LG brengt transparante OLED Signature T-tv ergens in 2024 uit

LG zegt op CES 2024 dat de transparante Signature OLED T ergens in 2024 uitgebracht wordt voor consumenten. De fabrikant noemt de 77"-televisie draadloos vanwege de draadloze verbinding met de Zero Connect Box. Er zijn nog geen prijzen of concrete releasedata bekend.

De Signature OLED T maakt gebruik van een transparant oledpaneel en heeft een ingebouwd 'contrastscherm' dat omhooggebracht kan worden voor een verhoogd contrast. Dit maakt het scherm volgens The Verge vergelijkbaar met dat van reguliere oledtelevisies, al is de beeldkwaliteit volgens het medium minder dan die van de G-serie van LG.

Het scherm wordt aangedreven door een A11-soc en draait op LG's eigen webOS-besturingssysteem. Het merk belooft speciale widgets die onderaan in een balk getoond kunnen worden. Er is verder een always-onmodus, waardoor het transparante scherm als digitaal canvas kan dienen. De televisie wordt van audio en 4k-video voorzien door de Zero Connect Box, die in principe draadloos verbinding maakt met de tv. Wel hebben het scherm en de mediabox elk een aparte stroomtoevoer nodig.

LG Signature OLED TLG Signature OLED T

Door Yannick Spinner

Redacteur

08-01-2024 • 11:43

75

Reacties (75)

75
74
27
0
0
44
Wijzig sortering
Op de foto’s ziet zoiets er altijd mooi uit maar in de praktijk zal toch echt ergens een stroomkabel vandaan moeten komen.

Heb in Amsterdam toevallig bij een nieuwbouw appartement stopcontacten in de vloer zitten maar zelfs die zijn niet helemaal 100% weggewerkt.
ik denk dat doosje onder de volg rechts dat daar de stroomvoorziening is. En inderdaad dit in de grond is. Dus als je de kabel dan kan wegwerken in de grond is het prima.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 24 juli 2024 08:15]

Maar dan kan je het hele spul nooit meer verplaatsen, want er zit een gat in de vloer, en op de nieuwe plek krijg je dat dan weer niet meer zo netjes. Idee hiervan is dat je het wat verplaatst naar het midden van een kamer ipv stijf tegen de muur (waar je stroom en HDMI enz in een valse want voert).
Idee is meer dat je niet zo'n groot zwart gat in je kamer hebt denk ik niet perse dat het verplaatst moet worden of in het midden van een ruimte staat.
Maar dan kan je het hele spul nooit meer verplaatsen
Valt ook wel weer mee, heb zelf een epoxy salontafel met licht er in, en de stroomkabel in de ondervloer verwerkt, zie je er niets meer van.

Het enige als ik de stroomkabel weer weg wil halen, moet ik vanuit de hoek een stel laminaat delen weg halen, ik denk ongeveer 2 uur werk om het deel met het stopcontact er in uit te wisselen, en alles weer terug te leggen.
Meestal zijn de kabel weggefotoshopt
Meestal is heel het plaatje nep. Het is bijna altijd een render.
Zelfs als het geen nep is, zijn fabrikanten altijd in staat om zoiets te demonstreren in de meest gunstige omstandigheden. Ik ben benieuwd of het beeld ook zo goed is in jouw en mijn huiskamer waar kleuren, lichten en contrasten heel anders zijn.
Moet wel. Dit kan toch alleen licht toevoegen? Hoe kan het beeld dan donkerder zijn dan de achtergrond?
Je zou licht toevoegen en ook minder transparant maken gelijktijdig. Weet niet of dat hier zo is, maar dat zou betekenen geen licht meer van achteren. Nu de vraag hoe je dan weer grijs maakt dan. Door niet door te laten half door te laten of de led's te halveren en dus doorschijnend te maken. En wanneer is het dan welke keuze.
Anoniem: 718943 @Tadango8 januari 2024 15:25
LCD werkte al op basis van het verminderen van doorlaten van licht. Zie bijvoorbeeld een rekenmachine met zwarte segment cijfers. Met een projector is het niet mogelijk, maar met verschillende lagen lichtdoorlatend materiaal wel.
Dat doosje is voor alle aansluitingen etc, die gaat met een dunne kabel of draadloos naar de tv. Het liefst werk je dat doosje weg in een kast oid en verwerk je de tv ook in een soort meubel of wand. Een tv als dit is mooi als design object in een luxe woonkamer, iemand die dit koopt heeft ook een thuisbioscoop voor een goede kijkervaring en heeft op een tv als dit wellicht het nieuws aan staan of laat er kunst of foto's op langskomen. Dat is iig hoe ik hem zou gebruiken als ik niet wist wat ik met mijn geld moest doen.
De televisie wordt van audio en 4k-video voorzien door de Zero Connect Box, die in principe draadloos verbinding maakt met de tv. Wel hebben het scherm en de mediabox elk een aparte stroomtoevoer nodig.
Over nutteloos gesproken.
Je krijgt een 0 zo te zien, maar ik vind dit ook hilarisch.

LG: "Hij is draadloos!"
Consument: "Gaaf! Wat heb ik daaraan?"
LG:
Consument: "Nou?"
LG: "Oja by the way je tv heeft nu dubbel zoveel stopcontacten nodig"
Waar had je dan de HDMI aansluitingen willen plaatsen? Midden achterop de doorzichtige glasplaat? Aan de rand zodat je 4 kabels moet wegwerken die op verschillende plekken uit het frame van je minimalistische tv hangen?
1 stroomkabel die je bij wijze van spreken in een dubbele muur of meubel weg kan werken is iets anders dan een doos met de complete chipset, koeling en I/O aansluitingen van je tv.
Ik heb geen probleem met een externe connectbox. Ik had liever gewoon een kabel tussen de connect box en het paneel gezien die dan ook gelijk de stroom doet.
Zoals de One Connect Box van Samsung dus...
Precies dit inderdaad.
Ik denk dat er een hele goede reden is om dat juist draadloos te doen. Een tv als dit zet je in tegenstelling tot normale tv's niet tegen een muur, je wil dit ergens in het midden van je kamer neerzetten. Dan is het niet handig om afhankelijk te zijn van een kwetsbare unieke kabel vanuit het externe doosje. Een stroomkabel kan je altijd wel wegwerken of doortrekken zonder stekker eraan, zo'n datakabel zit toch altijd een forse stekker aan, dat past niet door een pvc pijpje onder je parketvloer.
zo'n datakabel zit toch altijd een forse stekker aan
? Dat die data kabel kan gewoon een usb-c kabel zijn hoor. Er wordt alleen maar beeld overheen gestuurd en wat messaging voor het aansturen van andere functies van het paneel. Dit kan gewoon met DP over USB-C.
Met een beetje geluk kun je zelfs gewoon USB-PD gebruiken. Dat gaat tot 240 watt. Hoeft niet natuurlijk, een ouderwetse powercable is ook prima.
Je kunt er ook voor kiezen om de TV zelf de powerconnector te geven en de connect box te voeden over de usb kabel vanaf het paneel ipv andersom, maar dat is minder netjes qua cable management.

en die usb kabel past prima door iedere pvc buis waar een power cable doorheen komt gegeven dat je de connector niet te veel forser maakt dan nodig.

De "forse connector" is zeer zeker niet noodzakelijk. Dat proprietary connectoren altijd gedrochten zijn is een keuze van de fabrikant

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 08:15]

Leuk bedacht, maar een USB C kabel met die functies is beperkt tot een lengte van 1 meter, met iets minder bandbreedte red je 2 a 3 meter, maar als je een kabel onder je vloer door wilt gaan trekken heb je toch minimaal al 4 a 5 meter nodig. Daarnaast zijn ze stervensduur en niet op maat te maken zelfs al zouden ze de afstand kunnen overbruggen. Een optie zou een optische kabel met aders voor stroom zijn, er zijn al fiber PoE kabels in ontwikkeling voor dit soort doeleinden, maar dan nog zit je met proprietary kabels te rommelen. Een stroomkabel kan je altijd aansluiten en wegwerken en draadloze techniek is tegenwoordig al uitstekend doorontwikkeld, dus waarom zou je het ingewikkelder willen maken dan het al is?
fair punt, dat maakt het lastiger ja.
Dan heb je echt maar een heel beperkte lengte.
Maar wel ten koste van de bandbreedte: 10 GB/s i.p.v. 12 GB/s. Niet dat je daar in de praktijk veel van merkt, maar toch. Ik maak me er geen zorgen om, deze TV is toch niet betaalbaar...
Ik denk niet dat je dat verschil in beeldkwaliteit gaat zien bij een doorzichtige tv. Deze tv richt zich sowieso niet op de beste beeldkwaliteit, ook het ontbreken van een koelelement achter het scherm zal ervoor zorgen dat de helderheid lager is dan een normale tv met hetzelfde oled paneel en omdat het doorzichtig is zal je nooit de kleurdiepte kunnen zien van een normaal toestel, het is meer een gimmick voor mensen met teveel geld en er worden een hoop consessies gedaan om het apparaat er zo uit te laten zien.
Nutteloos vind ik wel weer wat overdreven, je hebt ergens in de hoek een plek waar alle HDMI-meuk naar een het kastje gaat en de TV zelf, die prominent in beeld staat, heeft maar 1 kabel die je hoeft weg te werken.

Helemaal draadloos zou nog mooier zijn, maar je gaat van al snel 5 kabels naar 1.
Nee naar 2.
Wel hebben het scherm en de mediabox elk een aparte stroomtoevoer nodig.
Ja, maar dat is dus niet de TV zelf. De TV staat meestal op een zichtbare plek (duh) waarvoor het uitmaakt hoeveel kabels je hebt.

De connectorbox kun je onder je bank wegwerken en daarvoor maakt het dus minder uit hoeveel kabels er naartoe lopen.

Ik zie ook het nut niet helemaal, zeker voor een normale TV aangezien je daarbij een hoop kunt met een kabelgoot in de muur en de kabels achter de TV, maar bij een TV die helemaal doorzichtig is heb je nog minder plek om kabels weg te werken en zie ik wel dat er situaties bestaan waarbij het hebben van uitsluitend een stroomkabel een voordeel kan zijn.

Ik heb er overigens niet meer naar gekeken, maar ik kan me zelfs voorstellen dat het niet eens zo'n dikke 230V kabel is, maar van die dunne DC draadjes die achter een transformator zitten. Die zijn nog makkelijker onzichtbaar weg te werken.
Dat heb ik al thuis, ik heb een AV mediacenter, die met 1 kabel naar de TV gaat. De TV heeft zelf ook een stroomkabel dus ik heb zo een 2 kabel TV. Zo heel spannend is dit dus niet.
Toch een 50% reductie van kabels!
Ik vind het ook een vreemde keuze om de tv een wireless oplossing te geven als er een stroomkabel nodig blijft. Lever dan een alles in een kabel, die makkelijk los te halen is in variabele lengtes.
Als je de keuze hebt in kabels tussen de 1 en 10 meter, die tussen de tv en de kast zetten. Dan dek je volgens mij wel 99% van de doelgroep.

Daar waar het kastje staat, zet je ook de overige apparatuur neer.

p.s. op deze manier zou je eventueel zelfs een kastje kunnen "upgraden" naar een modernere versie, mits mensen hier behoefde aan zouden hebben. Om zo bijvoorbeeld een SOC te kunnen upgraden.
p.s. op deze manier zou je eventueel zelfs een kastje kunnen "upgraden" naar een modernere versie, mits mensen hier behoefde aan zouden hebben. Om zo bijvoorbeeld een SOC te kunnen upgraden.
Dit wil LG natuurlijk helemaal niet. Dat is gunstig voor de consument maar absoluut niet voor hen. Lekker een complete nieuwe tv kopen.

Mijn vader kijkt nog steeds met plezier naar zijn 14 jaar oude Sony Bravia bijvoorbeeld. Ooit overwoog hij een nieuwe tv voor streaming features. Nu zit er een Google TV in geprikt en ik denk dat die TV misschien de 20 wel gaat halen daardoor.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 08:15]

Een doorzichtige stroomkabel? :+
Op de ces staat ook een bedrijf die echt draadloze TV's doet.
Hoe weet de TV wat ie transparant moet maken?

Stel ik bekijk een Netflix film, is het hele beeld doorzichtig?

[Reactie gewijzigd door keejoz op 24 juli 2024 08:15]

Volgens mij is bij het kijken van content niets doorzichtig, en kan je bepaalde apps (zoals bijvoorbeeld weer of klok) of gewoon uit zetten voor doorzichtige beelden
Alles wat zwart is (dus geen licht) is transparant. Als je wilt dat dit zwart is, dan gebruik je het genoemde contrastscherm achter het scherm (wat als ik het goed begrijp gewoon een zwart scherm is)
Dat maak ik er ook van. Dat wil dus zeggen dat het bekijken van zowat alle bestaande content geen goed gebruik is van deze tv. Een vrouw in een zwarte jurk verschijnt als alleen een hoofd met armen en onderbenen bijvoorbeeld; het zwarte deel is lang niet altijd de achtergrond die je zou weglaten. Dus dan gaat toch dat contrastscherm erin en kom je uit op een normale OLED. Dit model is dan bijna zeker flink duurder dan andere high-end-modellen, en heeft niet het allerbeste beeld (o.a. lagere helderheid vanwege het ontbreken van een Micro Lensing Array).

Vooral LG's OS, widgets en demo's kunnen de transparantie inzetten, plus andere content dat er specifiek voor gemaakt is. Deze tv bestaat voor een bepaalde look van je huis of pand. Ik zie vooral doeleinden zoals display in de lobby van een advocatenkantoor of in de vitrine bij een luxe juwelier of zo. De gemiddelde huiskamer heeft de tv tegen de muur, waardoor de transparantie niks oplevert.

Dit is er echt eentje voor de innovatie, voor wat er later van kan komen, en voor de liefhebber van een technisch pronkstuk die er het huis of scenario voor heeft. Het blijkt dat LG onder de naam Signature al allerlei bizarre creaties heeft gemaakt, met een beeldscherm in zowat elk huishoudelijk apparaat, een rolbaar scherm, enz. Het verkoopt een kleine fractie van hun meer mainstream-producten maar maakt het bedrijf hip en de kleine groep die het koopt betaalt er goed voor.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 24 juli 2024 08:15]

Absoluut, ik verwacht ook niet dat er veel mensen zullen zijn die zo'n ding zullen kopen voor thuis, maar v.w.b. technische innovatie is het natuurlijk wel super. Ik kan me voorstellen dat ze hier dingen van leren die toepasbaar kunnen zijn op ramen, waardoor je informatie, of een mooi(er) uitzicht op het glas kunt tonen.

Maar voor dat soort noviteiten moet het natuurlijk wel een stuk goedkoper worden.
Ik zou denken op basis van zwart waardes.
LG zal vast een app uitbrengen waarmee je een paar speciaal voor de TV gemaakte film kan kijken die ontworpen zijn voor een transparante tv maar verder is het gewoon een gimmick die niemand gaat gebruiken.

Zelf zou ik het grootste voordeel vinden dat als de TV uit staat hij minder op valt in de ruimte omdat hij niet zwart is.
Omdat dit een OLED is: dat weet hij niet. Onze uitzendingen zijn RGB ge-encodeerd, of iets wat er op lijkt, en dat is ook de subpixel layout. Omdat OLED "emissief" is, zal "zwart" dan ook uit zijn, en uit is transparant. Zwart bestaat dus niet, alleen gradaties van meer/minder rood/groen/blauw/wit licht (de subpixels van dit scherm zijn RGB-W)
Ik hoop dat hij bij normale content helemaal niks transparant maakt. Dat is meer een feature voor ambient beeld en uit staan.
Ben benieuwd of het contrastscherm alleen aan of uit kan, of kan functioneren als een echt alpha channel.
Als ik de video bij the verge bekijk (gelinkt in het artikel) lijkt het contrast scherm een fysiek doek te zijn.
Ik weet nu al dat deze TV door de vrouw wordt goedgekeurd. Is ze eindelijk af van de 'zwarte vlek' aan de muur. Al ben ik wel benieuwd naar de prijs.
Alleen moet je dan ineens wel iets doen aan die kabelspaghetti, oude boorgaten en lelijke ophangbeugels ;) , ik sla nog even over.
'zwarte vlek'
Black Mirror
Is een beamer dan geen goedkopere optie?
Stel je zou zoiets maken maar dan met 2 of meer van deze schermen achter elkaar, zou je dan een 3D diepte effect kunnen creëren?
Ik vermoed dat dit inderdaad prima moet kunnen maar dat je dan wel precies recht voor de schermen moet gaan zitten. Zodra je naar links of rechts verschuift zul je een vertekend beeld gaan krijgen, dus in de praktijk zal het niet zo handig zijn.
Heel geinig. Ik heb behoorlijk wat jaren geleden een vrij hevige scriptie over transparante schermen gegegeven, en eigenlijk uiteengezet dat er drie formaten zijn: LCD, OLED, en projectie.

Voor een ideaal transparant scherm heb je eigenlijk altijd twee nodig: LCD en OLED, en de manier waarop een scherm (en eigenlijk: alles wat een scherm aanstuurt) zal moeten worden veranderd.

Onze huidige technologie gaat uit van drie kanalen, en ondanks dat er al jaren experimenten worden gedaan met andere subpixel-layouts (RGB-W, RGB-Y, blauw + QDot, segment-RGB, Pentile matrix, BGR, etc...), de praktijk is echter nog altijd dat de aansturing RGB is.

Het effect echter van een scherm zien we hooguit in de manier waarop sommige anti-aliasing werkt (goede cleartype callibratie op BGR ipv RGB kan een heel ander effect hebben op de manier waarop tekst rendert, omdat cleartype een subpixel-rendermethode is), maar zelfs dan blijft de aansturing naar het scherm zelf 3 kanaals, RGB. De laatste jaren zien we hooguit dat we 'bewust' worden van hoe helder een scherm kan zijn, en dat we 10- of 12-bit panelen gebruiken om met tone-mapping tot vele duizenden nits HDR te maken. Maar zelfs dan: 3 kanalen.

En met 3 kanalen op een transparant scherm krijg je bij OLED dat je geen zwart of donkere kleuren kan laten zien (hetzelfde voor projectie), en voor LCD het tegenovergestelde: je kan geen lichte kleuren laten zien.

OLED (net zoals projectie) is namelijk een lichtbron (of de reflectie er van). LCD gaat om het tegenhouden van een lichtbron.

Een ideaal transparant scherm is:

- Een OLED scherm mét een LCD scherm er voor
- Aansturing op RGB-A, waarbij de mate van transparantie wordt meegestuurd aan het paneel
- Als we dan toch, net als PNG een extra kanaal toevoegen, ga dan de TIF-kant op en geef ook een extra kanaal "luminositeit" weer, zodat we verder kunnen gaan dan enkel HDR-tonemapping.
- Software die zich bewust is van oriëntatie: in het OV zou je sommige zaken minder in tekst, meer iconografisch willen weergeven, óf een spiegelbeeld-knop aanbieden
- OF je wilt nóg een laag toevoegen, een extra LCD laag die het licht aan een andere kant kan blokkeren, zodat je aan de voor- en achterkant andere zaken kan laten zien

De UI en software dienen in de gehele keten worden aangepast. Een UIX designer moet zich bewust zijn van de transparante aard van het scherm, en de mogelijkheden om zaken aan één kant, beide kanten, of in spiegelbeeld weer te geven.

Nogmaals, ik ben wild enthousiast. En ik zie een hoop toepassingen. Maar dit scherm specifiek zie ik dan eigenlijk ook meer als een investering in een nieuwe techniek, die hooguit een stap is naar hopelijk meer mogelijkheden. Maar vooralsnog meer een mooie gimmick! Een halo product
Ik ben wel benieud welke toepassingen jij ziet, want ik vind eerlijk gezegd weer zo'n TV die vooral 'kijk eens wat we kunnen maken' marketing is maar in de praktijk IMHO voor maar zeer weinig mensen interessant is.

Begrijp me niet verkeerd, transparante schermen kunnen nuttige toepassingen hebben (zoals ook al besproken in het artikel over de nieuwe transparante MicroLED-schermen van Samsung), maar dit scherm wordt echt als TV voor thuis gepositioneerd waarbij ik persoonlijk denk: waarom zou je TV c.q films willen kijken of gamen met een transparant scherm? Zelfs met het contrastscherm erachter (dat weer zo'n bewegend deel is dat ergens in een meubel moet worden weggestopt) zal de beeldkwaliteit minder zijn dan bij een reguliere (en veel goedkopere) OLED, en in transparante modus is het meer een soort gimmick of kunstwerk wat één keer leuk is om aan je vrienden te laten zien maar daarna alleen maar stroom kost en risico's van burn-in (want OLED) met zich meebrengt.

Kortom, ik snap jouw punt wel dat het leuk is als gadget om hier bijzondere content zoals een aquarium op te renderen, maar het heeft vooral een hoog show-gehalte wat leuk is bij de entree van een beurs of grote elektronica-zaak, maar ik denk dat het in de praktijk weinig meerwaarde biedt voor de gewone man in de woon- of slaapkamer.
Zijn de burn-in problemen van OLEDs nu zo ver opgelost dat dit echt goed mogelijk is, of ga je straks een 'doorzichtig' vlak hebben met een paar vlekken erin als je teveel statische content hebt weergegeven?
OLED heeft geen burn-in problemen. Nooit gehad ook. OLED heeft wel burn-out problemen. Die zijn er nog wel, maar die zijn ondertussen bijna net zo groot als burn-in problemen bij IPS-LCD's. Ook verkeerde terminologie, want er is geen fosfor laag meer zoals bij CRT's of plasma's die letterlijk 'aanbakken', maar goed.

Bij OLED is 'burn in' een slijtage van een subpixel doordat deze aan heeft gestaan. Hoe langer hij aan staat, hoe minder licht hij geeft. Een subpixel die heel lang hetzelfde moet laten zien wat dusdanig 'anders' is dan de bulk van de subpixels zal dan ook in dat patroon slijten. Denk aan heel felle logo's van TV zenders in kleuren die gevoeliger zijn. Rood/oranje is erg specifiek, en significant anders van veel andere kleuren, waardoor een ingesleten SBS6 logo niet onwaarschijnlijk was. Die slijtage is feitelijk een serie subpixels die minder effectief licht kunnen geven.

Bij een transparante OLED zal dat precies zo werken: de pixels zullen minder goed licht geven. De praktijk echter is dan ook vrij simpel: als ze de opdracht hebben om géén licht te geven (= uit of zwart scherm, voor OLED is dat hetzelfde), zul je dan ook gewoonweg niets zien, of in dit geval: een transparant beeld (net zoals projectieschermen is er niet zoiets als zwart licht bij een transparant scherm).

In de praktijk is OLED tech best ver, vandaar dat we het ook in computerschermen zien mét goede garantie: de schermen kunnen zichzelf vrij goed 'resetten', ze zijn duurzamer, subpixels hebben 'reserve', ze worden gekoeld waardoor de slijtage minder hevig is, en voor dingen als TV's worden logo's automatisch gedempt.
En het is sowieso heerlijk om een OLED in dark mode te draaien natuurlijk, maakt vooral voor PC & laptop schermen nogal wat uit, ook wat stroomverbruik betreft. Bij een minder LCD scherm heb je daarvoor simpelweg te weinig contrast / kleur.
Hologram tv is zeker de volgende stap :)
Doet me denken aan https://www.youtube.com/watch?v=OokTK_ir9oE
Hoewel ik het scherm er met deze presentatie mooi uit vind zien, zie ik het nut er niet helemaal van in. Midden in de kamer een transparant scherm hebben is gaaf, maar niet per se de beste plek voor een televisie. Anderzijds als je dit tegen de muur zet kun je naar mijn mening beter een andere grote OLED tv nemen. Je zal niet bijzonder veel missen in dat geval.
Dit is heel tof! Alleen ben ik wel benieuwd in hoeverre dit zin heeft als TV. Hebben mensen hier hun TV niet aan de muur hangen?

Doet me trouwens denken aan een oud nieuwbericht (2012!) waar een transparant scherm werd gebruikt voor frisdrankautomaat: nieuws: Philips toont frisdrankautomaat met transparant touchscreen

Of bijvoorbeeld nuttig voor VR brillen...
Ik heb mijn tv gewoon op een tv kastje staan. Ik weet het, ontzettend ouderwets. Ik vraag me af wat vaker voor komt trouwens.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 08:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.