Een samenwerkingsverband van bedrijven en kinderrechtenorganisaties heeft een tool gemaakt waarmee minderjarigen hun naaktfoto's kunnen opsporen op internet. Die worden lokaal gehasht en de hash wordt gedeeld met sociale media, waaronder Facebook.
De tool heet Take It Down en is een initiatief van het Amerikaanse National Center for Missing & Exploited Children, of Ncmec. Met de webtool kunnen gebruikers een naaktfoto lokaal voorzien van een hash. Die hashes worden geüpload naar een database van het Ncmec, die een database met hashes deelt met deelnemende bedrijven. De leeftijd van de gebruiker is op het moment van het hashen niet belangrijk: ook meerderjarigen kunnen nog foto's insturen van zichzelf, zolang ze minderjarig waren toen de foto werd gemaakt. Het Ncmec benadrukt dat de afbeelding alleen lokaal wordt gehasht en zelf niet naar de database wordt verstuurd. Dat gebeurt alleen met de hashes.
Deelnemende bedrijven kunnen de database met hashes aan hun systemen koppelen en het hashalgoritme daarop toepassen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij Meta. Dat hasht vervolgens geüploade foto's op het platform en vergelijkt die met de hashes in de Ncmec-database. Als er een overeenkomst is, wordt de hash beoordeeld en de foto bij een match verwijderd.
"Wanneer technologieplatforms zich aanmelden om deel te nemen, krijgen ze deze hashwaarden, zodat ze de afbeeldingen op hun openbare of niet-versleutelde sites en apps kunnen detecteren en verwijderen", aldus het Ncmec. "Dit gebeurt allemaal zonder dat de afbeelding of video ooit een apparaat verlaat of dat iemand ernaar kijkt."
Het is niet bekend welk hashalgoritme de tool gebruikt. Het Ncmec gebruikt al jaren een systeem om bekende kindermisbruikafbeeldingen op te sporen, die bijvoorbeeld door internationale opsporingsdiensten worden aangedragen. Ncmec gebruikt daarvoor PhotoDNA, een technologie van Microsoft, maar het is niet bekend of Take It Down van PhotoDNA gebruikmaakt. De tool is ontwikkeld in samenwerking met Meta, dat Take It Down-hashes in Facebook en Instagram verwerkt. Meta heeft een eigen alternatief voor PhotoDNA, gebaseerd op het PDQ-afbeeldingherkenningsalgoritme. Tweakers schreef vorig jaar een achtergrondartikel over welke tools er zijn en hoe deze werken.
Los van Facebook en Instagram doen ook andere platforms mee met Take It Down. Yubo, OnlyFans en Pornhub zijn ook aangesloten bij de tool. Als de content op een andere website staat of als deze via een versleuteld platform zoals WhatsApp wordt verzonden, kunnen de foto's of video's niet verwijderd worden. Het is niet bekend wat er gebeurt met bewerkte foto's; sommige tools zoals PhotoDNA voorzien daarin en veranderen een hash niet als een foto wordt bijgesneden.