Google: probleem met verdwenen Drive-bestanden ligt aan desktopapp

Een Google-werknemer zegt dat 'een klein deel van de gebruikers van de Drive-desktopapp' last heeft van een probleem waardoor bestanden verdwijnen. De werknemer stelt voorzorgsmaatregelen voor en zegt het probleem nog te onderzoeken.

Enkele gebruikers meldden de afgelopen weken op Googles hulpforum dat ze maanden aan Drive-bestanden waren kwijtgeraakt. Zo schreef iemand dat alle bestanden die sinds mei dit jaar waren geüpload, opeens weg waren. Het topic is om onbekende reden offline gehaald, maar is nog in te zien via Web Archive.

De bestanden zouden op dit moment niet terug te halen zijn, ook niet in samenwerking met Google-personeel. Onder het bericht kwamen tientallen reacties en gaven zo'n tweehonderd mensen aan 'dezelfde vraag' te hebben. Een Google-werknemer zegt de problemen te onderzoeken en met op termijn aanvullende updates te komen.

De problemen zouden zich voordoen bij de Drive-desktopapp, tussen versies 84.0.0.0 en 84.0.4.0. Gebruikers krijgen het advies niet binnen deze desktopapp op 'Disconnect account' te drukken. Gebruikers moeten de DriveFS-folder ook niet verwijderen of verplaatsen en worden geadviseerd hier een lokale kopie van te maken. Het is niet duidelijk hoeveel gebruikers door het probleem zijn getroffen en of dit probleem wereldwijd speelt.

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-11-2023 • 20:41

86

Reacties (86)

86
82
40
2
0
32
Wijzig sortering
Als je over dit probleem enige zorgen maakt, bijvoorbeeld dat je volledig vertrouwt op Google en nu ineens schrikt, laat dit dan je wake-up call zijn dat je NIET goed bezig bent. Stel dat Google jouw account bant omdat je niet aan de regels hebt gehouden in hun ogen.. bam, controle kwijt.

Stel dat je iets activeert wat je bestanden versleuteld zoals ransomware... bam, controle kwijt.

Stel dat iemand jouw account hackt.. bam, controle kwijt. Dit zijn slechts 3 voorbeelden, ik kan er meer geven als je wilt. Als je volledig afhankelijk bent van een leverancier, dan heb je persoonlijke risico management niet op orde. Dus wees dolblij dat je dit nu ziet gebeuren.

Om een idee te geven.. we hebben zo'n 100 TB bij Google staan, daar maken we offsite back-ups van via een andere leverancier. Maar goed, het terughalen van 100 TB gaat weken duren, dus we hebben onderscheid tussen actuele data en archief data. Nu hoeft niet iedereen veel geld uit te geven, maar probeer eens plannen te maken voor gebeurtenissen die ik hierboven beschrijf. Mijn privé data staat in de Apple cloud met een back-up naar de Google cloud, minimaal ieder jaar zet ik even een kopie van die data op een harde schijf en leg die bij mijn moeder en haal de schijf die dan nog bij haar ligt, mee naar huis, uiteraard nadat ik even een kopie van haar data heb gemaakt. Dit kost misschien 200 euro eenmalig en 120 euro per jaar. Als je kijkt wat je maandelijks aan internet, mobiel, TV, streamingdiensten, etc. uitgeeft, dan is dit een prima prijs voor het verkrijgen van wat controle. Maar de peace-of-mind is het al waard.

Minimale oplossing:
Zet het in de cloud en sync naar je computer en maak daar een kopie van en zet dit op een ander plek op je schrijf op een externe disc. Gebruik je Apple? Sync je foto's met Google Photos.

Maar als dit bericht je kriebels geeft, dan weet je dat er nog wat werk aan de winkel is.
En wat is data die je echt niet kwijt kunt raken? Als morgen alle data die ik op mijn pc en cloud heb staan -poef- verdwijnt, dan draait mijn leven gewoon door hoor.
Uiteraard is niet alle data cruciaal, maar als ik persoonlijke al mijn schrijfsels en foto's kwijt zou raken zou ik daar heel ziek van zijn.
Ja, ik stel het natuurlijk wat bot. Er zijn ook foto’s die ikzelf liever niet kwijt raak. Die heb ik ook zowel in de cloud als op een hdd met wat officiële documenten. Maar voordat ik met allerlei extra backups aan de slag ging bedacht ik me dat ik papieren foto’s en documenten ook maar één keer bezit in een album en dat het op die manier allemaal wel relatief is.
Maar je negatieven bewaar je toch ook niet op dezelfde locatie als waar je je albums hebt liggen? Die liggen toch zeker bij je ouders thuis of iets dergelijks? Zodat je bij totaal verlies, als bijvoorbeeld brand de belangrijke foto's opnieuw kan laten ontwikkelen?

Dit kan je voor data dus met bijv. 2 synology nasjes ook doen, 1 thuis en 1 bij ouders:
- https://kb.synology.com/e...gy_NAS_via_Synology_Drive
Ik heb net gisteren een nieuwe Android-telefoon geïnstalleerd en het valt mij op hoe Google Drive wordt neergezet als 'backup medium' met alle lofzang die daar bij komt kijken. Nou begrijp ik prima de haken en ogen en heb een eigen backupstrategie up & running, maar het is volstrekt logisch dat minder onderlegde mensen hierdoor Google Drive écht als backupmedium beschouwen. En dat kan je ze niet kwalijk nemen, ook.
Als je de bestanden lokaal hebt staan en gebruikt en backups wegschrijft naar een cloud drive, ja dan is het backup op een remote locatie. Dit doet whatsapp bijvoorbeeld, maakt backups naar cloud drive en op verzoek kan je die herstellen op je device.

Maar zodra je bestanden automatisch heen en weer synced en dus vanaf meerdere locaties/devices kan bewerken, dan is het eerder een centrale opslag en zeker geen backup! Als er dan ergens iets fout gaat waarbij het bestand corrupt/kwijt raakt, wordt het vrolijk naar alle locaties gerepliceerd...
Ik begrijp dit allemaal -- ik heb privé een geoliede 4-3-1 strategie waar geen Google aan te pas komt. Ik probeer alleen te duiden waarom je de doorsnee eindgebruiker niet in de schoenen kunt schuiven "maar dat dóe je toch ook niet" en "maar dat snáp je toch".
Gelukkige heeft drive ook gewoon versioning
Dan misschien, net als ik, een keer wat gecertificeerde kopieën maken van je belangrijksfe dingen, en die bij je (schoon?)ouders in de la leggen?
Kan meestal voor een appel en een ei op het stadhuis, en zo'n stadhuis-echtheids-stempel neemt heel veel gedoe weg in situaties waar je al genoeg gezeik hebt.

Denk aan geboorte oorkonde van jezelf en kinderen, trouwakte, kopietje paspoort, studie diploma, kopietje inboedelverzekering (polis én inventaris)
Als je ineens dakloos bent, zijn dat de dingen waarmee je snel weer op poten komt (documenten om tegenover alles en nogwat te bewijzen "ik ben écht ik", en verzekering zodat je zonder veel gedoe een voorschot krijgt om de eerste uren/dagen te overbruggen)

En heel fijn voor je nabestaanden, maar wel onaangenaam om over te denken: testament en medisch volmacht (wie mag de stekker trekken als je in coma raakt bij dezelfde huisbrand die je foto's verbrandde?)
Daarom moet je daar dan ook niet 1 back-up van maken maar meerdere verspreid over media.
Heel leuk voor jou maar als ik al mijn privé foto's kwijt zou zijn dan zou mijn leven weliswaar doorgaan maar ik zou het heel erg jammer vinden. En dat voorkomen mag wel wat geld kosten. In mijn geval is dat twee lokale backups met bescherming tegen bit rot en één offsite backup. Geen automatische link tussen de drie zodat ransomware hopelijk ontdekt wordt voor alle kopieën versleuteld zijn. Nog altijd niet 100% veilig maar niet alles ligt bij één partij of is afhankelijk van het goed functioneren van één systeem.

Dat gezegd zijnde gaan veel mensen er wel vanuit dat een grote cloudaanbieder niet zomaar hun data kwijt zou raken. Is het dan slim om geen verdere backup te hebben? Natuurlijk niet maar ik kan me wel voorstellen dat veel mensen dit niet nodig achtten.
Hoe bescherm je tegen bit rot?
En een ander kan faillissement aanvragen voor zijn bedrijf, maar het leven gaat gewoon door..
Tsja, als je huis afbrandt, draait je leven ook gewoon door (de wereld ook trouwens). Maar het is wel een 'ongemak' zullen we maar zeggen. Het gaat erom dat je je ervan bewust bent dat het mis kan gaan en als je dan alles op 1 plek hebt, je een probleem hebt. En hij zegt er niet voor niets bij 'als dit bericht je kriebels geeft, dan weet je dat er nog wat werk aan de winkel is'. Zo niet, move on... :+
Hoe kan een dergelijke onverschillige reactie +2 hebben, en de inhoudelijke reactie van @Henrikop 'maar' +1.

Ben het helemaal eens met Henri, alles in de cloud, set and forget is gewoon een hele risicovolle manier van werken.
Hoewel Henri gelijk heeft en goede punten geeft, vind ik zijn aanpak nogal draconisch, voor een gemiddelde consument met wat vakantiefoto's is data op 2 locaties (cloud + local offline backup) voor 99% genoeg. Voor een bedrijf is het een ander verhaal.
Tegenwoordig zie ik dat de meeste niet-technische mensen niet eens een PC hebben. Sommigen gebruiken Insta/FB als backup, zij hebben niks aan Henri's aanpak. Cloud provider (iCloud / Google Drive) + locale offline backup (USB drive) is voldoende voor al je oude vakantiefoto's.
Voor niet-technische mensen: ga langs een fotodrukkerij.
Uiteraard is mijn reactie gericht op zakelijk gebruik. De normale gebruiker zal inderdaad vaak vertrouwen op cloud oplossingen van de grote jongens en zijn. Die zullen er logischerwijs van uitgaan dat het goed zit, het is immers een miljarden bedrijf. Als dat dan fout gaat en er geen plan B is ?
Ik denk dat dataloss vaker gebeurt dan je zo hoort.

Een bedrijf dat alle bedrijfsdata verliest en daardoor failliet gaat, dat hoor je niet vaak, maar dat hoor je wel. Al die particulieren die op een bepaald moment ook al hun data kwijt zijn, dat is er telkens maar één en daar hoor je niets van.

De aanpak van Henri vind ik helemaal niet draconisch. Ik heb zelf mijn gegevens op een NAS, met een backup op een andere NAS en alle data los nog op Blu-ray. Met alle echt belangrijke gegevens ook nog eens met automatische backup in de cloud en met de hand op een grote USB drive. Dus een variant op het schema van Henri.
@Henrikop Helemaal mee eens en ik doe hetzelfde.
Het enige waar ik nog mee zit is hoe ik een backup kan maken van G docs of G sheets. Ik kan daarvan een kopie op een eigen server zetten, maar daar heb ik nix aan. Die kun je ook niet terugzetten op een ander G-account; dan werkt die niet.

Heel jammer, want met name die G sheets gebruik ik graag om dingen eenvoudig bij te houden zoals autokosten. Het meeste aan zo’n overzicht doe ik op de computer, maar hiermee kan ik onderweg ook dingen bijhouden op mijn mobiel.

Maar daarvan dus geen backup?
Datto restored gewoon terug naar Google Drive met behoud van docs & sheets etc (dat is restore naar dezelfde drive als dat de bestanden vandaan kwamen), als ik restore naar disk doe worden het Word en Excel bestanden en zover ik heb kunnen zien worden zelfs comments en revisions in stand gehouden.

Dus wellicht even onderzoeken hoe je dat kan werken als je lokaal back-up maakt.
De oorzaak van het probleem is (voor jou) heel eenvoudig, zoals ik gisteren al reageerde: alles kan stuk gaan en zal een keer stuk gaan, ook Google Drive.

Zorg gewoon dat je hierop voorbereid bent.
Zo is het en dat is platgeslagen hoe ISO27001 in elkaar steekt.
Welke risico's zie je? Wat betekenen die risico's en hoe verlaag je ze naar een acceptabel niveau (en laat een onafhankelijk iemand checken dat je dat doet).
Je hebt helemaal gelijk. Maar, jij redeneert vanuit bedrijfsmatig gebruik. Het issue speelt echter niet alleen bedrijfsmatig. Particulieren hebben hier ook last van. En de meeste particulieren die Google Drive gebruiken hebben niet de kennis en kunde om te doen wat nodig is.
Ik heb terug controle genomen over mijn eigen data: Alles gaat op een NAS. Synology drive is een prima alternatief voor Google drive & co. Wat daarop staat wordt (encrypted) gebackuped naar OneDrive en af en toe ook eens naar een externe harddisk.
Stel dat Google jouw account bant omdat je niet aan de regels hebt gehouden in hun ogen.. bam, controle kwijt.
Een tijdje terug las ik een mooi verhaal over hoe iemand jarenlang aan foto's en data kwijtgeraakt was omdat, na lang doorvragen bij Google (middels een advocaat), zij van mening waren dat er kinderporno op het account van de desbetreffende persoon was gevonden. Bleek uiteindelijk te gaan om foto's van zijn eigen kind als ik mij niet vergis.

De data heeft de klant volgens mij ook nooit teruggekregen. Zelfs niet nadat hij de zaak had gewonnen omdat Google de data "direct had verwijderd".

Ik kan de exacte bron niet meer vinden, maar dit is een van de vele voorbeelden:
Google bans dad for ‘child porn’ after he sent pics of toddler’s swollen genitals to doctor

Dus inderdaad: vertrouw niet op de hosting van een derde partij.
Ik ben het volledig met je eens ( probeer ook maar eens naar Google of Microsoft te bellen ), ondertussen adverteert Google wel met
" -> https://www.google.com/intl/nl_nl/drive/#features

Ingebouwde bescherming tegen malware, spam en ransomware

Drive biedt versleutelde en beveiligde toegang tot uw bestanden. Bestanden die met u worden gedeeld, kunnen proactief worden gescand en verwijderd als er malware, spam, ransomware of phishing wordt gevonden. Drive is bovendien helemaal op de cloud gebaseerd, zodat u bestanden niet meer lokaal hoeft op te slaan en het risico voor uw apparaten minimaal is.
"

En zo kreeg ik laatst ook een Popup van OneDrive met de melding Backup activeren.....
Maar in de kleine lettertjes is het weer geen Backup

EDIT: LOL
https://i.ibb.co/FzjNXyc/LOL.png

Nog meer LOL
https://i.ibb.co/nPnXW0S/nog-meer-lol.jpg

[Reactie gewijzigd door Insomnia1988 op 23 juli 2024 01:09]

dit is serieus erg. juist mijn belangrijkste bestanden staan op de drive. atlijd veilig bereikbaar en
thuis backuppen zijn altijd kwetsbaarder, zo dacht ik en juist nu was ik aan het ontdubbelen op oude versies te verwijderen

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 23 juli 2024 01:09]

Google Drive is een synchronisatie tool, geen echte backupvervanging. Dat blijkt nu wel weer uit het feit dat verwijderde bestanden dus niet terug te halen zijn zoals het artikel al meldt.

Bij een echte backups is terughalen uiteraard wél mogelijk, dat is immers het hele idee van een back-up.

Daarom dus altijd zelf minimaal twee backups maken op een NAS of externe HDD, en één daarvan offsite bewaren.
Google Drive is een samenwerkingsplatform, vind ik. Soms veel gebruikt als fileserver...

Dit issue ligt in een verkeerde sync tussen lokaal en de drive, als vervanging van een NAS.

Verder heeft Henri wel gelijk, maar het is best goed om relatief belangrijke data juist in de Google Cloud te zetten. Dan ben je toch heel wat bedrijfszekerder dan je eigen backup en sync.

Jullie weten vast dat je daar ook geld en kennis voor moet hebben om het waardevoller te laten zijn dan de oplossingen in de Cloud, die an sich behoorlijk sterk beveiligd zijn tegen verlies, malware etc. Dan heb ik het wel over betaalde diensten, niet gmail.


Overigens nog even afwachten of deze bestanden echt weg zijn of dat het gefixed wordt?
Waar bewaar je dan je backups nu, of heb je geen backup van je Google drive ?

Thuis backuppen is nog altijd beter dan geen backup
Ik gebruik rclone om dagelijks de google drives hier naar een een linux NAS te downloaden met ZFS erop (met snapshots).
ik heb een DS214, met nog steeds de harde schijven van 2014. Ik dacht dat het stilletjes tijd was om deze niet meer te gebruiken.
Alles gekopieerd naar een nieuwe 4TB SSD en de belangrijkste zaken naar gdrive, dat was het plan (want ik betaal toch al voor google one)
Anoniem: 454358 @g4wx328 november 2023 20:51
nou ik zou toch altijd meerdere backups aanraden, cloud is leuk, maar zeker niet de heilige graal.
Vergeet ook niet dat google en co je ook gewoon kan blokkeren, en dan ben je ook gaar.
Ontdubbelen? Als in nog maar 1 exemplaar van een bestand bewaren? Besef dan dat je dus GEEN backup hebt.
Dit is wel verontrustend. Ik gebruik al langer Google Drive en Google Photos als mijn (enige) backup, plek. Toch even een eye opener om toch eens een extra backup te maken.
Ik gebruik al langer Google Drive en Google Photos als mijn (enige) backup, plek.
Gebruik je het als backup OF als enige opslaglocatie?
1 backup = geen backup.
Ofwel als het maar op 1 plek staat is het een origineel, geen dubbele kopie als backup.
Gaat toch nog (te) vaak mis qua begrip wat backuppen is helaas. Het is ook wel lastig het grondig en goed te doen, ook mijn eigen worsteling af en toe haha.
Google Takeout eenmaal per jaar op een externe hd.
ik doe het elke maand..... Google takeout geeft je een mail dat het klaar staat. Gemakkelijker kan niet.
1 opslaglokatie is geen backup.
2 opslaglocaties is een halve backup.
Zelf heb ik van de belangrijkste map op mijn pc een backup op de nas (handmatig dus niet van software afhankeljjk)
En eej online backup automatisch gesynchroniseerd.

Neemt niet weg dat dit een grove fout can Google is. En het lijkt me sterk dat als ze echt willen ze de data niet kunnen terughalen.
Sterker nog, een sync is geen backup.
Ik wou dat ik je +10 kon geven.

En toch denken veel systeembeheerders dat clustering en mirroring business continuity oplossingen zijn. Helaas kennen velen het verschil tussen availability en continuity niet.
Zelf heb ik van de belangrijkste map op mijn pc een backup op de nas
Niet zo'n handige backup als je huis afbrandt.
Daarom ook nog op een derde locatie online zoals ik al schreef.
Nooit alles op 1 plek of bij 1 dienst.
Waar store jij online? Ooit ergens een review (met prijzen) gezien van verschillende backups online maar kan het niet meer vinden…
Backblaze.
Die van de jaarlijkse HDD SSD statistieken
Ik denk dat je probleem en prioriteiten dan even ergens anders ligt.
Dat is zo, maar later zul je je bedenken dat je in ieder geval dat probleem had kunnen voorkomen.
Nou nee. Als mijn gegevens weg zijn is dat een stuk duurder dan een verzekerd huis dat afbrand
Ook je crypto wallet met 100'en bitcoins bewaar je op meerdere locaties ;)
och als je huis afbrand staat het in Google, en heb je denk ik andere problemen.
Leuke en goede reacties hierboven.
Mag ik nog iets toevoegen wat me al tientallen jaren werkzaam in de IT altijd weer verbaast?

Restoren is het probleem, niet back up!

En toch krijgt back up alle aandacht. Terwijl je dus te allen tijde moet kunnen restoren. Daar heb je dan je back up voor nodig. Die moet je kunnen benaderen. Je moet weten hoe je hem terugzet en hoeveel tijd je daarvoor hebt. Dan heb je systemen nodig om de back up op terug te zetten, na een technische storing of brand heb je die niet meer.

Je hebt mensen nodig die dit kunnen. Je hebt vaak software nodig. Je moet procedures hebben. Je moet alles in de juiste volgorde doen, Je hebt de juiste image van het OS nodig. Elke verandering in de operatie moet verwerkt worden ook in de restore procedures. Na de restore moet er getest worden of alles weer werkt, etc. etc.

En al dat genoemde krijgt geen aandacht. Alleen back ups maken, dat wel. Terwijl dat dus maar een deel van het probleem is.

Iedereen in de IT heeft het over “backup en restore”. Draai het om!

Jaren lang bij (o.a.) het Computer Uitwijk Centrum het fout zien gaan.
Hierdoor ben ik 3 terabyte aan ruw videomateriaal verloren. Gelukkig was het niet cruciaal, maar toch is het jammer. Ik heb bijna 20 uur aan de telefoon en in chats met de klantenservice doorgebracht, maar het probleem is nooit opgelost.
Was dat deze bug of eerder?
Ik verwacht dat dit probleem veroorzaakt is door deze bug, het was namelijk rond mei dit jaar.

De bug ontstond toen ik enkele mappen wilde ordenen.
Voor een onbekende reden was de ID, die gekoppeld was aan die map, niet meer gekoppeld aan mijn account.(altans mijn theorie hierop)

Dit leidde ertoe dat de mappen ineens leeg waren, zonder enige zichtbare geschiedenis van uploads, logs, enzovoort. De bestanden waren volledig verdwenen en zweven nu waarschijnlijk ergens nog op hun servers, niet verbonden aan een account-ID. Het enige wat ik overhad, was de structuur van de mappen, maar zonder de bestanden erin.
Iedereen hier die zegt dat je ook nog backups nodig hebt heeft natuurlijk gelijk. Maar, daarmee is Google Drive meteen niet meer interessant voor het gros van de mensen. De complexiteit van backups op een NAS of enige andere vorm is voor de meeste niet-tweakers te groot.
"tussen versies 84.0.0.0 en 84.0.4.0" word hier bedoeld tussen enkel die 2 versies dat genoemd zijn of effectief alle versies hiertussen dus 2 vernoemde niet inclusief maar alles wat daar tussen valt ?

Weet er ook iemand wat de laatste nieuwe versie juist is
Even Apeldoorn bellen?????
Het centrale beheer lijkt juist het probleem ;)
Dit is wel een zeer ernstige blunder. Ik betwijfel of dit niet indirect een ondergang betekend.
Persoonlijke data is zeer delicaat namelijk en ik ben benieuwd of ze grote schadeclaims gaan krijgen.
Nee claims gaan hier niet uitkomen, want nergens zijn garanties gegeven of afspraken gemaakt in dat opzicht. Het is veelal een vrij te gebruiken tool met de nodige disclaimers. Als je echts wilt regelen kwa backup dan moet je dat echt anders aanpakken wil je daar garanties bij dan moet je afspraak ak n maken en deze vastleggen.
Nou, stel dat je als zakelijke gebruiker flink betaalt voor deze dienst en nu zonder data zit. Je bent uitgegaan van hoe Google zelf deze dienst aanprijst ;
Google Drive, onderdeel van Google Workspace, is een beveiligde plek om back-ups te maken van al je bestanden ...
En
Drive is bovendien helemaal op de cloud gebaseerd, zodat u bestanden niet meer lokaal hoeft op te slaan en het risico voor uw apparaten minimaal is.
Dan kan je stellen dat Google hier toch een belofte niet nakomt van het product. Hoe dat juridisch dan verder gaat is mij niet bekend. Defectief product of false advertising, maar het lijkt me sterk dat je vanwege een paar regels in een disclaimer helemaal de dans ontspringt.
als je de reacties hier leest is dat toch afhankelijk van persoon tot persoon.
Ik kan perfect gelukkig verder leven als ik plots al mijn data kwijt ben.
Daarvoor gebruik ik 2 verschillende clouddiensten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.