocht komt het er meestal op neer dat werknemers niet per se deze banen willen omdat ze ruk zijn, slecht betalen, of allebei.
Sorry, maar dit heeft niets met lange tenen te maken. Ik wil voldoening halen uit mijn werk. Dat betekend dat ik mijn hersens blijf trainen op logica om complexe vraagstukken op te lossen. Stilstand is achteruitgang, al helemaal in je carriere.
Voldoening uit je werk is een luxe, leuk en fijn als je dat krijgt uit je werk, maar zeker geen vereiste om te kunnen werken. Geld om te kunnen wonen/leven moet gewoon, nog steeds, binnenkomen.
Precies, daarvoor is het UWV. Want je dacht toch niet dat vakkenvullen hetzelfde betaald als een uitkering voor een gemiddelde IT-er? Hoe ga je je hypotheek/huur/auto etc betalen?
hypotheek/huur/auto
Niet om lullig te doen, deels ben ik het daar wel met je eens, maar ik zeg altijd dat je bij hypotheek/huur/auto rekening moet houden met zaken als ontslag en dus niet moet gaan leven per maand tot de laatste cent (of meer) van je salaris op is.
Dat ben ik ook weer met jou eens, maar juist daarom is het niet zo eenvoudig als 'ga vakkenvullen'. Dat dekt namelijk de vaste lasten niet en dat moet dus aangevuld worden door, je raadt het al, het UWV.
Gelukkig dat ik nog een beetje bijval krijg. De nuance is weg bij de meesten. Ik heb het over een overbrugging in een tijd dat er meer vacature dan werklozen zijn.
Dat valt tegen; of mensen voldoening hebben uit hun werk is een heel belangrijke factor in het collectieve/maatschappelijke nut van werk. Mensen werken nu eenmaal niet effectief als ze niet op hun plek zitten, en daar hebben we met z'n allen helemaal niets aan. Werken om het werken is zinloos.
Ik denk dat jij dan erg ver van de realiteit staat als jij dat denkt. De meeste mensen werken echt omdat ze moeten werken om geld binnen te krijgen om te kunnen leven. Als je toevallig ook echt voldoening uit je werk krijgt is dat echt een voordeel, maar voor de meesten geen realiteit.
Sorry dat ik dyslectisch ben.
Alweer die vreselijk pedante toon, hier nog een tegeltje, speciaal voor jou: "Zing 'ns een toontje lager.". Hopelijk reflecteer je daarop in je alomvertegenwoordigde wijsheid, arbiter van de hoogste normen en waarden waar een menig sterveling beneden jou zich naar moet conformeren. (=lichtelijk hyperbolisch)
Misschien moet je laten bezinken wat hottestbrain en jij allemaal verkondigen; mensen met dyslexie maken geen stam+d fouten, dat is nonsens. Pedanter is niet overtreffend genoeg. Jouw mening is al enige tijd duidelijk, jij hebt er recht op die uitkering en je zult het krijgen. Je gaat zeker niets doen waar jij op neerkijkt....

Je bent je de hele tijd vast aan het bijten in een woord "uitkeringstrekker" en daar heb je je in vastgebeten en je laat je daar doorleiden; door dat woordgebruik weet je wie ik ben en je zult mij leren! Als ik je lootje zou trekken bij Sinterklaas, kreeg je van mij een surpise van een spiegel.

Hoe dan ook, jij denkt dat hoger opgeleid iets betekent, maar dat is onjuist.

[Reactie gewijzigd door ABD op 14 september 2024 01:19]

Volgens mij is Annapurna geen Nederlands bedrijf, dus dan heb je sowieso geen recht op WW.
In de VS heb je wel een vorm van WW, maar dat is per staat geregeld / anders: https://www.usa.gov/unemployment-benefits
Amerikanen hebben sowieso geen recht op een WW uitkering 8-)

En een dergelijke gunstige werkeloosheidsregeling bestaat in de VS namens mijn beste weten niet, zelfs niet in Californië. De 'kosten' voor een dergelijk statement zijn dus ook veel lager dan hier waar je anders waarschijnlijk een gunstige VSO zou krijgen.
Het is amerikaans, daar heb je sowieso geen recht op een uitkering.
Ww in de it?

What universe
Is een Amerikaans bedrijf gevestigd in USA, dus een WW uitkering is daar sowieso niet relevant.
Spuit elf....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 278217 op 13 september 2024 13:47]

je zou toch ook kunnen afspreken, dat je naar kantoor komt, daar beetje koffie drinken met wat appelkoeken en wachten totdat je collectief ontslagen wordt met een premie?
Is een beetje koffiedik kijken, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze nu onafhankelijk gewoon met zijn 25'en een nieuw bedrijf opzetten en op die manier met een frisse start alsnog onafhankelijk van het huidige moederbedrijf verder kunnen.
Dan moet je natuurlijk wel financieel de boel zo geregeld hebben zodat dit mogelijk is, maar wellicht zijn er wat investeerders die hebben aangegeven zoiets wel te zien zitten.
Dit is een Amerikaans bedrijf. In de VS heb je geen WW.
Ik denk niet dat de Nederlandse Werkloosheidswet heel relevant is voor een Amerikaanse studio.
Een maand geleden nog de film en tv rechten gekregen op Control en Alan wake, en ze gingen Control 2 voor een deel ontwikkelen. Ben toch beniewd wat daarmee gaat gebeuren, ik keek wel uit naar een nieuw deel van Control. Helaas denk ik dat dit hierdoor in de ijskast gaat.
Control en Alan Wake worden hier niet door geraakt, die vallen onder Annapurna Pictures. Dit is Annapurna Interactive.
Hij doelde dan ook op Control 2.
dat is dus ook wat @chrisboers wil zeggen die vallen onder intractive en hebben dus geen last van deze kwestie
Maar de medewerkers van Interactive hebben ontslag genomen, dus dan is de opmerking van @Greymane toch terecht dat het werk aan Control 2 waarschijnlijk in de ijskast gaat? :? Eerste zin:
Alle werknemers van game-uitgever Annapurna Interactive hebben ontslag genomen.
Ik zal maar aannemen dat het vroeg was vanmorgen en/of het tijd is voor weekend. :Y) ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 september 2024 09:41]

de verwoording van tweakers is nogal foutief en lijkt geen onderscheid te maken tussen de game ontwikelaar en het moederbedrijf (op moment van schrijven nog steeds in het geval) maar PCgamer geeft aan dat control 2 geen last heeft van dit probleem omdat het direct met het moeder bedrijf een contract heeft gesloten en niet met de game afdelig die nu ontslag heeft genomen

https://www.pcgamer.com/g...-staff-quitting-en-masse/
Notably, Alan Wake 2 developer Remedy's recently-announced partnership with Annapurna on the future of the Control series is unaffected by this development, as the deal was with parent company Annapurna Pictures and not the interactive subsidiary.

[Reactie gewijzigd door atthias op 13 september 2024 10:44]

Her is een publisher, geen ontwikkelaar, het bedrijf zelf zal gewoon bliven bestaan in principe, immers kunnen de werknemers niets meenemen en contracten met developers blijven gewoon lopen. Alleen voorlopig zal dus een skeletoncrew van het moederbedrijf de taken over moeten nemen en nieuw personeel in huis halen. Als de 25 werknemers een nieuw publishinghouse willen opzetten zullen ze toch zelf met geld moeten komen en op zoek gaan naar nieuwe contracten, want de bestaande kunnen ze niet meenemen.
Ik had niet door dat ze het ook gingen ontwikkelen, ik dacht dat het alleen een financiele investering was (50% van de kosten in ruil voor de filmrechten).
De game "Morsels" , "Mixtape" welke nu white listed is op steam zou ook in feb 2025 en ergens in 2025 naar de switch komen , ps5 en steam ook dat staat op de tocht ?
Als ik het goed lees dan gaan er nieuwe mensen asap naar de gaming divisie en blijft alles draaien, al zal 't opstarten even duren.

Ik ga er, als ik dat allemaal zo lees, vanuit dat de ceo de contracten niet los gaat laten. Ik denk daardoor ook niet dat ze verwachten er lang last van te gaan hebben. Hopelijk...

Het gaat om een uitgever, niet de ontwikkelaar. In een ernstig geval van contractbreuk kan je eruit stappen en naar een ander gaan dunkt mij.
Ja, want creatief werk kan zonder meer direct worden overgenomen door een nieuw team </sarcasm>
Creatief werk? Uitgevers zijn toch voornamelijk administrateurs?

Mensen die over geld gaan, reclame maken hulp bij distributie enz.
Parasiteren op de anderen hun werk? :P
Want echt creatief kun je die niet noemen...
Het ontslag volgt na onderhandelingen die Annapurna Interactive voerde met het hoofdbedrijf Annapurna. De game-uitgever onderhandelde over de mogelijkheid een spin-off te beginnen van het moederbedrijf, maar de twee partijen kwamen daarbij niet tot een overeenkomst.
Wat een verwarrend stuk!

Ik heb het 5x gelezen en ben daarna zelf gaan zoeken.

Ten eerste heet het moederbedrijf "Annapurna Pictures" en niet alleen "Annapurna".
Daarnaast wilde ze geen spin-off van het moederbedrijf maken. Ze wilde de gaming divisie ombouwen naar een losstaand/eigen bedrijf.

Sterker nog, als ik het goed lees dan wilde het moederbedrijf de gaming-tak zelfs onderbrengen (opsplitsen?) in alle andere takken. Dit is mogelijk zelfs de crux! Dit wilde Interactive natuurlijk niet en, naar mijn idee, had dit in cement gegoten moeten worden door er een los bedrijf van te maken met eigen zeggenschap.

Bron
Under Ellison and her senior leadership, the company will integrate its in-house gaming operations with the rest of Annapurna’s divisions, which include film, TV and theater.

[Reactie gewijzigd door Triblade_8472 op 13 september 2024 08:43]

Dan zou ik ook opstappen. Je wordt gewoon in een afdeling gegooid die werkt aan iets waar jij mogelijk helemaal geen interesse en/of expertise in hebt. Flikker een heel eind op. |:(
Jammer, en tegelijkertijd hoopvol. Annapurna is toch een naam waarbij ik rechtop ga zitten als ik het hoor, want hun output onderscheidt zich duidelijk van de dertien in een dozijn AAA meuk, in positieve zin. Het zijn niet allemaal kaskrakers, maar als je originaliteit zoekt zit (zat) je bij Annapurna wel goed. Maar als het hele personeel collectief het moederbedrijf de wacht aanzegt hebben ze duidelijk vertrouwen in de goede afloop, en dan kan het bijna niet anders of we gaan nog wel meer van deze mensen horen, onder een andere naam.
Dit klinkt wel als een vooropgezet plan. Die 25 medewerkers zullen "toevallig" wel samen gaan werken in een ander bedrijf omdat ze daar een betere toekomst zien. Moeten ze nog wel hun NDA's uitzoeken en/of anti concurrentie bedingingen. Beetje lullig als je als b.v. programmeur geen programma's mag schrijven in dezelfde branche. Flexibele arbeidsmarkt werkt twee kanten op.

Gebeurde in Nederland ook wel eens, dat (vrijwel) een complete afdeling "ineens" weg ging.
Ik weet niet hoe het in Amerika werkt met concurrentiebedingen in contracten, maar in Nederland zou je een werknemer echt niet zomaar mogen uitsluiten van een gehele branche, daar weegt het recht van een individu om te voorzien in zijn levensonderhoud veel te zwaar voor. Concurrentiebedingen in contracten zijn dan ook vaak veel te generiek verwoord en daarmee nietig. Je kan wel eisen dat een werknemer niet overstapt naar een directe concurrent voor een bepaalde (redelijke) periode zoals een jaar, maar een hele branch uitsluiten zou een rechter volgens mij zo van tafel vegen.
In de VS lijkt het een interessant iets te zijn, d'r zijn bij de grote techbedrijven strikte no-compete clausules (evenals een "gentleman's agreement" dat ze niet bij elkaar gaan recruiten), om te voorkomen dat Intel mensen bij AMD gaan werken en vice-versa. Ik bedoel het gebeurt wel, maar er moet vaak 1-3 jaar tussen zitten.

In Nederland is er idd vaak wel een concurrentiebeding in contracten, maar in de praktijk zijn die niet te verdedigen. Ik had een collega die na een korte pauze van drie maanden bij zijn voormalige opdrachtgever aan het werk ging, zo van, "nouja klaag me maar aan"; een relatief klein consultancybedrijfje zal niet zo snel een bank aanklagen. Maar het gebeurt ook wel netter, dat iemand de overstap maakt naar zijn opdrachtgever, maar daar wordt dan handjeklap gedaan en soms wordt er een uitkoopsom betaald (volgens mij bedragen van 2-3x jaarloon?)
in californie waar amapura (en intel en AMD) zit is voor zover ik weet een no compete clause verboden en mag dit dus ook niet

maar ik laat me graag corrigeren
Klopt, en is nog niet zo lang geleden zelfs aangescherpt. Zelfs in alle reeds bestande contracten is het geschrapt.
kijk daar word ik blij van dankjewel voor de extra informatie :*)
Ja ik heb ook zo'n concurrentiebeding gehad toen ik in Nederland werkte. Toen ik weg wou, was dit zeker een probleem. Ik zal nooit meer een contract tekenen met zoiets erin. Net zoals andere zaken als trainingen terugbetalen als je binnen X jaar vertrekt of verplichte leaseauto's met allerlei haken en ogen eraan.

Het is grappig, ik heb in veel landen gewerkt maar Nederland is het enige land waar mijn contract vooral bestond uit juridische haken en ogen. In andere landen gaat het vooral over mijn rechten.
Maar dat laatste is natuurlijk omdat in NL heel veel in de wet is vastgelegd, waar dat elders niet zo is. Er zullen vast haken en ogen aanzitten, maar over het algemeen is er vrij veel vastgelegd. Dan is het fijn voor de werkgever dat ze je een fijn gevoel kunnen geven, maar dat betekent die dat jij minder rechten hebt.

Daarnaast is een concurrentiebeding in NL vrij moeilijk af te dwingen, in tegenstelling tot andere landen. Het enige wat nog goed zou zijn is als hij verplicht uitbetaald zou moeten worden, verder denk ik dat je liever haken en ogen hebt dan 0 rechten behalve als het in je contract staat. En een contract goed lezen voordat je een handtekenijg zet is altijd handig, of je nou in NL bent of ergens anders.
Maar dat laatste is natuurlijk omdat in NL heel veel in de wet is vastgelegd, waar dat elders niet zo is. Er zullen vast haken en ogen aanzitten, maar over het algemeen is er vrij veel vastgelegd. Dan is het fijn voor de werkgever dat ze je een fijn gevoel kunnen geven, maar dat betekent die dat jij minder rechten hebt.
Ik vond juist in Nederland dat ik minder rechten had. Het is een heel kille neoliberale (en nu natuurlijk zelfs extreem-rechtse) maatschappij geworden. Waar ik nu woon heb ik zelfs gratis gezondheidszorg bijvoorbeeld, van de staat. In Nederland hebben de commerciele verzekeraars het voor het zeggen.

En het moeilijk kunnen afdwingen maakt het er niet zekerder op. Ik zie het zelf als een dreigement, iets dat je altijd boven je hoofd hangt. Het is niet iets dat ik ooit nog zal accepteren.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 13 september 2024 17:35]

Concurrentiebeding is geen relatiebeding en is er ook niet om je te weerhouden bij de relatie (opdrachtgever) in dienst te treden.
Annapurna is een berg uit Nepal, een boeddhistisch land.

Jammer dat dit voor een ultrakapitalistisch bedrijf gebruikt wordt dat zo met mensen omgaat. Ik heb veel respect voor hun medewerkers, niet alleen om deze actie maar ook om de games die ze gemaakt hebben.

Overigens kwam Stray uit een Franse studio (BlueTwelve) origineel gezien, niet uit Amerika. Dus ik denk niet dat Annapurna's eigen studio er aan meegewerkt heeft, voor zover ik weet waren ze alleen de uitgever.
Maargoed, wie zegt dat het bedrijf slecht omging met hun medewerkers? Omdat ze vanwege (mogelijk noodzakelijke) herstructurering de afdeling gingen opdoeken en integreren met andere afdelingen? Misschien zijn deze medewerkers juist te pigheaded om in te zien dat het noodzakelijk was en wilde gewoon hun zin doordrijven die voor het bedrijf gewoon niet mogelijk was. Het is niet altijd de werkgever die de boosdoener is.
Respect voor dit team. Dikke middelvinger naar al die studio-sluitingen en massaontslagen in de branche. Ga het maar lekker zelf doen _/-\o_
Tja, alleen steek je dan wel je middelvinger naar de verkeerde op. Een beetje als een milieuterrorist die het hoofdkantoor van Greenpeace gaat blokkeren.

Deze studio stond niet op het punt van sluiten, maar ze wilden individueel verder waar de eigenaar niet mee akkoord ging. Prima als je dan opstapt, maar dit heeft echt 0,0 te maken met ontslagen en studio-sluitingen (nog even los van het feit dat het in mijn ogen logisch is dat een verlieslijdende studio gesloten wordt, het is een bedrijf en geen games-liefdadigheid)
Nou dan ben je niet op de hoogte van de laatste verhalen in de industrie. De zelfs de meest succesvolle studios krijgen te maken met ontslagen en sluitingen.
Weer een bedrijf dat goed draaide omdat goede games maken op de eerste plek stond, kapotgescheurt door hun eigen succes? Heb Annapurna spellen hoog in het vaandel staan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.