Dead Space Remake vertoont stotteringen op alle platformen en configuraties

De remake van Dead Space heeft te maken met kleine stotteringen in de framerates. Dat probleem doet zich voor op pc's, zelfs die met zeer krachtige hardware, maar ook op de consoles. Volgens Digital Foundry, die het euvel aan de kaak stelt, kunnen gebruikers er niets aan doen.

Volgens de analisten van Digital Foundry komt het probleem voor wanneer het spelerspersonage een deur nadert; op dat moment wordt de data voor de omgeving achter de deur alvast ingeladen, omdat de game geen laadschermen heeft. Dit gebeurt echter met zoveel data tegelijk dat het leidt tot een zeer korte verhoging van de frametimes, wat een stotter in het beeld veroorzaakt. Digital Foundry had ermee te maken met een Core i9 12900K en een RTX 4090. Op zwakkere systemen is het probleem nog nadrukkelijker aanwezig.

Hoewel het probleem zich op de PlayStation 5 en Xbox Series aan de hand van analyses van frametime en framerate niet vertoont, is het er toch wel. De consoles blijven gelijkmatig frames produceren, maar de animatie van de wereld staat wel een frame of twee lang stil, wat neerkomt op hetzelfde probleem, aldus Digital Foundry.

Het probleem is ook bekend van hitgame Elden Ring; die game heeft het ook, maar dan alleen de pc-versie. From Software heeft er nooit een fix voor uitgebracht, tot ergernis van spelers die een oog hebben voor die stotteringen.

De Dead Space Remake kwam op 27 januari uit voor pc, Xbox Series en PlayStation 5. Het origineel stamt uit 2008. De thirdpersonshooter heeft een scifihorrorthema en de ontwikkelaar is ditmaal Motive Studio, die eerder werkte aan Star Wars Squadrons en Battlefront II. Tweakers heeft een review van de game gemaakt.

Video begint op het punt waar DF de problemen behandelt

Door Mark Hendrikman

Redacteur

09-02-2023 • 18:44

61 Linkedin

Reacties (61)

61
58
22
4
0
24
Wijzig sortering
Word een beetje moet van digital foundry de laatste tijd. De meeste gamers hebben al zonder zelf echt ergens erg in gehad te hebben de game uitgespeeld. Ja het zal er ongetwijfeld zijn maar tijdens de game op de series X heb ik geen 1 keer gedacht dat het slecht draaide. Was meer bezig met de angst of er een necromorph on de hoek stond dan of ik misschien een minimale framedrop had.

Digital foundry bestaat bij de gratie van slecht geoptimaliseerde games dus gaan ze maar aan nitpicking doen om toch nog enigszins relevant te lijken.

Je ziet ze vaak ook vergelijking shots doen bijvoorbeeld tussen verschillende game modes en zoomen vervolgens 300% in om te laten zien dat er in de ene modus meer kartels zijn dan de andere.

Ik moet de eerste gamer die een vergrootglas vasthoud om tijdens het gamen de pixels te gaan tellen nog tegenkomen.

[Reactie gewijzigd door Kaasje123 op 10 februari 2023 00:43]

Op de pc is het wel degelijk een probleem hoor.
Reddit staat er vol mee. De ontwikkelaar heeft specifieke patches uitgebracht om dit probleem op te lossen. Ik heb er zelf ook last van op een high end pc. Het leidt enorm af. Het is wel degelijk een probleem. De vraag is bij hoeveel mensen het een probleem is.

Tevens waren er ook wel degelijk problemen met texture quality omdat ze VRS gebruikten. Dit is later ook gepatched. Maar nu ziet TAA er nog steeds duidelijk beter uit dan DLSS terwijl dat in andere games minder opvalt. Noem het nitpicking, maar als het eenmaal opvalt valt het op en leidt het af.

Ondanks dat is het een geweldig spel. Ik heb de stutters voor 90% kunnen oplossen door Nvidia shader cache te vergroten van default 4GB naar 10GB.
Reddit staat er vol mee.... ja echt miljoenen klagers ja... Hoeveel mensen hebben de game gekocht en klagen versus mensen die de game hebben gekocht en niet klagen?

I rest my case. Trouwens hoe heb je die 90 procent zo berekend? Zeker ook weer natte vingerwerk

[Reactie gewijzigd door Kaasje123 op 15 februari 2023 08:16]

Er zullen vast mensen geen last van hebben, omdat ze er minder gevoelig voor zijn. Er zijn genoeg mensen die er wel last van hebben of gevoeliger voor zijn. Als ik een gamestream of youtube video bekijk op 30FPS is dat toch heel anders dan dat jezelf speelt op 30FPS.

Ik vind dat Digital Foundry juist goed werk levert afgelopen jaren. PC Ports lijken steeds slechter te worden en zal mij niet verbazen dat developers upscaling technieken als excuus gaan gebruiken in de toekomst om PC game ports met 60fps te kunnen laten draaien. Dus kritische indepth reviews vind ik alleen maar goed. Het is juist triest dat Digital Foundry hier na release achter moet komen en een video over moet maken. De QA testers (die tegenwoordig niet meer lijken te bestaan) & developers hadden dit voor release al moeten constateren en fixen.
Dat jij er geen last van hebt of niemand kent die er last van heeft zegt helemaal niks. Ik heb Cyberpunk vanaf release met geen enkel probleem van begin tot eind kunnen spelen. Maar we weten allemaal hoe die release gegaan is he.
Het omgekeerde is dan net zo goed waar. Het feit dat jij mensen kent die er wel last van hebben wil niets zeggen over hoe wijdverspreid en erg het probleem nou echt is.
Dat is dus precies mij punt. Jij hebt er geen last van, jij kent geen mensen die er last van hebben maar reddit staat er vol mee. Dan is er dus wel een probleem.
Digital Foundry staat er ook om bekend om veelal het technische gedeelte van games onder de loep te nemen. Er zijn genoeg andere kanalen die meer inhoudelijk over de game zelf praten. Dus je moet een halte verder :)
Dan snap je mijn punt niet. Ze maken van elke mug een olifant en andere kanalen pikken (zoals tweakers) het weer op en blazen het nog groter op terwijl de game prima speelbaar is. Daarom zei ik al dat ze werk hebben bij de gratie van slecht werkende games. Als alles 100% vlekkeloos werkte dan hebben we ze niet nodig. En daarom maken ze er dus een heel groot probleem van terwijl er al duizenden gamers de game met veel plezier hebben uitgespeeld inmiddels. Je kan je dan afvragen of dit soort berichtgeving uberhaupt nog wel relevant is.
Ja dat is de media in een notendop eigenlijk. Goede berichtgeving is toch minder spectaculair. DF doet gewoon wat ze altijd doen, muggenziften. Daar is het ook het kanaal voor. Als iets goed is benadrukken ze dat ook. In dit geval is eerder Tweakers de boeman dan DF imo :)
Ik heb het spel inmiddels tweemaal uitgespeeld. 1x op PC en 1x op PS5, ik merk toch niks. 🤔
PC is ook niet echt het nieuwste van het nieuwste meer, met een i9-9900k en 2080ti.
Maar goed, wie weet. Hopelijk komen ze met een performance patch voor de mensen die er last van hebben. Volgens mij heeft het spel er al een paar, 2 of zo, gehad?

Er wordt ook sterk geadviseerd om het spel op een SSD te installeren, mocht je dat niet al hebben gedaan.

[Reactie gewijzigd door MrV op 9 februari 2023 18:52]

Sterk verhaal, ik denk dat de heren bij Digital Foundry er iets meer verstand van hebben.
De heren van Digital Foundry mogen er zeker wel meer verstand van hebben, maar dat zegt niet dat er misschien wel mensen zijn die nergens problemen mee hebben. Misschien dat men oudere drivers gebruikt, niet alleen van de gpu, maar ook van andere hardware. Vergeet niet dat er duizenden verschillende hardware configuraties zijn bij pc's. Misschien is het wel een combinatie van bepaalde instellingen die dit veroorzaakt.

Daarnaast hebben steeds meer games er last van, omdat men geen laadtijden meer wil in games. Dus alles moet op de achtergrond geladen worden. Met de hoge grafische fideliteit van tegenwoordig is dat ingewikkeld en is het niet vreemd dat er stotteringen ontstaan. Veel zaken kunnen ook gewoon software matig aangepast worden, maar vaak is de engine een beperkende factor. Als deze geen uitgebreide functies heeft om bepaalde elementen op een bepaald punt in de game te laden maar als alles tegelijk geladen moet worden op een punt dan wordt het zwaar.

Toch is het vreemd dat dit bij de Dead Space remake een groot probleem zou zijn, de game speelt nou niet bepaald snel en heeft ook geen hele grote open segmenten. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat men gewoon te weinig tijd heeft besteed aan optimalisatie van de game.
Hij heeft o.a. een PS5 gebruikt, daar zijn er miljoenen van. Die zijn allemaal het zelfde. De persoon in kwestie stoort zich gewoon minder aan wat stottertjes. Die mensen zijn er. Stutters vallen b.v. helemaal op met een constante framerate / frametime meter aan. Dan ga je er namelijk op letten. Digital Foundry is gespecialiseerd op het doormeten van games. Elk hikje valt op bij hen.
Er zijn verschillende revisies van de PS5. Juist met dit soort problemen kun je niet stellen dat ze er allemaal last of geen last van hebben.
Allemaal dezelfde chips, er is geen benchmark die enig verschil aantoont in deze revises. Het is geen PS5 -> PS5 Pro. Een verandering in het koperen koelblok of in de hdmi poort zorgt niet voor performance verschillen tussen PS5 revisies. Een PS5 = een PS5.

Als er wel verschillen waren geweest dan waren er video's van Gamers Nexus of Digital Foundry over geweest en die zijn er niet.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 9 februari 2023 22:37]

Zijn wel degelijk verschillende chips.
De CFI-1200 serie heeft een 6nm Soc.
Desalniettemin, chips kunnen een die shrink krijgen. De structuur die er op staat blijft het zelfde. De chip is alleen kleiner omdat de transistors kleiner zijn geworden. Dit gebeurt al generaties om consoles over tijd goedkoper te maken. Bijkomstig maakt het de consoles energie zuiniger. En het is in het belang van de fabrikant, in dit geval dus Sony om voor consistentie te zorgen: een Playstation = een PS one. Een PS2 = een PS2 slim en PS5 = een PS5.

Zoals ik al zei er zijn geen benchmarks die ooit verschillen in games hebben aangetoond.
Of het is niet alleen decompressie, maar ook decryptie van de game assets. Zou me niets verbazen als het uiteindelijk dat blijkt te zijn. Je hoopt het natuurlijk van niet... maar het zou niet de eerste keer zijn dat copy protection de performance van een spel onderuit haalt.

[Reactie gewijzigd door Aetje op 9 februari 2023 20:44]

Ja, welke copy protection heeft de performance van een op een console geïnstalleerde game negatief beïnvloed?
Ik denk dat dit met iets anders te maken heeft, bepaalde mensen valt het op, anderen niet.
Ja lijkt me inderdaad vreemd, ik heb ook dikke stutters en willekeurige FPS drops. En dat naar huidige maatstaven nog steeds een zeer goede game pc.

Specs:
i7 8700k
EVGA 3070 XC ultra
16GB RAM
NVMe 970 evo plus (game hierop geïnstalleerd)

Heb de game bijna uit, maar voor de 2e playthrough wacht ik mooi op een update, dit was echt irritant. Merk wel dat steeds meer PC games bij release problemen hebben, heb ook een PS5 en merk daar minder tot geen problemen bij nieuwe game releases.
Ja, ze kunnen wel meer verstand er van hebben, maar dat wil niet zeggen dat anderen er geen last van hebben omdat ze het gewoon niet merken. Als je gaat meten kan dat natuurlijk in grafieken naar voren komen, maar dat wil nog niet zeggen dat de speler dit ook zo ervaart. Als iets bv 60fps gaat (console) en 2 frames blijven hetzelfde van die 60fps, dan zullen velen dat niet merken tijdens spelen (en dus niet geconcentreerd op de 'stotters' zitten te letten en dus niet echt aan het spelen zijn).
Gewoon de ps3 versie opstarten. Nergens last van :+ overigens is die versie nog prima te spelen.
en zelfs beter dan deze remake.
Dat zijn memberberries die vanuit nostalgisch perspectief spreken. De remake is in mijn optiek in vrijwel alle aspecten superieur.
Is heel erg afhankelijk wie je het vraagt. Speel nog geregeld games uit die tijd, of zelfs nog uit de ps1 of ps2 tijd. Ik vind zelf de ps3 versie heel erg goed, daar zitten net wat details in die in de ps5 versie niet meer zitten. Het gaat niet alleen maar over graphics.
Dat hangt er inderdaad vanaf aan wie je het vraagt. Laatst nog wat Tenchu PS2 en PS1 gespeeld op de Steamdeck en man wat was dat vroeger mooi. Nu, de controls zijn om te janken. Dat is voor mij niet meer te doen. En dan boeien idd de graphics me weinig.
En dat was met DS1 origineel ook het probleem. De controls - zeker in de zero gravity secties... waren niet echt ideaal. Die zijn in de remake zeker verbeterd (door de DS2/3 zero-g movement er bij te pakken)
Wat een vet spel was dat dammmm.
Hoog tijd voor een remake
Het enige wat ik wat een heel klein betje mis is de oude stem van Kyne en de kilheid van sommige personages. Het oude stemmenwerk was beperkter, afstandelijker en stelde me daardoor minder gerust terwijl ik van de ene naar de andere horror ging.
Ik ben benieuwd waarom je dat vind? Wel vond ik jammer dat de personage in de remake een stem heeft gekregen. vond het juist een van de sterkste punten van de game naast dat je bijna alleen was.
Ik heb er inderdaad ook erg veel last van. Ik heb de game zowel op mijn PC (RTX3090) als mijn laptop (RTX3080 mobile) gespeeld en gek genoeg heeft alleen de laptop er last van. Daar is het zelfs zo erg dat de game soms een seconde stilvalt bij het betreden van nieuwe gebieden..
Kan komen doordat je laptop minder krachtige hardware heeft. In de DF video waren de stutters veel beter merkbaar op een midrange systeem (ryzen 5 3600/rtx 2060 super).
Niets is zo vet als dat eerste deel.
Dat waren lange nachten weet ik nog.
Ik merk precies hetzelfde probleem op de Xbox Series X. Zodra een nieuwe level word geladen, blijf de game effe vast lopen en gaat het weer verder.
Korte vraag: is het vervelender dan de af en toe laadschermen die voorheen gebruikt werden, en gebeurt het ook in actie scènes?
Wat bij mij erg veel heeft geholpen na de laatste update (op mijn PC):

- ga naar User\Documents\Dead Space (2023)\cache
- verwijder alles hierbinnen
- laat de game de volgende keer shaders opnieuw laden

Geen idee of het de laatste (NVIDIA) driver en/of update was, maar het ik heb er nauwelijks nog last van.
Hmm, ben het nu een 2de maal aan het “new game+” aan het spelen op een 13900KS met RTX4090, en ervaar geen énkele hapering…

https://pcpartpicker.com/list/mghb9r
Je hebt dan ook wel de het krachtigste gamesysteem van het universum zo'n beetje.
@Shaidar En dan is er nog zoiets als 'sample size'...

Dat gezegd, gewoon geen games preorderen.

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 9 februari 2023 19:49]

Ik zet hem ook op de I wish list.
Subtiele humblebrag.
Bij mij zijn de stutters voor 95% opgelost door de shader cache via Nvidia profiler op te hogen van de standaard 4Gb naar 10GB.

Voor +- 35% performance boost inv fps voor Nvidia gebruikers: zet Rebar aan via Nvidia profiler.
Volgens DF, gaf Rebar hooguit 1-2% prestatiewinst, dus dan lijkt het me sterk dat je 35% prestatie extra krijgt. De shader cache heb ik indd vaker gelezen, ga dat vanavond even proberen.
De performance boost is afhankelijk van de gebruikte hardware. Heb je meer vram heb je meer baat. Dat DF geen performance boost ziet zegt niet zoveel.

https://www.youtube.com/w...s&ab_channel=BenchmarKing

https://www.youtube.com/w...&ab_channel=RicardoMendes

https://www.youtube.com/w...TWs&ab_channel=TrippyTaka

Lees de comments en zie het performance verschil in de video. Bij mij scheelt het 25% op mijn 3080ti wat kan oplopen tot 35% bij sommige gebruikers.

[Reactie gewijzigd door biggydeen2 op 10 februari 2023 10:06]

Oke, grappig vette specialisten maar dat zegt niet zoveel.. |:( :X :)
Ik geef je net 3 benchmark bronnen waar de performance vele malen hoger is dan 1-2% met Rebar aan. Lees je vervolgens de comments zie je nog veel mensen met veel grotere boost in FPS. Ook Reddit staat er vol mee. Dus nee, dat DF maar een kleine boost ziet wil niet zeggen dat je de setting dan maar uit moet laten.
Ik speel op Series S. Geweldige game. Draait op locked 30fps maar vind ik prima. Nergens last van gehad tijdens mijn spelen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee