23-jarige Brit bekent schuld aan grootschalige Twitter-hack in 2020

Een 23-jarige Brit bekent schuld aan verschillende hacks, waaronder de grote Twitter-hack in 2020. Bij die hack werden de accounts van prominente gebruikers overgenomen om cryptoscams te verspreiden. De man werd vorige maand uitgeleverd aan de VS.

De 23-jarige man pleitte schuldig voor verschillende aanklachten wegens cyberstalking en hacken, waaronder de Twitter-hack in 2020, schrijft het Amerikaanse ministerie van Justitie. De hacker, die online het alias PlugwalkJoe heeft, gaat onder meer 794.000 dollar afstaan en schadevergoedingen betalen aan slachtoffers. De veroordeling van de Brit vindt plaats op 23 juni, schrijven de aanklagers. Op de aanklachten staat een maximale celstraf van in totaal 77 jaar.

De hacker was onder meer betrokken bij de grote Twitter-hack die in juli 2020 plaatsvond. Daarbij wist PlugwalkJoe samen met enkele medeplichtigen toegang te krijgen tot de interne systemen van Twitter. Daarmee werden de accounts van bekende gebruikers overgenomen, waaronder die van Apple, Barack Obama, Bill Gates, Elon Musk en Joe Biden. De overgenomen accounts werden vervolgens gebruikt om cryptoscams te verspreiden, waarmee destijds voor 104.000 euro aan bitcoins werd buitgemaakt.

PlugwalkJoe is, naast de Twitter-hack, ook aangeklaagd voor andere zaken. De Brit nam in 2020 samen met medeplichtigen een account over van een bekende TikTok-gebruiker. De hacker nam ook het account van een Snapchat-gebruiker over en dreigde vervolgens privéfoto's van die gebruiker te verspreiden. Ook zou hij een minderjarig slachtoffer gestalkt en bedreigd hebben. Hij zou dat slachtoffer onder meer 'geswat' hebben. Bij swatting wordt een nepoproep gedaan om politie-eenheden naar het huis van een slachtoffer te sturen. In een aparte zaak worden PlugwalkJoe en medeplichtigen beschuldigd van simswapping, waarmee uiteindelijk 794.000 dollar werd gestolen van een Amerikaans cryptocurrencybedrijf.

De Brit werd in 2021 opgepakt in Spanje vanwege zijn rol in de Twitter-hack. Begin dit jaar gaf een Spaanse rechter toestemming voor het uitleveren van de man naar de Verenigde Staten. Op 26 april werd die uitlevering gedaan.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

10-05-2023 • 09:25

49

Reacties (49)

49
48
19
2
0
17
Wijzig sortering
Als onderdeel van een schikking heeft de Brit beloofd dat hij afstand doet van bijna 800.000 dollar (omgerekend ruim 729.000 euro) aan opbrengsten. Ook moet hij slachtoffers schadeloos stellen. Volgens een van de aanklagers heeft de man "een indrukwekkend spoor van vernieling achtergelaten".
bron: nu:nl

Ben benieuwd wat de straf gaat worden, zelfs met schikken, wat in de US vrij gebruikelijk is, kan die nog vrij fors zijn.
Overigens in mijn ogen terecht dat hier forse straffen op staan gezien de impact op de slachtoffers.
ik zou er niet raar van staan te kijken wanneer deze 'terrorist' straks zijn kunstjes mag gaan uitvoeren namens eoa 'geheime' dienst/afdeling.
Dat gebeurt voornamelijk in films, maar zéér zelden in het echt.
Betwijfel of dat zelden gebeurt. Kan me ook niet voorstellen dat geheime diensten er mee te koop zouden lopen als ze het wel doen. Als iemand bepaalde kennis heeft, even los van dit geval, en men kan die kennis goed gebruiken.. dan is een strafblad totaal irrelevant voor ze.

[Reactie gewijzigd door Justevo op 24 juli 2024 00:30]

Er zijn er zat te vinden die wél integer/betrouwbaar zijn.
Zeker. Maar mijn punt was ook meer dat als iemand bepaalde kennis of kunde heeft die anderen niet hebben dan zou zo'n geheime dienst zo iemand echt wel willen gebruiken.

Kennis niet in huis hebben of iemand met een strafblad lijkt mij een makkelijke keuze.
Anoniem: 361276 @Justevo10 mei 2023 10:48
Die kennis kan je wel op andere manieren verkrijgen. Wil jij in een omgeving waar vertouwen en integriteit zeer belangrijk is iemand hebben die daar totaal lak aan heeft? Waarom zou deze persoon niet jouw data stelen en verkopen, er zijn voor die persoon toch geen morele bewaren om dat niet te doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 361276 op 24 juli 2024 00:30]

Zeker. Maar mijn punt was ook meer dat als iemand bepaalde kennis of kunde heeft die anderen niet hebben dan zou zo'n geheime dienst zo iemand echt wel willen gebruiken.
Voor elke crimineel met dit soort kennis zijn er x of xx niet-criminelen met dezelfde kennis die wél betrouwbaar zijn en wél naar een eerlijke baan op zoek zijn.

Niemand is onvervangbaar
Alsof iedereen die daar werkt integer is.. als ze het ergens niet zijn is het wel bij geheime diensten.

Anyway, het punt wat ik wilde maken is als het gaat om als 1 persoon die specifieke kennis heeft die ze nergens anders kunnen vinden. Dan gaat ze die kennis echt niet laten gaan.
Alsof iedereen die daar werkt integer is..
Zeg ik dat?
Dat ze niet verplicht zijn om criminele hackers te gaan headhunten wil niet zeggen dat het daar vol loopt met rolmodellen van integriteit.
Anyway, het punt wat ik wilde maken is als het gaat om als 1 persoon die specifieke kennis heeft die ze nergens anders kunnen vinden. Dan gaat ze die kennis echt niet laten gaan.
Ik snapte je punt al van de eerste keer dat je het maakte, ik spreek het gewoon tegen omwille van de assumptie dat er kennis is m.b.t. het hacken van systemen die exclusief in het criminele milieu, of in 1 persoon bestaat.
Dat dachten ze ook over edward snowden
Dus je wil mij vertellen dat bij deze diensten iedereen wel integer/betrouwbaar is?

Volgens mij was laatst op het nieuws dat de rijksrecharse aangaf dat het omkopen van amternaren een verdienmodel is geworden. Het is wel heel naief om te denken dat er in de instanties geen mensen zitten die data of hun macht misbruiken. Ook al zitten er misschien niet meteen kwade bedoelingen achter. We hebben de afgelopen jaren toch keer op keer gezien dat het op alle fronten fout gaat. Bij de politie, bij de GGD, maar ook in de politiek wordt genoeg gelekt.

Daarnaast gebeurd het niet alleen maar in films, maar zijn er voorbeelden waarbij bepaalde criminelen ook al is het maar als adviseur gevraagd worden om voor een bepaalde instantie te komen werken. Wat ook niet vreemd is gezien de kennis die ze mee nemen. Er is natuurlijk geen instantie die daarmee te koop loopt.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 24 juli 2024 00:30]

Dus je wil mij vertellen dat bij deze diensten iedereen wel integer/betrouwbaar is?
Nee, dat is niet wat ik heb gezegd noch wat ik wil vertellen. :)
Maar waarom zouden ze het risico nemen door zo'n persoon in dienst te nemen?
Waarom heeft iedereen de veronderstelling dat die persoon daar ook daadwerkelijk dan een baan moet krijgen? Hij kan ook gewoon als adviseur gebruikt worden, zonder dat die een vaste aanstelling krijgt.

Edit: ik hoop natuurlijk niet dat er maar een dienst zo gek is, laat hem mooi lang in de gevangenis zitten.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 24 juli 2024 00:30]

Iemand moet betrouwbaar zijn EN willen werken voor zo een werkgever.
Meeste van dergelijke mensen zijn dat niet, dus neen dat zal uiterst zeldzaam zijn.
ja dit gebeurt zelde, en wat weet hij nu wat de diensten niet zouden weten ? waarom zou je een crimineel die jaren in de gevangenis heeft gezeten in dienst nemen? Want ja die straf kan je natuurlijk niet ontlopen.
Dat is toch allang achterhaald? Genoeg techneuten te vinden die met wat social engineering dingen kunnen doen. De skill die daarvoor vereist is, is echt niet zo bijzonder.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 00:30]

Dat gebeurt gelukkig zelden tot nooit. Dat soort diensten zitten meestal niet op schandalen te wachten van mensen die anderen oplichten, of afpersen/chanteren en dreigen bijvoorbeeld naaktfoto's te publiceren, of mensen die kinderen lastig vallen en 'swatten' of andere praktijken met kinderen uithalen.

Je moet dit soort mensen ook niet in overheidsdienst willen aannemen eigenlijk. Want het komt dan neer op 'misdaad loont, want je krijgt er een overheidsbaan mee'. Dat is een heel verkeerd signaal wat je dan afgeeft.
Anoniem: 361276 @wildhagen10 mei 2023 10:51
Daarnaast wil je mensen zonder moreel besef en waarschijnlijk en zeer laag empathisch vermogen in dat soort vertrouwelijke omgevingen loslaten.
Die werkt straks gewoon voor Chief TWIT...
Volgens mij kom je dan lastig door de security clearance. Mogelijk word je VOG in NL al een uitdaging.
De hacker nam ook het account van een Snapchat-gebruiker over en dreigde vervolgens privéfoto's van die gebruiker te verspreiden.
Het ging hier specifiek om naaktfoto's. Om hem voor te zijn heeft het slachtoffer zelf die foto's maar geopenbaard:
PlugwalkJoe wist in 2019 toegang te krijgen tot het Snapchat-account van actrice Bella Thorne. Hij dreigde naaktfoto's van haar te publiceren. Om hem dat wapen uit handen te nemen, publiceerde zij de naaktfoto's toen zelf. De hacker drong in 2020 het TikTok-account van Addison Rae Easterling binnen. Zij is met bijna 89 miljoen volgers een van de populairste gebruikers.
Zie https://www.nu.nl/tech-we...tientallen-jaren-cel.html

Verder wel goed dat hij is uitgeleverd denk ik. Hopelijk heeft een veroordeling (ongeacht wat uiteindelijk de opgelegde straf wordt) een afschrikwekkend effect zodat anderen niet 2, niet 3, maar misschien wel 100 keer nadenken voor ze nog eens zoiets doen.

Dit soort zaken heeft namelijk best wel serieuze impact op zijn slachtoffers. Iemand staat opeens naakt op Internet. Om het over dat kind dat geswat werd, en zijn familie, maar niet te hebben, wat dat allemaal voor gevolgen heeft / kan hebben....
Ben zelf de laatste tijd aan het luisteren naar Podcast "Darknet Diaries" daar is zelfs een aflevering bij die in het teken staat van Swatting. Deze om precies te zijn.

Erg interessant om eens te beluisteren. Daar is ook een telefoon gesprek te horen van iemand die zon swatting call maakt. Dat schijnt nogal veel te gebeuren in de US. Waarbij dan naar 911 gebeld wordt om te melden dat je zojuist je familie hebt uitgemoord en je nu zit opgesloten in je huis. Het adres van het het slachtoffer wordt dan doorgegeven en de politie valt dan het huis binnen. Heeft zelfs al geleid tot dood van een persoon (Mark Herring). Ook deze gast bleek later uit de UK te bellen..

[Reactie gewijzigd door Downstar2 op 24 juli 2024 00:30]

grappig, ik ben recent ook druk met Darknet Diaries bezig.een aanrader! deze ook:

Netflix: Web of Make Believe: Death, Lies and the Internet Afl. 1 gaat ook hierover.
Strafeis is niet slechts het feit dat hij gehacked heeft. Maar, wat hij met zijn nieuw verworven mogelijkheden deed.
Afpersing, oplichting, heling.. Het hacken op zich was inderdaad maar een kleine stap in de ravage die hij heeft aangebracht.
Ik hoop dat ze hier een goed voorbeeld gaan stellen met zware straffen. Dit soort oplichting wordt alleen maar groter en blijkbaar hebben de meeste mensen het idee dat wanneer ze via internet mensen oplichten dat dit weinig tot geen consequenties heeft. Afgezien van de financiele schade, is de mentale schade vele malen groter.
Je leven verpest voor een paar jaarsalarissen. Wat een sukkel.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 00:30]

tja, als je nooit verwacht gepakt te worden..
tot dat wel gebeurd..
tja, als je nooit verwacht gepakt te worden..
En dan nog, moet dat de enige motivatie zijn?
Hopelijk heeft iemand enig gevoel voor moraliteit, en deze is hier ver te zoeken. Dan heb ik het niet over de technische uitdaging van inbreken, maar opzettelijk iemands leven ruïneren, bedreigen en swatting loslaten. Wat beweegt iemand om zo'n spoor van vernieling op anderen los te laten?

[Reactie gewijzigd door YaPP op 24 juli 2024 00:30]

het niet realiseren van de consequenties.
nooit geleerd hebben dat acties consequenties hebben
en dat word nu een harde les

[Reactie gewijzigd door robertlinke op 24 juli 2024 00:30]

Paar jaarsalarissen? Je bedoelt voor veel mensen 20 tot 30 jaar lang het jaarsalaris.
Een goede ITer kan best meer dan 100K verdienen. Ik ken meerdere ITers met inkomen van meer dan 100K

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 00:30]

Ik ken meerdere iters met lagere inkomens. Ik wil niet lullig doen, maar kom zo wel over vrees ik: Wat is de relevantie van een anekdote?

Voor het zelfde geld ken jij alleen super succesvolle iters. Misschien vergeet je er een aantal van je minder succesvolle it kennissen of trekken die het gemiddelde erg naar beneden. Is de verdachte/schuldige überhaupt een iter of zat hij misschien op de kunstacademie en was dit een lucky find of een soort hobby?
ja bruto misschien voor sommige, maar echt niet netto. en ja voor de gemiddelde goede IT is het gewoon een stuk minder. En er is nog altijd een verschil in een jaar 9 ton verdienen of er 10 jaar over doen. en het jaar er op kan hij het gewoon weer doen toch.
Dat gestolen geld is ook bruto, dat mag je eerst witwassen. Ook geen goedkoop grapje, want met ransomware geld is het lastig je hypotheek te betalen

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 00:30]

Welk bedrag lees jij?

Ik zie dat hij 104k heeft gestolen en 794k heeft gestolen. In beide gevallen is hij medeplichtig en in dat laatste geval zijn er “medeplichtigen”. Dus ik neem aan dat hij de buit met 2 personen moet delen. Dan krijg je (794+104)/3=299k/persoon.

Een gemiddeld inkomen is zo’n 50k. Na belasting misschien 35k, dus dan houdt je 8 werkjaren over

Als je een beetje slim en ambitieus bent kom je best gemakkelijk boven dat salaris uit.
Geen medelijden met iemand die daadwerkelijk mensen afperst met naaktfotos.

[Reactie gewijzigd door pim op 24 juli 2024 00:30]

ik denk dat je medelijden bedoeld?
Oopsie, autocorrect
Afpersen met naaktfoto's zou ik nog het minste probleem vinden. Als hij op een of ander manier duizende euro's had gestolen komt dat toch wat harder aan. Naakt foto's van volwassenen is alleen maar een beetje schamen, gaat vanzelf weer over.
Tja, karma, boontje komt om z'n loontje...etc...

Toch vraag ik mij altijd wel af... Als hij echt zo slim was om dit soort hacks/scams uit te voeren, waarom denkt hij dan dat het zo slim is om dit ook nog eens bij de accounts te flikken van prominente Amerikaanse overheids figuren (zelfs bij oud president)? Dit is toch vragen om de full force van de Amerikaanse diensten op je dak te krijgen?

Wat ik wel afvraag is wat hij heeft "gekregen" inruil voor zijn bekentenis, want je zou niet zomaar verwachten dat zo iemand de daad zou bekennen zonder daarvoor iets in retour te krijgen
Gevalletje hoogmoed komt voor de val
waarschijnlijk waren de bewijzen te stevig, dan helpt het om gewoon te bekennen en je winst weer terug te geven. het kan helpen de straf te verlagen.
Joseph James O’Connor, aka PlugwalkJoe, 23, was extradited from Spain on April 26.
https://www.justice.gov/o...ilty-cyber-crime-offenses

[Reactie gewijzigd door Mercurion op 24 juli 2024 00:30]

Wat is het belang om iemand zijn naam te weten ? Ga je er iets mee doen ? bewaren in een logboek voor later ? Het voegt werkelijk niets toe aan het verhaal. mensen zijn altijd gefocused op dingen die totaal niet van belang zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.