Twee Europese internetkabels werden kort na elkaar onderbroken

Cloudbeveiliger Zscaler meldt dat er woensdagavond een internetkabel is onderbroken waardoor er wereldwijd problemen met de internetverbinding konden optreden. In de Noordzee ging een andere kabel rond dezelfde tijd kapot, al lijkt dit niets met elkaar te maken hebben gehad.

Op woensdagavond meldde Zscaler dat er ten noorden van Marseille een internetkabel was doorgeknipt, waardoor drie onderzeese verbindingen verstoord werden. Het zou om een van 's werelds grootste internetknooppunten gaan. Vanuit Marseille werden de verbindingen met Lyon, Milaan en Barcelona doorbroken, waardoor het bedrijf wereldwijd packet loss en vertraging detecteerde bij klanten.

Door de internetverbinding om te leiden kon een deel van de impact op het wereldwijde internetverkeer worden ingeperkt. Reparateurs konden daarentegen niet direct bij de kabelbreuk komen omdat de lokale politie nog onderzoek deed naar het incident. Donderdag in de namiddag was eventuele overlast door de kabelbreuk weer verholpen. De ceo van Zscaler noemt het incident op LinkedIn 'vandalisme' en een 'door mensen veroorzaakte ramp' vanwege de wereldwijde impact op het internetverkeer.

Grofweg een halve dag later vond er een tweede incident rondom internetkabels plaats; ten noorden van Schotland werd de internetverbinding naar de Shetlandeilanden verstoord door een gebroken onderzeese internetkabel, aldus de BBC. Hierdoor waren nooddiensten vanaf de eilandengroep tijdelijk nauwelijks bereikbaar en werd het internetverkeer naar het vasteland verstoord.

Door de gelijktijdigheid van de twee incidenten en de overeenkomsten met de eerdere sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen werd er al snel gespeculeerd dat Russische onderzeeërs de internetkabels gesaboteerd zouden hebben. Het voorval in Marseille vond daarentegen op het vasteland plaats. Volgens de Engelse krant is het voorval bij de Shetlandeilanden daarnaast het resultaat van een aanvaring met een vissersboot; er zou al meermaals een boot de betreffende internetkabel hebben beschadigd. Zscaler zelf heeft vooralsnog ook geen indicatie gegeven dat het om politiek gemotiveerde sabotage gaat.

Update, maandag: De link naar de blogpost van de ceo van Zscaler werkte niet. De link werk nu wel naar behoren. Met dank aan HoeZoWie.

Door Yannick Spinner

Redacteur

21-10-2022 • 21:27

169

Submitter: Timoo.vanEsch

Reacties (162)

162
154
79
4
0
30
Wijzig sortering
Dit lijkt mij niet gewoon even vandalisme (wat overigens wel vaker voorkomt in Frankrijk).

Cogent (een grote backbone provider) spreekt zelfs van doelgerichte sabotage. Een andere backbone provider melde dat er kabels van meer dan 10 providers op meerdere plekken zijn doorgeknipt op “professionele wijze”.

Als je overigens de foto’s op de twitterlink hieronder bekijkt dan lijkt het overigens wel bijzonder makkelijk om bij die kabels te komen.

https://www.telegraph.co....rance-suspected-sabotage/
https://twitter.com/Free_1337/status/1582714844658036737

Reactie van Cogent (een grote backbone provider):
Cogent customers connected in the South of France, Italy or Switzerland, or having traffic in transit through these areas, may have experienced additional latency or packet loss starting 19-OCT-2022 at 00:51 UTC.

The root cause has been a massive and coordinated sabotage against the dark fiber infrastructures in Marseille region. Saboteurs deliberately cut multiple fiber cables on different spots, with the aim of maximizing the damage.
Multiple fiber vendors, not only Cogent provider, have been seriously impacted by this attack.

Three Cogent backbone routes with high capacity were impacted, and some remaining backbone paths experienced congestion due to the unusual amount of lost capacity.

The packet loss/Latency issues started to cease at 19-OCT-2022 23:21 UTC, when we started to recover some of the impacted routes. Rest of the impacted backbone paths restored progressively during the early morning of 20-OCT-2022.

Currently all the impacted routes are restored, so Cogent backbone on this area is again fully operational.

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 23 juli 2024 13:24]

Een aantal jaar geleden was er ook een oude vrouw in.... Roemenië of Bulgarije die een grote kabel in haar tuin blootgelegd had, besloot deze vervolgens ook door te hakken met een schop of bijl....

Ik denk dat we dus kunnen stellen dat deze kabels gewoon te ondiep liggen als mensen er zo makkelijk bij kunnen komen :/

Edit.
was Georgië en een koper "dief"
https://www.theguardian.c...ian-woman-cuts-web-access

[Reactie gewijzigd door DCG909 op 23 juli 2024 13:24]

Dank voor de link naar die foto's...

Jeetje dat ziet er echt wel heel erg basic en gevoelig uit zo , en dat moet dan een van de main lines zijn??

Ik geloof dat de kabels die hier in Nederland in de grond liggen per huishouden nog beter weg gestopt zijn dan zulke toch wel vrij belangrijke stukken...

Daarbij, je ziet aan weerszijde van die putten dat de kabelmantel uit beton lijkt te komen.. zou het niet veel handiger zijn om gewoon die kabels te repareren en dat ding dan vol te storten met beton ??

Letterlijk een deksel er op is natuurlijk vragen om dit soort acties, je wijst ze bijna aan waar ze moeten zijn...
Zo’n glasvezelput is juist bedoeld om eenvoudig bij de glasvezelkabel te kunnen komen, bijvoorbeeld in het geval van een storing zoals een gebroken kabel. Alleen op die manier kan een storingsmonteur lokaliseren waar de kabelbreuk zich bevindt en eventueel een nieuw stuk kabel in de HDPE-buis blazen. Stel dat je 30 km kabel zou hebben zonder één glasvezelput onderweg en er zou een storing in de kabel optreden. Hoe zou je dan ooit kunnen vinden waar die storing op dat tracé is opgetreden? En belangrijker nog: hoe zou je dan ooit de storing kunnen herstellen?

Dat neemt niet weg dat ik het met je eens ben dat het niet eenvoudig zou moeten zijn om onbevoegd toegang te verkrijgen tot zo’n glasvezelput. Dat is echter niet eenvoudig te voorkomen. Als jij een realistische maatregel bedenkt om die kabel (op land) te beschermen tegen sabotage, bedenk ik een nieuwe truc om die kabel alsnog te saboteren.
Stel dat je 30 km kabel zou hebben zonder één glasvezelput onderweg en er zou een storing in de kabel optreden. Hoe zou je dan ooit kunnen vinden waar die storing op dat tracé is opgetreden?
Naast ondergrondse hoogspanningskabels worden glasvezel kabels gelegd waardoor men precies weet waar een breuk zit door bv een graafmachine. Dat was 1995 toen ik dagelijks langs zo’n project fietste. Zal anno 2022 toch ook wel kunnen mét datakabels?
Als jij een realistische maatregel bedenkt om die kabel (op land) te beschermen tegen sabotage, bedenk ik een nieuwe truc om die kabel alsnog te saboteren.
De bedoeling van die putten is neem ik aan dat er apparatuur geplaatst kan worden aan de kabel waarmee gemeten kan worden of de breuk zich voor of achter dat punt bevind. Wat nou als je de put niet zo groot maakt dat alle apparatuur zich daarin moet kunnen bevinden.
1 dunne schacht van boven naar beneden, genoeg voor 1 draadje, zou voldoende moeten zijn om op dat punt de meetapparatuur aan te kunnen sluiten. Dan hoef je niet de complete kabel bloot te leggen zodat men daar met een flex pf betonschaar bij kan.
Denk dat in Nederland toch een andere standaard hebben, hier op bali hebben ze de fiber gewoon bij in de laagspannings ge tyriped.
Klopt ja. De glasvezelkabels hangen bij mijn schoonvader op Sumatra samen met de stroomkabels aan de palen langs de straat. Tot mijn verbazing is de internetverbinding daar betrouwbaarder dan het stromend water.
Dit lijkt meer op een handhold dan een willekeurige plek. Volstorten met beton lijkt me niet handig. Ten eerste wordt beton erg heet en geeft krachten op alles wat erin zit tijdens het hard worden. Daarnaast kun je er dan nooit meer bij...

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 13:24]

Die punten volstorten met beton staat technisch gelijk aan het dichtpurren van je lasdozen thuis. Je kunt kabel maar tot een bepaalde lengte door een mantelbuis heen krijgen en daarom zitten er "trekpunten" en die putten hebben een betonnen wand maar verder ligt de mantelbuis weer gewoon in de grond.

Eigenlijk is hier niet echt een oplossing voor, hoe lastiger je het maakt voor een ander om de kabel te vernielen, hoe lastiger en duurder je het maakt voor jezelf om de kabel te repareren of te vervangen.
Trekpunten..
dat is wel een goed argument, die had ik even over het hoofd gezien.
Bedankt !
Zo een Handhole is er omdat je niet over het gehele tracé kunt aanleggen in 1 keer. Vaak worden meerdere delen aangelegd en aan elkaar gelast in een GCO die in de handhole zit. Ook dienen handholes voor vertakking van het netwerk. Waar een las in het glasvezel netwerk zit, zit er ook minimaal 15m extra lengte aan weerszijden. Dit wordt netjes in de handhole opgerold zodat bij een nieuwe vertakking en storing de monteur genoeg lengte heeft om de kabels in zijn bus te lassen.
Hoe die kabels liggen ziet er inderdaad niet goed uit. Straks ligt heel de wereld plat door die slordigheid.
... dan weet je niet hoe redundant het internet is.
Ja, mensen. Cruciale infrastructuur met een slotje van de Gamma.

We klagen en lachen altijd wel over de corruptie en onkunde in andere werelddelen, maar voor een infrastructuur waar wij als samenleving heel veel geld voor betalen en inmiddels zeer afhanelijk van zijn maken de commerciële aanleggers zich er wel een beetje met een Jantje-van-Leiden van af.

En ja, er kunnen nog zwaardere middelen worden ingezet als de beveiliging beter is maar dit is echt amateur-niveau. Vrije markt zeker?
En dan, met een slot van de Hornbach zou je het niet kapot kunnen maken?

Keiharde straffen zouden kunnen helpen. Maar een kabel van duizend kilometer valt niet te beschermen.
Dat is niet helemaal correct. 100% beschermen kan niet, maar er was een tijd dat dit wel kon. In de jaren van de koude oorlog zijn er allerlei kabels en leidingen gelegd die bestand moesten zijn tegen sabotage en militaire aanvallen.
Een deel was geheim en werd via dekmantels aangelegd, zoals ondergrondse parkeergarages. In een aantal plaatsen is daar nog best wat ophaf geweest, omdat men helemaal geen ondergrondse parkeergarage wou, maar men niet wist waarom het er toch doorheen werd gedrukt.
Doorgeknipt, dan heb je wel een grote schaar nodig, dat zijn dikke kabels toch?
Ik meen dat een paar jaar geleden een schip met een los anker een paar kabels had gesloopt. Dat was een ongelukje dus zoveel heeft het niet nodig.
“Zoveel”?

Das anders wel ff een behoorlijk zwaar stuk gevaarte wat met een noodgang over zo’n kabel heenjenkt he?

Scherp is het niet, maar heel erg lomp wel. Reken maar dat een glasvezeltje dat niet leuk gaat vinden.
Het anker van een beetje vissersboot kan zo'n ding al wel doorhalen. Gebeurt ook regelmatig, dat is wat je krijgt als je een kabel over de zeebodem legt bij een zwaarbevaard gebied.
Een beetje vissersboot heeft een anker van een paar ton (~10-15) hoeft niet eens echt te slepen wil je daar gedonder mee krijgen.

Ze hadden die kabel wat dat betreft wel wat beter mogen beschermen.
Zo'n anker kan ook behoorlijk diep in de zeebodem grijpen, ik denk niet dat het realistisch is voor grote afstanden zo'n kabel te beschermen tegen ankers.
Ligt er aan. Kosten/risico/baten analyse.

Als dit nu vaker gebeurd dan in eerste instantie berekend (want statistiek) dan kan het nuttig zijn om het wel te doen.
het heeft niet met scherp of bot te maken, maar met de fysieke druk per cm2

Ja een "scherp" mes heeft een heel klein oppervlak waardoor de druk enorm hoog word op dat punt. Maar met genoeg druk op een breed oppervlak (denk aan de brandweer tools) forceer je het alsog erdoorheen :+
Ja dat is exact wat ik bedoel.

15 ton van een anker plus nog 40ton aan ketting wat er achter hangt. Zal een leuke deuk opleveren hoor.

En dan heb je nog een klein bootje.
Een 90000ton schip (dat is geen groot zeeschip).
Heeft anker van 27-35ton plus een ketting van ruim 300ton. Dat ligt zo ongeveer op de bodem als het schip voor anker ligt.
de ketting zorgt voor het stil blijven liggen, niet het anker wat veel mensen denken. Juist een lang stuk ketting word uitgelegd (of soms 2) om zo massa op de bodem te krijgen
Het wordt tijd dat we een paar sluitende satelliet netwerken krijgen .
Niet om overal bereikbaar te zijn (is wel erg tof) maar om twee terugval optie's te hebben , voordat russen er teveel lol in krijgen.

Gelukkig is Elon Musk al een heel eind op weg naar een wereld-dekkend net , als nu Jeff Bezos ook nog wat meer ambitie krijgt zouden we daar een 2e teruval netwerk hebben
en satteliet kun je makkelijk afluisteren + jammen zonder maar in de buurt te komen van de zenders
Want encryptie bestaat niet?
Satellieten zijn enorm kwestsbaar, zeker in een lage baan om de aarde. Een kwaadwillende partij kan er een aantal kapotschieten, waardoor een enorm veld met brokstukken ontstaat. In het eergste geval leidt dat tot een kettingreactie, maar je kan ook allerlei banen onbruikbaar ermee maken.

Tevens zijn ze te storen of uitte schakelen met lasers en andere straling, vanaf de grond of zelfs vanuit de ruimte. De VS en Rusland hebben in het verleden wel geexperimenteerd met killer satelieten.

Last but not least, via een (tactisch) nucleair wapen kan je ook een groot aantal satelieten uitschakelen. en ook banen onbruikbaar maken.
Glasvezel zelf is niet zo dik.

Met een decoupeerzaag of een haakse slijper (beide op accu) kom je een heel end.

[Reactie gewijzigd door Toff op 23 juli 2024 13:24]

Het staaldraad er omheen wel.
Hydraulische scharen gaan daar met gemak doorheen. Google maar eens naar Brandweer Redding Gereedschap of Racing Car Safety Tooling, dan hebben ze pneumatische en hydraulische soorten scharen die door dik staal knippen zonder probleem.
De standaard kabels zijn tegenwoordig metaalvrij.
De kabels die in zee liggen niet.
Nogal een vergelijk zeg haha,
De zee kabels zijn extreem goed beveiligd, juist omdat het ook waanzinnig moeilijk en kostbaar is om daar ooit nog weer bij te komen.
Bovendien zijn die kabels die ook wel tegen een stootje moeten kunnen als er per ongeluk weer een schip net even wat te slordig omgaat met een anker of andere slepende objecten.

Dit lag gewoon letterlijk in een putje met een deksel erop, vrij voor de hand liggend zelfs in die zin,
had die put dan volgestort met beton dan was dit zo makkelijk nog niet gebeurd lijkt me..
Met welk doel zou je zoiets doen? Glasvezel kan breken, ook als je er niets aan doet. Daarom worden de laspunten altijd gekozen op plekken die toegankelijk zijn. Maar normaal gesproken niet zichtbaar.
Ik heb het over de standaard kabel. In dit artikel worden verschillende varianten aangehaald. Dus het is afhankelijk van hoe je mijn reactie wil lezen.
Metaal in een glasvezelkabel wordt nog maar beperkt toegepast. En kent ook meer nadelen dan voordelen, in het werkveld waarin ik zit is het zelfs verboden ivm veiligheid.
Dat is wel erg kort door de bocht. Er zit ook wapening omheen van staalkabels. De glasvezels zelf nemen maar een fractie van de totale dikte van de kabel in.

Edit: ik doel dan op de onderzeekabels. In de grond zijn ze minder beschermd.

[Reactie gewijzigd door DynamicDreams op 23 juli 2024 13:24]

In sovjet russia wirecutter cuts you! :+
De onderzoeksresultaten moeten we nog afwachten maar het heeft een sterk vermoeden van sabotage natuurlijk.

Belangrijke verbindingen, zoals die tussen de Verenigde Staten en het Europese vasteland, hebben meer dan tien verschillende kabels waardoor een enkele breuk normaal gesproken niet tot storingen leidt. Dat zal neem ik aan ook voor deze kabels het geval zijn. Dat er juist nu storingen zijn geeft toch wel aan dat er meer aan de hand is.

Het NRC heeft recentelijk nog geschreven dat internetkabels extreem kwetsbaar zijn en in een oorlog in het huidige tijdperk desastreuze gevolgen kan hebben.

Ik weet niet of het voorkomen had kunnen worden maar ik neem aan dat er voor zover dat mogelijk is toch scherp in de gaten wordt gehouden of er verdachte bewegingen zijn onder water.

Wat ik mij ook afvraag, STEL dat Rusland dit heeft gedaan is dit dan een aanval op de infrastructuur van Europa en dus een artikel 5 van de NAVO?

[Reactie gewijzigd door freestyler2 op 23 juli 2024 13:24]

En dan ga je als Evil Empire in een poging om Europa te beschadigen een regionaal draadje doorknippen die wat stukjes Frankrijk verbindt en niet een AMS-X of gelijkwaardig?

Kom op, dit is gewoon vandalisme..
De AMS-IX is anders ook niet meer de holy grail voor verbindingen naar o.a. Amerika. ;) Een single point of failure is sowieso geen goede eigenschap, nu er steeds zwaarder op het internet afhankelijkheden zijn.
Het kan ook een test zijn. Op basis van de reactie weet men of en hoe men verder kan gaan. Helemaal niet ondenkbaar lijkt me. Bovendien kan het voordelig zijn om juist minder professioneel en effectief op te treden dan mogelijk zodat de twijfel blijft bestaan of het wel een bepaalde partij was of toch een 'vandaal'.
Geen idee of het super toevallig is of opnieuw een bewuste actie.... Maar de impact testen voordat je een grootschalige actie opzet is niet ongebruikelijk. Nog los van het waarschuwende effect.

In ieder geval geeft dit incident vijandige partijen een goede indicatie van de impact en gevolgen/reacties.

Naast de northstream leidingen en deze internet kabels zijn er verbazingwekkend veel verschillende incidenten geweest die Europa en/of NATO benadeelt. Van fysieke zaken tot aan politieke zaken (denk ook aan dingen als opec die de geleverde volumes ineens beperkt, Turkije dat langzaam vriendjes wordt met Rusland dankzij leuke vooruitzichten, etc). Op alle fronten gebeurt er iets.

Eigenlijk is Europa al in oorlog met Rusland, nu alleen nog via proxy. Dat gaat een keer veranderen.

Hopelijk kan Nato/Europa ook een beetje straatvechten. Als keurige bokser is het lastig vechten tegen iemand die graag knieen en ademappels schopt.
Kleinschalig testen. Grootschalig toepassen wanneer nodig. Denk even na :)
Het begon met Sudetenland, het eindigde met heel Europa.

[Reactie gewijzigd door majic op 23 juli 2024 13:24]

Of afleiding door bijv, op 2 plaatsen tegelijk een kabel door te knippen creëer je de mogelijkheid om 1 breuk punt gelijk zelf te repareren en daar een layer1 sniffer/mirror/copier tussen te zetten. Wanneer na de door kabel eigenaar/carrière gerepareerde 2e breuk/ knip de verbinding weer werkt blijft een een een geplaatste layer1 spionage device on opgemerkt omdat een layer2 protocol zoals ethernet niet aware (de bewust zijn heeft) is van het fysieke medium waarop het communiceert.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 13:24]

Hoe zou dat werken eigenlijk? Als je die Tb/s wil kopiëren dan heeft de copyer ook een glasvezel kabel nodig?
Geen idee. Het is maar een hypothese.
Om bij bedrijven het verkeer te monitoren en in kaart te brengen gebruiken wij deze.
https://shop.hak5.org/products/bug

Alleen deze is layer2 en dus wel zichtbaar in het netwerk. Maar dat is misschien op te lossen in om de layer 1 tap/mirror eenrichtingsverkeer te maken.
https://shop.hak5.org/products/throwing-star-lan-tap

En dan op locatie de out put met bijv een plunder BUG afgeleide / Android voor te filteren op pakket inhoud en alleen gezochte (bijv. Alleen type X verkeer vanaf ambassade X ip ) Files vanmobiel door te sturen.
https://youtu.be/Utu0RNjf_h8

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 13:24]

Ik moest even naar wiki voor Sudetenland
Maar de overeenkomst met Donetsbekken (Donbass) is bijna 1 op 1
Ja, dat zou je dan inderdaad juíst doen. Een van de gereedschappen in de toolbox om een “signaal” af te geven als staat, zonder direct frontaal in de aanval te gaan. Los van of dit hier het geval is geweest, is dat een hele logische vorm/keuze om te doen.
Het zou kunnen, maar als je dit gecoördineerd op meerdere plaatsen tegelijkertijd doet...
En om uit te vinden hoe groot de impact en respons is, test je het lokaal uit.

Ik ben geen terrorist maar het onvermogen van mensen om zich te verplaatsen in dit soort donkere scenario's is fnuikend. Net zoals het onbeschermd/onbewaakt laten van energie infra.
En pas als er opeens geen gas, olie of internet meer is schieten we in de stress.
Ik denk dat ze het op Internationale wateren houden en zo lang er enige onduidelijkheid is over de oorzaak, is het moeilijk een standpunt in te nemen. Net als met die gasleidingen.

Interessant is wel wat Amerika zich al jaren zorgen maakt over Russische onderzeeërs die rondom zeekabels actief zijn. Wellicht is het hun favoriete oefen opdracht om een kabel te vinden of iets dergelijks. Maar het maakt wel duidelijk dat het kwetsbare infrastructuur is.
Als je iets verdachts wilt vinden kan dat altijd wel. Als we jou gaan volgen en zien dat je verdacht vaak rond het centraal station te vinden bent en wel 5x per week, 2x per dag. Nou nou is die wat van plan daar bij het station? Of is dat nou doodlogisch omdat dat gewoon je route is van werk naar huis..

Het lijkt mij ook erg logisch dat een onderzeeër vaak genoeg langs onderzeese kabels moet..
Dat klopt, maar denk eraan dat de Russen dit in de koude oorlog ook deden en dat dit type missies gewoon zijn doorlopen. Ze hebben er zelfs een speciale onderzeeër voor gebouwd, de AS-31.

Het lijkt me ook meer dan logisch dat een fatsoenlijke grote militaire operatie zorgt dat ze zoveel mogelijk opties beschikbaar hebben.
USS Hunley (AS-31) was a submarine tender of the United States Navy launched on 28 September 1961 and commissioned 16 June 1962. The Hunley was designed to tend most of the long-term requirements of the Polaris Class of submarines. The ship achieved several records and milestones in its service. The Hunley was decommissioned from the regular navy, in 1995 transferred to the US Maritime Commission, and in 2007 sold as scrap to a metal recycling company in Louisiana. In September 2008, during Hurricane Gustav, the decommissioned ship broke free of its moorings in the New Orleans Inner Harbor, but caused little or no damage while adrift.[1]
https://en.m.wikipedia.org/wiki/USS_Hunley_(AS-31)
Interessant is wel wat Amerika zich al jaren zorgen maakt over Russische onderzeeërs die rondom zeekabels actief zijn. Wellicht is het hun favoriete oefen opdracht om een kabel te vinden of iets dergelijks. Maar het maakt wel duidelijk dat het kwetsbare infrastructuur is.
Het probleem met Amerika is dat zij zich vaak 'druk' maken om dingen die zij zelf ook doen. Ik heb echt niet het idee dat Rusland het enige land ter wereld is dat in geval van een oorlog gaat proberen C&C van de vijand onmogelijk te maken. Zij hebben daarvoor ook al wapensystemen om satellieten onklaar te maken (te vernietigen) en de VS heeft dezelfde wapens (net als China en India). Dus als men piept over een Chinees anti-satelliet wapen, wordt ik echt niet zo bezorgd. Hooguit boos omdat die gekke Chinezen het gewoon in een hele onhandige orbit gaan testen, zodat andere satellieten kunnen worden geraakt.

Dus als het waar is dat de Russen communicatiekabels opsporen, kun je er rustig vanuit gaan dat China en de VS dat soort dingen ook doen. Het is gewoon iets dat je doet in geval van oorlog om je vijand doof en blind te maken.
Dat lijkt mij ook. Ik zou het vreemd vinden als ze dit soort dingen niet doen.
Of de Russen zijn de kabels op de zeebodem in kaart aan het brengen om deze bij escalatie snel te kunnen vinden en evt. te kunnen saboteren waardoor heel Europa zonder internet komt te zitten.
Artikel 5 is een belofte, geen uitgebreide uitleg over wat precies onder een aanval valt. Als een lidstaat meent een beroep te moeten doen op Artikel 5 gaan de NAVO Ambassadeurs (+ regeringsleiders, afhankelijk hoe serieus het is) beslissen om al dan niet dit artikel in werking te laten treden. Er zijn en kunnen zoveel factoren van afhankelijk zijn. Maar in essentie is het moedwillig verstoren van (telecommunicatie) infrastructuur een meer dan goede reden om dit artikel te activeren.
Ze zouden in dit geval ook artikel 42(7) van het lissabon akkoord in kunnen roepen. Die is qua bewoordingen een stuk concreter, EU landen moeten elkaar helpen. Hij mag alleen worden ingeroepen als er een aanval is van een buitenlandse mogendheid. Alleen is de hulp die geleverd moet worden wat vrijer, kan van militaire tot zelfs diplomatieke hulp gaan.
Elk NAVO-lid dat van mening is dat het aangevallen is kan artikel 5 activeren, waarna alle NAVO-ambassadeurs onmiddelijk naar Brussel afreizen om te beslissen of de activatie gegrond is. Indien ja, worden de nationale legers onmiddellijk onder NAVO-bevel geplaatst, waarna het aan het bevel is om het grondgebied te verdedigen.

Het probleem bij het doorknippen van een kabel is dat het wellicht wel als aanval gezien kan worden, maar dat het leger geen vijandige troepen heeft die het van het grondgebied zou kunnen verwijderen, dus wat moet je met dat machtige NAVO-leger? Een vergeldingsactie? Maar ja, NAVO is een defensie-organisatie, geen aanvalsorganisatie.
Bij de enige activatie van artikel 5 ooit, waren er ook geen vijandige troepen op NAVO grondgebied. Er zijn toen patrouilles gedaan om eventuele verdere aanvallen te voorkomen/onderscheppen.

De NAVO troepen kunnen prima ingezet worden om kritieke infrastructuur te verdedigen als er echt sprake is van een aanval door een vijand, al is dat dan zonder (grote hoeveelheden) troepen.
Wat als Rusland een kernbom laat exploderen hoog in de atmosfeer of boven de Zwarte Zee als demonstratie/provocatie? De NAVO baas heeft al gezegd in dat geval het Russische leger te vernietigen.
Ik denk niet dat dat op basis van artikel 5 zal gebeuren. De Navo heeft in het verleden ook in de Joegoeslavische oorlog een niet-verdedigende rol gespeeld, bij het handhaven van een vliegverbod. Een soortgelijke procedure zou bedacht kunnen worden voor een vergelding van een kernexplosie buiten het grondgebied.

Kenmerkend voor artikel 4 en 5 is dat de Navo automatisch kan beschikken over de legers van de lidstaten, bij een losse procedure zal daarover overeenstemming bereikt moeten worden.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 13:24]

Ik denk dat er ook een kans is op anarchisten die voor de lol een derde wereldoorlog zien gebeuren.
en een 'door mensen veroorzaakte ramp' vanwege de wereldwijde impact op het internetverkeer.
Zelfs al zou het opzet zijn, dan neem ik aan dat door mensen veroorzaakte ramp net zo goed slaat op de keuze van Zscaler om dus onvoldoende rekening te houden met een defecte kabel en de gevolgen. Want dat die kabels defect kunnen raken en de kans aanzienlijk is lijkt me al jaren duidelijk. Maar andere routes gebruiken leek ze kennelijk niet voldoende te lukken. En dat is niet zomaar af te schuiven op anderen.
Het lijkt me wel een meer gecoördineerde actie op meerdere plekken tegelijk. Dan worden de alternatieve routes beperkt.
Welke meerdere plekken? Want het nieuws is duidelijk dat van de twee situaties er een een probleem met een vissersschip is. Het heeft niet zomaar met elkaar te maken.
“Multiple cables in different spots”

Reactie van Cogent (een grote backbone provider):
Cogent customers connected in the South of France, Italy or Switzerland, or having traffic in transit through these areas, may have experienced additional latency or packet loss starting 19-OCT-2022 at 00:51 UTC.

The root cause has been a massive and coordinated sabotage against the dark fiber infrastructures in Marseille region. Saboteurs deliberately cut multiple fiber cables on different spots, with the aim of maximizing the damage.
Multiple fiber vendors, not only Cogent provider, have been seriously impacted by this attack.

Three Cogent backbone routes with high capacity were impacted, and some remaining backbone paths experienced congestion due to the unusual amount of lost capacity.

The packet loss/Latency issues started to cease at 19-OCT-2022 23:21 UTC, when we started to recover some of the impacted routes. Rest of the impacted backbone paths restored progressively during the early morning of 20-OCT-2022.
Dit lees ik niet terug in dit nieuws. Heb je een bron?

Daarbij klinkt massive and coordinated sabotage zonder onderbouwing te makkelijk. Dan mag er toch wel bewijs komen wat ze onder meerdere kabels verstaan. En aangezien van 1 kabel makkelijk meerdere 'fiber vendors' afhankelijk kunnen zijn hoeft dat dus niet gecoördineerd of massive te zijn. Eerder is de afhankelijkheid kennelijk nogal groot van meerdere fibers in een kabel.
Bedankt. Dat mag dan wel aan de redactie geschreven worden, aangezien het afwijkt van wat er op teakers en de bron staat.

De discussie begon over het nieuws. Daaruit blijkt geen verband tussen de problemen in Marseille en de Shetland eilanden. Als iemand beweringen doet die gaan over gebeurtenissen die niet helemaal overeen komen men het nieuws is het dus wel zo prettig daar meteen duidelijk over te zijn met duidelijke bronnen.
Overigens nog steeds een beperking van de alternatieven. Bewust veroorzaakt of niet.
Dit is wat ik van mijn colo provider ontving:
Dear customer,

One of our service providers is currently experiencing a massive fiber incident in the south of France, in the area of Marseille, impacting several backbone routes.

This incident is causing alternative paths to become overloaded. Customers connected or in transit through this area may be experiencing additional latency and/or packet loss.

We are still investigating the effect on other ISPs and rerouting the traffic to the best options.
Later toen het resolved was:
Dear customer,

The issue has been resolved.

Multiple fiber providers had been impacted by this issue; the fiber outages have been repaired so you should not experience any further issue.

This incident is now being handled by the Marseille police department.
Ik kan me een bericht herinneren van een aantal maanden terug van een vergelijkbaar geval. Toen waren het verbindingen met Parijs die kapot gemaakt werden meen ik. Ook bij zo'n kabel put. Zou uit de zelfde hoek kunnen komen. Heb alleen nog geen onderbouwde vermoedens gezien omtrent een mogelijke dader.
Vooraf de russen de schuld geven is de trend.

Ook al zit er totaal geen logica achter.
Zscaler is trouwens enorme spyware. Het wordt gebruikt in bedrijven voor de internet verbinding. Het doet MITM inspectie op SSL verbindingen dus als je werk het gebruikt, wees dan voorzichtig met wat je doet op privégebruik op het werk en werk VPN.

Bij ons op het werk worden bijvoorbeeld banken uitgezonderd van de inspectie. Dit kan je natuurlijk zien door naar de TLS certificaatketen te kijken. Maar sommige gezondheidswebsites weer niet...

Het is wel belangrijk voor beveiliging want het detecteert malware, C&C (command en control van botnets), exfiltratie van bedrijfsdata enzovoorts maar er zitten ook wel wat big brother kantjes aan helaas.

Natuurlijk is de vraag hoeveel privacy je mag verwachten op het werk maar dat is een andere discussie.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 13:24]

Ja het zal vast toeval zijn...

kuch kuch kuuuuuuuuuchhh
Je wil niet weten hoeveel zaken daadwerkelijk toeval zijn. Niet alles is een complot.
In het geval van onderzeese internetkabels zou dit inderdaad toeval kunnen zijn, er gaat gemiddeld iedere paar dagen zo'n kabel ergens op de wereld stuk.
Er liggen een stuk of 400 internetkabels in de oceaan. Dat zijn van die lompe kabels omringd met een harnas van staal. Gaan ze werkelijk allemaal om de twee jaar een keer stuk? Het lijkt me sterk, maar misschien heb je het uit een goede bron vernomen.
Dat gaat over submarine cables. Dat zijn alle kabels, niet alleen internetkabels. 100 incidenten per jaar is inderdaad alsnog erg veel. Het lijkt genoeg om toevalligheden te veroorzaken. Maar ik weet niet over hoeveel kabels we het dan in totaal hebben, en welk percentage daarvan dus internetkabels zijn.
Stuk wil niet zeggen compleet vervangen. Deel herstellen of repareren kan ook
Nou reken maar uit dan;

Hoe vaak gaat zo'n kabel kapot per jaar? Niet vaak neem ik aan. Neem het gebied dat ze beide vlak bij elkaar liggen. Hebben ze complementaire functies of is 1 hoofd, 2 back-up? Ben je bekend met Bayes? Ik neem aan van wel.
Er gaan meer dan 100 onderzeese kabels per jaar stuk volgens https://www2.telegeograph...asked-questions#Cable-101 . Kabels op land gaan ook wel eens stuk, bijvoorbeeld bij graafwerkzaamheden, al wordt hier vandalisme vermoed. Dus de kans dat er een keer twee op een dag stuk gaan in Europa, die ook nog verder helemaal niks met elkaar te maken hebben, is tamelijk aanwezig. Dit lijkt me vooral nieuws vanwege de ontstane speculatie, tenzij er de komende dagen nog veel meer onverwachts stuk gaat. En omdat de Shetland-eilanden blijkbaar maar met één onderzeese kabel verbonden zijn zonder backup, en wel afhankelijk zijn van een internetverbinding. Overigens zijn beide problemen ook snel opgelost.

Edit: Oh ik lees net via een andere bron dat het in Marseille niet om één kabel ging, maar om meerdere kabels tegelijk in dezelfde stad. Dat lijkt wel meer op sabotage, ja.

[Reactie gewijzigd door Pieter_621 op 23 juli 2024 13:24]

Edit: Oh ik lees net via een andere bron dat het in Marseille niet om één kabel ging, maar om meerdere kabels tegelijk in dezelfde stad. Dat lijkt wel meer op sabotage, ja.
Vaak lopen er een heleboel kabels via dezelfde route. Als iemand op de verkeerde plek een gat graaft kan er een hele bundel kabels tegelijk geraakt worden.

Best practice is uiteraard om kabels zo veel mogelijk hun eigen onafhankelijke route te laten volgen maar dat gaat niet altijd. Bijvoorbeeld bij bruggen over rivieren liggen vaak heel veel kabels omdat er gewoon geen andere plek in de buurt is waar je de rivier kan oversteken.

Als je zo'n plek vindt is dat ook ideaal voor sabotage omdat er een kans is dat de backup-kabel langs diezelfde plek moet.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 13:24]

Meerdere kabels op meerdere plekken tegelijk, volgens de berichtgeving van de provider die deze kabels lijkt te beheren: https://twitter.com/Free_1337/status/1582714844658036737
Er gaan ongeveer 100 onderzee kabels kapot per jaar. Dus bijna elke 3 dagen.
Nou kan dus gewoon bij toeval gerekend worden dan zou ik grofweg zeggen.
ja want twee Europese internetkabels gaan heel toevallig kort na elkaar kapot.
Achja, Murphey's Law is niet voor niets een bekend princiepe binnen de IT wereld. Toeval bestaat.
Het is wel vaker voorgekomen:

https://www.businessinsid...ngo-river-sediment-2020-2

Daar gingen twee kabels op hetzelfde moment kapot.
Wat gek he, dat dingen die kapot gingen vóór de oorlog ook kapot gaan ná de oorlog... Er is niets bijzonders aan. Dit gebeurt nu eenmaal.
Ja. Dat is inderdaad wat er is gebeurd.
Bij sommige is alles een complot.
Dat is hun hobby.
Als je bij de politie werkt of detective bent zeker. :+
Of de tweede kabel nou toevallig was of niet is voor het punt niet zo relevant toch? De eerste was dat namelijk niet. Kortom: iemand heeft dat ding gesloopt.

Ik denk dat we allemaal wel kunnen invullen wie dat geweest is.
Klopt, ooit een leaseauto laten ophalen door een ander lease bedrijf. Net de ene auto die van een ander leasebedrijf kwam. En dat leasebedrijf had net een computerstoring waardoor ze niet konden controleren of het hun auto was. Shit happens.
Toevallig lag daar een put deksel, die toevallig open ging.. en toevallig het rooster daar onder ook..

Dit is natuurlijk wel een beetje vragen om problemen zo, je zwakke plek wordt hiermee gewoon zelfs met een net put dekseltje gemarkeerd...
beetje vreemd op zn minst, maar dit zal zeker niet toevallig zijn gedaan
Er zijn denk ik veel praktischere manieren om internet op Europees niveau te verstoren. Internet kabels zijn relatief eenvoudig te repareren (zeker op land) in vergelijking met een gaspijpleiding. Denk aan een DDOS op DNS infrastructuur of het misbruiken van het BBG protocol.
Ons leven hangt letterlijk aan een draadje
Duidelijk niet zomaar aan maar een draadje of een bundeltje glasvezels, dat is juist het nieuws. De problemen traden niet op omdat er meer draadjes zijn waar het vanaf hangt.
"Hierdoor waren nooddiensten vanaf de eilandengroep nauwelijks bereikbaar"

Dat zijn toch problemen lijkt me.
Dat lijkt vooral daar een probleem, niet voor ons allemaal. Dat ze daar kennelijk genoegen nemen met afhankelijkheid van een verbinding zorgt er duidelijk niet zomaar voor dat de rest er dus maar afhankelijk van is of de rest dus maar afhankelijk is van een draadje. Ik ben vooral benieuwd of ze daar die afhankelijkheid gaan aanpakken na dit probleem.
Als de stroom uitvalt is het 200 jaar terug in de tijd.
En ook daarom: lokaal energie opwekken met zonnepanelen en dat lokaal opslaan kan een hoop schelen in dat soort ellende. Hoeft niet 100% van de energie te zijn, maar genoeg om de belangrijkste dingen te kunnen blijven doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.