Netflix stopt met ondersteunen app op Sony-televisies uit 2011 tot 2013

Per februari 2024 stopt Netflix met het ondersteunen van zijn app op een groot aantal Sony-apparaten die zijn verschenen tussen 2011 en 2013. Het betreft televisies uit de HX-, EX- en W-series, en verschillende blu-rayspelers.

Sony bracht het bericht eerder deze week naar buiten. De ondersteuning stopt wegens de 'technische beperkingen' van de apparaten, zegt het bedrijf. Sony heeft een lijst op de supportpagina geplaatst waarin staat bij welke apparaten de ondersteuning binnenkort ophoudt.

De Netflix-app op de betreffende apparaten blijft werken tot februari 2024. Daarna ondersteunt Netflix de app niet meer en kan deze ook niet meer worden gebruikt. Sony schrijft dat klanten via alternatieve methoden nog steeds Netflix kunnen kijken op hun apparaten, bijvoorbeeld door het gebruik van een Chromecast of een HDMI-kabel tussen hun tv en een laptop.

Door Loïs Franx

Redacteur

15-12-2023 • 15:36

271

Reacties (271)

271
269
92
1
0
154
Wijzig sortering
Blijf dit soort berichten altijd erg dubbel vinden.

Tegenwoordig moeten we hardware niet vervangen omdat het stuk/versleten is maar omdat de ondersteuning stopt.
Echt duurzaam is dat niet. Vanuit technisch oogpunt snap ik dat je tegen een grens aanloopt m.b.t de ontwikkeling.

Begrijp eigenlijk wel niet waarom de app stopt met werken. Je hebt een werkende app waarvan de ondersteuning is gestopt. Dan kun je toch via een verouderde versie blijven kijken lijkt me?
Een van de mogelijke redenen kan zijn dat bepaalde decoding van streams niet meer haalbaar is op de sterk verouderde hardware.
Providers worden bijvoorbeeld gedwongen steeds meer bandbreedte besparende maatregelen door te voeren, maar dan kan weer niet omdat ze 10 jaar oud spul moeten supporten. Ergens moet er een stoppen natuurlijk.

Ik ben het helemaal eens met je dubbele gevoel. Daarom zouden ze alleen spul moeten samenvoegen wat dezelfde levensduur heeft.
Dat zou een verklaring kunnen zijn ja. Netflix is niet het enige waar dit gebeurd. Ik zie dit bij mijn huidige werkgever ook. Als we echt naar een duurzamere wereld willen dan zal hier toch een keer een oplossing voor moeten komen.
Minder integreren.

Het klinkt ergens raar, maar hoe modulairder, hoe beter. Je kan dan onderdelen vervangen/upgraden of simpelweg vervangen. (zoals de framework laptop)

Het nadeel is natuurlijk dat het groter wordt of meer losse onderdelen bevat, zoals een chromecast/appletvstick.
In dit geval is vraag #1: Is de TV daadwerkelijk niet toe aan vervanging na 10-12 jaar? En dan kijk ik ook specifiek naar het verbruik. Het verbaasd me hoe veel minder mijn LCD monitoren zijn gaan verbruiken de afgelopen 15+ jaar. Wat als eenzelfde formaat/kwaliteit TV nu 75% minder stroom verbruikt en dan weer 10-12 jaar meegaat. Hoe vaak staat deze aan, etc. Een nieuwe TV zou wellicht millieu vriendelijker kunnen zijn...

Vraag #2: Wat let je om de onboard 'computer' uit te zetten en er gewoon een kastje naast te zetten die wel werkt voor nog 10 jaar?

Zo hebben we in de woonkamer een hele oude LCD TV staan die bijna nooit wordt gebruikt, daar hebben we gewoon een Apple TV op aangesloten (een jaar of 5 geleden) zodat daar Netflix, etc. op kon draaien (nadat ik de kabel had opgezegd).
Hoeveel minder energie zou een tv moeten gebruiken voordat je het energie verbruik als reden voor de aanschaf voor een nieuwe tv kunt gebruiken ?

Bij 100Watt minder kom ik op de volgende berekening:

100W x 8uur = 0,8KWh/dag
0,8KWh/dag x 365 = 292KWh/jaar

292KWh x 0,40 cent / KWh = E116,80 / jaar energie besparing.


Imho ben je dan wel even bezig om die "terug te verdienen"

Wij hebben hier een 9jaar oude panasonic staan en die verbruikt max 81Watt dus mijn berekening gaat daarvoor al niet op. Daar komt nog bij dat ik mij af vraag of een nieuwe tv echt minder energie gebruikt. De meeste mensen willen toch een maatje groter en met de steeds hogere lichtopbrengst denk ik dat het verbruik ook langaam weer aan het toenemen is.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 22 juli 2024 16:00]

En als je 'm dan toch zo graag wilt vervangen... Die nieuwe TV moet ook ergens van gemaakt worden, de oude moet in het meest positieve geval ergens anders wattjes gaan verstoken of zal gerecycled worden.
Bij die acties komt ook van alles kijken qua uitstoot en energie.

Een apparaat zou niet vervangen moeten worden zolang het niet kapot gaat.
Zo is het toevallig ook nog eens een keer.
Mijn grootmoeder had een mooie stelling. 'If it ain't broke, don't fix it.
Hier een Panasonic 42" plasma HD ready tv uit ( volgens mij) 2009.
Ik moet zeggen dat die feitelijk al zeker 3 jaar geen tv signalen meer gevoerd krijgt.
Mijn brein kan simpelweg niet dealen met reclameblokjes.
Komt bij dat lineaire tv niet in mijn leven past omdat ik veelal 's avonds en 's nachts werk.
Wat ook meespeelt: Zou ik gezellig op de bank zitten om een film te kijken dan wordt het al rap 'hangen' en vervolgens ga ik comfortabel liggen en val ik in slaap op die lederen bitch.
In de praktijk kijk ik dus films/docu's op een stoel, aan een bureau met daarop een heel aardige 32" 4k monitor.
Meer dan genoeg mogelijkheden om te kijken wat en wanneer ik wil. En met zo weinig mogelijk reclame.
met de steeds hogere lichtopbrengst denk ik dat het verbruik ook langaam weer aan het toenemen is.
Maar heel beperkt hoor. Bij SDR-uitzendingen zou een goed afgestelde tv (volgens de ISF calibratiestandaard) bij een 100% wit beeld 100 nits (candela per vierkante meter) aan helderheid moeten laten zien, ongeacht wat de maximale helderheid van de televisie is.

Bij HDR-beelden gaan alleen hele felle scenes daar overheen, en glimmende voorwerpen die veel licht weerkaatsen, koplampen die in de camera schijnen, dat soort dingen. Maar dat is zo incidenteel, dat zou geen merkbare invloed op je stroomrekening moeten hebben.

OLED-televisies zouden zelfs minder stroom kunnen kosten, doordat het licht per pixel wordt gegenereerd; een zwart beeld kost 0 Watt (los van de elektronica van de televisie natuurlijk).

[Reactie gewijzigd door Bergen op 22 juli 2024 16:00]

Ik heb voor de grap even een Panasonic 42" Oled erbij gezocht:

uitvoering: Panasonic TX-42MZ800E Zwart

Volgens de documentatie is die max 150W :+

Een OLED aanschaffen is energetisch dus niet een hele goede beslissing O-)

[Reactie gewijzigd door jbhc op 22 juli 2024 16:00]

*max* 150W.... Dat is dus als het scherm helemaal wit is, met maximale lichtopbrengst? Dat zegt dus helemaal niets over gemiddeld verbruik. Hoeveel verbruikt hij als je normale beelden zit te kijken?

[Reactie gewijzigd door Bergen op 22 juli 2024 16:00]

Ja want 2 apparaten gebruiken minder energie, en ook een apple tv gaat 15 jaar mee.
Denk dat eigenlijk de ontvanger/ Media box als een Plugin in de tv zou moeten zitten.
Denkt u werkelijk dat een plugin module minder zou verbruiken als een losse module met eigen stekker. Feitelijk stelt u voor dat we een domme tv kopen en van een media player voorzien. Een opstelling die velen toch al met hun smart tv hebben.
Helemaal mee eens!
Ik probeer zelf altijd zo "los" mogelijk te zijn.
Wij hebben een 2 jaar oude smart tv, werkt prima, maar we gebruiken bewust altijd de chromecast want die is te vervangen binnen 5 jaar en dan heb je een gelijkaardige ervaring i.p.v. dat het stopt.

Verder zit ik redelijk diep in het apple ecosysteem (macbook voor werk, iPad voor hobby/plezier en sinds 1 jaar ook een iPhone, die wou ik eens proberen) maar ik wil geen airpods kopen want stel dat ik terug ga naar een Android telefoon dan ben ik er weinig mee (en wie wil zo'n gebruike airpods kopen?)

Dus zowel op hard als software vlak probeer ik er wat rekening mee te houden dat ik niet te locked in raak.

Het zou uiteraard nog beter zijn als alles beter te vervangen/herstellen valt.
Scherm van de is misschien nog prima/goed genoeg voor mij, maar hij mag misschien iets sneller, hups nieuwe processing unit erin en klaar. One can dream!
Airpods werken toch gewoon op android ??
Precies. Alleen de Apple Watch werkt niet op Android.
Alleen het grootste deel van de funkies niet.
Exact dit. Ze werken wel maar ze hebt een afkooksel van het product dat je ooit kocht.

Dan ga ik liever voor een product dat misschien minder zotte features heeft, maar wel op beide platformen identiek werkt
Minder integreren is inderdaad een goede oplossing.
Het lijkt leuk een TV met een hele appstore eromheen , maar je leest bij de reviews dat er ongewenste reclame inzit e.d. en dat na 10 jaar het over is voor de processor.
Te groot of meer losse onderdelen , tja die tv's hebben 4 hdmi inputs en nog wat andere.
beetje creatief en alles past erachter.
Mooie feature zou zijn voor nieuwe schermen dat er een extra VESA mount op komt om een device erachter te kunnen installeren.
Extra VESA mount is niet eens nodig. Er kan ook een plaat op de bestaande VESA mount door de plaat van gaten op de juiste maat te plaatsen die dan tussen de TV en voet of beugel. Dan kunnen extra kastjes daar weer op bevestigd. Het zou wel fijn zijn als die daar de juiste schroef gaten voor krijgen. Ik hen sinds kort een KPN+ box wat een mooi klein kastje is, maar geen bevestigingspunten heeft. Dus met tie raps vast gezet. Het kastje is eigenlijk een google-TV en alle streaming apps kun je er op zetten.
Het vorige kastje van KPN ging 7 jaar mee. Dus om de 7 jaar een nieuw kastje en klaar. Je kunt op deze manier natuurlijk ook een gewone Chromecast met google-TV of Apple TV monteren. Met een BT afstandbediening is er ook geen zichtverbinding nodig.
Meer heb je eigenlijk niet nodig. Voor de toekomst zou ik graag schermen zien zonder ontvangers of slimme techniek maar met HDMI & USB-C. Gewoon een van de genoemde kastjes erbij en klaar. Kun je het scherm ook gebruiken voor je laptop. Dat biedt ook de mogelijkheid voor USB-C Chromecast die de voeding uit de USB-C kan halen. De interne ontvanger gebruik ik al sinds 2017 niet meer. Die verbruikt ook stroom als ik die niet gebruik. Dus liever zonder.
Sterker nog, aangezien audio ook vaak zat apart mogelijk is hoeft de TV wat mij betreft niet eens speakers te hebben. Gewoon een groot scherm met HDMI input en optical audio output is genoeg, de rest regel ik zelf wel.
dan zoek je dus gewoon een monitor. En zoek je dit... dan blijkt dat die dingen 5 keer zo duur zijn omdat ze enkel voor de professionele markt gemaakt worden voor schermen die 24/24 aan moeten staan.
En dus inderdaad ophouden rond de 43" (die staat op mijn bureau). Ik heb nu een ruim 10 jaar oude LCD TV met chromecast die nog prima werkt maar effectief een monitor is. Ik zou deze best willen vervangen door een dunner en groter exemplaar (na verhuizing is de huidige wat klein) maar er is niet echt iets wat simpel en doeltreffend zou werken.
En die zijn er dan ook lang, alleen zijn de chips in welke je in een smart TV's vind, welke exact hetzelfde zijn als de SOC's in een smartphone, altijd van die oude modellen, en dat is vaak dan ook de reden dat het op een smart TV vaak niet heel erg op schiet in verhouding tot de nieuwe varianten welke je in een niet te oude smartphone zult vinden ;)
Dumb TV met een chromecast/appletv/etc. Als de compute power dan te weinig wordt heb je in ieder geval minder afval. Of alleen nog maar hele krachtige hardware op de markt brengen die nu veel te zwaar is maar over 10 jaar wellicht nog goed genoeg. Maar ik denk dat ik wel weet wat de verkoopaantallen daarvan worden....
Dat zou zeker kunnen, echter werkt het eerste model Chromecast uit 2013 nog probleemloos. Dan heeft Sony gewoon bezuinigd bij het ontwerpen van de TV
Is dat niet de MO bij vrijwel iedere fabrikant van TV's, in ieder geval in die periode? 'Het moet er op zitten, maar het mag absoluut niets kosten' is jarenlang het devies geweest bij fabrikanten. Dat is voor mij ook de reden dat ik helemaal geen interesse heb in die zogenaamde smart-TV's - Beperkte hardware en als het tegen zit, krijg je ook nog eens reclame door je strot gedrukt op een apparaat dat je honderden of duizenden euro's gekost heeft...
En in de budget TV's stoppen ze de goedkoopste chip, 5 euro goedkoper dan de duurdere modellen, die dan voor 100 euro of meer extra verkocht worden (bij wijze van).
Vuistregel is dat de kostprijs van onderdelen x10 gaat op de winkelprijs. En aangezien je bij betaalbare producten m.n. de compromissen moet managen bij het ontwerpen en produceren snap ik wel dat men in bepaalde prijsklassen keuzes moet maken. Bij tv's kan je natuurlijk ook bezuinigingen op beeldkwaliteit maar ik denk niet dat je daar succesvol mee wordt.
Er word bezuinigt op beeldkwaliteit, edgelid LED LCD TV's zijn de slechtste van alle LED LCD TV's. En ik herhaal steeds LCD, want dat is het scherm. De LED's verlichten de pixels. Eigenlijk bestaan er geen LED TV's, het zijn allemaal LCD TV met LED verlichting, edge, global , mini led, full array. Allemaal diverse LED technieken om een mooier plaatje te genereren op je LCD TV.
Zijn de niet smart TV's nog te koop?
Als je er eentje vindt, laat het me dan ook even weten, want ik ben ook naarstig op zoek...
Uit nieuwsgierigheid, om welke reden?
Ik was er zelf ook eerst wat sceptisch over, maar wij hebben nu een smart tv en als je het niet wilt gebruiken dan hoeft het ook echt niet.

Wij gebruiken maar 1 afstandsbediening (die van de decoder) en daar kan je al die smart zaken toch niet mee besturen.
Maar ben wel nieuwsgierig of er een specifieke use case is waarbij het smart gebeuren niet praktisch is.
Zie ook niet in waarom je van een smart TV geen domme zou kunnen maken.
Zo hangt de mijne niet aan het internet, maar verloopt alles via een Android decoder van mijn ISP die dan ook alle apps draait. Scheelt ook gezeur met twee bakjes en een inconsistente ervaring.
Ja dat denk ik inderdaad ook, vandaar dat ik zo benieuwd ben!
Die vraag is voor mij heel eenvoudig te beantwoorden: beeld processing. Zelfs als je op een TV alle processing uitschakelt blijft het systeem zaken bewerken voor weergave, wat leidt tot 3 verschillende problemen: artifacting, lag en frame insertion. Ik heb een LG, Philips en Samsung de deur uit gedaan om die redenen, en uiteindelijk uitgekomen bij een Sony die voor werkelijk alles in game mode staat en daarbij praktisch alle beeldbewerking uitschakelt. Het resultaat is een heel klein beetje lag, bijna onmerkbaar, en alle beeldbewerking ligt bij de bron. Een TV moet zo min mogelijk bewerken bij weergave, dat is mijn filosofie - de bron is altijd een krachtiger apparaat dan de TV en kan dit dus per definitie beter, als het al wenselijk is.
Als je niet al te groot zoekt, zou er nog voor kunnen opteren om een monitor te gebruiken.
Ik heb er inderdaad wel eens naar gekeken, maar die hebben wel twee belangrijke bezwaren: Ze zijn flink kleiner dan wat ik graag aan mijn muur zou willen hangen (en dit zijn zo ongeveer de grootste die ik tegen kwam) en, ook niet geheel onbelangrijk, ik wil dat soort spul echt, absoluut, 100% zeker niet midden in mijn woonkamer hebben hangen, want ze zien er echt niet uit. Dat 'gamer' spul gaat er echt niet doorheen komen bij de missus. Of bij mij ;)
Samsung brengt af en toe nog wel eens business/hospitality tv's uit zoals bijvoorbeeld https://azerty.nl/product...speditionsversand/5235222

Maar oled, dat denk ik niet.

edit: niet heel zeker of dit een echt domme tv is, maar ze hebben ze wel.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 22 juli 2024 16:00]

Maak je geen zorgen, al deze fabrikanten hebben ook zeker business lijnen.
Waar geen app stores e.d. opzitten.
Sony noemt het bijvoorbeeld Sony Pro
Samsung QM lijn
Lg philips en ga maar door hebben allemaal zulke producten want die leveren ze een smak geld op
In 1 keer grote hoeveel heden schermen verkopen ipv een schermpje via de mediamarkt.
Een smarttv is zo goedkoop dat als je tegen jezelf zegt dat het geen smarttv is het klopt...
Kan je hem daarvoor niet gewoon niet aansluiten op het interweps?
Aan de andere kant, TV wordt ook nog steeds analoog uitgezonden, zelfde 'protocol' als 80 jaar geleden dus ja, 10jaar is voor miij ook een beetje een dubbel gevoel...
Maar als je een beetje handig bent, koop je een firestick van amazon of ander merk en dan ben je voor een paar tientjes klaar, en hoef je geen andere TV te kopen.. opgelost....
hoezo TV nog analoog? zelfs met DVB-T is men hier gestopt in 2018
Ik denk dat je mogelijk niet het beste voorbeeld noemt, aangezien analoge televisie juist een voorbeeld is van uitfaseren van technieken ten behoeve van het plaats maken voor nieuwe technieken. Ik vraag mij ook af waar in nederland televisie nog analoog wordt uitgezonden. Of heb ik je opmerking verkeerd om begrepen?
Maar het grootste probleem is natuurlijk dat er bij de televisies erg bespaart wordt op de rekenkracht voor de apps. Als daar een processor in geplaatst zou zijn die inkoop misschien een tientje duurder is, zou je tijdens de levensduur waarschijnlijk geen probleem meer mee hebben.
Decoding en cryptografie zal ongetwijfeld een technische reden zijn voor deze keuze, maar qua supportkosten zal op den duur de bereidwilligheid er ook wel uit zijn bij Sony.

Op zich is het jammer dat de tv nog prima is, maar gebrek aan software ondersteuning een vervanging afdwingt. Maar daar zijn Firesticks, Google Chromecast en NvIdia Shields die het apparaat weer een verlenging geven. Ik koop mijn tv dan ook altijd op basis van de kwaliteit van het beeld en niet zozeer de features.

Een auto moet op de duur ook een vervangend onderdeel. Sommige merken hebben een mogelijkheid om de gehele computemodule te vervangen, maar het in de praktijk heb ik dat nog niet fatsoenlijk uitgevoerd zien worden.
Een externe mediamodule voor een schappelijke prijs vind ik op zich een acceptabele upgrade om de levensduur te verlengen.

Persoonlijk heb ik meer moeite met tvs die niet bruikbaar zijn op het moment dat ze niet naar huis kunnen bellen.
Netflix gebruikt nog altijd gewoon h264 (als fallback naast andere nieuwere codecs), dat is het probleem dus niet.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 16:00]

Uiteindelijk kost het gewoon geld. En wie betaald die updates? Sony of Netflix? Werkt overal zo dat na een jaar of 5 a 8 (en nu zelfs 10 jaar) de ondersteuning van een app stopt.
Het is voor Netflix ook niet rendabel om zoveel systemen te ondersteunen omdat elke fabrikant zijn eigen TV OS in elkaar knutselt. Dat is met android/Google tv wel iets minder geworden.

Gelukkig kun je het vrij eenvoudig oplossen door een externe mediaspeler te kopen.
Jep, dit is de reden.

Vandaar dat ik iedereen zou aanraden om, als ze brede app support belangrijk vinden, een tv met Android tv te kopen. Tizen heeft ook nog redelijke support omdat alsamaumg zo groot is, maar de app keuze is al een heel stuk minder: je kan bvb geen vpnapp vinden, wat voor sommige streamingdiensten handig kan zijn.

Als fallback kan je inderdaad een externe player nemen, zoals je al zei.
Het ondersteunen van legacy (aan de service kant), kost natuurlijk ook geld. Het kan bijvoorbeeld zijn dat deze oude clients een bepaalde codec niet hebben waardoor je ook oude formaten moet blijven encoden en opslaan.

Verder ben ik het eens. Het is niet echt duurzaam, liever zou ik zien dat het smart gedeelte van een TV ge-upgrade kan worden. (Geld ook voor andere "slimme" apparaten met een scherm zoals auto-radios, sport apparaten etc).

Ooit was er iets als een intel compute card, wat me daar een uitstekende oplossing voor leek te zijn. Je hebt natuurlijk ook de Fire achtige HDMI sticks. Maar die integreren dan weer niet met je TV remote.
Ik blijf het een beetje raar vinden. Sony stopt ondersteuning Netflix en we roepen allemaal hier dat het niet duurzaam is :?

Moet je je tv weg doen dan omdat Netflix niet meer gaat werken? Ooit gehoord van mediakastjes die je gewoon op je oude, nog perfect werkende, Sony uit 2011 kan aansluiten? Met de nieuwste codecs en hardware.

Denk dat we een beetje doorslaan met dat duurzame gedachte. Er is niks mis met de Sony tv behalve dat het Netflix niet ondersteunt en half Tweakers zit al in de pricewatch te zoeken naar een nieuwe |:(

Het is Netflix maar lol
Marktplaats staat straks vast vol met heel prima Sony TV's (maar zonder Netflix) die een slimme Tweaker een prima tweede leven kan gunnen met een Chromecast of een Apple TV, met Netflix.
Fire achtige HDMI sticks. Maar die integreren dan weer niet met je TV remote.
Daar is HDMI-CEC voor uitgevonden.
meh, een hele nieuwe tv kopen is ook een upgrade. en levert ze meer geld op natuurlijk.
Voor tv’s is dit er grotendeels ook met de Apple TV’s, chromecast, Nvidea Shields etc. Het smart gedeelte van een tv is vooral handig voor de verkoper ervan als marketing kanaal maar ik geef toch echt de voorkeur aan de Apple TV op mijn C2.

Het enige echte voordeel van de smart tv is dat je dan echt alles met 1 afstandsbediening kan doen maar persoonlijk is dat ongemak verwaarloosbaar. Ik zou dan ook zelf nooit het al dan niet kopen van een (nieuwe) tv laten afhangen van het smart gedeelte.

Ik snap echter wel dat het op elke tv zit, zoals gezegd is dit extra inkomsten voor de fabrikant en het maken van extra SKU’s zou een prijs van een domme tv opdrijven.

[Reactie gewijzigd door Trekfolie op 22 juli 2024 16:00]

Zolang je externe apparaat en TV aan de HDMI standaard voldoet, kan je middels CEC dezelfde afstandsbediening gebruiken. Zelfs een Playstation 3 liet zich met de afstandsbediening van de TV bedienen.

De integratie is leuk, maar van lieverlee is het voor fabrikanten geen selling point meer (want apparaat reeds verkocht), maar een kostenpost. Ik heb mijn huidige TV ook gekocht om het paneel, de Android TV software heeft er vooral voor gezorgd dat de aanschaf van een Apple TV uitgesteld kon worden. De vraag is dus vooral voor hoelang :)
Mijn insteek zou dan zijn om ergens tweedehands een chromebook/chromebox oid te kopen, die aan de TV hangen, draadloos toetsenbord aansluiten en de TV gebruiken als "dom" beeldscherm.
Het "smart" gedeelte van een TV is eigenlijk gewoon een veredelde (sterk verouderde) android telefoon, dus de functionaliteit is nagenoeg hetzelfde.

(Zelf heb ik een goedkoop office PC'tje met Windows draaien voor dit doelgebruik)

[Reactie gewijzigd door Richardus27 op 22 juli 2024 16:00]

Waarom dan niet een googletv van 30euro? Is toch veel eenvoudiger en werkt met je remote.
Blijf dit soort berichten altijd erg dubbel vinden.

Tegenwoordig moeten we hardware niet vervangen omdat het stuk/versleten is maar omdat de ondersteuning stopt.
Waarom zou dat opgaan voor deze TV's? Hebben ze geen HDMI-aansluitingen? :?

Vroeger overleefden CRT TV's soms ook een ingebouwde VCR. Dat was geen reden om het gehele toestel af te schrijven als er een SCART-aansluiting aanwezig was.

Een beetje mediaspeler heb je voor 40 EUR. Daarvoor krijg je niet enkel ondersteuning voor Netflix, maar ook voor een sliert andere streamingdiensten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:00]

Nieuwste chromecast werkt niet op mijn oudste LCD tv. HDMI compatibiliteit issue.

Ondanks dat ik het met je eens ben en het vrij normaal voor ons tweakers is om een kastje te kopen (add on),geven tv fabrikanten toch een signaal af naar de klant en zullen er een aantal hierdoor een nieuwe tv gaan kopen.

Het zou bv samsung sieren als ze eens per 10 jaar mij voor 100 euro een one connect boxje laten vervangen waar de software opdraait.

En als er mensen zijn die zeggen... onderhoud kost ook geld. Eens. Maar dat geld komt binnen want je blijft zolang jij je tv aan het internet hebt hangen geld geven aan de tv fabrikanten(in de vorm van data). Daarmee kunnen ze prima de support verlengen? En begin eerst eens met fatsoenlijke soc zodat het ook technisch mogelijk is..

Hopelijk worden de EU richtlijnen hier strenger op. Tv's gingen vroeger ook zo 20 jaar mee. En waren ook nog eens te repareren ook ;)

En nee begin nou niet over al die innovatie... ik heb hier een 40f86 staan van Samsung. Super beeld. Ja m'n oled is beter (zeker bij weinig licht). Maar de Samsung uit 2007 zonder smart rommel erop werkt nog perfect!

[Reactie gewijzigd door nijntje82 op 22 juli 2024 16:00]

Het zou bv samsung sieren als ze eens per 10 jaar mij voor 100 euro een one connect boxje laten vervangen waar de software opdraait.
Beter nog, Samsung laat het toe elke 10 jaar voor 50 euro een googleTV te vervangen waar de software op draait. Ik zie werkelijk het probleem niet.
Ik zie het probleem wel. Daar begon ik mijn tekst mee.

De nieuwste chromecasts werken al niet meer op mijn oudste lcd tv. Dit komt omdat de nieuwste chromecast niet compatibel meer is met de hdmi versies van begin jaren 2000.
Ik vond dat nogal raar en heb het dus geïgnoreerd :).
Om welk probleem gaat het? Ik dacht dat HDMI altijd compatibel bleef?
Melding chromecast;

Alle Chromecast-apparaten vereisen een tv met High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) 1.3 of hoger ingebouwd. HDCP 2.2 is vereist om 4K-content te ondersteunen. De meeste tv's die 5 jaar oud of nieuwer zijn en een HDMI-poort hebben, hebben minstens 1 poort die HDCP 2.2 ondersteunt.
Aaah HDCP. Okee dat is wel erg irritant en (vanuit de klant) onnodig. Dan is het inderdaad niet meer zo makkelijk nee...
Totdat die oude app de vernieuwde DRM van de huidige streams niet meer aankunnen. Je hebt niet alleen te maken met de software van de app op de tv zelf, maar ook met de ondersteunende dingen op de servers wereldwijd.
Het probleem zit hem niet bij Netflix, na een tijdje moet je gewoon oude tech support laten valen. We ondersteunen ook geen Excel voor Window XP meer. Het probleem zit hem hier in de algemene mindset van de industrie dat alles "smart" moet zijn. Ik moet nog de eerste TV tegen komen waar de software echt goed is en waar de hardware het goed kan draaien, vaak is het allemaal net-niet. Dit wordt alleen maar slechter na als de tijd verstrekt.

Doe mij veel liever een "domme" TV, en hang er zelf wel een kastje aan dat hem slim maakt, kasje vervangen is makkelijker dan het hele paneel. We betalen wel voor die trage, slechtwerkende "smart" TVs. Zonde van het geld en de materialen.

Daarnaast zie ik dezelfde trend in andere apparaten. Wat moet ik met een wifi koffiezetapparaat? Als je hem op afstand wil aanzetten moet je er toch eerst een mok onder zetten ... En als je al zoiets aanbiedt, bouw dan gewoon lokale API's in, dan kan iedereen er mee doen wat ze willen. Maar nee, ze hebben liever hun eigen app, waarna ze na een paar jaar de support droppen. Het wordt tijd dat de EU ingrijpt en lokale API's verplicht maakt voor alle app/cloud enabled devices.
Office 2013 draait gewoon nog op Windows 10 en kun je ook op XP draaien.
Het gaat vaker gebeuren, dit is pas het begin. Je hebt een gebruiksgoed wat lang meegaat. Denk aan een auto, een wasmachine, een TV of een CV ketel/warmtepomp. Dan maak je dat apparaat slim. Kijk naar Tesla, Daikin, Sony of bijvoorbeeld Nefit.

"Tech" heeft een veel kortere levensduur. Niet alleen omdat je meer functies wil, maar omdat protocollen verouderen, chips te zwak zijn, ciphers niet meer naar een nieuwere versie kunnen etc. Zo heeft mijn opdrachtgever een groot aantal narrow casting schermen moeten vervangen. Niet omdat ze kapot waren ofzo, maar omdat de server software ernstige lekken bevatte. Toen we die hadden bijgewerkt konden die oude schermen niet meer communiceren want een SSL versleutelde verbinding was amper mogelijk en dan had het ding maar een beperkt aantal root certificaten aan boord.

Dus je kan je TV laten hangen, maar je moet wel een ander stuk tech inzetten als je nog wilt Netflixen.
10 jaar ondersteuning op een tv is al een stuk meer dan de 3 a 4 jaar op een telefoon.
Het is ook niet zo dat je de tv moet vervangen, hooguit dat je er een media speler bij moet halen als je nog steeds hetzelfde wil, en ondertussen zijn er zo veel meer dingen mogelijk.
Als je kijkt naar Sonos, daar ging het al veel sneller met ondersteuning die wegvalt.

Al die software op tv is heel mooi, maar die raakt toch op een gegeven moment verouderd. Dus de kans dat je gedurende de jaren dat je die gebruikt er een mediaspeler bij nodig hebt is redelijk groot. Tenzij je vaak van tv wisselt. Mijn 15 jaar oude tv werkt prima. Tv komt via extern kastje, spelconsole er aan en een blu-ray speler. Dan heb je ook wat je wil.
Voor de tijd van 'smart TV's' was het toch ook geen onredelijke gedachte om na 10 jaar een nieuwe tv te kopen?

Dan kun je toch via een verouderde versie blijven kijken lijkt me?

Als de content van de app lokaal gedraaid word zal dat wel maar deze app hang natuurlijk aan infrastructuur van Netflix voor de catalogus etc. en die technologie schrijdt ook voort en er zal wel een bepaalde incompatibility ontstaan.
Waarom zou je na 10 jaar een nieuwe TV kopen als de oude het nog doet?

Als je in 2010 een 1080p tv kocht, toont die nu toch nog steeds een 1080p beeld en tenzei je een next-gen console hebt of voornamelijk nieuwe shows streamt, is de meeste content die erop komt toch 1080p of minder.
Op mijn recente TV zie ik ook amper het verschil tussen 1080p en 4K content. Zelfs als ik volledige controle over de bitrate heb via Plex.

Een h.265 stream met een bitrate van 2 Mbps (1,2 GB/u) ziet er dan nog verrassend goed uit.
De 4K h.265 stream van 20 Mbps (9 GB/u) is dan echt niet 10 keer mooier.
Denk als je blind laat testen de meeste mensen er niets van zien (op mijn scherm en kijkafstand).
Tja als je ze blind laat testen zien ze er inderdaad niets van.
Was die grap per ongeluk of bedoeld voor de oplettende lezer? Vond hem wel leuk ;)
Ergens snap ik wel. Vergelijk ik mijn huidige oled tv met die van m’n tv van 10 jaar geleden, vind ik de sprong echt groot. Maar goed, ik game ook veel op tv.

Men heeft idee dat oude tv’s dan naar t sloop gaat. Maar als ik m’n goed werkende tv vervang, dan gaat t oude exemplaar naar familielid die behoefte heeft aan tv in de slaapkamer en anders gaat ie op marktplaats voor een tweede leven.
Maar echt een groot probleem is het in dit geval ook niet. Als je echt nog waarde hecht aan de 10 jaar oude TV, koop dan een nieuwe ChromeCast oid en geniet gewoon verder van dat ding. Maar dan met nieuwe apps.
Als de gebruikerservaring slechter wordt, bijvoorbeeld te langzaam, mindere kwaliteit beeld, of te langzaam, etc... dan straalt dat slecht af op Netflix. Of Netflix krijgt daar klachten of negatieve reviews over.
Waarschijnlijk nemen ze liever in een keer de pijn van 'de app werkt niet meer' dan nog jarenlang een slechtwerkende app in leven te laten.
Dit is de reden waarom ik voor alle tv’s hier in huis een AppleTV heb gekocht. Zelfs de nieuwe oled tv hier in huis koppel ik niet aan het internet. Los van de dataverzameling van de diverse merken wil ik niet afhankelijk zijn van de ondersteuning vanuit fabrikant of de apps. Een smarttv is maar beperkt qua tijd smart. Daarna wordt het een risico.
Er zijn zo goed als altijd manieren rond google chromecast in dit geval
Opzich zou je er natuurlijk een Chromecast of Nvidia shield aan kunnen hangen. Dat ze de tv's van 10 jaar terug niet meer ondersteunen is misschien niet al te netjes, maar zeker te begrijpen. Ik denk dat de meeste mensen al eerder een nieuwe tv hebben gekocht.
Daarom vind ik de Chromecast met Google Tv zo ideaal. Ik gebruik nog steeds mijn domme tv, gekocht in 2012.

[Reactie gewijzigd door Mesmer_ op 22 juli 2024 16:00]

Tegenwoordig? Ik ken (bijvoorbeeld) bijna geen enkele pc van tussen 2003 en 2006 die goed draaien als je daar enkel de harde schijf vervangt voor een ssd.
Microsoft verplicht ons elke x jaren om nieuwe hardware te kopen.
Valt best mee mijn laptop van 2017 draait vrolijk Windows 11. En ik heb lang geleden wel eens een oude pc voorzien van windows millennium edition en was verbaasd dat er gewoon de oude updates werden binnen gehaald. Duurde wel erg lang.
Windows ME oef…
Ik doel er op dat de nieuwste OS versies steeds zwaardere eisen hebben.
Man waar mensen wel niet om zeuren. Dat is bijna 13 jaar verouderd hardware. Er zijn ergere dingen in het leven
Je gaat ook niet echt fijn Windows 11 draaien en Fortnite spelen met een PC van 11 jaar oud lijkt me. Ik vind dit nog best lange ondersteuning en als de TV verder nog goed is is een chromecast wellicht niet eens zo gek om aan te schaffen.
Voor mij is het grotere probleem dat de hardware op een gegeven moment te oud is. Ik heb een Sony Android TV uit 2014 geloof ik, en die is inmiddels erg traag. Ik gebruik inmiddels alweer een jaar een Nvidia Shield. Nu is dit een prijzig kastje (al is die het zeker waard), maar ook een chrome stick van 3 tientjes doet het prima.

Ik vind dit persoonlijk een prima oplossing, en een goede manier om weer nieuw leven in je TV te blazen.

[Reactie gewijzigd door Benjamin- op 22 juli 2024 16:00]

Dat is niets van tegenwoordig. Mijn 286 uit 1990 is ook niet defect maar wordt gewoon niet meer ondersteund.
Dat is dus een van de redenen dat ik het smart gedeelte van mijn televisie nooit gebruik. Ik heb er een Chromecast met Google TV aan hangen. Die is niet alleen sneller maar heeft gewoon goede ondersteuning en is eenvoudig te vervangen.

Ik zou mijn televisie het liefste willen vervangen voor een 75 inch oled monitor met HDMI. :p
Het is ergens heel handig om al die apps gebundeld te hebben op het televisietoestel zelf, maar wat ik al jaren roep naar mijn klanten, vrienden, kennissen,... koop geen tv in functie van het "smart".

Ben hobbymatig zowat aan alle merken bezig, maar als smart-oplossing vind ik dat Loewe het altijd het makkelijkst voor elkaar heeft. Vóór de SL7 chassis reeksen had je hier in België YouTube als enige bruikbare app.
Een Loewe is vaak een vrij dure tv die je liefst toch een jaartje of 10 wilt hebben. AppleTV, Chromecast,... zoiets eraan gesloten. Omschakelen naar diens ingang en je volledige Loewe remote wordt plots de bediening van je Smart-tv. Knopje ingedrukt houden om even terug te schakelen naar tv bediening en vice versa.
Als na 5 jaar je smart-device niet meer voldoet, voor enkele tientjes wat anders en terug op to date smart.

Ik weet dat het in NL anders is als hier, maar als je hier in België de VOD diensten allemaal wilt (VRTMax, VTMGo en GoPlay), moet je sowieso naar een Android tv, of een heel recent model van Samsung en LG. De eerste van die laatste twee blinkt nu niet echt uit in degelijkheid...
Voorop gesteld dat ik helemaal geen ervaring heb met Loewe, maar is wat je beschrijft niet wat hdmi CEC feitelijk is? Wat ik lees doe ik op mijn Sony TV en Apple TV net zo. Misschien dat het op een Loewe nóg wat beter voor elkaar is hoor, zal me ook niet verbazen gezien de prijsklasse. In ieder geval, mooie TV's.
Dat is inderdaad precies wat hdmi CEC doet.
Het verschil is dat je bij bvb Philips, Panasonic,... niet weet welk knopje van diens afstandsbediening nu een functie gaat bedienen van je Chromecast.

Als ik bij die Loewe op het knopje "menu" druk, heeft dat dezelfde functie als wanneer ik op het "huisje" druk op die Chromecast remote. Met de AppleTV op "menu".
Bij Philips heb je tegenwoordig een tandwiel of een huisje om in het tv menu te komen. Die aangesloten op zo'n Chromecast lukt dat bij het ene type wel om in het Chromecast menu te komen, bij de andere ga je gewoon het tv menu in.
Bij de Loewe blijft enkel Volume +/- een tv bediening.

(Met Sony heb ik het nog nooit geprobeerd ;) )
Samsung eb lg, door hun eigen os is in Nederland ook niet ideaal, ziggo de grootste provider wordt niet ondersteund bv, in principe moet elke tv gewoon 10 jaar mee kunnen, ideaal met de interne hardware
Wel kijk is, dan blijft eigenlijk enkel Android/Google TV over?
Weet iemand wat Ziggo doet op zo'n Android TV? Telenet hier in België werkt vrij lekker op een Android tv. Wat traag op Philips modellen van 2016, maar het werkt toch nog.

Van Loewe weet ik dat de planning was dat VTMGo en Streamz (beiden al perfect werkend op Android tv's) op het einde van dit jaar gepland waren op hun tv's met SL7 chassis. Beloven en zijn is in smart-tv land toch een groot vraagteken.
de android versie is ok, niet top, maar al een stuk beter dan jaar geleden
Treft precies mij. Maar gelukkig gaat Netflix via de Chromcast prima.
Heb ik helaas toch andere ervaring mee. De chromecast kan alleen op 50hz of 60hz, dit niet eens automatisch. Dus veel succes om hier vloeiend 24p mee af te spelen.
Netflix kan ook alleen op 60Hz dus meeste mensen gaan dat niet eens merken.
Ik weet niet wat het verschil was, maar Netflix op het KPN-kastje had misselijkmakende schokkerige panning shots. Via de LG app ging het wel vloeiend.

Kan het nu niet meer testen, geen kpn en Netflix meer...
Dan werken de beeldverbeteraars anders. Netflix levert i.i.g. geen 24fps aan.
Ik heb echt nooit het verschil gezien tussen wel of niet vloeiend 24p.
Chromecast ziet er gewoon vloeiend uit voor mij
De laatste modellen met Android TV kunnen ook gewoon 24p afspelen en wisselen automatisch, helaas is dit wel beperkt tot bepaalde apps als Netflix, Kodi en SmartTube. De meeste streamingdiensten hebben dit helaas niet geïmplementeerd, maar de ondersteuning zit wel gewoon in het OS.
Ja dat snap ik ook niet,dat iedereen chromecast als oplossing ziet: judder , helemaal bij panning shots, ik erger me er kapot aan maar heb geen keus dan CC te gebruiken. Omdat panasonic en netflix precies hetzelfde hebben gedaan bij mijn TV ,t weken geleden.
Gebruikte al langer de CC, met tegenzin maar toch..ik vind het geen goede oplossing omdat bijna alles op netflix of andere streaming apps via de CC, dit probleem geven doordat er alleen 50 of 60 Hz mogelijk is
nee de oude chromecast kan alleen 50/60hz aan. de nieuwe chromecasten kunnen gewoon 24p afspelen en draaien ook gewoon op Android tv. en ook die vermoedelijk 10 jaar ondersteunt worden net zoals gen 1 chromecast. en pas daarna zullen die mogelijk in de problemen met app ondersteuning.
Een Chromecast met Google TV kan wel 24p. Het zou automatisch moeten kunnen, maar omdat niet iedere app dit ondersteund doe ik het handmatig. Ideaal is anders, maar het gaat prima.
Technical limitations.
Ik ben dan altijd wel nieuwsgierig wat de limitations dan precies zijn.
Zal het de performance van de SoC zijn, zodat nieuwe codecs e.d. niet goed en vloeiend afgespeeld kunnen worden of zal het toch stiekem met DRM te maken hebben?
Niet encoding maar DRM
Ik ben een van de gelukkigen met zo'n tv. Een van de technical limitations is dat de app niet aangepast is (en wellicht ook niet kon worden) om account sharing tegen te gaan. Verder de laatste de maand het continue crashen van de stream. Oorzaak onduidelijk, maar met een beetje speculeren wellicht door de drm of kwaliteit van de stream icm trage soc.

[Reactie gewijzigd door Djie op 22 juli 2024 16:00]

Als we toch aan het speculeren zijn;
Of het was opzet om mensen bij deze toestellen makkelijker weg te krijgen zonder geklaag.
Eerder zou je ze bij Netflix wegkrijgen, wat me niet de bedoeling van Netflix lijkt.
bij Philips zat het probleem ooit in de encryptie die niet meer ondersteund werd.
niet dat het hetzelfde hoeft te zijn, maar dat zou ook nog kunnen.
Dit is iets waarvan ik vind dat de EU wel eens tegen mag optreden. Apparatuur mag niet zomaar functionaliteit verliezen simpel omdat het niet meer ondersteund wordt. Dit veroorzaakt namelijk e-waste, en dat wilden we nou net gaan voorkomen. In dit geval vind ik dat de partijen of a. verplicht worden de applicatie te blijven ondersteunen of b. de aankoop van de televisie ongedaan te maken (dus TV terug naar de fabrikant, aankoopbedrag terug naar de klant)
Van mij mag dat hele smart gebeuren er wel vanaf blijven, ik haal wel een Chromecast met Google TV o.i.d.
Dit slaat natuurlijk als een tang op een varken.

Techniek ontwikkelt zich, zowel hardware- als softwarematig. De Netflix app (among others) vereist steeds meer van het apparaat waar het op draait, of dit nu een TV is, tablet, smartphone, koelkast of zelfs laptop. Codecs worden vernieuwd/hernieuwd, bitrates gaan omhoog etc. etc. Op een gegeven moment is de koek op en trekt de hardware niet meer wat de softwareontwikkelaar ingebakken heeft.

Dan is tien jaar zelfs nog (meer dan) redelijk in mijn optiek.

Of beredeneer je hetzelfde als een game niet meer draait op je PC, je smartphone te traag wordt om fatsoenlijk mee te kunnen werken of je een nieuwe console "moet" kopen omdat de oude aan zijn technische beperkingen zit?

Voor apparaten als een Google Chromecast/TV geldt exact hetzelfde. Deze hebben ook niet het eeuwige leven. Een Chromecast v1 en zelfs veelal de v2 trekt al niet meer wat er heden ten dage op de markt is aan apps of streaming.
Er is geen e-waste. De TV doet het nog prima. Netflix ondersteunt gewoonweg niet meer een app op een >9 jaar oude TV. Net zoals software makers geen software ondersteuning/nieuwe versies ontwerpen voor oude OS versies of nieuwe eisen stellen aan CPU en geheugen.
Ik heb enkele jaren geleden eventjes zo'n tv gehad uit 2012 en het verbaasde me eerlijk gezegd al dat die app nog steeds werkte. Een hele prettige ervaring was dat overigens niet: de UI was nog uit het jaar nul en het duurde een eeuwigheid voor hij naar HD-beeld overschakelde. Voor de mensen die dit nog gebruiken is het natuurlijk jammer, maar ik verwacht dat de meesten met zo'n tv inmiddels wel via een ander apparaat Netflix kijken.
Ik heb al jaren een "domme" TV, van nog voor dit tijdvak, en die doet het geweldig met een Chromecast er in.

(Bijna) perfecte oplossing voor hardware die toch maar gaat achterlopen in de loop der jaren. Gewoon af en toe een nieuwere Chromecast er in.

Was alleen wel fijn geweest als onze TV een USB power output had gehad...
Zo'n poweroutput (5V 1A) is vaak voor de nieuwste CC met Google TV ook niet genoeg.
Dit werkt toch ook gewoon op smart tv's? Ik zie wel vaker comments van mensen die graag een "domme" tv hebben om wat voor reden dan ook, maar smart tv's werken ook gewoon zonder internet en ondersteunen ook gewoon al die trucjes zoals gebruik van een chromecast.
"slimme" TVs hebben meer bugs die kunnen optreden dan "domme". Ze krijgen ook zomaar updates over het internet, die zorgen dat dingen anders (of niet) werken.

Zaken waar je niks aan hebt als je hem alleen als beeldscherm voor je TV ontvanger, game console en Chromecast wilt gebruiken. Het is dat computerschermen weer net wat te onhandig zijn voor multiple source gebruik (want heel vaak geen afstandsbediening en geen multiple HDMI in), maar anders zou ik helemaal geen TV willen, maar liever een monitor. Dat heb ik voor mijn game console in de man cave wel al gedaan, die hangt aan een monitor. En voor single HDMI is dat wel fijn, gaat automatisch aan en uit met de console enzo. En dan gebruik ik toch een headset, dus het mindere geluid is ook geen probleem.

But anyway.

Oh ja en Smart TVs gaan altijd achter lopen, en zijn dan duur om te vervangen. Consoles, Chromecasts en dergelijke hebben dat probleem ook maar zijn niet zo duur als die TVs, en moet je toch ook vervangen als de TV smart is. Dus beter een dommer scherm, maar wel een TV ivm geluid en multiple HDMI.
Dat is een mooie periode van ondersteuning geweest. De Netflix ondersteuning voor mijn Panasonic SmartTV uit 2013 was in 2015 al afgezwaaid.
Wat op zich jammer is want mijn Panasonic TV uit 2013 doet het nog prima.
Ondersteuning voor maar 2 jaar zou ik overigens niet accepteren, dan had ik de fabrikant of winkel daar wel op aangesproken.
Het zal me worst wezen wat de verantwoording is, het is gewoon waardeloos. Dat er geen software updates meer uitkomen kan ik inkomen, maar dat je de content niet meer kunt streamen… Tegelijkertijd is dit precies de reden waarom ik zelf nooit de Smart TV opties van m’n TV heb gebruikt.
Anoniem: 454358 @nms200315 december 2023 16:47
waardeloos vind ik nogal overdreven. 10 jaar lang vind ik nog erg prima zelfs. En een app zal gebruiken maken van nieuwe coderingen oid wat wellicht niet, of supertraag werkt op een oud OS en oude soc.
voor 3-4 tientjes voor een streamstick blaas je gewoon weer wat leven in die oude tv.
Je kan het toch gebruiken tot het niet meer ondersteunt wordt? En daarna alsnog een mediaplayer kopen? Beetje overdreven om het bij voorbaat al niet te gebruiken.
Ik had al voor de komst van zogenaamde “smart tv’s” een Apple TV en sinds de Apple TV 4 werden de mogelijkheden steeds uitgebreider. Ik heb geen smart tv ux gezien die me heeft doen twijfelen om ooit over te stappen naar een ander platform.
Bijzonder dat omdat de ondersteuning stopt de app ook niet meer bruikbaar zal zijn. Waarom deze beperking en gebruikers niet gewoon achterlaten met beperkte functionaliteit. Beveiliging zal een issue zijn maar laat dit aan de gebruiker zelf.

Daarnaast begrijp ik in het geheel niet waarom tech-giganten als netflix, disney etc. met hun mankracht niet een minimalistische versie van hun app kunnen onderhouden die compatible is met meer apparaten. Des noods als browser app oid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.