Google introduceert Fitbit-smartwatch voor kinderen

Google heeft een Fitbit-smartwatch voor kinderen geïntroduceerd. De zogeheten Fitbit Ace LTE laat kinderen interactieve 3d-spelletjes spelen, maar alleen als ze ook fysiek bewegen. Het apparaat is gericht op kinderen van zeven jaar en ouder.

De Fitbit Ace LTE stimuleert kinderen om meer te bewegen door ze te belonen met speeltijd, schrijft Google in een blog. Hoe meer ze bewegen, hoe meer speeltijd de kinderen krijgen. De spelletjes die ze kunnen spelen, zijn speciaal voor de smartwatch gemaakt en maken gebruik van onder meer haptics, geluiden en de accelerometer. Het spelaanbod wordt iedere paar maanden verder uitgebreid.

Het horloge bevat zogenoemde eejies: aanpasbare personages die 'leven' op dagelijkse activiteit. Hoe dichter kinderen bij hun beweegdoelen komen, hoe gezonder en gelukkiger een eejie wordt. Kinderen kunnen ook tickets verdienen om hun eejies aan te passen met nieuwe outfits en het huis van de eejie aan te passen. Kinderen verdienen die tickets door hun dagelijkse doelen te voltooien en door spelletjes te spelen op het horloge.

De Fitbit Ace LTE bevat ook diverse privacyfeatures. Zo kunnen alleen ouders de locatie of activiteitsdata van het kind in de app zien. Locatiegegevens worden na 24 uur verwijderd en activiteitsdata na maximaal 35 dagen. Het horloge bevat geen advertenties of apps van derden. Ook kunnen alleen ouders contacten toevoegen. Die contacten zijn vervolgens de enigen met wie het kind kan bellen en die een bericht naar het apparaat kunnen sturen.

De Fitbit Ace LTE is waterdicht tot 50 meter en bevat een accu die 16 uur moet meegaan op een lading. Het apparaat wordt verder geleverd met een gratis bumperbox om het scherm extra te beschermen.

Het apparaat is in de VS vanaf 5 juni beschikbaar voor krap 230 dollar. Om toegang te krijgen tot de Fitbit Arcade, nieuwe spelletjes te ontvangen en de activiteitsring genaamd Noodle te gebruiken, moet een extra abonnement van 10 dollar per maand worden afgesloten. Of en wanneer de Fitbit Ace LTE naar Nederland komt, is onduidelijk.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

30-05-2024 • 09:42

87

Submitter: Pikkemans

Reacties (87)

87
86
34
1
1
39
Wijzig sortering
230 dollar 8)7

Dat mensen zelf een absurd dure smartwatch kopen snap ik niet, maar dat moeten ze zelf weten. Alleen om nou voor een kinderhorloge zo'n bedrag neer te leggen is wel absurd. En wat moet een kind in godsnaam met een sporthorloge? Als je kinderen op de leeftijd dat een volwassen horloge nog niet past al bezig zijn met 'ik moet genoeg bewegen' dan klopt er iets niet.

Voor minder dan de helft heb je een horloge waarmee je je kind kunt volgen en waarmee die kan bellen en gebeld kan worden, ik zie echt de meerwaarde niet van deze dure Fitbit. Goed, het is geen Apple Watch van 700 euro, hij is 'maar' 230 euro, maar voor die extra 130 euro t.o.v. een horloge waarmee je je kind óók gewoon kunt volgen kun je best iets leuks doen
Arme kinderen.
24/7 een helikopter mama op hun nek die ze overal weet te vinden.
Ik snap wat je bedoelt. Zo kan het uiteraard ook gebruikt worden.

Maar onthoud ook dat er heel veel factoren meespelen.
Hoe 'verantwoordelijk' is eigen kind (naar de leeftijd). Hoe is de wijk waar je woont. Enzovoorts.

Anekdotisch:
Mijn dochter (ondertussen bijna 10 :o ) heeft ook al een aantal jaar zo'n horloge. Zij heeft er toen juist heel veel vrijheid door gekregen. Toen ze hem net kreeg (op 6-7-jarige leeftijd), droeg ze hem als ze 'zelf' naar de speeltuin ging (een paar straten verderop in de wijk). Als er wat aan de hand was, of ze was een keer verdwaalde in het parkje achter de speeltuin, kon ze ons altijd makkelijk bereiken as het nodig was.
Ze kon naar haar vriendinnetje, die aan de andere kant van 'de grote weg' woonde. Enzovoorts. Ze voelde zich heel groot toen.

Zij voelde zich 'prettiger' wetend dat ze ons kon bereiken als het nodig was en andersom. Zo was ze een keer op vakantie de camping gaan 'verkennen'. Ze verdwaalde, belde ons en ik kon zo zien waar ze op de camping was. Geen paniek/stress.

Het is ook praktisch als ze om 1700 nog even de deur uit gaat met d'r dinnies, en dat ik d'r een berichtje kan sturen dat we bijna gaan eten. Zij hoeft geen tijd in de gaten te houden. Ze kan gewoon d'r sociale dingen doen. En ik weet dat ze op tijd thuis is voor het avondeten.

Ondertussen is dat allemaal niet meer nodig en draagt ze hem ook niet meer om die reden. (want zo modieus zijn ze ook weer niet ;) )
Nu draagt ze hem alleen nog als we bijvoorbeeld naar een Efteling/dierentuin of zo gaan. Mochten we elkaar kwijtraken, dan kan ze ons makkelijk bereiken. Ik kan haar ook laten lopen met een papiertje/armbandje met m'n telefoonnummer natuurlijk. Ook niets mis mee. Wij hebben toentertijd voor dit gekozen.

Het is ook een kwestie van afspraken maken. Ik heb met mijn dochter afgesproken dat ik niet in de gaten houd wat ze heel de dag doet als ze dat ding om heeft (dat doe ik ook niet, want afspraak is afspraak), maar dat ik wel kan controleren als ik denk dat het nodig is. Ik ben tenslotte wel een verantwoordelijke ouder. Zij vertrouwt er dus ook op dat ik me hier aan houd. Als ik er misbruik van ga maken, zal/zou ze dat horloge waarschijnlijk ergens neerleggen en kattenkwaad uithalen. (zo gewiekst is/was ze ook wel weer ;) )
Ik kan me overigens niet herinneren dat ik ooit heb gekeken waar ze was zonder dat er noodzaak was. (Ze was dus die ene keer verdwaald op de camping, toen had ik wel gekeken waar ze was en liep naar d'r toe). Waarschijnlijk in het begin om te kijken hoe het allemaal precies werkt en zo, maar verder niet.

Ik ben qua opvoeding zelf heel erg, afspraken maken waar mogelijk, regels opleggen waar het nodig is (al is er altijd een grijs gebied tussen een afspraak en een regel natuurlijk met kinderen ;) ). En handhaven (met afgesproken consequenties) wanneer noodzakelijk.

Iedere ouder doet het anders. Ieder kind is anders. Je 'helikoptermama'-opmerking is zeker van toepassing op sommige ouders (waarschijnlijk meer dan dat ik wil toegeven), maar iedereen doet uiteindelijk hetgeen waarvan die persoon denkt dat het beste is. Soms weet je het ook niet. Mijn algemene advies naar andere/jongere ouders is dan ook: "Doe wat voor jou goed voelt. Die andere ouders doen ook maar wat! ;) "
Deze post mag wat mij betreft zo ingelijst aan de muur.
Dit! Ik sta er ook zo in en om dezelfde redenen hebben wij een One2Track voor onze dochter gekocht.
Leerzaam bericht(als vader van 2 knaapjes onder de 3) en wmb een prachtig voorbeeld hoe je techniek op een verantwoordelijke manier implementeert in het leven als gezin…

Zo hoop ik op termijn ook mijn kinderen op een veilige manier groot te laten worden zoals jij dat gedaan hebt!
Onze 'kleine' heeft zo'n horloge die om/mee gaat als er alleen op pad gegaan wordt, maar het is echt niet alsof we de hele tijd op het kaartje zitten te kijken. Sterker nog, buiten de meldingen van 'x is thuis' en 'x heeft thuis verlaten' en de voice berichten die je er mee kunt sturen kijken we er helemaal niet naar.

Er zullen vast ouders zijn die dat wel doen, net als dat er hele gezinnen zijn die op apps als Life360 hun locatier 24/7 met elkaar delen, maar ik ben het er volledig mee eens dat je dat echt niet de hele dag in de gaten moet willen houden.
Een GPS tracker voor je kind is echt een heel slecht idee. Doet me denken aan een aflevering van Black Mirror.
Tijdens een bezoek aan een pretpark zijn ze heel nuttig hoor.
Daarna weer af, uit en in de la, want die dingen doen het niet zo lang op één keer laden en je hoeft ook niet elk moment te weten waar je kind precies is in normale situaties.
Ja zwembad/strand/pretpark kan het misschien wel nuttig zijn idd. Maar ik zeg al ook een vals gevoel van veiligheid geven.
klopt, hij heeft nu een SOS bandje om van 5€ en werkt prima in calamiteiten, klopt af, die er zouden kunnen zijn.
Je kan ook gewoon op je kind letten.
werkelijk? als je ze juist de vrijheid wil geven om te ontdekken? Ik heb er geen, maar zou deze alleen gebruiken zoals een ander het omschrijft, in het geval van nood of hij zou naar een andere plek willen. Dan loop ik iig niet voor niks naar de speeltuin o.i.d. en weet dat die simpelweg ergens anders is.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Marve7930 mei 2024 10:47
Waarom is dat echt een heel erg slecht idee (los van de kans op hacks van het platform waarop de GPS locatie te zien is)? Er zijn wel degelijk use cases te bedenken waarbij een GPS horloge een uitkomst kan bieden.
Daar zijn al genoeg artikels over geschreven. Aan de ene kant zit het de ontwikkeling van je kind in de weg want het mag geen fouten meer maken en wordt constant geobserveerd. Het creeert dus ook een angstcultuur. Aan de andere kant kan het ook een vals gevoel van veiligheid geven, van ah ja doe je ding maar je hebt toch een tracker ik kan je wel vinden. Terwijl ze misschien nog te klein zijn.

Maar buiten al dat nog, het ademt gewoon enorm slecht idee. Je doet dat bij een kat of hond misschien maar je gaat geen tracker aan je kind binden dat slaat echt helemaal nergens op.

Noem eens een use case dan?
Oke gebruikerscase:

Mijn kind wil graag naar een speeltuin die voor ons als ouders in een grijs gebied valt. Het is goed voor de ontwikkeling, maar wij willen niet altijd meegaan en er zijn soms complexe verkeerssituaties op de route.

Onze oplossing is een horloge waarmee hij/zij kan bellen in geval van nood. Een smartphone is teveel gedoe en een goedkope telefoon raakt makkelijk kwijt.

Voor degenen die klagen over het tracken: kijk eens in de spiegel. Als dat jouw grootste zorg is, dan is er volgens mij iets mis met jouw prioriteiten.

Mijn voorwaarde is altijd geweest dat als het horloge alleen als tracker wordt gebruikt, ik het persoonlijk weggooi.

Het horloge wordt hier wekelijks gebruikt als vervanging van een mobiele telefoon. Onze zoon moet over een weg fietsen die wat uitdagend kan zijn door het verkeer. Dat is helaas de realiteit van de grote boze wereld.

Wat betreft hackbaarheid: het horloge dat wij gebruiken is goed beveiligd, ook voor bellen en andere functies.

[Reactie gewijzigd door Jewest op 22 juli 2024 22:25]

Complexe routes voorkom je toch niet met een trackhorloge?
Dus gewoon zelf meelopen. Kun je zelf niet, dan gaat het kind een andere locatie bedenken. Mooie opvoeding in leren omgaan met “nee”, teleurstellingen en flexibel leren denken.
Bedankt voor je reactie. Ik begrijp het alleen niet helemaal en vermoed dat het aan mijn uitleg ligt. Zou je misschien verduidelijking kunnen geven?

De zin "Complexe routes voorkom je toch niet met een trackhorloge?" begrijp ik niet goed, omdat ik het woord "voorkomen" nergens in mijn tekst heb gebruikt.
Quote:
Mijn kind wil graag naar een speeltuin die voor ons als ouders in een grijs gebied valt. Het is goed voor de ontwikkeling, maar wij willen niet altijd meegaan en er zijn soms complexe verkeerssituaties op de route.

Het lijkt dat je zegt dat een kind dat naar een speeltuin wil dat in een grijs gebied ligt met een complexe route daar naartoe, daar normaal gesproken niet zonder begeleiding heen mag, maar met zo'n horloge wel.
hier speelt natuurlijk invulling een rol, jij leest het als de complexe route is een van de problemen die de smartwatch moet oplossen maar ik lees het als een van de meespelende factoren die ervoor zorgen dat die speeltuin een grijs gebied maakt. Als er had gestaan : wij willen niet altijd meegaan en er zijn soms nare kinderen aan het spelen dan was dat voor mij ook een meespelende factor geweest maar voor jou dus het probleem waar de smartwatch een oplossing voor moet zijn ?
Als er iets is wat je als ouder leert is overview hebben, vaak spelen veel zaken tegelijkertijd en moet je goed prio's kunnen stellen, rand van hoofd-zaken kunnen scheiden. Dat houdt dus in dat je soms helemaal niet diep in detail gaat over de kleinere randzaken omdat je snel wilt handelen op een hoofdzaak.
@TIGER79, bedankt voor je reactie. Ik bedoelde het vanuit dit perspectief en ik waardeer de reactie en verduidelijking van @GeeBee, omdat ik er niet op die manier naar had gekeken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Marve7930 mei 2024 11:02
Daar zijn al genoeg artikels over geschreven. Aan de ene kant zit het de ontwikkeling van je kind in de weg want het mag geen fouten meer maken en wordt constant geobserveerd.
Daar gaat het al fout. Natuurlijk mag een kind fouten maken. Het feit dat er een GPS horloge mee gaat wil niet zeggen dat iemand continu naar zijn locatie zit te kijken. Dat het een angstcultuur creëert hangt 100% van de ouder af. Wanneer je het horloge niet aanschaft voor continue surveillance is dit gewoon een non argument wat mij betreft.
Aan de andere kant kan het ook een vals gevoel van veiligheid geven, van ah ja doe je ding maar je hebt toch een tracker ik kan je wel vinden. Terwijl ze misschien nog te klein zijn.
Een GPS horloge ontslaat je natuurlijk niet van andere zaken die we normaliter van een ouder verwachten.
Noem eens een use case dan?
Ben je je kind wel eens kwijt geweest ondanks dat je het goed in de gaten hield? Het gebeurt bijvoorbeeld nog wel eens in pretparken waarbij je hoort "bij de receptie staat Seppe van 6 jaar, hij is zijn ouders kwijt". Dat gebeurt niet alleen mensen die niet goed opletten of roekeloos zijn mocht je dat denken. Kinderen zijn van nature nieuwschierig.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 22:25]

Ben je je kind wel eens kwijt geweest ondanks dat je het goed in de gaten hield? Het gebeurt bijvoorbeeld nog wel eens in pretparken waarbij je hoort "bij de receptie staat Seppe van 6 jaar, hij is zijn ouders kwijt".
Oké, dan gebeurt dat een keer. Wat is het probleem? Mooi leermoment voor de kleine.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Arjan P30 mei 2024 20:49
Oké, dan gebeurt dat een keer. Wat is het probleem? Mooi leermoment voor de kleine.
Je hebt het nog nooit mee gemaakt begrijp ik uit jouw reactie. Dit soort momenten zijn zeer stresvol voor zowel een kind als de ouders. Dit was overigens slechts 1 voorbeeld van een use case gezien @Marve79 hiervoor stelde dat een GPS horloge voor kinderen helemaal nergens op slaat.
Je hebt het nog nooit mee gemaakt begrijp ik uit jouw reactie.
Dat begrijp je dan verkeerd. 'Zeer stressvol' is als je opa overlijdt op je 6e. Niet als je verdwaalt in een pretpark en aardige mensen troosten je met een ijsje terwijl je ouders onderweg zijn.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Arjan P31 mei 2024 07:25
En dat denk jij voor een ander te kunnen bepalen op basis van wat? Heb je dit wel eens meegemaakt? Een kind dat langere tijd zoek ik? Of denk je dat een kind opeens magisch bij aardige mensen terecht komt die een ijsje uitdelen? Je baggetaliseert enorm.
id, en wat als die mensen met een ijsje je "meennemen"? is het dan nog niet zooo erg?
en wat iemand als stress ervaart o.i.d. bepaal jij niet.
id, en wat als die mensen met een ijsje je "meennemen"? is het dan nog niet zooo erg?
en wat iemand als stress ervaart o.i.d. bepaal jij niet.
Ja, leer je kinderen vooral om iedereen te wantrouwen, daar worden we een fijne samenleving van.
Neen, ik leer mijn kinderen dat niet. De meeste mensen deugen... maar die paar die dat niet doen... daar heb ik als ouder last van, niet hij.. dat weet hij niet.. en laten we dat zo houden.
Ik bepaal niets voor een ander, ik geef mijn mening, n.l. dat ik de term 'zeer stressvol' zwaar overdreven vind voor een verdwaald kind in een pretpark. En ik zei al "Dat begrijp je dan verkeerd", dus ja, ik heb dergelijke dingen meegemaakt. En in een pretpark kun je er inderdaad vanuit gaan dat kinderen vriendelijk en begripvol worden opgevangen, dat is hun werk, zeg maar.
Ik weet het ik heb zelf 3 (kleine) kinderen. Maar ik zal ze nooit een tracker omdoen. Het zijn geen hondjes. What's next, gaan we ze straks chippen? Ik ben er principieel gewoon ook op tegen.

En ja je zegt wel het hangt 100% van de ouder af maar dat is nu net het probleem.
Dat is natuurlijk BS! Ten eerste kan tracking natuurlijk allang als je dat echt wil. En het ligt natuurlijk aan de ouder hoe dit wordt gebruikt. Ik zou het bv. heel fijn vinden (als ik kinderen zou hebben) dat je het kan tracken wanneer het nodig is. De vraag is natuurlijk, hoe fijn gaat een kind zo een horloge omdoen vinden? Tracken zal niet echt relevant zijn voor een kind van die leeftijd...

Ik ben opgegroeid in een tijd zonder mobiele telefoons en dit soort tracking mogelijkheden, er stond ergens in de wijk een telefooncel... Maar als kind vaker door de wijken heen moeten crossen op zoek naar een broertje of zusje (van iemand anders), niet alleen ben je zelf dan enorm stressvol, maar de ouders zal nog veel en veel erger zijn geweest. En de wijken waar ik ben opgegroeid 40 jaar geleden zijn nu toch echt wel even anders dan toen... Maar ik vraag me ook af hoe veilig dergelijke dure meuk is, want een kind beroven lijkt me een makkelijk slachtoffer, dan wel door andere kinderen, dan wel door volwassenen...
Voor kinderen best fijn. Als je wordt geboren wordt je hopelijk 100% gevolgd en richting je 18e nog maar weinig omdat je dan zelf verantwoordelijk bent ook al wordt je dan nog steeds geholpen.
Toch vind ik je punt goed. Wij waren onze dochter kwijt bij tennis en we dachten aan dit soort oplossingen. We hebben besloten om onze angst om te zetten in opvoeding en geen trackers te gebruiken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Slide7430 mei 2024 20:52
We hebben besloten om onze angst om te zetten in opvoeding en geen trackers te gebruiken.
Bij een GPS horloge zal je natuurlijk ook moeten inzetten op opvoeding. Het een sluit het ander niet uit. Sommige use cases voor een horloge dat de locatie hiervan toont zijn juist de gevallen waarin bedoelt of onbedoelt een fout wordt gemaakt. Dat hoort ook bij opgroeien en opvoeden.
En wat moet een kind in godsnaam met een sporthorloge? Als je kinderen op de leeftijd dat een volwassen horloge nog niet past al bezig zijn met 'ik moet genoeg bewegen' dan klopt er iets niet.
Als ik zie hoeveel (jonge) kinderen tegenwoordig -al dan niet door eigen toedoen- te kampen met overgewicht of een slecht uithoudingsvermogen/conditie zou dit weleens een goede stimulans kunnen zijn om op een speelse manier meer te willen bewegen en bewust te zijn wat het met je gezondheid kan doen.

Vroeger was (buiten) spelen nog heel gewoon, en er zijn nog genoeg kinderen die dat doen, maar helaas zie ik ook dat veel minder kinderen dat met regelmaat doen. Je lichaam is een belangrijk en het enige instrument wat je je hele leven moet onderhouden en bij moet houden ten faveure van jezelf.

Kortom: ben het niet met je eens.

[Reactie gewijzigd door laurensdekoning op 22 juli 2024 22:25]

Tja, het is ook wel een beetje hetzelfde als kinderen die de hele dag met een tablet voor hun neus zitten of die hun groenten niet eten. Je hebt dit als ouder in de hand, en als je liever geld uitgeeft om je kind te motiveren dan dat je zelf aan opvoeding doet moet je dat natuurlijk zelf weten.

Mijn kinderen vallen in ieder geval onder de categorie die gewoon nog buiten speelt, maar ik snap zeker dat er ouders zijn die zo'n horloge wel handig vinden zodat ze zelf geen moeite hoeven te doen :)
Mijn kinderen vallen ook zeker in de categorie van het buiten spelen, maar waar ik eigenlijk op doel is dat het zeker een belangrijke taak is van een ouder om het te stimuleren. Dwingen lijkt me geen goede beweging, maar goed voorbeeld doet natuurlijk volgen. Ofwel, als je als ouders ook gewoon aan gezonde voeding en beweging denkt en doet dat je hiermee natuurlijk een "norm" stelt.

Mijn punt is: wat je mogelijk met zo'n (extra) stimulans bereikt van zo'n device -of het nu deze is of een andere- is dat de kinderen intrinsiek gemotiveerd raken en hopelijk blijven om te blijven bewegen.
Onderzoeken hebben ook al negatieve impact getoond.
Zo'n uurwerk is niets anders dan alweer een mogelijke verslaving, stress,... bij.
Dat is helemaal niet goed voor kinderen.

Kinderen zijn heel beïnvloedbaar, "dwingen" is helemaal niet nodig.
Het probleem is dat veel ouders geen zin hebben in opvoeden en de kinderen voor een "scherm" droppen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Oon30 mei 2024 20:56
maar ik snap zeker dat er ouders zijn die zo'n horloge wel handig vinden zodat ze zelf geen moeite hoeven te doen :)
Dit is wel weer heel makkelijk. Een device als dit vervangt nooit een opvoeding en het zelf moeten investeren in tijd, uitleg, ruimte geven om fouten te mogen maken etc. Het is op zijn best een aanvulling wat handig kan zijn. Iemand die denkt dat hij een horloge kan kopen en verder geen moeite hoeft te doen is niet goed wijs.
Overgewicht komt door suikerhoudende dranken (en snoep).
Daar moet je op richten als je obesitas wil oplossen bij kinderen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Frankzzz30 mei 2024 10:46
Dit is volgens mij te kort door de bocht. Overgewicht kan door heel erg veel zaken komen. Dat komt niet alleen door suikerhoudende dranken en snoep. Een kind die bijvoorbeeld veel snacks eet en weinig beweegt heeft ook een verhoogde kans op gezondheidsproblemen en overgewicht. Het is vooral een disbalans tussen inname en verbranding.
Ja, maar de balans is heel erg zeer zwaar naar voedsel. En dan vooral dranken.
Zoals een bekende filosoof zei: "drinks drinks drinks, and the rest is bullshit".
Ik denk dat het en-en, uiteindelijk is het principe CiCo (Calorie-in-Calorie-out). Even los van dat suikerhoudende dranken voor meer dingen slecht zijn (zoals een gebit in ontwikkeling), is het natuurlijk het simpele principe dat als je meer verbrandt door beweging of in het geval van een kind beweging en groei, dan dat je erin gooit aan troep dan zou je ook obesitas ook moeten kunnen tegengaan.

Tegelijkertijd zie ik, en dat lijkt echt wel een trend te zijn van de laatste jaren maar misschien heb ik niet opgelet, ook steeds meer jongeren (middelbare school) die in lunchpauzes maar ook ná schooltijd zich helemaal volgooien met snacks (donuts, chips, chocoladekoeken). Ik vind dat -naast de ouders die daar meer aandacht aan moeten besteden- er ook een belangrijke taak ligt voor de scholen waar ze op zitten om de stimuleren gezonde(r) te eten tijdens de lunch en die rotzooi links te laten liggen.

Wellicht off-topic voor een horloge zoals dit, maar mijn insteek is dat het gezonder leven zou kunnen stimuleren. In het kader van jong (mede zelf) geleerd, is hopelijk oud gedaan. Welvaartsziektes zijn overal: obesitas, suikerziekte, diverse vormen van kanker. etc.
De jeugd van tegenwoordig was er vroeger ook! ;)

Alle gekheid op een stokje.
Ik denk dat je wel gelijk hebt. Er is meer 'snoep-voedsel' ter beschikking dan 'vroeger'. In de buurt van iedere middelbare school is wel een supermarkt/brandstofstation/enz. waar deze zaken beschikbaar zijn, als de school het zelf niet al aanbiedt.

Puur anekdotisch:
Toen ik op de middelbare zat, hadden we wel een 'kantine', of in elk geval een plek waar je alles en nog wat kon krijgen. Ik kan me niet herinneren hoeveel hier mee gedaan werd. Het scheelt denk ik ook, dat leerlingen tegenwoordig meer geld (op zak) hebben, waardoor ze meer van dit soort dingen kunnen kopen. Wat ik me wel kan herinneren was dat toen ook al leerlingen veelal 'toetjes' bij zich hadden. (in de vorm van een rose koek, enz.)

Wat ik heb begrepen is dat veel middelbare scholen tegenwoordig geen 'frisdrankautomaten' meer hebben, maar alleen nog 'sapjes' en zo. Dat is qua calorieën natuurlijk (vrijwel) net zo erg. Er zit misschien een verschil in, dat zaken als cola of sinas ook 'uit verveling' worden gedronken en sinaasappelsap misschien wat minder? Ook hebben bepaalde frisdranken natuurlijk een soort-en-met-van 'stoer' imago, mede door broodjeaapverhalen "In één blikje red bull zit even veel caffeïne as 34 kopjes koffie" en dat soort zaken.

Even uit nieuwsgierigheid. Hoe zie jij de rol van de scholen? Die zouden kunnen proberen om bepaalde zaken te verbieden. (het is hun gebouw, dus ze kunnen in principe stellen dat er geen donuts en Red Bull mogen zijn (even flauw verwoord)). Maar ik heb niet het gevoel dat dat heel erg gaat bijdragen. De handhaving is onmogelijk/onwenselijk en het voelt extreem betuttelend. Informatie verstrekken (lesgeven) is ook een optie. Echter. De leerlingen weten het zelf ook wel dat het niet goed is. Maar ze doen het toch. Het is eigenlijk een soort verslaving. En een verslaving is niet rationeel, dus kun je die niet met rationele argumenten tegengaan.
Net zoals verslaafde rokers. Iedere roker weet dat roken veel geld kost en zeer slecht is voor je gezondheid. Dat zijn twee zeer rationele zaken waar geen speld tussen te krijgen is.
Echter: De tegenargumenten van tabakpatiënten: "Alcohol is ook slecht! - Je mag ook niks meer! - Je moet ergens aan dood gaan! - Dan leef ik maar wat korter maar dan geniet ik wel (terwijl ik krampachtig verbrandingsresten naar binnen zuig onder een afdakje of in een plensbui omdat ik anders ga stuiteren (genieten ten top dus! ;) )) - Ik had een oom die rookte 34 pakjes zware shag per dag en die is 103 geworden - Alles is slecht voor je - Van leven ga je dood" En dat soort onzinnige opmerkingen.

Ik denk zelf. Dat nu er een telefoonverbod is op die scholen, (dus dat de kinderen hun telefoon bij aankomst in het kluisje moeten doen, en pas weer kunnen pakken wanneer ze naar huis gaan), dat dat ook echt kan bijdragen. Ze 'moeten' nu socialer doen. Meer contact hebben met elkaar, in plaats van samen alleen op hun telefoon hangen. Goede kans dat ze dus minder vervelen en minder uit verveling gaan snoepen.

Maar heb jij nog andere inzichten hoe een school hieraan kan bijdragen? Of zie je bovenstaande voorbeelden juist heel anders?
Zeg maar EN-en. Tenzij ze aan de triathlon doen heeft beweging weinig zin tegen obesitas.
Dus alle aandacht op voedsel lijkt me verstandigst.
Kinderen zijn ook in de groei en met een groeispurt verbranden/verbruiken ze vaak ook veel Calorieën, maar mee eens veel aandacht op voedsel en de relevante voedingswaarden lijkt mij ook zeer verstandig.

[Reactie gewijzigd door laurensdekoning op 22 juli 2024 22:25]

Nou, precies dat, ze verbruiken al veel, dus meer beweging is dan amper nodig...
Nah zo een smart watch gaat niets meer bieden dan een beetje fancy /hip doen bij vriendjes zeker op jong leeftijd.
Ik ken een aantal mensen die een smart watch hebben aangeschaft omdat ze gezonder willen doen en meer bewegen. Uit eindelijk worden de meeste enkel gebruikt voor wat notificaties en de tijd. Zo een smart watch helpt er niets bij als je zelf al niet actief bezig bent en je leven écht wilt verbeteren mbt gezondheid. Stuur die kids lekker naar buiten zonder telefoon en poespas laat ze lekker kloten of meldt ze aan bij een sport vereniging
Denk dat de waarheid in het midden ligt. Onder het motto "waar je mee omgaat wordt je mee besmet" en "goed voorbeeld doet volgen" is het volgens mij zo dat je elkaar zou kunnen stimuleren om gezond en actief te blijven. Al vermoed ik dat het horloge onvoldoende zal stimuleren om gezond te blijven eten, en "peer pressure" speelt natuurlijk een rol: als 4 vriendjes om je heen chips eten, ga jij dat dan ook doen ondanks dat je weet dat je beter gezond zou "moeten" eten?

Ouders, scholen maar ook de overheid hebben hier een belangrijke rol en taak in. Je zou ook als OCW en VWS de handen ineen kunnen slaan en scholen budget kunnen geven en stimuleren om meer gezonde lunches te nemen op school en/of ouders te stimuleren dat mee te geven bij basisonderwijs. Ook het beoefenen van beweging en sport is daar belangrijk bij. Ik vind dat het nog onvoldoende onder de aandacht is.
Dan ligt dat aan de ouders, en niet het kind. Als je als ouder zo'n horloge aanschaft, dan kunnen ze dat beter steken in een sport of sportschool.
Om kinderen meer in beweging te krijgen en te houden heb je geen peperduur horloge nodig. Natuurlijk kun je stellen dat het kan helpen, maar dat kunnen we van alle mogelijke oplossingen wel stellen.

Een kind trekt zich vaak weinig aan van de prijs van een product of dat het een middel lang kan gebruiken. Ze vinden iets even leuk en hebben daarna andere interesse. En ze vinden een cadeau niet zomaar leuk om lang te gebruiken, anders waren heel veel producten allang populairder dan activiteiten waarbij ze nauwelijks hoeven te bewegen. Dus dat dure horloge dat alleen maar kan motiveren als het kind het niet 'vergeet' te dragen is al snel duurder dan verplicht laten buitenspelen of zorgen voor een lidmaatschap van een sportvereniging en daarbij als ouder inspanning doen dat ze deelnemen. Waarbij je je ook geen zorgen hoeft te maken dat je nog eens extra met de privacy van je kind betaald om Google er vooral winst uit te laten halen.
Om kinderen meer in beweging te krijgen en te houden heb je geen peperduur horloge nodig. Natuurlijk kun je stellen dat het kan helpen, maar dat kunnen we van alle mogelijke oplossingen wel stellen.
Mijn punt is niet dat kinderen _dit_ specifieke horloge zouden moeten kopen, en vind ook de prijs wat aan de hoge kant. Goedkope(re) alternatieven zouden er ook moeten zijn of komen, je moet hier alleen wel goed letten op de borging van veiligheid/privacy. Daarme wil ik overigens zeker niet zeggen dat het bij Google/Fitbit gegarandeerd is, maar wellicht biedt deze voor bepaalde telemetry een opt-out en ik vertrouw er meer op dat Google/Fitbit buggy software blijft bijwerken.

Enfin, staar je niet blind op mijn op- en aanmerkingen in relatie tot -dit- horloge, mijn insteek is meer generiek. Als het artikel een goedkoper alternatief zou beschrijven zou ik hetzelfde gezegd hebben.
Een ding die ik snel leerde toen ik ouder werd. Je kan jouw kind een heel duur cadeau geven, om vervolgens de hele dag willen spelen met een plastic bal van €2,50 en de verpakking van het dure cadeau.

Een horloge van €230 vind ik echt een gestoord om aan een kind te geven, laat staan een kind met een GPS-tracker met telefoonfunctie. Ik zie er genoeg rondlopen in de speeltuin, maar motiveert hen echt niet om meer buiten te spelen. Misschien geeft het als ouder een peace of mind, dat je altijd kan zien waar je kind is, maar ik vind het een beetje Black Mirror achtig.

Dochtertje vind het leuk om buiten te spelen, te klimmen en te klauteren en te fietsen. Hoe actief een kind ook is, ligt ook aan het voorbeeld wat jezelf als ouder zelf geeft. Maar goed eerst maar die zwemdiploma's voordat ik onze dochter alleen naar de speeltuin laat gaan. Dat vind ik iets meer belangrijker dan een gps-tracker om doen.
Jammer dat een Google dan inderdaad in het gemis van stimulering tot buiten spelen moet stappen.
Ouders moeten hun kinderen gewoon zelf stimuleren om lekker te sporten en ravotten in plaats van die taak aan Google toe te bedelen.
One2Track heeft mijn dochter ook, maar eigenlijk omdat er geen goed alternatief is. Software is buggy (chinese meuk), stiltetijden onpraktisch in te stellen en verder een heel basic horloge. Wat mn dochter overigens heeft meest waardeert is de stappenteller. Gewoon veel stappen halen op een dag. Maar in jou ogen klopt dat dus niet? Geen oordeel hoor, maar kan mij zomaar bedenken dat jij geen kids hebt in die categorie.
Die van ons vindt de stappenteller ook wel leuk, maar ik moet zeggen dat het voor onze kinderen eigenlijk niet nodig is. Die zijn de hele dag (fysiek) aan het spelen, gaan lekker naar buiten als het mooi weer is, en de oudste nu (met horloge) alleen of met een klasgenootje het dorp in.
Dus dat incentief is hier niet echt nodig.

Verder inderdaad tijd dat er een fatsoenlijk Nederlands bedrijf zo'n horloge maakt die niet whitelabel Chinese rommel is, maar ik vermoed dat daar de prijs ook weer flink van omhoog zou gaan.
En wat moet een kind in godsnaam met een sporthorloge?
Daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Mijn 9-jarige dochter is sinds begin dit jaar vrij goed aan het hardlopen gegaan. We trainen regelmatig samen, en hebben onlangs een eerste (5K) wedstrijd samen gelopen. Ik stimuleer dat heel graag, en hoewel ze voorlopig geen sporthorloge heeft denk ik dat het wel zo fijn zou kunnen zijn voor haar dat ze haar runs ook kan tracken en wat bijhouden. Voegt toch een element van motivatie toe, maar ook van kunnen terugkijken naar wat je gedaan hebt en hoe je groeit.

Dan denk ik wel niet aan een vrij kiddy-achtige fitbit van 230 euro maar eerder aan een (tweedehands) Garmin ForeRunner 55 of 165 of iets dergelijks.
Duur is relatief, het is niet meer als een lekker flesje / doosje wijn of gemiddelde lunch met hele gezin buiten de deur.

Bedankt voor het alternatief, los van de prijs ziet dat er interessant uit. Ik ga vanavond de reviews eens checken.
Poeh, 230 euro + 10 euro per maand is nogal "steep". En dan nog maar met een batterij voor 16u. Het lijkt me ook een overdreven dik model te zijn. Ik weet niet welk publiek ze hiervoor zoeken maar dit lijkt me een misser te zijn.
Anoniem: 2022072 @Kerberos8430 mei 2024 09:54
Het zijn dollarprijzen. Volgens het artikel is het nog niet bekend of het toestel überhaupt naar Nederland komt. Over EU staat niets genoemd.

Verder zal ik een dergelijk horloge niet voor mijn kinderen kopen zolang ze op de basisschool zitten. Ze hebben alleen de tijd nodig, rest is bijzaak en komt later wel als ze dat zelf nodig achten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 2022072 op 22 juli 2024 22:25]

Over het algemeen zijn dollarprijzen en europrijzen ongeveer gelijk. (In elk geval voor goederen. Abonnementen kunnen wel heel erg verschillen).

De dollarprijzen zijn altijd zonder VAT (btw), omdat de VAT in de VS per staat verschilt. De euro is meer waard dan de dollar, maar dan met btw. Dat compenseert meestal wel.

Op het moment van schrijven:
De Garmin Venu 3 449 dollar en 449 euro. (Op het moment is hij in de VS in de aanbieding dus tijdelijk goedkoper)
De LG C4 77" 3699 dollar en 3699 euro (In de VS in de aanbieding, dus tijdelijk goedkoper)
De aanbiedingen zijn dacht ik voor Memorial day.

Het is natuurlijk niet voor overal: Apple doet daar bijvoorbeeld niet aan. Apple is de EU duurder dan in de VS. Maar als gemenedeler zijn de VS en de EU-prijzen meestal gelijk. (dus dollars zonder VAT is euro's met btw voor Nederland)
Ik vraag me af of dit het beoogde doel bereikt; kinderen gaan bewegen vanuit een extrensieke motivatie, om beloond te worden door het horloge. Valt die motivatie weg, dan wordt er ook niet bewogen. Bij een intrinsieke motivatie, bewegen is leuk, spelletjes zijn leuk, etc wordt zo’n gedragspatroon waarschijnlijk veel bestendiger.
Niet iedereen heeft goed werkende intrinsieke motivatie, dat is een neurotypisch iets. Voor kinderen met bijvoorbeeld AD(H)D of autisme kan dit heel erg waardevol zijn.
Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het aanleggen van een profiel over iemands leven, en ja het gebeurt de data gaat gewoon stiekem naar servers in de VS. Voor mij geen google producten in ieder geval
Gelukkig gebeurt dat zeker niet bij alle andere merken waarbij je een account moet/mag aanmaken.

(Mocht je het punt missen dit is sarcastisch bedoeld)
en ja het gebeurt de data gaat gewoon stiekem naar servers in de VS.
Tja als alles toch stiekem kan zonder enig bewijs dan worden die kinderen nu toch al stiekem door alle camera's in de steden gefilmd en doorgegeven/verkocht aan Google? Toch?

Maar nee zonder bewijs is het natuurlijk gewoon onzinnig om dat soort dingen te roepen. Of mogen we jou ook overal van beschuldigen zonder dat we daar bewijs van hebben?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 22:25]

Je kan het echt beter andersom zien. Hoe groter het bedrijf/corporatie, des te groter de kans dat ze boetes in calculeren in hun jaar raportjes en gewoon de regels breken. Dus ja, ik ga er standaard van uit dat Google geen reet geeft om wie dan ook. Bewijs genoeg gezien over de jaren dat het op deze manier werkt. En nee, ik ga geen rapport voor je uit typen :P
Oh ja mag daar ook zeker vanuit gaan, is toch prima, is jouw zaak namelijk, daar zeg ik toch niks over?

Ik ging niet op een mening in maar op een statement. Groot verschil, het ene stelt dat het de algemene waarheid is (daarvoor moet je ook met bewijs over de brug komen), de andere is de waarheid voor een persoon (dat bepaal je vooral zelf voor jezelf)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 22:25]

Hun hele business model is het verkopen van persoons data. Een sceptische blik op bedrijven zoals Google omtrent privacy verorberende producten zoals deze zou de norm moeten zijn.
Wat raar dat je je zo op je tenen getrapt voelt.
Ik kan het mis hebben, maar sinds wanneer verkoopt Google persoonsdata? Advertentieruimte die op basis van jouw persoonsdata aangepaste reclame laat zien, dat zeker. Maar als ze uw persoonsdata zouden verkopen, dan zouden ze zichzelf in de voeten schieten: een adverteerder zou immers maar één keer van hun diensten gebruik moeten maken en daarna zouden ze een tijd zonder Google verder kunnen - de adverteerder zou dan immers al de profielen van mogelijks geïntresseerden krijgen. Dat zou een zeer slecht business model zijn. M.a.w. Google verdient net meer door geen data te verkopen.

Eerlijk gezegd vertrouw ik een gigant als Google meer met mijn data dan tal van kleine bedrijfjes en start-ups die, als ze bijna failliet zijn, het daadwerkelijk verkopen van data als laatste "redmiddel" zien. Of bedrijfjes die simpelweg hun beveiliging niet in orde hebben.
Een sceptische blik op bedrijven zoals Google omtrent privacy verorberende producten zoals deze zou de norm moeten zijn.
(Ver)oordelen is wat anders dan sceptisch zijn hoor 8)7

Ik ben juist sceptisch naar de veroordeling die hij doet, zie je het verschil?
Vandaar mijn vragen (dat is een uiting van scepticisme)!
Wat raar dat je je zo op je tenen getrapt voelt.
Jij weet precies wat ik voel? Heb je je al ingeschreven bij AstroTV?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 22:25]

Een paar dingen die je moet lezen:
https://www.techradar.com...-fitbit-scandal-explained

En natuurlijk de Privacy policy zelf van de Fitbit LTE https://support.google.co...mentation/answer/14953473

En dit artikel over Fitbit en Google: https://techhq.com/2022/0...ur-health-data-to-google/

"So where is all your data going? Unfortunately, there’s no easy answer: Google and Fitbit have remained tight-lipped"

"Google's handling of health data has been a problem for years"

Ander perspectief van gebruik gezondheidsdata naast ads: https://cepr.org/voxeu/co...h-data-and-harm-consumers

Volgens klokkenluiders: https://www.theguardian.c...fer-us-health-information

Uiteindelijk weet enkel Google wat het met die data doet. Echt bewijs is er niet maar omdat Google niet transparant is moet je er eigenlijk vanuitgaan dat uw data intern gebruikt wordt om uw profiel te vervolledigen voor advertentiedoeleinden. Ook stelt zich de vraag of ze zo niet veel macht krijgen over verzekeringsmaatschapijen en gezondsheidszorg. Dat laatste probleem stelt zich vooral in de VS.
Zo, we beginnen extra vroeg met een profiel van je op te bouwen, hartstikke handig.
En dat doet me dan weer denken aan deze aflevering van Black Mirror.
"Het horloge bevat zogenoemde eejies: aanpasbare personages die 'leven' op dagelijkse activiteit. Hoe dichter kinderen bij hun beweegdoelen komen, hoe gezonder en gelukkiger een eejie wordt."
Lijkt wel een Tamagochi.

[Reactie gewijzigd door Wasabi! op 22 juli 2024 22:25]

230 euro + 10 euro per maand voor kinderspeelgoed.

De vivofit jr van Garmin kost 70 euro... Zonder abonnement uiteraard. Ze zijn bij Google serieus het noorden kwijt op dat vlak.

En de batterij doet 16 uur?! De Garmin haalt 1 jaar 8)7

[Reactie gewijzigd door iqcgubon op 22 juli 2024 22:25]

Mijn dochter wilde graag een Fitbit voor haar verjaardag, omdat ze het leuk vond om ook dingen als stappen op een dag te zien. Dus ik had een Fitbit gekocht, maar wat een doffe ellende is dat voor kinderen zeg. Je kunt het niet activeren als ze niet de juiste leeftijd hebben voor het device. Maar de enige die Fitbit beschikbaar had waren echt heel kinderachtig voor een 11 jarige. En die smart trackers voor volwassenen die zijn dus met geen mogelijkheid te activeren als je Family link hebt gebruikt.

Uiteindelijk naar een Chinese variant gegaan met Gatgetbridge, om niet afhankelijk te zijn van de standaard apps waar mogelijk tracking in zit.
De Fitbit Ace LTE stimuleert kinderen om meer te bewegen door ze te belonen met speeltijd, schrijft Google in een blog. Hoe meer ze bewegen, hoe meer speeltijd de kinderen krijgen.
Dit denkwerk is echt een gezwel in de tech industrie en maatschappij. Voor elk maatschappelijk 'probleem' een app maken, waar we als een getrainde labrador een kleine beloning krijgen voor goed gedrag. Het zorgt ervoor dat je brein zich volledig ontwikkelt om die kleine dopamine piekjes na te streven. Bovendien wordt al het hoger denkwerk dan door apps gedaan en begrijp je niet meer de redenen erachter, waarom het op die specifieke manier gaat, waarom het gezond is of gewenst gedrag is. Ook vervaagd dan op lange termijn het hoger denkwerk waarbij je je afvraagt of dit wel de juiste manier is en of dit wel ethisch en moreel verantwoord is. Je bezit niet meer de capaciteit om zelf tot die conclusie te komen. Je rolmodel is niet langer een familielid, een leraar of kennis, maar een stuk plastic om je arm die je vertelt wat je moet doen, maar niet waarom. Doe het goed en je krijgt een kleine beloning, niet teveel vragen stellen. Woef.

En het gevolg is nu al duidelijk. Er zijn zoveel zaken in de maatschappij tegenwoordig waar iedereen een bepaalde mening over heeft, maar wanneer je ze vraagt waarom ze zo denken of waarom ze deze handeling verrichten kunnen ze je het niet uitleggen. En duw je ze met schrikbarend weinig moeite de andere kant op. Dat moet je aan het denken zetten als je dan bedenkt hoe de makers van deze apps dus via hun media en apparatuur makkelijk sentiment kunnen verschuiven bij verkiezingen of maatschappelijke problematiek.

En dit oogt voor mij echt als een "gateway drug".

[Reactie gewijzigd door Majestici op 22 juli 2024 22:25]

Zoiets had Garmin toch ook al? fit junior ofzo?
Ik denk dat dit te duur is en te ver gaat, maargoed, je moet je klanten al jong zien te binden natuurlijk

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.