Kingston introduceert DC600M-ssd's met SATA-interface voor datacenters

Kingston introduceert zijn DC600M-ssd's. Deze SATA-drives zijn bedoeld voor gebruik in datacenters en hebben onder meer bescherming tegen dataverlies bij stroomuitval. De ssd's komen beschikbaar in capaciteiten tot 7680GB. De fabrikant noemt geen adviesprijzen.

Kingston DC600M-ssd
Kingstons DC600M-ssd

Kingston komt met vijf verschillende DC600M-varianten, met 480, 960, 1920, 3840 en 7680GB opslagcapaciteit. De ssd's beschikken over tlc-nand en een SATA 3.0-interface. Daarmee haalt de DC600M-serie volgens Kingston sequentiële lees- en schrijfsnelheden tot 560MB/s en 530MB/s. De willekeurige 4k-leessnelheid bedraagt volgens Kingston 94.000 iops bij alle verschillende varianten. De schrijfsnelheid valt op dat gebied tussen de 34.000 en 78.000, afhankelijk van de capaciteit.

De ssd's zijn volgens Kingston bedoeld voor gebruik in servers en datacenters. De ssd's krijgen daarmee verschillende enterprisefeatures, zoals condensatoren die de drives moeten beschermen tegen dataverlies of -corruptie bij stroomverlies. De ssd's moeten ook 'voorspelbare' latency's hebben. De mean time between failures bedraagt volgens de fabrikant twee miljoen uur. Kingston zegt niet wanneer de ssd's precies beschikbaar komen en deelt ook geen adviesprijzen.

Specificaties Kingston DC600M-ssd's
Formfactor, interface 2.5", SATA 3.0
Capaciteiten 480GB, 960GB, 1920GB, 3840GB, 7680GB
Nandgeheugen 3d-tlc
Sequentiële snelheden (lees/schrijf) 480GB: 560/470MB/s
960GB: 560/530MB/s
1920GB: 560/530MB/s
3840GB: 560/530MB/s
7680GB: 560/530MB/s
Willekeurige snelheden (lees/schrijf, 4k) 480GB: 94.000/41.000 iops
960GB: 94.000/65.000 iops
1920GB: 94.000/78.000 iops
3840GB: 94.000/59.000 iops
7680GB: 94.000/34.000 iops
Uithoudingsvermogen 480GB: 876 geschreven terabytes
960GB: 1752 geschreven terabytes
1920GB: 3504 geschreven terabytes
3840GB: 7008 geschreven terabytes
7680GB: 14.016 geschreven terabytes
Mean time between failures 2 miljoen uur
Stroomverbruik Idle: 1,30W
Gemiddeld: 1,45W
Maximaal (lezen): 1,60W
Maximaal (schrijven): 3,60W

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

08-05-2023 • 19:01

38

Reacties (38)

38
38
11
0
0
19
Wijzig sortering
Gebruik een heel stel DC500M, de voorganger, prima disk voor een raid array en heel betaalbaar.

M staat overigens voor mixed-use, er is ook een R model voor read-intensive gebruik. (Minder DWPD)

[Reactie gewijzigd door Navi op 24 juli 2024 06:33]

Hoe doen ze dat? Zitten er batterijen op die dingen voor als de stroom uitvalt..

Ze kunnen ze beter waterbestendig en rookbestendig maken.

[Reactie gewijzigd door Plux op 24 juli 2024 06:33]

Dat staat toch letterlijk in de tekst? Condensators...
Waterbestending snap ik niet, leg die eens uit? Als je datacenter affikt (en die al water gebruiken om te blussen) geef je niet zo gek veel om die schijven, aangezien je dan voor je off-site backup gaat.
Blussen in datacenters is een no go, wat ze doen is al het zuurstof wegnemen, dit is ook een reden dat wanneer het brandalarm afgaat in de datacenter dat je over het algemeen 60 seconden hebt om de vloer te verlaten.
Dat klopt ook niet helemaal en is tevens afhankelijk van het land en regelgeving waar het datacenter onder valt. Hoewel het klopt dat met water blussen funest is in een datacenter is dat in veel gevallen wel een vereiste backup oplossing. Het zal, normaal gesproken, niet gebruikt worden wanneer een server in de fik vliegt, maar wanneer het pand brand heb je gewoon water nodig.
Dat klopt ook niet helemaal en is tevens afhankelijk van het land en regelgeving waar het datacenter onder valt. Hoewel het klopt dat met water blussen funest is in een datacenter is dat in veel gevallen wel een vereiste backup oplossing. Het zal, normaal gesproken, niet gebruikt worden wanneer een server in de fik vliegt, maar wanneer het pand brand heb je gewoon water nodig.
Datacenters hebben flessen vol CO2, argon of stikstof, of dat novec spul staan die gewoon leeggedrukt worden in de serverruimte. Alle servers blijven prima draaien en het vuur is zo uit. En mensen hebben geen schijn van kans als ze aanwezig zijn, dus meestal instant evac bij een alarm.

[Reactie gewijzigd door M2M op 24 juli 2024 06:33]

De servers zullen door blijven snorren maar de klap van leegslaan van de gastanks zal zeker wel zijn effect hebben op draaiende harde schijven.
Ik heb het zelf gelukkig nog niet meegemaakt maar de klap schijnt gigantisch hard te zijn en zal tot het overlijden van vele harde schijven ter gevolg hebben.

Dus helemaal zonder gevolgen is het zeker niet :)
Meegemaakt en inderdaad flinke schade aan apparatuur (ook anders dan alleen storage).
Dit gebeurde tijdens werkzaamheden waarbij een bepaald onderdeel van de installatie niet was uitgeschakeld door de monteur ofwel een oepsje op de maandagochtend.
Ook een keer meegemaakt. Wat een gedoe met raid arrays toen. Maar ssds zullen er minder last van hebben, dus ik gok nu een minder probleem. Alles is nu ssds, behalve backup storage, bij ons dan.
Dat weet ik en betwist ik ook niet, maar je negeert de rest van mijn post.
Tegenwoordig wordt er veel meer watermist gebruikt in datacenters

zie ook hier een linkje van dutch data centers
Interresant, tweakers zou misschien eens een rondleiding kunnen doen met wat info hierover enzo.
Ze pompen die afdeling vol CO2.
Er zal wel iets van beveiliging op moeten zitten om te controleren of er niemand meer is.
Nee, maar het is volgens brandveilig.com ook niet dodelijk:
Het legen van de gasflessen in de ruimte zorgt ervoor dat het zuurstofniveau in de ruimte daalt naar onder de 15 procent. Dat is voldoende om een brand te laten doven, maar is ook voldoende zuurstof voor mensen om zonder blijvende schade in te overleven.
Maar dan moet je er van uit gaan dat de gashoeveelheden redelijk nauwkeurig zijn vastgesteld, dat het onderhoud 100% is, dat er niet sinds de laatste afstelling een x volume aan kasten is bij geplaatst, enzovoorts.

Voor zover ik weet is de regel nog steeds: eerst iedereen er uit.
Zeker, het is absoluut niet aan te raden om aanwezig te blijven. Maar het is niet zo dat je alle ruimtes langs moet gaan om te kijken of iedereen het alarm gehoord heeft, voordat je het systeem mag activeren.
helaas niet, al zijn er in sommige omgevingen waar dit soort fluoralkaan stoffen gebruikt worden wel verspreid onafhankelijke ademlucht toestellen aanwezig die dus bij calamiteiten direct gepakt kunnen worden om daarna "veilig" te vluchten als na ~60sec het zuurstof verdreven word door brandblus installatie met het fluoralkaan
Er zijn meerdere oplossingen. 3M heeft een blusmiddel waarbij je in de ruimte zou kunnen blijven. Een opvolger voor halon.
hfc-125 en hfc-227 zijn wel gefluoreerde koolwaterstoffen. Waarbij de 227 "veilig" is.
Wordt ook wel met watermist gedaan. Zie bijgevoegde link. Ik ken datacenters in het noorden van het land die dit toepassen.

https://www.dutchdatacent...-uw-bedrijfscontinuiteit/
nee, een zuurstof verdijven fluoralkaan zoals ook in onderzeeërs gebruikt word, lange tijd was dit FM-200/R227 uit mijn hoofd; 1,1,1,2,3,3,3-heptafluorpropaan

Met groet,
een chemisch laborant ;)
Interresant, tweakers zou misschien eens een rondleiding kunnen doen met wat info hierover enzo.
Waarom zou Tweakers een video moeten maken over een blussysteem in datacenters, als er al duizenden video's bestaan? Overigens is er ook weinig bijzonders aan een gas blus systeem. Het pompt gas in een ruimte onder gigantische druk met heel weinig zuurstof, maar wel voldoende om het als mens te overleven.
Ik zeg niet dat het moet, en ten tweede: tweakers draait in een gesponsord True datacenter. Dus dat zou en reclame zijn voor True, en je hebt nog eens leuke content.
Datacenters kent iedereen nu ongeveer wel hoe die werken en worden gemanaged. Als ik redacteur was dan zou ik althans daar geen kostbaar budget meer aan willen besteden. Liever eerder over bedrijven of subsectoren waarvan de meesten niet weten dat ze bestaan of hoe belangrijk zij zijn. Liever of zaken dus die onze NL en Europese economieën echt drijven.
Ja blussen kan al is dat zelfs in een modern datacenter eigenlijk onzin. Ben zelf verantwoordelijk geweest voor de veiligheid van een datacenter. Maat in een zaal is er niet zoveel wat kan branden, anders gezegd een brand zal een electriciteitsbrand zijn en dan is je enige optie afschakelen.
Vroege detectie heeft veel meer zin, en kan heel erg goed met lucht aanzuig op de juiste plekken. Tijdens een test konden terugzien wanneer een blade server kapot was gegaan (spike in de detectie).
Bedenk wel dat als je gaat blussen met een gas ook de ventilatie en koeling uitgeschakeld moet worden, dan gaan na 10 tot 15 minuten alsnog alle apparaten thermisch uit.
Dus gasblussing in een computerzaal is zonde van het geld, maar he we volgen de Amerikanen die de norm hebben bedacht.
Overigens bij iedere audit kwamen we er zo door, waren wel altijd vragen.
Daarnaast hadden we in de technische ruimtes wel blussing en konden de NSA's en No Breaks draaien onder blussing. (aanzuig voor de motoren kwam rechtstreeks van buiten).
Interessante manier van er tegenaan kijken… ik had niet goed gelezen in de haast..
Er zitten relatief grote condensators op die nog genoeg stroom kunnen geven om de controller toe te laten data uit de cache naar de SSD weg te schrijven in het geval van een onverwachte stroomonderbreking. Anders riskeer je corrupte data.
99% van de backplanes / controllers heeft een eigen (veel grotere) condensator of zelfs een echte batterij om bij een power-failure de data alsnog weg te kunnen schrijven. En "nog grotere" controllers hebben ook nog eens eigen cache / nvram-achtige oplossingen om de nog niet weggeschreven data (ook zonder powerloss) rustig aan te bieden aan de drive / drives.

En bij veel van dit soort opstellingen heeft de drive zelf (in dit geval Kingston) weinig tot niets te willen over de hoeveelheid data die nog wordt aangeboden bij een power-failure; dat bepaalt dus vaak een eerder apparaat in de keten alsmede de power-down sequence indien er geen tweede feed/PDU in de racks zit of redundante PSU's in de enclosures.

Kingston heeft eigenlijk een niche produkt bedacht wat vooral handig is in single-disk opstellingen en/of niet-redundante power-opstellingen en dan (vind ik) is het niet eens echt enterprise of datacenter te noemen; meer pro-sumer hobbyisme waarbij power-failure en/of data-loss een minder heftige impact heeft.
DIe heeft inderdaad een paar kleine condensatoren, maar dat staat niet gelijk aan volledige power loss protection zoals enterprise SSD's dat hebben.

De MX500 is een consumenten model.

https://www.reddit.com/r/...sd_power_loss_protection/
Ja, en? Bij de kenmerken staat "data loss protection". Wat betekend dat dan volgens jou? Waarom zou je anders condensatoren inzetten?

[Reactie gewijzigd door uiltje op 24 juli 2024 06:33]

Lees je even in over de MX500, het is onvolledige power loss protection. Zie ook mijn link.

Server grade SSD's hebben veel grotere condensatoren om ook de in-flight data echt te beschermen ipv enkel de data at rest.
Voor iedereen die het zich af vraagt: SATA is nog steeds heel erg relevant in servers.

Je kan hiermee bestaande HDD’s vervangen door deze SSD’s en ze gebruiken in je raid array. Daar is dit snel genoeg voor.
Zie zo niet zo snel het verschil met zijn voorganger de DC500M.
Kingston SSD's in datacenter? Nee dank je. Ze zetten die dingen in elkaar van onderdelen die ze toevallig op de plank hebben liggen verwacht ik, net als de consumenten SSD's, dus de performance kan van SSD tot SSD verschillen, absoluut geen goed idee in grote array's of omgevingen waar consistentie en betrouwbaarheid belangrijker is dan absolute performance.
Waar baseer je dit op, je eigen mening?
Onderbuikgevoel.
The Kingston NV2 is simply not a drive we can recommend in most cases because the range of hardware it can have makes it too risky for the buyer. You could get the great SM2269XT or the mediocre SM2267XT controller. You could get BiCS5 TLC or much slower QLC. None of these will have DRAM and it’s probably unfair to call this a PCIe 4.0 drive on top of all that.
https://www.tomshardware.com/reviews/kingston-nv2-ssd/2

Adata doet hetzelfde:
The company admitted to us that it had switched from an SMI SM2262ENG to an SMI SM2262G controller, but said that new drives should offer similar performance and still meet its published specs. Those published specs are fairly broad as they only state that the drive uses an SMI controller (not which one) and that it can get up to 3,500 / 3,000 MBps sequential reads and writes with up to 390K / 380K IOPS.
We dug deeper and bought a new copy of the drive from a retail outlet, finding that it has different components than the original model. The company also sent us a new sample with yet another layout.
Maar ook hier doet Kingston gewoon een andere sticket op een bestaande SSD en verkoop hem als het snelle model:
Kingston’s top-performing KC2500 is the latest example of just that: The company rebadged its KC2000 as the faster KC2500 even though it had the same hardware, with the only change being a simple improvement to the NAND bus interface speed.
https://www.tomshardware....ssd-makers-swapping-parts

Dus geen Adata, Kingston, WD of Team Group in datacenter, je weet gewoon niet wat je krijgt en in hoeverre dat lijkt op wat je ooit in een specsheet/reviews leest.

[Reactie gewijzigd door hellbringer op 24 juli 2024 06:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.