Google voegt optie toe om verdwenen Drive-bestanden te herstellen in desktopapp

Google heeft een optie toegevoegd aan zijn Google Drive-desktopapp waarmee gebruikers verdwenen bestanden kunnen terughalen. Vorige maand werd bekend dat sommige gebruikers plots maanden aan bestanden kwijt waren.

Vanaf versie 85.0.13.0 van de desktopapp van Drive is er een 'Recover from backups'-optie toegevoegd in de instellingen, laat Google weten. Als gebruikers daarop klikken, moet de herstelprocedure vanzelf van start gaan. Naderhand wordt er een map aangemaakt genaamd Google Drive Recovery met daarin de niet-gesynchroniseerde bestanden. Het bedrijf vraagt gebruikers bij wie dit niet werkt, om in de desktopapp feedback achter te laten met de hashtag #DFD84.

Naast de ingebouwde herstelfunctie is het ook mogelijk om een commandlineopdracht te gebruiken om de bestanden te herstellen. Deze methode is volgens Google bedoeld voor gebruikers die een back-up van de accountmap van de desktopapp hebben 'die zich op een andere locatie bevindt of als ze bestanden naar een specifieke locatie willen herstellen'. Tot slot legt Google uit dat gebruikers die hun Drive-account hebben ontkoppeld van de desktopapp of hun cachegegevens hebben verwijderd, mogelijk toegang tot de relevante appdata kunnen herstellen via Windows-back-up of Time Machine op macOS.

Enkele gebruikers meldden de afgelopen weken op Googles hulpforum dat ze maanden aan Drive-bestanden waren kwijtgeraakt. Zo schreef iemand dat alle bestanden die sinds mei dit jaar waren geüpload, opeens weg waren. Volgens Google gaat het om 'een kleine groep gebruikers van de versies 84.0.0.0 tot en met 84.0.4.0 van de Drive-desktopapp', die door een bug geen toegang meer hadden tot de lokale bestanden die nog niet met Google Drive zijn gesynchroniseerd.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

07-12-2023 • 07:55

51

Reacties (51)

51
51
24
1
0
20
Wijzig sortering
Gelukkig maakt Google dus wel backups.
Nee, juist niet dus. Het gaat hier om lokale files die je terug kunt halen, zie hun support page: https://support.google.co...the-drive-for-desktop-app
If you're among the small subset of Drive for desktop users on version 84 who experienced issues accessing local files that had yet to be synced to Drive, please follow the instructions for one of the following solutions below to recover your files.
Je haalt ze dus lokaal terug, niet uit Drive. Want daar stonden/staan ze dus niet (meer).
Word altijd zo nukkig als bedrijven bij dit soort gevallen altijd maar weer blijven benadrukken dat het maar een 'hele kleine groep' betreft. Dat is totaal niet relevant.

Ten eerste kan deze groep bij een zo veel gebruikt systeem als Drive in absolute zin nog steeds heel erg groot zijn. Ten tweede kan de impact voor deze 'hele kleine groep' enorm zijn.

Hou dus alsjeblieft op met het telkens weer downplayen van het probleem *), maar zeg gewoon eerlijk waar het op staat.

*) niet op jou gericht hoor, maar de quote stond toevallig in jouw tekst :+
Het is toch eerlijk tov de 99.9% van de mensen die hier geen last van hebben en zich afvragen waarom er bij hen geen bestanden zijn verdwenen?

Ze zeggen niet er is geen probleem, maar ze erkennen dat er een probleem is dat slechts een (relatief) beperkt aantal gebruikers raakt.
Heeft 99.9% hier geen last van?
Of weet een hele grote groep mensen niet dat er iets aan de hand is en daardoor niet checkt of er iets mist?

Als er data bij random mensen verdwenen kan zijn. Moet je in mijn optiek handelen met de gedachte dat dit bij al je klanten gebeurd is.

Ik ken genoeg mensen die Drive enkel gebruiken om verwerkte bestanden te dumpen omdat ze het later nog wel eens nodig hebben. Geloof niet dat alle gebruikers van Drive op de hoogte zijn en daardoor extra gaan checken.
Maar hou het dan in neutrale bewoordingen. Noem bijv het aantal getroffen gebruikers of een percentage. Een "hele kleine groep" klinkt bagatelliserend en dan voel je je als getroffene minder serieus genomen.
Ik denk dat ze het getal gewoon niet kunnen weten.
Zorgt natuurlijk ook voor rust bij mensen die er geen last van lijken te hebben gehad.
Toen ik het hoorde dacht ik "Wat zal ik dan allemaal kwijt zijn?" maar achteraf bleek ik er ook geen last van gehad te hebben
Het punt is dat Google momenteel slechts een suggestieve bewering doet. Ik lees zowel geen onderbouwing waaruit blijkt hoeveel gebruikers er last van hebben en daarmee geen onderbouwing dat het om een 'kleine subgroep' gaat. Ook staat er niet dat het googles bedoeling is dat je als gebruiker er conclussies over je eigen situatie uit trekt. Dat maakt de tekst dus eerder geschreven om er niet zomaar op te vertrouwen over je situatie. Hooguit de situatie zoals google die voor zichzelf het beste uit komt.

Natuurlijk kun je dan gaan aannemen dat de bewering dan toch maar wel of niet op jou van toepassing is omdat je over je eigen situatie iets weet. Maar dat lijkt dan meer gebaseerd op wensdenken dat de bewering maar relevant is. Juist omdat de bewering niet toont aan onderbouwing of bewijs. Zowel niet of het in het algemeen redelijk is en al helemaal niet of het op de gebruiker wel of niet van toepassing is.

Natuurlijk kun je voor jezelf stellen dat je meent binnen of buiten die vage groep te vallen, maar dat lijkt dan meer te gaan om wel of niet aangesproken voelen. Niet om of de bewering van google gebaseerd is op googles kennis over jou situatie of zelfs maar aantonen daarvan. En zeker als het slechts 'lijkt' alsof je als gebruiker geen last hebt klinkt dat niet zomaar als een verstandig uitgangspunt. Want je krijgt er niet spontaan zekerheid mee dat de aanname over je werkelijke situatie redelijk tot stand is gekomen. En er al helemaal niet de bestanden mee terug als de werkelijkheid is dat de eigen aannames toch niet blijken te kloppen.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 17:05]

Ik snap je punt maar dit is niet alleen google die dit doet maar bijna elk tech bedrijf waar iets gebeurd is.
Het heeft weinig zin voor zon bedrijf om cijfers en een mega gedetaileerd document met een evengoed complex nieuwsbericht naar buiten te brengen om zo ongeveer de hele wereld op zijn kop te zetten.

Zoals bij veel gebeurd maakt het geen zak uit hoeveel mensen er wel of niet betrokken zijn bij whatever er gebeurd is.
Als google een getal naar buiten brengt zal die relatief aan de getallen waar de gemiddelde mens mee werkt, enerom zijn en dus vertrouwen verliezen in alles wat google aan diensten heeft.

Ik snap prima dat google zegt dat het een relatief kleine groep is.
Ik zie ook niet bepaald een rede om hier meteen meer achter te denken.

Wat ik meer zie met de gedachtengang waar jij min of meer op inspeeld is dat je 0 vertrouwen hebt in wat google zegt.

Je kunt prima stellen dat je graag van Google een meer gedetaileerde specificatie wilt zien van hun beweringen en een uitleg van wat er fout is gegaan.
Maar het is IT en daar gaat soms wat fout. Ik ben al vaker shit kwijt geraakt door shit online op te slaan.
Sure dat was klote maar iemand die 100% vertrouwd op de cloud is 100% niet goed bezig.
Als je echt iets belangrijks hebt vertrouw je nooit op de cloud, Zeker niet als het om documentatie van wat voor aard dan ook gaat.

Ben je docs kwijt geraakt? ja das klote.
Was het heel belangrijk? Extra klote.

Als ik over een jaar erachter kom dat ik iets kwijt ben zal ik me nooit herineren waar ik het gezet had en schijnbaar ook al niet meer nodig gehad voor een poosje dus dan maar een andere oplossing.

en nogmaals. Was het belangrijke documenten? Ja dan moet je maar niet vertrouwen op de online wereld.
Het is te makkelijk om te stellen dat gebruikers maar niet meer hoeven te verwachten. Je klanten serieus nemen is geen vrijblijvendheid als je kiest er aan proberen te verdienen, en helemaal niet als je fouten maakt die vooral in het nadeel van je klanten zijn.
Google neemt geen verantwoordelijkheid naar klanten door simpel te suggereren dat het maar een kleine subgroep zou zijn en nauwelijks uitleg te geven.
Ok.
Vraag -> wat zou het voor jou of andere klanten veranderen als ze zouden zeggen dat een groep van ongeveer 20k (random getal) klanten mogelijk te maken heeft gehad met whatever er is misgegaan?

Wat helpt jou of andere die ermee te maken hebben dat precies?
De enige reden dat ze er aan verdienen is dat ze wellicht minder negatieve cijfers naar buiten brengen en daardoor wellicht aandelen en investeerders niet wegblijven.

Ik vind het veel beter dat ze uit eindelijk nog met een manier komen voor mensen om mogelijk nog documenten terug te halen.
Daarnaast is het schijnbaar een issue dat plaats vond op de lokale machine van mensen.
Dus het is voor google waarschijnlijk sowieso niet te doen om een getal te plakken aan whatever er gebeurde.
De vraag wat een aantal noemen en onderbouwen hoe men daarop komt voor betekenis heeft lijkt me meer van toepassing. Want wat het aantal ook is, en hoe men er ook aan komt, dat is waarop inhoudelijke conclussies valt te trekken wat het voor de klant als betekenis heeft. Dat kan natuurlijk prima zijn dat een klant daar verder niets mee wil. Maar het is wel te verwachten dat als de manier waarop het aantal tot stand is gekomen of het aantal niet redelijk lijkt er tenminste inhoudelijke discussie over gevoerd kan worden. Wat me hoe dan ook redelijker lijkt dan hoe het bedrijf nu met hun veroorzaakte problemen om gaat.
Op mijn W10 werd / was de nieuwste Google Drive versie 85.0.13.0 nog niet aangeboden / aanwezig.
Dank dan ook het posten van Google Drive Support link - waar onder punt 1 - Google alsnog verwijst naar de laatste Google Drive versie voor Windows en MacOS :)
Met deze laatste versie is het evt Sync local files issue - alsnog te fixen.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 22 juli 2024 17:05]

Nee, volgens het artikel is dat niet wat er gebeurt.
Deze nieuwe functie gebruikt lokaal bewaarde cache-bestanden om verdwenen bestanden te herstellen. Als je die bestanden niet meer hebt, gaat deze nieuwe functie je dus niet helpen.
Hoe kom je te weten dat ze bestanden hebben verwijderd?
Ik ga echt niet die honderden mappen en duizenden bestanden overlopen om te merken dat ik niet weet wat er had moeten staan.
Kun je deels zelf nakijken, door naar de versie van je Drive-app te kijken. Ligt die niet tussen 84.0.0.0 en 84.0.4.0, dan ben je door het issue sowieso niet geraakt, want alleen deze versies hadden dit probleem.

Heb je wél een versie die daartussen ligt, moet je zoals @jacobkap al meldt even alle bestanden checlen die je zou moeten hebben geplaatst na mei 2023, want daar loop je dus het risico dat je die wel (deels) kwijt bent. Die zal je dan dus moeten herstellen zoals op de support-page beschreven wordt.
Ik heb hier 84.0.11.0 dus volgens jou val ik er buiten.
Alleen weet ik niet wanneer deze geüpdatet is want dat gebeurt in de achtergrond.

Daarnaast, gaan checken??
Begin er maar aan hoor.
succes
Het gaat naar verluidt om alle bestanden die vanaf mei 2023 zijn toegevoegd. De mappenstructuur zou zijn teruggedraaid naar de status zoals die in mei was.
Bron: nieuws: Verschillende Google Drive-gebruikers zeggen maanden aan bestanden kw...

Dus antwoord op je vraag: Als je dus in de gaten hebt "hey, dit klopt niet". Een andere manier lijkt er niet te zijn.
Het lijkt me dat je de functie kunt gebruiken als extra hulpmiddel. De bedoeling van de functie is immers om google een poging te laten doen om mogelijk getroffen gebruikers te helpen automatisch (een deel van) deze bestanden inzichtelijk en toegankelijk te krijgen.
Staat er na uitvoeren iets aan bestanden in die map dan heb je daar in iedergeval duidelijkheid over. Maar dat zegt uiteraard niet zomaar iets over wat er niet in terecht komt.
Inderdaad, ik kreeg ook de mail van die kleine subset blabla. Maar val ik daar dan dus onder, mis ik bestanden? Zo op het eerste gezicht niet...
Ik vind het maar een vreemd verhaal. Even de feiten op een rijtje:
  • Bestanden werden verwijderd van Google Drive
  • Alleen bij desktop app users (vooral veel zakelijke gebruikers waarschijnlijk dan, maar ook een deel reguliere gebruikers)
  • Bestanden kun je terughalen met een "Restore from backup "feature"", maar eigenlijk restored die alleen uit je lokale cache
  • Als je uitgelogd bent van de Desktop app, heb je pech (je moet op je lokale Windows/macOS back-up vertrouwen)
  • Heb je je Google Drive iets geavanceerder ingesteld, moet je gelijk CLI-tools gebruiken
Klinkt leuk :+
Uiteraard altijd meerdere back-ups maken. Een Google Drive alleen is nooit genoeg, dat blijkt maar weer. Toch schandalig dat het gebeurd, want je wil het eigenlijk niet zover laten komen dat je ooit je tweede back-up zou moeten gebruiken.

Edit: Zou fijn zijn als Google de TTL van je lokale Drive cache zou vermelden. Voor nu zou ik in ieder geval haast maken met je bestanden terughalen.

[Reactie gewijzigd door jacobkap op 22 juli 2024 17:05]

Het miljardenbedrijf zonder klantenservice zegt dus tegen hun klanten: verwacht van ons geen support, als je je bestanden zelf nog hebt, dan kan je ze weer terug in Google Drive krijgen, maar zoek de rest zelf maar uit.

Ik zou nooit vertrouwen op de dienstverlening van een bedrijf dat je niet kan mailen of bellen als er een probleem met hun dienstverlening is.
Het miljardenbedrijf zonder klantenservice? Op https://support.google.com/drive/ is gewoon de optie om in het nederlands te mailen en in het engels te bellen / chatten. Voor hardware problemen kan trouwens ook gewoon in het Nederlands gebeld worden.
Voor zakelijke gebruikers misschien. Ik vind daar geen mogelijkheid om contact op te nemen.
Hm? ik zie gewoon een chat en email optie als nl gebruiker.
Je vind daar geen mogelijkheid om contact op te nemen?

Probeer die grote knop eens met de text
Contact us
Tell us more and we’ll help you get there
Er is veel te zeggen over Google, wat ik zelf ook geregeld doe, maar laten we het wel bij de waarheid houden.

Edit: nog ter aanvulling, nee, ik heb geen zakelijk account bij Google.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 22 juli 2024 17:05]

Ja maar met die support kom je vaak ook niet verder hoor. En vooral als het wat ingewikkelder ligt.

Jaren geleden een issue gehad met mails die ik verstuurde (workspace, zakelijk). Een hele kleine groep mensen hadden dit zelfde probleem, maar was volgens google geen issue omdat het een kleine groep betrof.. Duurde +6 maand dat het gefixt was. En ik had de moed al opgegeven, want er is gewoon geen contact te krijgen. Uiteindelijk was de groep denk ik groot genoeg die hetzelfde issue had, en het eigenlijk explodeerde op de forums dat google het eindelijk eens ging bekijken.

Ben nog steeds gebruiker! Maar support, nee dat is super lastig als er echt wat aan de hand is. Je staat er dan alleen voor.
Ik zie nu inderdaad dat als je alle suggesties van Google negeert en gewoon op "next" klikt (niet erg intuïtief), je wel een contactformulier tegenkomt. Ik had recent ervaring met de vrijwel identieke supportpagina van Gmail (ipv Drive) en daar bestaat die mogelijkheid niet, vandaar dat ik hem nu ook over het hoofd zag.

Niet heel klantvriendelijk allemaal, vind ik. Zeker ook vreemd dat je in dat contactformulier van Google Drive kan aangeven waar je vraag over gaat, en als je daar een andere optie dan Drive kiest mag je alles verder invullen, op verzenden klikken, en dan krijg je een automatische reactie per mail dat je vraag "out of scope is". Zeg dat dan gelijk tijdens het invullen!

Maar goed, het is wel waar, Google heeft een klantenservice. Een beperkte, gebrekkige klantenservice die ze proberen te verstoppen (waardoor ik hem niet kon vinden...), waarvan ze niet lijken te willen dat je er gebruik van maakt, maar het is een klantenservice. Nog steeds zou ik niemand aanraden er voor echt belangrijke dingen op te verrtouwen.
Mijn ervaring is anders. Ik had een probleem met mijn Pixel Buds dus ik ben gaan zoeken op internet en kwam als snel uit op de Google Support pagina. (Deze pagina heeft tegenwoordig de zelfde indeling voor alle producten en diensten dus het ziet er altijd vertrouwd uit). Na het invullen van het probleem krijg je een aantal mogelijke oplossingen / forumposts en daar direct onder de optie om te chatten te mailen of bellen / terugbellen. Met die laatste optie werd ik binnen een minuut teruggebeld en na 10 minuten troubleshooten zonder resultaat werd er via een "quickswap" nieuwe buds toegestuurd nog voordat ik de oude had teruggezonden.
wat is je alternatief , toveren , weg is weg.

ze kunnen hooguit financieele compensatie doen
Er kan natuurlijk altijd iets misgaan dat niet te herstellen is, maar communicatie is dan erg belangrijk. Geef de gebruikers het gevoel dat je hun probleem serieus neemt en dat je er alles aan doet om het op te lossen en in de toekomst te voorkomen. Daarin faalt Google keer op keer.
Beetje vreemd om dit te verwoorden alszijnde een nieuwe feature ipv een oplossing
Beetje vreemd om dit te verwoorden alszijnde een nieuwe feature ipv een oplossing
Of als oplossing want zo ik begrijp is het hit en mis en niet voor iedereen een oplossing.
Er zijn zo ik begrijp nog steeds mensen (Een klein deel.. van 1miljard? 10 miljoen mensen? 1? 10000?) die het gewoon kwijt zijn.
Kennelijk ziet google het oplossen van door hunzelf veroorzaakte problemen met andermans bestanden als een feature. En kennelijk ook nog als feature waarbij de gebruiker zelf maar moet bedenken of deze wil weten of google problemen veroorzaakt heeft.
En toch, advocaat van de duivel, ik zou nooit op een opslag dienst de originele bestanden zetten.

Nu zijn het vaak werkzaamheden die je op de bestanden doet, maar maak er een periodieke backup van! Sync naar lokaal is geen backup (blijkbaar)
Precies. Ik beschouw Google Drive als een soort online USB-stick met wat extra mogelijkheden, niet als de plaats waar ik originele bestanden bewaar.

Ik maak daarnaast ook wekelijks automatisch een backup van (o.a.) de lokale folder van Google Drive op een externe schijf, waarbij verwijderde bestanden pas na 6 maanden uit de backup worden verwijderd. Je weet maar nooit :/
Google lijkt Microsoft achterna te gaan. Dat je na het verplaatsen naar de prullenbak, het verwijderen uit de prullenbak, een optie krijgt om nog X bestanden terug te halen.

Tja, ik denk dat ze bang zijn voor rechtszaken en schadeclaims. Of geen gedoe willen als een "hacker"/kind/collega/bug al hun bestanden wist..

Vraag me wel af, wanneer is een bestand dan echt "weg" bij Google/Microsoft? Zijn ook backups die 90 dagen bewaard worden etc. Je krijgt er ook luie gebruikers door, zo van "het kan altijd terug gehaald worden". Ik ben nog zo'n grijsharige man uit het tijdperk dat per ongeluk op de "Are you sure?" vraag met "Y"/enter beantwoorde, het bestand ook echt weg was. Zonder undelete optie. Om vervolgens zo'n blik te krijgen van "moet je maar opletten wat je intypt op de terminal" als ik mopperde.
Ik zou als bedrijf eerder bang zijn voor rechtszaken/schadeclaims als een hacker met bestanden aan de haal gaat die eigenlijk verwijderd hadden moeten zijn.
Poeh, ga er maar eens aanstaan als je een leek bent. Ik begrijp als IT-er maar half wat ze bedoelen.
Heel lullige fout dit..

Feit blijft dat online storage géén backup is, dat blijkt maar weer.
Gebruik zelf OneDrive personal + business zeer intensief, beiden lopen via cloud sync naar de Synology en dan met 6 maanden retentie naar C2 backup.

Maar een sync naar externe HD of usb is ook al een prima oplossing in principe.
Ik ben een belangrijke Google spreadsheet kwijtgeraakt, maar dat is al maanden geleden, en Drive heb ik nooit gebruikt
https://gathering.tweaker...message/77442094#77442094
Ik zie alleen een snelkoppeling zonder al te veel informatie. Google gaf aan dat ze wel iets zagen, maar zeiden dat de file van een andere account was. Welke wilden ze niet zeggen.
Dat kan nooit kloppen, want ik heb zelf de spreadsheet gemaakt vanuit een Excel werkblad en ik ben altijd de enige geweest die er in gewerkt heeft.
Helaas had ik er geen rekening mee gehouden dat de google root (daar stond die file) niet in mijn andere backups meegenomen werd.

edit: net geprobeerd een andere gsheet een niveau hoger te zetten, maar die wordt helemaal niet getoond (behalve via Google drive verkenner), dus vermoedelijk had dat niet eens iets uitgemaakt.
Gewoon van de een op de andere dag weg.

[Reactie gewijzigd door Stefke op 22 juli 2024 17:05]

Anoniem: 767041 7 december 2023 07:59
“A bug is a feature”

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.