Realme brengt in China smartphone uit die met 240W kan laden

Realme heeft in China de GT Neo 5 op de markt gebracht in China. De accu van die telefoon kan opgeladen worden met een vermogen van 240W, het maximale wat de huidige USB-C-specificatie toelaat.

De realme GT Neo 5 moet daardoor een volledige acculading kunnen bereiken in minder dan tien minuten, zo schrijft onder andere GSMArena op basis van de productpagina van realme. De accucapaciteit van het toestel is 4600mAh, maar er komt ook een variant die met maximaal 150W oplaadt en een capaciteit van 5000mAh heeft.

Het lijkt erop dat het laden van de toestellen gaat via realme's eigen Dart Charge-procotol. Dat is in feite hetzelfde protocol als Warp Charge van OnePlus en VOOC van OPPO. Al die merken en bedrijven zijn eigenaar van het Chinese BBK Electronics, dat de standaard in handen heeft. Het gevolg van het gebruik van Dart Charge in plaats van USB-C Power Delivery met Extended Power Range is dat meer universele laders de 240W niet kunnen halen bij dit toestel; gebruikers moeten een compatibele adapter van BBK hebben.

Verder verschillen de twee varianten niet veel. De 240W-versie heeft altijd 16GB werkgeheugen aan boord en de 150W-variant kan 8 of 12GB hebben. De opslagruimte op de langzamer opladende variant is 256GB, maar bij de duurdere gaat dat tot 1TB.

De soc is een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, het oleddisplay heeft een diagonaal van 6,74", een verversingssnelheid van 144Hz en een 1440p-resolutie. De 240W-variant kost in China omgerekend minimaal 437 euro en maximaal 479 euro.

Of het toestel ook naar Nederland en België komt, is op dit moment niet zeker. Voorgangers als de GT Neo 3T zijn hier wel verkrijgbaar via bepaalde handelaren, die vermoedelijk aan grijze import doen. De GT Neo 2 is zelfs officieel verkrijgbaar in Nederland.

Realme GT Neo 5Realme GT Neo 5

Door Mark Hendrikman

Redacteur

09-02-2023 • 19:57

97

Reacties (97)

97
97
39
2
0
39
Wijzig sortering
The 240W adapter can charge the GT Neo 5 to 20% in 80 seconds, to 50% in 4 minutes and 100% in under 10 minutes. The company says that just 30 seconds on the wire can provide up to 2 hours of talk.
Ik ben ook benieuwd naar beweringen over de accucapaciteit. EV's houden ook niet van vaak snelladen, waar dit van invloed is op het maximale rijbereik met een volle accu.

Ik denk dat ik een "boomer" ben op gebied van smartphones. Mijn eerste smartphone was de Nokia N95 (8 GB), ik denk een kleine 15 jaar geleden. In die tijd was er echt vooruitgang en was een nieuw toestel vaak veel beter. Nu lijkt de vooruitgang steeds marginaler te worden en zie ik steeds meer nutteloze of negatieve ontwikkelingen.

De N95 gebruikte Symbian, daarna kocht ik de Nokia N900, met Maemo. Behalve zo'n >80% toename in processorfrequentie en verdubbeling in werkgeheugen, bood Maemo enorm veel meer ten opzichte van Symbian. Het werkte letterlijk meer zoals een computer, zo kon je in een terminal root-toegang krijgen en alles naar hartelust aanpassen. Zo kon ik zelfs de processor overclocken, van 600MHz naar >900MHz (tot zelfs ruim boven de GHz). Een fysiek toetsenbord, zelfs een FM-zender.

Daarna kocht ik de Galaxy S3, uiteindelijk door Android vooral een teleurstelling (updatebeleid). Nu zijn er bijna geen fysieke toetsenborden, Android en iOS beperken je heel erg, in allerlei opzichten. 3,5mm aansluitingen zijn verdwenen, maar voor de rest is er de afgelopen 5 jaar weinig zaken écht beter. Hooguit camera's, al dan niet ondersteund door softwarematige verbeteringen.

En dit ook weer: in die kleine 15 jaar dat ik smartphones gebruik, laad ik ze 's nachts op. Ik gebruik nu een Galaxy S20FE die een dag of drie mee kan met zuinig aan doen en als dat niet lukt, dan is het omdat er iets op de achtergrond het ding leegtrekt, wat bijna niet gebeurt. Maar goed, op zich prima dat het kán, al zou ik letterlijk 50 keer liever zien dat er weer meer toestellen zijn met een fysiek toetsenbord, dan dit. Want ik gebruik nu denk ik zo'n 10 jaar lang een toestel zonder fysiek toetsenbord, en het went nooit.
"normale" smartphones gaan niet echt veel vooruit maar er is wel degelijk veel innovatie in de foldable markt. Maar niemand lijkt vouwbare telefoons te kopen.

Heb er letterlijk nog nooit iemand een in het echte leven zien gebruiken en het is nu al 4 jaar sinds de eerste foldables op de markt kwamen.
Foldable lost een probleem op dat er niet is en verruilt dat voor een kluit nadelen die je eerst niet had. Of ben ik nu oud en cynisch aan het worden
Geen idee. Tech reviewers zien er soms wel wat in.
Het is lastig om een product dat een "niks probleem" lijkt op te lossen te beoordelen zonder het gebruikt te hebben.
De vriend van mijn dochter heeft veel te lang met een kleine iPhone en daarna met zijn kleine Sony gedaan tot de bankapps niet meer wilden werken. Hij wilde niet over naar een nieuwe want die waren hem veel te groot. Nu - met een Fold - is hij weer helemaal happy. Oftewel probleem opgelost :+
Mijn zwager heeft zo'n opvouwbare telefoon. We deden een familie uitje met de kids en kwamen er een paar korrels zand in dat ding terecht (hoe dan!?). En... toen klapte hij niet meer volledig open, voordat het zover was kwamen er al redelijk ongezonde geluiden uit.

Mijn gedachte toen was: mwoa laat maar. Mijn totaal niet hippe plankje kostte me 300 euro en daar verwacht ik tenminste 4 jaar probleemloos gebruik van te kunnen maken, als het er niet 5 zijn.
Foldables zijn zo'n markt waar 0 vraag voor bestaat en fabrikanten die vraag dus moeten scheppen (lees: aggressief marketen). Onzinproduct als je het mij vraagt.
Zodra Apple een foldable heeft koop ik er een. Alle andere merken zijn voor mij niet zo interessant.

Maar ophangen door dicht te klappen is gewoon erg prettig omdat je fysieke bevestiging hebt van het einde van het gesprek.
Maar ophangen door dicht te klappen is gewoon erg prettig omdat je fysieke bevestiging hebt van het einde van het gesprek.
Hier schoot ik echt van in de lach.
Er is dus 0 bevestiging want dichtklappen garandeert echt niet dat het gesprek beëindigt is. Visuele vaststelling is toch iets betrouwbaarder...
Ja dat komt omdat jij waarschijnlijk nooit ervaren hebt hoe lekker het is een clamshell telefoon zoals te starctac dicht te rammen na een gesprek. Dat is echt wel beter dan op een rood bolletje drukken.
Heerlijk genieten was dat. Vooral na een hevige discussie :)
Nog leuker is dan wanneer de software het 'net die ene keer' niet goed detecteert en diegene nog in jouw zak meeluistert naar jouw commentaar over het gesprek tegen derden. :D
techniek wordt uitgelegd. Ik zou niet weten waarom het niet toepasbaar zou zijn voor een EV. Wellicht kan je dat niet zomaar 1 op 1 kopieren. Bij EV is LFP weer een goede ontwikkeling. Kan je zonder problemen altijd 100% laden en levensduur is langer.
https://www.youtube.com/watch?v=iMr2p8PVwOc
"Ik zou niet weten waarom het niet toepasbaar zou zijn voor een EV"

Als je een EV met zelfde snelheid wilt opladen (in 10min naar 100%) dan heb je bij een 100kWh EV een aansluiting van 600kWh aansluiting nodig.
Theoretisch kan het natuurlijk, maar echt praktisch is het niet.
Tesla mega charger heeft een output van 1MW.
Vooralsnog voor de Semi Truck.
Leuk dat dit kan, maar ik verwacht dat zulke hoge laadstromen de levensduur van de accu zullen verkorten.
integendeel

Charging tests in the Realme Lab revealed the phone heats up no more than 10 degrees C, and is able to withstand 1,600 charges from 0 to 100% while keeping 80% of its capacity - that’s over four years of typical usage.
Realme geeft geen cijfers over 60-240w opladen. Geen enkele Chinese smartphone bedrijf doet dit.

Zij gebruiken de Quick Charge 3.0 standaard om accu degradatie te bepalen over de lange termijn. Hier trapt iedereen dus in. Iedereen denkt dat dit de cyclus is met super snel opladen, maar het zijn de cijfers van 15-20w opladen.

Andrei F. - zeer bertrouwbare schrijver van Anandtech - probeert gebruikers hiervan bewust te maken zonder aandacht te trekken van de grote bedrijven. Er is een reden dat Samsung, Google en Apple niet mee gaan met 60w+ opladen, dat is niet omdat Chinese smartphone bedrijven technisch begaafder zijn.

Zij beweren ook statistieken die niet technisch mogelijk zijn met 200w+ opladen, waardoor we weten dat het om veel langzamer opladen gaat.

https://reddit.com/r/Andr...er_regarding_the_200watt/

https://reddit.com/r/Andr...xkzz/_/h1mizjf/?context=1

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 22 juli 2024 16:42]

Hoezo is dat 'integendeel'? Hebben ze de exact zelfde tests en omstandigheden vergeleken met andere toestellen?
integendeel omdat normale cycli 800 is. Dit is verdubbeld naar 1600.
Normale cycli is het kernwoord. Ik gebruik mijn telefoon niet in een laboratorium onder ideale omstandigheden.

Ik weet zelf niet of laadsnelheid invloed heeft of zou moeten hebben. Echter, er zijn wel andere zaken die (van wat ik lees) invloed hebben op de levensduur van de batterij en een ervan is een accu te lang op 100 % laten, iets wat bij snel laden in de praktijk wellicht vaker gebeurt.

Wil ik mijn telefoon nu even wat voller hebben omdat ik lang weg ben, dan doe ik hem er misschien even 45 minuten aan, ga wat anders doen, en kom terug, dan is ie bijv. van 60 naar 95 procent opgeladen. In geval van deze telefoon is ie misschien al 30 minuten lang op 100%.

Andere fabrikanten gaan ook vaak uit van 's nachts opladen en gebruiken dan trucjes om de telefoon bijv. tot 80 procent op te laden en daar te houden tot x minuten voordat je wekker gaat, zodat hij vlak ervoor op 100 % uitkomt. Als snel laden een marketing-punt is, lijkt me niet dat dat een instelling is die je standaard aan zet als fabrikant.

Ik zou precies dezelfde test willen zien als die zij uitvoeren met bijv. dezelfde telefoon en accu, maar dan met max. 20W opladen. Dan pas weet je of snelladen zelf invloed heeft en hoeveel. En dan eigenlijk liefst onder normalere omstandigheden dan in een lab.
Het snelladen werkt vooral goed op lage accupercentages. Dus van 0 naar 50% gaat enorm snel.

Maar zodra ie de 80% nadert zal het laden steeds trager gaan.
Ik heb nog nooit problemen gehad met accu’s op 100% houden. Ik heb ze graag vol, klaar om te gaan. Dat gaat prima. Met telefoons maar ook met laptops.
Jij denkt al die tijd dat 100% vol is maar staat er niet bij stil dat het een percentage is die op basis van de spanning van de accu berekend is. Na een jaar is 100% geen 5000Mah meer maar bijvoorbeeld 4500Mah.
Dat klinkt al wij van Wc-eend....
Het is aan u om het te geloven of niet.
Persoonlijk denk ik niet dat ze op batterij prestaties onwaarheden zouden verkondigen.
Zeker niet. Ik geloof dat het in hun labo gelukt is.
Persoonlijk denk ik niet dat ze op batterij prestaties onwaarheden zouden verkondigen.
Dat is wel degelijk zeer gebruikelijk in de industrie. Beweringen daarover altijd met meerdere korrels zout nemen.
waar zijn de massa's klachten over snelladen in smartphones?
Niet zozeer het snelladen, dat zal best werken.

Maar levensduur wordt (niet zelden) een tikje overdreven. En wat is einde levensduur? 50% capaciteit over?
Dat staat er. 80% na 1600 cycles. Is 4 jaar gebruik . Je kan dat gewoon meten.
Natuurlijk kun je dat meten en testen.
Alleen als je dat echt wilt testen doe je daar vier jaar over.
En dan is het nog de vraag hoe rooskleurig je die data presenteert.

De meeste fabrikanten hebben laten zien dat die lab resultaten in de praktijk toch niet helemaal (helemaal niet?) gehaald worden.
Dat lijkt logisch en is wat je onderbuikgevoel zegt, maar dat verwachte men ook van 120W laden, van 100W laden, van 80W laden, en zo verder.
Ik verwacht zelf niet dat een fabrikant een product op de markt brengt dat ontworpen is voor een kortere worst case levensduur dan de garantietermijn, of anderzijds zo kort dat het ze een slechte naam oplevert.
En bovendien, hoeveel engineers werken er voortdurend aan de ontwikkeling van smartphones, waaronder ook een hoop batterij/BMS specialisten, en zouden die blind zijn voor de gevaren? Of zouden ze juist precies weten wat ze doen en daardoor kunnen innoveren/de grenzen kunnen opzoeken?

Telefoons die snelladen zijn nu al meerdere jaren op de markt, ik heb tot nu toe nog weinig negatieve verhalen gehoord, eerlijk gezegd. Wil niet zeggen dat je geen gelijk hebt, maar zegt wel iets.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 16:42]

Wordt men hier echt warm van? Wat heeft het voor nut dat het met insane speed opgeladen moet worden behalve dat het mij niet gezond lijkt voor de batterij.
"Wat heeft het voor nut dat het met insane speed opgeladen moet worden behalve dat het mij niet gezond lijkt voor de batterij."

Dit wordt al sinds de invoering van speed charge telkens gevraagd. U zou het antwoord inmiddels wel moeten weten.

Charging tests in the Realme Lab revealed the phone heats up no more than 10 degrees C, and is able to withstand 1,600 charges from 0 to 100% while keeping 80% of its capacity - that’s over four years of typical usage.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 16:42]

Als ze dat halen, is dat beter dan mijn gemiddelde batterij in een iPhone. Vorige week alweer de batterij vervangen na 600 cycles en 75% capaciteit
Lijkt helaas niet Apple's sterkste kant. Heb nu ongeveer een jaar oude MacBook die ik niet heel veel gebruik. Ik laad de batterij niet boven de 80% en heb hem zelden verder leger dan 30% gehad. Toch nog maar 90% van de accu capaciteit over. Op dit moment geen probleem want hij gaat nog steeds lang mee. Vrienden met iPhones klagen er ook over. Binnen 2 jaar is de accuduur teleurstellend. Waar laat je de batterij vervangen? Een vervangende batterij moet namelijk wel van goede kwaliteit zijn. Anders zit je binnen een jaar weer met ellende.
Apple Store uiteraard. Ervaring met lokale belfix shop teleurstellend.

Laptop is nog weer ander verhaal. Heb hier ook een Dell7760, met A4000 gpu. Binnen een jaar op 85%.
Lichtelijk offtopic, maar ik ben met een test bezig. Mijn iPhone 14 PM heb ik sinds dat ik hem heb opgeladen volgens de volgende beweringen:

- Laadt hem op wanneer hij rond de 20% zit
- Haal hem eraf voordat hij 100% bereikt

Ik heb hem sinds 15 september 2022 en ik heb nog steeds 100%. Ze zeggen dat bovenstaand 'schema' het allerbeste is voor je batterij, want helemaal ontladen/opladen schijnt namelijk niet goed te zijn en juist voor slijtage te zorgen. Doe er je ding mee :)
Dat lijkt me niet zo bijzonder voor net over de 4 maanden
Klopt, mijn vrouw heeft dezelfde telefoon en die doet niet mee met mijn autistische schema en zij zit idd ook nog op 100% lol. Maar ik zal haar verslaan, grr
Ik snap niet dat er nog zulke "discussies" mogelijk zijn (ja tuurlijk kan dat maargoed :))

Sony bracht in 2013 (misschien zelfs eerder) op zn Xperia lijn de batterij care software
Adviseerde idd om bij 20% op te laden (bij 30% gaf hij al een waarschuwing wat ik destijds absurt vond) en je kon het instellen dat hij tot 90% oplaadde.

Nu hebben zelfs de optie voor %80 en hij laadt ook "adaptive" dus afhankelijk van de temperatuur van de accu, gebruik, snelheid etc... Om de schade te beperken zeg maar.

Oja: en vergelijk de kwalitatief goede accus van de Sony toestellen + software die jaaaren meegaan met minimaal capaciteit verlies.. met de accus van bij apple iPhones of zelfs andere fabrikanten en ik vind het een wereld van verschil.

[Reactie gewijzigd door BrbZrk op 22 juli 2024 16:42]

Ik heb al die features pas sinds mijn ZenFone 9.
Toestellen daarvoor incl Pixel, Samsung S20 nooit de optie gehad om langzamer te laden of (wat de Asus heeft) tussen bijvoorbeeld 23.00 en 08.00 volladen. En keuze uit 80% of 90% max.
3 features die ik pas kreeg met dit toestel.
Met de Android 13 update zijn 1 en 3 nu ook op de Pixel 4a weet ik..

Heel mooi dat Sony dit toen al had (heb de Sony J7 en de SonyEricsson Xperia Mini Pro gehad, mis ze soms nog steeds..)
Ik vind het altijd maar bizar hoe dom en ingewikkeld telefoons zijn die we smart noemen. Terwijl ze vaak handige features missen die oudere modellen wel hadden..
Het is mij niet bekend dat Sony zelf accu's maakt, maar over het algemeen zijn die gewoon extern ingekocht en veelal gelijkwaardig aan die gebruikt bij andere toestellen.
Die van mij stond in elk geval na twee jaar en een fractie (dus buiten garantie) zó bol dat hij de achterdeksel van het toestel drukte. Puntje minder voor team Sony dus helaas.
Jij bent 1 tussen de miljoenen he.

Maar zou het kunnen dat jou voorbeeld vóór 2017 was?

Ze maken hun eigen accu's

https://en.m.wikipedia.or...nergy_Devices_Corporation
Ja hoor dat zou zeker wel mogelijk zijn.

Ik ben er indaad maar 1, net als jijzelf dus 1-1=0 ;) .

Aangezien ze kort na mijn aankoop aan de gang gegaan zijn met het eindeloos hergebruiken van de termen X, 1 en one in de namen van hun toestellen durf ik zo ook even niet precies meer uit het hoofd te zeggen welk model het precies was. Hij werd als ' walkman' telefoon verkocht en had aan beide zijden glas (dat binnen een dag of twee al spontaan gebarsten was) in elk geval. Prachtige telefoon, nette prijs, zeer behoorlijke features maar bleek niet zo duurzaam helaas.

Bedankt voor de link !

P.s.

Ik lees dat Sony na 2016 enkel nog zijn naam verbind aan het product maar de productie juist verkocht heeft:
In 2016, Sony and Japanese company Murata Manufacturing reached an agreement to sell Sony's lithium-ion battery business.[3][4] This transfer of business was completed on September 1, 2017.[5] The new company has been named Tohoku Murata Manufacturing.[6] The sales department for Sony-branded consumer battery products and some other operations are still in business under Sony Energy Devices Corporation.

[Reactie gewijzigd door PvdVen777 op 22 juli 2024 16:42]

batterij tussen 30% en 80% is nog beter, maar dat is voor veel mensen natuurlijk niet praktisch. Voor mij is het goed te doen, ik gebruik meestel niet meer dan 50% van mijn batterij in 1 dag. 3,5 jaar oud nu, batterij is nog in zeer goede staat.
Bijna vier jaar oude OnePlus 7 Pro, wordt afwisselend opgeladen met Warp en gewoon, nog 81% capaciteit en gaat inderdaad nog lang zat mee op een lading. BBK heeft dat in ieder geval prima onder de knie.
Hier ook. Mijn ruim 4 jaar oude Nokia 7 plus laad ik bijna dagelijks meestal tot 100% en ik merk nog geen achteruitgang in capaciteit, al heb ik het niet gemeten.
Practische usecases kan ik me ook zo niet verzinnen waar het nu echt uitmaakt of de telefoon nu in 20min weer redelijk vol zit of dat in 25min doet.

Misschien voor korte OV ritjes of zo voor iemand die thuis is vergeten op te laden en op de bestemming geen kans daartoe heeft? Al hebben ook niet alle bussen/treinen een (krachtig genoeg) laadpunt hebben.

Of s'ochtends thuis even als je haast hebt en nog even je tanden moet poetsen ofzo en intussen even de telefoon halfvol kan laden.

Veel buiten zulk soort situaties kan ik weinig verzinnen en uiteraard vergeet ik nooit iets dus ook niet het laden van mn mobiel. Voor mij dus n.v.t maar wie weet voor een ander het gouden ei. :)

[Reactie gewijzigd door Roharas op 22 juli 2024 16:42]

Practische usecases kan ik me ook zo niet verzinnen waar het nu echt uitmaakt of de telefoon nu in 20min weer redelijk vol zit of dat in 25min doet.
Lijkt mij eigenlijk vrij handig als je last moment plannen buiten het huis hebt en nog even snel je telefoon wil bijladen.

Nu doet mijn huidige telefoon maar opladen op 18W en dan is die 10 minuten fijn, maar het geeft me ook maar krap 10% extra batterij
Met 240 watt wordt zeker wel iets warm
BBK Electronics merken gebruiken hun eigen oplaad protocol. Opladen gebeurt in de oplader zelf i.p.v. in de toestel, dat zorgt er voor dat het batterijen minder warm worden en dus langere houdbaarheid heeft bij normaal gebruik. Mijn OnePlus 8 Pro met "maar" 30W Warp Charge (hetzelfde als VOOC of Dart Charge) wordt niet warm bij het snel opladen, dat was wel het geval met andere toestellen die standaard alleen Qi-technologie hebben.
Daarnaast bevatten de nieuwe modellen van BBK Electronics uit twee batterij cellen, om het opladen te verdelen. Laad sneller op en verlicht het slijtage.
Opladen gebeurt in de oplader zelf i.p.v. in de toestel, dat zorgt er voor dat het batterijen minder warm worden en dus langere houdbaarheid heeft bij normaal gebruik.
Opladen gebeurt inherent in de telefoon zelf, dat is waar de accu is. In die accu heb je een chemische reactie die plaatsvind, punt, ongeacht de leverancier. De lader is een transformator, die zet je netstroom om in een lager voltage, dat is hoe laders werken, wederom ongeacht de leverancier. "Opladen gebeurt in de oplader" is echt een onzin statement.
Ik gok dat ie bedoelt dat het laad management in de lader gebeurd en niet in de telefoon
Ik zat het ook al te lezen en zat echt heel stom naar mijn scherm te kijken. Het storendste vind ik nog dat het als feit wordt gepresenteerd.
Inderdaad een vreemd verhaal, en dat de batterij uit twee cellen bestaat maakt ook niet uit, zelfs niet of je ze parallel of in serie zou opladen.
Je telefoon wordt er denk ik wel lekker warm van 🥵
Iemand zoals mij die geregeld vergeet te laden en in de ochtend opstaat met weer 20% is het zeker een uitkomst nu met 45watt red ik het prima (S22U)
Ik denk het wel want er zal zeker wel warmteontwikkeling zijn
De warmteontwikkeling hangt af van de inwendige weerstand van de accu en de lader. Die bepaalt ook de warmteontwikkeling bij het gebruik.
Dat het je niet gezond lijkt voor de batterij is dus het enige wat nut heeft met insane speed opladen? Kromme zin.
Ik loop vooral warm voor de hoeveelheid opslag voor dat geld.
Het snelladen is mooi meegenomen.
Heb zelf de One plus Nord CE met 30 watt snelladen, is idd minder maar best nhandig.

I.p.v. avond plug ik deze in tijdens de ochtend koffie, tegen dat ik klaar ben om te vertrekken is deze tpt 80 à 90 procent geladen wat voldoende is om de dag door te komen.
Dit is beter voor de levensduur dan de batterij heel de nacht aan de lader te laten.
De lader word trouwens warmer dan de gsm dus dit is wel goed geregeld.
Dat is wel een flinke stop voorwaarts tov 5v 500mA laden zeg :) . Ik laad de mijne op met 15W en dat vind ik al netjes

(Wat voor zieke internals en chips zitten er in die telefoon..? 240W / 4.2V = 57A laadvermogen)
(Wat voor zieke internals en chips zitten er in die telefoon..? 240W / 4.2V = 57A laadvermogen)
Daar zal inderdaad een stevig circuit achter zitten. De accucapaciteit is niet voor niets lager bij telefoons die met hogere snelheden laden.
Vaak zitten in modellen die zo snel kunnen laden 2 kleinere accu's, dan wordt het laadvermogen verdeeld over de 2.
snelladen betekend dat de cel wordt volgepompt met een hoger voltage aangezien een lion cel zijn eigen stroom bepaald:) dit moet gecontroleerd gebeuren omdat het anders boem is:)

[Reactie gewijzigd door jordyS1 op 22 juli 2024 16:42]

Ik snap niet hoe dat zou moeten werken? Een batterij is een chemische reactie, waarbij het aantal electronen (dus het amperage) zorgen voor een gelijke hoeveelheid chemische omzettingen. Het voltage (zeg maar de druk wat die electronen uitoefenen) verandert toch niks aan een chemische omzetting?
de hoeveelheid vermogen wel:) de weerstand van de cel kun je niet veranderen dus het enige wat je kunt doen is het voltage verhogen en de stroom gaan limiteren om er meer vermogen doorheen te sturen:)
??? Li-ion charging is constant current & constant voltage waarbij V_batt_reg meestal 4.2V is. Dit voltage komt door de onderliggende scheikunde, niet door de interne weerstand oid. De constant current wordt bepaald dmv PWM. In datasheets zoals bq2054 of MP2669 staat er wel een beetje over de theorie uitgelegd
Bij snel laden wordt de accu warmer door de inwendige weerstand en dat vermindert de levensduur.
Ik heb een Realme X2 pro die oplaad met 55/60 watt. Van 0 t/m 100 in 30-35 min. De accu is na 3+ jaar natuurlijk wel iets minder, maar echt niet slechter dan die van m'n vrouw die een Samsung S10e heeft en veel minder snel kan laden. Ik zou me er niet zo druk om maken. Daarnaast, misschien gaat de accu dan iets minder lang mee, maar binnen 10 minuten is hij dan weer 100% vol(doe dat dan keer 2 (dus 20 min)) waar je dan even lang mee doet als een andere telefoon die 2,5 uur moet opladen...

Ik wil in ieder geval nooit meer meer dan 30 min oplaadtijd...

[Reactie gewijzigd door Ewivis op 22 juli 2024 16:42]

[...]
Ik wil in ieder geval nooit meer meer dan 30 min oplaadtijd...
Uit pure nieuwsgierigheid ben ik dan benieuwd wat je use case hier is. Mij lukt het niet om mijn 85% 's nachts volgeladen telefoon gedurende de dag leeg te krijgen, laat staan dat ik het nodig zou hebben om halverwege de dag weer een compleet volle lading te hebben om de avond te redden (= 2 volle accu ladingen gebruiken in 1 dag).
Was meer een voorbeeld van als je accu echt zo slecht zou zijn als je 2x moet opladen het dan toch supersnel vol is. Is niet in mijn geval hoor, gewoon 1x per dag is genoeg.
Heb zelf een Realme X7 Pro, precies hetzelfde geval als bij jou. Opladen binnen 30 min wil ik nooit meer kwijt. Batterij zal wel ietsje achteruit zijn gegaan, maar veel merk ik er niet van. Kan nog altijd 1.5 - 2 dagen op een accu als ik er normaal mee om ga.
Ik heb werkelijk nog nooit snelladen gebruikt. Sinds fabrikanten geen opladers meeleveren heb ik gewoon een simpel adaptertje. In de avond telefoon in de oplader en na een aantal uur, de volgende ochtend, is alles weer netjes op 85%. Ook hopende dat mn apparatuur hierdoor langer meegaat
Je laad dan wel heel trag, zelfs als de telefoon aan de pc hangt dan is ie op minder dan 8h terug vol en de pc doet niet aan snel laden.

Als de foon echt nog wat moet bij geladen moet worden gebruik ik de lader (of een andere snel lader) die de foon wat kan sneller bijladen.
Ook hopende dat mn apparatuur hierdoor langer meegaat
Wat vooral helpt voor de levensduur van lithium batterijen is om ze niet helemaal vol op te laden. Beter laad je ze tot 90% of zelfs maar 80% vol. Ik heb hier zelf ook een gewoonte van gemaakt. Ook niet meer 's nachts laden en de hele nacht aan de kabel hebben hangen.
Aan de andere kant, ben ik de hele tijd een batterij aan het babysitten.

De andere strategie is: gewoon laden wanneer je wil, en wanneer de batterij niet zo lekker meer lijkt (na een jaar of 2 a 3), koop je een nieuwe batterij.
[...]
Beter laad je ze tot 90% of zelfs maar 80% vol. Ik heb hier zelf ook een gewoonte van gemaakt. Ook niet meer 's nachts laden en de hele nacht aan de kabel hebben hangen.
Samsung heeft hiervoor de functie "Protect battery" die ervoor zorgt dat het laden tot maximaal 85% gaat. 's nachts aan de kabel, max tot 85%, en zonder probleem de rest van de dag door.
Nog even en je hebt een aparte groep nodig om je telefoon op te laden :+
Wel goed voor de markering specs.
Ik heb liever langzaam laden en langer (security) updates. Maar dat staat niet sexy op de specsheet.
Je kunt toch gewoon langzamer laden als je dat wilt?
Krijg je alleen niet ineens langer updates mee :+
Inderdaad nog even en je kan het met de elektrische autolader opladen. Dan is die wel binnen een seconde vol :+
"Sneller van 0 naar 100 dan een EV"
:X en een extra aggregaat, voorbereid op de toekomst na 2028 moet alles toch electr zijn
tweakers wordt weer hilarisch :)
En een brandboxoplaadstaion

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 22 juli 2024 16:42]

Wat ben ik blij met m'n mobiel waarmee ik kan bellen, sms'en, alles wat ik wil met een telefoon. En die niet elke week hoeft te worden opgeladen.
En ik heb ook geen last van Whatsapp etc oplichters.
Ik tweak wel m'n PC's, foto's met m'n DSLR, bellen met m'n T65/mobiel. elk tool heeft z'n doel.
totaal unrelated, maar usb c met 240w..
ben nieuwschierig wanneer er een optie komt die usb c 240w naar atx kan omzetten voor basis thuis computers. :P

silly post: gaan we ooit 550w+ gpu's zien die een usb c als extra power input hebben om et maximale eruit te halen?

wat meer on topic: ben enorm blij met de laatste usb c spec, de telefoon zal niks voor mij zijn tho~

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.