Google Maps wijzigt kleurenschema voor sommige gebruikers

Google Maps lijkt voor sommige gebruikers het kleurenschema aangepast te hebben. Wegen zijn niet langer geel op de kaart, maar blauwgrijs. Het is onbekend wanneer alle gebruikers het nieuwe kleurenschema te zien krijgen.

Het nieuwe kleurenschema zien sommige gebruikers in de app en sommigen in de browser. Er zijn ook gebruikers die het nieuwe kleurenschema niet zien, zo blijkt uit meldingen online. Op Googles eigen forum klagen gebruikers dat onder meer verkeer en kleine wegen in het nieuwe kleurenschema minder zichtbaar zijn.

Het is onbekend waarom Google de nieuwe kleuren uitprobeert of uitbrengt. De zoekgigant heeft nog niets gezegd over het nieuwe kleurenpalet in de kaarten-app. Het lijkt erop dat gebruikers sinds vrijdag de nieuwe kleuren aantreffen. Veel van zulke wijzigingen vinden gefaseerd plaats, waardoor het kan dat gebruikers die de nieuwe kleuren nog niet zien die in de komende weken wel krijgen.

Google Maps nieuwe kleurenschema, september 2023. Bron: CasperNLGoogle Maps oude kleurenschema, september 2023. Bron: CasperNL

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-09-2023 • 07:07

97

Submitter: CasperNL

Reacties (97)

97
97
42
2
0
48
Wijzig sortering
Het ligt er net aan waarvoor je Maps gebruikt. Gebruik je het om te navigeren, wil je dat het hoofdwegennet duidelijk is, en boeit de rest niet zo. Gebruik je het om jouw koffietentje te vinden, wil je dat gebouwen er duidelijker uit komen. Gebruikt tante Gerda het voor fietsnavigatie, dan wil je dat de fietspaden eruitspringen. Wil je met de motor een tourtocht plannen, wil je juist wel alle dijkweggetjes of binnendoorsluipertjes goed zien enz. enz.

Openstreetmap snapt dat en heeft verschillende typen weergave waar je op het soort gebruik kan selecteren. Hoezo heeft zo'n miljardenbedrijf als Google dat dan nog niet vraag je je af.
Less is more, moeten ze gedacht hebben. Hoe minder knoppen en dingen die je in kan stellen, hoe beter. Software for the masses :)
Ik heb bij Google Maps al jaren niet het idee dat 'less is more' ook maar in het ontwerpboek voorkomt...

In dat opzicht oogt het nieuwe kleurenschema rustiger, maar er staan gewoon idioot veel knoppen, opties, poi, etc in beeld.

Het doet me qua kleuren wel een beetje aan Apple Maps denken trouwens.
ik heb een ongezonde hekel (haat) aan de floating button in de iOS app.

Zo. Dat heb ik eindelijk eens ergens ge-uit :)
Maar bij OSM staat dat niet onder diverse extra knoppen, maar gewoon onder één extra knop. Bovendien lijken me meerdere lagen ook voor de massa handig, want er zijn genoeg mensen die bijvoorbeeld liever een fiets- of wandelkaart willen.
Klinkt bijna alsof OSM geweldig is. Maar als optie viel een app als OsmAnd al snel af door het ontbreken van fileinformatie.
De reden dat Google Maps goede fileinformatie heeft komt omdat Google alle Android telefoons volgt. OSM is open source en krijgt vrijwillig deze informatie.

Wereld van verschil...
Dat snap ik ook wel, maar dat maakt OsmAnd wel een hele goede kaartenapp, maar geen goede navigatieapp voor de auto. Althans niet voor mij. Ga je lekker wandelen in de bergen dan zal OsmAnd waarschijnlijk beter zijn dan Maps.
Google Maps hack O-)

Simon Weckert ging een stukje wandelen

[Reactie gewijzigd door fwp op 22 juli 2024 14:22]

OSM is geen volwaardig alternatief voor Google Maps. Het mist veel wegen en wijken die al jaren bestaan, zowel in de steden en het op platteland. Google maps is in dat opzicht veel completer met ook zowat alle bedrijven etc erop. Helaas is OSM daardoor hier niet bruikbaar.
Ik heb dit al jaren niet meer gemerkt in osmand. In mijn ervaring loopt het maximaal 1 jaar achter.

Dat klopt ook wel want de kaartdata van de overheid is openbaar (en accuraat) en wordt ~ 1x/jaar gesynced met openstreetmap voor zover ik weet.
Zou kunnen dat het in NL beter is, maar hier waar ik woon toch echt niet. GM is zelfs beter met alle wandel and mountainbike trails in de bergen weergeven (zelfs degene die net gebouwd en geopend zijn) dan OSM.
Ligt heel erg aan in welke regio je kijkt. Voor fiets/wandelpaden in nederland gebruik ik veel vaker osm, daar staan veel meer paden op. Voor "normale" wegen is gm vaak meer up-to-date in nederland.
Ik weet niet waarom dit als iets nieuws woord gezien, ik heb dit namelijk al een paar maanden.
Oef. Tsja. Los van kleuren, er is natuurlijk meer aan een symbool op een kaart om in informatie te voorzien. Disclaimer: kaarten en data-visualisatie (en kaartsystemen) is mijn hoofd bron van inkomsten.

Persoonlijk waardeer ik de insteek van de bosatlas altijd heel erg: "de kunst van het weglaten". En daar gaat het bij een kaart natuurlijk ook om. Google zit op een enorme schat aan informatie, en het is aan hen om hun applicatie van die informatie (ergo: de kaart) "geschikt" te maken aan hun visie bij een applicatie.

Een paar jaar geleden toen Google hun kaart ook veranderde, schreef ik een blog dat ik het er niet mee eens was dat Google van "responsive" naar "mobile first" ging, omdat er een hoop informatie verloren ging die het een goede topografische kaart maakte. BRT (https://www.pdok.nl/intro...achtergrondkaarten-brt-a-) + BGT (https://www.pdok.nl/intro...tschalige-topografie-bgt-) is geweldig juist omdat het zo'n enorm schaalbereik heeft, en goed samen valt. Zo krijg je ook dit soort mooie kaarten: (https://livingatlas-dcdev...o-rd-vector-tiled/explore).

Ondertussen werd me steeds meer duidelijk. Natuurlijk ging het niet om een topografische kaart. Google maps is een recensie platform met een enorm POI bestand. Daarnaast is het óók een navigatie-app met een enorme data-integratie op mede het gebied van OV (ze zijn vast heel goed in https://gtfs.org/ parsen). En daarbij geld: de kunst van het weglaten. Want hoezeer ik het dan ook jammer vind dat "blokken" aan panden pas érg laat zichtbaar worden in Google maps (iets wat in hun PBF-tile dagen eigenlijk amper capaciteit kost en bést responsive zou kunnen), is dat gewoon niet boeiende informatie: het kan afleiden van POI's en betalende bedrijven die onder de aandacht willen staan!

Wat dat betreft... denk ik niet dat ik me direct zorgen maak om deze verandering. Waar ik me wel zorgen over maak is de communicatie. Wat is het nut van Google Maps, en gebruiken ze ál hun data om een visualisatie te maken die bij dat nut past, of is het andersom? De schaal is vrij klein in de afbeelding (kleine schaal = ver weg, alles is immers klein; grote schaal = dichtbij, alles is erg groot), er zijn dus geen POI's zichtbaar. Er is echter een hoop vervormd aan de layout van de app (user/zoekbalk iconen staan niet op hun werkelijke plek), maar op de gesuggereerde categorieën (meer restaurants, minder winkels) na verschilt de kaart niet zo veel. Plaatsnamen zijn op ongeveer dezelfde schaal zichtbaar (Google maakte in de tijd naar mobile first gekke keuzes in plaatsnamen weglaten bij kleinere schalen), wegen ook, en labeling is op opmaak na min of meer hetzelfde. Er is dus enkel wat aan de symbologie (= opmaak) veranderd.

Dat kan. Vector tiles zijn daar makkelijk in. Maar ik vraag me toch af: wat zit hier meer achter?
Bij OSM heb je onmogelijk veel layers. Gisteren nog geprobeerd om deze voor OSINT te gebruiken in UA. Voor mij overweldigend.
Als ik kijk naar de twee afbeeldingen bij het artikel, ben ik geen fan van het nieuwe kleurenschema.
Bij het oude kleurenschema kan ik veel duidelijker de wegen onderscheiden.

En ja, dit is mijn persoonlijke mening natuurlijk! :Y)
Nou ja als ik het zo zie lijkt het grijze wel een stuk rustgevender, maar kan ook zijn omdat ik net sinds 7 uur mijn bed uit ben(En nog aan het opstarten ben :+).
Ik ben ook voor 8u uit bed :-) en vind het ook veel rustgevender aan mijn ogen.
Echter moet ik het nu baseren op wat T.net hier plaatst. Kan best zijn, dat als het permanent is geconsolideerd, ik een andere mening ben toegedaan.

Sidenote:
Wat ik met name heel storend vind, is dat Google Maps zo tergend traag laadt, als je lekker (tenminste, ík vind dat leuk) digitaal aan het rondstruinen bent over GM om nieuwe plekken te ontdekken. Heel vaak komt het voor dat ik dan of de pagina moet verversen, of er maar gewoon mee stop. Dit gebeurt zowel op de PC, de Macbook, de telefoon en via Wifi of het mobiele netwerk, dus het zal wel niet alleen bij mij gebeuren (getuige ook vele klachten hierover wereldwijd). Mijns inziens zouden ze zich dáár eens op moeten focussen, in plaats van kleurtjes her en der aanpassen.
Dat is niet mijn ervaring, nergens. Het klopt dat je eerst bijna meteen (< 1 sec) de gewone 'tiles' view krijgt en binnen ongeveer 1-3 seconden daarna overgeschakeld is naar een vector gebaseerde view o.b.v. WebGL (of inmiddels WebGPU) waardoor je naadloos kunt zoomen.
Over je sidenote:
Heb je hem op sataliet staan dan? Ik heb (in ieder geval in Nederland, want verder zoek ik vrijwel nooit voor bijvoorbeeld fotolocaties) daar nog nooit last ban gehad. Niet op m'n pc (zowel werk als thuis), niet op m'n mobiel.

Wel apart dat jij het op alle platformen dan hebt. Lijkt me lastig uitzoeken, zo'n probleem.
Staat zeker op satelliet. Anders heeft het geen zin om in te zoomen in landen/op plekken waar je eens naar wilt kijken.
Er staat niet voor niets bij die optie "Dit verbruikt meer data" in google maps. Ofwel een stuk trager, en je kunt bij de normale weergave, zodra je genoeg bent ingezoomd, links onderin ook gewoon street view aanklikken. Dus ik zie niet veel toegevoegde waarde.
Dat is ansich niet verkeerd. Ook de kleine wegen zijn duidelijker. Maar het verschil tussen groen en water is naar mijn mening veel te klein. Het wordt een beetje een waas als ik er naar kijk.
De interface van Google Maps is sowieso al harstikke druk, dus wat rust mag wel ja.
Ook niet unaniem positief, maar er zijn wel bepaalde voordelen aan het nieuwe schema (ik heb het al). Voetgangerszones zijn nog steeds niet geweldig, maar je kan nu tenminste zien dat er wegen zijn zonder op factor 10 in te zoomen. Verder springen je gezochte locaties er precies veel beter uit. Vroeger waren zowel de locaties als de wegen tinten van oranje. Nu enkel nog de locaties.
Ook niet unaniem positief, maar er zijn wel bepaalde voordelen aan het nieuwe schema (ik heb het al). Voetgangerszones zijn nog steeds niet geweldig, maar je kan nu tenminste zien dat er wegen zijn zonder op factor 10 in te zoomen. Verder springen je gezochte locaties er precies veel beter uit. Vroeger waren zowel de locaties als de wegen tinten van oranje. Nu enkel nog de locaties.
Het contrast tussen de verschillende elementen en kleuren is inderdaad significant toegenomen, en da's zeker een pluspunt. Voor de rest zal het vooral gewenning zijn, denk ik.
Ik vind het op zich ook prima, maar grijze wegen zijn wel lastig met navigeren denk ik: Alternative routes zijn in het huidige pallet grijs. Maar wellicht worden die dan weer geel ;-)
Die waren gisteren bij mij nogsteeds grijs en dus nauwelijks te zien. Ik vind het nog niet echt een verbetering.
Zelfde hier: het oude kleurenschema oogt veel rustiger en duidelijker.
Laat gebruikers zelf kiezen wat ze willen. Zo moeilijk kan dat niet zijn.
Daarvoor moet het eerst getest worden of het wat is, eerst kijken wat de feedback van de gebruikers is.
En dat moet dan via aan AB-test? Waarom niet gewoon een knopje of melding in beeld om de nieuwe weergave te proberen?
Omdat gebruikers die zich aanmelden voor dergelijke bètatests, mogelijk ander type gebruikers zijn dan bij een willekeurige steekproef. Bij dit soort grootschalige veranderingen worden idealiter meerdere onderzoeksmethoden gehanteerd, omdat nagenoeg elke methode wel een potentieel nadeel of bias kan hebben. Denk aan usabilitytests met eyetracking, voorkeurstests, A/B-tests, bètatests, surveys etc.
Oké, maar waarom dan niet op zijn minst een opt-out voor de mensen die het nieuwe kleurenschema niks vinden?
Ik kan niet voor Google spreken, maar vermoed dat hier hetzelfde speelt als bij onze 'oude' light mode: je wilt niet oude thema's onderhouden die relatief weinig gebruikt worden. Dat resulteert in extra complexiteit, onderhoud, techdebt en kost dus uiteindelijk alleen maar geld. Extra features zijn alleen zinvol als ze ook waarde toevoegen. Enkel en alleen knoppen toevoegen (of features in stand houden) omdat iets in het verleden nu eenmaal zo werkte of eruitzag, resulteert in een Frankenstein waar zowel de gebruiker als het bedrijf niet bij gebaat zijn.

Als Google zijn huiswerk goed heeft gedaan (en ik kan geen reden bedenken waarom dat niet zou zijn), dan is een wijziging als deze vooraf uitvoerig getest en gevalideerd. Op een gegeven moment moet je die switch dan gaan maken. En wat ze eventueel aan feedback hebben gemist, zullen ze ongetwijfeld gaan merken nu het wordt uitgerold, zodat je daar weer verder op kan verbeteren :)
Maar het gaat hier niet om een uitrol naar iedereen, maar om een A/B-test. Bij een volledige uitrol kan ik me voorstellen dat ze de optie om het oude thema te gebruiken niet meer aanbieden, maar bij een A/B-test vind ik dat toch niet zo netjes.
Daarvoor moet het eerst getest worden of het wat is, eerst kijken wat de feedback van de gebruikers is.
Juist bij geïntegreerde keuze hoeft een watervalontwikkelmodel niet van toepassing te zijn. Je merkt dan vanzelf wel of een alternatief kleurenpalet aanslaat.

Uit het artikel:
Veel van zulke wijzigingen vinden gefaseerd plaats, waardoor het kan dat gebruikers die de nieuwe kleuren nog niet zien die in de komende weken wel krijgen
Dit lijkt meer op een AB-test.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:22]

Feedback over of de gebruiker het vervelend vindt dat hij zelf de kleur kan kiezen?
Ja en nee, je zit met caching van de legacy view (die je de eerste seconde hebt), daarna veranderd het in een vector view o.b.v. van WebGL/WebGPU, daarin zou het wel makkelijk moeten kunnen idd.
Dat begrijp ik niet. Je kunt toch ook switchen tussen het nacht- en het dagschema?
Ja, misschien hebben ze daar vast wel een light en dark thema van, maar je wil het aantal verschillen daarin (rendered tiles caching) wel beperken. In de WebGL/vector view maakt het niet uit omdat dat client side gebeurd en je alleen de map data cached.
Ze gaan wat meer de kleuren van Apple Maps achterna lijkt het. Ik moet zeggen dat ik Google Maps ook altijd heel onoverzichtelijk vind tijdens het navigeren, in tegenstelling tot Apple Maps of Waze. Die veel minder gedetailleerde kaarten laten zien. Geen idee of dat ook aangepast wordt, maar het zou voor Google Maps wel een enorme verbetering zijn.
Misschien is het wennen maar ik vind het nu wel minder leesbaar.

Heb deze nieuwe kaarten nu ongeveer een week in de browser en dat is niet voldoende om te wennen.

Had het hele internet al afgezocht naar hoe, waarom en hoe aan te passen maar kon niks vinden. Waarschijnlijk 1 van de eersten dan die de nieuwe kleuren kreeg (in een incognito (niet ingelogd)venster krijg ik wel de bekende kleuren).
Minder gedetailleerd vind jij beter? Daar begrijp ik niets van, hoe gedetailleerder hoe beter. Ik vind Maps altijd al weinig details hebben, laat staan dat het nog minder wordt?
Dat is echt niet altijd waar, ik heb er ruim 1M aan kilometers op zitten, vroeger had ik verschillende kaarten.

De meest gebruikte kaart die ik gebruikte was de hoofdwegen kaart van de ANWB, waar alleen maar A en geselecteerde N wegen op een grijze ondergrond en alleen de contoeren van grote steden wit? waren.

Alleen als ik dicht bij mijn doel kwam gebruikte ik een straatenboek, minder is meestal zeker meer, zodat je in een oogopslag kan zien waar je bent / naartoe gaat, en je niet door het bos de bomen niet meer ziet.
Het prettigste aan digitaal navigeren is m.i. vooral dat je zelf ook op de kaart staat en ook meeloopt, waardoor je precies ziet waar je bent. Op een analoge kaart of stratenboek moet je maar hopen dat je de kaart goed leest en dus écht op die plek staat/loopt/rijdt.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 14:22]

Er is een reden waarom heel veel technische tekeningen heel schematisch zijn, voor mij is zo minimalistisch en zo contrastrijk mogelijk ideaal.

Daar voldoet TomTom voor mij iig het beste aan, en de nieuwe Google kaart voor mij iig het minste.
Da's dan erg persoonlijk. Kan ik me eerlijk gezegt niets bij voorstellen. Daarbij bestaat er nog een zoom-niveau, hoe verder je inzoomt hoe meer er verschijnt en andersom. En met ver inzoomen moet elk steegje dat bestaat er op staan anders ben ik snel in de war. En alles dat aan namen, bedrijven, hotels, benzinepompen, enz ook erg fijn als alles wordt weergegeven.

In NL heb ik maar zelden uberhaupt een routebeschrijving nodig. Het huidige Maps is dan perfect. Ik gebruik maps vooral om dingen op te zoeken op de PC, maar tijdens de route kan dat ook nodig zijn. Dan moet nogmaals wel alles erop staan. Navigeren buiten NL doe ik met offline-kaarten van Sygic op m'n tab, maar da's ook maar zelden nodig.
Ik bedoel vooral navigatie tijdens het rijden, veel info mist idd, b.v. verkeerslichten, dan weet je ik moet bij het 3e verkeerslicht naar links, maar heel veel informatie staat er wel op, waar je echt niks aan hebt tijdens het rijden. b.v. gebouwen. Tijdens het lopen kan ik me daar nog iets bij voorstellen, maar tijdens het rijden in de stad is er veel te veel informatie (IMHO). Ik vind Apple Maps daar veeel duidelijker in tov Google Maps, waar ik vaak 3 keer moet kijken welke afslag ik moet nemen, waar ik dat bij Apple Maps nagenoeg nooit heb. Afgelopen zomer heb ik veel via Waze genavigeerd, die is ook veel duidelijker. Google zou die interface best kunnen overnemen (het is immers al van Google)
Nou vind dit niet echt een verbetering, maar gebruik Google Maps toch nouwelijks.
Het minimalistische TomTom vind ik veel prettiger optie.

Daarnaast heb ik echt geen behoefte aan dat Google me via Maps of Waze volgt, en heb mijn Android mobiel, nagenoeg geheel ontkoppeld van alle Google servises, en spoof ze alleen om Android wel werkend te houden.
Het viel mij zaterdag al op bij Android auto. Ik weet nog niet of ik het een verbetering vind maar het went vast wel snel.
Hier ook. Vind het op zich niet slecht, wat rustiger voor het oog, maar had graag de keuze gekregen
Dit was ook opgevallen. Veel kleinere wegen worden ineens minder duidelijk. Deze zomer in Oostenrijk leek het soms alsof er geen weg was tussen twee berg dorpjes en Google je rustig kilometers om stuurde. Op OpenStreetMap stond er dan vaak een klein, maar prima weg, aangegeven. Soms toch maar eigenwijs en doorgereden, met prachtige routes tot gevolg
Ik vind de kleurstelling van Google Maps sowieso een ramp. Veel te licht en te weinig contrast. Geef mij maar Openstreetmaps, dat is pas lekker en rustig kijken. En geen overbodig aanbod van wat er allemaal te zien is. Dat geldt voor mijn telefoon(s) en ook voor de web versie van beide programma's.
Daarbij komt ook nog dat Openstreetmaps veel accurater is.
ja maar die bieden zelf wel geen navigatie aan...
Ehm... https://play.google.com/store/apps/details?id=net.osmand
OsmAnd is een offline wereldkaarttoepassing op basis van OpenStreetMap (OSM), waarmee u kunt navigeren en die rekening houdt met de gewenste wegen en voertuigafmetingen. Plan routes op basis van hellingen en neem GPX-tracks op zonder internetverbinding.
OsmAnd is een open source-app. We verzamelen geen gebruikersgegevens en u bepaalt tot welke gegevens de app toegang heeft.

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 22 juli 2024 14:22]

ha, de navigatie zit er toch gratis in daar :-) Al lang niet meer gebruikt... maar idd: OpenStreetMap is doorgaans sneller up to date.
Als ik daar iets aanpas is het ook vrijwel direct overgenomen. Bij Google kan het al eens lang duren, of er helemaal niet door komen.
Sinds begin volgende week heb ik het nieuwe kleurenschema. Persoonlijk ging ik kijken naar de optie om het uit te zetten. Vooral de kleine wegen zijn een behoorlijk stuk onrustiger. Geen fan.
Dat komt dan waarschijnlijk omdat ze nu duidelijker zichtbaar zijn. Dan weten meer mensen ze te vinden :-)
Zolang ze van darkmode afblijven vindt ik het prima, als ik nu zou moeten kiezen tussen de oude en de nieuwe kies ik voor de oude. Maar de interface (weet niet of dat toevallig is dat je veel meer kaart ziet) van de nieuwe staat me dan wel meer aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.