Release Homeworld 3 is verder uitgesteld tot februari 2024

De release van pc-ruimtestrategiegame Homeworld 3 is opnieuw uitgesteld. Waar de game voorheen in de eerste helft van dit jaar moest uitkomen, is dat nu februari 2024. De ontwikkelaar en uitgever zeggen meer tijd te willen steken in de kwaliteit van de game.

Met de vorige 'releaseperiode', de eerste helft van dit jaar, zou de ontwikkelaar nog zes weken hebben gehad om de game op de markt te brengen. Daarmee is het verdere uitstel geen grote verrassing. Doorgaans wordt er wel meer promotiemateriaal uitgebracht als de release van een game zo dichtbij is, zeker als het gaat om een grotere uitgever als Gearbox Software. De twee partijen danken fans voor hun 'passie en toewijding'. Dit is tot op heden het derde uitstel.

Homeworld 3 wordt een rts-game, net als zijn voorgangers. Dit door Blackbird Interactive ontwikkelde spel moet zich, net als de eerste delen in de reeks, afspelen in de ruimte. Het spel krijgt dezelfde 3d-gevechten en rts-elementen als de originele Homeworld-spellen van rond de eeuwwisseling. Het verhaal zal ook verdergaan waar Homeworld 2 is geëindigd. De ruimte-rts staat bekend om die 3d-ruimteschipgevechten. De schepen kunnen zich in een bolvormig speelveld verplaatsen en van alle kanten aanvallen.

Homeworld 1 en 2 werden door Relic Entertainment ontwikkeld. In 2015 bracht Gearbox ook nog Homeworld Remastered uit.

Beelden getoond tijdens The Game Awards 2021

Door Mark Hendrikman

Redacteur

26-05-2023 • 09:41

39 Linkedin

Submitter: Xtuv

Reacties (39)

39
39
13
1
0
25
Wijzig sortering
Kan dit alleen maar toejuichen. Niet blij met de huidige staat en gewoon wat extra tijd erin steken.

Beter dan die halfbakken games die wel eens uitkomen. Nu hopen dat deze game straks voldoet aan de verwachting!

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 26 mei 2023 09:51]

Beter dan die halfbakken games die wel eens uitkomen. Nu hopen dat deze game straks voldoet aan de verwachting!
Gollum was meerdere keren uitgesteld. Cyberpunk 2077 was meerdere keren uitgesteld.

Uitstellen is geen garantie dat het spel wanneer het uitkomt niet 'halfbakken' zal zijn. Uitstellen is ook geen reden om verwachtingen bij te stellen, want de kwaliteit van het daadwerkelijke product kan alle kanten opgaan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 mei 2023 09:56]

Je hebt nooit garanties. Maar als ze het uitstellen omdat ze zelf niet tevreden zijn, neemt de kans wel toe dat het beter wordt dan dat het nu is.
Maar als ze het uitstellen omdat ze zelf niet tevreden zijn, neemt de kans wel toe dat het beter wordt dan dat het nu is.
Dat ligt eraan waarom 'ze' niet tevreden zijn. De gameplay is niet de kwaliteit die spelers mogen verwachten? Klinkt goed. 'Ze' willen op de micro-DLC+MTX+lootbox+... hypetrain springen en daarvoor extra tijd om het te ontwikkelen? Dat doet een spel over het algemeen geen goed.

Je weet het niet totdat het spel uitkomt. Tot die tijd is het beste dat een speler kan doen het op een wish list zetten en de eerste reviews rustig afwachten.
Mwoah, ik heb m preordered, geen haast, tegenwoordig toch amper tijd om te gamen...
Heb het meer voor de nostalgische factor besteld (goede jeugd herinneringen aan Homeworld 1,2 Cataclysm) en ook de physical mothership, ik ga denk ik wss toch redelijk lang doen over het spel uitspelen.

Er zijn verschillende doelgroepen, Homeworld 3 zal wss geen competitive pvp rts hit worden zoals Starcraft. Daar heb ik ook goede herinneringen aan, echter kan ik niet meer de tijd opbrengen om te oefenen dus dan houd het snel op.
Kwaliteit is geen garantie voor succes en het ontbreken van kwaliteit is geen garantie tot falen. Het is altijd maar weer afwachten in welk keelgat een spel valt bij de massa. De vraag is echter, maakt dat uit?

Redfall heeft bergen en bergen super slechte reviews en toch zijn er mensen die zich uitstekend ermee hebben vermaakt. CoD is super populair, maar ik vind het 3x niks. En zo heb ik zelf ook weer spellen waarmee ik me uitstekend vermaak, maar of slecht verkopen (niche) of zelfs binnen een niche niet denderende reviews heeft...

Zeker met iets als HW3, wat een niche product is, zou een wijziging vreselijk slecht kunnen zijn voor oude fans. Als men af probeert te stappen van die niche en zich meer probeert te richten op een groter publiek bv. Ik heb dat bv. ook gezien bij Dawn of War 3. Maar publiek veranderd ook, de lading fans van HW1/2 is nu ook in een andere periode van hun leven en wellicht sluit die game niet meer aan bij hun huidige leven, etc.
Uitstel helpt vaak niet. Het werk wordt alsnog uitgevoerd door dezelfde lui die eerder hun werk niet goed gedaan hebben. Je kunt het project wel meer tijd geven. Maar dan geef je de lui die fouten gemaakt hebben alleen maar meer tijd om nog meer fouten te begaan. Tijd wordt gezien als het probleem. Terwijl een tekort aan tijd enkel een gevolg is. Het probleem wordt niet aangepakt, dus aan het eind van de rit heb je even goed een slecht product.
Voor dat argument zou je eerst moeten weten dat de makers onbekwaam zijn. Meestal is dat niet het geval. Er zijn duizenden redenen waarom een game niet goed uit de verf kwam, maar de meeste daarvan liggen bij de uitgever, de hoofdbeslissers, de executives. Zij kiezen de deadline, het budget, de omvang van het team, enz. Als het ontwikkeltraject niet goed gaat ligt dat vaak aan planners en beslissers, die soms ineens van richting wijzigen om bijvoorbeeld een bepaalde hype te volgen die niet past bij het spel.

De artiesten en ingenieurs zelf zijn zelden het probleem. En als je die groep extra tijd geeft, wordt het spel in bijna alle gevallen wel degelijk beter. Vaak hebben de creatives niet de tijd en de middelen gekregen die ze nodig hadden. Uitstel is dan vaak positief.

Uiteraard zijn er ook gevallen waar uitstel niet helpt; het is zeker geen wondermiddel. Soms was er zoveel hooi op de vork genomen dat zelfs een extra anderhalf jaar nog niet leidt tot goed resultaat. Maar dan is het resultaat alsnog vast wel beter dan zonder dat uitstel.

Hoe dan ook, zolang wij geen pre-orders plaatsen lopen wij geen risico. Gewoon kopen wanneer er reviews en echte gameplay beschikbaar zijn online, dan weet je wat voor vlees je echt in de kuip hebt.
Als het nu gewoon niet werkt is het maar de vraag wat de status straks is. Je weet wel dat ze slecht kunnen plannen, dus hopen dat ze beter kunnen programmeren 8)7
Uitstellen is geen garantie dat het spel wanneer het uitkomt niet 'halfbakken' zal zijn.
Je hebt volkomen gelijk, maar als een game over een jaar pas uitkomt en dan nog steeds halfbakken is, dan wil ik niet eens weten hoe het zou zijn geweest als de game vandaag uitgekomen was
Het is alleen nooit een goed teken, want het betekent dat de ontwikkeling niet volgens plan verloopt.
Het meerendeel van de rampzalige games de afgelopen jaren werd aanvankelijk uitgesteld. Redfall heeft ook een extra halfjaar gekregen maar het lijkt wel alsof ze overnieuw zijn begonnen in dat halfjaar :+

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 26 mei 2023 12:20]

De vraag is dan of het probleem bij de ontwikkeling of bij het plan ligt.

Als ik het plan heb om in 1 maand een 6 jarige universitaire opleiding succesvol te doorlopen en dat vervolgens niet voor elkaar krijg, neig ik te zeggen dat het probleem bij mijn plan ligt en niet bij de universitaire opleiding.
Planning en ontwikkeling gaan hand in hand.
Stel jij plant om die opleiding in drie jaar te voltooien terwijl dat eigenlijk onrealistisch is. Dan ga je dus overal te weinig tijd voor nemen en ben je minder efficient bezig dan wanneer je een realistische planning had gevolgd.
Andere games die uitgesteld waren:
God of War Ragnorak
Gran Turismo 7
LEGO Star Wars the Skywalker Saga
Psychonauts 2
Far Cry 6

Niet al deze spellen waren 10/10 meesterwerken, maar ze waren wel uitgesteld en over het algemeen positief ontvangen. Natuurlijk is uitstellen geen garantie, maar garantie heb je nooit.
Geen idee hoe het bij Gollum zat, maar bij Cyberpunk hebben zowel fans als aandeelhouders ook wel redelijk wat druk gezet het laatste half jaar voor release...
Geen idee hoe het bij Gollum zat, maar bij Cyberpunk hebben zowel fans als aandeelhouders ook wel redelijk wat druk gezet het laatste half jaar voor release...
Zonder die druk was het spel met nog een half jaar uitstel echt niet klaar om aan de verwachtingen te voldoen.
Precies. Je kan het ook nooit goed doen. Game te vroeg is niet goed, maar te laat ook niet. Vertragingen vind ik niet erg, want ik heb verder een sociaal leven en ik kom de tijd wel door O-)
Precies. Je kan het ook nooit goed doen. Game te vroeg is niet goed, maar te laat ook niet.
Je kan een release date geven zodra je zekerheid hebt over wanneer een spel uitkomt. Dat hoeft echt niet ver in de toekomst te zijn, of in een vroeg stadium van ontwikkeling.
Dit is wel waar, het is een trend om "release dates" uit te geven en deze vervolgens meerdere malen te breken. Dat kan beter inderdaad, met een kwartaal als verwachting en dan de verwachting bijstellen, en pas echt een release date als het ook echt zeker is (daar kan dan alsnog wat tussenkomen, maar dat zou dan veel minder frequent moeten zijn in de hele game industrie)
Dit betekend gewoon dat er binnen 2 maanden een DLC uit komt omdat het uitstellen ergens van betaald moet worden. Dit is ook niet de eerste keer dat ze het uitstellen. Ik wil ook geen jedi survivor performance problemen maar dit gaat eerder No mans sky of duke nukem forever achterna.
Couldn't agree more! :Y)
Prima, als ze meer tijd nodig hebben, dan zullen ze dat zeker moeten doen. Wel jammer dat ik langer op mijn collector's edition moet wachten ;)
haha, ja precies dit!

Ach, heb ik nog wat meer tijd om een plank vrij te maken :)
Laten we hopen dat het uiteindelijk toch echt de moeite van het wachten waard is. Het zou niet de eerste keer zijn dat men een game keer op keer uitstelt om uiteindelijk een minder goede game op de markt te brengen want nog een keer uitstellen wat niet echt een optie meer.

Nu heb ik goede hoop dat Gearbox simpel weg betere kwaliteit wil zien en dat Blackbird entertainment ook de kennis en kunde heeft om die kwaliteit te leveren. Maar heel langzaam maar zeker begin ik me toch een klein beetje zorgen te maken, als deadline na deadline wordt gemist dan geeft dat toch te denken.

Hoe dan ook ik kijk wel uit naar mijn vierde Homeworld game. De eerste twee gespeeld toen ze uitkwamen en de remastered versie ook gekocht maar niet zo veel gespeeld want te weinig tijd en ik in mijn beleving was het toch eigenlijk precies het zelfde als de originele versies want de betere graphics zag ik alleen als ik eerst de originele en dan de remastered versie opende of andersom. Gewoon alleen de remastered versie zag er net zo goed uit als de originele versie in mijn herinneringen. Maar goed ik vond Tomb Raider (de originele versie met 3dfx ook heel erg mooi er uit zien en als ik nu naar de zelfde game kijk zie ik toch wat ruimte voor verbetering.
Voor degenen die niet kunnen wachten, is Nebulous: Fleet Command misschien interessant. Afgaande op de recensies heeft deze early access-titel (nog) geen verhalende campaign en minder oogstrelende visuals dan de HW-serie, maar wel bakken vol tactische diepgang.
HW1 en HW2 waren mooie spellen met een innovatieve invalshoek. Ik wacht met spanning op HW3. Maar ik kan me ook wel voorstellen dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Dat is vaak het geval met spellen waar veel nostalgie omheen hangt. Helemaal begrijpelijk dus dat ze de kwaliteit zo hoog mogelijk willen krijgen. Anders gaat het toch snel worden afgebrand.
Ik vond Homeworld 1, cataclysm, 2, en Remasterd heel erg de moeite waard. Echt van die games waar ik voor 'een level' gewoon een paar uur kwijt kon zijn, en toch altijd genoten heb. De campaigns waren niet perfect, af en toe was er een moeilijkheidssprong van jewelste, maar altijd: memorabel, en door een stap terug te gaan/beter te plannen altijd wel eerlijk en op te lossen. Hoewel HW1 met de "steel alles"-cheese wel heel erg... gaar werd op den duur.

Dat gesteld hebbende verheug ik me op HW3, maar ik ben ook wat huiverig. RTS als genre zoals Homeworld (en supreme commander) het deed is namelijk wel een beetje overleden. Deze games waren per definitie altijd groot, en duurde lang. Zeker aan het begin gebeurt er doorgaans weinig als economie en R&D wordt opgezet.

De moderne game-wereld is helaas heel erg snel. Iets moet van begin tot einde actie zijn, en maximaal 10 min/potje om daarna hetzelfde nog een keer te doen. Alles voor leuke interacties, momenten, en 'clips'. DOTA deed dit voor Warcraft III, en sindsdien is er amper meer terug gekregen. Starcraft II was ook steeds sneller, steeds meer, steeds meer meta.

Games die dit niet hebben, zijn doorgaans heel erg geënt op "uitbouwen". Of op karakter. Maar ook dat zijn dingen die grootschalige RTS-en niet echt hebben. En als je de massa/streamer markt niet kan trekken... dan is freemium soms het model wat aangemeten wordt.

Vanuit dev perspectief snap ik uitstel voor afronding/kwaliteit. Ik houd van games als satisfactory, maar ook Zelda puur omdat developers dit soort beslissingen nemen en het de game ten goede komt (het half jaar uitstel van Zelda is compleet in de physics komen te zitten). Voor Homeworld vraag ik het me af... of er niet gekeken gaat worden naar: "hoe kunnen we meer geld verdienen aan deze game". Want dev uren zijn niet goedkoop, en zelfs exponentieel veel duurder geworden de afgelopen jaren naarmate graphics beter werden.
De campaigns waren niet perfect, af en toe was er een moeilijkheidssprong van jewelste, maar altijd: memorabel, en door een stap terug te gaan/beter te plannen altijd wel eerlijk en op te lossen.
Ja idd, zat soms echt geen lijn in en ging je van een poepsimpel, bijna tutorial-level, over naar een level dat als je niet tactisch genoeg (en multitaskend met meerdere aanvalsvloten op meerdere locaties tegelijk) was, je rauw opat en weer uitspuwde.

...gelukkig waren er toen al de online game-guides (en ja cheats maar dat voelt nooit goed aan bij een game als Homeworld)

...maar zoals je zegt, steeds memorabel en uiteindelijk doenbaar als je er genoeg moeite in stak. Tegelijk vond ik de player vs. CPU skirmishes super als tijdverdrijf op zelfgekozen moeilijkheid... Dat miste ik wel bij Deserts of Kharak, er was een sandbox-mode (hehe, hier bijna letterlijk te nemen :D ) maar die was veel beperkter dan in HW 1 en 2

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 26 mei 2023 15:33]

Omdat je supreme commander, raad ik je aan ons een naar beyond all reason te kijken.
Alle goede ingrediënten van supreme commander en total annihilation en meer!
Als het de kwaliteit van de game ten goede komt vind ik het prima. Helaas is dat niet lang niet altijd het geval (zie Redfall, Gollum, Jedi Survivor etc.).
Hier kijk ik ontzettend naar uit, Homeworldfan van het eerste uur hier, hoop idd. ook dat het op z'n minst even goed is als 1 en 2 ... of beter...

maar zal m'n enthousiasme nog maar wat inperken, wat ze van HW Mobile hebben gedaan zit nog teveel in m'n achterhoofd. }>

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 26 mei 2023 15:38]

Waarom noemt men dit zelfs een gameplay trailer? Ik heb volgens mij geen enkele seconde aan gameplay gezien, alleen maar cinematic gedoe.
"Gameplay first look" als een video toegevoegd maar er zit letterlijk geen seconde gameplay in...

Gewoon een trailer dus waar je geen waardevolle informatie uit kan halen zoals alle trailers. Echte gameplay is vanuit de gamers perspectief waardoor je weet hoe het speelt. Dat is dit dus niet.


Verder mogen ze van mij release dates helemaal afschaffen. Gewoon releasen als het af is zonder delayed content die al in de game zit (DLC) en in een staat dat er geen 15 updates met honderden patches nodig zijn om het speelbaar te maken. Misschien ben ik dan een keer geneigd het te kopen.
Als oudgediende in de homeworld franchise, lijken veel scenes wel op gameplay


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee