Snap start terugroepactie voor Pixy-drones wegens brandgevaar bij accu's

Snap, het moederbedrijf van Snapchat, is een terugroepactie begonnen voor zijn Pixy-drones. De lithiumionaccu in het apparaat zou 'met gemak kunnen oververhitten' en daardoor brandgevaarlijk zijn. Eigenaren die de drone terugsturen krijgen hun geld terug.

Hoewel alleen de accu een risico vormt, adviseert de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission om de drone helemaal niet meer te gebruiken. Daarom roept Snap ongeveer 71.000 accu's terug. Het bedrijf heeft vier meldingen ontvangen van oververhitting en het uitpuilen van de accu. In één geval vatte de accu vlam, wat zorgde voor een lichte verwonding.

De Pixy-drone kwam in 2022 op de Amerikaanse en Franse markt voor 229 dollar. De standaarduitrusting bevat naast de drone en een case ook een rubberen stootbumper, draaglint en USB-C-kabel. Een losse accu kostte 20 dollar. Vier maanden na de release van de drone is Snap echter gestopt met de ontwikkeling.

Snap Pixy-accu
Snap Pixy-accu. Bron: Consumer Product Safety Commission

Door Loïs Franx

Redacteur

02-02-2024 • 09:25

41

Reacties (41)

41
39
9
0
0
27
Wijzig sortering
Je mag onderhand wel een brandkluis thuis hebben waar je al je brandgevaarlijke Li-ion accu’s in kunt bewaren en opladen.

Van speelgoed tot camera’s van steps tot fietsen, van gereedschap tot huishoudelijke apparaten. En uiteraard fietslampjes, zaklampen etc.

Ik kan de aantallen lithium accu’s hier in huis in iedergeval niet meer op 2 handen tellen en op 4 ook niet.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 23 juli 2024 05:31]

Heb ik me ook wel eens over verbaasd, alles is Li-ion, maar die hebben wat meer 'spelregels' dan NiMH batterijen. Tijdens de gebruiksduur vast veilig genoeg, maar ze zitten ook in apparaten die je maanden niet gebruikt. Bv oude telefoons, of zaklampen.

Ze lopen toch heel langzaam leeg en te ver ontladen is niet goed voor de batterij. Weet niet helemaal zeker of dat ook tot onveilige situaties kan leiden.

Ik weet uit de RC hobby dat Lipo accu's opblazen als ze onder een bepaald voltage komen.

Enfin, hopelijk komen de solidstate accu's snel, of een andere techniek waar de 'spelregels' wat vriendelijker zijn.
Ze lopen toch heel langzaam leeg en te ver ontladen is niet goed voor de batterij. Weet niet helemaal zeker of dat ook tot onveilige situaties kan leiden.
nee want er zit (zo goed als) geen energie in. geen energie = geen brand.
Jawel; als er zuurstof bij het lithium komt
Vliegt ie altijd in de brand
Nou dat valt ook wel weer mee. Water is problematischer. Kijk maar: https://youtube.com/shorts/yGDkiUAwxRs?si=gAaqyI6UV__FBVZz
Idd daarom is het ook zo'n probleem voor de brandweer om brandende accu-auto's te blussen. Die cellen zijn een stuk groter en het gevaar daardoor ook.
Zo'n groot probleem is wel wat overdreven gezegd, het is gewoon een aandachtspunt omdat deze manier van blussen nog niet zo mainstream is. Hierdoor is kennis en ervaring met branden in elektrische voertuigen nog steeds beperkt, wat kan leiden tot vertragingen bij de bestrijding van deze branden. Brandweerkorpsen over de hele wereld passen hun technieken en uitrusting aan om deze 'uitdagingen' aan te gaan. O.a. door speciale training voor het omgaan met elektrische voertuigen en het gebruik van grote hoeveelheden water of andere blusmiddelen die geschikt zijn voor het blussen van accubranden. Volgens onderzoek van de ANWB het Duitse expertisecentrum DEKRA zijn elektrische auto’s minstens zo brandveilig als conventionele auto’s. Ze zijn echter relatief nieuw en liggen nu dus gewoon onder een vergrootglas.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 05:31]

en liggen nu dus gewoon onder een vergrootglas.
Niet alleen dat, de perceptie is ook anders. Iedereen weet dat benzine gemakkelijk in de brand vliegt, gebeurt tenslotte ook in de motor, dat is het hele doel van benzine. Dat het buiten de motor ook in de brand vliegt, dat is een gevalletje Duhhh

Bij een accu ligt dat anders, die hoort juist niet in de brand te vliegen. Dat er energie in zit en chemie bij komt kijken, dat beseffen mensen zich vaak helemaal niet. Dan is het ineens een verrassing dat een accu ook kan branden. En dat valt dan meer op.
zolang er nog energie in zit, ja.
Chemische energie en elektrische energie zijn niet hetzelfde.

Praktisch gezien zit er ook 'energie in' je gordijnen, houdt daar maar eens een aansteker bij, een paar minuten later staat je huis blank van de rook; en dat is niet de rook van je aansteker.

Maar als ik een multimeter op m'n gordijn zet, geeft die helemaal niets aan.

Toegegeven dat in mijn voorbeeld wel eerst een ontstekingsbron moet zijn, maar gezien lithium reageert met lucht/water e.d, is het niet het meest stabiele spul.

[Reactie gewijzigd door Accretion op 23 juli 2024 05:31]

snap ik als je "levende" batterijen in de hydraulic press gaat gooien 8)7
Leuk kanaal, volg het al tijden.
Iets te kort door de bocht, het is een chemisch process dat tot hitte en waterstof ontwikkeling leid...
Een 'lege' accu heeft nog steeds meer dan genoeg chemische energie die een plotse ontbranding kan veroorzaken. In een lithium-ion-batterij kunnen zogenoemde dendrieten ontstaan die tot spontane interne kortsluiting, oververhitting en ontbranding kunnen leiden.
Oude hardware kan je het beste gewoon afscheid van nemen, of als het nog goed is, weggeven/doorverkopen.

Als je ze laat liggen lopen ze leeg en/of gaan op termijn vaak opzwellen.
Gelukkig maar dat over het algemeen batterijen zeer veilig zijn,en je je daar dus geen zorgen over hoeft te maken.
Als iemand die hobbymatig met drones (en dus batterijen bezig is) kan ik dit alleen maar beamen. Gebruik zelf veel LiPo batterijen (voor performance) maar het brandgevaar moet men niet onderschatten! Ik heb geen kluis maar wel specifiek voor die batterijen een fireproof opbergding.
maar ja, ga dat maar eens aan tante truus uitleggen die nog ergens 4 oude telefoons heeft rond slingeren in een kastje met oude papieren en rommel.
Het gaat bijna altijd fout tijdens het laden. Dan stop je meer energie in de batterij, wordt hij warm, wordt hij potentieel overladen en kan een beschadiging voor kortsluiting en brand zorgen. Er zit enorm veel energie in die dan vrij komt en dan is het nog zo dat een Li-ion accu alle componenten bevat om de brand door te laten gaan, dus afdekken (zuurstof wegnemen) heeft weinig zin.

De compleet leeg getrokken Li-ion batterij van Tante Truus is veel minder gevaarlijk. Zolang ze hem niet gaat doorboren, maar laat liggen, gebeurt daar verdomd weinig mee. Ja, ze zwellen soms op, maar ook dan hoef je niet in paniek te raken: hij vliegt niet spontaan in de fik. Dat is wel het moment om hem toch maar eens naar de milieustraat te brengen, maar er is geen reden om te denken dat hij ieder moment in de fik kan vliegen.
Hmm interessant. Zou dat ook voor grotere accu's gelden, zoals van een electrische fiets, dat er waarschijnlijk weinig mee gebeurt als je hem lang laat liggen, zolang je hem niet oplaadt? En wat als hij buiten in de vrieskou heeft geleden in de schuur?
Dat is inderdaad waar. Aan de andere kant voor meeste applicaties die consumenten gebruiken is er niet zoveel piek vermogen vereist, wat het gevaar significant verminderd.
Het heeft alles mee te maken met hoe je er om gaat en of je de juiste kabels dan wel opladers gebruikt.
Ik weet niet hoe vaak ik het heb gelezen dat je je elektrische apparaten 's nachts niet moet opladen want brandgevaar e.d. Guess what? Ik doe dat al sinds jaar en dag en heb nooit issues gehad. Ik maak altijd gebruik van de originele lader (indien die goed functioneert) en anders van een iets betere merk (Anker, UGreen) dan de Action en AliExpress troep.
Je mag onderhand wel een brandkluis thuis hebben waar je al je brandgevaarlijke Li-ion accu’s in kunt bewaren en opladen.
Gaan wij dan ook EV's in aparte containers zetten, voor het geval die spontanisch in brand vliegen? (Ik weet dat EV's een andere type accu hebben, maar bedoelde daarmee dat als een EV in brand vliegt, dat het niet snel geblust is).

Dit vraagt wel dat er meer controle komt op het fabriceren van de accu's. Dan maar dat het meer kost, maar het wel veilig gemaakt kan worden. Ik krijg meer het gevoel dat Snap een soortgelijke actie had, wat Samsung had met de Note 7. Tegenwoordig moet alles zo dun mogelijk en dat gaat tenkoste van de kwaliteit en veiligheid.
Ik weet niet hoe vaak ik het heb gelezen dat je je elektrische apparaten 's nachts niet moet opladen want brandgevaar e.d. Guess what? Ik doe dat al sinds jaar en dag en heb nooit issues gehad.
Aldus elke persoon, de dag voordat zijn matras in brand vloog. ;)

Ook de originele/meegeleverde kabels kunnen na enig tijd van gebruik toch stukgaan. Zeker ook bij Apple opladers (MacBooks) veel gezien dat de buigontlasting matig was en ze daar uiteindelijk open gingen.
Zelf ook met een kwaliteitskabel (kevlar braided) toch na enkele jaren een keer gehad dat deze begon te vonken. Sindsdien ook voorzichtiger met 's nachts opladen (lees: bijna nooit meer). Bij nieuwe telefoons die in de ochtend ook prima in een half uurtje naar 85% te laden zijn is dat eigenlijk ook niet meer nodig.
Het is echter ook dat laden op méér dan 1C dat uberhaupt zorgt voor dendrietvorming; dus je lost zo de oorzaak alsnog niet op.

Daar kan je zo goed als niks tegen doen, is gewoon inherent aan de chemie en opbouw vd accus. Behalve dus voortaan laden op 1 of 2c, gewoon niet meer.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 23 juli 2024 05:31]

Er is inderdaad ontzettend veel kwaliteitsverschil tussen laders, maar ook tussen accu's. Ik merk dat het best aan mijn digitale camera. Daar heb ik 1 originele accu van Canon bij gekregen en enkele jaren later een tweetal namaak accu's gekocht van een ander merk (Hama geloof ik). Die accu's hadden volgens de specs meer capaciteit.

Nu, jaren later, doet de Canon-accu het nog steeds goed. Ondanks dat hij soms iets van een jaar lang ergens ligt te wachten, zit hij nog een flink eind vol (>80% geloof ik). De namaak accu's doen het vaak niet meer na zo'n periode. En als ze het nog doen, zijn er cellen kapot, waardoor hun capaciteit flink verminderd is.

Ik las trouwens ergens dat er meer ICE-auto's spontaan in de fik vliegen dan EV's en dat kan ik best geloven. Mensen zijn niet bekend met EV's en daarom focust het nieuws er nogal op, maar een ICE-auto die in de fik vliegt, dat is niks nieuws, dus we krijgen niet ieder individueel geval daarvan te zien in het nieuws.
Hmm ingewikkelde afkortingen, is ICE een nieuwe techniek of juist oud? EV is ook electrisch of is dat diesel?
Wat is er ingewikkeld aan?
ICE
noun
noun: ICE; plural noun: ICEs
internal combustion engine.
EV
noun
noun: EV; plural noun: EVs
an electric vehicle.
Dat zijn termen die vrij algemeen aanvaard zijn voor auto's met verbrandingsmotor en elektrische motor.
Dat zal vast, maar ik was er niet opgekomen, dus misschien handiger voor lezers om geen afkortingen te gebruiken? Verbranding en electrisch zijn toch super duidelijk en kort? En ik zie dat ICE niet het woord voor auto bevat, maar EV wel. Dus het is zijn ook nog eens geen efficiënte/consequente termen?
Naar mijn mening mag je ook van lezers verwachten dat als ze een term niet kennen, ze die opzoeken. Nu moet jij dagen nadat ik het bericht heb gepost vragen wat een EV is en of een diesel ook een EV is en moet je daarna weer een dag wachten tot mijn reactie er staat. Google heeft je antwoord binnen een minuut.

Misschien kende je Hama niet als fabrikant of had je geen idee wat er met "cellen' bedoeld werd in een accu. Dat valt niet te voorspellen. Afkortingen gebruiken we om berichten kort te houden en tijd te besparen bij het typen ervan.

Misschien weet ik wel niet wat een terracotta pot is, zoals hieronder beschreven wordt.
Allemaal waar, maar afkortingen zijn moeilijker te begrijpen en onthouden dan andere termen, omdat losse letters betekenisloos zijn. Dat geldt niet voor de delen van "terracotta pot". En afkortingen zijn ook nog eens lelijk en onhandig. Het is geen drama, maar gewoon niet het beste taalgebruik. En vaak ook nog eens zo makkelijk op te zoeken, omdat elke afkorting voor heel veel verschillende dingen kan staan, ook vaak binnen hetzelfde vakgebied of betekenisveld.
Ik bewaar en laad ze in terracotta potten met schotel eronder.
Dat is wel een slimme. Ik heb een oude telefoon die permanent aan de lader ligt omdat ik hem als een soort mini-server gebruik. Die heb ik nu ook in een bloempot gelegd met pot omgekeerd op de schotel, en de kabel door het gat in de pot (dus midden boven in deze opstelling). Het enige is nu dat de telefoon op zijn kop in de pot staat, zou dat nog uitmaken?
Ik laad batterijen alleen op als ik er zelf bij ben, zo nodig trek ik de stekker eruit als ik even weg moet.
Het is niet zo dat ze alleen maar tijdens het opladen in brand kunnen vliegen, de kans is wel een stuk groter
Ik heb een paar munitie kistjes gekocht bij een dump een tijd geleden waar ik al mijn accu's en powerbanks in bewaar tegenwoordig.
Dit zijn van betrekkelijk dik metaal.

Precies hierom.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 05:31]

Ik heb d'r ook nog zo'n 'kevlar' accu pouch omheen zitten.
En de munitie kist bewaar ik in ver uit de buurt van bekleding (dus niet op tapijt, in houten kastje of dichtbij gordijnen).

Daarnaast is het een goed idee om in je agenda een item te zetten om een aantal keer per jaar te controleren of er niets opzwelt en of d'r uberhaupt items tussen zitten die je nooit gebruikt/weg zou moeten gooien.

En een fatsoenlijke brandverzekering.

Waarschijnlijk allemaal een beetje overkill, maar van de andere kant, better safe than sorry.
Hmm ik zie dat die kistjes overal te koop zijn, maar wat maakt ze eigenlijk zo geschikt hiervoor? Ze lijken niet bijzonder dik of zo te zijn, en ook niet luchtdicht? Of zou een accu ook kunnen ontbranden zonder zuurstof?

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 05:31]

"Echte" stalen munitiekistjes sluiten goed af hoor. In principe waterdicht.

Maar het is vooral gewoon een solide stalen bakje die bij een ontbranding hopelijk alles een beetje bij elkaar houdt in plaats van dat de tafel waar het op staat (en dus per saldo je huis) gelijk in de hens vliegt.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 05:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.