HTC introduceert Vive XR Elite-mixedrealityheadset die 1449 euro gaat kosten

HTC introduceert zijn nieuwe, op consumenten gerichte mixedrealityheadset, de Vive XR Elite. Deze standaloneheadset moet het opnemen tegen onder meer Meta's Quest Pro. HTC's headset gaat inclusief twee controllers 1449 euro kosten.

De Vive XR Elite wordt door HTC gepresenteerd als een aanpasbare en lichte headset. Het product weegt 625 gram en dat is meer dan de Quest 2, maar minder dan de 722 gram zware Quest Pro. De Vive XR Elite is gericht op consumenten die games willen spelen, aan fitness doen, andere media tot zich willen nemen of productiviteitstaken willen uitvoeren.

Een kenmerkende feature is de verwijderbare achterkant van de hoofdband die tevens de accu bevat. Het verwijderen hiervan, waardoor de headset meer oogt als een grote bril, kan handig zijn voor onderweg of om onderuit te zakken op een stoel op bank. De stroom moet in dit scenario van een andere bron komen, bijvoorbeeld door de headset via USB op netstroom aan te sluiten of via een aparte powerbank. Er is wel een kleine accu in het headsetgedeelte ingebouwd waarmee er stroom is voor tien minuten, zodat de gebruiker de tijd heeft om een externe stroombron aan te sluiten.

Vive

De headset heeft een resolutie van 1920x1920 pixels per oog of 3840x1920 gecombineerd, een verversingssnelheid van 90Hz, 12GB werkgeheugen, 128GB opslag en de basis wordt gevormd door de Qualcomm Snapdragon XR2 die ook in de Quest 2 zit. Het is onduidelijk om wat voor beeldschermen het gaat. Er zijn vier groothoekcamera's aanwezig waarmee de handen van de gebruiker of de bijgeleverde controllers worden gevolgd. Er is ook een dioptrie-optie aanwezig en de afstand tussen de twee lenzen kan worden aangepast, waardoor gebruikers volgens HTC hun bril kunnen afzetten.

Als mixedrealityheadset is het mogelijk om te wisselen tussen het spelen van VR-games en AR-applicaties. Daarbij is color passthrough mogelijk, waarvoor een enkele rgb-camera wordt ingezet. Dit betreft de optie van naar buiten gerichte camera's die de omgeving opnemen en dat beeld doorsluizen naar de beeldschermen van de VR-bril. De Vive XR Elite kan met de pc verbonden worden via USB-C, maar ook via wifi, waarbij er ondersteuning is tot WiFi 6E. Er is geen ondersteuning voor eye-tracking aanwezig, maar er komen later dit jaar wel optionele modules voor het volgen van de ogen van de gebruiker of het gezicht.

Door Joris Jansen

Redacteur

05-01-2023 • 20:07

85 Linkedin

Reacties (85)

85
85
68
0
0
15
Wijzig sortering
Hoeveel games/software is er nu voor dit soort brillen? En hoeveel geef je daar nog aan uit? Ik ken letterlijk niemand die zo’n bril heeft/gebruikt. Zo nu en dan krijg ik zo’n bril op bij een beurs voor 1 of andere demo en dan heb ik het idee of ik een computer spel ervaar uit 2007…
Ligt aan de store, maar over het algemeen enorm breed. Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.oculus.com/experiences/quest/ . Daar worden nagenoeg dagelijks nieuwe en best interessante games toegevoegd. Steam biedt ook enorm veel games, al zijn het vooral een aantal toppers die de kar trekken.
Dat zijn gewoon VR games, toch? Ik denk dat @maxkranendijk het heeft over mixed reality/AR games.

Waarom zou je deze bril bijvoorbeeld boven een Quest 2 kiezen?
Ik zou deze bril boven de Quest kiezen, omdat ik ABSOLUUT niet mijn gegevens met Meta wil delen
Waarom wil je je gegevens absoluut niet delen als ik vragen mag?

[Reactie gewijzigd door Lothlorian op 6 januari 2023 07:57]

Privacy. Waarom wil jij wel al je hebben en houwen aan Meta overhandigen?
'Al je hebben en houwen' klinkt wel heel zwaar. Ze krijgen wat digitale gegevens die je zelf afgeeft net als een hoop andere online diensten en sprokkelen er online nog wat bij. Heb er in al die jaren nog weinig van gemerkt.
Zeker als je naar producten als de Quest Pro, waar eye tracking inzit is het best eng. Hoelang kijk je naar welke dingen? Hoe is je aandachtsspan?

Dit is wel wat anders dan vrijwillig je interesses afgeven.
Mja, hier in de EU kan je nog weinig met eye/face tracking op de Quest Pro omdat Horizon Worlds hier nog niet uit is. Ik heb het dan ook gewoon uit staan.
Omdat je dan makkelijk beïnvloedt kan worden, doordat je gericht nieuws en artikelen te zien krijgt. Hierdoor veranderd jou mening zonder dat je dat door hebt (conditioneren).
Ik kan je aanraden om de documentaire “the great hack” maar een te bekijken. Dit gaat over Facebook en Cambridge Analytica en hoe ze de verkiezingen in Trinidad en Tobago beïnvloedt hebben om een minderheid aan de macht te helpen.
Dat jij nog op internet durft te komen...
De vraag is wilt de meerderheid van potentiële kopers van vr headsets 3-4x zo veel geld uit geven.
bijvoorbeeld, een Quest 2 is niet de enige VR headset.
Dit is een XR headset, voor zowel Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) en Mixed Reality (MR). Dus het hebben over onder andere VR games is echt niet vreemd. Ik vermoed dat ook het meeste qua games/entertainment momenteel in die hoek gezocht moet worden.

Als je meer buiten de games naar bv. AR wil kijken dan denk ik dat dit (momenteel) niet zo een goede keuze is, je kan imho dan beter gaan kijken naar iets als een Hololens 2, welke meer gericht is op zakelijk gebruik...

Dit is imho gewoon een extra keuze in het VR games/entertainment landschap.

En waarom veel mensen deze zouden kiezen boven een Quest 2 is heel simpel: Facebook.
Voor 'dit soort brillen' is het aanbod aan games dan ook niet 'enorm breed'.

Leuk dat iedereen het hier heeft over VR games, maar waarom zou je daarvoor dan juist een XR bril kopen? Dat is ook waar @maxkranendijk op doelt, maar dat lijkt niemand te snappen.
Hoeft niet perse een game te zijn. Ik heb enorm veel lol met PianoVision op de Quest Pro. Deze headset schijnt betere passthrough te hebben en dat is juist in dat soort apps heel fijn.
Durf te wedden dat er van dat soort apps ook geen enorm breed aanbod is.
Nog niet, begint pas een beetje te komen sinds de MR API's op de Quest 2 uitgebreid zijn en de Quest Pro gelanceerd is.
Als je meer buiten de games naar bv. AR wil kijken dan denk ik dat dit (momenteel) niet zo een goede keuze is, je kan imho dan beter gaan kijken naar iets als een Hololens 2, welke meer gericht is op zakelijk gebruik...
Ik denk dat deze bril een goede concurrent kan zijn voor de Hololens. Die is schreeuwend duur en nauwelijks verkrijgbaar B2B, en al helemaal niet voor consumentengebruik. Dit zou AR-gebruik en -ontwikkeling veel toegankelijker maken voor een veel groter (professioneel) publiek.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 6 januari 2023 09:48]

@SHiNeye

Het is zeer onwaarschijnlijk dat @maxkranendijk het over AR heeft ipv VR, want hij zegt dat hij dergelijke brillen al regelmatig heeft geprobeerd, terwijl de eerste AR-bril pas sinds kort uit is. Dus de kans dat hij zo'n bril meerdere keren heeft geprobeerd op een beurs is nagenoeg 0.

Doordat AR pas sinds kort uit is, is het ook een beetje vroeg om te klagen over een gebrek aan software daarvoor. Overigens is die software er al wel in beperkte mate.
Doordat AR pas sinds kort uit is, is het ook een beetje vroeg om te klagen over een gebrek aan software daarvoor. Overigens is die software er al wel in beperkte mate.
Klopt, AR brillen bestaan nog niet zo lang.

De term is in 1990 bedacht, maar het hele gebeuren is pas na 2010 echt op gang gekomen.

Een greep uit de afgelopen 15 jaar:
2011 Google Glass
2014 Daqri Smart Glasses
2015 Microsoft Hololens
2018 Magic Leap One
2019 Microsoft Hololens 2
2021 Epson Moverio BT-40(s)
2021 Lenovo ThinkReality A3
2022 Huawei Vision Glass
2022 Magic Leap 2
Ik denk het voornaamste voor veel mensen is, het is geen Facebook/Meta?
Persoonlijk vind ik dat geen probleem, ik zou voor dat geld een Quest Pro nemen.

Qua specs heeft deze vermoedelijk pancake lenzen welke het hele ding korter en lichter maken tegenover de Quest 2. Pro heeft dat ook dus. 🤷‍♂️

Ansich is het goed dat er meer concurrentie is voor Meta, maar ze hebben denk ik nog altijd de beste hardware, software (hand tracking enzo) en applicaties.

[Reactie gewijzigd door fuse.core op 5 januari 2023 20:26]

Quest Pro is duurder, heeft self-tracking controllers en een grotere games/apps library. Het is maar net wat je wil. Ik ben nog steeds erg blij met de Quest Pro.
Dat is virtual reality, deze bril is mixed reality en dat is net als augmented reality wezenlijk anders. Die eerste vervangt je ‘wereld’, bij die andere 2 worden er zaken toegevoegd.
Mixed reality is de verzamelnaam van VR en AR. Het AR aanbod is op het moment nog niet heel geweldig, maar het VR aanbod is best groot. Met MR headsets kunnen gebruikers het kopen voor VR terwijl er een userbase komt voor AR waar developers voor kunnen ontwikkelen.
Detail, maar nieuwe games komen uit op Donderdag, normaal 2 à 3 per week.
Daarnaast heb je Applab, welke unlisted games zijn die niet door QA zijn gegaan. Die kun je browsen met Sidequest (third party listing browser) maar die zijn vaak minder van qualiteit, maar wel experimenteeler.
Vreemd. Nagenoeg iedereen die ik ken heeft wel een vr headset. Spellen zijn er genoeg (als zoiets bestaat), en met de juiste setup en spelen is het niet 2007, maar vraag je je meer af waarom je nog op een monitor zou spelen...

(Alle gekheid op een stokje, iedereen die ik ken heeft er een omdat ik ze gegeven heb 😆, maar de markt is tegenwoordig bijzonder groot).
Hoeveel van die mensen die jij kent hebben een slechte reactie met een VR headset? Van de Oculus Rift DK2 uit 2014 werd ik bv. extreem misselijk na ~5min gebruik, was dan ook meteen een groot deel van de dag 'uitgeschakeld'. En ik was niet de enige die daar last van had. De demo met dat huis op die klif, waar je een heel eind naar beneden kon kijken zorgde ervoor dat verschillende mensen van hun stoel donderde (met armleuningen)...

Ik ben er eigenlijk vanuit gegaan dat met hogere refreshrate, hogere resolutie, grotere field of view, etc. Dit minder zou worden, maar dat is puur een aanname...

Edit: Excuses, er staat Oculus Rift, Development Kit 2.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 5 januari 2023 21:26]

Oculus rift 2 is niet een bestaand product (de oculus cv1 kwam pas in 2016 uit bv). Maar je punt is valide. Ik ken er heel erg veel, voornamelijk omdat mijn expertise daar op mikt.

Momenteel wat het meeste helpt* is de refresh rate zo hoog mogelijk te krijgen, en de latency zo laag mogelijk (*met de huidige consumer hardware).

Softwarematig zijn de meeste optimalizaties al geimplementeerd.
Ik heb zelf ook de DK2 en kon die ook niet lang ophouden, maar de originele Vive was al een enorme vooruitgang en had ik nergens last van, tenzij de game zelf echt een probleem had. Ik al sinds november 2019 een Vive Pro, en daar speel ik rustig 3-4 uur achter elkaar, vaak stop ik puur omdat het laat is en ik nog een film oid wil kijken. DK2 is echt een hele oude slechte headset, met mn forte VFX-1 uit '95 had ik ook nooit last van motion sickness.
De DK1 kon ik zelf geen minuut ophouden, de DK2 ging toen voor een kwartiertje goed. De HTC Vive kon ik zo 2 uur in zitten zonder problemen en met de Index kan ik (met korte plas en drinkpauzes) zo 8 uur gebruiken.

De stappen tussen elke nieuwe HMD zijn ongelooflijk groot, al zijn de stappen in het hoge segement tegenwoordig meer op immersie en in het lage segment meer op prijs en gemak.
Heb je toevallig al ergens opgevangen of deze HTC ook beeld over de USB-C connectie 'stuurt'?
Je bedoeld vannuit de headset naar de pc? Softwaratig zou dat mogelijk te maken moeten zijn, maar dan moet er een goede usecase voor zijn om het te verantwoorden.

Andersom doet hij wel (van pc naar bril).
Nee gewoon andersom O-) :D , ivm 'om rechtstreeks (bekabeld) PCVR' te kunnen gebruiken

[Reactie gewijzigd door TiezZ_BE op 5 januari 2023 20:41]

Tot nu toe konden alle headsets dat, dus het is vrijwel zeker dat deze dat ook kan.
Pico 4 bijvoorbeeld kan het helaas niet voor zover ik terug kon vinden. En als ik upgrade graag eentje met pancake lensen
De Pico 4 ondersteund gewoon PCVR op vrijwel dezelfde wijze als de Quest 2, via USB-C of Wifi. Sowieso lijken die twee headsets heel erg op elkaar.
Gestreamd via wifi of USB zoals de quest 2 is m.i. niet hetzelfde als een rechtstreeks DisplayPort connectie. Maar zag dat virtual desktop onlangs nieuwe updates heeft gedaan (betere prestaties en 'godlike' graphics instelling beschikbaar) wat de pico wel interessanter maakt
(Alle gekheid op een stokje, iedereen die ik ken heeft er een omdat ik ze gegeven heb 😆
Zoek je nog vrienden?
Veel racesim en flightsim liefhebbers hebben er een. Daar ben ik er 1 van. Roomscale games heb ik met name in het begin veel gedaan maar daar heb ik momenteel simpelweg de tijd en energie niet meer voor. Dat is best lastig te combineren met sport en een drukke baan.

Maar volgens mij is de vr scène nog steeds springlevend. De brillen zijn iedere keer een grote stap vooruit.

Draadloos met foveated rendering en een grotere kijkhoek dan de reverb g2 die ik nu heb zouden me doen upgraden.

Verder kan ik je van harte aanbevelen een spel als half life alyx te proberen. Dan word je snel enthousiaster vermoed ik.
Mag een keer komen proberen hoor ;) PCVR ziet er zeker niet uit als 2007 en het is de moeite waard (mits je er in wilt investeren, goede grafische kaart is aan te raden, maar met een Ryzen 5 3600+5700XT is het prima instappen, ondertussen naar een 3080 gegaan).

=============
Voor nu heb ik voldoende aan de Quest2 - maar ben wel benieuwd naar de reviews van deze bril om te zien wat voor vooruitgang er is per bril (en wanneer het de moeite is weer te upgraden)
Persoonlijk kan ik maar 1 game op noemen welke ik zeer interessant vind om te spelen in MR/AR en dat is een game van Microsoft Studios genaamd Fragments. Verder ben ik er zelf geen interessante game tegen gekomen.
Ik zelf heb een quest 2. en Heb al ongeveer ~1300 uur in Steam VR gestoken. Er zijn heel veel VR games, alleen er zijn er maar 10 of 20 die echt "goed" zijn. Voorbeelden van goede games: HL Alyx, Pavlov Boneworks/bonelabs, Into the Radius.

Meerendeel vind ik persoonlijk echt slecht. De meeste VR games zijn nog VR tech demos en snel in elkaar geflansde shooters. Of hele kleine arcade games (waar ik persoonlijk niks mee heb) maar misschien dat andere mensen dat soort games weer leuk vinden.

Maar er is zat om veel uren te hebben in VR :).

[Reactie gewijzigd door Milanobrotchen op 6 januari 2023 10:53]

Vind het altijd een beetje jammer als de eerste reactie over een produkt wordt gebruikt om de mening over het soort product te spuien. Je weet best dat er mensen zijn die VR leuk vinden. Jij niet. Boeiend.
Ik wil gewoon lezen/leren hoe mensen dit soort producten gebruiken
Geen top strap? Dat gaat oncomfortabel worden...

Overigens heel mooi dat er een ingebouwde diopter in zit, dat kan ik als brildrager zeer waarderen.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 5 januari 2023 23:28]

Geen top strap? Dat gaat oncomfortabel worden...
Ja, ik dacht ook al meteen dat dit gewicht en deze headstrap een garantie is voor een gebrek aan comfort. Al het gewicht moet op de voorkant en achterkant van je hoofd gedragen worden, waarbij de zwaartekracht natuurlijk niet meewerkt. De natuurlijke neiging is dan dat de headset gaat schuiven als je je hoofd beweegt. Dus moet je dan de hoofdband erg strak afstellen waardoor dat oncomfortabel is, of accepteren dat de headset erg schuift.

Dat zien we ook op de Quest Pro, ook al lijkt die een betere headstrap te hebben dan deze Vive door een beperkte 'halo' die op je voorhoofd rust. Met zowel deze Vive als de Quest Pro is de headstrap vermoedelijk ook niet te vervangen door een betere, doordat de batterij in de headstrap zit.
Comfort zonder top strap is inderdaad discutabel, maar gelukkig gemakkelijk op de lossen met zo'n ding. Verliest 'ie wel zijn look. :)
@Moogles

Zoals ik al had aangegeven is de headstrap van dit product anders ontworpen, waardoor je hem niet per se kunt vervangen door een veel betere. Zo lijkt er nog geen goed alternatief te zijn voor de headstrap van de Quest Pro, die ook minder vervangbaar is dan de headstrap van de Quest 2, waar wel veel vervangende headstraps voor zijn.
Geen goede vervanging voor de Quest Pro? Het is geen rocket science; als je een top strap wilt, dan hang je de HMD in een zo'n sling waar ik eerder een voorbeeld van doorgaf voor de Index. Overigens ook voor de Quest Pro beschikbaar. Je hoeft niet de hele head strap te vervangen, lol.
Verschuift dat niet heel snel? Ik kan me moeilijk voorstellen dat dit op het niveau is van een BoboVR M2 Pro.
Dat is minder een probleem dan ik ook aanvankelijk dacht. Door de betere gewichtsdistributie zit de Pro een stuk beter dan de Quest 2 met Elite Battery Strap. Je moet alleen wel even doorhebben dat je hem niet zo strak moet draaien als de Elite Battery Strap, want dan zet je teveel druk op je voorhoofd om het comfortabel te houden.
Ik ben een Quest 2 gewend met een BoboVR M2 Pro headstrap. Dan heb je dus ook een betere gewichtsverdeling met een extra batterij aan de achterkant (en dus geen neiging om naar voren te zakken), maar wordt een deel van het gewicht ook gedragen door de bovenkant van je hoofd, en een deel door een grote halo.
Gaat niet werken omdat de accu in de strap zit.
Ik heb voor mijn Pico 4 bij VR Optician lenzen op sterkte besteld (incl cylinder/astigmatisme afwijking) en die klikken met een magneetje op de goede plek. Voor 65 euro klaar, ideaal.

Ingebouwd is fijn, maar dan wel graag een volledige aanpassing en niet alleen dioptrie. Dat maakt het weer duur en complex, terwijl een simpele opkliklens een stuk goedkoper is. En je hebt met een opkliklens meteen lens bescherming voor de built-in lenzen :)
Inderdaad, ik heb astigmatisme en dat gaat zo'n ingebouwde aanpassing gewoon niet kunnen. Dat is veel te ingewikkeld. En inderdaad die voorzetlenzen zijn prima. Ik heb ze zelf voor de Quest 2.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 januari 2023 02:53]

Er is ook een dioptrie-optie aanwezig en de afstand tussen de twee lenzen kan worden aangepast, waardoor gebruikers volgens HTC hun bril kunnen afzetten.
Ja voor mensen die wellicht alleen van dichtbij of veraf niet goed kunnen zien, maar voor mensen als ik met een cilinder afwijking is dat geen optie. Als ik mijn bril afzet sta ik na 10 minuten te knijpen met mijn ogen en krijg ik hoofdpijn van heb ik jou daar.
Het is de vraag of je dat kunt vergelijken met een VR-bril waar je op zeer korte afstand kijkt. Dan is de afwijking ook vele malen kleiner.

Dat is ook de reden dat er in leesbrillen nagenoeg geen cilinders geslepen worden.
Hoewel je inderdaad op korte afstand lijkt te kijken (omdat het schermpje dicht op je ogen zit) is dat voor je ogen niet zo. Door de lenzen focussen je ogen alsof je ver weg kijkt en daardoor heb je dus dezelfde afwijking als dat je gewoon naar de echte wereld kijkt. Zonder normale bril zie ik niks als ik mijn VR bril op zet.

Dat is dus ook waarom je voor VR brillen opzetlenzen kunt kopen met dezelfde correctie als je normale bril, en daarbij houden ze ook rekening met cilindrische afwijking.
Bij VR Optician heb ik opkliklenzen met cylinder correctie gekocht voor 65 euro, veel fijner dan met bril op. Bij mn Pico 4 klikken ze met magneetjes vast zodat ze altijd perfect zitten, de specifieke mount is afhankelijk van je bril (Pico heeft bewust die magneetjes daarvoor ingebouwd, in tegenstelling tot veel andere brillen).
Ah dat wist ik niet dat dat mogelijk was. Heb zelf een minimale afwijking, maar genoeg om er knallende koppijn van te krijgen als ik mijn bril niet draag. En bij een aantal VR brillen zit het niet comfortabel met bril op.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 6 januari 2023 08:26]

Bedankt voor de tip. Al jaren een rift s maar gebruik het zonder bril min zes en min 1 beide nog eens plus cilinder. Ook maar eens besteld voor de prijs hoef je niet te doen. Benieuwd hoe dit eruit ziet straks vast stukken beter.
Ps ik verdraag geen contactlenzen.
- @PdeBie was me voor

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 6 januari 2023 17:53]

Ik kocht eind 2019 een samsung odyssey+ met een resolutie van 1440x1600 voor... 220 euro.

We zijn 3 jaar verder en dit is bijna 7x zo duur!

Resolutie is net 30% hoger.

Dit gaat niemand kopen lijkt mij.
Inderdaad, maar je hebt ook de Quest 2 en Pico 4. Dan kan je beter daar voor gaan, veel betere prijs/kwaliteit verhouding.
De bedrijven daarachter zijn niet zo lekker. Die komen er hier niet in. En dat is VR, geen AR.

Ik heb hier een HTC Vive Pro 2, de full kit kost 1200 momenteel met een resolutie van 2448x2448 per oog op 120 Hz. Maar ook daar zijn de AR-functionaliteiten beperkt. Met de wireless adapter lever je wat in op refresh rate (90 Hz) en resolutie (1632x1632 per oog) maar ben je wel vrij van kabels. Dat laatste doet de Quest 2 wel wat beter via Wifi, helaas. Hopelijk zet HTC met deze stappen bril in de juiste richting.
Pico 4 is 2160x2160 per oog, dat is alweer een flinke stap hoger voor 1/3 van het bedrag van deze headset...
VR heeft hoe dan ook de toekomst, we staan aan de vooravond van grote ontwikkelingen. Binnen 10 jaar zijn er brillen met een geweldig beeld.
Ik lees dit al jaren. Misschien is het zo. Ik wacht dan nog wel 10 jaar.
Het is toch nu al zo? VR wordt elk jaar weer beter en is nu al heel erg goed. Ik ben erg blij met mijn Quest 2, en hopelijk de Quest 3 over niet al te lange tijd.

En gewone games uit de jaren '80, '90, '00 waren ook niet zo goed als ze nu zijn. Niettemin waren ze wel degelijk de moeite waard. Juist het meemaken van die ontwikkeling is erg interessant geweest.
Inderdaad, ik heb op school de DK1 en DK2 kunnen testen. Zelf een HTC Vive gehad en nu een Index. Erg grote stappen voorwaarts in die korte periode.

Binnenkort ontvang ik de Lynx R1. Destijds gebacked op kickstarter omdat het Europees is, zoveel mogelijk opensource en er uitziet als een device om VR op te ontwikkelen.

En ook TiltFive verwacht ik in februari, dat is dan puur AR, voornamelijk voor boardgames.
HP Reverb G2 hier op een RTX3080. Half life Alyx, Elite Dangerous, The Curious Tale of the Stolen Pets en zelfs een ervaring met weinig interactie als Apollo 11 VR HD is prima vermaak door lekker om je heen te kunnen kijken. Een wat grotere kijkhoek zou nog wat fijner zijn, en voor tekstverwerking is de letterscherpte er nog niet helemaal, maar beeldkwaliteit is allang goed genoeg om urenlang plezier te kunnen beleven.
Dus... Voor 1000 euro meer krijg je een afkoppelbare accu (heb ik ook op mijn Q2 met een bobovr headstrap van 70 euro) en kleuren passthrough? Of mis ik nou echt iets? Ik snap dat niet iedereen een product van Meta of Bytedance wil gebruiken maar dit is wel weer errug duur voor een naar mijn idee niet erg indrukwekkend product. De Quest pro biedt veel meer maar wordt ook al als erg duur gezien.

Helaas wel al jaren exact wat ik van HTC verwacht... Zo jammer dat het nog maar een schim is van wat ze ooit geweest zijn.
Ik zit er onvoldoende in om hier een mening over te kunnen geven, maar zou het zo kunnen zijn dat het prijsverschil wat je adresseert zit in het verdienmodel van beide fabrikanten?
Mogelijk laat HTC zien wat een standalone VR bril écht kost, wanneer de gebruiker niet langer het product is.
De schaal waarop het geproduceerd wordt zal ook wel wat uitmaken. Ik geloof er namelijk niks van dat Meta bijna 1000 euro toe zou leggen op elke Quest 2.
Is ook helemaal niet, er wordt hooguit een paar honderd toegelegd en zelfs dat is voornamelijk geruchten.
nog steeds die ringen op de controls ? quest pro heeft dit niet meer.
Ik sla liever men knokels kapot dan een controller van €100-200...
Wat is er mis met de ring dan? De Quest Pro controllers zonder ring zijn overigens veel duurder.
stoor me er vreselijk aan in shooters en al zo vaak perongeluk mee geklopt en hoeveel honderden kapotte heb ik reeds gezien van ergens perongeluk tegen te gaan.
Misschien moet je wat minder lomp doen. Ik heb werkelijk nog nooit een VR controller kapot gehad.
Dit filmpje zegt echt niet veel imho, je kan daarna wel doorklikken naar een filmpje met wat gameplay: https://youtu.be/5LPZr04Xf34

Demeo en Kayak VR is bvb standalone. De andere titels zoals Hubris vereisen een desktop waar je Vive streaming voor moet gebruiken, dus lijkt (draadloos) te streamen? All in all niet echt de meerprijs waard tov een Q2, toch?

Ik wacht met smart op een Q3, hopelijk met color passthrough, Meta is dan maar noodzakelijk kwaad wat ik erbij zal moeten nemen voorlopig als er niet meer competitie komt in die price range.
3x zo duur als de Quest 2 en gewoon dezelfde SOC en resolutie. Ik wacht op de volgende VR SOC voordat ik mijn Quest 2 upgrade, als ik dat al doe, want ik krijg vrij vaak hoofdpijn.
Op zich mooi dat meta competitie krijgt, maar dit is veelste duur voor wat het doet.. zolang die prijzen zo hoog blijven wordt vr helaas nooit mainstream.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee