Xiaomi toont 300W-laadsysteem dat smartphone oplaadt in 5 minuten

Xiaomi heeft een laadsysteem getoond dat een 4100mAh-accu van een smartphone kan opladen in vijf minuten. De lader heeft een theoretische maximale capaciteit van 300W, al komt hij tot maximaal 290W in de getoonde video.

Xiaomi laadt de telefoon volgens de beschrijving op met 15C, wat zou neerkomen op iets meer dan 60A. De fabrikant legt uit dat er meerdere laadpompen parallel werken om de telefoon zo snel op te laden. De accu lijkt te bestaan uit twee cellen, zoals nu ook al bij smartphones het geval is. De efficiëntie zou 98 procent zijn.

Voor een smartphone is 300W momenteel het hoogste laadvermogen tot nu toe. Het is onbekend of en wanneer een telefoon met een dergelijke laadmogelijkheid zou uitkomen. Vooralsnog gaat het om een prototype met een omgebouwde Redmi Note 12, die standaard kan laden met 210W en binnen tien minuten is opgeladen.

Vooral Chinese fabrikanten zijn bezig met een laadrace, waarbij ze telkens zo snel mogelijke laadsystemen inbouwen in telefoons. Het snelste laadsysteem in een verkrijgbare telefoon is de Realme GT Neo 5 met 240W-lader.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-02-2023 • 10:18

186

Reacties (186)

186
185
70
3
0
99
Wijzig sortering
https://www.youtube.com/watch?v=UpqaQR4ikig

Ik kan dit filmpje van Marques Brownlee zeer aanraden wat ingaat op de levensduur van zulke fast charging batterijen.
TL;DW: De grote killer van batterijen is hitte, niet per se stroom. Die hitte wegkrijgen van de batterij kan op verschillende manieren:
- De 300W charging zit hem vooral in het eerste kwartiertje en loopt daarna door warmte in de telefoon al vrij snel terug
- Sommige telefoons bevatten niet 1 maar stiekem twee batterijen die allebei met de helft van het wattage worden gevuld. Dit "halveert" (pin me er niet op vast) de hitte die vrijkomt, maar zorgt voor wat overhead van onderdelen voor batterij management.
- OnePlus had heeft een charging blok waarin de stroom omgevormd wordt waardoor de hitte die daarbij vrijkomt niet in de telefoon komt. (Thanks voor de up to date aanvulling @Anonymoussaurus )
- Vapor chambers om de hitte beter af te handelen
- etc.

[Reactie gewijzigd door TwistedMindNL op 22 juli 2024 16:46]

- OnePlus had een tijd een charging blok waar de stroom omgevormd werd waardoor de hitte die daarbij vrijkomt niet in de telefoon komt.
Had? Heeft. Vziw maakt VOOC Charge hier ook gebruik van (after all, OnePlus maakt van dezelfde technieken gebruik als OPPO).
Thanks voor de aanvulling! Ik heb sinds mijn OnePlus 3 weinig gezien van de nieuwe generaties in mijn omgeving, dus wist ik het zo snel niet zeker of ze het nog steeds gebruikten.
Fair enough. Maar die video is zeker interessant (was hem al een keer eerder tegengekomen)! Volgens mij is het ook funest om je telefoon helemaal naar 0% leeg te drainen en heel lang op 100% te laten hangen. Een onderzoek toonde volgens mij dat je het beste je telefoon tussen de 20 en 80% kan laten zitten.

Tegenwoordig laat ik alleen nog maar op met 5W. Als ik weg moet, gebruik ik de 30W Warp Charge lader voor mijn 7 Pro.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 22 juli 2024 16:46]

Dat doe je al, 100% die hij aangeeft op je telefoon is geen 100% real , maar 85% dacht ik ...
En 0 is ook niet zo dan zit er in het echt nog 15% in.
Heb dat ook eens uit eglegt gekregen , dit doen ze om over te heet worden en brand te voor komen.
Vroeger waren zie dingen gewoon echt niet brand vrij
Dus dat hebben ze op gelost door de nooit tot de max te laden en aan gegeven dat 85 % dus full load is.
Hmm, misschien geeft de app Accubattery daarom bij een nieuwe telefoon aan dat de accucapaciteit lager is dan opgegeven. Omdat hij de batterij niet daadwerkelijk tot 100% wordt geladen bij '100%' vol.
Bij een nieuwe accu / of batterij moet je nooit gelijk meten,
Die dingen moeten zich nestelen , dat doe je door gewoon een paar keer bijna leeg te maken en dan weer bijna vol op te laden .
De waardes zijn van nieuwe accu's of batterijen nooit correct.

En daarbij heeft koud en warm temp in de omgeving ook invloed op de accu
Is ook zo, maar dan nog schijnt het te helpen blijkt uit verschillende onderzoeken (bron: Battery University).
Mijn Galaxy A52 (Li-Polymeer accu) heeft in de instellingen een optie om tot max 85% te laden om de accu te sparen, heb ik vrijwel altijd aan staan.
tja niet elke telefoon heb dat, *kuch kuch* apple die laad zo snel mogelijk tussen 20-80% daarna over naar langzaam laden , maar geen optie om te stoppen met laden na 80% one plus heb wel die optie dus dat scheelt met een 140w lader
Op mijn ASUS laptop kan ik tot 60% laden en blijft gewoon aan het lichtnet hangen. Deze mogelijkheid is ingebouwd bij ASUS om de accu te sparen. Koppel ik de stroom af bij 60% dan is de accu binnen ongeveer een half uur leeg. De levensduur van deze accu is gewoon heel slecht.
maar ja dat is een laptop en dit ken je ook in windows instellen
100% = 4.2 Volt. en hij laad echt tot 4.2 volt, dat kun je uitlezen in de sensors.
0% is =~3.5 volt, en dat is niet leeg leeg, want je zou tot 2.8 volt kunnen, dus dat is wel die 20%

Overladen wordt simpel voorkomen door de laatste 10% heel langzaam te laden.

maar mocht hij echt op 2.8 volt komt beschadigd hij waarschijnlijk wat je merkt dat hij heel heet wordt tijdens het laden, en/of dat resulteert in de bolle batterij.

Moderne phones hebben een optie dat je echt tot 85% oplaad, handig als hij heel veel aan de lader hangt.
Ik dacht juist andersom. Batterij heeft een x aantal voltage als hij vol is dit is vaak rond de 4.2-4.45. Is hij helemaal leeg dan kom je altijd uit op 3.5V. Als je toestel 100% aangeeft dan is de accu daadwerkelijk ook vol echter is dit niet het geval voor wanneer hij helemaal leeg is. Je hebt onderin altijd een marge stel iemand legt zijn telefoon helemaal leeg weg dan wil je niet dat na een half jaar het toestel niet meer opgeladen kan worden omdat hij te diep ontladen is. Ik vraag me dan of of de rated capacity die op een accu staat daadwerkelijk de capaciteit van de accu is of de bruikbare capaciteit.

[Reactie gewijzigd door Puddi Puddin op 22 juli 2024 16:46]

Hmm vraag me af of dat waar is, mijn Samsung S22 Ultra staat in "Batterij bescherming" laad het met 85%. Als waar is wat je zegt zou ik maar 72% overhouden.
Dus eigenlijk zou die 300W laden alleen in het begin moeten zijn, wanneer de accu nog koud is. Bij bijvoorbeeld 50°C accu temperatuur, schakelt de lader terug naar 30W. Heb je toch nog een redelijke boost, maar wel een lange levensduur van de accu.
Ik heb een Xiaomi 12T met 120watt lader. De batterij wordt max 36 graden tijdens snelladen. Voordeel van snelladen is dat je 's Morgens bij het boterham smeren de telefoon aan de lader hangt en 10min lader zit er 75% in.
Als een batterij 300 fabrieks cycles heeft dan is deze op als je de telefoon 300x 100% oplaadt (300 cycles). Echter laadt je de telefoon elke keer tot 80% dan telt 1 laadcycle maar voor 0.2. En kun je 300*5=1500 keer laden voordat de batterij op is. Een ander voordeel van snelladen is dat je niet oplaadt terwijl je slaapt. (brandgevaar)

Ik heb in deze korte review ook info gezet over snelladen. Xiaomi 12T, 128GB opslag Zwart review door enermax
Waarom zou het opladen tot 80% maar voor 0.2 meetellen? Dat getal heb ik werkelijk nog nooit gezien.

Volgens mij is dat gewoon 0,8. De extra slijtage van li-ion batterijen als je tot 100% laadt is de laatste jaren een stuk minder geworden. Tegenwoordig kunnen batterijen zo'n 800 tot 1000 keer opgeladen worden.
Snelladen geeft extra warmte dat wordt beperkt door een zoveel mogelijk elektronica naar de lader te verhuizen en de batterij in tweeën te splitsen.
's nachts opladen is prima, maar dan moet je de telefoon niet onder je kussen leggen en liever ook draadloos opladen of gewoon met een oude 5v, 2 Amp lader. De kans dat je telefoon in de fik vliegt is al minimaal, maar dan zelfs verwaarloosbaar.
Ik denk dat 800-1000 inderdaad een realistischer getal is. Mijn Xaomi Pocophone F3 is volgende maand 2 jaar oud en ligt elke nacht aan de snellader. Volgens accubattery is de capaciteit nog 91%.
De levensduur hangt natuurlijk ook af van hoeveel energie er nog in de accu zit op het moment dat je de lader aansluit. Een laadcyclus is van 0 tot 100%, Als je van 40 tot 100% laadt is dat maar 0,6 laadcyclus.

Snelladen en laden tot 100% heeft volgens de kenners bij de goede (moderne) Li-ion accu's nauwelijks een negatieve invloed op de levensduur. Bij verdeling over meerdere cellen kan er wel een verschil ontstaan tussen de cellen. De ene zal sneller vol zijn dan de ander(en). Zodra één van de cellen 100% geladen is stopt het laden. Met een paar keer langzaam laden lost dat verschil meestal netjes op.
Ik doe dit ook met mijn One plus 8 Pro, ipv in de avond aan de lader hang ik hem in de ochtend er eventjes aan!
Hebben telefoons tegenwoordig niet een stuk slimme software voor het laden in de nacht? Als ik mijne er aan hang laadt die op tot 75% en stopt die, tot een half uur voor mijn wekker gaat, dan begint die weer te laden. Dit werkt helaas niet als je op onregelmatige tijden op staat.
Elke keer tot 80% laden is niet 0.2 laadcycle maar 0.8 laadcycle, en kom je dus op 350 keer laden in plaats van 1500. Klein rekenfoutje :)
Dat is niet helemaal waar. Laadcycles zijn in principe exponentieel. Laadt je je batterij altijd tot 0-100% op, dan haal je misschien 300 laadcycles. Maar laadt jij altijd maar 0-40% op, dan haal je in totaal meer dan 1000 laadcycles (laad cycle wordt dan gezien van 0-100%, dus niet 1000 keer 40%, maar in principe 2500 keer 40% opladen).
Als een batterij 300 fabrieks cycles heeft dan is deze op als je de telefoon 300x 100% oplaadt (300 cycles). Echter laadt je de telefoon elke keer tot 80% dan telt 1 laadcycle maar voor 0.2.
Dat laadcycle verhaal van jou klopt niet hoor, tot 80% laden telt voor 0,8 en niet 0,2.
ken wel zo zijn, maar niet elke telefoon heb een sensor op de accu , zo als iphones , die woorden erg heet vergleken bij mijn one plus ace , en dat maar met 35w tegen over 140w
Na het eerste kwartiertje is hij al 3 keer vol.

Ik vermoed dat er een ijspack achter de telefoon zat :)
nah, it soort telefoons hebben geoptimalizeerd laden hoor, of/en hebben meerdere cellen om te laden
En waar komt die hitte vandaan? Dat komt van de interne weerstand in combinatie met de stroom. Aangezien de accu verouderd schiet zijn weerstand omhoog dus in het begin klinkt het leuk maar ik vrees voor meer branden later in het jaar.
Het aantal brandincidenten neemt in Nederland juist af. En dat ondanks de toename van de bevolking en de toename van het gebruik van apparatuur met (oplaadbare) batterijen.

Blijkbaar valt het wel mee met die accu's.
Maar gebruikt iedereen wel de nieuw bijgeleverde lader of hangt die op het werk nog steeds aan de PC USB poort en thuis aan de 2A standaard USB lader naast het bed? Als je spanningsbron vandaag de dag geen fast charging kent zal er ook nooit snelgeladen worden.
Ik zelf gebruik een oude charge only USB kabel (geen datalijnen) en mijn accu leeft al 6 jaar.
Ik heb ook een toestel liggen van november 2018 en die ligt sinds kort in de kast. Altijd de bijgeleverde snel lader gebruikt en heeft nu nog een capaciteit van 72 procent. Die kan dus nog wel een paar jaar mee voordat hij helemaal defect is. Ik denk dat het allemaal wel een heel stuk minder spannend is als dat jij denkt.

[Reactie gewijzigd door Puddi Puddin op 22 juli 2024 16:46]

Dat is op deze schaal en met deze cijfers totaal irrelevant. Bevolking neemt toe, gebruik van accu's neemt toe, branden nemen af. Dat is wat je uit de cijfers van het CBS kunt halen. De oorzaak van een brandincident (mooi woord) staat er niet eens bij.

Ik durf te wedden dat niet iedereen de nieuwe lader bij z'n nieuwe toestel zal gebruiken, een percentage zal ook oude kabels gebruiken. 100% of 0%, het komt gewoon niet voor wanneer je naar het gebruik kijkt in een heel land. Hoe jij en ik onze telefoons en kabels gebruiken, is dan ook ineens compleet irrelevant, het gaat om het grote plaatje. Daar maken we dan wel weer deel van uit.
Snelladen kan ook voor minder incidenten zorgen omdat het nu zo snel gaat, dat men er bij kan blijven terwijl de telefoon laadt. Zo laad ik mijn telefoon 's ochtends op tijdens mijn ochtendritueel in plaats van 's nachts als ik slaap.
maar niet iedereen ken dat , niet iedereen heb een stopcontact bij zijn werk plek
Fijn deze informatie :)

sidenote. Ik heb een tel. die max. met 120W oplaad. Het heeft mijn gedrag m.b.t. opladen veranderd en ik denk niet dat het duurzaam is (en/of goed is voor mijn mobiel).

Ik let bv. niet meer op hoeveel lading ik heb, want ik kan toch binnen 10min. op ruim 50% accucapaciteit zitten. In praktijk betekent dat het veelvoudig voorkomt dat mijn acculading in de single digits beland alvorens ik oplaad (en soms is uitgevallen). Ik ga elke dag sporten dus tijdens het omkleden laad de telefoon op. Dit komt allemaal niet ten goede voor de levensduur. Als ik eerlijk ben maak ik mij daar niet druk om. Ik vind dit een fijne afweging. Erken dat ik hierin de weg van de minste weerstand kies. Ik kan namelijk ook inzetten op gedragsverandering. bv. Voor het tandenpoetsen de tlefoon in een slow charger plaatsen. Of is een telefoon hele nacht aan de lader hangen ook niet goed?
Op delen van de accu in 2 of 3 cellen heeft maar 1 doel: Warmte beter afvoeren. Als je tussen de cellen een koelmogelijkheid hebt kan je "in" de accu koelen wat met een enkele cel (nog) niet kan.

Krijgen we straks laders met ingebouwde koelers? Gaa mij tever...
OnePlus had heeft een charging blok waarin de stroom omgevormd wordt ..
Wat bedoel je hiermee? Ieder lader heeft toch altijd een 'blok'/adapter die de stroom van 240V wisselstroom naar een lager voltage gelijkstroom? Net zoals je laptop, sommige monitoren/ AIO's etc.
Ik moest C even opzoeken. Dit staat voor Coulomb en zou volgens wikipedia met een hoofdletter geschreven moeten worden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Coulomb_(eenheid)

Daarnaast kan 15C naar 60A niet kloppen volgens mij. C/s naar Ampere kan wel,
https://www.inchcalculato...coulomb-second-to-ampere/
, maar dat zou dan 15C/s = 15A moeten zijn.

Maar zoals je leest wist ik niet eens waar C voor stond, dus als ik er naast zit hoor ik het graag.
Bij batterijen staat de C niet voor Coulomb maar voor capacity. Stel dat je een oplaadbare batterij met een capaciteit van 2500 mAh hebt, en die wil je opladen met 0,1C, dan betekent dat dat je de batterij met 250 mA oplaadt. Dan is hij in 10 uur vol. Als je hem met 1C oplaadt, is dat gelijk aan de capaciteit van 2500 mAh, dus is hij is 1 uur vol. En als je hem met 10C oplaadt, is dat 10x de capaceit of 25A en is hij dus in 0,1 uur vol (6 minuten).

Het is dus de laadsnelheid, ten opzichte van de capaciteit van de accu. In het artikel wordt gesteld dat de batterij 4100 mAh is, en dat hij met 15C kan worden opgeladen. Dat is dus 4100 x 15 = 61,5A.

De maximale geadviseerde laadstroom staat vaak op accu's, of in de specificaties. Op de zijkant van een normale oplaadbare batterij staat bijvoorbeeld wel eens 500 mAh geschreven. Fabrikanten publiceren ook vaak datasheets waarin de maximale laadstroom in staat. Bijvoorbeeld deze datasheet van een pakje oplaadbare AAA's van Duracell. Op pagina 2 zie je een fastcharge-grafiek met 1C bij de rode lijn geschreven. Dan kun je dat wel als richtlijn aanhouden voor een goede maximale laadstroom.

[Reactie gewijzigd door Bergen op 22 juli 2024 16:46]

Kunnen ze dit niet op electrische auto's toepassen? Zou wel vet zijn als je je auto in 5min kan opladen. Dan is meteen het actieradius probleem opgelost.
De auto snelladers van nu zijn al 350000 watt. Je hebt dan ongeveer 30 minuten nodig.

Voor 5 minuten heb je 2100000 watt nodig...
Momenteel beetje onrealistisch.

De auto's zouden een stuk zuiniger moeten worden waardoor minder grote batterijen nodig zijn. Of veel minder laadbeurten. Waterstof lijkt nog steeds de betere oplossing
Waterstof lijkt nog steeds de betere oplossing
:(:)
Zuiniger? We hebben nu al een energietekort. Met waterstof voor transport gooi je gewoon 2/3de van die kostbare energie weg.
Op een zonnige of winderige middag gooien we ook al veel energie weg omdat die panelen en windmolens wel opwekken maar de vraag te laag is. Als we van die 100% verlies nog 30-40% kunnen "redden" is dat toch mooi?
Dus eerst windmolens en PV's produceren, die al zonder energie weggooien een Cf van 20-45% hebben. Vervolgens die ongebruikte energie omzetten in waterstof, om daarvan nog een deel weg te gooien?
En dat noemen we dan met z'n allen duurzaam?
Als dat wil zeggen dat je een uitstoot loze, "eenvoudig" op te slaan brandstof hebt... Zodat meer fossiele branstoffen vervangen kunnen worden, dan is dat toch duurzaam?

We kunnen het ook omzetten naar efuels ipv onhandige waterstof.
Ik ben benieuwd wat de LCA van een zonnepaneel of windmolen is, wanneer over de gehele levensduur een equivalent van 5-10% Cf behaald wordt. Ik weet niet hoe ik het moet visualiseren waarom dit niet duurzaam is, maar zie het als een appelboom hebben, en 9 van de 10 appels weggooien bij het oogsten. Ja de boom is een product van de natuur, maar alle energie en moeite die in de boom (paneel, turbine) gegaan is, moet er ook wel weer uitkomen..
Als je het zo bekijkt heb je gelijk. Maar als je het bekijkt in de context. Dan zal je zien dat het allemaal co2 (en andere uitstoot) uitspaart, waardoor het alleszins meer duurzaam is als het status quo.
nee, dat doe je niet. als producent zet je de windmolen of energiecentrale dan gewoon uit. ernergie "over" hebben bestaat niet. men moet echt eens daarmee ophouden.

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 16:46]

Windmolen uit kan inderdaad wel. De (particuliere) daken vol zonnepanelen is toch lastig. En een kerncentrale die "straks" gaat lopen tuffen zet je ook niet "even" uit.
Hoe lossen we de uitdaging van piek productie dan op?
accus zijn al jaren economisch rendabel. vele zijn al binnen een jaar terugverdient. probleem zit hem in de productie ervan, niet de kosten. en natuurlijk de overheid die letterlijk 5 a 10 erover doet om een vergunning te verlenen.
Het is maar hoe je het bekijkt.
Een zonnepark of windmolen "uitzetten" vanwege dat het net vol is betekent dat je energie "over" hebt.
Je bent bewust een energie leverancier aan het stoppen. Gaan we naar het woord "overcapaciteit".

We hebben laatst een oproep gekregen van de netbeheerder om onze powerfactor/cosfi naar beneden af te regelen (~0.90) voor een zonnepark.
Wat dus betekent dat je "over" capaciteit hebt ten tijde dat je aan het produceren bent. Je hebt immers de kraan ietwat dicht gedraaid.
Daar ga je de mist in. Een windmolen laten draaien kost geld. Als je onder kostprijs die kWh moet gaan verkopen is het onverandwoord om de machine aan te zetten. Daarom zie je vaak dat er maar een paar windmilens in een park aanstaan.

Je kan zo rooskleurig denken over stroom maar onder de streep gaat het om harde knaken en niemand gaat geld inleveren om waterstof of andere onzin te maken.
Op zich een terecht argument, maar een dat nu nog geen hout snijdt. Op dit moment gaan we nog niet zo snel over de 100% duurzame energie heen waardoor we teveel elektriciteit opwekken. Electrolyzers zijn best duur, dus alleen waterstof opwekken als je "teveel" stroom produceert is voorlopig nog niet rendabel. Natuurlijk neemt het aandeel duurzame stroom snel toe en hopelijk worden electrolyzers drastisch goedkoper en efficienter.
Teveel electriciteit bestaat niet. Als eerste gaan de duurste opwekkers zoals gascentrales uit. Daarna volgen de windmolens en zo. Als er teveel opwekking is stort het net in en niemand gaat stroom maken onder de kostprijs.
Klopt, vandaar de aanhalingstekens. Wat ik bedoel is dat dat er teveel capaciteit is op het moment dat je windturbines stil moet gaan leggen. Overigens worden conventionele centrales ook duurder per kWh als je die dingen een deel van de tijd stil legt, maar juist dat willen we natuurlijk - naar een situatie waar alleen fossile brandstof verstookt wordt als het duurzaam niet lukt.
Waterstof lijkt nog steeds de betere oplossing
Om snel energie overdracht te doen NU nog wel, maar zie hier de innovatie bij telefoons ook bij accu's in het algemeen zullen we steeds sneller kunnen laden.
Veel zuiniger worden de auto's niet (i.v.m. lucht- en rolweerstand is dat uiteindelijk niet verder meer te optimaliseren).

Echter wegen de nadelen van waterstof tot op heden niet op tegen de voordelen van (nu nog trage) accu's. Daar is de huidige ontwikkeling van de elektrische auto een snoeihard voorbeeld van.

Ik zie het niet meer gaan vliegen met waterstof, sinds eind jaren tachtig wordt de waterstof auto binnen 10 jaar beloofd. Anno 2023 is dit niet anders en heeft de elektrische auto een enorme vlucht genomen.
Die waterstof auto anders dan wat demo's en andere uitzonderingen zal in mijn beleving nooit mainstream gaan worden.
Zo'n accu is makkelijk 15.000 keer groter, regel je dan ook een aansluiting van 4,5 megawatt?
Die accu's zijn een tikje groter. Om die in 5 min vol te krijgen heb je een complete energiecentrale nodig (nou ja, ongeveer 1MW effectief).
Of een even grote (thuis)batterij die alle cellen parallel kan schakelen:

eg. 80kWh met cellen van 33Wh/9Ah (vb. Tesla 4680 batterijen):

Om daar 1MW uit te trekken moet je de cellen ontladen aan 13C (dus 117A per cel):

117A * 3.7V * 2400 cellen = 1MW
Welk actieradius probleem?

Ik rij al jaren een Tesla Model 3 LR AWD en heb nog nooit met een lege accu gestaan.
dat zou mogelijk zijn als ze een lader hebben die meerdere cellen tegelijk / onafhankelijk laad, tesla b.v gebuik 18650 cellen, daar zou het mogelijk zijn om een balancer board te gebruiken
Anoniem: 454358 28 februari 2023 10:22
Leuk dat het mogelijk is, maar is dit niet gewoon schadelijk voor de accu op de lange duur?Ik heb liever een accu die gewoon 3-4 jaar meegaat, en dan laadt ik die snachts wel op, en op kantoor ligt die gewoon op mn bureau, en kan die ook laden, hetzelfde in de auto.
Of gewoon weer wisselbaar maken van de accu als ie na een halfjaartje opgebrand is,..
Want er wordt nog niet genoeg chemisch afval geproduceerd? Als mijn accu het langer had volgehouden, zou ik ik nog steeds rondlopen met mijn Samsung S9.

Ik heb echt veel liever een accu die 4-6 jaar of nog langer mee gaat. Gelukkig wordt er, na een toevallige ontdekking, onderzoek gedaan naar een langere levensduur: nieuws: TU Delft-onderzoekers verlengen levensduur lithiumionaccu's met extra.... Ik kan alleen maar hopen op meer.
Ben het met je eens, heb zelf een Fairphone 4 en wil er zo lang mogelijk mee doen. Maar daar is de accu ook wisselbaar dus zelfs na 5 jaar kan ik hem wisselen.
Het 5 minuten opladen is gewoon gebruikersgemak maar ik zie de techniek liever verhuizen naar grotere batterijen zoals in elektrische auto's.
Het moet wel mobile blijven ....... als je een accu zoals in een tesla zit , in een telefoon gaat stoppen dan is het weer niet mobile , maar dan kun je hem alleen als vaste telefoon gebruiken , of krijg je er een kruiwagen bij , steekwagen :-)

Ik vind zelf de oplaad tijd niet zo belangrijk.
Maar goed voor die tijd dat ik perdag de telefoon gebruikt die 5 a 10 minuten per dag
Het is meer om even een apje te beantwoorden en om me rekeningen en slimme meter te controleren
Soms Ziggo go kijken .. maar dan houd het wel op.
dan gaat die gewoon in de lader en klaar
Ok mooi die uitvinding om de levensduur te verlengen van accu's, maar nog steeds is het veel beter om enkel een accu te vervangen, dan een hele telefoon weg te moeten gooien omdat de accu op is, nietwaar?

Maar als een accu dan een jaar of 5 of 6 meegaat straks, hebben we een ander probleem: mobiele telefoons worden na verloop van tijd steeds trager. Dit kan zijn door updates, andere, nieuwere apps, of gewoon door gebruik. En er breekt dan altijd een moment aan dat zo'n telefoon dan vervangen gaat worden. Meestal gaat zo'n ding uiteindelijk de kliko in. Maar het zou beter zijn, als de accu eruit gehaald kan worden en ingeleverd kan worden voor recycling. Ik weet dat er inmiddels bedrijven zijn die dat doen. Ik zou pleiten voor statiegeld op vervangbare accu's, zodat die netjes ingeleverd gaan worden.

[Reactie gewijzigd door poktor op 22 juli 2024 16:46]

Statiegeld op de hele telefoon lijkt me nog beter. Er zitten waardevolle grondstoffen in.
Yep, helemaal eens! :)
JA, je kan beter je telefoon weggooien en een nieuwe kopen omdat je accu versleten is.
Veel beter. 8)7



ed: Haha 100% @Finraziel
Ik zie het nu. :)

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 22 juli 2024 16:46]

Dat zegt hij niet, hij reageert op dat het ok zou zijn als de accu maar een half jaar mee zou gaan zolang je hem makkelijk kunt wisselen.
Ik neem aan dat dat "half jaar"-statement een beetje een hyperbool is.
Ik kan er prima in meegaan dat de batterij vervangbaar hoort te zijn.

Dat was tot nog niet zo heel lang geleden dw normaalste zaak van de wereld.
In de telefoonwereld is dat wel erg lang geleden volgens mij... Dan hebben we het over de Galaxy S3 of zo? Weet niet precies wanneer ze bij Samsung gestopt zijn met batterij klepjes maar dat was echt nog vrij aan het begin van Android.

Ik denk dat fabrikanten echt wel onderzoek hier naar doen en dat daar uit komt dat ze waarschijnlijk minder zouden verkopen doordat het toestel dikker en minder sleek zou zijn en/of minder accuduur heeft.
Nee zeker niet dikker. Mijn huidige samsung A52S is 2 x zo dik als mijn oude Samsung Galaxy S. En de accu van de Galaxy kan vervangen worden, die in de A52S niet. En beide hebben ze een kunststof achterkant. Kortom: de enige reden dat de accu's niet meer vervangen kunnen worden is omdat het meer geld oplevert. En het milieu boeit die bedrijven niet. Maar ja, dat heeft bedrijven nog nooit geboeid, nietwaar?
Mja ok ik had meer high-end toestellen in gedachte. Bij budget modellen zou het in principe makkelijker kunnen qua design en vorm, maar ja inderdaad het zal wat meer kosten. Alleen ook daar weer, als zoveel mensen er echt om zouden geven dan deden ze het wel want dan zouden de extra verkopen die kosten wel compenseren. Maar ik vermoed dus dat op wat Tweakers na er gewoon maar weinig mensen zijn die er echt genoeg om geven om hun aankoopkeuze er door te laten bepalen.
De reden dat fabrikanten accu's vast in toestellen gingen bouwen, was puur vanwege het geld. Het is goedkoper fabriceren. Dat is alles. Er is hier en daar nog een enkele fabrikant die een toestel met verwisselbare accu makkt, maar het is een kleine minderheid. Fabrikanten boeit het milieu ook helemaal niet. Ze weten wat er een groep is die per se een verwisselbare accu wil. Het levert dus geld op. Maar ze zouden dit allemaal moeten doen. Fabrikanten zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en die keuze niet aan de klant moeten overlaten. De fabrikanten zijn uiteindelijk degenen die het milieu vervuilen met hun producten en de fabricage ervan, wat ook afvalstoffen geeft. En als die niet willen bewegen uit winstbejag, wat ik verwacht, dan moeten overheden ze hiertoe dwingen, op straffe van gedwongen sluiting als ze niet meewerken. Pas dan gaan er dingen veranderen, eerder niet.

[Reactie gewijzigd door poktor op 22 juli 2024 16:46]

Mijn Samsung S5 had nog gewoon een vervangbare accu.

Mijn huidige Note 9 heeft dat niet, en aangezien Samsung de accu heeft vastgelijmd, kost het vervangen zo'n 100 euro.
Iets recenter dan ik dacht inderdaad, maar de S5 is alsnog 9 jaar oud. Een eeuwigheid in telefoonland.
Jaar of 5 a 6 geleden, zou ik zo gokken. Lang inderdaad.

Er zijn zeker ook nadelen aan, klopt, niet te min al dat de batterijen die ik "spare" heb gekocht nooit zo goed waren als de originele batterij.

Maar toch, in ieder geval een modelletje in de line up dan.
Een budgetmodel misschien.
Of gewoon weer wisselbaar maken van de accu als ie na een halfjaartje opgebrand is,..
Kan je de kosten van een nieuwe accu dan verhalen op de fabrikant? Ik doe 3 tot 4 jaar met een telefoon. Voor alle accu's die je dan gaat betalen in die tijd, kan je weer een andere telefoon kopen. Dan heb ik liever een accu die gewoon langzaam degradeerd over de tijd van 3 a 4 jaar.
Een halfjaar is een slechte aanname van mij, ik denk dat de accu wel 2 jaar kan volhouden ook al wordt ie opgefikt door 300w. Het is maar voor een hele korte tijd.
Of een half uur op 60w (en ik lees hieronder dat sommigen al 4 jaar mee doen) of 5 minuutjes op een hele dag of misschien meer op 300w...
Of dat mensen weer eens gewoon een grotere batterij en dus een wat dikkere telefoon apprecieren.

Ik heb veel te lang moeten zoeken maar heb nu een gsm die gemakkelijk een week met gewoon gebruik meegaat. (chatapps, soundcloud en waze vooral).
welk model van gsm is dat dan als ik mag vragen?
F150 r2022, via een paar Chinese websites. Mijn Nomu S10 was ook fantastisch kwa batterij duur, maar wat trager. Ik zoek voornamelijk naar gsm's met een grote batterij en die sterk genoeg zijn om meerdere keren te laten vallen. Deze telefoons kan je trouwens ook gemakkelijk zelf repareren. :)
Doordat ie zo snel laad hoeft ie juist snachts niet aan de lader. Volgens sommigen is dat juist schadelijk op de lange termijn.
Vandaar dat sommmige fabrikanten ook een optie hebben om snachts te laden tot max 80 en dan in het laatste uur pas door te gaan tot 100%.

Maar tijdens het tandenpoetsen kun je um al volkrijgen.

De batterij van mijn 2 jaar oude x3 is nog prima (65w laden)
Volgens sommigen is dat juist schadelijk op de lange termijn.
Volgens welke sommigen? Zoals je zelf al zegt: vrijwel alle telefoons hebben een bms aan boord die ervoor zorgt dat de laatste 20% later wordt gedaan, zodat je met een zo vol mogelijke telefoon de deur uitgaat, zonder dat je telefoon constant aan het laden is.

Maar hoe sneller het laden, hoe meer stress op de batterij, hoe meer warmte er vrijkomt, hoe meer degradatie van de batterij op de lange termijn. Dat is een natuurkundig gegeven. Ook bij snelladen worden er strategieën bedacht om het laden zo weinig mogelijk impact te laten hebben, maar langzamer is altijd beter en efficiënter.
Beweringen van de makers van Accubattery, die onder andere ook aanraden om tot max 80% te laden tenzij je het echt nodig hebt.

Mijn S1, Oppo Find en LG G3 waren na een jaar al toe aan een nieuwe batterij. Ik laadde toen altijd 's nachts, en dan laad ie steeds tot 100%,verbruikt weer wat, weer aanvullen tot 100%.
Vanaf de s7 (daarna s10 en nu oppo x3) nooit meer' snachts opladen, en als het toch nodig was tot max 80% (had daar op de s10 en s7 een app voor die dat afkapte, helaas wel root voor nodig). Die batterijen gingen easy 2 jaar mee.

https://accubattery.zende...-Research-and-Methodology
Het is nog maar afwachten hoe bedrijven hun BMS programmeren.


Wat je weet is dat niet alle batterijen gelijk van de band afrollen en dat je per definitie marge hebt in je batterij.

Daarnaast wil je ook niet dat een batterij fysiek 0% wordt ook al geeft die 0% aan op je scherm.


Het zou best interessant zijn als de batterijen eens los zouden worden getest op basis van oplaadprofielen zonder de BMS aangesloten. Dan weet je ook de echte capaciteit en hoe een BMS die afbakent.
Juist die laatste 10-20% procent opladen tot 100% is slecht voor de accu. Tenminste dat is wat de software van mijn telefoon aangeeft. Van 10% tot 80% laden is volgens die software minder laad cyclus dan die laatste 20%.

Van het "overladen" heb ik wel vaker van gelezen dat het slecht is.
Ik laad mijn telefoon vaak 's nachts op, meestal tot 100%. De laadstroom wordt minder naarmate de accu vol raakt en dan is die ook niet merkbaar warm meer. Na ruim 4 jaar is de accu nog niet merkbaar achteruitgegaan.
Ik heb mijn telefoon geroot. Ik laadt tot max 80% om de batterij te besparen. Wanneer ik een lange dag niet aan de lader kan dan even naar 100%. Op deze manier heeft mijn high end telefoon een fantastisch 2e leven bij de volgende eigenaar (mijn kinderen). Met name Android Auto is killing. Bij lange ritten ben je steeds op 100% nog aan het laden. Via de tool ACC/ACCA (Magisk module/Gui) voorkom je dit.
Dat zou ik ook graag weer willen, maar de Oppo kun je niet rooten 😕
Leuk dat het mogelijk is, maar is dit niet gewoon schadelijk voor de accu op de lange duur?Ik heb liever een accu die gewoon 3-4 jaar meegaat, en dan laadt ik die snachts wel op, en op kantoor ligt die gewoon op mn bureau, en kan die ook laden, hetzelfde in de auto.
Je accu capaciteit wordt toch nooit 100% gebruikt. Als je accu helemaal vol oplaadt, is het in werkelijkheid rond de 85-90%.
Verschilt per fabrikant. Je kan er als fabrikant ook gewoon voor kiezen om je volledige batterij te gebruiken. Sommige modellen hebben inderdaad een 10-15% buffer om de levensduur te verlengen, maar dat geldt niet voor elke telefoon.
Dat vind ik altijd opvallend aan de discussie:
Als je batterij na 1 of 2 jaar 15% minder capaciteit heeft dan is dat heel slecht werk van de fabrikant, maar op dag 1 al 15% afsnoepen van de capaciteit is dan weer een 'feature'.
Anders gezegd: Waarom betekent 'lange levensduur' van een accu voor veel mensen 'hij moet op 100% capaciteit blijven werken'.

Hetzelfde zie ik bij discussies over bijvoorbeeld e-bikes: "Na 300-500 keer laden gaat je accu er op achteruit als je volledig oplaadt, dus beter om tussen 20 en 80 procent te houden".
300 - 500 keer laden betekent tussen de 30000 en 50000 kilometers fietsen mensen.. Laat die accu tegen die tijd dan lekker op iets van 60 procent capaciteit draaien.

[Reactie gewijzigd door WaterFire op 22 juli 2024 16:46]

Dit is meer iets voor de auto industrie waar de grote van een accu niet zo'n groot probleem is als een smartphone. Een smartphone heeft deze buffer niet maar kapt de stroom wel af bij 3.5V zodat je niet de accu extreem diep kan ontladen. Waarom doen ze dit? Nou simpel stel je legt je telefoon leeg weg in de kast en je laad hem op dan moet het niet zo zijn dat de accu opzwelt of in de beveiliging schiet en je telefoon helemaal niet meer oplaadt.
Leuk dat het mogelijk is, maar is dit niet gewoon schadelijk voor de accu op de lange duur?Ik heb liever een accu die gewoon 3-4 jaar meegaat, en dan laadt ik die snachts wel op, en op kantoor ligt die gewoon op mn bureau, en kan die ook laden, hetzelfde in de auto.
Ertsmetalen voor accu worden steeds zeldzamer, misschien is wel verstandig als onze telefoon en mobiele devices voortaan via lucht stroom/energie ontvangen. Dan hoeven we onze telefoon nooit meer opladen, tv kijken zonder stroom kabels, enzovoort dat zou hele wereld een enorm vooruitgang geven.
Over 10 jaar... "he wat is dat alweer, een antieke oplader?" :P

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 juli 2024 16:46]

300W brengt toch ook een enorme hoeveelheid warmte met zich mee? Hoe gaat een telefoon hier mee om en wat voor negatieve effecten kan dit hebben?
Hoe warm hij wordt hangt van het verlies af en niet (direct) van het vermogen. Ze geven aan dat hij 98% efficient is, wat 2% oftewel 6W aan verlies is. Als dat allemaal warmte wordt dan heb je een 6W verwarmingselement. Ter indicatie: dit paar verwarmde handvatten voor op de motorfiets is 28,8W.

De fabrikant kan een hoop tweaken met hoe warm ze de telefoon willen laten worden, dus uiteindelijk ben je aan hun grillen overgeleverd.
Hoe warm hij wordt hangt af van de efficiëntie én het vermogen om warmte af te voeren.

Als er 6W aan verlies is maar de behuizing dissipeert maximaal 3W dan gaat dat ding op den duur gewoon heel erg warm worden.
Voordeel is wel dat hij in 5 minuten vol is, maar waarschijnlijk minder omdat je niet vaak van 0-100 laad. Waarschijnlijk kan de body van de telefoon dat wel accepteren voor die 3 minuutjes.
Da's zeker waar. Dan blijft er slechts genoeg energie over om 258,12 gram water met (ongeveer) 1 graad te verwarmen :-)
Telefoon met een IP 68 rating, kun je hem in het water leggen tijdens het opladen, blijft die lekker koel :+
Totdat je een keertje een barstje hebt en dan kan je het ding weggooien.
Koop je toch weer een nieuwe? Zo is het ontworpen!
ip68 rating is alleen als deze vers uit de fabriek komt, zodra je dit soort toestellen 1x laat stuiteren is er al kans op micro scheurtjes in de seal.

https://www.phonearena.co...esistant-forever_id115587

En laad techniek is steeds intelligenter aan het het worden waardoor cellen steeds langzamer degraderen.
Mijn note9 welke al meer dan 1000 laad cycles heeft van 20% tot 100% doet nog steeds 1 dag funtioneren op een lading.
Ben zeker wel een stukje capaciteit kwijt maar het is nog niet zo erg dat ik de accu moet laten vervangen.

En ook de accu's zelf worden steeds beter zowel kwa ontwerp als fabricage proces waarbij de "oude" standaarden van laden en ontladen eigenlijk niet meer actueel zijn.
Het meeste van die 300 W wordt in ladingsenergie omgezet. Hoeveel in warmte wordt omgezet wordt bepaald door de inwendige werstand van de accu.
Ik vraag mij dan af: in het Realme-artikel zeggen jullie dat 240W het hoogst haalbare is voor USB-C. Hoe kan deze dan 300W laden als 240W het maximum is?
Dan gebruiken ze nog steeds USB-C, tenzij ze het USB-C protocol hebben aangepast (als dat mogelijk is).
USB-C is een connector/kabel standaard, geen protocol.
Ik wilde 'specificatie' typen, maar m'n vingers dachten daar anders over, lol.
Fair enough, maar er gelden minima voor wat deze moeten kunnen dragen. Welke protocollen er over de betreffende kabels gaan zijn weer andere standaarden (bijvoorbeeld USB 3.1 of USB 4.0).
Voor power delivery ben ik niet bekend met een vast gesteld protocol danwel standaard die 60a+ kan leveren, dus het betreft hier zeer zeker een proprietary methode. Mogelijkerwijs hebben ze ondersteuning voor meerdere methodes ingebouwd zodat er compatibiliteit is met andere apparaten, al weet je dat nooit met Chinese smartphone fabrikanten.
misschien dat ze zich daar niet volledig aan houden en hem wat hebben uitgebreid.
Dit is wel chill voor op festivals of andere situaties waar je maar kort de tijd hebt om even snel bij te laden, maar kan me niet voorstellen dat dit goed voor je accu is als je dit dagelijks gebruikt.
Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat accu's in de loop van de tijd ook wel verbeterd zijn zodat ze dit wel aan kunnen.
En toch blijft mijn telefoon hangen aan een 2A ladertje. Werkt ook ;)

Is batterij technologie dan zo vooruit gegaan de laatste jaren? Denk dat er meer kan omdat de koeling verbeterd is. Maar aan een batterij is er toch nog zoveel niet veranderd? Of wel?
Opzich niet, maar de aanhangende electronica wel. Bijvoorbeeld de hitte genererende componenten verplaatsen naar de lader ipv de accu of de phone.
Ik heb een XIaomi 12T Pro met 120W laden, en dat is super relaxed. Gisteravond thuisgekomen na het sporten, batterij bijna leeg (~20%). In de oplader tijdens het tas uitpakken en tanden poetsen, en dan kan hij weer de volledige nacht en volgende dag weer mee. Hiervoor zeulde ik aak een powerbank mee omdat hij dan niet lang genoeg kon opladen, maar daar geen last meer van.
Powerbank mee? De rest van de avond en nacht heb je geen beschikking over een stopcontact om je telefoon op te laden tot 100%? Als je telefoon overdag leeg raakt door beperkte capaciteit is een ander verhaal natuurlijk.
Was inderdaad bij een dagje weg oid. Toch vaak powerbank mee in de auto om hem daarin op te laden (ging sneller dan de USB van de auto zelf). Op kantoor had ik inderdaad wel een extra oplader liggen, maar dat hoeft nu ook niet meer.
Een deel zit natuurlijk in de extra capaciteit van een nieuwe accu, maar het snelle opladen voor situaties zoals ik gisteravond had, scheelt ook een hoop in 'stress'.
Klinkt natuurlijk erg leuk. Maar als leek vraag ik me wel af wat dit doet met de levensduur en duurzaamheid van zo'n accu?
Die vraag wordt al sinds de opkomst van snelladen gesteld.
terwijl de rest van de wereld er naar stond te kijken. Als die batterij dan ook nog eens verwisselbaar zou zijn is het helemaal fantastisch

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.