Aanleg onderzeese internetkabel van Singapore naar Frankrijk gaat van start

Een consortium van bedrijven is de start van de aanleg van de SEA-ME-WE 6 begonnen. Dit wordt een onderzeese glasvezelkabel met een totale lengte van 19.200 kilometer, die Singapore met Frankrijk en tussenliggende landen verbindt.

De start van de aanleg volgt op twee jaar lang plannen en ontwerpen van de kabel, meldt Singtel, een van de drijvende krachten van het consortium. De SEA-ME-WE 6-kabel bestaat uit tien fiberparen met 12,6Tbit/s per paar voor een totale bandbreedte van 126Tbit/s. SEA-ME-WE 6 staat voor Southeast Asia-Middle East-Western Europe 6 en de kabel verbindt onder andere beginpunt Singapore, Maleisië, Bangladesh, Sri Lanka, India, Saudi-Arabië, Egypte en optioneel Griekenland en Italië, met Marseille in Frankrijk aan het andere uiteinde.

De nieuwe kabel moet de verbinding tussen Europa en Azië robuuster maken en hogere internetsnelheden met lagere latency mogelijk maken. Het project is in gang gezet door een consortium bestaande uit verschillende telecombedrijven, zoals het Franse Orange, het Singaporese Singtel, het Indonesische Telin en Sri Lanka Telecom, Telecom Egypt en Telekom Malaysia. In het eerste kwartaal van 2025 moet de aanleg voltooid zijn.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-02-2022 • 16:36

80 Linkedin

Reacties (80)

80
80
55
6
0
10
Wijzig sortering
Als je wilt weten hoe de aanleg van zulke kabels gaat en wat daar meespeelt, een wat ouder, maar nog steeds een heel goed artikel geschreven door Neal Stephenson voor Wired.
Of een recente video door NOS op 3 - “De 400 kabels die de wereld bijeenhouden” voor diegene de geen zin in lezen hebben. ;)

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door slijkie op 21 februari 2022 16:53]

Die mensen missen een prachtig geschreven artikel.
Artikel? Als ik het wil afdrukken zijn het 90 kantjes! Ik noem dat een boek. ;)
Op welke pagina staat de managementsamenvatting?
Speciale uitgave 'Internetkabels voor dummies'
artikel geschreven door Neal Stephenson voor Wired.
Ruim een kwart eeuw oud, maar zowiezo een plusje voor Neal Stephenson! :-)
25 jaar zijn voor chips wellicht een eeuwigheid, maar niet voor intercontinentale kabels, zeker niet voor het leggen ervan.
Ik moest ook gelijk aan Neal Stephenson denken. Niet vanwege het artikel wat je noemt, maar vanwege Cryptonomicon, een geweldig boek dat hij geschreven heeft. Die gaat behalve over Enigma ook over een (internet)kabel in Azië.
Hij schreef dit artikel 3 jaar voor dat Cryptonomicon uitkwam, en was duidelijk een invloed op dat boek.
De kabel krijgt een aantal aftakkingen ('branches' lees ik hierboven). Hoe maken ze zo'n branch op zee?
Ter plekke de kabel afpellen, t-stukje erop, de juiste glasvezels oplassen, tapeje eromheen en laten zinken? Hoe gaat dat in zijn werk?
In zeekabels moeten vanwege de enorme afstanden ook repeaters worden aangebracht, die het glasvezelsignaal onderweg versterken. Die repeaters worden gevoed met koperaders, die in de zeekabel zijn aangebracht. Eveneens vanwege de grote afstanden treedt er een grote spanningsval op tussen het voedingspunt aan land en de verst verwijderde repeaters. Om de verliezen in de voedingsaders te beperken worden voedingsspanningen tot 10.000 V (gelijkspanning) gebruikt.

Dat ‘kroonsteentje’ onder water waarin een repeater en de bijbehorende voedingscomponenten worden onderbracht, is een behoorlijk groot ding. De kabel is over het algemeen als zo dik als je onderbeen en de behuizing waar alle elektronica in is ondergebracht zit daar als een langgerekte metalen huls omheen. Ik gok dat zo’n ding minstens een meter lang is.

Dat die kabel zo dik moet zijn komt niet alleen door alle beschermende lagen die rondom de glasvezel- en koperaders heen zitten. Een zeekabel moet ook tegen een stootje kunnen onder water, bijvoorbeeld omdat er onder water net als in bergachtige gebieden erosie optreedt. Ook moet die kabel zijn eigen gewicht kunnen dragen als hij vanaf een schip op de bodem wordt gelegd. Als het water 3 kilometer diep is, trekt er direct achter het schip dus een gewicht van 3 kilometer kabellengte aan de zeekabel.
Als het water 3 kilometer diep is, trekt er direct achter het schip dus een gewicht van 3 kilometer kabellengte aan de zeekabel.
Denk meer aan 10km+ Die kabel gaat niet recht naar beneden vanaf het schip tijdens het leggen. Ze willen geen kink in de kabel ;)
De vraag ging over branching.

Hier is meer te lezen over branching:
https://www.submarinenetw...-plant-or-submerged-plant
Praktisch ongeveer zoals je dat beschrijft. Bedenk dat de kabel nooit in 1 stuk gemaakt kan worden en dat er dus onderweg een paar lassen in komen. Ook zitten er onderweg versterkers in om het signaal goed te houden. Op sommige punten zal die las aan land komen en daar vandaan weer verder gaan. Op sommige punten zal de las op zee komen en een aftakking gemaakt worden.
Bijzonder dat een kleine plaats als Yanbu in Saoedi-Arabië een branche krijgt.
Niet zo bijzonder, liggen er al meer, even inzoomen op: https://www.submarinecablemap.com/
Wat apart dat Eritrea als enig land aan de kust van Afrika geen verbinding heeft...
Sarcastisch, denk ik? Eritrea is het Noord-Korea van Afrika. De straatarme bevolking mag helemaal niets van de regering, bedrijven idem dito. Er is geen contact met de wereld buiten Eritrea. Zolang het zo'n strenge dictatuur blijft, komt het land nooit van de grond. De regering gaat daar nooit investeren in internet, want de bevolking moet onder de duim worden gehouden. De meeste inwoners hebben volgens mij nog nooit een computer gezien.
Niet sarcastisch, gewoon onwetendheid 8-) weer wat geleerd
Nog aparter is dat Malta geen aftakking krijgt. De kabel lijkt wel erg dichtbij te gaan liggen.
Malta is al op meerdere kabels aangesloten.
En als ik dat kaart bekijk zie ik dat er al 5 van de SEA-ME-WE kabels liggen die ongeveer dezelfde route volgen...

Niet zo heel erg nieuwswaardig, dus.
Bijzonder dat een kleine plaats als Yanbu in Saoedi-Arabië een branche krijgt.
De Nederlands kleine plaatsen waar een kabel aan land komt zijn Eemshaven, Callantsoog. Beverwijk, IJmuiden, Zandvoort, Domburg en Kralendijk (op Bonaire).
Allemaal kleiner dan Yanbu met bijna 190.000 inwoners.
De Eemshaven is geen gemeente of plaats maar een haven.
Als je gaat muggenziften moet jij je wel eerst goed oriënteren.
De Eemshaven is geen gemeente of plaats maar een haven.
Daar is o.a. deze website het niet mee eens.
Over woonplaats Eemshaven

Woonplaats Eemshaven heeft afgerond een totale oppervlakte van 1.685 hectare, waarvan 1.666 land en 18 water (100 hectare is 1 km2). Woonplaats Eemshaven telt 143 unieke adressen. De gemiddelde dichtheid van adressen is 18 adressen per km2. Er wonen 14 huishoudens en er zijn in totaal 12 woningen. De woonplaats telt 26 auto's en 44 bedrijfsvestigingen. Woonplaats Eemshaven ligt in de gemeente Het Hogeland.
Er woonde 28 personen in Eemshaven in 2021
Betreffende een woonplaats in de Wikipedia:
Een woonplaats kan de vorm hebben van:
Klein
buurschap
buurt
buurtschap

Groter
dorp
gehucht
vlek

Grootste woonplaatsen
stad

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 22 februari 2022 02:43]

Gebruik dan een betere bron, zoals Gemeente Het Hogeland, waar Eemshaven een dorp in is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 februari 2022 13:22]

Dat zal meer dienen als een 'aanknooppunt' voor lijnen over het land. Denk er bijvoorbeeld maar aan dat er vanaf daar een lijn naar Riyad gaat. Dat landdeel is niet de verantwoording/scope van deze lijn.
Waarschijnlijk gewoon een gunstige plek om aan land te komen, als mooie plek om naar andere lokaties (zoals Medina) door te trekken. Maar je hebt gelijk, Jeddah (met Mecca achterliggend) ligt meer voor de hand.

Denk wel dat er dan een lokaal kabeltje terug wordt getrokken naar Jeddah/Mecca :D
Relatief klein qua inwonersaantal maar wel een grote olie, gas en petrochem (incl. kunstoffen) hub. Daarnaast ligt Medina (1.5m inwoners) 100km landinwaards bij Yanbu.

En ik vermoedt dat Yanbu een logischere hub is (qua internet infra) voor Saudi Arabie dan bijvoorbeeld Jeddah omdat het growfweg net zo ver ligt van Riyadh maar - niet geheel onbelangrijk - dichter bij de noordelijke (kust)provincies aan de rode zee waar grootse plannen zijn voor economische ontwikkeling. Dus als je toch ergens aan land moet komen is Yanbu een mooie plek.
Bijzonder. Ik kan me (met mijn 37 jaar) nog herinneren dat als je bios updates van Aziatische moederbordfabrikanten moest downloaden dat het dan altijd heel langzaam ging, maar dat speelt al een poos niet meer, geloof ik (al heb ik ook al heel lang geen bios updates meer hoeven downloaden, dus wie weet?). Ik ben benieuwd of we invloed van deze kabel gaan merken in ons dagelijks internetgebruik.
Toen stonden ze op hun servers in dat land ja, klopt. Tegenwoordig serveren ze die downloads veelal via een CDN.

Heel soms kom ik nog wel een aussie website tegen die dan ‘eeuwig’ lijkt te laden. :9
Eerlijk gezegd heb ik daar totaal geen last van. Ik werk regelmatig met Australische bedrijven maar het gaat allemaal hartstikke snel. Ook meetings via verschillende platforms gaat zonder (opvallende) vertraging.
Hebben die tegenwoordig niet ook wat servertjes in Europa staan, zodat ze zelf die updates 1x naar die servers uploaden, waarna alle gebruikers van die server weer downloaden? Aangezien de meeste data-intensieve bedrijven zo werken...
Daar hebben ze leuke oplosisng voor zoals Content Delivery Networks (CDN)
Daarmee hoef je je bios update niet meer helemaal uit verwegistan te trekken, maar staat er wel ergens een proxy te zoemen waar je spulletje klaar staan.

Is zelfs een hele business, de Cloudflares, Akamai's en Azure's van deze wereld.
Je bedoelt de tergend langzame downloads van Asus for no obvious reason? Volgens mij had deze fabrikant destijds gewoon een slechte lijn naar het internet en had de geografische locatie er niet zoveel mee te maken.
Ik woon in Thailand en de ping naar Europese servers voor WoW was minstens 200 ms, maar vaak meer.

Is te traag voor PVP, maar was goed om dungeons te doen en te questen met NL maat.

Ben benieuwd of deze kabel de ping lager zou kunnen krijgen.
Het is dat ik kinderen heb, om alleen al het weer en de keuken zou ik je buurman willen worden.
Das een lange kabel! Krijgen alle punten waar die heen gaat nu dezelfde capaciteit of delen ze het allemaal?
Een kabeldeel kan niet meer dan 126 Tbit/s aan, in totaal zou deze kabel dus wel meer aan moeten kunnen lijkt mij, alleen niet op hetzelfde stuk van het traject.
Je krijgt wat downvotes, maar volgens mij komt dat doordat niet iedereen begrijpt was je bedoelt. Als er van Singapore naar Mumbai op enig moment 126 Tbit/s aan dataverkeer is, kan er op datzelfde moment tussen Port Said en Marseille 126 Tbit/ aan ander dataverkeer plaatsvinden. Het is dus wel degelijk mogelijk wat jij zegt.
Zit er een switch halverwege de kabel? Anders lijkt me dat niet te kunnen.

/serieuze vraag

[Reactie gewijzigd door crazyx op 22 februari 2022 12:36]

Er zitten op gezette afstanden actieve componenten in de kabel, die het signaal onderweg versterken; zie ook mijn reactie hierboven. Op het punt waar een kabel aftakt naar een andere bestemming aan land zal ongetwijfeld nog meer elektronica worden ingebouwd. Het is mij niet bekend welke hardware daarvoor wordt gebruikt, maar effectief fungeert het als een switch op het aftakpunt.
Het is niet op elk aansluitpunt op hetzelfde moment dag, dus de piek zal meeschuiven met de zon, dus ze zitten elkaar minder in de weg dan je misschien zou denken.
Die capaciteit is gedeeld met ik gok 400-800Gbps waves van verschillende kleuren (DWDM). Doorgaans zijn er maar een handvol fibers (<10) aangezien er ook telkens versterkers geplaatst moeten worden en je maar een beperkte hoeveelheid elektriciteit mee kan sturen.
Hm, onder het Suez kanaal door..

Moeten we dan per megabyte wat aan Egypte afdragen?

:)
Ik vraag me eigenlijk af of die kabel op de bodem komt te liggen, zodat je er nog een beetje bij kan voor onderhoud, of dat ie bij het Suez-kanaal onder het kanaal in de bodem wordt geboord, zodat niemand hem in het relatief ondiepe kanaal hem (per ongeluk) kan beschadigen.

Over open zee, op kilometers diepte, worden die kabels natuurlijk gewoon op de bodem gelegd. Maar als je in de have van Rotterdam een kanaal wil oversteken, moet je meer dan 15 meter ónder de bodem van het kanaal blijven.
De makkelijkste oplossing lijkt mij gewoon over/onder land, parallel aan het kanaal?
Als je het plaatje goed bekijkt zie je dat de kabel bij het Suezkanaal in tweeën splitst.
Oftewel gaat één (deel van de) kabel langs het oosten en één langs het westen buiten het kanaal. Als het plaatje correct is lopen de kabel na het kanaal beide ten oosten van het Great Bitter Lake/Bittermeren en de Golf van Suez (mogelijk ook het deel langs het kanaal zelf). Gezien de (politieke) spanningen in de regio zal er mede hierom ook gekozen worden deze redundant uit te voeren.

[Reactie gewijzigd door friend op 21 februari 2022 17:42]

Dat zal inderdaad een overweging zijn geweest, al hebben ze dat met "physical and geopgraphical diversity" wat diplomatieker verwoord. Al is redundantie altijd wel handig als een kabel over land gaat, dat is makkelijker te saboteren dan een kabel op de bodem van de zee lijkt me.
The Port Said CLS and the Ras Ghareb CLS are new cable landing stations which Telecom Egypt is building for 2Africa cable system, to provide brand-new terrestrial crossing routes linking the Red Sea and the Mediterranean, the first in over a decade. 2Africa will land in the two sites in Egypt that were selected precisely to assure physical and geographical diversity.
https://www.submarinenetworks.com/en/stations/africa/egypt

[Reactie gewijzigd door sampoo op 22 februari 2022 16:12]

Volgens mij is dat ook wat er gebeurt. Het lijkt me veel te kwetsbaar op de bodem van het Suez kanaal zelf. Ofwel wegens de schepen zelf ofwel omdat er af en toe gebaggerd zal moeten worden om de diepgang te garanderen.
Dat gebeurd ook in dit soort gevallen.
Je kunt een soort van ploeg gebruiken om de kabel in de bodem te plaatsen. In deze youtube film kun je op plek 0:50 zien hoe zo'n ploeg dat kan doen. Wellicht dat ze dit ook in het Suez-kanaal gaan toepassen?
Wordt me wat als die kabel dwars komt te liggen...
Wat is het verschil tussen een trunk en een branch? Ik heb zitten zoeken maar zelfs op de site van het consortium wordt dat niet duidelijk. Ik neem aan dat het om de capaciteit/dikte van de kabel gaat of dergelijk gaat maar zou er wel wat meer van willen weten.
Trunk = stam (hoofdlijn)
Branch = tak (aftakkende lijn)

Oftewel, het hele stuk van Singapore naar Marseilles is de trunk, en dan zo hier en daar een afslagje als naar Pakistan is een branch, overigens zie ik niet zo goed waar je die terminologie hier tegenkomt, niet in het artikel iig.

[ed.]
Oh, staat op de legenda van het kaartje.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 21 februari 2022 19:26]

Het gaat mij vooral om de "trunk" naar India. Gaat de kabel dan eerst naar India en dan weer terug richting Singapore of vind er een aftakking plaatst die afwijkt met wat er bijv. in de buurlanden Pakistan en Bangladesh gaat gebeuren?

[Reactie gewijzigd door sampoo op 22 februari 2022 02:00]

Een overzichtje van alle onderzeese kabels: https://www.submarinecablemap.com
De eerdere SEA-ME-WE kabels volgen dus ongeveer hetzelfde pad :)
Ik zie dat kabels vertakkingen hebben midden op zee, vraag mij toch af of het dan gaat om meerdere kabels of worden er verdeelstations gebruikt.
Daar zijn diverse oplossingen voor, moderne kabels hebben WSS gebaseerde ROADMs bijvoorbeeld.

Hier is meer over de diverse branching units te lezen
https://www.submarinenetw...-plant-or-submerged-plant
Aha, kijk dat verduidelijkt een hoop. Bedankt!
Die gaat dus door/langs politiek behoorlijk instabiele landen (hoorn van Afrika, Jemen) Hoe zorg je ervoor dat niet een stel piraten die kabel opgraven cq saboteren?
Piraten hebben er geen belang bij om dat te doen, het levert ze niks op.

Je moet je eerder zorgen maken over de meer stabiele regeringen, inclusief de grootmachten. Ga er maar vanuit dat die precies weten waar de kabels liggen, en dat ze allemaal voorbereid zijn om deze strategisch te vernielen in het geval van een serieus conflict.
Als die kabel doorgeknipt/gesaboteerd word, het enige wat die piraten dan gedaan hebben, is die route afgesneden, het verkeer door die glasvezelkabel stopt dan, maar neemt gewoon een andere route/glasvezelkabel. Je dropt hooguit een aantal packets.
Ik vermoed dat een stel piraten geen duikboot hebben die diep genoeg gaat.
Ik vermoed dat een stel piraten geen duikboot hebben die diep genoeg gaat.
Zodra die daar een doel voor hebben, gaan die snel genoeg komen.
Die piraten zijn natuurlijk niet die ene man op een bootje, maar bedrijven met structuur en verdienmodel
Wat zou het verdienmodel van het saboteren van een internetkabel zijn? Proof-of-concept, en vervolgens om een flink geldbedrag vragen om herhaling te voorkomen?

Wat zou het risico daarvan zijn? Dit gaat niet om individuele reders die je een kostenpost van tienduizenden euro's tot een paar miljoen euro bezorgt. Dit gaat om een miljardeninvestering die terugverdiend moet worden en misschien hele regio's/ economieën die van de extra bandbreedte afhankelijk zijn. Dat zijn belangen waarvoor de verantwoordelijken er waarschijnlijk niet voor zouden terugdeinzen om je door en stel huurlingen van je bed te laten lichten (of je daar voor eeuwig te laten slapen).
Ik vroeg me af hoeveel Terabyte/sec dat was en toen ben ik zelf eens gaan rekenen. Komt neer op (zonder dataverlies 126 Tbit/sec = 15,7 TB/sec. (#geen-dataexpert). (kom maar door rekenaars.)

Dus een heeeele stevige harddisk vol, pèr seconde. Dat is 56.700 TeraByte per uur; 5670 harddisk's van plm 10 TB in een uurtje vol met data..
Bizarre snelheden.

[Reactie gewijzigd door OcNewB op 21 februari 2022 18:05]

En als je dat afzet tegen het aantal individuele gebruikers (computers/telefoons/...) dan valt het opeens best mee. Gelukkig gaat niet iedereen de kabel op hetzelfde moment gebruiken :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee