HTC deelt eerste details mixedrealityheadset

HTC heeft de eerste details prijsgegeven van een komende mixedrealityheadset. De headset wordt standalone en vereist dus geen externe rekenkracht van een pc. Daarnaast zou de headset gebruikt kunnen worden voor gaming, sporten en productiviteit.

HTC-headset

HTC-topman Shen Ye stelt tegenover The Verge dat de tracking van controllers of de handen van de gebruiker gedaan wordt met naar buiten gerichte camera's die in de voor- en zijkant van de headset verwerkt zijn. Er is ook een dieptesensor aanwezig.

De camera's kunnen daarnaast gebruikt worden om de omgeving op te nemen en weer te geven op de schermen van de headset. Het passthrough-principe van de headset heeft volgens HTC een betere kleurweergave dan concurrenten; het lezen van tekst op bijvoorbeeld een laptop- of smartphonescherm moet in deze modus mogelijk zijn. HTC belooft zo'n twee uur aan accuduur.

De standalone headset is volgens de fabrikant ontworpen met twee basisprincipes in het achterhoofd. Enerzijds moet het een lichte headset worden die behalve voor gaming ook gebruikt kan worden om mee te sporten of voor professionele toepassingen.

Daarnaast stelt Ye ogenschijnlijk in reactie op Meta's Quest-headsets dat de komende headset duurder wordt, omdat het bedrijf andere doeleinden heeft dan het Facebook-moederbedrijf. "We zijn in een tijdperk beland waarin VR-headsets immens gesubsidieerd worden door bedrijven omdat die alleen zoveel mogelijk persoonlijke gegevens van de gebruiker proberen te verzamelen om aan adverteerders te verkopen." Hij gaat verder: "We willen de privacy [van de gebruikers] niet schenden."

De nieuwe VR- en AR-headset van HTC heeft nog geen naam en releasedatum gekregen; dat gebeurt vermoedelijk pas tijdens de CES in januari van 2023. Ye belooft in elk geval meer details van het product te delen.

Door Yannick Spinner

Redacteur

16-12-2022 • 16:12

30 Linkedin

Reacties (30)

30
30
19
1
0
6
Wijzig sortering
Beetje zwak van HTC, dat afgeven op de concurrentie... Ik geloof het ook niet. Ik ben zeker geen fan van Facebook/Meta, maar de reden dat zij er zoveel geld in pompen is dat zij degene willen zijn met een dominant ecosysteem wanneer VR echt doorbreekt. Ik geloof niet echt dat ze bij de meeste gebruikers echt heel veel nuttige informatie verzamelen met de Quest 2 hoor. Oeh Finraziel is alweer beat saber aan het spelen, daar kun je veel mee. Ze zullen zeker wat verzamelen maar niet genoeg om de investeringen in VR puur daarmee te verantwoorden.
Maar goed, HTC is ook al lang vergane glorie... Helaas.
VR is een potentiële goudmijn voor analyse, en targeting.

Als we bijvoorbeeld naar een Quest Pro icm. een Meta account kijken, dan kan Meta een boel gegevens achterhalen. Of ze dat doen, wat ze er mee doen, wat ze er in de toekomst mee doen, en voor wie die informatie beschikbaar is? Wie weet.

Meta subsidieert deze ontwikkeling omdat ze de boot niet willen missen, ze geen afhankelijkheid willen zoals Facebook op iOS, blue oceans altijd meer kansen bieden dan bestaande markten. Waarschijnlijk vinden een boel (top)mensen VR ook gewoon tof. En tja, groot worden zal alleen gebeuren als de producten betaalbaar genoeg zijn voor de consument, niet heel anders dan game consoles.

Maar goed, over informatie verzamelen gesproken:

Meta account:
 • Volledige naam van de gebruiker
 • Betaal gegevens van de gebruiker
 • E-mail adres van de gebruiker
 • Telefoonnummer van de gebruiker
 • Leeftijd op basis van geboorte datum
Headset gerelateerde informatie:
 • De lengte van een persoon
 • De kleur van de huid van een persoon
 • Achterhalen of iemand links of rechts handig is
 • Achterhalen of iemand man of vrouw is
 • Achterhalen wat de lengtes van de vingers en hand zijn
 • Zien, opmeten en analyseren van de speelruimtes waarin de headset gebruikt wordt
 • Hoe lang iemand in VR is
 • Wat voor applicaties/games iemand in VR gebruikt/speelt
 • In welke emotionele staat iemand zich bevindt op basis van de face tracking (Verdrietig, Angstig, Boos, Verrast, Blij, Walgend)
 • Wat voor gebaren iemand maakt met zijn/haar handen
 • Alle woorden en overige geluiden die door de microfoon waargenomen wordt
 • Alle dialogen, audio, etc waarnaar geluisterd wordt
 • Waar de gebruiker naar kijkt (mbv. headset orientatie)
 • Waar de gebruiker specifiek naar kijkt (mbv. de eye tracking)
Er zijn vast nog meer zaken, maar dit is een korte opsomming om een idee te geven.

[Reactie gewijzigd door drdelta op 17 december 2022 02:44]

Nog mooier, ik had in Steam problemen met het opstarten van allerlei non-VR games. Maar als ik Oculus Home opstartte deden die games het wel! Dus direct mijn Oculus gedeinstaleerd en aan de kant gegooid. Ik ga sparen voor een Reverb want dit voelde echt als gijzeling. Schijnbaar heeft Meta een koppeling met Unreal ingebouwd.
Problemen met games is natuurlijk nooit leuk. Wellicht dat de maker van die games niet alle VR gerelateerde instellingen uitgezet heeft bij het publiceren van de game. Of het was een ander (audio device?) probleem.

Voor Unreal 4 en 5 zijn er inderdaad verschillende mogelijkheden om met een headset te communiceren. Bepaalde versies van Unreal gebaseerde games gebruiken SteamVR, andere OpenXR en ook weer andere gebruiken een van de verschillende Oculus plugins. Om mee te ontwikkelen is het een beetje een mijnenveld kan ik je uit ervaring vertellen.

SteamVR en Oculus bieden de mogelijkheid de OpenXR runtime op je PC aan te passen naar 'Oculus', daarmee kun je problemen krijgen als de applicaties daar niet goed mee overweg kunnen. Dat kun je in je SteamVR en Oculus setting zien en instellen.

Sommige games maken gebruiken van OpenVR, sommige van OpenXR, daarnaast hebben sommige games hebben ook een Oculus specieke versie. Bij die games kun je dan dus ook kiezen welke versie (SteamVR/OpenVR, of Oculus) je opstart.

In principe is het zo dat je met een Oculus headset beter de Oculus runtime kunt gebruiken omdat het dan niet óók door de SteamVR runtime heen moet (extra latency).

Persoonlijk zou ik geen Reverb aanraden vanwege de kwaliteit van de tracking, ik zou sowieso wachten en kijken wat de Quest 3 brengt voordat je een nieuwe headset koopt.

Succes met de zoektocht en alvast veel plezier gewenst!
Bedankt voor je reactie! En natuurlijk de beste wensen voor het komende jaar.. Maar tegen dit Oculus -probleem loop ik al langere tijd aan en hoewel mijn kennis niet zo ver gaat heb ik wel de ter beschikking staande bronnen gebruikt om uit te zoeken wat het zou kunnen zijn. En aangaande de Quest 3, ik wil gewoon een headset zonder daarmee aan een bedrijf als Meta vast te zitten. Niet omdat ik zo bang ben voor mijn "geheimen", dat is tegenwoordig toch nergens meer geheim. Maar de prijs is dan te hoog voor wat je krijgt. En de kwaliteit (mijn eerste Oculus was binnen een week of twee al stuk, en ik was er juist vanwege de prijs ontzettend zuinig op!) laat ook te wensen over. De Reverb komt overal juist als erg goed uit de reviews. En voor MSFS (wat mijn hoofdreden is) een uitstekende optie...
Ook de beste wensen! Jammer te horen dat je al langer problemen hebt met Oculus headsets, ik heb toevallig recentelijk mijn CV1 van de hand gedaan, en heb daar eigenlijk nooit echt problemen mee gehad. Ik gebruik zelf een Quest 2 die ik inmiddels al een tijdje heb, maar heb via m'n werk zo'n beetje alle headsets onder de zon mogen gebruiken/proberen.

Ik was zelf niet onder de indruk van de stabiliteit van de controller tracking van Windows Mixed Reality (waar de G2 gebruik van maakt), maar dat is wellicht minder relevant voor een flight-sim. De G2 doet het in ieder geval erg goed met z'n scherm, zeker voor de prijs. Dus wellicht inderdaad een goede optie!
Zodra je op facebook, instagram gaat kijken met je vr headset en het ding heeft eye tracking - reken maar dat ze die data gaan verzamelen.
maar de reden dat zij er zoveel geld in pompen is dat zij degene willen zijn met een dominant ecosysteem wanneer VR echt doorbreekt.
Ah ja en hoe verdiend meta zijn geld? Userdata & advertenties.
Wat is het verschil met de data die ze nu verzamelen van je Smartphone gebruik in hun app?
In HUN app???
Ik heb DuckDuckGo met tracking blokkade voor alle apps. Dan Duizel je wat er allemaal voor data wordt verzonden o.a. naar Facebook. Ik heb niets van Meta. Maar mijn scooterapp o.a. vindt het nodig om Facebook bij mijn datadoorgifte te betrekken.
Dat een bedrijf nu op een bepaalde manier geld verdient wil niet zeggen dat ze voor de toekomst niet graag een andere/extra inkomstenbron zouden willen. Ze verdienen ook gewoon geld aan de Quest store natuurlijk, alleen zal dat op dit moment waarschijnlijk niet kostendekkend zijn. Maar Meta zou graag de Apple van de toekomst zijn.
Laat me raden, je hebt een quest 2 en je voelt je aangesproken door wat HTC daarover zegt?

Het is een feit dat bedrijven zoals Meta, Google enz veel geld steken in ontwikkelingen waarbij de gebruiker steeds meer en meer in hun macht komt. Dat ze dit doen door "gratis" of "goedkoop" (met verlies) diensten of producten aan te bieden is hopelijk geen geheim voor jou. De inkomsten komen dan binnen via adverteerders, dat is de inkomsten bron van zowel Meta als Google.

Dus de opmerking van HTC is terecht, zij kunnen niet leveren onder de kostprijs, want ze willen niet advertenties als inkomsten bron gebruiken.
Oeh Finraziel heeft een date, oeh Finarziel heeft een gesprek met de huisarts, … spreekt af met die en die vrienden en praat over dit, dat, zus, zo, … heeft een vergadering met die en die collega’s, … heeft een sollicitatie bij bedrijf x, hier gaat Finraziel van lachen, deze week is hij een beetje sip etc. etc.
Nú verzamelen ze wellicht niet de meest interessante gegevens, maar richting toekomst kan een goed MR platform de basis vormen om werkelijk elke interactie te loggen, analyseren en obv eyetracking zelfs je reactie op werkelijk elke interactie in MR vastleggen. Een rijkere schat aan data voor adverteerders is bijna niet denkbaar op een mindreader na.
Ben heel erg benieuwd. HTC was voor de iPhone toch wel een van de leidende merken in de mobieltjes. Sindsdien bergafwaarts gegaan qua modellen.

Ik denk dat ze de verloren jaren hebben gebruikt om te brainstormen hoe weer terug te komen. Zou dit dan een nieuw opstapje zijn?
Nee, HTC heeft de mobiele markt vaarwel gezegd en focust op VR/AR. Alleen doen ze het daar ook niet echt goed.
Ben benieuwd naar de Quest 3...
Specs zijn weken geleden al gelekt. Het is wel een interessant ding. Grootste probleem van VR is nog steeds content, maar het is goed dat ontwikkeling op hardware vlak niet stilstaat.
Mag wel hopen dat je middels een externe batterij de speelduur kunt verlengen, want 2 uur is echt een nogo voor mij, mij minimale speelduur is vaak 3-4 uur met mn HTC Vive Pro/wireless module/Vive wands/index controllers en dat ik stop is meestal eerder omdat ik te laat ben begonnen en het dus te laat wordt. Ook zullen ze met een goede lightblocker moeten komen, want geen is ook al een nogo. Ben verder wel benieuwd, zag toevallig vanmiddag nog een Vive Cosmos liggen bij de Coolblue in arnhem, en die is toch een stuk lichter dan de Pro.
Tot nu toe lijkt de PSVR2 het meest aantrekkelijk :)
Ik heb een Pico 4 en daar ben ik zeer te spreken over. Heeft een aantrekkelijke prijs, dus ook zeker de moeite waard om te checken als je een headset zoekt voor PCVR/standalone (daar moet ik wel bij zeggen dat de Pico library nog vrij karig is).
Kun je met deze ook over WIFI Steam games doen?
Ja, moet je wel virtual desktop kopen in de pico store en de Virtual Desktop software is gratis op de pc.

Ik kom zelf van de eerste HTC vive en later kort de lenovo vr gehad. Maar de pico 4 is echt een hele fijne headset. Niet te duur en draadloos
niet per se nodig, pico heeft een eigen gratis (standaard meegeleverd) alternatief (pico streaming assistant) , voor een basis pcvr ervaring middels wifi is die best al goed, maar wil je meer, dan is de optie om virtual desktop te kopen een aanrader.

ook ik ben een trots gebruiker van een pico 4. het is geen perfecte he3adset, maar stukken beter in een heel ander opzich dan de vorige generatie (index, pico 3, enz).

tipje: je kunt wat metaal strips in je pico 4 headset bevestigen en de index gasket erop zetten mocht je die fijner vinden (met zwarte tape kun je het dan bestaande issue van light bleeding fixen), dit heb ik gedaan omdat bij mij de index face gasket een stuk fijner is.

anyway, ontopic, ik heb zelf nog nooit een htc headset gebruikt, geen idee of ik daar meerwaarde aan heb, maar dat ze nog bezig ijn in deze markt vind ik wel fijn, geeft toch net een extra optie voor consumenten.
het is geen perfecte he3adset, maar stukken beter in een heel ander opzich dan de vorige generatie (index, pico 3, enz).
Alsof je de PS5 vergelijkt met de PS4 of PS3. Natuurlijk is t beter dan de vorige generatie, zou anders wel bizar zijn
hoeft niet per se in elk segment dat de nieuwe versie een stuk beter is dan de oude.
mooi voorbeeld hiervan is de stagnatie in de telefoonmarkt de laatste paar jaar in features / performance voor redelijke prijzen.

het feit dat bij vr headsets dit (nog) niet het geval is, is voor mij wel fijn, en dat uit ik dan :P
Je hoeft helemaal geen VirtualDesktop te kopen, Pico he ook zn eigen variant, MAAR die is (nog) wel beperkter dan VD. Dus voor de betere wifi ervaring kun je beter VD kopen, maar het is dus niet perse nodig.
Als je een PS5 hebt, zeker. Ik ben toch meer benieuwd naar wat dit ding gaat kunnen voor non-gaming doeleinden.

Uiteindelijk wat die rakkers ermee bereiken is dat de Quest 2 nu geen kerstcadeau aan mezelf meer is :) Mooie timing hoor.
ik zou hem zelf niet kopen, maar hij klinkt wel interessant moet ik eerlijk gezegd zeggen.
"De camera's kunnen daarnaast gebruikt worden om de omgeving op te nemen"
Vergeet je Post-its met wachtwoorden naast je pc niet op te ruimen.
Ik ben zelf helemaal niet thuis in het hele VR gebeuren deels wel omdat een VR headset heel lastig is met een bril. Maar buiten dat vind ik ook wel het prijskaartje erg hoog voor die keren dat ik misschien zo'n headset zou gebruiken. Mij lijkt wel dat dan een accuduur van 2 uur vrij beperkt is vooral voor een fervente gamer. Te hopen dan dat ze wel de mogelijkheid bieden dat je het headset extern via een powerbank kan voeden.
“Stand alone headset “
Ugh laat maar dan. Hoopte op een waardige PC VR headset zoals de reverb g2 v2 maar dan zonder gore WMR

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee