Strategiegame Pikmin 4 komt in juli uit voor Nintendo Switch

Strategiegame Pikmin 4 komt op 21 juli uit. Dat heeft Nintendo bekendgemaakt tijdens zijn Direct-presentatie. De game verschijnt exclusief voor de Nintendo Switch. Het bedrijf toonde daarnaast de eerste gameplaybeelden van het spel.

Nintendo kondigde de releasedatum van Pikmin 4 aan met een nieuwe trailer. In de trailer is te zien hoe het hoofdpersonage met een ruimteschip landt in een soort achtertuin. De eerste gameplaybeelden tonen onder meer nieuwe ijs-Pikmin, die vijanden en plassen water kunnen bevriezen. De trailer toont daarnaast Oatchi, een puppyachtig wezen dat spelers helpt, en een gevecht met een soort spin.

Pikmin-games draaien om het besturen van kleine wezentjes, genaamd Pikmin. In de games stranden spelers op een verlaten planeet, waar ze de Pikmin nodig hebben om puzzels op te lossen, vijanden te verslaan en voedsel te verzamelen.

Nintendo kondigde Pikmin 4 vorig jaar al aan. Het bedrijf zei toen dat het spel in 2023 zou uitkomen, maar deelde verder nog geen details. Het is de eerste nieuwe Pikmin-game sinds deel drie, dat in 2013 verscheen voor de Wii U. Het bedrijf bracht eind 2020 nog wel een remaster van Pikmin 3 uit voor de Switch.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

09-02-2023 • 10:09

42 Linkedin

Reacties (42)

42
42
17
1
0
0
Wijzig sortering
Grafisch vindt ik de trailer nogal tegenvallen. Pikmin spellen zijn super en deze komt er ook zeker op de switch, maar ik had gehoopt dat het er iets mooier uit zou zien. Vooral de grond is gewoon slecht qua textures..... En een PC versie met veel grafische pracht zal natuurlijk een droom blijven :(
De Switch is gewoon hoognodig toe aan een hardware upgrade. Een beetje telefoon heeft 2 keer zoveel GPU kracht, dat gaat ook nergens meer over.
Het mag na al die jaren toch wel duidelijk zijn dat de focus bij nintendo nooit op high end hardware heeft gelegen.

Kijk naar de recentste voorouders, de Wii en de DS. Dat waren ook absoluut geen hoogstandjes in rekenkracht, maar daar ging het dan ook niet om.

Het gaat bij nintendo games gewoon minder om alle complexe pracht en praal en meer om de gameplay. Maar inderdaad, daar krijg je soms spellen van die grafisch teleurstellend zijn in verhouding tot andere platformen, zonder dat daar op hardware niveau een geldige reden voor is anders dan dat nintendo het zo wil

Er is altijd wel "the next gen" geweest. Maar nintendo is daar in de afgelopen 40 jaar nog nooit (volgensmij) bij geweest.

En ik zie dat ook niet veranderen op korte termijn. Deze strategie werkt voor nintendo. Dat is goed te zien op deze wiki pagina https://en.wikipedia.org/...est-selling_game_consoles
De playstation 2 is tot op heden nog steeds de enige console ooit gemaakt die vaker is verkocht dan de DS, Switch en Gameboy

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 9 februari 2023 11:00]

Niet per se waar. Met de N64 was Nintendo wel degelijk voorloper destijds. Het was de eerste 64-bit console die verscheen en was duidelijk krachtiger dan wat Sony en Sega toen te bieden hadden.
Maar sinds de Gamecube blijven ze structureel achter. Wat ook logisch is omdat Sony en Microsoft vooral bezig zijn met spierballen consoles uitbrengen. Voor Nintendo heeft het geen zin om daarin mee te gaan.
Maar de achterstand is nu wel erg groot, dan mag best een flinke schep bovenop.
je hebt helemaal gelijk. Bedankt voor de aanvulling!
Met de N64 was Nintendo wel degelijk voorloper destijds. Het was de eerste 64-bit console die verscheen
De Atari Jaguar is ook 64 bit en verscheen 3 jaar voor de N64, toen de ontwikkeling aan de N64 nog moest beginnen of net begonnen was

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 9 februari 2023 15:46]

In zekere zin blijft het een 32 bit console.
Als we zo muggenzifterig gaan doen, door de Jaguar 32 bit te noemen, wanneer alleen de GPU 32 bit was en de rest 64, dan kan ik dat ook. Het gros van de N64 games was namelijk helemaal niet 64 bit, maar 32, omdat dat betere performance opleverde, minder storage gebruikte en de systeem bus was ook 32 bit. 64 bit N64 games zijn zeldzaam.

De 64 bit sloeg op de word size. Bij desktop processors verstaan we onder 64 bit de breedte van de systeembus/memory address size. Dus die getallen met elkaar vergelijken is sowieso erg scheef.
Dat de systeembus van de N64 bit 32 bits was, betekende ook gelijk dat hij deze alleen basaal rekenwerk kon doen op 64 bit getallen en dat werd dan ook nauwelijks gebruikt.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 9 februari 2023 16:00]

In alle eerlijkheid, de Jaguar was een flop en de meeste mensen op deze planeet hebben er nog nooit van gehoord.
Van games tot de marketing en uitrol was het 3x niks.

Het dus meetellen van die console klopt wel maar heeft heen enkele zin.
De N64 was destijds eenzaam op dat vlak.
eenzaam in wat? getalen? De PS1 is meer dan 3x zoveel verkocht als de N64 en komt uit dezelfde tijd
2 jaar na de N64 kwam de ps2, de best verkochte console aller tijden.

De wii u en de gamecube zijn de enige nintendo consoles, op retro dingen zoals de latere snes classic enzo na, die minder zijn verkocht dan de n64

de n64 heeft naamsbekendheid, en is naar mijn mening een ontzettend tof console voor zijn tijd, maar hij was niet super bijzonder ofzo

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 9 februari 2023 20:19]

Geen idee wat jij deed in 1996 maar ik was er toen wel bij met mijn US N64.
De PS1 had ik ook maar zeker de games waren niet zo episch als op de N64.
Zeker Mario64 bood totaal iets nieuws en de gameplay ging door het dak. Geen traag laden vanaf de CD rom en je had ook niet het gevoel dat je een Mpeg video verhaal bestuurde.

De N64 was cartridge based en bood een ander gaming concept. De PS focusde meer op de CD rom met daarop veel ruime voor die tijd en je zag dus veel FMV maar qua gameplay voegde dat niet altijd wat toe.
De meesten hebben moeite om echt 5 killer games van de PS1 op te noemen, terwijl bepaalde klassiekers op de N64 hebben nu nog een schare aan fans.

De jaguar was een fail. Bedoeld ook als traditionele console met cartridges maar zoals gewoonlijk faalde Atari weer met hun nieuwste machine (net als met de Lynx).
en toch zijn er 3x zoveel ps1's en 5x zoveel ps2's verkocht en was de n64 een van de slechtst lopende nintendo consoles ooit

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 10 februari 2023 11:08]

Ja dus ?
Verkoopcijfers zeggen niks over het elan en de beleving van een console in die tijd.
Verdiep je eens in de prijs van de N64 destijds.

De PS1 was ook niet goedkoop maar kon ook cd's en films afspelen en was een nieuwe interessante speler op de markt.

Heb jij die tijd bewust mee gemaakt als volwassene ?
Niet helemaal waar. N64 mocht miss sneller zijn maar doordat gebruikt werd gemaakt van cartridges waren spellen toch vaak minder indrukwekkend. Geen mooie FMV cutscenes hoge kwaliteit audio en slechtere textures dan op ps1.
Nintendo heeft aan de "power" race meegedaan juist tot aan de gamecube die kwa kracht tussen de PS2 (minder krachtig) en Xbox (krachtiger) in zat. Daarna hebben ze de Wii gemaakt en hebben ze gezien dat niet aan die race meedoen veel meer op kan leveren dan het wel doen en dus is het niet heel waarschijnlijk dat Nintendo weer gaat concurreren met PS en XBOX op kracht.
Voor de opvolger van de switch verwacht/hoop ik dat de grafisch meer kracht eisende PS4 en Xbox One games geport kunnen worden en er dan gelijkwaardig of beter uitzien en dat PS5/Xbox series games met een downgrade kunnen werken, combineer dat met backwards compatibility met de switch en je hebt wat mij betreft een goede opvolger.
Eh. Dat is nu het smoesje van Nintendo maar wat rechtvaardigt dan de prijs van een Switch console t.o.v. andere consoles of zelfs je midrange mobieltje? Eerdere Nintendo consoles liepen echt niet zo achter als nu het geval is.
De marktwerking. De switch is een commercieel succes. Nintendo is een bedrijf, dus sales en geld zijn leidend. Wat betreft geld harken gaat het best goed met nintendo.

Jij wil beweren dat de nintendo wii qua rekenkracht in de buurt zat van de competitie? En de DS?

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 9 februari 2023 14:14]

De DS is een handheld en geen gameconsole.
Was ook nooit in de markt gezet als console want dat was de gamecube en daarna de Wii met daarna de WiiU.
Nu hebben ze een hybride console die ook dienst kan doen als handheld.

De Wii was een pure game console en ook als zodanig in de markt geplaatst.

De verschillen zoals nu (tov een PS5 en Series X) zijn idd nog nooit zo MEGA geweest als nu.
Komt niet eens in de buurt.
Ten tijde van de Wii had je de X360 en de PS3. Het verschil was niet zo extreem groot. Daarbij was de Wii ook heel innovatief en bood iets waar zelfs de rest op inspeelde met motion wands, cameras's, etc.
Het verschil tussen de Wii en PS3 niet groot?

De ps3 liep op 7 3,2 ghz synergystic cores en de wii op 5x 729 MHz. De IPC vergelijken is dan nieteens meer interessant zo groot is het verschil in klok.

De PS3 had met 256MB bijna 10x zoveel videogeheugen beschikbaar als de wii met 24+3 MB

De bandbreedte van het videogeheugen van de ps3 was bijna 8 maal zo hoog als bij de wii

de wii werkt op 480p. de ps3 in de regel op 720p in games maar support 1080 voor video etc

De ps3 had 4x zoveel RAM als de wii met 256 vs 64

De wii had maar 512MB ingebouwde flash storage. De PS3 kon je met meer dan 100 GB krijgen

De wii zat nieteens in hetzelfde segment qua performance

En handheld is gewoon een subsegment van console trouwens. En in dat segment was de PSP er ook en die was magnitudes sneller dan de DS.
De DS had nieteens een dedicated GPU.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 9 februari 2023 20:12]

Ik heb ze allemaal gehad en ken de specs.
Natuurlijk was de wii wat minder qua specs maar de Wii bood een totaal nieuw gaming concept en kon met gemak mee doen met de PS3 vanwege de unieke gaming features.
Het was zo succesvol dat zelfs niet gamers opeens een Wii hadden staan.
Typische Nintendo games zagen er toen nog prima uit want een vergelijkbare platformer bijvoorbeeld zag er op een PS3 echt niet veel beter uit.
Nu zijn we ruim 10 jaar verder en zie je dat het verschil echt zichtbaar wordt. Men is nu ook wel even wat meer gewend qua ggraphics dankzij smartphones en vooral ook tablets.

Het is echt tijd voor een upgrade.
Aantal punten:
 • Er zit een scherm in
 • De rekenkracht moet in een veel kleiner device worden gepropt. Is meestal niet goedkoper
 • Nintendo verkoopt zijn consoles met winst. Het is geen megabedrijf als Sony of Microsoft dat lekker verlies kan lijden op de consoles om er maar genoeg te verkopen
 • it prints money
De gamecube kon prima meekomen met de PS2, de xbox lag toen wel op eenzame hoogte: https://www.gamespot.com/...ystems-by-flop/2900-1334/.
Het probleem dat ik momenteel zie met die switch games is dat ze wel mee willen met al die mooie open wereld games op andere platvormen alleen kan de switch het niet meer aan.
Speel maar eens die laatste pokemon game. Framedrops komen zo vaak voor dat het niet speelbaar is.

De switch zou dan beter zijn voor een andere genre van games die de console nog wel vlot aan kan. Dan heb ik er geen probleem mee.

Nu willen ze wel mee, maar eigenlijk kunnen ze niet meer door de hardware beperkingen.

Hopelijk snel nieuwe hardware die wel terug mee kan. Form factor en principe moeten ze van mij niet aanpassen.
Nooit is absolute onzin. De focus op lagere hardware dan de concurrent is pas gekomen sinds de Wii. De NES was krachtiger dan de Sega Master System, de SNES krachtiger dan de Sega Megadrive, de N64 krachtiger dan de PSX en de GameCube was krachtiger dan de PS2 en slechts een klein beetje zwakker dan de originele Xbox, dus al die voorgaande systemen waren stuk voor stuk wel degelijk competitief ten opzichte van wat er destijds aan concurrentie was.

Grafisch teleurstellend valt ook wel mee, maar het ontbreekt veel mensen aan een realistisch verwachtingspatroon, want die vinden en/of denken dat de Switch een soort portable Xbox Series X of PS5 zou moeten zijn, wat natuurlijk allesbehalve realistisch is.

Er zijn inderdaad een aantal games die eruit springen wat betreft grafische downgrades om ze op de Switch te laten draaien, zoals The Witcher en bijvoorbeeld de Doom games. maar veel andere games zien er, ook op de Switch, gewoon prima uit. En al zien de meeste first party games er natuurlijk altijd wat vriendelijker/simpeler uit, ook die zien er verder toch prima uit.

Maar wel alles in de context van met wat voor hardware we te maken hebben. In verhouding met de Wii U is het überhaupt een prestatie dat ze de hele console plus de GamePad om hebben weten te zetten in zo'n kleine hybride console, die dan ook nog beter presteert dan zijn voorganger.
Je informatie is niet helemaal waar.
Master system was wel degelijk krachtiger dan de NES meer kleuren op scherm, betere graphics en fm audio kijk maar naar spellen zoals phantasy star.

De Snes was krachtiger dan de Mega Drive ja maar deze kwam ook veel later uit.

En ja n64 en gamecube hadden allebei meer rekenkracht dan de Sony competitie maar vergeet niet dat beide werden gelimiteerd door de media, game carts en mini dvd wat er voor zorgt dat third party releases vaak toch minder waren op de Nintendo machine.

Dan vergeet je nog helemaal de handhelds. Gameboy slechter dan gamegear, Ds minder krachtig dan de psp en 3ds minder krachtig dan de vita.

Het zou je niet moeten verbazen dat Nintendo niet meer bezig wil houden met de meeste rekenkracht. Hun meest succesvolle consoles wii switch ds Nes gameboy hebben de minste rekenkracht van hun tijd.
Ja, op gebied van graphics was de Master System iets beter dan de NES, maar over het geheel genomen was de NES de betere console. Hier een uitgebreid vergelijk:
https://infinityretro.com...ystem-console-comparison/

Wat de SNES betreft: 2 jaar verschil was destijds niet zoveel, en de prijzen van chips en onderdelen liepen toen ook minder snel terug als tegenwoordig, dus het was eerder een geval van slimmere/betere keuzes in onderdelen dan aanzienlijk betere hardware vanwege een later uitgebracht systeem.

Wat betreft de N64 en GameCube heb je wel een punt, maar vooral op de N64, want bij de echt grote games kreeg je bij de GameCube versie gewoon 2 discs, en zagen de games er nog steeds beter uit dan de PS2 versies. De GameCube was ook beter in transparantie effecten en in progressive scan, waardoor hij op sommige vlakken zelfs beter presteerde dan de originele Xbox.

Handhelds ben ik niet vergeten, maar heb ik expres niet genoemd, omdat niet alle console fabrikanten die hadden of hebben, dus dat maakt het vergelijk niet helemaal eerlijk of volledig.

Waarom Nintendo die keuze heeft gemaakt is niet vanwege het niet meer willen bezighouden met de sterkste of beste hardware hebben, maar ze denken andersom: eerst een game concept en dan bedenken wat je daarvoor nodig hebt. Dat is met name begonnen na de GameCube, die ze, al kozen ze zelf voor mini dvds, niet het succes opleverde wat ze hoopten.

Natuurlijk lopen ze daarmee wel tegen een hindernis op dat lang niet alles draait of goed draait op hun hardware, dus er moet wel iets gebeuren, maar Nintendo zal toch altijd een eigen plan trekken, en daarmee zijn ze, in ieder geval eens per twee generaties, meestal uitermate succesvol.

En dat doen ze dan toch echt beter dan de andere twee, want Microsoft of Sony publiek had nooit zwakkere hardware geaccepteerd, maar als Nintendo bezitter weet je ook dat dit niet per sé het einde van de wereld betekent en je alsnog veel plezier met je Nintendo console kan beleven. ;)
Ik ben benieuwd wanneer Nintendo eens instapt op de next gen trein. Ik snap dat ze kosten laag en toegankelijk willen houden, ze gameplay boven graphics verkiezen. Maar games zoals BOTW kunnen wel iets meer tot hun recht komen op iets betere hardware.

Ik gok dat een switch 2 of wat het ook gaat zijn, niet zal concurreren met de series X of PS5, maar iets in die buurt zou wel mooi zijn.
Om en nabij de Series S zou al heel wat zijn.
Denk dat dat heel onrealistisch is. Kijk maar naar de steamdeck die is 3x zo groot als een Switch, duurder, heeft slechtere battery life en performance ligt nog onder een standaard ps4. Ja doordat Nintendo gebruikt maakt van ARM ipv x86 kan het zeker wat efficiënter draaien maar het is geen magie.
zit je daar met een handheld met 40 min battery-life.. :) als het een dock only zou zijn kan dat mogelijks wel.
Zoiets zou heel handig zijn, extra power in Dock om 4k vol te benutten. En als handheld iets minder met het kleinere scherm.
Ik vind het altijd eerlijker als trailers zoveel mogelijk lijken op de ingame beelden. Vaak valt het spel zelf erg tegen vergeleken met de cinematic trailers.
Dat is natuurlijk ook zo. Pikmin was voor de Wii-U best mooi maar de switch versie lijkt niets beter. Na zoveel jaar verwacht je toch iets wat er beter uit ziet. Pikmin moet gewoon naar de PC komen......
Dat komt omdat het plafond van de grafische mogelijkheden van de Switch vanaf dag 1 al was bereikt en alweer achterhaald. Achteraf gezien had ik liever gezien dat de Switch een half jaar later uitkwam met de X2 processor. Maar goed, hoopvol voor de Switch 2.. hoewel ook de X2 inmiddels alweer bijna achterhaald is.
Ik heb de eerste drie delen (niet allemaal uitgespeeld) en de Pikmin games zijn vermakelijker dan ik dacht; vooral als je er zelf mee bezig gaat. Met de game meekijken doet het niet helemaal eer aan. Dit is echt zo'n game waarbij je het pas voelt wanneer je het zelf even uitprobeert. Ook deze komt in de collectie! :)
Ja klopt heb de demo gespeeld van laatste deel, het is best wel vermakekijk 😀
Ziet er leuk uit :)! Iemand enig idee of er co-op in zit? Sommige elementen van de trailer doen een soort van vermoeden.
Pikmin 3 had local coop
Ziet er goed uit. De vorige Pikmin games niet gespeeld. Alleen de demo van Pikmin 3 Deluxe en dat was wel vermakelijk. Overweeg deze wel te kopen.
Pikmin 3 was ook al geen grafische kraker, maar wel heel veel plezier gespeeld op de Wii U en op de Switch.
Geweldig, zo veel plezier gehad met deel 3 op de Wii U, ook met de oude delen, maar nooit echt uitgespeeld gekregen, vond ze wel altijd erg leuk. Deel 4 is zeker eentje die ik ga kopen.
Pikmin games zijn qua gameplay echt geweldig leuk om te doen. Ik ga hem zeker halen voor de Switch.

Eigenlijk zou Pikmin nog beter tot zijn recht komen op de PC. Stel je voor dat ze een goede level generator zouden toevoegen en mods toe zouden staan. Waar de community mee zou kunnen komen zou geweldig zijn. Graphics waardoor je je echt in de tuin waart, hele stukken aanvullende levels, nieuwe typen Pikmin.

Ik heb deel 3 twee keer van voor tot achter gespeeld, maar hij mag van mij wel meer inhoud hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee