Audio-Technica introduceert oortjes met LDAC-support voor 219 euro

Audio-Technica introduceert de ATH-TWX7 True Wireless. Deze oordoppen beschikken over 5,8mm-drivers, hebben digitale ruisonderdrukking en ondersteunen de LDAC-codec. De oortjes gaan 6,5 uur mee op een lading en kosten 219 euro.

Volgens Audio-Technica zijn de 5,8mm-drivers dezelfde als die in de high-end ATH-TWX9-oordoppen van het merk. De ATH-TWX7 worden uitgerust met twee mems-microfoons die met beamforming werken. Deze microfoons helpen volgens het bedrijf bij de digitale ruisonderdrukking, die drie modi bevat: een transparantiemodus, een spraakmodus en een volledige ruisonderdrukkingsmodus.

Audio-Technica heeft twee gespreksmodi ontwikkeld voor tijdens audiogesprekken: een natuurlijke modus en een met ruisonderdrukking. De fabrikant heeft ook een aparte soundscapemodus ontwikkeld. In die laatste modus spelen de oortjes geluiden af die rustgevend zouden zijn of de concentratie van de gebruiker bevorderen.

De oortjes kunnen 6,5 uur muziek spelen op een lading. Via de meegeleverde case, die snelladen ondersteunt, kan de afspeeltijd met 13,5 uur uitgebreid worden. De oortjes hebben een IPX4-rating meegekregen en zijn dus spatwaterdicht.

Audio-Technica levert ook een app waarmee de low latency-modus geactiveerd kan worden, de equalizer ingesteld kan worden en de aanraakgevoelige oppervlakten op de behuizing van elk oortje aangepast kunnen worden. Via deze app kan ook de gebruikte codec ingesteld worden, waaronder LDAC. De oortjes zijn te gebruiken in een of twee oren en bieden ondersteuning voor Bluetooth Multipoint. De ATH-TWX7-oortjes zijn verkrijgbaar in het zwart, wit of grijs voor 219 euro.

Audio-Technica ATH-TWX7
ATH-TWX7Audio-Technica ATH-TWX7Audio-Technica ATH-TWX7

Door Jay Stout

Redacteur

09-01-2024 • 15:03

32

Reacties (32)

32
32
17
1
0
13
Wijzig sortering
Moeten we maar weten wat LDAC is? Staat niet in het artikel.
Moeten we maar weten wat LDAC is? Staat niet in het artikel.
Zoals je al las in de berichten hieronder biedt LDAC een optimalisatie van de bandbreedte van het bluetooth signaal tussen toestel en headsets. Origineel door Sony ontwikkeld, maar vrij te gebruiken door anderen (Waardoor Sony zijn LDAC headsets beter kan verkopen) Ter aanvulling: LDAC zit tegenwoordig standaard in Android ingebakken. Op veel toestellen moet je het wel nog aanzetten. Onder bluetooth instellingen zet je eerste LDAC aan en vervolgens kan je dan vaak in een setting "voorrang geven aan kwaliteit" ten koste van de stabiliteit van je verbinding. Als je dan ergens haperingen ervaart door vervuiling in het radiospectrum, dan kan je de slider weer terug zetten naar voorrang voor de verbinding".

En dan nog: ik heb een slechte headset met LDAC gehad die slechter en bedompter klonk dan een headset die helemaal geen LDAC ondersteunde.

Ook heb ik een Sony noicecancelling headset die echt super goed klinkt met LDAC aan.

Er zijn meer codecs die het geluid over bluetooth kunnen verbeteren (APTx etc). Goede kwaliteit van speaker of headset is nummer 1, de codecs komen daarna pas is mijn persoonlijke mening. En geloof niet in sprookjes: bluetooh voor audio betekent altijd al een flinke compressie. Al maakt de kaliteit van je headset en je luisterervaring uit of je echt wat merkt.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 13:36]

LDAC gaat tot bijna een mbit/s, dat zou ruim voldoende moeten zijn om CD kwaliteit audio met lossless compressie over te sturen (bv zoals FLAC).

Wat mij betreft komen de codecs nog wel lager op de prio lijst voor noise cancelling headsets. De noise cancelling algorithmes veranderen het geluid enorm, ook omdat ze eigenlijk altijd gecombineerd worden met flinke equalizing. Er zijn vrijwel geen noise cancelling headsets met een neutraal geluid, ze pompen meestal de mid-bass flink op.
LDAC gaat tot bijna een mbit/s, dat zou ruim voldoende moeten zijn om CD kwaliteit audio met lossless compressie over te sturen (bv zoals FLAC).

Wat mij betreft komen de codecs nog wel lager op de prio lijst voor noise cancelling headsets. De noise cancelling algorithmes veranderen het geluid enorm, ook omdat ze eigenlijk altijd gecombineerd worden met flinke equalizing. Er zijn vrijwel geen noise cancelling headsets met een neutraal geluid, ze pompen meestal de mid-bass flink op.
Ja met je eens.

Daarbij moet ik altijd een beetje grinneken als fabrikanten dan op verpakkingen met Hi-Res audio en dat soort zaken gaan schermen. Dan is het fijn als je weet dat het uiteindelijk toch geen echte Hi-res is.
Had erin mogen staan maar opzoeken is ook niet zoveel moeite, toch?
https://en.wikipedia.org/wiki/LDAC_(codec)
Als ik alles moet googlen en zelf moet opzoeken, wat is dan het doel van dit nieuw? Het is blijkbaar zo noemenswaardig dat het in de titel staat, maar ik moet zelf maar googlen wat het is? Bizar toch?
Lijkt me dat er toch wel een limiet zit op hoe veel informatie ze in een artikel verwerken, als ze LDAC gaan uitleggen, moeten ze ook gaan uitleggen wat een codec is? Of hoe bluetooth werkt?

Denk dat de meeste gebruikers die zouden geven om LDAC support of wireless hi-fi audio in het algemeen, weten wat LDAC is. Zo niet is het een enkele online zoekopdracht verwijderd :)
"De oortjes hebben een IPX4-rating meegekregen en zijn dus spatwaterdicht." IPX4 konden ze ook uitleggen, dus waarom LDAC niet?
Mee eens, ik wachte eigenlijk op een zin of twee uitleg.
In het artikel staat
Via deze app kan ook de gebruikte codec ingesteld worden, waaronder LDAC
Het is dus een codec. En als je meer details wilt hebben zal je daar even naar moeten Googlen. Ik denk niet dat Tweakers alle technische begrippen die in een artikel genoemd worden helemaal uit hoeft te leggen, dan wordt ieder artikel 3x zo lang.
Wel als dit technisch begrip zo belangrijk is dat het in de titel staat.
Anoniem: 1751522 @Roy239 januari 2024 15:31
Ik heb op de titel geklikt omdat ik wou weten wat LDAC was, moest ik geweten hebben dat het niet uitgelegd werd, had ik er nooit op geklikt en verder ook geen aandacht meer aan gegeven.

Dit lijkt me clickbait.
Er staat wel bij dat het een codec is, maar inderdaad er had wel bij gemogen wat er zo bijzonder is aan deze codec dat het nieuwswaardig genoeg is voor de titel van het artikel. Ik kan het je ook niet vertellen.
Staar je niet te blind op LDAC-ondersteuning.
"LDAC's Hi-Res marketing does not stack up, and the 330kbps setting is worse than SBC."
Het ligt aan wat de headset ondersteunt en wat de smartphone ondersteunt of hogere bitrates behaald worden, waarmee mogelijk betere kwaliteit behaald kan worden.

Verder heb ik na al die jaren nog steeds niets gelezen over een dubbelblindtest tussen de verschillende BT codecs. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:36]

Tenzij je gouden oortjes hebt, moet je je helemaal geen zorgen maken over dit soort dingen.
Uit hetzelfde artikel:
Compared to the capabilities of a wired connection, LDAC is certainly not Hi-Res. But whether you'll hear the difference is another matter.
Het is vooral dat de 330kbps gewoon niks toevoegt tov andere codecs, en eigenlijk gewoon ronduit belabberde performance heeft van wat ze daar hebben gevonden. Dat de hogere bitrates beperkt voor ultrasone frequenties zijn, tja, vervelend als je een vleermuis bent. Voor mensen maakt dat natuurlijk weinig.
Anekdotisch bewijs van een n=1 "onderzoek".

Ik had destijds de OnePlus Buds Pro en die ondersteunde LDAC.
Mijn OP 9 Pro hebben ze LDAC later pas ingepatched. Toen ze dat deden wist ik het niet, maar vond ik de audio kwaliteit echt van vele male hogere kwaliteit.

Ligt natuurlijk wel aan welke kwaliteit je muziek is, maar persoonlijk kon ik het dus wel horen.
'vele malen hogere kwaliteit'

Overdrijf much?
SBC -> LDAC is echt een gigantische jump (328kbps -> 990).
Dus nee, niet overdrijf much.
LDAC is een Sony patent dat gedoneerd is aan Android. Het is op zijn minst vergelijkbaar met de betere aptX CODECs en beschikbaar op iedere Android telefoon. LDAC ondersteunt tot 990 kbps. Volgens mij de go-to CODEC.
Volgens mij de go-to CODEC.
Volgens mij is go-to wat ondersteund wordt door alle betrokken apparaten, en wordt in dat gezamenlijke lijstje een keuze gemaakt gebaseerd op een bepaalde prioriteit.

Dat hoeft niets met waarneembare geluidskwaliteit te maken te hebben. Zoals ik elders noem heb ik nog geen dubbelblindtest gezien. Zelfs SBC kan je zodanig configureren dat je nooit een verschil zou kunnen horen tussen dat en AptX HD.
Het is een beetje als FLAC vs MP3 met hoge bitrate. Ik kies FLAC (of LDAC) indien mogelijk. Vaak zal je het verschil niet horen, maar als het kan, waarom niet? Vandaar: 'go-to'. Ik vind bovendien dat nVidia een beetje een zooitje gemaakt heeft van alle aptX varianten. (Komt bij dat mijn Samsung telefoon geen aptX ondersteund.)
YMMV
Het is een beetje als FLAC vs MP3 met hoge bitrate. Ik kies FLAC (of LDAC) indien mogelijk.
Blind voor LDAC gaan kan op papier brakkere geluidskwaliteit opleveren ten opzichte van standaard SBC. Zie dit.
LDAC is toch wel een stuk beter (getalsmatig) met een hogere bit-rate, bit-diepte en sample rate. AptX HD is 'slechts 576 kbs versus 990. Daarnaast is dit bij AptX beperkt tot 24-bit en een sample rate van 48kHz in tegenstelling tot 32-bit/96kHz bij LDAC.
Staar je niet blind op alleen de bitrate. Kijk naar de praktijk. AptX Adaptive bijvoorbeeld heeft een lagere bitrate dan AptX HD en LDAC, maar in de praktijk werkt AptX Adaptive eigenlijk veel beter. Zodra je niet een super optimale verbinding hebt tussen je telefoon en bluetooth headphone kan je gedag zeggen tegen de 990kbit van LDAC. Die zal gelijk een flink stap omlaag gaan. AptX Adaptive daarentegen kan onder veel meer omstandigheden zijn maximale bitrate behouden en als het niet lukt kan het in zeer kleine stapjes omlaag gaan in bitrate.

En het is belangrijk om te weten/beseffen dat de ene codec niet automatisch te vergelijken is met een andere codec puur op basis van de hoogte van de bitrate.

De beste mp3 codec implementatie van 256kbit zal veel beter presteren dan een slecht geïmplementeerd mp3 codec van 320kbit bijvoorbeeld. Zo levert de maximale kwaliteit van AptX Adaptive vergelijkbare kwaliteit met AptX HD maar heeft er minder bandbreedte voor nodig. AptX Adaptive is eigenlijk de opvolger. Minimaal dezelfde kwaliteit en betere latency.

Ik vind dat ik best wel hoge eisen stel aan mijn apparatuur. Ik was dan ook blij verrast dat mijn Fiio BTR7 bluetooth headphone amp met AptX Adaptive nagenoeg hetzelfde klinkt als wanneer ik mijn BTR7 bekabeld gebruik (dus lossless). In een blind test hoor ik het verschil niet consequent genoeg om te beweren dat het verschil in de praktijk hoorbaar is. Niet hoorbaar genoeg om er een waardeoordeel aan te hangen, maar dat is mijn persoonlijke ervaring en dat hoeft niet voor andere mensen hetzelfde te zijn.
Wat ik me telkens af vraag bij dit type oordoppen, waarom blijft die prijs (in mijn ogen in ieder geval) zo hoog? Het zijn mooie functionaliteiten, maar wat maakt dit soort doppen nou zo prijzig? Zijn het de (hoogwaardige) onderdelen? Is het research? Kosten van licenties voor bepaalde technieken?

Zou best graag een paar fancy draadloze doppen willen hebben voor het luisteren van muziek etc, maar de prijzen houden mij tegen.
Bij dit soort headsets heb je 2 apparaten, met beide een eigen speaker, microfoons voor stem en aparte microfoons voor actieve noisecancelling, beide radios om met elkaar te communiceren en één of meerdere bronapparaten, beide een computer om alles te communiceren en te verwerken. Heel veer apparatuur en onderzoek om het dus 'true wireless' te maken. Sommige fabrikanten willen ook niet standaard een inversie van het omgevingssignaal doorvoeren voor de actieve noisecancelling dus is een flinke computer (voor oortjes) en speciale software nodig. Het is dus inderdaad een deel hardware, een deel R&D en een deel marketing.
Dat is precies hetgeen ik mij af vraag bij dit product.
De meeste features die gemeld worden bij deze oortjes zitten ook in veel goedkopere oordopjes:
https://tweakers.net/pric...e-liberty-4-nc-zwart.html
Geregeld in de aanbieding voor 60,- euro.
Ook met uitgebreide App, LDAC, verschillende ruisonderdrukking modi, extra mics, EQ, etc...

Ik vraag me dan ook oprecht af wat deze prijs rechtvaardigt?
Interessante oordoppen, als ik doorklik naar de website is de prijs wel 219 Euro ipv 249? (is aangepast ondertussen)

Ik ben echt op zoek naar deftige oortjes om ook calls mee te doen maar dikwijls zijn de microfoons niet geweldig. De ATH-TWX9 krijgen een slechte score bij Soundguys voor de microfoon dus ik vrees er een beetje voor, al zijn de 9 wel duidelijk op de audiofiel gericht.

Het lijkt dat enkel Apple dit deftig voor mekaar heeft met de airpods (pro)? Ik zie al verschillende collega's die deze gebruiken in hun Teams call, zelfs op rumoerige werkplekken... Maar met een Android phone ben ik echt wel terughoudend om deze aan te schaffen.

[Reactie gewijzigd door venqwish op 22 juli 2024 13:36]

AirPods zijn top, maar omgevingsgeluid zijn ze niet bepaald een ster mee hoor.

Als ik aan het bellen ben en ik zet even de kraan aan, of loop de wind in, of een kamer met tv/andere geluiden, dan kan mijn belcontact echt prima meegenieten. Zeker lopend water is vaak een ergernis.
Oh, dan ga ik mijn hoop zetten op de updates van Jabra voor hun Active 8 en Elite 10. Even wachten op reviews na de updates :) -> https://www.jabra.nl/abou...-and-elite-10-at-ces-2024

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.