Google begint met uitbrengen verschillende AI-functies voor Maps

Google begint met het uitbrengen van verschillende AI-functies voor Maps voor bepaalde steden en landen. Zo kunnen gebruikers in Amsterdam de functie Immersive View voor routes gebruiken en moet kunstmatige intelligentie de kwaliteit van informatie over snelheidslimieten verbeteren.

Maps Immersive view
Klik voor een gif

Met de Immersive View voor routes-functie kunnen Google Maps-gebruikers in bepaalde steden, waaronder Amsterdam, alvast een 3d-versie van een route bekijken voor vertrek. Google zegt dat gebruikers zo gedetailleerdere routebeschrijvingen kunnen krijgen. Er komen ook sliders beschikbaar waarmee het weer en verkeer aangepast kunnen worden, waarna de gebruiker een aangepaste route zou kunnen plannen op basis van bijvoorbeeld drukte.

Verder past Google de bestaande Search with Live View-functie aan en noemt dit voortaan Lens in Maps. Gebruikers kunnen door middel van de smartphonecamera in augmented reality om zich heen kijken, waarna er dynamisch informatie over bedrijven in de buurt op het scherm verschijnt. Deze functie is voor zover bekend nog niet in de Benelux beschikbaar.

Tot slot zegt het bedrijf door middel van AI de kaart van Google Maps op bepaalde vlakken te hebben verbeterd. Zo is er in enkele landen, waaronder in Duitsland en Frankrijk, verbeterde informatie over rijbanen uitgebracht. Google toont in de gelinkte blogpost als voorbeeld een afslag naar Eindhoven en Utrecht, wat suggereert dat de verbeterde functie ook in Nederland uitkomt. In twintig Europese landen moet de snelheidslimiet voortaan accurater worden weergegeven.

Door Yannick Spinner

Redacteur

26-10-2023 • 19:58

32

Reacties (32)

32
31
10
0
0
15
Wijzig sortering
Tja, wat moeten we toch tegenwoordig zonder Ai zou je bijna gaan zeggen terwijl dit gewoon gaat om een software update met wat meer extra wel of niet nuttige functies.
Eens, ik dacht ook al wat hier nu het AI-component aan is. Ik zie wel wat logica, maar vooral voortborduren op bestaande functies. Paar kleine upgrade en meer commercie.
Maar ik ben eerlijk gezegd toch al geen fan van het merk, minder=beter in mijn opinie.
Ja, zucht...., zelf kijk ik nog het liefste op een simpele 'platte' kaart zonder allerlei flauwekul er omheen, net zoals je schrijft minder=beter.
Dat kan toch? De anwb verkoopt nog papieren kaarten O-)
Geen tracking, 100% avontuur en immersie!

(Beetje flauwe reactie ja maar realiseer je ook even dat Google ook gewoon een bedrijf is dat geld verdiend aan het gebruik van hun producten. Bevalt je dit niet? Dan kan je altijd kijken naar alternatieven zoals OpenStreetMaps.)
Bevalt je dit niet? Dan kan je altijd kijken naar alternatieven zoals OpenStreetMaps.
Overigens vind ik OsmAnd voor Android en iOS echt waardevol. Het is even wennen vanwege de vele opties, maar het is de uitgebreidste "platte kaart" die je kan vinden, gebaseerd op OpenStreetMaps. Je kunt kaarten tekenen op verschillende manieren die beter passen bij wat je probeert te doen, van het plannen van een hike tot fietstochten tot autonavigatie.

Ik ben het gaan gebruiken toen internet in het buitenland nog niet vanzelfsprekend was, maar ben gebleven omdat het een erg gedetailleerde handige kaart is.
OsmAnd is niet verkeerd. Nog even wat beter vind ik Magic Earth, welke ook is gebaseerd op OSM. Voor een trip naar het buitenland zet ik de kaarten altijd lokaal op mijn mobiel. Goede mobiele ontvangst is geen vanzelfsprekendheid in het buitenland. Bovendien scheelt het dataverbruik.
Ik hoor inderdaad veel goede ervaringen over Magic Earth. Het komt standaard met /e/OS mee. Toen ik Magic Earth probeerde, en dat is alweer een tijdje geleden, toen voelde Magic Earth nog wat te nieuw, als in beperkt. Het werkt prima voor navigeren met de auto, maar voor het plannen van een fiets- wandel- of hike-route, of het opnemen van een route om achteraf de statistieken te kunnen bekijken was Magic Earth al snel ontoereikend. Ik weet niet hoe dat nu is. Op de website krijg ik de indruk dat de focus nog steeds autonavigatie is.

Overigens, voor mensen die OsmAnd te ingewikkeld vinden, maar open source wel belangrijk vinden, is er ook een derde optie: Organic Maps. Die zit dichter bij Magic Earth.

Mijn ideale toekomstapp is de snelheid van Organic Maps met de features van OsmAnd.

[Reactie gewijzigd door Sando op 24 juli 2024 07:09]

Klopt: Magic Earth is vooral voor de auto. Voor lopen en fietseb gebruik ik Organic Maps. Ideaal bij citytrips :)
Ik gebruik op reis nu sinds een jaar ook osmand. Handig buiten de EU wanneer dataverbruik soms kostbaar is. Wel jammer dat de prijs van 12,99 naar 30 euro gestegen is voor een ”levenslange” versie, die ik daarom voorlopig nog niet heb gekocht.
Alleen in het commerciële Google Play ecosysteem. Als je naar het open source ecosysteem gaat (F-Droid) dan is OsmAnd gratis.
Daarom vind ik de interface van Google Maps ook zo slecht (sowieso elke Google app interface; Youtube anyone). Het is echt een overkill aan informatie die ook nog eens niet helder gepresenteerd is.
Qua smartphone gaat het nog wel in combinatie dan met Samsung OneUI maar op een tablet vind ik Android ook niet echt fantastisch. Om die rede dat ik dan ook qua tablet een iPad erbij heb waarbij de apps veel beter uitgewerkt zijn.

Maar op de desktop ben ik het wel met je eens dat zeker maps niet echt intiutief werkt.
Ik gebruik het noodgedwongen op mijn iPhone omdat Apple nog steeds niet in staat is fietsroutes te maken, maar daar verdwaal ik in de interface.
Voor YouTube gaat het om de Apple TV; wat een draak van een app is dat.
Ik gebruik het noodgedwongen op mijn iPhone omdat Apple nog steeds niet in staat is fietsroutes te maken
Ik vind dan die Apple maps op zich wel netjes uit zien en beter in mekaar zitten als Google maps, maar inderdaad wel een beetje stom dat er geen fietsroutes in zitten.
Voor YouTube gaat het om de Apple TV; wat een draak van een app is dat.
De Youtube app gebruik ik eingelijk nooit zowel op de iPad niet als op mijn Android smartphone want dat vind ik maar een rampzalig ding. Daarom dat ik altijd gewoon op de pc via de browser naar Youtube kijk.
Daar ben ik het niet mee eens.

Ik vind de Augmented Reality wel echt een vooruitgang in navigeren.
Zeker in de drukke steden maakt het dit aanzienlijk makkelijker met navigeren.
Er wordt dus AI gebruikt voor het aanbieden van de functionaliteit zelf. Voor het maken van 3D omgevingen uit (satelliet) foto's voor de functie 'immersive view for routes' wordt bijvoorbeeld een techniek zoals Neural Radiance Field (NeRF) gebruikt.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 24 juli 2024 07:09]

Ja maar hallo! Heb je het volgende gemist?
Er komen ook sliders beschikbaar waarmee het weer en verkeer aangepast kan worden,
Ze hebben net en het klimaatprobleem en het fileprobleem opgelost, als daar geen AI aan te pas is gekomen, dan weet ik het ook niet meer.
Dat wordt wat. Dan zet ik het weer op 'zonnig' en dan zit er in de auto achter mij een boer die liever wil dat de plantjes toch nog wat water krijgen en die zet het weer op 'regen'.
Auto's laten despawnen voor je lijkt me dan wel weer heel nuttig!
Maar het risico dat er opeens een auto voor je spawned en je bovenop de rem moet is dan wel weer aanwezig.... Niet alles is beter met AI hoor.
Hoop dat er wel een countdown is dan: Let op, over 10 seconden spawned er een auto voor je. Of dat hij eerst even nog knippert zodat je nog veilig door die auto heen kunt rijden.... Ben echt heel benieuwd hoe dit precies werkt. Zal het vanmiddag eens testen!
Het lijkt er inderdaad op dat Google veel van deze functies eerst in andere landen uitbrengt, en er zijn ook verschillende functies beschikbaar op hun Pixel-serie die nog niet in Nederland zijn gelanceerd. Hoelang zal het duren voordat deze normaal gesproken exclusieve functies uit de VS en het VK ook in Nederland beschikbaar zullen zijn? Heeft Google hier ooit officiële informatie over vrijgegeven?

Ik vermoed dat dit te maken heeft met onze privacyregels en wetgeving, maar betekent dat dat Google de lancering van sommige functies in Nederland heeft opgegeven? (Call screening, Summarize a chrome webpage on a P8 phone, etc)
Deels is het ook gewoon A/B testing. Eerst eens kijken hoe iets ontvangen wordt zodat je het makkelijker terug kan draaien.

Veel bedrijven beginnen juist niet in de VS of UK. Maar in kleinere landen om te kijken wat een feature doet met het aantal gebruikers voordat ze het ook in de markten met grootste inkomsten releasen.
Prima vooruitgang! Mooi om te zien dat Nederland ook word meegenomen in bepaalde verbeteringen. Ik zag ook ergens dat de kleuren in Maps aangepast worden naar "meer natuurlijke kleuren"
Zo dan, indrukwekkende update! Ook broodnodig in echte 3D steden als Bangkok of Shanghai waar soms 3 of 4 'lagen' wegen zijn.
Hoop dat ze de nieuw snelheid limieten in Amsterdam centrum ook correct overnemen. Scheelt met zoeken waar alle nieuwe borden staan, geplaats door de clubje engerds met een functie in het gemeente bestuur.
Vraag me af wat er zo AI is aan de routes dan, het meeste ligt toch al van tevoren vast en is niet echt iets dat een AI moet verzinnen. Krijg het idee dat aan elk algoritme tegenwoordig AI wordt geplakt om het interessant te laten ogen.
Misschien maken we het nog mee dat de technologie ver genoeg is dat Google maps om 7 uur de maximumsnelheid van 130 laat zien. Maar daar zal wel een hele boel AI bij aan te pas komen, waarschijnlijk nog toekomstmuziek
Dik ontevreden over GM. Software geeft idiote routes weer binnen en buiten bebouwde kom
Het lijkt wel of het algoritme inmiddels de kwaliteit hard aantast. Inmiddels ben ik weer overgestapt op het ouderwetse kaart en borden lezen: ik leer van te voren de route op internet en trek mij verder niets meer aan van GM. Het gaat ten onder aan het eigen "succes".
Wat een domme app...
"waarna er dynamisch informatie over bedrijven in de buurt op het scherm verschijnt"

Geen verbetering, alleen maar nog meer commerciële shit.
dat zal denk niet gaan, dit is gewoon verkapte advertenties net als dat Waze doet als je even stilstaat (verkeerslicht bijvoorbeeld)
Ik gebruik herewego, prima app

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.