Google brengt nieuwe opties uit voor Cast en delen, en hernoemt Nearby Share

Google brengt een aantal nieuwe features uit voor de Cast- en de deelfunctionaliteit in Android. Het gaat onder andere om makkelijkere manieren om bestanden te delen met bepaalde apparaten en een uitbreiding van het snel pairen van bluetoothapparaten.

Het gaat om verschillende features voor Google Cast en andere Android-functionaliteit. Google gaat zijn Nearby Share-functie onder andere samenvoegen met Samsungs Quick Share-functie. Nearby Share gaat voortaan verder als Quick Share. Dat wordt voortaan een standaardfunctie in ieder Android- en Chromebook-apparaat. Het nieuwe Quick Share wordt dan een standaardfunctie bij het delen van bijvoorbeeld afbeeldingen. Gebruikers kunnen daarmee apparaten in de buurt zoeken om bestanden te delen. Google zegt verder samen te werken met verschillende fabrikanten zoals LG om Quick Share voortaan standaard mee te leveren op Windows-pc's.

Google output switcher\Andere nieuwe functies zijn onder meer de uitbreiding van Fast Pair naar Chromecast-apparaten. Later moet die functie ook beschikbaar komen op Google-tv's. Door de functie in Cast te integreren, wordt het vanuit ieder Chromecast-apparaat mogelijk met nieuwe bluetoothapparaten te verbinden of de verbinding daarvan te verleggen.

Daarnaast werkt Google samen om de Chromecast-functionaliteit naar meer apps te brengen, waaronder TikTok. Eerder werd al bekend dat dat gebeurt met LG-tv's. Verder komt Android Auto naar meerdere auto's. Ook kunnen elektrische auto's in de toekomst informatie over de accu delen met Google Maps, zodat het tijdens de navigatie makkelijker wordt om het accupercentage te volgen.

Google komt ook met een nieuwe output switcher voor Android. Dat is het menu waarmee het volume kan worden geregeld. Het wordt in Output Switcher 2.0 mogelijk om het geluid te wisselen tussen verbonden apparaten en de volumebediening wordt verbeterd met een nieuwe UI. Voor Pixel-apparaten wordt het makkelijker om onderling mediabestanden uit te wisselen. Google voegt voor ontwikkelaars ook een optie toe om een 'persistent Cast-pictogram' te tonen. Daarbij staat het Cast-icoon altijd in beeld als gebruikers dat willen, in plaats van dat dat dynamisch gebeurt terwijl de gebruiker dat mogelijk niet wil.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

09-01-2024 • 19:00

16

Reacties (16)

16
16
8
1
0
6
Wijzig sortering
Waarom samenwerken met fabrikanten en niet gewoon met Microsoft om te zorgen dat Quick Share standaard in Windows (11) komt? Quick Share valt of staat met een universele implementatie en niet dat dadelijk fabrikanten weer bepaalde functionaliteiten gaan toevoegen, weglaten, etc.
Veel mensen weten niet dat in Windows 10/11 al een Nearby Sharing/AirDrop alternatief zit ingebouwd. Dat heet toevallig ook Nearby Sharing.

Nu werkt dit default niet met Android toestellen. Maar iemand heeft het protocol in in een open source Android app gebouwd waardoor je nu ook bestanden van en naar Windows kunt delen. Je hoeft dan dus niks in Windows te installeren, dus je kunt het ook op een zakelijke PC gebruiken.

https://play.google.com/s...ev.nearby_sharing_windows

Werkt ook andersom, dus van Windows naar je Android telefoon. Als je rechtermuisknop op een bestand doet en dan delen dan kun je rechtstreeks naar je Android telefoon delen.

Gebruik de app nu een tijdje en dit werkt echt top. Als ik een foto op m'n telefoon selecteer, kan ik hem naar de Nearby Sharing app delen. Vervolgens kan ik Windows of Android apparaten in de buurt kiezen. Als ik mijn PC kies dan komt er op de PC een popup met de vraag wat ik met het bestand wil.

De ontwikkelaar is redelijk actief op GitHub en Discord dus recent nog een feature request kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 22 juli 2024 16:07]

Ik hap! Klinkt goed, wat is de naam van die app?
Ah excuses, vergeten erbij te zetten. Staat er nu bij!
Fijn dat we een standaard minder gaan krijgen. Werd tijd dat de superieure Samsung variant de standaard ging worden. Nog een paar versies en je hebt gewoon alle extra features die samsung al jaren heeft die men eerst altijd "bloatware" noemde, maar nu gewoon stock Android :P
Daarnaast werkt Google samen om de Chromecast-functionaliteit naar meer apps te brengen, waaronder TikTok.
Fijn dat ze dit doen maar de naam “chromecast” is echt slecht want het heeft compleet helemaal niets met Chrome te maken, ook nooit gehad denk ik. Zal wel het marketing team geweest zijn die ergens met een grafiekje kwamen waaruit bleek dat “Chrome” het bekendste Google woord na “Gmail” was of zo, en dat ze toen maar die naam genomen hebben omdat het ze in de maanden ervoor niet gelukt om met een echte naam te komen… |:(
Het heet een Chromecast omdat voor het weergeven en afspelen van de content op een Chromecast de Chrome browser (engine) word gebruikt. Als je bv een YouTube video cast, word er een webapplicatie van YouTube geladen op de Chromecast. Dit lijkt nu wel steeds meer te vervagen. En naar mijn idee is dit juist dit is een te technische benadering om het product een naam te geven.

[Reactie gewijzigd door martijnsch op 22 juli 2024 16:07]

Heeft toch ook met vroeger te maken hoor, toen youtube in opkomst was en er een optie kwam om een tabblad te casten naar een geschikt netwerk medium. Vanuit Chrome kun je nu nog steeds een tabblad (of hele scherm) casten naar geschikte apparatuur. Denk toch dat het daar vandaan komt.
Je cast naar een headless Chrome browser, de naam lijkt me juist erg accuraat.
maar is het ondertussen al mogelijk om mijn google TV aan mijn google speakers te koppelen? mocht dit zo zijn laat het me weten want het gebrek aan deze functie is redelijk spijtig.
Misschien kan je dat Googlen?

Ik snap werkelijk niet dat iemand vrijwillig zijn huis volpropt met Google spullen.
Het gaat onder andere om makkelijkere manieren om bestanden te delen met bepaalde apparaten en een uitbreiding van het snel pairen van bluetoothapparaten.
Mijn ervaring leert dat telkens wanneer er iets gemakkelijker is ik meer handelingen moet verrichten om iets voor elkaar te krijgen. De meest simpele dingen worden steeds complexer gemaakt. Wat is bijvoorbeeld zo moeilijk aan het pairen van een BT apparaat? Bestanden delen zou ook niet moeilijk zijn als Google het niet eerst zelf moeilijker had gemaakt, maar ja...we duwen liever onze eigen opties door iedereens strot en doen daarna net of we ze helpen met zogenaamde klantvriendelijke oplossingen.

Tegenwoordig moet ik locatie aanzetten om met apparaten te verbinden die een meter verderop staan. De hoeveelheid "waarschuwingen" die in beeld komen, waar je totaal niets aan hebt en de constante stroom "informatieve" meldingen over dingen die ik al lang weet en/of zelf heb aan of uitgezet zijn alleen maar bedoeld om je te laten toegeven aan Alphabet's gretigheid om persoonlijke informatie te verzamelen.

Deze ontwikkeling is tegenwoordig "normaal" bij alle grote tech-bedrijven. Het nieuwe marketingwoordje A.I. zal dit nog vele malen erger maken. Het ultieme excuus om gebruikeropties buiten de "loop" te houden.

LG TVs zijn werkelijk vreselijk met hun constante gescan van alle apparaten in de omgeving. Net als deze vernieuwde functie wordt al die informatie over wat zich in de omgeving bevindt uiteraard gedeeld met opperhoofd Google, die dat dan weer met "vertrouwde" (lees -betalende-) derde partijen deelt.

Ik vind het onbegrijpelijk dat zoiets legaal is. Ook dat individuen vrijwillig bijdragen aan dergelijk grijpgraag gedrag, en dat zij de privacy van de personen die bij hen in de buurt zijn/wonen schaden en dat als iets normaals/vanzelfsprekends beschouwen is iets waar ik niet blij van wordt.

Daar laat ik het maar bij.... iets met roepende en woestijn.

[Reactie gewijzigd door Dazenet op 22 juli 2024 16:07]

Gebruik eens een "pihole".
Klein apparaatje van 15 euro op MP met gratis legale soft. erop die je in je netwerk prikt en bijna alles word tegen gehouden.
Een ware verademing!

[Reactie gewijzigd door Steenwijkerland op 22 juli 2024 16:07]

Jawel... maar bedrijven worden steeds vernuftiger. Neem bijvoorbeeld hardcoded DNS in apps of DoH (of ODoH). Ook het irritante gebruik van content delivery networks is puur en alleen gericht op het voor de eindgebruiker zo ondoorzichterlijk mogelijk maken van je internet gebruik.

Op een Android mobiel is het zelfs zo dat apps met gemak om je VPN/Firewall heen kunnen en met een hotspot ben je helemaal de pineut want Google acht het niet nodig om dat verkeer via je "Always On"'-VPN te routen.

De lijst van opzettelijke privacy omzeilingen door bedrijven wordt alsmaar langer en bijna niemand schijnt zich daar druk om te maken. Regeringen al helemaal niet en daar kan ik alleen maar uit concluderen dat die er baat bij hebben...maar dat mag ik niet hardop zeggen want dan ben ik een conspiricy theorist.

Maar goed... je hebt gelijk, een Pi-Hole is een prettige aanvulling.
Ben ik de enige die het starten met TikTok integratie anno nu wat vreemd vind gezien de (aanstaande) blokkades en opkomende zorgen in het westen mbt privacy en security? Vooral omdat Google het niet bepaald van China moet hebben.. en omdat Google al moeite genoeg heeft met privacy iig marketing technisch (security heb ik wel vertrouwen in Google overigens).
Ik heb niet het idee dat dit soort afdelingen echt met elkaar praat...
Ik ga er vanuit dat die nieuwe functionaliteiten alleen gelden voor de laatste Android versie en niet voor oudere Android versies.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.