Google werkt aan manier om Android-apparaten aan elkaar te koppelen

Google werkt aan een optie om meerdere Android-apparaten aan elkaar te koppelen via een Google-account. Daarmee moet het mogelijk worden om telefoongesprekken door te zetten naar andere apparaten en 'internet te delen'.

Leaker Mishaal Rahman toont een screenshot van een vooralsnog onaangekondigde functie in Android waarmee gebruikers apparaten aan elkaar kunnen koppelen. "Android-apparaten die gelinkt zijn met hetzelfde Google-account kunnen elkaar vinden en met elkaar delen", staat er bij de beschrijving. Op de screenshot die Rahman toont, is als voorbeeld te zien dat het mogelijk is om aan 'call switching' te doen. Daarmee kunnen gebruikers telefoongesprekken doorzetten naar andere gekoppelde apparaten.

Volgens Rahman is het ook mogelijk om hetzelfde te doen met internet. Dat laatste is in het screenshot niet te zien. Het is ook niet duidelijk wat 'internet sharing' precies betekent; mogelijk betekent het dat de internetverbinding van een apparaat gebruikt kan worden op een andere.

Google Link Devices

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

11-08-2023 • 16:23

58

Reacties (58)

58
52
16
0
0
21
Wijzig sortering
Apple Handoff, zou wel goed zijn als Google dit voor elkaar gaat krijgen.

Voor mij nu 1 van de unieke dingen waarom ik alles op Apple hebt.
Het is zeker handig en nu nog uniek voor Apple. Maar de tijd dat Android alleen iOS volgde ligt inmiddels ver achter ons. Nu lijken de twee concurrenten vooral naar elkaar te kijken voor inspiratie. Wat ik als klant alleen maar toejuich overigens.
Het is niet uniek voor Apple, want Samsung heeft deze functionaliteit ook. Maar dan moet je dus wel meerdere Samsung toestellen hebben.

Het is natuurlijk wel de vraag of Google dit dan een standaard Android functie maakt of dat het een pixel exclusive wordt.
Google heeft in 2021 al een soortgelijke feature uitgebracht voor handover van calls naar chromebooks. Phone hub heet dat volgens mij. Zitten nog wat andere zaken bij in. Maar dat zit dus in android zelf.

Tis alleen een beetje sneu dat het alleen werkt met chromebooks. Die zie je weinig in het wild.
Bij Samsung werkt dit volgens mij alleen tussen een telefoon + tablet en niet telefoon + telefoon...

Als ik het mis heb zou ik heel graag willen weten hoe je dit kunt doen. Dit is namelijk tussen m'n 2 toestellen nog het enige dat ik mis. Ik kan whatsapp gebruiken op 2 toestellen en middels googles messeger app ook sms op 2 toestellen met 1 nummer (zonder duosimkaart).
Uh, wanneer heeft Android iOS gevolgd?
Elke keer dat ik over een nieuwe iOS feature hoor dan is het iets dat al lang in Android zat.
Mooi lijstje. 5 sterke features waar iOS inderdaad eerder was.

Hier zijn er 101 waar android eerder was.
Zullen we eens beginnen waar Microsoft eerder mee was voor Android en IOS en dan kijken hoeveel uiteindelijk wordt geclaimd door deze partijen te zijn uitgevonden. Dan lach je jezelf pas kapot, echt bizar hoeveel origineel door Microsoft is uitgevonden.
Voelt een beetje als een whataboutisme in een gesprek over Android en iOS. Al helemaal aangezien we het hebben over telefoons.
Als het over Microsoft en Apple of over Android en Apple gaat zijn de commentaren altijd over wie de grootste heeft.
En heel veel had Microsoft al op PDA's voor elkaar. Ze hebben alleen last gehad van de wet van de remmende voorsprong.

Tegen de tijd dat smartphones een ding werden zat Microsoft nog vast aan hun Windows CE uit de jaren 90. Het resistieve aanraak scherm (te bedienen met nagel of pen) waarop alles gebasseerd was werd vervangen door een capacitief touchscreen met veel lagere aanraak resolutie. Hier waren al de windows CE apps niet voor geschreven, en die leken dus ook erg outdated en moeijk te bedienen.

Netmeeting op de PC had eind jaren 90 al collaberation tools, zoals samen tekenen, videostreaming, voice calls en veel andere zaken. Maar daar waren ze ook veel te vroeg mee, ik had toen 64-128kbit internet (ISDN) en de ping naar canada was over de 300ms. Het hele pakket is ook in de vergetelheid verdwenen en nu claimen zoom en Google meet dat ze de eersten zijn met functies die daar al in zaten.

Maar ook microsoft is vaak niet de originele uitvinder van deze zaken, veel is ook al door Xerox gepatendeerd in de jaren 80, en veel van de ideeen zijn zelfs nog ouder en gaan terug naar het begin van het computer tijdperk in de jaren 60 en 70 toen mensen doordachten over wat er allemaal niet mogelijk zou worden, of hoe ze computer sneller konden maken, het idee van hyperthreading gaat ook terug naar 1973. Het werd pas een ding voor consumenten in deze eeuw.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 22 juli 2024 15:28]

Gast, dit zijn kinderachtige discussies. Om het maar vroegtijdig in de kiem te smoren: het is ios met de iphone geweest die voor de wereldwijde doorbraak van de smartphone heeft gezorgd bij de consument.

Fijne avond en groeten van een Android, iOS en ex-blackberry gebruiker.
"Het gesprek is kinderachtig, maar hier is mijn mening en daar moet je het mee doen". Best kinderachtig.

Oh en Apple was alleen verantwoordelijk voor de doorbraak met de touchscreens. Daarvoor waren er al Smartphones wereldwijd in gebruik bij de alledaagse burger.
De eerste (gestures) is wel discutabel
Aangegeven wordt dat dit wel al in skins op Android aanwezig was.
En iOS was dan eerder met het opnemen in het os dan Android.
Maar de vraag is dan of Android iOS functies overnam. Of eigenlijk alleen later dan Apple met het overnemen van de functionaliteit van de bouwers van die skins.

En zo is er over en weer meer functionaliteit die welliswaar eerder in het is bij de een of de andere zat. Maar waarbij dit eigenlijk ook al (deels) was afgekeken van andere software/platformen/leverancier specifieke toevoegingen.
Die eerste is gelijk al hilarisch. BlackBerry 10 was 4 jaar eerder met gesture navigation dan Apple.....
Hahaha dat is met bijna alles van Apple. Het aantal zaken wat Apple heeft uitgevonden is op 1 hand te tellen.

De kracht van Apple zit denk ik vooral in bestaande ideeën combineren tot iets wat heel mooi werkt.
In je verhaal haal je je eigen argumenten al onderuit: Apple ziet een idee en heeft er vervolgens z’n eigen draai aan omdat het gezien heeft waarom die andere faalde. Niet erg hoor en ben blij met m’n iPhone maar als eerste een uitvinding doen heeft Apple dus niet vaak gedaan de laatste jaren.
Nee hoor. Iets bruikbaar maken is wel degelijk een innovatie. Apple heeft de tablet en smartphone bruikbaar gemaakt, waar ze dat daarvoor nauwelijks waren. Google heeft alleen ideeën gekopieerd en het “gratis” gemaakt zodat iedereen hun tracking-versie ging gebruiken. Hun enige innovatie zit in adverteren, want volgens mij is Google wel verantwoordelijk voor het gemeengoed maken van gepersonaliseerde advertenties. Maar naar mijn mening is dit een negatieve toevoeging geweest aan de samenleving en niks om blij over te zijn. Nu hebben we weer allemaal wetgeving nodig om er van af te komen.
Sorry waar komt jou reactie dan vandaan? Ik zeg alleen maar waar de kracht van Apple in zit. Ik zeg nergens dat ze slecht zijn en dat andere merken meer uitvinden.

Mocht je t willen weten ik maak gebruik van Apple, Android, Windows en Linux. Allemaal hebben hun eigen sterkte en zwakte punten.

Ik denk dat dit mij punt beter uitlegt: https://youtu.be/wFeC25BM9E0

[Reactie gewijzigd door Blinkin op 22 juli 2024 15:28]

Nou dan heb je denk ik niet zo heel veel nieuwe features voorbij zien komen.


Maar sommige dingen zijn op Android handiger geregeld dan op iOs en vice versa.
Dit is er dan weer eentje vanuit het Apple kamp die ongelofelijk handig is.
Precies, en met design is dat vaak ook zo. De notch, finger print scanners, het verdwijnen van de dikke randen onder en boven... Allemaal eerst op Android. Maar... de Apple Cult leden zien dat allemaal heel anders.
Ik reageerde letterlijk op iemand die begon met claimen dat Android iOS nadoet, dus je hebt in de context van dit gesprek al ongelijk.

En nee, Apple maakt het niet beter.
Ze zijn allebei moeilijk aan het doen met een software-constructie om exclusief te blijven. Waar hebben we het over? Bestanden of data delen tussen apparaten of een netwerk vormen van een aantal computers met dezelfde eigenaar?
Waar heb jij het over? We hebben het over functionaliteit die eerst op een van de telefoons kwam.
Welke functionaliteit? 2 computers koppelen?
Niet een specifieke functionaliteit. We hebben het over wie de andere meer nadoet. Deze thread begon met iemand die claimede dat Android altijd iOS achterna loopt terwijl het omgekeerde waar is.
Een soort zelfde functie is er ook voor Samsung apparaten https://www.samsung.com/a...-on-other-galaxy-devices/
Als ze bij Apple dan eens goed naar de volume sliders in Android zouden willen kijken O-) ik vind het ontzettend irritant dat het volume van telefoon, meldingen, wekkers en media niet makkelijk apart te regelen valt. Al blijft de mute-all switch wel een pluspunt.
Mwa… vind het niet zo betrouwbaar werken. Grappig als het dat wel doet, maar ik kan er niks mee in mn workflow.
Ik geloof dat Google dit breder wil trekken en ook wil kunnen communiceren met andermans apparaten. Bij Apple gaat het om je eigen apparaten:
"Alle apparaten moeten met dezelfde Apple ID ingelogd zijn bij iCloud."
https://support.apple.com/nl-nl/HT209455
"Android-apparaten die gelinkt zijn met hetzelfde Google-account kunnen elkaar vinden en met elkaar delen",

Dus zelfde account. Al doen ze misschien iets met Google family? Bestaat dat?
Door vlag gaat nu al niet meer op omdat ik hetzelfde kan met Android.
Dat zou wel handig zijn voor m'n android autoradio. Niet te verwarren met androidauto.
Nu maak ik een hotspotverbinding met m'n telefoon en bluetooth voor telefoongesprekken.
Werkt ook prima, maar een handeling minder is altijd welkom natuurlijk.

Maar het moet wel wat toevoegen. En daar lijkt het met mijn mogelijke usercase vooralsnog niet op.
Tasker kan het automatisch.
Zodra mijn telefoon de bluetooth van de autoradio ziet, creert hij de wifi hotspot.
Ben benieuwd naar de beveiliging, dit gaat weer mogelijkheden bieden voor scammers.
Even je bank app overnemen op een ander toestel was nog nooit zo makkelijk ...
Waar komt toch dat eeuwige, altijd maar beren-op-de-weg-zien-bij-nieuwe-technologie vandaan? Als jij 't kunt bedenken, zullen de mensen bij Google dat ook kunnen en dus zullen er echt wel beperkingen aan zitten van wat je wel of niet kunt overnemen. En bij Apple kan 't al en heb ik zoiets nooit gehoord.
Zo reageren pentesters en ethisch hackers nu eenmaal omdat zij dagelijks bezig zijn kwetsbaarheden te ontdekken.
Prima, maar als iedereen zo zou denken, reden we nog op ezels en communiceerden we met rooksignalen. Prima dat met nieuwe ontwikkelingen ook nieuwe kwetsbaarheden ontstaan, maar omdat iedere keer weer te herhalen is nogal vermoeiend en vooral overbodig.
Als je een voordeur hebt kan iemand aanbellen en je vervolgens overvallen, gaan we daarom alle deuren dichttimmeren?
Rooksignalen? Dan kan jan en alleman je sexting zien. Gewoon met morse code bij de ontvanger de schedel in kloppen, met je hand bedekt onder hun haar natuurlijk.
Dus... Bange wezel... Holbewoner... Wil je dat ik nog inhoudelijk reageer op je drogredenering of houden we het bij op de persoon spelen?
Ik heb 20 jaar bij Defensie gewerkt waarvan 10 jaar dichtbij ibev dus ik weet echt wel wanneer je Security serieus moet nemen en ik weet ook prima wat er mogelijk is dankzij de vrienden van DCC.
Mijn punt is dat alles bij voorbaat dichttimmeren innovatie in de weg staat. Het zou hand in hand moeten gaan, maar als mensen zoals die werken bij de BA overal zouden werken, kom je geen steek verder.
Ik zie niemand dichttimmeren bepleiten, maar lees eens op security.nl na hoe en dat cybercriminelen de vele kwetsbaarheden uitbuiten. Dan denk ik: beter eerst iets goed tevoren doorlichten, denkend als een crimineel hoe iets te misbruiken, dan blind te varen en alles 'leuk' te vinden.

offtopic:
Overigens heb ik zelf vanmorgen een app aangetroffen die zich machtigingen toe-eigende die in de app store van Samsung wel vermeld werden, maar in de instellingen van de Samsung toestellen niet, kon ze dus noch toekennen noch intrekken. Dagelijks bouwde de app, zelfs als ik 'm niet gebruikte, een ongebruikelijk grote cache op. Dan weet je: dat zit mis.

Samsung kent een bug bounty toe, die ik uit tijdgebrek een bevriende ethisch hacker wil gunnen. Komt u maar ...

[Reactie gewijzigd door FONfanatic op 22 juli 2024 15:28]

Mijn laatste reactie. Ik reageer op een reactie die er vanuit gaat dat je met deze functie eenvoudig een bankapp kunt overnemen. Mijn reactie was dat ik dat nogal voorbarig en zelfs onwaarschijnlijk vindt, en dat er bij bedrijven als Google echt wel aandacht voor security is. Dat er bugs in software zitten die uitgebuit kunnen worden is een feit, daar hoef je mij echt niet op te wijzen. En 100% secure bestaat niet. Maar mijn punt was dus dat er (ook hier op tweakers) een groep is die bij voorbaat iedere innovatie kritisch neersabelt onder het mom van security-risico's. Ik ben van mening dat innovatie en security hand in hand moeten gaan. Soms moet de deur op een kleine kier staan om frisse lucht binnen te laten. Dat betekent niet meteeen dat er ingebroken gaat worden, maar uiteraard moet je die deur dan wel goed in de gaten houden. De wereld is niet zwart-wit, er zitten minstens 50 tinten grijs tussen zwart en wit.
Als ik zo naar de afbeelding kijk dan linkt het alsof de kwaliteit van de beveiliging ligt aan hoe goed je je Google account hebt beveiligd.

Ik zie zelf ook niets staan over het kunnen besturen van apps dus met het linken van apparaten kan je alleen internet en telefoongesprekken delen als ik het zo zie.

Kan je mij misschien een bron geven zodat ik me daar op kan inlezen?
Anoniem: 584966 11 augustus 2023 19:53
Zou wel mooi zijn als ik Android telefoon kan gebruiken als webcam icm Chromebook om te “ facetime”-en of Android tablet gebruiken als een soort van 2e scherm voor Chromebook.
Hopelijk zet men dat bij default uit - dat is veel veiliger.
Ik gebruik drie telefoons, dus wat mij betreft is het koppelen van telefoons een heel welkome feature.
Heb je ook 3 oren en handen dan? Groepsgesprekken van jou zou een veel bekeken hit op Youtube worden.
Ik heb een bar, een flip en een fold. Allemaal met dezelfde simkaart.
De eerste heb ik zelf gekocht en is meer in gebruik als een fietscomputer. Als die mee is laat ik de andere telefoons thuis. De foldables heb ik in gebruik gekregen. De flip is meer om mee te nemen (past gemakkelijk in een broekzak) en de Fold is vooral voor thuis en zakelijk gebruik. Ik moet ook regelmatig de werking van een app testen en dan zijn de verschillende schermformaten ook heel praktisch om bij de hand te hebben.
Drie telefoons is natuurlijk een (overdreven) luxe, maar als je er niet voor hoeft te betalen is luxe nooit een probleem. Dat alle telefoons zo hun eigen use-case zouden krijgen had ik op voorhand overigens niet verwacht.
Niet aan gedacht, terwijl ik in één van mijn eigen toestellen er twee heb zitten.

Dus die dijk-opmerking is je eigen vooringenomenheid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.