Prusa introduceert MK4S-3d-printer en upgradekit voor MK4

Prusa heeft de MK4S aangekondigd. De 3d-printer is een verbeterde versie van de huidige MK4-printer en moet dankzij onder meer een nieuwe '360-graden koeling' volgens de fabrikant een hogere printsnelheid en betere printkwaliteit bieden.

Volgens Prusa is de MK4S dankzij de vernieuwde koeling in staat om sneller te printen, terwijl dezelfde printkwaliteit behouden blijft. De MK4S maakt gebruik van een hogedrukturbine met een aangepaste ventilatorbehuizing. De vernieuwde koeling moet het mogelijk maken om forsere overhangs te printen. Prusa stelt dat hoeken tot 75 graden moeiteloos geprint kunnen worden. Hierdoor moet het minder vaak nodig zijn om supports te gebruiken, wat zowel tijd als filament bespaart. Ook moet de oppervlaktekwaliteit een boost krijgen, met name bij materialen zoals PETG.

De MK4S wordt standaard geleverd met een 'high-flow nozzle' gebaseerd op CHT-technologie om de snellere printtijden mogelijk te maken, zonder dat hiervoor high-speed filament benodigd is. Volgens Prusa neemt de volumetric flow rate toe met 45 tot 114 procent, afhankelijk van de materiaalkeuze. De fabrikant heeft daarnaast zijn firmware en printprofielen aangepast voor de vernieuwde 3d-printer. De nieuwe profielen '0.25 speed' en '0.28 draft' moeten de printtijd aanzienlijk verkorten. Bij het huidige '0.2 speed'-profiel wordt de printtijd in het geval van een 3d-print van het Marvel-personage Groot met ongeveer 2,5 procent verkort, van 4 uur en 34 minuten naar 4 uur en 27 minuten.

Prusa MK4S

Prusa introduceert verder een nieuwe app voor iOS en Android om de 3d-printers van het bedrijf op afstand te monitoren en aan te sturen. Het is al langer mogelijk om de apparaten op afstand te bedienen via Prusa Connect (cloud) en PrusaLink (lokaal), maar een mobiele app was tot dusver niet beschikbaar.

Daarnaast brengt de fabrikant een optioneel GPIO-extensiebord uit dat op het moederbord kan worden aangesloten en bestuurd kan worden met behulp van G-code. Prusa noemt als voorbeeld dat het mogelijk is om een ledstrip aan te sluiten die kan knipperen zodra een print voltooid is. Ook is het mogelijk om timelapses te maken door cameratriggers in te stellen of om een eigen printharvester te ontwerpen, waarbij een voltooide 3d-print automatisch van de printplaat wordt verwijderd. De GPIO-set kost 15,90 euro en wordt vanaf 2 september verzonden. Een ander nieuw accessoire is een accelerometerset die gebruikt kan worden bij het kalibreren van de inputshaper. Die set kost 19,90 euro.

De Original Prusa MK4S is zowel geassembleerd verkrijgbaar als in een bouwkit. Ook is er een geassembleerde bundel met MMU3 om met meerdere kleuren en materialen te kunnen printen. De vernieuwde 3d-printer is verkrijgbaar vanaf 889 euro voor een bouwkit en vanaf 1.200 euro voor een geassembleerd exemplaar. Dat zijn dezelfde prijzen als het bedrijf voor de reguliere MK4 vroeg. Voor gebruikers van de reguliere MK4 is er een upgradekit beschikbaar om de 3d-printer om te bouwen tot een MK4S. Upgraden is mogelijk vanaf eind augustus en kost 109 euro.

Door Sabine Schults

Redacteur

12-08-2024 • 18:40

71

Submitter: ocf81

Reacties (71)

71
71
22
3
0
46
Wijzig sortering
Prusa heeft met de geforkte slicer een mooi product. Ook hun printables platform is een goede zet. Maar met de recente printer releases slaan ze de plank een beetje mis - heb ik de indruk.

Concurrentie lijkt meer te bieden voor minder of gelijke kosten.
Het is maar net welke aspecten je als consument belangrijk vindt. Prijs is niet alles.

Ik vind het persoonlijk belangrijk dat het open source is, geen cloud diensten vereist en dat het een betrouwbaar product is. Als mooie bonus is het ook nog eens Europees gemaakt.

Dus als eigenaar van een prusa mini vind ik niet dat ze de plank misslaan.

Zo kreeg de prusa mini laatst nog een update waardoor het printen veel sneller werd, zonder extra kosten.

[Reactie gewijzigd door Kwastie op 13 augustus 2024 07:25]

Zo kreeg de prusa mini laatst nog een update waardoor het printen veel sneller werd, zonder extra kosten.
Bambu geeft ook vaak upgrades. Zoals laatst de noise cancelling update die hem een stuk stiller maakt.
De Chinese markt zal altijd winnen op kost. En recentelijk beginnen ze matchen op build kwaliteit en features.
Maar ik ben er toch niet zo gek van.
Neem nu Piet, een echte expert in 3D printing engineering die wat next level features wil introduceren in de markt en uiteraard wil concurreren in deze markt, heeft nu amper nog kans om zijn product op de markt te brengen. Te duur,... En dat maakt onze markt vol met lokale makers, pioniers een beetje kapot.

Ik trek nu wel op flessen maar toch..

Ik geloof net dat die lokale markten weer moeten open bloeien, met de maker communicatie, reparatie en degelijk materiaal aan de basis.

Wat daar staat toch prusa een beetje bekend voor, de maker communicatie, die man die reprap aan de community heeft geschonken, en daarmee een markt gevormd.
Er is voor iedereen een markt. Er zijn ook zat mensen die graag een Voron bouwen of zelf een printer ontwerpen. Of leuke dingen doen met een Voron, zoals een toolchanger bouwen oid.
De markt die Prusa bedient is er denk ik momenteel vooral voor de mensen die prijs stellen op EU producten, Open Source, geen cloud, en gewoon het bedrijf Prusa een warm hart toedragen.
Sinds Bambu Lab de markt op heeft geschud hebben we er een optie bij. Op de slicer na een closed source/hardware machine die min of meer afhankelijk is van cloud diensten, maar wél van goede kwaliteit en zo te zien wil het merk (de CEO) ook echt wel goede producten maken. Ze werden wel steeds geframed als een Evil Corp, maar daar is eigenlijk niets van gebleken. Ja, het komt uit China, dus er zal wel staatsteun zijn in een of andere vorm denk ik. En die cloud afhankelijkheid wordt steeds minder. Ik zag dat er inmiddels ook gewerkt is aan een manier om firmware te updaten buiten de cloud om. Via een SD kaartje denk ik dan. En ik sluit niet uit dat ze straks de printers ook gewoon lokaal kunnen laten draaien en dat Bambnu Studio dan ook gewoon werkt zonder internet koppeling (dus alleen via je eigen netwerk).

Persoonlijk vind ik een Prusa Mk3S een hard sell tegenover een Bambu Lab machine. En dan gaat het er niet om welke 'beter' is, want ik denk dat we inmiddels wel weten wat de kwaliteit van beiden is. Dat is dus geen vraag meer. Maar als ik een Mk3S geassembleerd wil kopen, ben ik gewoon €1200 kwijt. Een P1S is nog geen €900, en dan heb ik een printer in een enclosure, mét AMS. Een Mk3S met enclosure en MMU is aanzienlijk duurder...

Iedereen moet het uiteraard helemaal voor zichzelf uitmaken. Iedereen heeft eigen afwegingen. Ik draag Prusa echt een warm hart toe, maar mijn portemonee heeft ook wat te zeggen :+ Vandaar: ik vind het een hard sell. Ik weet niet of die hoge prijs te maken heeft met de EU fabricage of voor het in stand houden van het hele ecosysteem, maar er zit gewoon veel teveel tussen. Prusa is niet de enige die op zijn tellen moet passen. Ook Creality en andere fabrikanten hebben een stap moeten zetten en ik zie dat de nieuwe Ender 3 V3 zelfs op een variant van Klipper draait en ook input shaping heeft. Dus Bambu heeft wat dat betreft een positieve invloed gehad. De markt is weer in beweging. Dat is ook wel iets dat Prusa zich mag aantrekken. Ook zij hebben te lang op hun handen gezeten. Er had best wel wat meer innovatie mogen komen.
Ik zag dat er inmiddels ook gewerkt is aan een manier om firmware te updaten buiten de cloud om. Via een SD kaartje denk ik dan.
Dit kon vanaf het begin al met de bambulab printers hoor.
Oh, het wordt als new feature genoemd bij de firmware upgrade die ik net kreeg (X1C).
Vreemd, want ik heb toen ik een jaar geleden mijn P1S uit de doos haalde meteen al een benchie geprint die op de meegeleverde SD kaart stond. Toen had ik de app en slicer enzo nog niet eens geinstalleerd.

Misschien was dat bij de X1 anders maar ik kan het me niet voorstellen eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 13 augustus 2024 17:43]

Ik heb het over firmware upgrades. Die kun je nu via een SD kaartje doen. Hoeft niet meer via internet.
Ahhh. Oeps. Okee, ik dacht dat je bedoelde dat je kon printen op die manier. Sorry.

Dit is inderdaad wel super, want stel dat Bambu bepaalde functies uit gaat zetten ivm de stratasys rechtszaak, dan kunnen we die op die manier terugzetten.
Ik vind dat Bambulab geen slecht werk doet. Ze hebben 3D printen echt zorgeloos gemaakt. Een stuk meer dan Prusa. Bovendien is de buildkwaliteit beter, met echte behuizing en mooie injection molded onderdelen.

En ik koop een 3D printer om mee te printen, niet om met 3D printers te knutselen. Daar voorzien ze erg goed in, en iets als Prusa toch minder. Je kan daar veel meer aan tunen enzo maar dat wil ik helemaal niet. Ik wil gewoon op print drukken en klaar. Daarom ben ik blij dat Bambu het steeds meer uit de hobbyhoek haalt. En hun AMS is geniaal.

Ik geloof ook niet zo in "Nederlands produkt!!". Ik zou niet eerder iets kopen omdat er toevallig iemand in Nederland aan verdiend. Dat maakt het niet per se beter en de meeste zakenmensen gaat het ook gewoon om het geld. En economische factoren boeien me niks.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 13 augustus 2024 14:26]

Wat is "meer"?

Ik heb zelf de MK4 en ik ben zeer aangenaam verrast door de print-kwaliteit.
Dat is best een enorme sprong van de toch al niet slechte resultaten van de MK3S en de mini's die ik hier heb.
Ik heb geen recent vergelijkingsmateriaal van andere printers, dus weet niet of het huidige aanbod van de concurrentie ook dergelijke sprongen heeft kunnen maken in de kwaliteit.

In een paar jaar tijd is de print-snelheid van de mini's nagenoeg verdubbeld met alleen een firmware upgrade en hebben ze met de MK3 naar MK4 ook een enorme sprong weten te maken in snelheid en kwaliteit.
Dus wat dat betreft vind ik niet dat ze de plank misgeslagen hebben.

Enige waar ik best wel van baal is dat de upgrade van mijn MK3S nagenoeg even duur is als een nieuwe MK4, omdat ik kennelijk een versie heb waarbij je ook het printbed moet vervangen.
Bambu Lab X1 Carbon met AMS bijvoorbeeld voor zo'n € 1.600,-
Ik heb ook naar Prusa gekeken maar het is of heel erg duur of er zit geen kast omheen of geen AMS bij.
Nu heb ik gewoon alles.
Tsja wel of geen kast is natuurlijk lastig te beoordelen wat de meerwaarde ervan is, omdat dat nogal verschilt per use case. (bijv. bepaalde filaments moet je echt een enclosure bij hebben...)
Maar voor 1600 euro heb je toch zeker wel een kant-en-klare MK4 met MMU3.
Tenzij die AMS van Bambu Lab net even wat meer kan dan de MMU van Prusa???
€ 1855,- voor Prusa MK4 + MMU3 + Enclosure
Voor de keuze tussen closed source en China of € 255,- meer betalen voor open source en EU made vind ik het een makkelijke keuze.
En je doet net als of close source zo slecht is bij hun printer, hun onderdelen blijven goedkoop en je hoef niet perse via de cloud te printen. Daarnaast zijn er genoeg 3rd Party onderdelen te verkrijgen, Prusa komt gewoon niet achterna met Bambulab, daarnaast vraag ik mij af hoelang dat nog goed gaat met Prusa om voor een hoop geld veel minder te verkopen, dan kun je nog zo goede support hebben maar gaat deze op een gegeven moment eindigen.
Persoonlijk vind ik het open source verhaal zeker belangrijk, maar eerlijke lonen is voor mij toch stukken belangrijker.
Idk of je daarin gelijk hebt met betrekking tot de lonen, aangezien ze in China gewoon een stuk minder verdienen, net als dat ze in Tsjechië minder verdienen dan in Nederland.
Daar hebben ze koopkracht voor bedacht toch?
Closed source is niet per definitie slecht. Vind open source vaak gewoon beter, zeker in dit geval, en ben bereid daar meer voor uit te geven.
Je moet hem ook niet vergelijken met de X1C je kan gewoon de P1S pakken die alles kan en die dan toch weer veel minder kost dan de prusa en het beter doet.
Zelfs als het €400,- zou schelen zou ik nog voor de Prusa kiezen. Als consument heb je (een klein beetje) invloed op het in stand houden van bedrijven die meer geld vragen en daar meer voor leveren.

Moet ik wel bij toegeven dat als je mij voor de keuze had gezet in mijn studententijd ik zonder meer voor de goedkopere optie was gegaan zonder principes etc. in overweging te nemen.
In dit geval is het wel echter een verschil van bijna 1000euro, de prusa met MMU en enclosure kost gewoon 1800euro en de Bambulab P1S ben je voor 860euro klaar met de AMS. Daarom zeg ik al dat Prusa zich zelf wel flink in de vingers snijdt, je hebt gewoon een betere printer die ook nog eens veeeel goedkoper is. En de Bambulab printers werken net als de Prusa altijd, je kan elke dag 100 dingen printen en hij doet het altijd en steeds weer opnieuw zonder problemen.
Voor materiaal dat de omgevingstemperatuur niet leuk vind is een kast verplicht. Dat zijn materialen voor functionele onderdelen zoals ABS of Polypropyleen. Anders verbuigt de print tijdens het printen.

Bambu Labs levert zeer weinig bijdrage aan het open-source ecosysteem maar hun prijs-kwaliteit is niet te verslaan.
Met een Bambu Lab P1S (incl. AMS nog geen €900) kan je in principe hetzelfde als de X1C. Ik heb zelf de X1C, maar ik heb begrepen dat de extra's van de X niet heel erg gemist worden; je kunt ook gewoon ABS enzo printen met een P1S.

In die vergelijking valt een Mk4S wel een beetje duur uit. En het wordt erger wanneer je 'm vergelijkt met bijvoorbeeld de A1 met AMS Lite. Want dat is ook een bedslinger, net als de Mk4S. En de A1 Combi is iets meer dan €500. Tegenover de €1200 voor een geassembleerde Mk4S zonder MMU vindt ik die Prusa een hard sell... Je koopt gewoon 2x een A1 voor de prijs van 1 Mk4S.
En qua printkwaliteit en ik denk ook snelheid doen ze niet voor elkaar onder. De MMU is geloof ik iets beter met afval, maar dat is dan ook het enige nadeel dat ik kan ontdekken. Tenzij je natuurlijk heel veel prijs stelt op EU productie, geen cloudtoestanden en open source/hardware.
En voor 1000 heb je al de P1S die eigenlijk weinig verschilt. Je mist de LIDAR en nog een paar dingetjes maar niet veel.
Ja klopt, maar voor de meerprijs vond ik de X1 wel de moeite waard.
Ik heb er zelf voor gekozen om mijn MK3S op te waarderen naar de MK3.5. Dat was een minder kostbare route waar je de meeste van de voordelen toch krijgt. Nu eens kijken ik met de acceleratiemeter ook een andere printkop kan monteren en toch de input shaping kan blijven gebruiken.
Concurrentie lijkt meer te bieden voor minder of gelijke kosten.
Prusa mk4 is zowat het beste wat er is rond de €1000 en en voor veel mensen overkill in duurzamheid. Ik een bedrijf met de MK3 die al 7 jaar continu gebruikt worden, ook bij nacht. Nu is de MK3 totaal verouderd en traag. Als je vorm-nauwkeurigheid wil over een lange periode kan je niet anders dan over Prusa MK4 na te denken.

Als vorm-nauwkeurigheid niet belangrijk is en je print maar op de week iets dan zijn er wel goedkopere alternatieven die beter aansluiten bij uw behoefte. Mss zelfs de Prusa mini. Ik heb eerder het gevoel dat de MK4S is wat de MK4 moest zijn.
De MK4 is geen slechte printer. Maar in dat prijssegment is er genoeg te vinden wat de MK4 evenaart. De P1(S) is een CoreXY die zich makkelijk laat meten met de MK4 en minder zeer doet in de portemonnee. De S variant komt zelfs met een enclosure zodat je meer filamenten kunt printen.

Dat doet niets af aan de MK4 of Prusa. Maar er is degelijk meer op de markt wat Prusa printers evenaart of voorbij streeft.
Het beste? Ik denk dat je Bambu Labs 'even' vergeet. Voor €1000 heb je een P1S met AMS welke een gesloten behuizing heeft en dus is geschikt voor lastigere materialen zoals ABS. Plus multi-material, wat Prusa nog steeds niet goed aan de praat heeft buiten de XL. Heeft laten zien dat deze veel sneller is dan de MK4, zelfs met de vertraagde inputshaping update. Waarbij de kwaliteit ook gewaarborgd blijft. Ook werkt hun 'bed leveling' een heel stuk beter dan de Prusa oplossing. Voor €200 minder heb je een P1P die een open behuizing heeft vergelijkbaar met de MK4.(beide nu met leuke korting acties overigens)

Er is niks slechts aan Prusa, begrijp me niet verkeerd. Ze lopen alleen flink achter op de innovatie en zijn vooral veel te duur geworden. Als ze de prijs gelijk hadden gemaakt met een P1P was het een heel ander verhaal geweest. Ook vind ik de support nadat je de spullen hebt gekocht en print problemen hebt bijzonder summier. Veel meer dan "ga maar naar ons forum" kan je niet (meer) verwachten helaas.
Hij kost zelfs maar 860 euro op dit moment, volgens mij kost de Prusa Mk4 met enclosure enzovoort 1800euro 8)7
Concurrentie lijkt meer te bieden voor minder of gelijke kosten.
Totdat iets stuk gaat, want dan is Prusa opeens een stuk aangenamer in de omgang.
Niet helemaal waar de reserve onderdelen vanm de Bambu zijn niet duur en de instructie is erg goed.

Of bedoel je bij garantie?

Ook hier heb ik toen mijn AMS stuk ging erg goede support gekregen en hebben ze een aantal onderdelen gestuurd waar het volgens hun aan zou kunnen liggen. Bij het eerste onderdeel was het al opgelost.

Ik heb echter ook alleen maar goede ervaringen met Prusa

[Reactie gewijzigd door wolffman op 13 augustus 2024 09:47]

Ik bedoel vooral de garantie inderdaad Ik heb genoeg verhalen gelezen van de support van Prusa Bambu Lab die je met een kluitje in het riet stuurt of nee verkoopt terwijl je ja zou verwachten. Maar misschien zie ik dan ten onrechte vooral de negatieve aspecten. Met de ondersteuningsafdeling van Prusa heb ik zelf ervaring, en de ervaring op dat gebied is zeer positief.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 13 augustus 2024 14:23]

van de support van Prusa die je met een kluitje in het riet
en
Met de ondersteuningsafdeling van Prusa heb ik zelf ervaring
Welke van deze 2 Prusa's moest Bamulabs zijn?
Ik heb ook goede ervaringen met de service van bambu. Ook een hele printer teruggestuurd zonder problemen. Gaat gewoon via een vestiging in Europa (Duitsland).

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 13 augustus 2024 17:31]

Het zijn zeer betrouwbare printers. En steeds sneller.
Wellicht wat duurder dan de chinese bambulabs, maar dan heb je een printer waarvan de hardware altijd te upgraden/modden is.
Ja ik zie het daardoor meer als een totaal andere doelgroep.

Bambu is voor mensen die gewoon op print willen drukken en verder geen gezeur behalve 1x in de 3 maanden even de Z rods invetten. Waarbij de printer gewoon een stuk gereedschap is om dingen mee te maken voor andere hobbys.

De Prusa is voor mensen die er van houden om uit te breiden, knutselen en alles tot de tandjes fijn te tunen. Dus zeg maar 3D Printing als hobby. Of professioneel met een hele ruimte vol printers die je allemaal zelf onderhoudt.

Ik was in het begin ook wel van het zelf knutselen maar ik kwam er uiteindelijk achter dat ik helemaal geen zin had in al dat gedoe. Ik ben erg blij dat de bambu me dat nu uit handen neemt.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 13 augustus 2024 17:34]

De printers van Prusa zijn van hoge kwaliteit en echte werkpaarden.
De prijs is inderdaad aan de hoge kant. De ontwikkeling en productie in Europa is nu eenmaal duurder dan wanneer dat in China gebeurd. Voor de keuze van de componenten doet Prusa nauwelijks concessies om de prijs te drukken.

De concurrentie levert inderdaad printers die voor het zelfde geld meer kunnen, al zijn er ook printers die ongeveer hetzelfde kunnen, maar duurder zijn. De kwaliteit van de goedkopere printers is iets minder, maar voor de hobbyist zijn er genoeg leuke printers te koop die een betere prijs/prestatie hebben. Voor meer professioneel gebruik zijn de Prusa's prima, al zijn er ook goedkopere printers die prima 24/7 kunnen draaien, maar die vragen vaak iets vaker om onderhoud.

De ondersteuning van Prusa is bijna legendarisch te noemen. Na de garantie-periode zal je de vervangende onderdelen moeten betalen, maar verder blijft de ondersteuning van hoge kwaliteit. Er komen ook regelmatig firmware updates uit die je printer in de loop der jaren steeds beter/sneller maken. Bij uitkomen van een verbeterd model kan je je oude Prusa printer bovendien altijd upgraden.

Prusa slaat met hun prijzen de spijker misschien niet op de kop, maar ze slaan de plank zeker niet mis.
Ik zou eerder niet voor een Prusa gaan, ik ben vrij zeker dat ze door zo veel geld te vragen binnen enkele jaren falliet gaan omdat ze gewoon niet mee kunnen komen. Daarnaast is een Bambulab printer gewoon sneller beter en draait ook gewoon 24/7 zonder problemen en hij doet alle calibraties zelf zonder omkijken na. Bijna alle print farms gebruiken tegenwoordig bambulab en waaarom zouden ze dat doen als de Prusa zogenaamd beter zou zijn?
De verkopen van Prusa blijven goed. Voorlopig heeft Prusa dus nog geen rede om haar machines en filament goedkoper op de markt te brengen. Sterker nog, ze breiden nog steeds uit.

Of de Bambulab printer beter is zou ik niet durven zeggen. Zeker de eerste series hadden wel wat problemen. Sneller is ook maar naar welke modellen je kijkt. De huidige Prusa's doen de kalibraties ook zelf. Alleen de eerste keer moet je er even bij blijven, maar dat is voor de Bambulab printers ook aan te bevelen. De Prusa XL is bij multicolor stukken sneller dan de Bambulab machines. Het onnodig filament gebruik is ook een stuk minder. Hoe meer filament wissels, des te groter het verschil.

Zelf heb ik nu drie Prusa's staan en die draaien 8 maanden in het jaar gemiddeld zo'n 20 uur per dag. Eens in de twee maanden controleer ik de spanning op de banden en maak ik de schroeven van de z-as schoon.
Voor de MK3.9 en MK4 is dat een klusje van ca 10 minuten. Bij de XL ben je een kwartier bezig. De nozzle's (ik gebruik alleen 0.4mm) gaan zo'n vier maanden mee. Bij de XL vervang ik de nozzels pas na een jaar. Met de nextruders is het verwisselen van een nozzle ongeveer een minuut werk.
Een Prusa printer moet minimaal zo'n 5 jaar meegaan, maar in de praktijk kan je dan de banden eens vervangen en kan je de printers nog wel een aantal jaar gebruiken. Bij de Bambulab machines zie je na een jaar zwaar gebruik al wat kwaliteitsverlies doordat de steppermotors in precisie achteruit gaan. Nog zeker aanvaardbaar, maar vermoedelijk wordt de printkwaliteit na een jaar of drie te slecht om te verkopen.

De Bambulab printers hebben iets meer onderhoud nodig. Bij 24/7 gebruik is het aan te raden om de banden maandelijks te controleren en op de juiste spanning te brengen. Na een jaar zijn ze aan vervanging toe. De AMS zou je eigenlijk elke één à twee weken eens schoon moeten maken. Afhankelijk van het model en gaat een Bambulab printer bij zwaar gebruik vermoedelijk zo'n twee à drie jaar mee. De AMS units gaan wat minder lang mee. De printers doen het dan nog steeds, maar de kwaliteit van je prints gaat toch wel achteruit doordat de motoren door slijtage minder precies worden.
De X1E is zwaarder gebouwd en zou betere motoren moeten hebben en die zou ook zo'n vijf jaar mee moeten gaan. Het prijsverschil met een Prusa XL is echter niet zo groot meer. Dat verdien je binnen de levensduur gemakkelijk terug aan minder verspild filament. De AMS zal tussentijd eens vervangen moeten worden.

Ik ben een Prusa gebruiker, maar als ik nu een kleine printfarm zou moeten beginnen, dan zou ik nu voor de Bambulab P1S combo gaan. Dat is gewoon een goede printer voor weinig geld. Als je vijf tot tien machines tegelijk moet betalen is geld toch belangrijker dan de levensduur. Ik ga ervan uit dat je voornamelijk uni-colour print en de AMS voornamelijk gebruikt om continu door te kunnen printen als een filament rol opraakt. Dat kan ook met een dual-head Prusa XL.
Mocht ik veel multi-colour opdrachten krijgen, dan zou ik daar een Prusa-XL5-head (kit) voor overwegen.

Als je alles naast elkaar ligt zullen de kosten over een jaar of tien niet heel veel uitmaken. Je verslijt dan in principe drie P1S's, en vier AMS-en tegen twee XL dual heads. Daar je aan het begin toch al veel moet investeren is het verstandig om dan de kosten laag te houden en voor de Bambulab PS1 combo te kiezen.
Weer een mooie update voor mijn MK4 :). De concurrentie mag dan lidar etc hebben maar ik kan gewoon 24/7 support krijgen en de andere aanbieders bieden dat niet aan. Ook is het compleet opensource dus onderdelen kun je ook bij geverifieerde winkels bij Ome Alie bestellen. Ook lees je veel dat de print kwaliteit t.o.v. bv een bambu x1 beter is ondanks al die fancy zut die ze daar op geprakt hebben.
Na veel gedoe met mijn mk4 ben ik toch blij met mijn bambulab. Print altijd perfect bij mij.
Bijzonder, ben wel benieuwd wel gedoe..?

Stringing perongeluk?
Stringing underextrusie, clogged nozzle. Nozzle die in het bed crashed. layer adhesion.
Moet er bij vermelden was een KIT. Maar had ook problemen met zijn voorganger, de prusa mini.
Raar. Die van mij die ik zelf gebouwd had werkte perfect met 1 probleem, Stringing..

Was uiteindelijk een sensor die niet goed was en is toen vervangen. Sindsdien alles goed.
Ik denk 3x te lage temperaturen en/of slecht filament en dan nog slechte first layer calibration en/of te hoge snelheden en dat kan weer komen door eventuele constructie stress door een verkeerd in elkaar gezette kit. Dan is een factory built & calibrated machine toch een betere keuze voor iemand als jou.
Mijn zelfbouw mk3s had geen problemen. Zelf mijn ender 3 v2 had minder problemen. Was nog steeds een rot ding maat goed
Ah eindelijk heeft Prusa nu ook input shaping zo lijkt het! 10 jaar lang was Prusa dominant op de markt totdat Bambulabs een 2 jaar geleden op de markt kwam het heeft wel even geduurd bij Prusa om de zelfde killer feature te ontwikkelen. Ben benieuwd naar alle reviews tussen deze twee of deze feature genoeg is om weer volop te kunnen concurreren.
Input shaping was ook al beschikbaar op de MK4, de MK3.5 en de mini, maar dan wel met een voorgebakken profiel met conservatievere waarden dan wat wellicht mogelijk is. Nu er een acceleratiemeter beschikbaar komt wordt het mogelijk om de waarden aan te passen aan de individuele printers. Maar of het genoeg is, dat is inderdaad de vraag. Op prijs gaan ze het niet kunnen want de productie in de EU is gewoon te duur om die strijd aan te kunnen. Zelfs bij de lagere lonen die in het Oosten gangbaar zijn.
Er is een groot verschil tussen wat er in de spec's staan en ook daadwerkelijk word geleverd, input shaping hadden ze nooit onder de knie dus zeggen dat ze het al hadden vind ik te kort door de bocht.
Uiteindelijk is er wel geleverd. En natuurlijk is er wel een voetnoot bij te plaatsen. Bij een relatief klein bed ga je nooit super hoge snelheden behalen, tenzij je een object print dat het hele bed gebruikt.
Ik heb al een tijdje de MK4 op het oog; maar wat mij nog heeft weerhouden is dat ik miniatures nog niet zo mooi heb kunnen printen bij een MK4 van een kennis dan dat mijn getweakte Ender 3 doet.
Het helpt niet dat de MK4 maar een 0.25mm nozzle heeft en niet een 0.2mm die de Ender 3 heeft. Daarnaast is kan je met een goed afgesteld Cura profiel beter printen dan met Orca Slicer.

De MK4 print snel, maar dat is niet mijn doel. Ik wil juist meer een focus op kwaliteit.
Voor miniaturen lijkt de laserprinter ideaal. Heb dit op YT diverse keren gezien. Komt er echt kakstrak uit. Alleen je werkt dan echt met vloeibare troep. De kids zijn net te jong om dat in huis te hebben, anders had ik mn 40k collectie aangevuld.
Dat is ook voor mij de reden om niet dat te kiezen, ik wil niet van die troep gebruiken, zeker niet gezien FDM printers steeds beter worden. Ik kom met mijn Ender 3 heel dicht in de buurt, het kost dan wel 5-8 uur voor een mini van een normal sized pathfinder character/monster.
Met een MK4 zou dat vele malen sneller moeten kunnen.
Ik heb net een Nextruder V6 adapter aangeschaft voor mijn MK4. Daarmee kan je iedere V6 nozzle gebruiken die je wilt. Die kan je makkelijk los kopen van 0.1 tot 1.0mm diameter.
Ik zat inderdaad een adapter te overwegen, met name omdat je die kan hergebruiken en je er veel meer type nozzles op kan zetten!
Over wat voor snelheden hebben we het als ze het hebben over nog sneller printen?
Bij elke update hebben ze het namelijk weer over verbeteringen, dit keer "twice as fast as the MK3S+". Maar nergens in de specs ga je vinden in wat voor snelheid dat resulteert, daar waar concurrentie zoals Bambu Lab, Flashforge of Qidi zonder problemen >200mm/s doen.
Nu kunnen we wel de pluspunten van Prusa weer aanhalen, en dat snelheid niet alles is, maar als ze buiten de XL vast blijven houden aan bedslingers denk ik dat ze steeds minder relevant zullen zijn in het huidige aanbod aan 3D printers voor de consument, printerfarm of werkplaats.

[Reactie gewijzigd door _ferry_ op 12 augustus 2024 20:47]

Hij print net zo snel als de mk4, maar doordat ze een beter koelsysteem en een highflow nozzle gebruiken kunnen grotere laagdiktes gebruikt worden. Je print hierdoor +- 25% sneller, maar krijgt iets minder resolutie in de Z-richting
En nog steeds een printer met lineair rods. Ze kunnen em zo snel noemen als ze willen, maar een bedslinger met lineair rods is het gewoon net niet. Leuk dat een prusa harstikke mooi print uit de doos, maar ik hoor van vrijwel iedereen in mijn kring die zo'n ding heeft dat het na ±200 uur allemaal al aardig versleten is en er veel artifacts op de prints komen.
Misschien een specifieke kring dan? Want 200u is het moment dat je normaal je eerste onderhoud geeft. Dan smeer je je rods wat bij. Dat heb ik al een dikke 10x gedaan en ik zit nu boven de 1500u. Ofwel heb ik enorm geluk met mijn Prusa, ofwel hebben je makkers pech gehad, maar 200u niet halen lijkt me HEEEL sterk aangezien binnen garantie Prusa eender welk mankement direct vervangt en gratis opstuurt, gewoon even chat openen en hopla je vervangstuk is met DHL opgestuurd. En dat is vooral om niet conforme onderdelen te vervangen, want eens dat je printer werkt kan alleen slijtage deze doen stoppen, wat gewoon niet kan na 200h. De linear bearings bvb die ik het snelste zie vervangen moeten worden zijn rated voor 1000den kilometers te doen met iedere 1000km smering, wat ongeveer die 200h zeker moet voorzien.

Welke artifacts en slijtage komt er dan op de printer? Ik ben wel nieuwsgierig dan en ik neem aan prusa ook?
Onzin.. heb zelf al 800 uur op mijn mk4 en nog geen enkel probleem. Die we op het werk hebben draaien zitten al tegen de 2000 uur aan zonder issues.
Je mag het onzin vinden, maar dat is de ervaring hier. We onderhouden de printers netjes. Het betreft een MK3S en een MK4. Onderdelen zijn goed gesmeerd en belt tension is op orde. Echter merk je gewoon dat er voelbare speling in de assen komt en alleen vervangen van lagers (wat zoals @AnimeDev aangeeft) gratis via prusa lost dat probleem weer op. Zelf hebben we de lagers vervangen door exemplaren van SKF. Hiervoor moesten we echter ook de rods vervangen omdat deze niet in spec waren voor deze lagers en de toleranties voor stroeve stukken zorgden.

Voor het geld zijn het helaas gewoon geen goede printers. Het is absoluut mooi spul maar prusa zit al te lang vast op een design wat zwaar verouderd is. Zeker als je meer snelheid gaat pushen, gaat de slijtage ook drastisch omhoog op lineair rods. Dit is ook zichtbaar bij bambu labs printers. Qua service is Prusa wel extreem goed en daar betaal je ook voor.
Dit is ook zichtbaar bij bambu labs printers.
Zeker als je meer snelheid gaat pushen, gaat de slijtage ook drastisch omhoog op lineair rods. Die kan je ook gewoon nabestellen: https://eu.store.bambulab...axis-carbon-rods-assembly

Wel 95 euro maar als dat af en toe nodig is, is dat niet zo erg.

Ik vind met name de goede verkrijgbaarheid en prijs van reserveonderdelen een groot voordeel van bambulab.
Ja, dat blijft een gevoelig puntje. Als ik het goed herinner zijn ze ergens vlak na de introductie van de mk3s overgestapt op een ander merk lagers en dit probleem verminderd. Met de mk3s+ is de montage van de lagers op het bed verbeterd en geeft het meer tolerantie bij de montage.
Ook ging het invetten van de lagers vaak niet helemaal juist en veroorzaakte het snel schade, daar wordt nu een tool voor bijgeleverd. Ik heb dit bij mijn mk3s inderdaad moeten vervangen.

Echter, na inmiddels 2103 uur op de mk4 nog geen enkel probleem. :)

Ja, core-xy is inderdaad superieur.
Kijk! dat is goed om te horen. De meeste ervaringen die ik hoorde waren inderdaad van MK3's in mijn vriendengroep. Dus dit verklaart een hoop!
van 4 uur en 34 minuten naar 4 uur en 27 minuten.
En dan net van tevoren aangeven dat de snelheid aanzienlijk hoger is. Van 34 naar 27 zou het wel zijn, maar van 4u34m naar 4u27m noem ik het marginaal.
Hoe is de bed leveling met de MK4? Want met mijn MK3S en alle upgrades heb ik het na 2 jaar simpelweg opgegeven. Bed leveling was elke print gewoon slecht.

De hoeveelheid onderhoud en onderdelen vervangen op de MK3S (compleet nieuwe carriage, heatbed, sheets, volledige headsinks/nozzles, PINDA, etc, heeft mij uiteindelijk doen besluiten het simpelweg 2de hands te verkopen.Met name het probleem van nozzle clogging door een absurde heatbreak design die eigenlijk bedoeld was voor MMU, maar non-MMU rampzalig werkte, was de druppel bij mij die de emmer deed overlopen.

Het was het allemaal gewoon net niet. Te veel frustratie en te weinig printplezier.
Inhoud doos 8-)
Spare parts package
Prusa lubricant for bearings
A pack of Haribo gummy bears
Manufacturing protocol

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.