Nintendo brengt remaster van eerste Metroid Prime-game uit voor Nintendo Switch

Nintendo brengt een remaster uit van de eerste Metroid Prime-game voor de Nintendo Switch. De game is per direct beschikbaar in de Nintendo eShop; een fysieke versie volgt begin maart. Metroid Prime verscheen in 2002 voor het eerst voor de GameCube.

Nintendo kondigde de release van zijn Metroid Prime-remaster aan tijdens een Nintendo Direct-presentatie. De game is per direct beschikbaar in de Nintendo eShop en kost daar 40 euro. Op 3 maart 2023 volgt een fysieke versie van het spel in andere winkels, zegt de Japanse gamegigant. De game heeft volgens Nintendo verbeterde graphics en ondersteuning voor dual-stick-controls. De game kan echter ook gespeeld worden met 'klassieke besturing', die het originele spel nabootst of motion controls met Joy-Cons.

De remaster betreft alleen het eerste deel in de Metroid Prime-serie. Er gingen in 2021 al geruchten rond dat Nintendo werkte aan een remaster van die game. Het is niet bekend of Nintendo later ook verbeterde versies van deel twee en drie uitbrengt voor de Switch. Het bedrijf heeft in 2009 een trilogiecollectie van de drie Metroid Prime-games uitgebracht voor de Wii.

Behalve aan Metroid Prime-remaster wordt momenteel ook gewerkt aan Metroid Prime 4, hoewel er nog weinig details bekend zijn over dat spel. De game werd in 2017 voor het eerst aangekondigd. In 2019 meldde Nintendo dat de ontwikkeling opnieuw was gestart bij Retro Studios, de ontwikkelaar achter de originele Metroid Prime-trilogie. Sindsdien heeft het bedrijf geen informatie gedeeld over Metroid Prime 4; ook tijdens deze Direct-presentatie werd niet over de game gerept. Wanneer het vierde deel moet verschijnen, is dan ook nog niet bekend.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

09-02-2023 • 09:40

101 Linkedin

Reacties (101)

101
98
30
2
0
60
Wijzig sortering
Dit ziet er exact zo uit als vroeger op mijn Gamecube maar dat heb je wel vaker met herinneringen..
Vergelijking laat zien hoe het er vroeger uit zag, stuk beter dus nu.
https://www.youtube.com/watch?v=xORZz58JAgA

[Reactie gewijzigd door Deltos op 9 februari 2023 10:18]

Ik was in eerste instantie een beetje teleurgesteld, zag er inderdaad uit alsof ze de originele game hadden geupscaled. Mooi niet dus! Komt denk ik juist door het toevoegen van meer textures in combinatie met de Youtube compressie. De game draait natief in 900p @ 60fps. Draai je de game in 4k, dan ziet het er super uit!
Metroid Prime Remastered 4K 60FPS UHD Gameplay | Yuzu EA 3365 PC Gameplay - YouTube
Metroid Prime Remastered On Yuzu ┃ RTX 3060 Ti + i7-12700 - YouTube
Metroid Prime Remastered | Yuzu | RTX 4090 | 13600k - YouTube

Waarschijnlijk had ik iets verwacht als de fan made unreal engine 4 remakes:
Metroid Prime UE4 - YouTube
[UE4] Metroid Prime - Tallon Canyon fan art - YouTube

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 9 februari 2023 14:25]

Remake is wel een groot woord voor die eerste fan video, dat is Metroid in één van de voorbeeldscenes van Unreal :+

Die tweede is wel erg mooi gemaakt, maar ook teveel voor de Switch, en aan de framerate te zien ook teveel voor de PC waarop het is opgenomen.
Die eerste UE4 fan remake ziet er minder uit dan de echte remake; de tweede daarentegen is een stuk beter. Helaas zie je zowel met UE3 en UE4 haast altijd direct dat het die engine is.

Youtube compressie doet het geen eer aan overigens :p.
Ik had dit toevallig niet, maar na het kijken van de video vind ik het verschil nu wel tegenvallen. Dit komt natuurlijk ook wat we gewend zijn van andere consoles en de PC.
Ik vind het verschil ook tegenvallen. Dat zegt ook wel wat over de hardware capaciteiten over de generaties heen (GameCube > Wii was minimaal, Wii naar WiiU was minimaal en WiiU naar Switch ook). Gevolg is dus dat er niet mega grote sprongen zijn in grafische kracht waardoor de remaster maar beperkt beter wordt. Ander punt is dat de GameCube game er toch eigenlijk voor die generatie best wel goed uitziet. Sommige effecten op de GameCube zijn simpeler en grafisch minder zwaar dan de Switch variant maar doen (bijna) geen afbreuk op de uiteindelijke presentatie.
Echt niet mee eens. Ze hebben de complete game aangepakt. Het ziet er fantastisch uit.
Ik heb deze game vorig jaar nog op mijn iPhone helemaal doorgespeeld met Dolphin emulator. Was toch een stukje nostalgie, maar hoe fijn die game eigenlijk was voor die tijd. (En nog steeds)
...met een losse controller erbij gok ik?
Jazeker. dolphinios en PS4 controllers. Wou weer eens wat GameCube games opnieuw doen
"Metroid Prime verscheen in 2022 voor het eerst voor de GameCube."
Volgens mij klopt 2022 niet helemaal :-)
Inderdaad, dat moest 2002 zijn 8)7

Het is verbeterd, dank!
Huh, hoe zit het dan met die "remastered trilogie"?
Die is nooit aangekondigd, was een gerucht.
Maar deze is 40 euro... En gezien de gameplay, is het niet een 'compleet ander spel' zoals Dead Space bijv is geworden.
Nintendo, wat een belachelijke prijs/keuze...
Nou en? Het verkoopt en blijkbaar goed. Wat is er mis mee ?
Omdat Zelda nog wat verder weg is ben ik nu meer gehyped voor deze remaster xD vandaag al uitgekomen, maar ik wacht toch op de fysieke versie van 22 februari. Geniale game, meerdere keren uitgespeeld waarbij ik destijds dacht dat games niet veel mooier meer konden worden ,maar nu met de vergelijkingsfilmpjes op Youtube sta ik er toch weer van te kijken dat de game nog mooier kan <3 Helemaal mooi!
De fysieke versie komt in Europa op 3 maart uit. Iets langer geduld nog. :)
Dit gaat zeker een game zijn die ik weer ga spelen. Sterker nog, ik hoopte al dat dit spel snel zou komen. Zo zijn er overigens meer games hoor in deze direct die ik geweldig vond.
"Op 3 maart 2023 volgt een fysieke versie van het spel in andere winkels"

Tijdens de Direct werd 22 februari hiervoor als datum genoemd. Is die datum veranderd, of trekken we hier lokaal gewoon aan het kortste eind?
In de Nederlandse Direct werd 3 maart genoemd. Dus niet veranderd.
Is die datum veranderd, of trekken we hier lokaal gewoon aan het kortste eind?
Helaas dat tweede
Leuk voor de fans, ziet er goed uit ook. Ben benieuwd!

Maar waar ik echt benieuwd naar ben is die andere grote metroid game die aangekondigd is.Gelukkig is er iemand die ons elke week up 2 date houdt: https://www.youtube.com/watch?v=6xjTYMmogaI
Ziet er goed uit, maar toch denk ik dat ik eigenlijk liever de Wii-versie met motion controls weer speel dan deze versie.
De switch versie heeft ook een optie voor motion controls gelukkig
Klopt, maar zonder het gebruik van een IR camera en sensor bar is het toch heel anders. Gyro controls kunnen leuk/handig zijn, maar het is niet de intuitieve arcadehal-ervaring van de Wii.
Die werkte inderdaad goed. Toevallig had ik de eerste nog eens uit de kast getrokken op de GameCube. Maar wat een ellendige besturing toen. 😂 gelukkig hebben ze dat in deze remaster gefikst.
Ben ik nou zo gierig of is 40 erg aan de hoge kant?
Voor een single game had ik liever €25 gezien. Voor alle drie was €60/70 perfect geweest.

Ga ik hem kopen? Absoluut, wel als gamecard.
Metroid Prime is gewoon één van mijn favoriete game reeksen.
Ga ik hem kopen? Absoluut, wel als gamecard.
Dit is wel een beetje waarom ze zulke prijzen kunnen blijven vragen.
Kan je dit iets nader toelichten?
Je zou ook het spel niet kunnen kopen? Omdat je hem te duur vind? Maar je doet het want het is Metroid.

Zelfde gebeurt bij Mario/Zelda/Pokemon bij andere fans. Vooral bij Pokemon laatst: De performance is bagger maar het is Pokemon dus ze vinden het 10/10 en Gamefreak kan weer lekker gaan werken aan de volgende matige game met slechte performance. Ze weten toch dat het verkoopt.

Dit is niet tegen jou persoonlijk. Als je een spel wilt spelen dan moet je dat gewoon doen. Maar Nintendo ziet dat en zet de prijzen lekker hoog.
De prijs is gewoon wat de gek er voor biedt. Het voordeel met Nintendo is dat er amper collector's editions of preorder bonussen zijn, dus als je geen haast hebt kun je ook gewoon even wachten tot een sale, of de prijzen zakken op webshops. Zo heb ik voor de meeste 1st party games die ik als cartridge heb ook amper de helft van de originele Nintendo e-store prijs betaald :)
Het is toch vrij zeldzaam dat games echt een aanbieding krijgen. In ieder geval niet zoals Steam dat doet. En vaak moet je ook wel lang wachten. Dat werkt met sommige games, maar games met een multiplayer component wil je vaak toch vanaf het begin er bij zijn.

Nou vind ik het niet zo erg, maar juist bij oudere games (vooral Pokemon) zie je gestoorde prijzen.
Ik doelde eigenlijk meer op het gamecard stuk. :)

@Weather geeft aan dat hij hem tegen deze prijs gaat kopen, maar dan wel op gamecard. Waar jij reageert met "Dit is wel een beetje waarom ze zulke prijzen kunnen blijven vragen." Je hebt het dan denk ik alleen over de prijs, niet over het gamecard stuk volgens mij. Was vooral benieuwd wat het gamecard stuk van invloed was op de prijs.
Nou is dit ook wel een ontzettend goede game zelfs nog voor deze tijd, zeker nu hij geremasterd is. Ik vind het ook wel wat veel maar ze doen dit wel slim bij Nintendo. Waarschijnlijk krijgen we nu elk half jaar een deel van de trilogy remasterd en daarna metroid prime 4, goede zoethouder dus.
[...]
Dit is wel een beetje waarom ze zulke prijzen kunnen blijven vragen.
Waarom vind je dat het spel goedkoper zou moeten zijn?

Iedereen wil wel een gepolijste ervaring, spellen worden afgekraakt als ze niet goed werken bij release maar het mag ook liefst niets kosten want het is een oud spel (never mind dat ze het voor de Switch waarschijnlijk vanaf de grond opnieuw hebben moeten bouwen). Het alternatief is dat het niet uit kan voor Nintendo om zo'n remaster uit te geven en het spel weer de kluis in gaat...
Ik ben wel blij met de €39 price tag... Nintendo kennende had dat ook hoger kunnen zijn :P
Precies dit is nu mijn dilemma: Koop ik nu voor 40 deel 1 of wacht ik tot er over 1, 2 jaar een verzamelgame met alle 3 de delen te krijgen is...
Dan ga je er dus vanuit dat een gerucht daarover daadwerkelijk klopt, maar dat is nooit bevestigd door Nintendo zelf. Wellicht dat deel 2 en 3 nog afzonderlijk ge-remastered worden, maar ik zou echt niet mijn adem in gaan houden in de hoop dat er toch ooit een trilogie komt. Als dat al waar zou zijn, dan slaat het eerst uitgeven van een enkele game overigens ook helemaal nergens op.
Op de Wii kwam eerst Metroid Prime 3 uit en later de trilogie...
Ja, dat klopt, maar deel 3 was een Wii exclusive, dus dan klopt ook nog steeds wat ik zei. Een game opnieuw uitbrengen kost geld en tijd, helemaal als het een HD remaster is, dus als er al een remaster van het eerste deel komt, is het logischer om te verwachten dat er ook nog remasters komen van de 2e en 3e game, in plaats van nogmaals die trilogie uit te brengen.
Ik vermoed dat ze eerst de interesse peilen met deze game om te bepalen of het de moeite waard is de rest uit te geven. En het zijn natuurlijk wel goedkope 'zoethoudertjes' zolang er nog geen opvolger van de Switch uit is...
Opvolger van de Switch? Ik neem aan dat je de opvolger bedoelt van de Metroid Prime game?
Nou, die opvolger van de Switch zelf, die gaat er voorlopig echt niet komen, TENZIJ Nintendo zelf aankomende juni, als zij tijdens de E3 hun eigen event gaan houden, iets gaan laten zien of ernaar gaan hinten dat er wat aan zit te komen, zou ik er zeker geen geld op zetten. Nintendo doet toch nooit wat mensen verwachten of wat mensen vinden dat ze zouden "moeten" doen... ;)
Dat is Nintendo. Die doen niet echt aan koopjes.

De Gamecube versie was echter wel supergoed.
De game is kwaliteit ondanks de leeftijd. Een remaster bevat diezelfde kwaliteit, maar dan verbeterd. Je betaald dus een prima prijs. Ze hadden ook 60 euro kunnen vragen, zoals ze al met meer remasters gedaan hebben.
Als je ziet dat Nintendo 60 euro vraagt voor Skyward Sword (en niet eens geremastered), dan vind ik 40 euro wel meevallen voor een remaster van Metroid Prime. De verschillen zijn ook nog eens best groot tussen het origineel en de remaster (https://www.youtube.com/watch?v=Jaypbay8rt4).
De controls zijn wel geremastered zodat het spel beter speelbaar zou moeten zijn. Ik was het gewiebel met de WiiMote+ helemaal zat aan het eind en heb het spel na uitspelen ook nooit meer aangeraakt.
Hoezo niet geremastered? Je verwart wellicht remaster met reboot. In het geval van een remaster kan dat al zo genoemd worden als de resolutie gewijzigd is, zoals met Skyward Sword HD ook inderdaad het geval is. Het is dus wel degelijk een remaster.
Als je het nog niet gespeeld hebt is het denk ik wel €40 waard.
Ben ik nou zo gierig of is 40 erg aan de hoge kant?
Niet meteen gierig, maar 40,- vind ik best prima voor de effort die erin gestoken is.
Deze game heeft echt een behoorlijke upgrade gehad, die ik never nooit had verwacht van Nintendo.

Nintendo gaat een Prime, wat een van de beste games aller tijden is, niet in de rommelbak gooien voor 25,- piek.
Nee je ben niet gierig, want een spel op de switch uit 2017 kost ook gewoon nog 50 tot 60 euro.
Ik moet wel zeggen heb het nog nooit gespeeld, en wou het eigenlijk nog wel eens proberen.

Dus misschien dat ik hem nog eens een keer koop.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 9 februari 2023 19:41]

Een GameCube game in 2022?
Het lijkt misschien verrassend, maar van die game is zelfs het origineel vandaag de dag nog uitstekend te spelen (er zijn HD mods beschikbaar voor Dolphin, die de resolutie van de game ophogen).

Daarbij - Metroid Prime is gewoon een enorm goede game!
Zelf bezig met de trilogy op de wii. Zeker een aanrader.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee