SiS heeft licentie voor 533MHz FSB Pentium 4 binnen

OC Workbench brengt het nieuws dat Silicon Integrated Systems (SiS) na eerdere problemen met de licenties voor de FSB 533MHz-technologie van de Pentium 4 - vanwege te hoge royalties - nu toch een licentieovereenkomst heeft gesloten met Intel. Met een steeds hoger productierendement is de omzet van SiS behoorlijk gestegen door de verkoop van Pentium 4-chipsets. Het feit dat SiS één van eerste fabrikanten is die geïntegreerde Pentium 4 chipsets in massaproductie heeft gebracht heeft geleid tot een goede marktpositie.

De verkoop van SiS' 645-chipset is mede door concurrentie van Intels eigen 845-chipsetserie enigszins tegengevallen. Van de op SiS' 645-chipset gebaseerde producten gingen er 200.000 over de toonbank, van zijn broertje - de 650 - werden er in maart 600.000 verkocht Op dit punt is weinig verbetering te verwachten door de voor dit kwartaal aangekondigde 845G-, 845GL- en de goedkopere 845GLL-chipsets. Volgens de mensen van OC Workbench hebben deze chipsets niet alleen betere specificaties, maar zijn ze ook erg scherp geprijsd. Ook VIA kan voor serieuze concurrentie gaan zorgen:

SiS logoWithout significant progress in its licensing dispute with Intel, VIA has been able to ship most of its P4 chipsets to China’s clone sector and other new markets. Brand PC makers and system manufacturers have remained hesitant in adopting VIA’s products, especially as P4 processor supply is not sufficient. However, now as the P4 processor shortage has been solved with Intel’s production transfer to 0.13-micron technology and gray-market P4s can even be seen due to the slow season, the attraction of using VIA’s chipsets may become stronger. If VIA decides to seize the opportunity, a more intense P4 chipset war is bound to erupt in the near future.

Anoniem: 13129 ontweek een razende berggorilla om ons dit nieuws te melden.

Door Mark Oosterveen

Nieuwsposter / reviewer

20-04-2002 • 11:39

14

Bron: OC Workbench

Reacties (14)

14
14
13
8
0
0
Wijzig sortering
Via, een serieuze concurent? Ze hebben al problemen zat omat ze maar enkele procenten winst op een chipset halen. Daarbij hebben ze geen lienties in huis. en hun snelste chipset tot nu toe is een 400fsb met PC2100 geheugen. Nee, VIA is nog lang gen concurent, zl nog heel wat moeten gebeuren voor het zover is.
*kuch*, 533MHz FSB, PC2700, AGP8x, etc.
Ok, maar die is er nog lang niet (Intel zelf heeft al een 800mhz op de planning staan) en die licenties he...
Anoniem: 29331 @Brent20 april 2002 13:11
Juist wel toch! Je zegt zelf dat Via geen licentie heeft dus met andere woorden van alle Via chipsets die worden verkocht krijgt Intel geen geld. Via maakt dus heelveel winst als het waren; meer dan Sis en Intel. Ik zeg Intel omdat Intel helemaal niet veel van haar chipsets heeft verkocht dus als we de R&d kosten erbij berekenen dan heeft Intel volgens mij geen winst gemaakt en Via juist wel, niet dat zij veel hadden/ hebben verkocht maar alles wat ze hebben verkocht is wel winst!
Ik zeg Intel omdat Intel helemaal niet veel van haar chipsets heeft verkocht dus als we de R&d kosten erbij berekenen dan heeft Intel volgens mij geen winst gemaakt en Via juist wel, niet dat zij veel hadden/ hebben verkocht maar alles wat ze hebben verkocht is wel winst!
Dus jij zegt dat Intel met de i845 en i850 geen winst heeft gemaakt door de R&D kosten en dat VIA wel winst heeft gemaakt doordat ze een paar chipsets hebben verkocht?

Vergeet je dan niet dat VIA ook R&D kosten heeft? Want de paar P4X266 chipsets die ze verkocht hebben, is nooit genoeg om de R&D kosten eruit te halen, laat staan om met die chipset winst te maken.

Intel heeft IMO met de i845 en i850 wel winst gemaakt, ten eerste hoeven zij (logisch) geen licentie te kopen en ze hebben er relatief veel van verkocht.

Ik vind het dan ook raar dat VIA geen licentie koopt, want nu verliezen ze alleen maar geld met de P4 chipsets, ze mogen misschien dan wel snel zijn, als geen een moederbord fabrikant (op een paar na dan) ze niet gebruiken heb je er niets aan en kan je de R&D kosten niet terug verdienen.
En intel chipsets zijn duurder dus ook meer winstmarge.
Die conclusie mag je niet zomaar trekken. De kosten van Intel voor de chipset kunnen namelijk best wel eens hoger zijn. Intels R&D afdeling zal waarschijnlijk meer geld en manuren investeren in de ontwikkeling voor de chipset. Intel houdt namelijk voor ogen dat zij zelf de beste (stabielste en snelste) chipset in hadden nmoeten hebben.
En intel chipsets zijn duurder dus ook meer winstmarge.
Ze maken nu juist bijna geen winst, laat dus staan als ze zon licentie moeten betalen.
Anoniem: 45459 20 april 2002 11:42
Dit is wel even beter, eerts mochten ze de 533 mhz niet op de markt brengen vanwege de te hoge royalties, maar nu is het eindelijk toch zo ver, thnx 2 intel! SiS maakt steeds betere chipsets, en dit zal dan ook wel ongelooflijke resultaten met zich mee brengen!
Dit is wel even beter, eerts mochten ze de 533 mhz niet op de markt brengen vanwege de te hoge royalties, .....
SiS mocht de ben een 533 MHz chipset op de markt brengen, maar er was twijfel bij SiS zelf. De kosten voor een 533 MHz FSB licentie zijn nl erg hoog, waardoor SiS twijfelde of de ontwikkeling en productie van de chipset wel rendabel zou zijn.
Da's mooi. Dat betekent weer meer concurrentie voor intel. Daar is de consument de winnaar van, want concurrentie leidt tot betere producten.
Hiernaast bakt Sis al van die mooie goedkope chippies, dus wie weet wat we kunnen verwachten.
Misschien dat Nvidia nu ook denk dat het financieel mogelijk is om een nForce chipset uit te brengen voor de P4
Anoniem: 15218 @JustDutch20 april 2002 13:30
Oh nou..... Intel gaat licenties verkopen zodat ze concurrentie krijgen.... d8 het niet....
Ziet er goed uit voor Sis! Niet dat wij tweakers die officiele support nodig hebben, de 645 plankjes gaan ook al ver boven de 133 Mhz FSB dus als de nieuwe CPU's pincompatible zijn kan je die daar ook prima op draaien!
Dit bewijst maar eens dat SiS goed bezig is en dat Intel dit heeft opgemerkt.
Slechte chipset bedrijven zouden niet snel zo'n licensie krijgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.