Nederlandse overheid maakt één app voor alle toeslagen

De Nederlandse Rijksoverheid heeft een nieuwe Toeslagen-app uitgebracht, waarin gegevens voor alle toeslagen beheerd kunnen worden. De bedoeling is dat het zo gemakkelijker wordt om gegevens actueel te houden.

Toeslagontvangers kunnen in de nieuwe app zien met welke gegevens hun toeslagen nu berekend worden, schrijft de Rijksoverheid in een aankondiging. Mocht er een wijziging zijn in het jaarinkomen, dan is dat via de app veilig en eenvoudig door te geven. Zet een gebruiker notificaties aan, dan kan de Dienst Toeslagen diegene ook via de app attenderen op veranderingen en ondersteunen bij het doorgeven van wijzigingen. Op die manier wordt de kans kleiner dat iemand te veel of te weinig toeslag ontvangt.

De app krijgt de komende maanden nog diverse andere nieuwe functies. Zo wordt het ook mogelijk om opvanggegevens die kinderopvangorganisaties aan Toeslagen doorgeven, in te laden. Op die manier kunnen toeslagontvangers deze gegevens ook inzien.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

14-03-2024 • 10:53

173

Reacties (173)

173
168
71
2
0
81
Wijzig sortering
Klinkt wat mij betreft als een goed plan uit de categorie "Waarom bestond dit nog niet?". Ben benieuwd of er, en zoja, welke, addertjes onder het gras zitten.

EDIT: Met addertjes bedoelde ik niet zozeer doelbewust verwarrende functionaliteit, om maar iets te noemen, ik dacht meer langs de lijn "Het klinkt zo logisch en eenvoudig - maar als het er tot nu toe nooit was ligt het vast wat lastiger dan ik dacht, met meer uitdagingen dan ik zie." Onbewuste addertjes dus :) Dank voor de antwoorden!

[Reactie gewijzigd door svenvbins op 22 juli 2024 18:08]

Ik ga er van uit dat je hier niet op interne addertjes hoeft te rekenen, anders dan dat er gelijknamige apps zullen verschijnen die zich voordoen als de officiële, met het doel persoonsgegevens te stelen.

Een ander issue is dat het niet platform-onafhankelijk is. Het moet altijd uit een App Store van Windows, Google of Apple komen. Gewoon een website is altijd te bereiken. Maar wellicht is dat er al of komt dat parallel?
Die is er al járen en is te bereiken via 'www.toeslagen.nl'. Je komt dan vervolgens uit bij 'www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen' maar dat is wel de site die je moet hebben :/
die is er wel, maar zelfs voor een huishouden met meerdere universitair opgeleide ouders is het vaak een hele dag werk om dingen goed te zetten. wat een gedrocht zeg...
Het schijnt ook dat veel mensen die wel recht hebben op toeslagen ze vaak niet aanvragen omdat het erg ingewikkeld is.

Of dat een feature of een bug weet ik niet :?
Het is niet zozeer ingewikkeld maar veel mensen willen zich er niet in verdiepen. Net zoals andere zaken als pensioenen en hypotheken. De documenten zoals die nu worden geleverd zijn gewoon goed te lezen maar heel veel mensen vinden het te saai en gooien het dan maar op de stapel.
Bespottelijk om burgers hiervan te beschuldigen.

Het toeslagensysteem is algemeen aanvaard enorm complex (zie ook rapportage) en daarmee per definitie ingewikkeld. Zeker niet saai want bij een invulvergissing ben je aan de beurt.

Heeft niemand hier de rapportage n.a.v. het toeslagenschandaal gelezen?
Was goed te lezen maar ik vond het saai dus heb het maar op de stapel gegooid /s
Net als je arbeidscontract of belastingen, saai, lekker belangrijk, who cares of je de maand doorkomt en je kinderen laat knagen op een stuk hout.

Ik krijg het idee alsof hier heel veel ambtenaren modereren en IT werkelijk zien als middel om complexiteit te vereenvoudigen, wat het niet is of ooit zal worden. De complexiteit is van toepassing op de burger en zal dus links of rechts daar landen.
Inderdaad. Zo ingewikkeld dat ze er zelf bij de BD ook geen snars meer van snapten.
In 2018 en 2019 heb ik van 4 voorgaande jaren teveel ontvangen toeslagen moeten terugbetalen. Met boeterente.
En dat terwijl ik altijd netjes alle opgaven netjes en correct had ingediend. Als zelfstandig ondernemer heb ik geen vast inkomen, waardoor het echt gepuzzel is met eventuele toeslagen.

Ik heb hierover meerdere keren contact gehad met de BD en weet zeker dat ik ongeveer 800 euro teveel terug heb moeten betalen, maar ze konden zelf niet aantonen hoe de toeslagen precies berekend worden.
Ieder jaar werden afwijkingen van het jaar ervoor verrekend met toeslagen in het nieuwe jaar, maar hoeveel verrekend werd zou niet meer te achterhalen zijn. Dat konden ze maar tot 1 of 2 jaar terug achterhalen.
Met als enige ‘hulp’: Dan moet u maar een schriftelijk aangetekende klacht voorsturen naar afdeling x en misschien dat er iemand naar kijkt. Maar waarschijnlijk krijgt u hetzelfde antwoord.

Dus erg fijn dat er nu een app is die dit afhandelt.
Hopelijk zonder fouten en met een historie.
Conflicten die ik met de BD heb gehad zijn eigenlijk aansluitend geweest vanwege over-automatisering, waarbij medewerkers niet meer kunnen betekenen dan ‘Computer says nah’.
Nou ja, dat is dus een beetje het probleem.

Die app zal fouten kennen, net als mensen fouten maken, alleen er zit gegeneraliseerd een cultuurprobleem bij de overheid waar melding fouten, klachten en misstanden amper serieus genomen worden en adequate afhandeling vinden.

En dat probleem is ernstig, want het speelt op meerdere niveau's, denk b.v. aan plaatsing datacentra en COA waar de burger weinig tot niets meer te zeggen heeft over eigen leefomgeving.

Het zoveelste rapport of idee (in dit geval een app) gaat dit niet oplossen.
Het is vooral dat mensen schrik hebben om iets verkeerd te doen en zo mogelijk nog verder in de problemen te komen.
Het schijnt ook dat veel mensen die wel recht hebben op toeslagen ze vaak niet aanvragen omdat het erg ingewikkeld is.
Ik denk dat er ook veel mensen geen toeslagen durven aan te vragen, omdat ze bang zijn een foutje te maken en dan als fraudeur te worden aangemerkt.
Ik ben niet universitair opgeleid en heb er geen moeite mee. Wellicht helpt het dat ik al jaren bekend ben met de website vanwege het moeten aanvragen en wijzigen van huur- en zorgtoeslag en dus de ontwikkelingen heb "mogen meemaken" :+

(Het is tegenwoordig een stuk werkbaarder en gebruiksvriendelijker dan pakweg 15 jaar geleden.)
Anoniem: 2022072 @Melones14 maart 2024 12:05
Mijn dagen duren doorgaans langer dan een half uur. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit langer dan een half uur gezeten voor een toeslagaanvraag. Niet toen ik in mijn studententijd nog recht had op zorg- en huurtoeslag en niet bij de aanvraag van de kinderopvangtoeslag.

De laatste wijziging voor de kinderopvangtoeslag heeft maximaal tien minuten in beslag genomen. En dat was ook nog een uitgebreide omdat de oudste van de reguliere dagopvang en peuterspeelzaal naar een bso ging.

Verwacht jaarinkomens zijn ook binnen twee minuten doorgegeven via de website.
m.a.w. hoeveel moeite moet een "dom" persoon er dan wel niet mee hebben?
m.a.w. hoeveel moeite moet een "dom" persoon er dan wel niet mee hebben?
Ik heb meer dan eens het vermoeden gehad dat men dit expres heeft gedaan. Een 'taaltechnische drempel' die is opgeworpen, zodat mensen afzien om aan te vragen waar ze krachtens de wet wèl recht op hebben...

Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen, maar in de tijd van het aanvragen van de kinderopvangtoeslag hebben mijn vrouw en ik (HBO niveau) meer dan eens verzucht wat @Melones ook aangaf: het ambtelijk taalgebruik i.c.m. soms onduidelijke invulschermen maakte het er niet makkelijker op.
Blijf weg bij die gedachtengang, dat ze dit werkelijk expres zouden doen. Dat is niet zo. Je mag het onkunde noemen, dom of zelfs een gebrek aan inlevingsvermogen. Maar met expres ga je wat mij betreft een drempel over waarbij je mensen die ook maar gewoon hun werk doen in een hokje plaatst alsof ze willens en wetens er voor kiezen om de NL burger (wat ze zelf overigens ook zijn) een oor aan te naaien. Tenzij je daar kneiterhard bewijs voor hebt, denk nog eens 2x na over je mening of houd 'm voor je.

Context: ik heb een tijdje voor de overheid gewerkt in software gerelateerde rollen, weliswaar niet in de toeslagen hoek, maar ik weet hoeveel aandacht er besteed wordt aan dit soort dingen. Dat het dan vervolgens alsnog niet ideaal is onderstreep ik ook, maar ik heb nergens ook maar een vleug van opzet weten te bespeuren.
Is de toeslagenaffaire geen bewijs dat er daar dingen mis lopen? Ik kan me voorstellen dat mensen dan dergelijke zaken gaan denken...
Het is redelijk eenvoudig met een vast contract en een hoog inkomen. Dan heb je voldoende buffers om je inkomen lekker hoog te zetten zodat je aan het eind van de rit niet hoeft bij te betalen.

Met een onzeker contract, flexibele uren, laag inkomen en hoge kinderopvangkosten heb je die luxe niet. Dan is een toeslagaanvraag veel ingewikkelder. Dan is het echt de vraag of je rondkomt aan het einde van de maand als je het inkomen te hoog inschat.
Dat is inderdaad een bewijs dat er dingen mis lopen. Het is bij lange na geen bewijs dat het expres moeilijk gemaakt wordt. Mensen die dit toch denken moeten eerst eens kritisch naar hun eigen mening kijken voordat ze deze uiten.
...mensen die ook maar gewoon hun werk doen in een hokje plaatst alsof ze willens en wetens er voor kiezen om de NL burger (wat ze zelf overigens ook zijn) een oor aan te naaien.
*kuch*
- toeslagenaffaire
- controles op uitwonende studenten met een 'buitenlands klinkende' achternaam
- schadeafhandeling van aardbevingen door gaswinning
...enz.

Telkens weer werd er actief beleid uitgevoerd waarbij, tegen alle waarschuwingen in, mensen willens en wetens werden gedwongen hun recht of onschuld aan te tonen, terwijl de bewijslast niet werd verstrekt, WOB/WOO regels werden genegeerd, of grotendeels waren weg gelakt. Ik ben godzijdank nooit 'de sjaak' geweest, maar in mijn directe omgeving heb ik kunnen aanschouwen hoe mensen gebukt gingen (en gaan) onder tienduizenden euro's die plots worden terug gevorderd, of schade die niet kan worden hersteld.

Nee, ik heb geen vertrouwen meer in onze overheid. En ik heb ook niet de indruk dat, alle excuses, beloftes en mooie woorden ten spijt, onze politiek dat ook snel zal herstellen. En dat laatste heb ik op lokaal politiek niveau inmiddels ruimschoots ervaren.

Bovenstaande is zeker geen flame bait, maar het relaas van een bittere realiteit.
Actief beleid misschien, maar nog steeds (zeer vaak) niet willens en wetens, maar echt onkunde en "ik moet mijn baan behouden". Dat je dan geen vertrouwen meer hebt in de overheid is te begrijpen, maar dat ligt echt aan het systeem en zeer vaak niet aan de mensen die erin zitten en beleid uitvoeren.
Heb je de parlementaire verhoren een beetje gevolgd? Waarschuwingen die opzettelijk werden genegeerd, of 'zoek' raakten in hun 'weg naar de top'; het was eerder regel dan uitzondering. Dit zal ongetwijfeld ook zijn ingegeven door carrièretijgers en ja-knikkers meelopers die de eigen loopbaan niet wilde riskeren, maar ook dan is er m.i. sprake van 'willens en wetens'.
Zeker gevolgd en fragmenten gekeken. Maar nogmaals, de meesten doen daar dus niet aan mee willens en wetens aan mee. Vaak is onkunde gewoon waardoor ze het niet wetens doen, en als ze het wel wetens doen is het nog maar de vraag of ze het willens doen.
In al die affaires zie je wel vaker dat zaken gewoon wel gerapporteerd zijn, maar er hogerop is besloten het te negeren. De uitvoerende laag zit als het ware gevangen in het systeem en kan er weinig aan doen. Je weet wel, de laag waar de meesten zitten. Het is dus nogal kort door de bocht om iedereen die bij de overheid zit over 1 kam te scheren, of zelfs maar de meerderheid.
Over het algemeen zitten de mensen daar wel met de goede bedoelingen te werken.
Je trekt er nu allerlei zaken bij die niet in de initiële context zaten. Het ging over het wel of niet expres gebruik maken van ingewikkelde taal zodat mensen die een aanvraag doen het allemaal niet meer snappen. Die teksten op de website of app worden niet door topambtenaren of ministers verzonnen; dat doen gewone mensen zoals jij en ik. Dat je op basis van allerlei andere zaken geen vertrouwen meer hebt in de overheid is geheel aan jou, maar laten we de discussie wel zuiver houden.
Grotendeels deel ik je ervaringen als software dev bij de overheid. Maar, ik heb wel discussies gehad over het taalgebruik aldaar, en ik blijf me verbazen over de houding die men daarin toont.

Hanlon’s razor:
Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity
Blijf weg bij die gedachtengang, dat ze dit werkelijk expres zouden doen. Dat is niet zo. Je mag het onkunde noemen, dom of zelfs een gebrek aan inlevingsvermogen.
Zoals een hoogleraar staatsrecht stelt; "iedereen schuift alles door":
https://nos.nl/collectie/...dereen-schuift-alles-door

Het verbaast me na jaren media-aandacht en rapportages dat nog steeds mensen dit goedpraten met "gewoon maar hun werk doen".

Ernstige fouten zijn onder het tapijt geschoven.
Burgers zijn kapotgemaakt door de overheid met suïcides tot gevolg.

Ambtenaren en door de overheid ingehuurde mensen mogen na dit schandaal als eerste zelf in de spiegel kijken waar hun verantwoordelijkheid ligt voordat ze anderen menen te vertellen hoe de vork in de steel zit of wat ze mogen denken.

De toeslagenaffaire gaat om staand beleid dat op alle niveau's over langere duur uitgevoerd is ondanks heftige kritiek en rechtzaken, dat noemen we dan expres, geen ongeluk of incident.
Nogmaals. Het ging hier over het wel of niet expres gebruiken van ingewikkelde taal in een app of website. Het ging niet over de toeslagen affaire, die werd er later bij getrokken. Je kunt tegenwoordig geen vergunningsaanvraag voor een tuinhuis meer bespreken of iemand haalt er de toeslagen affaire bij om aan te geven hoe slecht de overheid functioneert. En zo scheren we met hetzelfde gemak even bijna een miljoen ambtenaren over dezelfde kam. Zonder nadenken maar aannemen dat iemand verkeerde bedoelingen heeft, waar ken ik dat toch van 🤔
Helaas, het is echt niet alleen de toeslagenaffaire, wat malversaties over verschillende instituten aantoonde.

Ga praten met iemand die WMO aanvragen moet doen bij de gemeente, thuiszorg aanvragen, ga praten met mensen die acute en niet-acute hulp moeten regelen bij GGZ, problemen met belastingdienst, problemen met jeugdzorg, recht halen tegenover overheidsinstantie etc. etc.

Voor kritieke zaken wordt je van kastje naar de muur gestuurd, geeft de overheid niet thuis en in het geval van plaatsing asielzoekers wordt gewoon herhaaldelijk de wet overtreden. Dat is bewust.

Zwartgelakte documenten in WOO aanvraag. Dat is bewust.
Doorgaan rechtzaken na verlies en niet nakomen uitspraak. Dat is bewust.
Kapotmaken klokkenluiders. Dat is bewust.
Belastinginspecteurs die los gaan op burgers. Dat is bewust.

Ook de correspondentie vanuit de gemeente is juridischer en wolliger geworden over de laatste jaren. Dat is bewust. Het ingewikkeld maken van aanvragen? Dat is bewust, daar ben ik van overtuigd, om in elk geval de aanvraag op papier te kunnen verantwoorden.

Ik constateer dat de overheid de laatste jaren niet naast de burger staat, maar tegenover en zich achter het instituut verschuilt bij problemen.

Jouw voorbeeld over die vergunning van een tuinhuisje geeft exact weer hoe respectloos de overheid met de burger omspringt, alsof deze een kleuter is die niet moet zeuren, alsof de problemen om een tuinhuisje gaan.

Ik zit niet op het kratje om ambtenaren te cancellen, vernederen of stuk te maken, ik geef aan dat er structureel iets mis is wat niet lomp en onterecht op die "vervelende" burger mag worden afgeschoven.

Het verbaast me enorm dat op een site als deze met intelligente mensen zo eenvoudig over terechte kritiek op de overheid wordt gestapt, zeker na de laatste verkiezingsuitslagen waar een partij met totale randdebielen als FvD, onwetenden als BBB, gecordon-sanitairde onervaren PVV met afstand de grootste partijen zijn.

En juichen over een app, de spreekwoordelijke vlag op een modderschuit...
Dit gaat niet om over terechte kritiek heen stappen. Ik vind de kritiek terecht en ik vind net zo goed dat er dingen fundamenteel anders moeten. Maar dat betekent - voor mij - niet direct dat ik maar moet geloven dat iedere ambtenaar verrot is door het systeem en er werkelijk niks goeds meer gebeurt. Dat is - vind ik - populistisch boe-geroep waar we precies niks mee op schieten.

Helaas denken vrij veel mensen daar anders over en kregen de populistische partijen zoals je zelf al opmerkt dus wel heel veel stemmen. Omdat die partijen - net als de kiezers zelf - vooral meegaan in het boe roepen, maar constructieve oplossingen voorlopig nog uit lijken te blijken. Als we dan toch de ambtenarij betitelen als verrot, dan kan ik van de burgers in dit land niet heel veel beters maken ben ik bang. Krijgen we toch wat we verdienen.
Off-topic, to be fair, ze hebben nog niet echt de kans gehad natuurlijk...

En die partijen populistisch betitelen is misschien wel hetzelfde als ambtenaren verrot noemen.

De opmars komt doordat een groot deel van het electoraat zich niet meer in het beleid herkent en zich niet vertegenwoordigd voelt. Dat kunnen we maar beter serieus nemen wat echt niet gedaan is.
Zoals anderen zeggen heeft dit niets met expres handelen te maken. Zoals iedereen zitten ook mensen van de belastingdienst in een bepaald denkpatroon dat zij heel logisch vinden. Grote kans dat dingen die jij op je werk vanzelfsprekend vindt voor mensen die er niet middenin zitten cryptotaal is. Het is gewoon heel moeilijk om dit soort zaken te maken, inclusief de communicatie, die door iedereen wordt gesnapt. Voor de meeste mensen is dit niet iets wat ze graag doen (het liefst zouden mensen geen toeslagen nodig hebben, maar dat is nu even niet anders).

Maar misschien ben jij wel degene die dit zo kan maken dat iedereen het snapt en dat het allemaal heel eenvoudig is. Misschien kan je eens delen hoe jij het zou doen.
m.a.w. hoeveel moeite moet een "dom" persoon er dan wel niet mee hebben?
Zo had ik het nog niet gelezen. :) Gelukkig wordt dit rechtgezet in de reacties op dit bericht.
Dat is vaak het nadeel van universitaire mensen, kennen toevallig een werkend trucje, de rest is ze vreemd /s.
Ik mag hopen dat je als universitair geschoold persoon wel een goede baan hebt waardoor je niet in aanmerking komt voor toeslagen.
Echt?
Ik vond die website eigenlijk juist erg eenvoudig, om eerlijk te zijn.
Zeker geen rocket-science.
Waarschijnlijk hebben die adddertjes veel meer de vorm van wetgeving dan de vorm van technische beren op de weg.
Precies! Want het echte probleem is nog steeds niet aangepakt, namelijk dat er wordt uitgekeerd voordat je belasting betaald hebt.

Doe het net zoals de hypotheek: je krijgt pas geld terug, nádat je eerst je belasting betaalt hebt. En mocht je dat niet op kunnen brengen kun je altijd een voorschot aanvragen om het maandelijks alvast terug te krijgen.

Je lost dan een aantal problemen in een klap op: er kan maximaal 1 jaar fraude gepleegd worden, de belastingdienst kan doen waar ze goed in zijn, gezinnen krijgen niet onnoemelijke bedragen gestort waar ze pas jaren later achter komen dat ze er geen recht op hadden, etc, etc.

[edit] Toeslagen zouden dus achteraf uitgekeerd moeten worden, wanneer gecontroleerd kan worden of je het ook gebruikt hebt! (met een mogelijkheid om voorschotten aan te vragen)

[Reactie gewijzigd door [Yellow] op 22 juli 2024 18:08]

Dus je wilt de voorlopgie teruggave die veel mensen gebruiken voor de HRA afschaffen?
Hypotheek Rente Aftrek
Euh nee? Precies andersom, de voorlopige teruggave invoeren voor de toeslagen!!

De reden dat toeslagen vantevoren worden uitgekeerd is dezelfde als bij de HRA: betaalbaarheid.
100% eens met dit
Vind dit zelf ook al jaren
Al vind ik eigenlijk eerder nog dat dit in ze geheel via de belasting geregeld moet worden.
Waarom zijn er toeslagen nodig, wanneer de hoogtes van belastingen zo zijn dat iedereen kan leven zonder toeslagen is het toch veel makkelijker?
Idealiter zou je gewoon meteen online/in een app kunnen zien wat je terugkrijgt en dat meteen al kunnen en mogen verrekenen.

Dan betaal je niet te veel, hoeft er niets teruggestort, kan dat niet fout gaan qua fraude etc.
Waarom wel? Je kan toch gewoon op de site inloggen. Dat werkt ook op je mobiel
Op zich heb je natuurlijk gelijk. Maar ik denk dat veel mensen een 'native app' als simpeler ervaren. Uiteindelijk is het Rijk in dienst van het volk natuurlijk.

Maar goed. Aan de andere kant. Hoe vaak moet je überhaupt inloggen op zo'n systeem. Normaal gezien 1 a 2 keer per jaar wanneer je inkomen veranderd of er wat anders 'groot' aan de hand is. (trouwen, scheiden, huis kopen, enz.)

Ze hebben op dit moment blijkbaar meerdere apps. Ik ontvang zelf kinderopvangtoeslag en ik moet zeggen dat ik de bijbehorende app fijner vind werken dan mijn.toeslagen.nl. Maar dat is puur persoonlijk natuurlijk.
Ik denk ook een kwestie van reputatie-management, en dat ze niet nog een toeslagen schandaal kunnen veroorloven. Dat ze inzien dat het te complex is, het niet op korte termijn afgebouwd kan worden, en daarom de beheersing van de toeslagen (terecht) makkelijker maken.

Er hoeft niet altijd wat slechts achter te zitten.
Het is niet alleen soms te complex voor mensen, maar ook gewoon ronduit slecht ontworpen.

Ik weet nog in de tijd dat ik recht had op zorgtoeslag, dat ik een paar jaar later een dikke rekening binnenkreeg. Wat bleek, ik had er geen recht op. Nu denk je misschien dat ik verkeerde gegevens had ingevuld. Maar nee, dat had ik niet gedaan. Probleem was dat ik ze op de verkeerde plek (ik denk voor belastingaangifte) mijn verwachte inkomen had ingevuld, en deze data werd niet gebruikt om toeslagen te berekenen. Dus mijn toeslag werd berekend op mijn oude inkomen, en mijn verwachte inkomen stond op een plek wat uiteindelijk voor mij geen enkel doel had.

Natuurlijk zou je kunnen stellen dat het vanuit veiligheid zo gedaan is dat dit per gedeelte moet worden gedaan, maar daarop word je niet geattendeerd, en je hebt (had?) geen mogelijkheid om deze gegevens te delen voor bijvoorbeeld zorgtoeslag.

[Reactie gewijzigd door Benjamin- op 22 juli 2024 18:08]

Vanuit mijn (indirecte) ervaring is het eigenlijk heel simpel;

Verschillende afdelingen van de regering starten op een of ander totaal onuitgedacht idee projecten. Hiervoor maken ze een pot, zetten ze recruiters in en huren ze een bak ZZP-ers en detacheerbedrijven in.

Dan zeggen ze; Maak dit maar.

Vervolgens gaat 95% van deze projecten de prullenbak in, maar dat is in dit geval niet het punt. Het punt is dat die afdeling zijn eigen problemen probeert op te lossen.

Pas als alles staat, ontdekken ze dat ze om allerlei redenen niet bij bepaalde info/data kunnen die eigenlijk wel relevant is als mensen ergens over bellen of vragen hebben.

Dan gaan ze weer opnieuw beginnen met wat ik eerder benoemde om zaken beter samen te laten werken.
Dit gaat weer op z'n gebruikelijke manier, tot er eens iemand voorbij komt die zegt "Waarom zijn dit allemaal losse systemen?" en dan komt er een pot voor een commissie die gaat bepalen wat wel/niet gewenst is en of kan/mag etc.

Die commissie krijgt dan weer een pot om het project op te starten en zo begint het weer opnieuw.

Basically zijn we intussen een project of 28 verder voordat we op dit punt komen.

Niet zozeer addertjes dus. Gewoon zooitje ongeregeld.
Sterker nog, bestond dat al niet? https://apps.apple.com/nl/app/toeslagen/id1483034525
Die app heb ik ooit een keer eerder gebruikt zie ik. Is ruim 4 jaar oud.

Link naar de huidige/nieuwe app die hier bedoeld wordt ontbreekt zowel in de aankondiging als het bericht.
Op basis van dit profiel zie ik ook niks anders wat het dan kan zijn: https://apps.apple.com/nl...lastingdienst/id562870506

Oftewel het bestond al en is de eerder genoemde app (al dan niet met rebrand). Of het is juist een aankondiging en komt nog.

EDIT: Zie changelog van de app.
De link die ik benoem is de oude/nieuwe app.

Versiegeschiedenis
2.0.111 mrt 2024
Al uw toeslagen in 1 app.

Check vanaf nu de gegevens van al uw toeslagen in onze nieuwe app.

[Reactie gewijzigd door pc-freakz op 22 juli 2024 18:08]

Ik had de "Kinderopvangtoeslag" app op mijn android en die is enkele dagen terug geüpdatet naar "Toeslagen". Wanneer je zoekt naar "Kinderopvangtoeslag app" zie je nog het oude rode logo, en als je dor klikt kom je op "https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.belastingdienst.mkt.pub".
Klinkt wat mij betreft als een goed plan uit de categorie "Waarom bestond dit nog niet?". Ben benieuwd of er, en zoja, welke, addertjes onder het gras zitten.
We hebben de afgelopen jaren regeringen gehad die niet echt enthousiast waren over toeslagen. Mensen met borrelpraatjes over "gratis geld" en "te lui om te werken". Dezelfde politici die de belastingdienst hebben uitgekleed zodat die niet meer in staat is om de rijken en grote bedrijven te controleren en zich vooral bezig houdt met het controleren van de mensen die het minste hebben (en dus ook de minste gelegenheid hebben om te frauderen).

Uitkeringen zien ze als een vorm van diefstal en dat moet je dus zo moeilijk mogelijk maken. Mensen helpen om een uitkering of toeslag aan te vragen zien ze als het wijd openzetten van je voordeur met bordje "Beste inbrekers, de 110 inch TV staat in de woonkamer, eerste deur links, het steekwagentje staat klaar."

Dat die toeslagen er zijn om problemen te voorkomen (bv dat ze niet hoeven te gaan stelen om te overleven) wil niet echt doordringen want zelf zijn ze rijk genoeg om zich daar van af te sluiten.
Waarschijnlijk gaat er wel in de kleine lettertjes staan dat je er niet op mag vertrouwen. Kan je verzekeren dat morgen ze het een of andere vergeten toe te voegen maar je gaat er als burger nog steeds verantwoordelijk voor blijven om de volgende dag te betalen, maar als het in je voordeel uitvalt zal het nog 2 jaar duren en procederen alvorens ze het toegeven.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 18:08]

Het stopzetten van bv voorlopige hypotheekrente, of zorgtoeslag was ook altijd een drama (of ik had niet de juiste locatie gevonden). waardoor ik eigenlijk altijd moest liegen (meer salaris dan in het echt).

Hopelijk lossen ze dat ook meteen op.
Een nog beter plan zou zijn, om al die toeslagen af te schaffen & mensen een fatsoenlijk loon te geven (lees minder inkomstenbelasting voor laag betaalde banen). Het is sowieso erg krom dat veel mensen, die meer uren willen werken dit niet kunnen doen, omdat ze dan gekort worden op hun toeslagen.

De belastingdienst heeft keer op keer bewezen dat ze zelf ook niks meer snappen van het toeslagen-oerwoud & nog erger men laat allerhand rassistische algoritmes erop los, om toeslagen te checken.
Naar mijn idee is het allicht handiger om lagere inkomens nog minder te belasten zodat je het hele toeslagen apparaat kan afschaffen en de kinderopvangtoeslag lekker rechtstreeks aan de opvang overmaken zonder tussenkomst van de ouders/voogd, ik ontvang liever een factuur van de opvang wat ik zelf nog mag bijbetalen, i.p.v. elke maand dat geld rondsluizen.
Klinkt makkelijker dan je denkt. Allereerst omdat Loonbelasting al wordt ingehouden door je werkgever, zonder rekening houdend met je toeslagen.Pas achteraf, met je belasting aangifte wordt daadwerkelijk berekend hoeveel belasting je moet betalen.

De meeste toeslagen krijg/kan je vooraf krijgen. Voor lage inkomens is het onmogelijk om bijvoorbeeld kinderopvang voor te schieten.

En ook het versimpelen om geldrondsluizen te voorkomen is complexer dan je denkt: je weet immers pas achteraf wat je moet bijbetalen (op basis van je inkomen)
En ook het versimpelen om geldrondsluizen te voorkomen is complexer dan je denkt: je weet immers pas achteraf wat je moet bijbetalen (op basis van je inkomen)
Dit los je vooral op door zo weinig mogelijk inkomensafhankelijk te maken. En ja, dat kost geld, maar resulteert ook echt wel in enorme versimpelingen.

Het lastigste is waarschijnlijk de huurtoeslag, maar als je tegelijk de hypotheekrenteaftrek afschaft, dan kan je makkelijk elke burger (met hetzelfde bedrag) compenseren (en ja, dan gaan er sommige mensen op achteruit en andere op vooruit).

Belangrijkste is wellicht dat de overheid (zelf) gewoon meer woningen maakt, want dan dalen de huren vanzelf. Die kunnen ze dan over 10 jaar verkopen aan de huurders, als die dat willen.

Dit heeft (natuurlijk) een extreme impact (en kan echt niet morgen even ingevoerd worden), maar het heeft er alle schijn van dat alle inkomensafhankelijke regelingen erg bijdragen aan het huidige personeelstekort (want: waarom zou je >32 uur werken als je met < 24 uur maar tientjes per week minder hebt).
Als je huurtoeslag niet inkomensafhankelijk maakt, krijgt elke huurder het, ook die het niet nodig heeft. Dat lijkt me ongewenst.

De HRA afschaffen kan niet zomaar. Mensen kochten ooit een huis, er werd een inkomenstoets voor de hypotheek gedaan die gebaseerd was op het bestaan van HRA, en dan kun je niet halverwege de spelregels veranderen.

Het is wel erg makkelijk gezegd: "sommigen gaan er op vooruit, anderen op achteruit".
Belangrijkste is wellicht dat de overheid (zelf) gewoon meer woningen maakt, want dan dalen de huren vanzelf. Die kunnen ze dan over 10 jaar verkopen aan de huurders, als die dat willen.
Het is imho beter dat de overheid koopwoningen laat bouwen. Kopers zijn op termijn beter af dan huurders.
Dit heeft (natuurlijk) een extreme impact (en kan echt niet morgen even ingevoerd worden), maar het heeft er alle schijn van dat alle inkomensafhankelijke regelingen erg bijdragen aan het huidige personeelstekort (want: waarom zou je >32 uur werken als je met < 24 uur maar tientjes per week minder hebt).
- je kunt niet iedereen huurtoeslag geven, want dat is onbetaalbaar
- mensen die echt niet kunnen werken, hebben wel degelijk gerichte extra ondersteuning nodig, want met een uitkering alleen kun je in dit land niet meer rondkomen.

Het bijeffect is inderdaad de armoedeval: werken loont niet meer voor de laagverdienenden.

De enige juiste oplossing is dat de woonlasten en zorglasten (kosten van levensonderhoud) omlaag gaan. Lagere grondprijs (gemeenten!!), lagere huizenprijs, minder immigratie etc.
Hoe huurtoeslag nu werkt is ook niet eerlijk. Je krijgt het alleen als je in een sociale huurwoning zit, die al goedkoper is. Moet je gedwongen huren op de vrij markt of heb je een koopwoning en kom je in een uitkering terecht krijg je geen huurtoeslag terwijl je al meer betaald.
De bedoeling van huurtoeslag is natuurlijk niet om hoge huren nog hoger te maken. Dus het is logisch dat daar een maximum op zit
Nee hoor, je krijgt Huurtoeslag wanneer de huur niet hoger is dan 879,-, dat mag ook in de vrije markt. Hiermee wilt men voorkomen dat je niet in een te duur huis gaat zitten, maar nog belangrijker: wanneer je die grens loslaat, gaan per definitie alle huren in de vrije sector omhoog, omdat men immers een extra toeslag krijgt.
wanneer je die grens loslaat, gaan per definitie alle huren in de vrije sector omhoog, omdat men immers een extra toeslag krijgt.
Dat komt omdat er geen echte concurrentie meer is door de enorme tekorten aan huurwoningen. Het is slikken of stikken. Verhuurders kunnen vragen wat ze willen en mensen zijn tot de helft van hun inkomen kwijt aan wonen.
Om dan het geld net zoals bij de hypotheken naar investeerders te laten gaan en de de prijzen nog meer laten opdrijven.
Een mogelijke oplossing is dat je iedereen vooraf een toeslag geeft en de inkomstenbelasting met hetzelfde bedrag verhoogd (gemiddeld genomen) zodat je achteraf netto op hetzelfde uitkomt.

Het voordeel daarvan is dat fouten in het systeem er niet (direct) voor kunnen zorgen dat iemand financieel in de problemen komt. Fouten betekenen dat iemand te veel krijgt en het later zal moeten terugbetalen maar je zal nooit helemaal zonder inkomsten komen te zitten.
Als er fouten gemaakt worden is het aan de overheid om daar achteraan te gaan. Het is dan het probleem van professionals die het systeem kennen en die de tijd hebben om dingen goed te doen. Dat is beter dan dat iemand die het zwaar heeft (baan kwijt) nog eens extra onder druk te zetten om onderzoek te doen naar toeslagen. Al is het maar omdat je bovengemiddeld intelligent en goed onderwezen moet zijn om het systeem te overzien en te begrijpen welke toeslagen er zijn en wat de voorwaarden zijn. Laat dat dus over aan afstandelijke professionals in plaats van burgers die het toch al moeilijk hebben.

Wie geen werk heeft betaalt geen inkomstenbelasting en betaalt de toeslag dus niet terug. Dat is mooi want dan kun je de WW afschaffen, inclusief alle procedures en controles die er bij horen, net als kindergeld en AOW en een aantal andere uitkeringen.
In sommige gevallen zullen er nog steeds aanvullende toeslagen/uitkeringen nodig zijn maar het totaal aantal zal fors lager liggen. Dat betekent dat we meer aandacht kunnen geven aan wat overblijft zodat het geld op de juiste plek terecht komt.

Het levert wat extra werk op aan de achterkant als je toeslagen moet verrekenen met inkomsten maar niet heel veel, we moeten nu ook al achteraf alles uitrekenen. Er zit ook een beetje overhead op het geven van uitkeringen aan mensen die het echt niet nodig hebben om het later weer terug te halen, maar dat is beter dan dat mensen die het geld echt nodig hebben het niet krijgen, rood staan is duur en veroorzaakt snel een sneeuwbaleffect waarbij je steeds meer geld kwijt bent omdat je geen geld hebt.

Zo'n standaardtoeslag voor iedereen met verrekening achteraf wordt ook wel "basisinkomen" genoemd.
Dus moet de loonbelasting op (lage) inkomens omlaag, zodat we niet met zo'n krom toeslagenstelsel in de maag zitten. Het is toch te gek voor woorden dat veel mensen meer uren willen werken, maar dat niet kunnen, omdat ze dan geld mis lopen, doordat ze dan geen recht meer hebben op toeslagen?!? Hiermee hou je ook nog eens de ernstige personeelstekorten in stand.
Wat is een alleenstaande moeder met een laag inkomen en 3 kinderen op de opvang kwijt aan de kinderopvang? Ik denk dat je dan serieus naar 3000 euro gaat. Dan mag je haar loonbelasting niet alleen verlagen, maar zelfs negatief maken, wil ze rondkomen :)
Naar mijn idee is het allicht handiger om lagere inkomens nog minder te belasten zodat je het hele toeslagen apparaat kan afschaffen
In principe zou het al heel veel schelen als: men de arbeidskorting niet afhankelijk zou maken van hoeveel je verdiend, maar van hoeveel uur je werkt. De hoogte hiervan kan dan aangepast worden aan wat gewenst is.

Sowieso moeten er zo weinig mogelijk regelingen ook weer afbouwen, want dat krijg je alleen maar een veel te hoge marginale druk (zodat je niks overhoudt van elke euro die je extra verdient).
ik ontvang liever een factuur van de opvang wat ik zelf nog mag bijbetalen, i.p.v. elke maand dat geld rondsluizen.
Die optie is er gewoon hoor (of in elk geval: die was er enige jaren terug). Maar het enige verschil is dat niet jij de toeslag ontvangt maar de opvang; het blijft rondsluizen van geld.

Veel beter zou zijn: financier de opvang vanuit algemene middelen, maar daar zijn ze toch al jaren mee bezig. Maar dat wordt dan weer "niet eerlijk" gevonden, omdat mensen met een hoog inkomen er ook van profiteren...

Uiteindelijk allemaal politieke keuzes; deze keuzes worden door het erg ingewikkelde systeem echter zelden gemaakt (het wordt meestal nog complexer, want "niemand mag er op achteruitgaan"; maar dat is wel lastig als er nu ook excessen zijn, waarvan je eigenlijk wil dat die verdwijnen.
Snap dat punt niet zo goed, voor de basisschool betaal je namelijk ook geen rooicent, op de vrijwillige ouderbijdrages na dan, hoezo wordt dat dan wel eerlijk gevonden? even los van de leerplicht die geldt.

Ik ben zeker geen politicus maar een systeem op basis van hoeveel uur werk je als ouder/ouders = zoveel uur heb je recht op "gratis" opvang zou wat mij betreft een eerlijker systeem zijn, dan zijn we ook gelijk van de discussie af waarom Nederland koploper parttime werken is en hoe we de mensen fulltime aan het werk krijgen, want dan is meerwerken = meer recht op kinderopvang, zonder dat dit direct opgaat aan de kinderopvang.

Ik begrijp maar al te goed dat veel ouders er voor kiezen om minder te werken om juist bij hun kinderen te zijn, ikzelf ben er ook een van. Alleen het hele toeslagen systeem is gewoon in mijn ogen veel te ingewikkeld en gelukkig hoef ik er geen gebruik van te maken op de kinderopvangtoeslag na.

[Reactie gewijzigd door targaryanwolf op 22 juli 2024 18:08]

Volgens mij zijn we het (in grote lijnen) helemaal met elkaar eens.
Snap dat punt niet zo goed,
Ik denk dat je "Maar dat wordt dan weer "niet eerlijk" gevonden, omdat mensen met een hoog inkomen er ook van profiteren..." bedoelt:
Dit is (m.i.) de reden het politiek niet zo lukt om het systeem op te zetten waarbij meer zaken niet inkomensafhankelijk worden (ik ben juist helemaal voor minder inkomensafhankelijke regelingen).
Ik sta er ook zo in, want het huidige systeem motiveert mensen niet om meer te gaan werken of een beter betaalde baan te nemen omdat dan gelijk de toeslagen minder worden of zelf naar €0 gaan.
Het is al gebaseerd op werkuren hè?
Het aantal uur dat je vergoed krijgt is gebaseerd op de 'minstwerkende ouder'. De hoogte van het bedrag is huishoudenafhankelijk.
zonder dat dit direct opgaat aan de kinderopvang.
Dit is sowieso een nonsensargument wat domweg niet waar is, juist vanwege de kinderopvangtoeslag. Pas als je héél veel kinderen of een heel hoog gezinsinkomen hebt, wordt dat waar wanneer het kleinste inkomen heel laag is.

https://www.rijksoverheid...-kinderopvangtoeslag-2024

Als je toetsingsinkomen (gebaseerd op loon, hypotheekkosten, enz, enz) hoger is 218.000 euro (gezamelijk) ontvang je voor het eerste kind nog steeds 33% en voor het tweede kind 66% vergoeding.

Zonder toeslagen heb je uiteraard wel gelijk. Mijn dochter gaat 3 dagen per week naar een kinderdagverblijf, en dat kost 1560 per maand. Met 5 dagen zou dat dus ongeveer 2600 euro zijn. Dat is gewoon serieus veel geld
Het minimumloon in Nederland is 2300 euro. (Wat ongeveer 2150 netto is)

Stel ik dat het minimumloon verdien en mijn partner 300 000 per jaar. Dus dat we het minste krijgen wat mogelijk is in Nederland. Dan krijgen we dus nog steeds 33% vergoed voor het eerste kind en 66% voor het tweede.

Ofwel de nettokosten voor het eerste kind zijn dan 1/3 vergoed van die 2600 = 1733.
Tweede kind: 67,1% vergoed van 2600 = 855
1733+855= 2588 (afgerond)

Dus je loon gaat pas één op één daar naartoe als je twee kinderen op de opvang hebt en een heel hoog inkomen hebt en het kleinste inkomen heel klein is.


Stel dat je een gezinsinkomen hebt van 80 000 euro, wat een zeer schappelijk inkomen is voor een gezin met jonge kinderen. dan wordt voor het eerste kind 69,4% vergoed en voor het tweede 91,6%

Vergoeding voor kind 1: 69,4% van 2600 = 1804
Vergoeding voor kind 2: 91,6% van 2600 = 2381

5200-1804-2381 = 1015 euro per maand nettto kosten.
Uiteraard goed geld, maar het is echt aanzienlijk meer dan het inkomen van de tweede werkende partner.

Gezinsinkomen van 150.000
Vergoeding voor kind 1: 33,3% van 2600 = 865
Vergoeding voor kind 2: 85,9% van 2600 = 2233
5200-865-2233 = 2101 euro per maand netto kosten (nog steeds 'net' onder het minimum nettoloon)

En een paar ander punten waar soms voorbij wordt gedacht: Je bouwt ook nog pensioen opbouwt als je door blijft werken. Je creëert geen gat in je CV, enzovoorts.

N.B. Ik heb uiteraard 0 oordeel naar mensen die er voor kiezen om te stoppen met werken wanneer ze een kind krijgen, of juist besluiten (part time) door te werken. Dat is aan iedereen. Maar het niet doen omdat 'al je geld naar de opvang gaat' is gewoon domweg niet waar. Pas als je een heel hoog gezinsinkomen hebt en het kleinste inkomen echt heel klein is, is het duurder om wel te werken dan niet. En dan zou je het dus nog kunnen zien als een investering in je toekomst.
Waarom moet de regering in al die dingen tussenkomen? Als je een kind hebt moet je ervoor zorgen, als mensen de kinderopvang niet kunnen betalen, dan moet de belasting, regulatie en andere overheidskosten voor de kinderopvang (en de ouders) omlaag zodat ze wel kunnen betalen. We zijn relatief gezien een van de rijkste landen in de wereld, ik vind het vreemd dat vroeger en vandaag in andere landen vrouwen thuis kunnen blijven en de man gaat werken terwijl een gezin hier 50% van hun inkomen (een volledig inkomen) in belasting moet afdragen.

Nu moet er een hele papierenwinkel aan komen en voor elk probleem moet er een ambtenaar die 20-30 euro per uur betaald wordt aan de telefoon hangen, naar kijken, postzegel, aangetekende brieven, dat kost handenvol geld.
Dat geldt wat mij betreft voor alle vormen van toeslagen. Liever er helemaal vanaf inderdaad, maar mocht het toch nodig zijn ter ondersteuning van mensen, maak het dan liever over aan de desbetreffende instantie (zorgverzekering, woningcorporatie etc). Voorkom je ook dat het geld aan andere zaken gespendeerd wordt.
Destijds zo gedaan vanwege de eigen veranwoordelijkheid. Maar in de praktijk is het een ingewikkeld geheel geworden omdat het een voorschot is dat later nog aangepast wordt op je inkomen.
Ik zou liever zien dat de minderbedeelden anders worden ontzien zonder een heel toeslagen systeem.
Dat is mogelijk. Je kan de toeslag laten uitbetalen aan de kinderopvangorganisatie. Het resterende bedrag moet je dan nog betalen aan de kinderopvangorganisatie.

https://www.belastingdien...oeslag-betalen-aan-opvang

Je moet dan zelf nog wel altijd de juiste uren en je inkomen voor het huidige jaar invoeren. Voor de uren zou een direct koppeling heel handig zijn. Helemaal als die nog wel eens willen wijzigen of als je zo nu en dan extra opvang wil afnemen. Dan hoef je alleen nog je geschatte inkomen door te geven.

[Reactie gewijzigd door amauer op 22 juli 2024 18:08]

Als je werkt dat zal lonend moeten zijn. Dus als je werkt en je hebt een laag inkomen, die recht geven op toeslag. Kan je aantonen dat je medische problemen hebt waardoor je niet kan werken ook recht geven op toeslag.
Mocht je geen ene sodemieter uitvoeren en alleen maar op de bank zit met een zak chips, dikke peuk in de mond, pot bier voor je, de nieuwste Samsung Galaxy in je gele klauwen hebben, kinderen hebben die Djalano, Viravano, Kraobano, Solekano en Sabrina heten en 4 Chiwawas hebben rondlopen. Daar mag van mij de uitkering, volle toeslagen en de ruim 1500 euro kinderbijslag per direct stopgezet worden.
de kinderopvangtoeslag lekker rechtstreeks aan de opvang overmaken zonder tussenkomst van de ouders/voogd
Dat klinkt altijd als het ei van Columbus natuurlijk. Het 'probleem' hiermee is alleen, dat de kinderopvang/gastouder dan weet wat het inkomen is van het huishouden. En dat is iets wat voor veel mensen gevoelig ligt. Als de kinderopvang niet meer inkomensafhankelijk is, dan zou het wel een idee zijn.
Ik snap sowieso niet waarom de kinderopvang niet gratis is. Waarom is het vanaf 4 jaar tot je 32ste (uiterste geval) gratis, maar die eerst vier jaar is heel lastig opeens. Zorg dat ouders/verzorgers in het eerste levensjaar thuis mogen blijven met behoud van inkomen (zoals in omringende landen al is). Geef ouders dan tot de 4de verjaardag het recht om deeltijd te werken met behoud van oorspronkelijke loon. En begin dan met kinderopvang vanaf de eerste verjaardag, dan bouwen ouder dat vanzelf wel op in de jaren erna.
En wie gaat dat dan allemaal betalen? Alsof de overheid oneindig geld te besteden heeft.
Als je het niet kunt betalen, je hoeft natuurlijk geen kinderen te nemen. Ik begrijp sowieso niet dat je aan kinderen begint als je ze vervolgens 5 dagen per week ergens anders onder gaat brengen. Ik ben bewust minder gaan werken de eerste 4 jaar totdat ze op de basisschool zaten om tijd met ze door te brengen.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 18:08]

Wij met z'n allen. "De overheid"/wij bepalen wat we zinvol vinden met z'n allen, en daarmee hoeveel geld we ophalen met belastingen en uitgeven aan die dingen. We zijn de tijd van armoede als land geheel voorbij, onze rijkdom was nog nooit zo groot. Als er ooit een tijd was waarop we dit kunnen betalen, dan is het wel nu.

We willen met z'n allen graag dat beide ouders (steeds meer) werken. Dan moet dat ook mogelijk gemaakt worden. Nu wordt er aan de ene kant geklaagd dat er te weinig mensen zijn, dat deeltijders wat meer zouden moeten gaan werken. En tegelijk wordt het deeltijd werken aangemoedigd door de manier waarop de subsidies werken.

Dat we tijd met kinderen willen doorbrengen ben ik mee eens, maar is ook iets van de laatste decennia. Dit is meer een cultuur ding dan bittere noodzaak.
Als je het niet kunt betalen, je hoeft natuurlijk geen kinderen te nemen.
Is een drogreden. Armere mensen hebben meer kinderen. Naar mate mensen rijker worden, komen er minder kinderen. Dat je pas kinderen "neemt" als je rijk bent, staak haaks op wat er werkelijk gebeurd.

Kijk ook eens naar de langere toekomst. Er is een ingebakken drang van mensen (en leven opzich) om zich voort te planten. Maar dat nieuwe leven is ook domweg nodig om ons welvaart in stand te houden.

Ik ben van mening dat je kinderen in alle fases moet ondersteunen zo goed als we kunnen. Van geboorte tot volwassenheid met een goede opleiding. Die mening is niks aan veranderd toen ik zelf kinderen kreeg.
Gratis bestaat niet. En wie gaat het inkomen betalen van ouders die een jaar thuis zitten? Wil je de berekening eens delen met ons? Ik neem aan dat je erover nagedacht hebt.
Heb ik over nagedacht want wij doen het. M'n partner is bij beide kinderen een jaar thuis geweest. Ze is Duits, werkt in Duitsland en kan tot drie jaar thuis blijven als ze wil. Na het eerste jaar daalt het loon dan wel. Totdat ze naar de basisschool gaan werken we beide deeltijd. Daarna blijf ik deeltijd werken, en gaat zij weer fulltime werken.

In Duitsland zijn de belastingen lager dan in Nederland. Dus het is geen geld kwestie, maar een kwestie van wat we met z'n allen belangrijk vinden. Familie en gezin zijn in Duitsland belangrijker dan in Nederland voor de overheid. We krijgen dan ook meer geld uit Duitsland, en in Nederland worden we gekort. Dat zijn gewoon keuzes, want ouders waarvan beide partners een carrière kunnen opbouwen, leveren meer op dan die paar jaartjes extra opvang voor de kinderen kost.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 22 juli 2024 18:08]

Het probleem daarbij is dat mensen die de hoogste toeslagen krijgen (en nodig hebben!) al heel weinig tot geen belasting betalen. Dan kan je belastingtarieven verlagen maar dat lost het probleem niet op.
Niet of minder belasten van lage inkomens gaat niet werken. Want die betalen meestal minder belasting dat dat ze kunnen krijgen aan toeslagen.
Volledig mee eens tot 80% van modaal inkomen zou je 0 toeslagen nodig moeten hebben.

Daaronder moet je pas gaan kijken, maar dan heb je nog maar een kleine groep mensen over.

Momenteel is het geld schuiven van Overheid A naar Semi overheid (bv van DUO naar school, of van Zorgtoeslag naar zorgverzekering). Allemaal onzinnig.
Als toeslagen en de gewone belastingdienst nu eens gekoppeld waren, dat was leuk geweest.
Nu doe ik altijd op 4 maart: Belastingaangifte --> Inkomen noteren --> Invoeren in toeslagen.
Dit gaat uiteindelijk wel vanzelf: nadat je aanslag definitief is, wordt dit verwerkt bij de toeslagen (en worden deze indien nodig aangepast). Dit ging vroeger vaak mis (kreeg je 'definitieve' toeslagen op basis van niet definitief of zelfs geschat inkomen, maar de laatste jaren dat ik toeslagen had, ging het eigenlijk altijd wel goed).

Redenen om het (wel) zelf te doen: dan heb je eerder de toeslagen op het niveau dat het zeer waarschijnlijk wordt. Zo kom je niet voor verassingen te staan.
Maar de Toeslagendienst krijgt deze nieuwe gegevens toch zelf door van de Belastingdienst?
Nee, want de definitieve aanslag voor de inkomstenbelasting krijg je vaak pas in het derde kwartaal van het jaar. En dat is dan je inkomen van het jaar ervoor en niet van het huidige jaar. Je moet dus in januari (en daarna) zelf een schatting maken van je inkomen in het huidige jaar.
Nee, want de definitieve aanslag voor de inkomstenbelasting krijg je vaak pas in het derde kwartaal van het jaar.
Dat was vroeger zo, heel veel mensen krijgen al direct een definitieve aanslag.
Dat klopt. Maar dan nog... op het moment dat je die definitieve aanslag krijgt zit je alweer halverwege het lopende jaar. "Als u vóór 1 april aangifte doet, krijgt u vóór 1 juli bericht." Dan nog is dat het inkomen van afgelopen jaar. Eventuele loonverhogingen, wijzigingen van baan etc. zijn daar niet in meegenomen.
Ik heb heel recent nog een definitieve aanslag gehad over 2022.

Zo direct was dat dus niet :+
Sterker nog ik wacht daar nog steeds op.
Ja, na een x aantal maanden zal dat wel eens een keer doorgevoerd worden inderdaad, maar instantaan lijkt me net zo zinvol.
Ja, maar volgens mij maar 1x per jaar. De belastingdienst krijgt ook niet 'officieel' door wanneer je inkomen wijzigt.
Dus als je inkomen gedurende het jaar wijzigt, waardoor je recht hebt op minder toeslag, kan het zijn dat je aan het eind van het jaar dus moet terugbetalen.
Dit klinkt als een goede eerste stap. De volgende stap zou zijn dat het hele "aanvragen" afgeschaft wordt.
Als je kind dan staat ingeschreven bij de opvang dan krijg je meteen de vergoeding die daarbij hoort.
Anoniem: 2022072 @DaWizza14 maart 2024 11:18
Die vergoeding die je krijgt is momenteel afhankelijk van het jaarinkomen en vermogen van de ouder(s). Soms is er zelfs helemaal geen recht op de toeslag omdat het jaarinkomen en/of vermogen te hoog is. Het hele stelsel zal dus op de schop moeten om een standaardvergoeding uit te kunnen betalen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 2022072 op 22 juli 2024 18:08]

Zoals enkele jaren geleden ook het geval was?
Malafide kinderopvang locaties die kinderen inschreven, aanvraagformulier vervalste en direct geld kregen.
Bij wie ging de belastingdienst dat verhalen? Bij de (veelal nietsvermoedende) ouder, want die is eindverantwoordelijke.

Hele systeem afschaffen en naar een Zweeds model gaan, lijkt mij een veel beter idee.
Het probleem met simpele oplossingen is dat die niet werken omdat het probleem complexer is.
Als we alle toeslagen automatisch gaan uitbetalen aan iedereen die daar recht op heeft is Nederland binnen een paar jaar failliet.

Lekker laten zoals het is, zodat alleen degenen die het zelf willen toeslagen krijgen.
Prima dat er één app komt. Maar nog mooier is als het stelsel van toeslagen wordt aangepakt, maak het eens wat makkelijker.
Voor bijv. het aanvragen van de kinderopvangtoeslag moet je zóveel aannames doen, waardoor je niet de juiste toeslag krijgt. In het jaar voorafgaand aan de toeslag al twee toetsingsinkomens doorgeven, waarvan je niet precies weet wat je gaat verdienen... Tuurlijk corrigeer je het gaandeweg het jaar, maar kan dit niet makkelijker?
Naast de toetsingsinkomens die veranderen is ook het aantal opvanguren dat nog wijzigt in het jaar. Kortom er komt altijd een verrekening en dat is dan pas 1,5 jaar later ongeveer.
Het probleem met dingen makkelijker maken is dat er dan weer heel veel specifieke situaties buiten de boot vallen. Maar vaak is dat natuurlijk een politieke keuze. Als we willen accepteren dat sommige mensen minder krijgen dan dat ze nodig hebben en andere misschien wat meer dan kan je best een eenvoudiger systeem bedenken. Maar dan weet je ook dat je heel snel heel veel kamervragen krijgt en dat de boel gerepareerd moet worden waardoor het weer ingewikkeld wordt.

Dat is hetzelfde met de belastingen. Dat zou heel simpel kunnen. Schaf alle aftrekposten af in ruil voor lagere belastingpercentages. Dat is op zich niet heel moeilijk. Maar dan krijg je bijvoorbeeld situaties dat mensen die 3x modaal verdienen maar huren (dus geen HRA) er meer op vooruit gaan dan mensen die minder verdienen en door een hoge hypotheekrente nu veel aftrek hebben. Of mensen die hogere zorgkosten hebben dan gemiddeld er op achteruit gaan Kamervragen om dat te repareren volgen dan automatisch en na een jaar wordt het systeem weer ingewikkelder.
Zolang de overheid deze apps niet beschikbaar maakt buiten de Play Store installeer ik deze sowieso niet. Verder ben ik sowieso niet enthusiast om overheids apps op mijn apparaat te hebben. Ben benieuwd hoe andere tweakers hier tegen aan kijken.
Kijk er net zo tegen aan. Die enkele keer per jaar log ik wel lekker in op de website (met SMS login natuurlijk)
Precies dit doe ik exact hetzelfde!
Ik snap niet dat er geen eis is dat de apps webapps/wpa s moeten zijn. Dat kan gewoon voor 100% met dit soort apps. Die kan je los gebruiken of wrappen in een native app. Gewoon beter voor iedereen.
Anderen hebben niet zo'n knellend alu-hoedje op.
Sommigen blijkbaar wel ;)
Maargoed even serieus, ik zeg niet per se dat onze overheid daar op het moment misbruik van maakt, maar wel dat dit in de toekomst gebeuren kan, en dat wij (als gebruikers) hier geen inzicht in hebben.
En aangezien mijn gapps ( apps vanuit Playstore) in een ander profiel draaien is dit ook gewoon uiterst onpraktisch voor mij. Elke keer profiel switchen is wat dat betreft niet ideaal.
Bij versie appversie 1.14 in iOS,, 4 maanden terug is de app al Toeslagen genoemd en was de bedoeling duidelijk. Huisstijl en dergelijke werd al aangepast naar Dienst Toeslagen (i.p.v. belastingdienst).

2 weken geleden is versie 2.0 al gelanceerd.

Kinderopvangtoeslag was dus altijd al in deze app te beheren. App is overzichtelijk, maar door de extra keuze voor type toeslag is alles wel een navigatie/menu-laag dieper gekomen.
Ik vind de manier hoe toeslagen werkt echt heel kut voor mensen met een wisselend inkomen (uitzendbureau). Mijn broertje heeft heel veel rekeningen gehad omdat je gewoon niet goed kan berekenen hoeveel je verdient op een jaar. Een jaar later krijgt hij opeens weer heel veel geld terug. Stuur dan pas een rekening na een jaar or 3-4, zodat het geld wat ie dan weer terugkrijgt gebruikt kan worden voor de rekening. Toeslagen + wisselend inkomen is niet te doen.
Ik blijf het apart vinden dat je in Nederland eerst een deel van je inkomen moet afstaan, loonbelasting, om het vervolgens via toeslagen weer terug te moeten vragen. Dat is imho werkverschaffing.

Maar ik pas dan ook niet zo goed in Nederland, woon er ook niet meer.
Ik lees best veel negatieve reacties, maar ik heb er net even naar gekeken (en alles gelijk even gecheckt / geüpdatet), en het werkt eigenlijk best soepel en gemakkelijk (n=1 uiteraard).

Mooie eerste stap om alles rondom toeslagen/belastingen meer samen te voegen en te vereenvoudigen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.