Automotivebedrijf klaagt Nvidia aan wegens stelen bedrijfsdata door werknemer

Het Franse automotivebedrijf Valeo klaagt Nvidia aan wegens het stelen van bedrijfsdata. Volgens Valeo heeft een ex-werknemer bedrijfsgeheimen meegenomen naar zijn nieuwe job bij Nvidia, waardoor het Amerikaanse bedrijf financieel voordeel heeft behaald.

Enkele medewerkers van Valeo hadden in maart 2022 een professionele videobelsessie gehouden met hun voormalige collega, die toen al voor Nvidia werkte. Ze konden volgens Bloomberg meekijken op het scherm van hun voormalige collega en zagen plots enkele bestanden open staan met daarin de broncode van het Franse bedrijf.

Valeo zou kort daarna contact hebben opgenomen met Nvidia over de vermeende diefstal. Het Amerikaanse bedrijf stelde dat de medewerker volgens hen geen blaam trof en dat het bedrijf ook geen interesse had in code van het Franse automotivebedrijf.

Valeo sleepte de ex-werknemer voor de rechter en die oordeelde in september van dit jaar dat de man wel bedrijfsgeheimen had gestolen en dus schuldig was. Volgens berichtgeving van de BBC gaf de voormalige medewerker van Valeo dat ook zelf toe. Enkele weken na de veroordeling heeft Valeo ook Nvidia aangeklaagd. Het Franse bedrijf stelt dat de Amerikaanse techgigant financieel voordeel heeft behaald dankzij de gestolen bedrijfsgeheimen.

Door Jay Stout

Redacteur

26-11-2023 • 12:01

39

Reacties (39)

39
38
15
1
0
11
Wijzig sortering
Wat moet nvidia met de broncode van een Frans autobedrijf?
Eigen automotive oplossingen ontwikkelen, Valeo heeft bijvoorbeeld parkeren en autonoom rijden in het portfolio.
NVidia heeft ook een "automotive" tak.
Er kan allerlei beeldverwerking in de code zitten. Daar zal nvida zeker belangstelling voor hebben.
Zonder ook maar iets van de details te weten, is Nvidia hard bezig met groeien in de autoindustrie door hun chips voor zelfrijdende voertuigen. Mogelijk dat het daar iets mee te maken heeft?
Had wat aandelen nvidia moeten kopen afgelopen periode, holy crap wat hebben zijn sprongen gemAkt
Nvidia zet ook aardig in op automotive. Pakweg $250m omzet uit die tak afgelopen kwartaal. Voor wat perspectief, de pro tak (Quadro) doet "maar" $380m. Tegenover gaming ($2500m) en data center ($10000m, nee, geen 0 te veel) lijkt dat weinig, maar van deze 4 is het gaming waar de minste winst zit.

[Reactie gewijzigd door Werelds op 23 juli 2024 16:25]

Nvidia heeft platform voor zelf rijdende autos.
Wellicht voor Nvidia Drive, de autonome driving en driver-assistance afdeling, die al sinds 2015 actief is in dezelfde markt als dit Franse autobedrijf?

Ook maken ze Infotainment-systemen voor in auto's bijvoorbeeld, o.a. KIA en Hyundai gebruiken dat al, zie bijvoorbeeld https://nvidianews.nvidia...ai-kia-and-genesis-models

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 16:25]

Wat moet nvidia met de broncode van een Frans autobedrijf?
Het komt raar voor je over door de titel: als er stond dan Automotive bedrijf Valeo klaagt, komt het heel anders over. Praten over autobedrijf of Frans is eigenlijk niet eens van belang. Ook gaat het, voor jouw gedachte, niet om de GPU sectie van Nvidia, maar hun Automotive tak.

aanvulling
"De diefstal van de heer Moniruzzaman was zo brutaal", beweert de klacht , "het bestandspad op zijn scherm las nog steeds ValeoDocs" - wat suggereert dat het een map was die specifiek documenten bevatte die van Valeo waren gehaald.

Valeo beweert dat Moniruzzaman in 2021 gigabytes aan gegevens heeft verzameld toen hij voor de Duitse tak van het Franse bedrijf werkte. Later dat jaar vertrok hij om bij Nvidia te komen werken.

In een brief van de advocaten van Nvidia die bij de rechtszaak werd gevoegd, stond dat de technologiegigant niet wist dat de heer Moniruzzaman over de gegevens beschikte.

De bedrijven werkten aan een gezamenlijk project, dat leidde tot de Microsoft Teams-bijeenkomst in maart 2022, toen de heer Moniruzzaman onbewust de gegevens openbaarde.

[Reactie gewijzigd door Hackus op 23 juli 2024 16:25]

Laat die medewerker nu net op een gelijksoortig project werken bij Nvidia.
Helemaal niets. Nvidia zou hier zich in geen honderd jaar wetende vies aan maken. Niet expres.

Stel dat deze oud-collega bij Nvidia niet werdt "betrapt" door dit Franse bedrijf, en Nvidia successvol wat voor competitief product dan ook uit zou brengen, en dit Franse bedrijf vervolgens Nvidia zou aanklagen omdat het identiek werkt aan hun product, dan zou er grondig onderzoek worden gedaan naar onder andere proprietary code en de exacte algorithmes, de tijdslijn, en ook hoe die code tot stand is gekomen.

Mocht het vervolgens blijken dat de overgenomen code tot stand is gekomen kort nadat de desbetreffende engineer aan boord is gekomen bijvoorbeeld, en dat exacte details van hem afkomstig zijn, alsdoende zegmaar dus alleen al door het breken van een NDA bijvoorbeeld (laat staan het menemen van confidentiele bestanden), dan is de engineer natuurlijk direct individueel aansprakelijk, maar is Nvidia ook aansprakelijk; deels omdat ze tot op bepaalde hoogte kennis hadden van het feit dat deze engineer bedrijfsgeheimen doorfluisterde of hergebruikte in Nvidia's producten, en deels omdat ze (waarschijnlijk) winst hebben gemaakt als gevolg van het gebruik van deze informatie.

Het gevolg is dat Nvidia dan vervolgens:
- Een behoorlijke schadevergoeding moet betalen
- Risico loopt ook een marktverbod te ontvangen voor elk product waar deze kennis in zit
- De deur opent tot nog meer lawsuits op dezelfde basis
- Mogelijk duizenden man-uren en miljoenen aan legitieme investeringen permanent vuil maakt, waar dit andere bedrijf vervolgens eigenlijk een verbod tot hergebruik op kan krijgen.

Nu is het natuurlijk mogelijk dat een manager bij Nvidia niet wist dat dit niet mocht oid, maar ook dit is erg onwaarschijnlijk, gezien er binnen de FAANG-bedrijven continu een hoop talent over en weer gaat, waardoor het indekken tegen dit soort gevolgen min of meer een standaard-practice is.

Mijn vermoeden is dat deze engineer dacht een kortere weg te nemen, door bij Nvidia lekker code te gaan copy-pasten om zo met weinig moeite goed uit de verf te komen. Het zal mij dan ook niet verbazen als Nvidia deze engineer hierna ook zal ontslaan en mogelijk zelf zou aanklagen, of iets in die richting.

[Reactie gewijzigd door Arckedo op 23 juli 2024 16:25]

Het zal mij dan ook niet verbazen als Nvidia deze engineer hierna ook zal ontslaan en mogelijk zelf zou aanklagen, of iets in die richting.
Dat zou mij normaal gesproken ook niet verbazen, maar....
...Nvidia weet er al van sinds maart 2022.
uit het BBC artikel:
In the letter, lawyers representing Nvidia state Mr Moniruzzaman's actions "were entirely unknown" to the firm until May 2022 - the date he told his employer he was under investigation.
Bij de meeste bedrijven zou ik eens zijn met jouw tekst.
Maar geen actie na een jaar is nogal vreemd. En Nvidia heeft nou niet bepaald een schone lei wat ethiek betreft.
kijken of er iets van hun software oplossingen te leren valt
Alle kennis van grote bedrijven wordt ingekocht. Door aanemen personeel van de concurrentie, overnames of spionage.
Ik dacht dat Valeo een automotive bedrijf is ipv een autobedrijf.
Volgens mij is automotive een engelse term die in het nederlands niet in deze context wordt gebruikt..
Denk dat het ook gebruikt word in het Nederlands en Vlaams, althans zo communiceerden we het in documenten van en naar van een voormalige Nederlands opdrachtgever.
Het is in ieder geval geen autobedrijf want ze bouwen geen auto's.
Om een beetje advocaat van de duivel te spelen: wellicht had die voormalige medewerker (delen van) die code zelf geschreven en had hij de code gewoon nog op zijn computer staan. Ik heb ook oude code van mijn vorige banen op mijn PC staan. Die deel ik uiteraard nooit met derden.
Aan de andere kan kan het zijn dat de NDA stelt dat alle kopieën van broncode vernietigd moeten worden na uit dienst treden. Dan is dat een schending. Maar het blijft lastig aan te tonen dat deze exmedewerker dit gedeeld heeft met Nvidea.
De broncode is natuurlijk van je ex-werkgever, maar dat weet jij zelf ook. Het probleem ontstaat op het moment dat iemand toegang tot jouw pc heeft, want jij bent wel verantwoordelijk dat die broncode exclusief voor jouw ex-werkgever blijft.
Klopt helemaal. Maar van hacken is hier geen sprake.
Wie heeft het over hacken? :?
U begon over toegang. Dat impliceert ongeatoriseerde toegang.
-verkeerd gelezen-

[Reactie gewijzigd door Sangreall op 23 juli 2024 16:25]

Het zat in een directory die “ValeoDocs” heette. Dus zelfs als hij de code zelf geklopt heeft (het is natuurlijk onwaarschijnlijk dat hij de enige coder was bij Valeo en alle code sinds Valeos oprichting enkel door hemzelf was geschreven) dan heeft hij dat gedaan toen hij door Valeo betaald werd om die code te schrijven.

Dat die code grotendeels of volledig eigendom is van Valeo lijkt me vrij duidelijk. Volgens mij wordt dat ook niet betwist door Nvidia.
Gebruik jij je prive pc voor werk?
Ik laat de code alleen op mijn werk pc (laptop) staan. Als dienstverlener zijn ze best wel fel wat betreft het veilig houden van client IP, dus naar een eigen pc overzetten worden ze niet vrolijk van.
Daarnaast werken we in teams, dus het kan nooit zo zijn dat alles alleen door jou gemaakt kan zijn.
"Gebruik jij je prive pc voor werk?"
Niet meer. Ik gebruik nu een VPN en een virtuele desktop. Maar deze werknemer mogelijk wel. Dat is inderdaad een belangrijk detail.
Gebruik jij dan ook je prive-PC voor je werk? Ik neem aan dat je spullen van een vorige werkgever niet zomaar op een PC van een nieuwe werkgever zet.
Nee, uiteraard niet. Als dat hier is gebeurd dan maakt het de aanklacht sterker. Mijn punt is dat we niet weten wat er precies gebeurd is. Hij had code op zijn scherm die hij mogelijk eerder had gezien toen hij nog werkte bij dat bedrijf.
Maar het blijft lastig aan te tonen dat deze exmedewerker dit gedeeld heeft met Nvidea.
Als ze een screenshot hebben gemaakt in die conf call, dan is het daarmee al aangetoond.
En die figuur heeft aan de politie toegegeven dat ie die Valeo code heeft gebruikt bij Nvidia:
"When questioned by the German police, Mr Moniruzzaman admitted to stealing Valeo's software and using that software while employed at Nvidia," the lawsuit claims.
Dat wist Nvidia waarschijnlijk niet, maar dat maakt voor de rechtzaak niet uit.
Als hij heeft bekend dan is bij mij nu alle twijfel weg
Als Nvidea hem niet de opdracht heeft gegeven deze code te stelen waarom heeft deze medewerker het dan wel gedaan? Indruk maken zodat hij een promotie krijgt?
Waarom maakt het voor de rechtzaak niet uit? Nvidea is toch niet verantwoordelijk voor wat werknemers buiten hun regels om doen?
Als Nvidea hem niet de opdracht heeft gegeven deze code te stelen waarom heeft deze medewerker het dan wel gedaan?
Je wilt ze de kost niet geven die bij uit dienst gaan en dingen meenemen die ze niet mogen meenemen omdat ze denken dat het handig is.
Nou heeft deze extreem veel meegenomen, dus dan is het geen domheid meer, maar overduidelijk kwade opzet.
Het zou kunnen dat dat is om extra goed beoordeeld te worden in zijn nieuwe werk. Maar de hoeveelheid data lijkt veel te groot voor alleen dat motief.
Nvidea is toch niet verantwoordelijk voor wat werknemers buiten hun regels om doen?
Tuurlijk wel. Als gestolen code in jouw code word gebruikt, dan heeft dat echt wel consequenties voor jou als bedrijf.
Die code zal verwijderd moeten worden en/of ze moeten een schadevergoeding betalen aan de eigenaar van de code. Dat lijkt me een open deur.
Dit wordt lastig te bewijzen voor Valeo, gezien de rechtszaak in Duitsland tegen de voormalige werknemer al afgerond is met de conclusie dat de werknemer dit op persoonlijke basis heeft gedaan. Klinkt daardoor heel erg alsof Valeo op een schikking hoopt om een hoop gedoe bij nvidia te voorkomen.
Behalve dat Nvidia heeft geclaimd dat er niks aan de hand was, terwijl de rechter nu dus heeft geoordeeld dat er wel wat aan de hand was. Als ze het toen serieus hadden opgepakt, was het een ander verhaal geweest.
Ik dacht Valeo duits is. Dat denkt theregister ook:
https://www.theregister.c...sued_after_teams_meeting/

Theregister heeft het fout. Is Frans concern...

[Reactie gewijzigd door Ferdinand Oeinck op 23 juli 2024 16:25]

Dat is één divisie van Valeo. Valeo is namelijk toch écht een Frans bedrijf, hun hoofdkantoor zit al sinds de oprichting in 1923 in Parijs. Zie hun wiki-pagina
Under the leadership of automotive pioneer Eugène Buisson, Société Anonyme Française du Ferodo (SAFF), which began in a small workshop in the Paris region, produced the first friction materials made in France. SAFF became a major player in the automotive revolution at the start of the 20th century and was already dominating the market for the production of brake linings and clutches on the eve of World War II. By the early 1950s, it had built its workforce up to 2,500 employees.
Zie hun corporate pagina: https://www.valeo.com/en/our-story/

SAFF is dus de oude naam van wat nu Valeo heet.
Maar het kan ook resulteren in een verkoopverbod in bepaalde landen. Een boete is nog te absorberen, maar een verkoopverbod niet.
Je ziet dat of het nu een exportverbod naar Rusland of China gaat er steeds weer sluipwegen zijn om die te omzeilen. Zo zal het ook met een verkoopverbod in een bepaald land door Nvidia gaan. Niets menselijk is ons vreemd, nietwaar?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.