Gemeente en hogeschool Breda openen gameontwikkelingshub op campus

De gemeente Breda heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Ubisoft en de hogeschool in de stad om een gameontwikkelaarshub op te zetten. De Video Game Accelerator 2.0 is inmiddels officieel geopend.

De ontwikkelaarshub werd geopend bij een ceremonie op de Breda University of Applied Sciences. Dat gebeurde door de hogeschool samen met de gemeente Breda, de provincie Noord-Brabant en Ubisoft, dat een onbekend bedrag in het project investeert. Op de campus komen start-ups te werken naast de opleiding zodat studenten niet alleen kunnen leren om games te ontwikkelen, maar ook om die direct in de markt te kunnen zetten.

De meeste van die ontwikkelingen vinden plaats in de Video Game Accelerator 2.0, een gebouw op de campus waar niet alleen de opleidingen plaatsvinden maar waar wetenschappers ook toegepast onderzoek kunnen doen naar de ontwikkeling van gametechnologieën. Daarnaast is het mogelijk er demonstraties te houden en kunnen bedrijven in het gebouw komen werken.

De universiteit van Breda biedt al langer een van de grootste game-opleidingen van Europa aan en in de stad worden al langer initiatieven genomen om gameontwikkeling te stimuleren. Dat gebeurt onder andere via de Stichting Breda Game City. Verdere plannen worden volgens de hogeschool in de loop van het jaar uitgebreid.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-01-2023 • 19:34

43

Submitter: Zeror

Reacties (43)

43
42
21
1
0
13
Wijzig sortering
Umm, Breda heeft een hogeschool, wat in het engels een university of applied sciences mag heten, maar in het nederlands geen universiteit.
Klopt, het zou buas sieren als ze gewoon normaal deden. Ik snap de rebranding en ze hebben wel ambities die verder gaan de hbo diplomas en hotelmanagement. Ze kunnen prima nornaal gaan doen, dan nemen de andere universiteiten in de stad ze ook wat serieuzer.

Overigens zit de NLDA ook in Breda. Die doet ook hbo opleidingen maar ik snap dat die link nog minder snel gelegd was. Hogeschool in Breda in de titel kan best nader gespecificeerd worden.
Hogeschool in het Engels vertaal je als University. Buitenlanders die het over de Hogeschool Utrecht hebben noemen het ook University hoorde ik gisteren nog.

Ik weet niet hoe vaak je in de buurt van de NHTV / BUAS komt, maar de helft van wat er zit (toerisme gedeelte) is buitenlands.

Geen enkele buitenlander heeft graag "Hogeschool" op zijn diploma staan, want niemand in het buitenland weet wat dat is. En gezien het feit dat er universitaire bachelors worden aangeboden, zou Hogeschool ook een foute naam zijn. De Leisure tak geeft veel docenten van de universiteit Wageningen. Studenten studeren vaak 1 of 2 jaar in Breda en daarna nog een paar maanden of jaar in Wageningen.

Het is een beetje dubbelop bij BUAS, het is daadwerkelijk een universiteit en hoge school in een.

Over de Avans bijvoorbeeld (zat ik zelf op) zou ik dat nooit zeggen, dat is echt een hogeschool. En over de officieren opleiding durf ik ook niet te zeggen of het universitair is, daar heb ik echt mn twijfels over.
De NLDA is sinds 2011 academisch geaccrediteerd en geeft sindsdien universitaire bacherloropleidingen. https://www.defensie.nl/o...ensieacademie/leiderschap
BUAS heeft ook WO opleidingen overigens.
WO? Je bedoelt dan zeker masters (bachelor is undergraduate, master is graduate level)? Hogeschool is toegepast, WO is theoretisch, uiteraard is er een 'spectrum': Stanford heeft ook courses die op NL hogeschool prima zouden werken (alleen een 'iets' and level docenten).

Vrijwel elke Hogeschool in NL heeft masters. De titels zijn voor hogescholen en universiteiten voor deel ook nog eens gelijkgetrokken (BSc / MSc / etc).

We gaan toe naar een Amerikaans systeem waar de naam van de school meer zegt dan de titel (titelinflatie).

[Reactie gewijzigd door jopiek op 22 juli 2024 22:19]

Nee, ze hebben daadwerkelijk op wo niveau geaccrediteerde bachelors. O.a. Leisure studies geloof ik.
Hmm, interessant. Datascience & AI zelfs. Thanks! Ken HO-Nederland vrij goed maar nog niet goed genoeg zo te merken.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 22 juli 2024 22:19]

Ja klopt, mijn ex heeft die gedaan. Met name veel buitenlanders doen die Uni universitaire bachelors.
En ook de Master studies in Breda zijn meer op onderzoek gericht dan bijvoorbeeld de Post-HBO achtige masters van de Hogeschool Utrecht.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @CopyCatz20 januari 2023 19:42
Ugh ja stom, natuurlijk een hogeschool. Heb het snel aangepast.
Alleen nog in de laatste alinea ;)
Zijn er nou heel veel mensen die dit soort opleidingen doen en er dan enkele jaren nog steeds blij mee zijn dat ze voor dit zijn gegaan en niet een vergelijkbare HBO-opleiding informatica waarbij je na afstuderen het dubbele betaald krijgt voor de helft van de stress?
Daar kan je echter niet studeren om een game designer te worden, en ook niet leren over specifiek aan games gerelateerde art (3d modeling/sculpting, materials, textures, environmental art, etc etc etc), programming (werken in game engines is bijv behoorlijk specifiek), en mis je dan de industrie contacten en contacten met je mede gamedevs-in-opleiding die ook de industrie in gaan.
Ja, ik. Want ik werk niet aan games. De techniek heeft meer toepassingen dan dat. Reguliere IT lijkt mij niet erg afwissellend.
Hier ook afgestudeerd aan toenmalig IGAD en MGT in de artistieke richting, geen spijt van gehad en het heeft me geholpen te komen waar ik nu ben als dev bij een AAA household name bedrijf. Hoewel niet perfect was de studie zeker de moeite waard met over het algemeen zeer goede kwalitiet van docenten en leerstof, met name op de bachelor IGAD. Waar het vooral bij inschoot was het management van de school zelf, zelden zo'n bende gezien maar schijnbaar is dat nogal par for the course in (Nederlandse?) hogescholen so YMMV.

Overgens wat betreft salarissen kan men mijnsinziens beter de overstap naar USA maken, toen ik dat deed ging mijn inkomen grofweg x3 tov EU, kanttekening hier zijnde dat ik toen ook de stap naar Sr. maakte in een wat lastiger te vullen specializatie dus dat helpt ook mee. Daarnaast ook stukken meer werkgelegenheid dan in NL.

Qua stress valt het opzich mee, ik vond de opleiding op bepaalde momenten stukken zwaarder dan de uiteindelijke industrie.
God wat vond ik NHTV als school zijnde kut zeg, maar ook IGAD had zeker wat grote problemen. 60 leerlingen met 2.5 docent betekende maar weinig aandacht op individuele basis, maar mijn grootste irritatie was verreweg het feit dat de docenten /geen/ technische kennis hadden in een studie waar je 99% van de tijd met software moet werken.

Perforce en Unreal Engine wouden bij ons niet lief samenspelen, en vervolgens heb ik 3 maanden lang gesmeekt of ze me konden helpen, zonder succes. En toen we het project inleverde en vertelde hoe we vrijwel niks af hadden kunnen maken omdat, zoals vele male genoemd, we alleen maar aan het troubleshooten waren kregen we een handdruk en een 'helaas'. Daar zit je dan met niks anders dan 7's op je rapport, weggestuurd omdat docenten geen tijd hadden voor technische problemen.
Hmm, welke jaren zat jij daar? ik begon in 2009, voordat het hele boeltje opgepakt werd van het Pakhuis naar N gebouw, oftewel halverwege jaar 3 enkel nog internship gevolgt door het afstudeer jaar. Perforce hebben wij bijvoorbeeld in die tijd nooit gebruikt dus ik gok dat jij enkele jaren na mij kwam? Wij zaten vooral aan te kloten met Turtoise SVN, oh boy.... Maargoed, ben het wel met je eens dat de studie niet perfect was, zeker in de latere jaren. 2009 - 2010 was wel echt super imho.
Zou Ubisoft eindelijk door hebben dat ze nieuw creatief talent nodig hebben? :+
De voormalige IGAD (Internationale Game Architecture & Design) opleiding van de NHTV. Leuke opleiding! Ik hoop dat op deze manier de creativiteit van indie niveau terecht komt bij de AAA studios.
Heel jammer dat het Ubisoft betreft. Gericht op snel en goedkoop, aandeelhouders beter bedienen dan gamers en personeel, waardeloze managers, PR en marketing die games veel beter laat lijken dan dat ze daadwerkelijk zijn, afbreken van goede series, uitgebreide weer en physics systemen uit Far Cry slopen en meer.

Toewijding aan en passie voor het maken van games zoals het team achter Escape from Tarkov, creativiteit zijn een gemis.
Ubisoft is een speler van formaat met veel expertise. En zoals alle andere game developers een bedrijf dat winst moet maken.

Als een hbo opleiding autotechniek in zee zou gaan met Renault dan zou dat groot nieuws zijn. In ieder geval zou er niemand klagen dat de VW Audi groep een betere partner zou zijn.
Mooi dat het afgekort VGA is :D
"De" Hogeschool? Breda heeft zelfs twee Hogescholen. Avans en BUAS (voorheen NHTV). Breda heeft er zelfs drie als je St. Joost als losstaande hogeschool ziet, wat het in veel opzichten is.

[Reactie gewijzigd door Amayii op 22 juli 2024 22:19]

Mooi initiatief, in de tijd dat ik er gestudeerd heb was het een zeer hoge kwalitiet opleiding qua docenten en leerstof, al begint dat al zo langzamerhand zo'n 10 jaar (!!) geleden te zijn. Uiteindelijk heeft het er toe geleid dat ik in deze toch zachtgezegt competitieve industrie carriere heb kunnen maken, mede dankzij de opleiding. Benieuwd wat er de komende jaren uit deze samenwerking zal komen!

Een van de redenen dat ik NL heb verlaten was o.a. het gebrek aan werkgelegenheid in mijn specifieke discipline, met name op toen der tijd junior niveau. De hoeveelheid hoge kwaliteits studenten (en dus interns) die IGAD produceerd(e?) maakte het nog lastiger om bij een grotere studio aan de bak te komen toen. Hopelijk is dat nu beter en helpt dit initiatief daar ook mee :)
Het was lang de NHTV, zoals op hun website staat:
Breda University of Applied Sciences heette vroeger NHTV Breda. In 2018 werd de naam gewijzigd.
Aanvankelijk was NHTV de afkorting van Nationale hogeschool voor toerisme en verkeer, later werd het onze merknaam.


Nu noemen ze zich "Breda University of Applied Sciences", BUAS". Gericht op de vele buitenlandse studenten met veel engelstalige opledingen. Al weer een tijd geleden starten ze een game opleiding. En daar hoort dit bij.

In Breda is nog een andere hogeschool, Avans ,die een stuk groter is. Dus hogeschool Breda is ook verwarrend als titel.
Goede opmerking. Ik dacht dat het over Avans ging, die hadden vroeger ook informatica toen ik er op zat. De hogeschool voor toerisme zag ik niet aankomen dat het die was :)
Ik was eens op een infoavond waarbij iemand van HZ (Hogeschool Zeeland) en iemand van Avans was. Die persoon van HZ was de hele tijd ‘HZ university of applied sciences’ aan het zeggen ipv gewoon HZ. Ze hadden dat jaar ook de rebrand gedaan van HZ naar ‘HZ university of applied sciences‘ dus hij moest het ook steeds zo zeggen.

De persoon van Avans zij daarna: nou… wij zijn gewoon Avans. En wij gaan niet mee in die gekte.

Ik was dus enigszins verbaasd toen ik de titel zag. Maar ‘gelukkig’ is het dus de NHTV. Ofja… dat was het ooit.

(Uiteraard zeggen ze wel ‘University of applied sciences’ als je op de internationale website kijkt. Maar het is gewoon nog een hogeschool en dat staat ook nog steeds zo op de gebouwen. Ik vind het mooi dat ze daar niet in mee gaan.)

Mooie tijd was dat.
Je reactie getuigd van geen enkel inzicht, niet van de inhoud van de opleiding, niet van de mensen die er studeren, niet van de toepassingen van simulatie en visualisatie technieken. Je suggereert met je respectloze reactie dat je geen verstand van zaken hebt.

[Reactie gewijzigd door ErwinPeters op 22 juli 2024 22:19]

Omdat ik in de buurt van die school werk, kom ik tussen de middag, bij het Brabantplein, vrijwel altijd studenten daarvan tegen. Meestal Engelstalig kletsend in groepjes, terwijl ze bij de AH of bakker even de lunch halen. Op het oog serieuze scholieren, net zoals dat vroeger bij de NHTV het geval was. Mocht je daar onderdeel van uit maken, als leerling of docent, dan kan ik mij uw felle reactie wel voorstellen en vind die -1 daarom niet terecht.
Yeah no, iig toen ik er studeerde was de dropout rate meer dan 50% in her eerste jaar, met name omdat de opleiding IGAD toen der tijd zo veeleisend was, Pret hogeschool vind ik zachtgezegt niet correct. De kwaliteit van zowel de docenten als de leerstof was zeer hoog en ben eerlijkgezegt nog nooit zo uitgedaagt in mijn leven, ook niet nu ik tegen de 10 jaar AAA dev ervaring aan begin te lopen.
Verkeerde gequote.
Hey, sinds wanneer heeft Nederland een nieuwe universiteit? :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.